De Buurman

Vrijdag, 6 mei 2011 om 13:09 door Rardjuh11

In 2006 zijn achter mijn huis nieuwe huizen gebouwd. Aangezien ik aan de achterkant slaap, wordt tegenwoordig mijn uitzicht iedere morgen bevuild door bombastische villa's van mensen die het gemaakt hebben in het zakenleven. Iedere dag erger ik me meer aan het geschreeuw van mensen die hun werk gedaan, hun zakken gevuld hebben. Alsof de wereld van hen is vloeken zij, schreeuwen zij, zingen zij. Maar in die hele wijk staat één bombastische villa waarvan ik elke overlast kan hebben. Uit respect.

Toen vlak na de oplevering van deze kastelen door het plaatselijke winkelcentrum liep, zag ik een boomlange man. Bijna twee meter was hij, dus hij viel nogal op. Het leek alsof hij opviel tegen wil en dank, want een donkerpaarse muts en een dikke jas probeerden overduidelijk te verhinderen dat de drager ervan niet herkend zou worden. Toch keek de hele winkelstraat hem na. Ik zag hem op me af lopen en ik wist wie het was. Ik keek immers iedere dag uit op zijn huis. zijn naam was Heurelho da Silva Gomes.

Hij woonde in het pittoreske Oirschot, waarover ik al in eerdere CE's verhaalde. Hij is daar, na een paar jaar de binnenstad van Eindhoven te hebben leren kennen, gaan wonen. Hij was gewoon één van de inwoners, zoals zo velen. Hij haalde het brood bij de bakker om de hoek, zijn zoontje Flávio zat op de kleuterschool met mijn nichtje. Mijn nichtje en Flávio hadden elkaar al beloofd later te gaan trouwen, voor zover beloftes waarde hebben op vierjarige leeftijd.

Maar als PSV speelde, dan was hij meer dan zomaar een inwoner. Dan was hij de held. Ik zag hem onwaarschijnlijke reddingen verrichten, ik zag hem PSV naar titels leiden, ik zag hem bekers winnen. Iedereen in en rond Eindhoven was trots op Gomes. Hij was on-Braziliaans goed, aangezien Brazilianen de keeper vaak zien als degene die het hoogtepunt, een doelpunt, voorkomt. Maar voor mij kwam daar nog een vorm van trots bovenop. Hij was immers praktisch mijn buurman.

Soms zag ik hem. Met zijn dromerige blik, gevangen in een veel te groot lichaam, met handen waar je je als het moest in kon verstoppen. Nooit was hij op zoek naar publiciteit. De lokale voetbalvereniging vroeg hem meerdere malen om "iets te doen" voor de Oirschotse gemeenschap. Hij weigerde. Hij was naar dit verre land gekomen om te keepen. Niet om reclamezuil te spelen. Soms dacht ik dat die muts diende om de aandacht af te leiden. Dat was zeker niet zo. De reden voor die muts lag veel oppervlakkiger: Gomes had het koud. In zijn jeugd in Joao Pinheiro was het immers nooit kouder geweest dan twintig graden.

"Muito frio," moet hij dus gezegd hebben toen hij in 2004 belandde in Eindhoven. Guus Hiddink had hem, samen met Alex, gehaald. Twee Brazilianen zoals we ze niet kenden. Brazilianen, dat waren voor ons de handige snelle aanvallers, met een neus voor de goal. De jongens die met passie en beleving elke verdediger doldraaiden. Romário, Ronaldo, Ronaldinho, Péle, dat soort mannen. Deze twee waren anders. Grote, sterke mannen. Een keeper en een verdediger. Mannen die aanvallers juist tot wanhoop dreven.

Stel je voor: je bent spits. Je krijgt de bal ingespeeld. Nog voor je de bal aangeraakt hebt, komt een kale gebruinde man met de volle 92 kilo op je ingevlogen. Bal kwijt. Na lange tijd heb je eindelijk een manier gevonden om hem met wat geluk af te kunnen troeven. Als dat lukt, en je loopt alleen naar de keeper toe, dan blijkt die keeper 1 meter 91 te zijn en handen te hebben zo groot als pannenkoeken. Dat lijkt me een nachtmerrie voor elke spits. Hiddink had het, zoals zo vaak, goed gezien.

Gomes pakte ballen uit alle hoeken en gaten, en deed dat op constante basis. Toch wil ik een hoogtepunt noemen: het voorjaar van 2008. Toen hij hoogstpersoonlijk PSV langs Tottenham Hotspur, zijn toekomstige club, leidde met een formidabele redding op het schot van Steve Malbranque in de laatste minuut van de verlenging, sprong ik op de bank. Toen hij daarna ook nog de beslissende penalty stopte, kon ik met een glimlach op mijn vermoeide gezicht naar bed. Slapen lukte nog niet. Daarvoor was ik te opgewonden. Nog even werd ik opgeschrikt. Een uur na de wedstrijd hoorde ik een auto door de straat achter ons rijden. De buurman was thuis.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1100+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

25 reacties (laatste reactie door Rardjuh11)

Ooh buurman, wat doet u nu!

On:

Mooi verhaal, het is erg jammer dat Gomes geen schim meer is van de wereldkeeper die hij bij PSV was...

6 mei 2011 om 14:21

Geen schim? Dat is overdreven. Hij heeft de afgelopen maand(en) een aantal houdbare ballen doorgelaten en wat blunders gemaakt, maar daarvoor heeft hij toch een jaar of anderhalf een goed niveau behaald met uitstekende reddingen.

In deze moet ik het toch met Jeroenf eens zijn. Gomes had wat aanpassingsproblemen in Londen, en ook de laatste tijd gaat het niet echt lekker, zoals tegen Madrid. Maar in de anderhalf jaar daartussen heeft hij echt een hoog niveau gehaald. Al is het wel zo dat hij nooit meer zo goed wordt als bij Psv.

Mooie Ce!

Heerlijke schrijfstijl heb je, ik heb het in één adem uitgelezen.
Eigenlijk heb ik geen punten van kritiek, ga zo door!

Ps: Lekker actief ben je wel zeg, haha

Oh shit ik zie een stijlfoutje: ''...dikke jas probeerden overduidelijk te verhinderen dat de drager ervan niet herkend zou worden...''

dubbelop. óf de jas probeerde te verhinderen dat de drager WEL herkend zou worden, óf de jas Zorgde Ervoor dat de drager niet herkend zou worden.

ik denk ik merk het op voordat ik er dadelijk commentaar over krijg.

6 mei 2011 om 14:41

Ik denk dat niemand het uiteindelijk opgemerkt had hoor, fouten worden vaak gedekt met een goed en spannend verhaal.
Dit was een zeer sterke CE, dus vandaar.

Nogmaals complimenten en ga zo door!

Mooi stuk, ik had ook iets over Gomes ingediend bij de redactie maar dat is helaas verwijderd, vast door dit stuk! Grrr

On: Goed stuk zoals zo vaak weer, volgende keer zou ik je stuk weer eens beter overlezen want ik zag wéér een zin die niet begon met een hoofdletter, zo zonde..

Maar goed, weer een mooi stuk, 5 verdiende sterren weer eens.

6 mei 2011 om 15:24

Haha het spijt me. misschien moeten we volgende keer overleggen wat we doen;

toch bedankt. Klopt van die hoofdletter. Ik probeer er vaak op te letten, maar dat lukt niet altijd.

Weer een goed stuk! Probeer je tempo wat lager te houden, dan zijn je stukken meer waard. Ik dacht toen ik de eerste zin las aan Orlando Engelaar, die rijd namelijk in een Bentley na zijn 1 jarige cash-actie in Schalke.

Een fantastische Ce.

Je hebt een exceptionele schrijfniveau,
Ga vooral zo door want ik heb 't in één adem uitgelezen.

Keep it up!

Ik vind dat je een geweldige clubexpert schrijver bent(sorry als je het beschouwt als slijmen) ik genoot ook altijd van Gomes met zijn geweldige reddingen ik geef je vijf sterren .

Pfff , je bent echt lekker bezig man, deze ook weer in 1 poef uitgelezen, wat een geweldig stuk. Heb ook zo Enorm veel respect voor deze man , ik gun het hem zooo te slagen bij de spurs. Gezien de 4 kampioensschappen die hij alle 4 heeft meegemaakt geloof ik , mag je best een standbeeld voor deze man neerzetten in dat Oirschot van jou!!!

Edit: Toch nog een puntje van kritiek , je titel....... beetje nietszeggend , inhoudsloos.

6 mei 2011 om 18:52

Vind juist dat de titel aandacht trekt. Je bent dan toch gauw benieuwd wie de buurman is.

6 mei 2011 om 18:56

Vind ik niet, ik weet dan toevallig dat hij stukken over Psv schrijft, was het iemand anders geweest die dit schreef had ik er niet op geklikt. Natuurlijk is dit per persoon anders hoor.

Tyton van roda doet me een beetje denken aan gomes.

Goed geschreven ga vooral zo door. Dit vind ik tot nu toe verre weg je beste CE!

6 mei 2011 om 23:55

Ik ben blij dat je het zo goed vond, maar persoonlijk vind ik ''de Held van Bladel'' en vooral ''het Talent'' beter. maar over smaak valt natuurlijk te twisten.

Heerlijk verhaal weer! Volgens mijn gevoel heb ik deze echt in 30 seconden uitgelezen. Meestal lees ik nog een paar zinnen over omdat ik de zinsopbouw niet snap, maar bij deze CE klopte alles. Het verhaal was ook weer heerlijk. Jouw titels daarentegen vind ik niet zo aantrekkelijk, maar daardoor weer ik wel gelijk welk stuk ik moet lezen

Dit was natuurlijk weer een heel goed stuk.
In tegenstelling tot de meeste andere hier vind ik de titels juist wel leuk.
Zie titels als: ''de buurman'' of ''het talent''. Door deze titels ga je je juist afvragen wie dat talent of die buurman is. En de enige manier om hier achter te komen is door het stuk te lezen.

Topstuk goed geschreven en tegen iedereen die de titel niet goed vindt ik lees alleen maar de titels en dan klik ik er pas op met een andere titel had ik er nooit geklikt

goed verhaal, maar jammer dat je niets vermeld over de wijze waarop hij is vertrokken bij psv. ik weet dat we hem liever herinneren als die vriendelijke reus en geweldige keeper, maar hij heeft een vertrek geforceerd door mensen te beschadigen. heeft onwaarheden lopen vertellen over jan reker (die zeker niet perfect was). eerder in zijn laatste seizoen heeft hij dat ook gedaan, om druk te zetten onder de contractsonderhandelingen. zijn contract is toen verlengd met een flinke verhoging. aan het einde van het seizoen wilde hij weg, ingefluisterd door louche zaakwaarnemers, en toen kwam hij met zijn befaamde: 'reker eruit of ik eruit'.

een schandalige gang van zaken. zo wil ik hem ook niet herinneren, maar zo ging het wel.

7 mei 2011 om 12:51

Natuurlijk was dat niet aardig van Gomes. Maar ik wil je er wel aan herinneren dat de gemiddelde Psv'er in die tijd gewoon niet netjes behandeld werd. Lazovic, Mendez, Salcido, allemaal gaven ze aan helemaal klaar te zijn met Huub Stevens en Jan Reker. ''als ik het gezicht van de trainer zie dan blokkeer ik'' Zei Salcido eens treffend. Verder over Jan Reker: het kan misschien een beeld zijn dat geschetst is door de media, maar ik mag de man niet zo. Je verkoopt jarenlang je beste spelers, haalt steeds voor weinig geld spelers terug. Je verkoopt zelfs het parkeerterrein van het stadion aan de gemeente. Dan zou je zeggen dat je ook wat geld overhoud. Maar de economische situatie van PSV verslechterde juist. Dat vind ik op zijn zachtst gezegd merkwaardig. Ik weet dat sommigen het misschien een valse beschuldiging zullen vinden, maar het zou mij niet verbazen als enkele miljoenen in de binnenzak van het maatpak Reker zijn beland. Gomes zei niet: ''reker eruit of ik eruit''. Hij zei: ''stevens eruit of ik eruit''. Dat was na aanleiding van een ruzie om de keeperstrainer. Conclusie: Ik denk dat Reker een zakkenvuller is en dat Stevens niet met mensen om kan gaan. Als ik indertijd Psv-speler was geweest had ik hetzelfde gedaan als Gomes, al deed Gomes het vooral uit eigenbelang. Dat valt hem wel te verwijten.

7 mei 2011 om 17:41

hij heeft zeker weten 'reker eruit of ik eruit' gezegd.

1) stevens was toen niet eens trainer van psv. vergoossen had psv net het vierde kampioenschap op rij bezorgd, nadat hij het had overgenomen van koeman en wouters.

2) de bewust vi waarin hij het heeft gezegd:
http://www.vi.nl/achtergronden/10-momenten-2008-1/... De-10-momenten-van-2008-gomes-eruit-of-reker-eruit... (aan elkaar plakken)

3) gomes, mendez en salcido zijn spelers, werknemers. eventueel slecht beleid van hogergeplaatsen (waar ik het trouwens maar gedeeltelijk mee eens ben) is hun probleem niet. dat hij zulke dingen twee keer in een seizoen roept over zijn directeur vind ik onaanvaardbaar. zou jij echt als werknemer bij bv. kpn zoiets over jouw directeur durven zeggen? dat zeg je wel in jouw voorlaatste zin. hij moet zich lekker bezig houden met keepen. Ik zag feyenoord spelers (om maar een club met wanbeleid te noemen) ook niet steeds over vd Herik en Gudde praten in de media. dat zijn hun zaken niet.

4) gomes deed het om een hoger salaris te eisen en daarna om weg te gaan. hij heeft zijn oren laten hangen naar louche zaakwaarnemers, maar hij is een volwassen man. hij had moeten weten dat hij dit niet kon maken. niet naar de fans, die hem aanbeden hebben, en ook niet naar de club, die hem altijd heeft gesteund en onlangs zijn contract heeft verlengd.

5) dat staat los van zijn kwaliteiten als keeper, daar is iedereen het over eens.

7 mei 2011 om 18:44

ok, om je punt 1 en 2 kan ik niet heen en ik geef ook meteen toe dat je gelijk hebt. punt 4, zoals al aangegeven in mijn reactie, ben ik met je eens, en natuurlijk punt 5 waarin ik het volledig met je eens ben. over 3 echter valt te twisten. want een milieu waarin de baas fouten mag maken zonder dat iemand hem zegt dat hij verkeerd bezig is, dat is een fout milieu. Dat hoort bij de oude Sovjet Unie en daar wil een hedendaagse voetbalclub geen verbanden mee hebben. Het is een goede zaak dat Gomes aangaf dat er foute mensen aan de top waren en dus ben ik het met hem eens.

Mooi verhaal man, je beste Ce.
5 Sterren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. de JongAanvaller3428
D. MalenAanvaller3110
H. LozanoAanvaller3017
C. GakpoAanvaller161
M. RomeroAanvaller10
J. ZoetDoelman340
A. BehichVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Dinsdag 21 mei
Phillip Cocu is in beeld bij Real Betis, maar de Spaanse club heeft al contact met een andere kandidaat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren