Het Licht dat niet scheen

Donderdag, 5 mei 2011 om 12:11 door Rardjuh11

In de zomer van 2006 haalde nieuwbakken PSV-trainer Ronald Koeman een Ecuadoriaanse middenvelder naar PSV. Deze luisterde naar de naam Édison Vicente Méndez Méndez, kortweg Édison Méndez. Hij had furore gemaakt op het Wereldkampioenschap in Duitsland. Zodanig zelfs, dat PSV besloot hem weg te halen bij LDU Quito, een club die zijn thuiswedstrijden op acht kilometer hoogte afwerkt. Méndez kreeg financieel gezien een beter aanbod van Charlton Athletic, maar had zijn hart verpand aan PSV en kwam naar Eindhoven. Zijn bijnaam was La Luz. Het Licht. Dat belooft wat.

Nu moet ik iets vertellen over mijn vader. Mijn vader is voetbalgek in hart en nieren. Al sinds zijn vijfde voetbalt hij, en hij is nu dertig jaar trainer. In mijn ietwat partijdige ogen heeft hij meer verstand van voetbal dan Mario Been, Youri Mulder, René van der Gijp en alle andere zogenaamde analytici bij elkaar. Mijn vader kan naar een Champions League-wedstrijd kijken, en na tien minuten zeggen: "Let op jongen, de buitenspelers van Inter Milaan houden het veld niet breed. Daardoor krijgt hun spits geen ruimte en ontstaan er geen driehoekjes. Daardoor ook kan Dejan Stankovic de bal niet kwijt. Let maar op, dat zegt Johan Cruijff dadelijk in de rust ook." Als dan in de rust Cruijff zijn zakken komt vullen met een betoog van een minuut, is het alsof Johan een papiertje heeft gekregen van mijn vader, waarop staat wat de Verlosser moet zeggen. Kortweg: Hij heeft er verstand van.

Twee keer in mijn leven heb ik meegemaakt dat mijn vader zei: "Let op jongen. Die speler die nu de bal heeft, dat wordt er één!" De eerste keer was bij Willem II-Ajax. De speler waar hij op doelde was een debutantje. Het ventje was nauwelijks tien minuten ingevallen aan Amsterdamse kant, toen mijn vader zei: "Hoe heet die jongen? Die gaat het maken!" Ik bladerde haastig in het programmaboekje, op zoek naar de naam van de nieuweling. Ene Wesley Sneijder. De rest is geschiedenis.

De tweede keer dat mijn vader deze opmerking maakte was tijdens Willem II-PSV. Die nieuwe Ecuadoriaan scoorde twee keer. "Dat wordt hem", riep mijn vader weer. En wie was ik om hem niet te geloven?

Wat was Méndez een fantastische speler. Een actie als het moest, maar ook de rust zelve als daarom gevraagd werd. Altijd speelde hij in dienst van de ploeg. En nadat hij PSV nota bene met carnaval een overwinning op Arsenal bezorgde met een fenomenaal afstandsschot, droeg de hossende carnavalsmenigte de man uit Quito op handen. Thierry Henry mompelde beteuterd iets over een irritant, verdedigend ploegje. Arsene Wenger's gezicht stond nog ernstiger dan onweer, zoals alleen Wenger kan kijken. Maar de glimlach was met geen beitel van het gezicht van Ronald Koeman af te hakken. Allemaal dankzij Méndez. Mijn vader leek gelijk te krijgen.

Maar toen kwam de heimwee. Hij moest zo snel mogelijk terug naar Ecuador omdat hij zijn moeder miste. Soms worden voetballers gezien als keiharde bikkels zonder mededogen die enkel en alleen gefocust zijn op het spel. En juist die ene die zo goed was, juist diegene zat met zijn hoofd nog in Quito, uit te kijken over de besneeuwde toppen en een helder blauwe lucht. Met zijn moeder. Als het even kon, ging Méndez terug om zijn familie op te zoeken. Coach Huub Stevens kon daar op den duur geen begrip meer voor opbrengen. Stevens is een keiharde en kon zich niet verplaatsen in de gevoeligheid van zijn pupil. Toen Méndez daar wat van zei, werd Stevens woest. Drie hele seizoenen in Eindhoven waren voor Édison simpelweg te lang, en te ver van huis. Hij gaf zijn carrière op, en ging terug naar waar hij wilde zijn: Quito. Met zijn moeder, zijn broers, zussen én met dat uitzicht. Terug onder zíjn mensen.

Nu gaat hij nog even naar Brazilië, naar Atlético Mineiro. Mooie ploeg, op een minder grote afstand van zijn geliefde bergen dan de Lichtstad. Binnenkort kan hij stoppen met voetballen, dan heeft hij genoeg verdiend om te kunnen rentenieren en dan gaat hij de rest van zijn leven genieten. Genieten van de ondergaande zon boven de toppen van de Andes. Het was het waard, zal hij dan denken, Ik had bij een grote Europese topclub kunnen spelen, maar nu heb ik rust. Hier hoor ik thuis. En durf hem eens ongelijk te geven.

Wat ik wil zeggen is: Méndez had een groot voetballer kunnen zijn, maar koos steeds voor zijn eigen geluk in plaats van voor het grote geld. Dat deed hij bij zijn keuze voor PSV en ook bij zijn vertrek uit Eindhoven. Er zijn weinig voetballers meer die zo denken. En ik denk dat hij het geluk gevonden heeft, terwijl sterspelers in Europa dat geluk nog steeds aan het zoeken zijn. Sommigen zullen zeggen: Je vader had ongelijk, hij is geen groot voetballer geworden. Misschien niet. Maar hij is wel degelijk de voetballer geworden waar ik het meeste respect voor heb. En dan ben je toch en hele grote.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

17 reacties (laatste reactie door binny)

Fantastisch geschreven! Genoten van je artikel hoor
Mijn complimenten.

mooi stuk
was ook altijd in zijn tijd bij psv mijn favoriete speler, uitstekende middenvelder,
jammer voor het voetbal dat hij terugging naar ecuador
mooi geschreven, 5 sterren

Prachtig stuk en je hebt helemaal gelijk.
Méndez was net als Simons een zeer ongewaardeerde voetballer, ik vond het een fantastische speler. Hij was echt dé motor op het middenveld en mede dankzij hem werden we dat jaar ook landskampioen.

Off: Je bent wel overdreven actief, vind je zelf ook niet?

5 mei 2011 om 12:46

ja klopt het zal de komende tijd wel minder worden. ik ben eergister lid geworden en ik heb gewoon een hoop dinge meegemaakt die ik graag op papier zet. Maar die bron van eigen ervaringen is niet eindeloos, dus het zal binnenkort wel even stil worden denk ik. Maar zolang ik inspiratie heb en ik heb er plezier in, schrijf ik door.

Mooi geschreven, hij was zeker een harde werker, die je trouwens weinig vindt in Zuid-amerika.
Was hij trouwens niet laatst de ena-beste speler van de Zuid-amerikaanse competities?!

Prachtige stuk man!
Het leven gaat dus niet alleen om geld.

dit is nou een CE waar je fijn door heen leest, ik stop sowieso al niet omdat het over PSV gaat, maar het boeide me echt, en ik was ook een van die mensen die fan was van Mendez, en na die goal tegen Arsenal thuis kon mijn geluk niet meer op

Goed bezig, dit is al de derde die ik in korte tijd van je lees. Met name dat stuk over Henry en Wenger was leuk om te lezen. Ik ben het inhoudelijk niet volledig met je eens over Mendez. Een goede voetballer hoort ook een onbegrensde winnaarsmentaliteit te hebben. Familiezaken kunnen je carriere altijd in de weg staan, maar uiteindelijk hoor je altijd naar de top te streven. Dat gebrek is hem toch enigszins te verwijten.

Hoe dan ook, ik ben benieuwd naar je volgende Ce's. Ga zo door!

Het eerste artikel dat ik van je las was gister: ''het Talent'' als ik me niet vergis. Ik vondt dat zo'n goed artikel dat ik ook dacht dat dit er een zou zijn en dat is ook zeker zo. Ik denk dat ik je maar wat meer ga volgen Erg leuk om te lezen. Ikzelf vond Mendez niet zo'n fantastische voetballer maar ik heb hem ook niet echt gevolgd, maar wat ik zag vond ik niet echt opvallend zo als Sneijder dat wel was met zijn afstandsschoten en zijn vrije trappen.

Ik kijk al uit naar je volgende artikel!

5 mei 2011 om 19:27

fijn dat je zo positief bent. Ik persoonlijk vond dit een van mijn mindere stukjes, dus om dan 4 sterren te krijgen is erg mooi. Kijk ook even naar mijn stuk ''de Held van Bladel'' over Roy Beerens. eerlijk gezegd ben ik daar meer tevreden over dan over dit.

Ik vind het echt een heel goed stukje. Ik vind dat dit 5 sterren verdient. Ook leuk trouwens dat je zoveel inspiratie hebt

Ik vind het (weer) een leuk stukje.
Het stukje zelf vind ik 4 sterren waard, maar omdat ik de vorige keer 4 sterren gaf waar ik er na een paar keer doorlezen toch 5 had moeten geven krijg je er nu ook 5, goed werk!

edit: kan niet stemmen, misschien zometeen.

ongelofelijk ik kan echt niet zo mooi dingen op papier zetten als jou heel knap

Nog even een reactie zodat ik kan stemmen.

Mooi stukje weinig typfouten 5 sterren.

Mooi geschreven over een helaas bijna vergeten voetballer van Psv. Mendez viel vooral op door niet op te vallen. Hij werd enorm ondergewaardeerd maar net als Jason Culina, net zo'n voetballer, stonden ze als eerste op het wedstrijdformulier ingevuld voor de grote wedstrijden. En dit soort type voetballer wordt nu gemist door Psv. Mendez had een winnaarsmentaliteit en dat koppelde hij aan voetballend vermogen. Momenteel heb je op het Psv middenveld niet dat soort spelers. Hutchinson komt nog enigzins in de buurt. Met Mendez of een type Mendez zou Psv meer kans op het kampioensschap hebben gehad. Dit alleen omdat ze in de topwedstrijden gefaald hebben en daar was Mendez op zijn best. Jij haalt de wedstrijd tegen Arsenal eruit maar voor mij was zijn beste wedstrijd de 6-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Ajax, waarin hij ook de openingstreffer maakte. Daarin was hij echt van een andere planeet. Bedankt voor je stuk, zo denk ik zelf ook nog even terug aan die mooie tijd.

Goed Stuk, leuke reactie met je vader. Zal me die goal tegen Arsenal toch altijd wel herinneren(ook al ben ik geen PSV fan)
5 sterren man.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.PSV00
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Dinsdag 23 juli
Bayern München is om de tafel gegaan met de entourage van Leroy Sané. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren