Het Talent

Woensdag, 4 mei 2011 om 11:49 door Rardjuh11

Het was een koude zaterdagochtend in oktober, 2005. De E1-pupillen van de plaatselijke voetbalvereniging Oirschot Vooruit mochten het vandaag gaan opnemen tegen de E1 van PSV. Onze eigen broertjes en zonen tegen de jongetjes die later de basisspelers van de landskampioen zouden moeten worden. De kou sneed door de jassen van de toeschouwers aan de zijlijn, de moeders dicht opeengepakt in winterjassen aan de rand van het veld. Pupillenvoetbal zoals het bedoeld is.

Een jongen met donkere huidskleur betreedt het veld in een rood-wit tenue. Zijn kroeshaar hangt voortdurend voor zijn donkere ogen. Achter de spits staat hij. Zodra hij in balbezit komt, wordt vanaf de kant de naam Miguel geroepen. Dat is dus overduidelijk zijn naam. Hij neemt de bal aan, dribbelt met speels gemak vier leeftijdsgenootjes uit en legt de bal zonder enige vorm van emotie achter de Oirschotse keeper. Alsof hij het al honderden keren zo gedaan heeft en het nog veel vaker zo zal doen. De toeschouwers van de thuisclub kijken verwonderd elkaar aan: "Wat deed die jongen daarnet?" De toeschouwers van PSV valt het niet eens meer op. "Goed zo, Miguel" wordt er geroepen. "Maar volgende keer de bal afgeven op Tim, oké?" De jongen fascineerde me meteen en mijn ogen volgden hem met elke stap. Het gras leek trots dat het onder zijn voeten lag, de cornervlaggen aanschouwden het schouwspel met verbazing. Deze jongen moest het gaan maken voor PSV, hier gaan we nog veel van horen. De eindstand van de wedstrijd was 3-1 voor PSV. Miguel scoorde drie keer.

Na de wedstrijd praatte ik nog even na met een vader van een van de PSV-jongens. Hij wist te vertellen dat Miguel uit Brazilië kwam. Hij is naar PSV gehaald en zijn vader heeft een baan gekregen in de lampenfabriek. Ook vertelde hij me dat er plannen waren hem door te zetten naar de D-pupillen. Schijnbaar was zijn onwaarschijnlijke talent ook bij de jeugdtrainers niet onopgemerkt gebleven.

Enkele maanden later, in het voorjaar, de terugwedstrijd. De Herdgang. PSV werd op eigen veld met 10-1 ingemaakt door de jongens uit Oirschot. in het kleine dorp wordt nog altijd gesproken over het "dream team" dat PSV afslachtte. Ik word er nog regelmatig over aangesproken, omdat mijn broertje zich onder de spelers bevond. Met trots hoor ik dan anderen over deze generatie voetballertjes reppen. Wat een talenten zijn die jongens. Maar ik weet wel beter: Miguel was er namelijk niet bij. Hij was doorgezet naar de D-selectie, zoals voorspeld. PSV E1 zonder Miguel was als een blinde zonder stok. Hij bestuurde alles, hij was het brein, het hart en de benen van het team. En op het moment dat Oirschot langskwam op De Herdgang, was hij overduidelijk nog niet opgevolgd.

Sprong in de tijd, naar ongeveer 2007. Bekerwedstrijd PSV-AZ in het Philips Stadion. Ik zit tussen mijn vader en mijn broertje op de tribune te kijken. In de rust wordt een team gehuldigd uit de jeugd, dat kampioen is geworden. En zowaar galmde een bekende naam door het rumoerige stadion. Miguel, met daarna nog een naam of zeven, zoals dat in Brazilië gebruik is. Van die heerlijke namen die smelten op je tong. Zijn tweede tot en met achtste naam ben ik vergeten. Hem zeker niet. Hij was nu aanvoerder van de B-selectie geworden. Toen wist ik het zeker: deze jongen staat binnen nu en drie jaar in het eerste te schitteren.

Nog één keer hoorde ik iets van Miguel. Hij was uit de club gezet. PSV vond hem onhandelbaar geworden. Voetbal was bij hem op de tweede plaats gekomen.

Niemand zal ooit gaan lezen over de heldendaden die Miguel op de grote Europese velden verricht zou hebben. Niemand zal ooit weten wat hij met een bal kon en kan. Het grote publiek zal nooit zijn naam scanderen. Dit is waarschijnlijk het enige artikel dat ooit over hem zal gaan. Voor hetzelfde geld had hij alle sportminnende media, inclusief deze site, jarenlang overheerst. Maar nu moet hij opnieuw beginnen. Hij zal later een gewone kantoorbaan hebben. Misschien in Nederland, misschien in Brazilië. Daar zal hij vertellen over wat hij kan met zijn benen. Over scharen, akka's, rond-de-wereld. Zijn collega's zullen hem niet geloven. Er is immers altijd wel een collega die opschept over wat hij allemaal kan, en zelden zijn die verhalen de keiharde waarheid. Niemand zal hem geloven. Maar ik wel. Ik was er bij.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 21 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

28 reacties (laatste reactie door Remco_PSV1)

Heel goed stukje. Ik vind het net als je vorige stukje weer een heel origineel onderwerp.
En zoals jij mij vertelde is ook dit een waar gebeurt verhaal. En met 729 woorden is het dit keer (in tegenstelling tot de vorige keer) niet te kort.

Er is nog wel 1 foutje die voorkomen had kunnen worden.
-in het kleine dorp wordt nog altijd gesproken over het ''dream team'' dat PSV afslachtte.
Moet zijn: In het kleine dorp, met hoodletter

Ik vind het helaas nog net niet goed genoeg voor 5 sterren.

Maar het is wel een verbetering t.o.v. de vorige keer.

Ik geef je nu dus i.p.v. 3,5 sterren, 4 sterren

geweldig artikel, heb het met bewondering gelezen. vraag me wel af wie die jongen nu eigenlijk is.

maar die laatste alinea: petje af.

vijf sterren, en geen ster minder.

Je hebt de kritieken goed in je stukk verwerkt! Klasse! Ik las het stuk in een ruk uit. Weinig aan toe te voegen. Ben inderdaad nu ook wel benieuwd hoe het met die jonge knaap gaat, wat zou hij nu aan het doen zijn?

Desalnietemin 5 sterren: puik werk!

Ik heb je beide stukken achter elkaar gelezen. Waar er bij ''de schoen'' nog wat kritiek mogelijk was, ook al vond ik het erg goed, is dit stuk echt geweldig. Schitterend verhaal. Deze is al bijna vergelijkbaar met toontje99 of decheiver. Geweldig voor een 2e clubexpert. 5*

Erg mooi stukje, pijnlijk..

Bedankt voor de goede commentaren, ze zijn erg vleiend. Ik ben blij dat jullie er doorheen kunnen komen. Ik heb namelijk nog inspiratie genoeg dus er zullen er nog meer volgen. Ik weet ook niet hoe het met Miguel is tegenwoordig. Mocht hij dit lezen: meld je hieronder a.u.b. (het zal niet, maar toch).

4 mei 2011 om 15:14

Dat zou wel grappig zijn. Als je hem ineens hier op VZ ziet.

Ik zie dat ik de enigste ben die hier 4 sterren heeft gegeven. Misschien was ik iets te kritisch

Het spijt me.

4 mei 2011 om 15:18

hahaha het is je vergeven. kritiek is altijd welkom, en als jij het 4 sterren waard vindt dan is dat terecht. Daarbij zou ik sowieso iets meer kritiek willen hebben. van ''goed gedaan'' leer ik niks, ik zou graag dingen horen om het nog verder te perfectioneren. ''goed gedaan'' is overigens ook zeer welkom, want zonder positieve beoordelingen hield ik er waarschijnlijk ook vlug alweer mee op.

4 mei 2011 om 15:24

Ik heb in elk geval 1 tip voor je. Haal je stuk altijd even door een spellingscontrole (google, word spelling en grammatica controle) Daarmee voorkom je schoonheidsfoutjes die niet nodig zijn. Zoals die hoofdletter die ik in mijn eerste reactie al vermelde. Dat is gewoon zonde.

Een geweldig stuk! Ik vind het een origineel onderwerp waar geen elke andere clubexpert op gekomen zou zijn. De manier waarop dit stuk is geschreven bevalt mij wel omdat het gewoon lekker wegleest.

Echt geweldig stukje ik las is het in een rap tempo door.
Zo doorgaan en hopen op nieuwe mooi colums van je!

Goed geschreven, interessant onderwerp. Heb er echt van genoten!

Heerlijk stuk, 10x beter dan je vorige.
5 sterren lijkt me meer dan terecht.

Goed stuk. Ondanks je korte nietszeggende titels, schrijf je mooie verhalen over Psv. Bij jouw weet ik wel dat het goed zit qua kennis. Als je al zo lang PSV (zelfs de jeugd) volgt, komen er altijd mooie verhalen uit.

Prachtig stuk hoor, ik werd heel enthousiast , jammer van het einde. Ja ik bedoel voor die miguel dan je slotalinea was omin spannend. Er waren een paar schoonheidsfoutjes, en je titel vind ik een beetje doornsnee, desondanks een interresant stukje.
5 sterren!!

Speciaal even voor ingelogd, dit verdiend een mooie beoordeling.
Ontzettend goed stuk over iets waar niemand iets van weet en helaas dus ook meer van gaat weten.
Heeft mij vanaf het begin tot het eind geboeid.

mooi stukje en heel jammer voor Psv, een beetje gevalletje Reis lijkt? misschien dat PSV hiervan geleerd heeft en er per se voor wilde zorgen dat ze niet weer die fout maakte door een goede speler weg te laten gaan.

Practige stuk vooral omdat ik het ook op dit moment mee maakt met een jonge van een amacteur club hij is 1ste jaars D. Speelde dit jaar in de D1 en heel vaak in de C1. Hij had geen moeite met allebei scoorde gewoon op los. Wat ik heb begrepen heeft deze jonge bij de Knvb een oefenstage gedaan en de enige wat hij mee kreeg is dat hij een andere club moest zoeken zodat hij hoger kon spelen en vaker kon trainen.

Aangezien het voor deze jonge pas zijn 1ste voetbaljaar is en hij maar 1 keer per week traint denk ik echt dat deze jongen veel talent heeft aangezien hij zijn vele leeftijd genoten allang al voorbij is en zonder hem zijn team niks meer waard zou zijn. Ze spelen momenteel 4de klasse terwijl ze begonnen in de 6de klasse momenteel staan ze 1ste en gaan ze richting de 3de klasse.

Heerlijk om te lezen dit stukje! Leuk onderwerp ook, een jongen die in de jeugd furore maakte maar het uiteindelijk toch net niet redde. Waarschijnlijk zat het mentaal niet helemaal snor of ging het toch ergens anders mis. Blijkt maar weer dat alleen goed kunnen voetballen niet genoeg is.
Al met al geef ik je 5 van de 5 sterren.

toevallig genoeg heeft een vriend van mij stage gelopen bij psv in het team waar deze miguel in zat,
een aantal jaren terug, in de C-junioren volgens mij
heel mooi verhaal

Erg goed geschreven zeg!

Geweldig dit soort stukken! Dit soort onderwerpen boeien me van begin tot eind, blij dat ik dit heb zien staan!
Ik zou je nu eigenlijk kritiek moeten geven, maar die heb ik niet echt

Zeker je laatste alinea is mooi, dat maakt het stuk af, ik hou ook altijd van dat soort afsluitingen!
klasse!

Mooi stuk 4 sterren!

Geweldig geschreven.
Had ik niet verwacht, het leest lekker.
Ik mis echter wel een intro, of het moet mis gegaan en het is niet zwart geworden maar denk daar de volgende keer aan!
Maar als je het zo leest is het erg hypocriet van Psv. Door zijn gedrag moest hij weg, maar met Reis gaan ze wel gewoon door.

5 sterren

6 mei 2011 om 10:30

'met Reis gaan ze wel gewoon door'

Vergeet niet dat Reis eerst ontslagen werd hè door zijn gebruik van drugs?
Hij is later weer aangenomen omdat hij was afgekickt en ze nog geloof in hem hadden qua kwaliteiten en mentaal was ie een stuk verder ook.

6 mei 2011 om 10:31

Maar ze hebben wel vertrouwen in hem uitgesproken.
Van tevoren is al gezegt dat als hij of kon kicken dat hij terug kon komen.
Dat hadden ze hem ook met hem moeten doen.

prachtig stuk, mooi verhaal, boeiend en orgineel onderwerp, gewoon geweldig. 5 sterren van mij

Mooi stuk, boeiend van het begin tot het eind, wel jammer dat het niks is geworden met hem had dan nog veel voor de club kunnen betekenen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.PSV00
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Dinsdag 23 juli
Bayern München is om de tafel gegaan met de entourage van Leroy Sané. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren