Goede Tijden, Slechte Tijden

Dinsdag, 3 mei 2011 om 15:04 door DeGast

Pietje, kom je vanavond Barcelona tegen Real Madrid kijken bij mij? Erm, tuurlijk!
Pietje, voor wie ben jij? Erm, voor wie ben jij? Ik ben voor Barcelona! Oh, ik ook!

En zo begon het verhaal van Pietje. Pietje is sinds die dag alle wedstrijden van Barcelona aan het volgen en heeft ondertussen een shirtje van elk seizoen. Zijn eerste reis naar het Camp Nou staat gepland voor de komende CL-ontmoeting tussen Barcelona en Real Madrid. Door de jaren heen is hij vaak uitgemaakt voor gloryhunter, terwijl hij meer weet van de club dan wie dan ook. Het woordje doet hem ondertussen niks meer maar toch knaagt er iets aan hem. Hij volgt Barcelona elke dag en weet wat er speelt en hij huilt niet snel, ook al sla je hem in z'n gezicht, maar zodra Barcelona verliest zie je een paar tranen over z'n wangen lopen. Waarom wordt hij dan voor gloryhunter uitgemaakt?

Wat houdt het woordje gloryhunter nou precies in?
Volgens Urban Dictionary is een gloryhunter iemand die (meestal) voor Manchester United of voor Liverpool is of welke club bovenaan staat in de Premier League. Hij komt niet uit de buurt (en land) van de club en gaat vrijwel nooit naar wedstrijden.

Mijn definitie: Iemand die het ene seizoen voor Barcelona is en het andere seizoen voor Internazionale is omdat ze de Champions League hebben gewonnen. Als je hem vraagt om de spelers van de club op te noemen zal hij waarschijnlijk niet veel verder dan de (bekende) basiself komen. Hij staat er tijdens goede tijden maar staat er niet tijdens slechte tijden.

Barcelona-fans worden vaak verweten gloryhunters te zijn omdat ze fan zijn geworden sinds Barcelona zo succesvol is en de drie dwergen die ontzettend goed kunnen voetballen in het team heeft. Wat ik vaak dan denk is: Hoe ben jij fan geworden van de club waar je zo van houdt? Pas geleden antwoordde iemand mijn vraag, een Real-fan in hart en nieren. Sinds hij klein was volgt hij Madrid al omdat Real sterren zoals Zinedine Zidane in het team had. Vanaf toen is hij altijd achter de club blijven staan.

Ik weet vrijwel zeker dat als je iedereen deze vraag stelt dat negen van de tien een vergelijkbaar antwoord geven. Zij gaan niet regelmatig naar wedstrijden toe en komen niet uit de buurt, maar toch zijn zij geen gloryhunters, of toch wel? De huidige aanhang van Barcelona is voor het grootste gedeelte redelijk jong en toen zij klein waren, was het de tijd van Ronaldinho en nu de Drie Dwergen. Waarom worden ze gloryhunters genoemd terwijl de mensen die ze van gloryhunten beschuldigen, precies dezelfde situatie hebben meegemaakt? Zijn zij zelf zoveel beter dan de zogenaamde gloryhunters? Ik zou het nog een beetje kunnen begrijpen als fans van Chelsea of Manchester City er van worden beschuldigd, aangezien ze pas echt bekend zijn geworden nadat ze werden overgenomen.

Ik schrijf deze CE op het moment dat Barcelona Madrid aanklaagt en andersom. Dit gaat niet meer over voetbal, over de ongelofelijke schoonheid van de tweede goal van Lionel Messi, maar over hoe Sergio Busquets in het Olympisch zwemteam thuis hoort of Pepe die kampioen kickboksen zou kunnen zijn. Ik wou mijn mening laten horen over dit onderwerp en hopelijk kan het woordje minder gebruikt worden. Iedereen die Barcelona een warm hart toedraagt, ook al kan je alleen Messi opnoemen, heeft mijn sympathie.

Visça Barça

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door OtieBtie)

Aan het begin vind ik eht saai, later word het iets leuker om te lezen.
Vaak word het woord inderdaad verkeerd gebruikt. Maar ik ben het niet met je eens wat je over Chelsea en Mancity zegt. Ik ben ook al heel mijn leven voor Vitesse, maar als iemand mij over 10 jaar vraagt voor wie ben je? zeg ik: Vitesse. dan zegt die ander zeer wss ook: Haha zeker omdat ze nu goed zijn en omdat ze veel geld hebben? Er zitten echt wel veel supporters die Voor de overnamen al bij de club zaten hoor! bij Mancity is eht wel eht ergst, maar voordat Abramovich bij Chelsea kwam, was chelsea ookal een traditionele club met een hele aanhang!

Ik zou zelf meer in de ''ik'' vorm praten in plaats van 'pietje', dat leest wat fijner.

Als ik voor mezelf spreek vind ik Braca de beste club uit de wereld. maar van die aanhang van hun moet ik het echt niet hebben. geen sfeer in dat verschikkelijk saai stadion. De meeste échte supporters daar zijn oude opa's en de 2e en 3e ring zitten vol met 'dagjesbezoekers' (zo wil ik ze niet noemen want ik ga zelf ook geregeld naar Chelsea en daar zit ik ook in de tweede ring. maar je snapt denkik wat ik bedoel

4 sterren voor de schrijfstijl maar 2,5 ster voor de inhoud. 3 sterren voor jou!

3 mei 2011 om 15:55

Ik beschuldig Chelsea en/of Manc aanhangers ook niet van gloryhunter te zijn maar omdat deze twee clubs juist het meest opvallen door de eigenaren heb ik een zinnetje er aan toegevoegd waar ik over ze praat.

Pietje is trouwens een fictief karakter maar het verhaal van veel mensen begint hetzelfde zoals ''pietje''. Eerst niks van de club weten maar omdat je vriend(en) voor die club is ben jij ook voor die club. Uiteindelijk worden sommige mensen trouwe bezoekers en krijgen vrienden in de stad zelf.

Bedankt voor de reactie trouwens.

Beetje vreemd artikel, zeker de uitleg van Urbandictionary is lachwekkend.

Gloryhunters bestaan niet, wel bestaan mensen die houden van een feestje en daarom de ploeg gaan supporten waar de kans op een feestje het grootst is. Maar omdat deze bijdragen aan de financiele situatie van een club noemen wij deze social fans.

Dat Liverpool volgens de Urbandictionary gloryhunters kent is natuurlijk helemaal 'retarded'. Liverpool net als Feyenoord zwemt niet in de prijzen dus ik snap niet hoe je glory kan hunten als er geen glory is.

Vermoedelijk is dit aan de urbandictionary toegevoegd door een social fan van Chelsea of Arsenal. Aangezien deze site door iedereen wordt aangepast. Zo staat er bij Feyenoord dat die 'de' club is!

Het is gewoon bewezen dat clubs zoals Barcelona vele fans krijgen wanneer er succes is. Deze fans kunnen aan de club gebonden worden wanneer ze de club vaker bezoeken tijdens een langere succesvolle periode. Of je die fans een naam moet geven? Dat kan, ik geef ze groot gelijk. Als er bij mij een leuk feest in de stad is ga ik er ook heen. Ben ik dan ook een gloryhunter?

3 mei 2011 om 15:49

Gloryhunters bestaan wel. Dat kan je uitleggen als social fans, maar je kan het ook gloryhunters noemen. Hoe je dat precies definieert is natuurlijk lastig. Het is te makkelijk om alle supporters van grote clubs gloryhunter te noemen. Maar over het algemeen kan je mensen die van ploeg wisselen om maar voor een succesvolle ploeg te supporteren of mensen die zodra het minder gaat met hun ploeg als gloryhunter neerzetten.

3 mei 2011 om 16:04

Liverpool is historisch gezien een grote club dus nieuwe ''fans'' die zouden dan elke keer weer verwijzen naar de prijzenkast terwijl ze zelf niet eens geboren waren toen die prijzen werden behaald. Daar zit wellicht wat ''glory'' in.

Mensen die het ene jaar voor Barcelona zijn en dan zeggen dat ze jaren voor Barcelona waren en nooit van iets anders zou houden maar het jaar daarop hetzelfde zeggen over Inter vind ik gloryhunters. Daar hou ik ook niet zo van.

Mensen die gisteren fan van Barcelona zijn geworden en zeggen dat ze altijd voor Barcelona zullen zijn daar kan ik mee leven, als ze het maar waar maken.

De definitie van Urban Dictionary was niet bedoelt om Liverpool/manu fans te beschuldigen van gloryhunter maar was meer bedoeld om een vergelijking te geven tussen mijn definitie en van een ander.

Bedankt voor de reactie trouwens.

3 mei 2011 om 16:38

Neem dan de definitie van Hunter en Glory apart. Ik zou nooit bronnen uit Wikipedia of Urbandictionary nemen!

Geweldig stuk man! Mooi en duidelijk om te lezen en ik begrijp precies wat je bedoelt
De mensen die nu voor Barcelona worden of een paar jaar geleden worden zitten tussen de leeftijd van 12-20 jaar. Dat is precies hetzelfde als de mensen die voor Real zijn geworden een tijd terug.

Vaak word je voor een club omdat je er een bepaald gevoel bij krijgt. Of omdat je favoriete speler er speelt. Of omdat je het team gewoon mooi vind spelen. Of voor de trainer zoals velen Mourinho volgen. Voor mij maakt dat niet uit. Iedereen mag voor een club zijn op zijn eigen manier. Iedereen mag zijn eigen mening hebben over zijn club.

3 mei 2011 om 16:01

Mee eens. Ik ben het voetbal ongeveer zeven jaar geleden gaan volgen en volg nu De Graafschap, Schalke 04, Toronto FC en ja, ook FC Barcelona. Mooie clubs, totaal niet te vergelijken, maar iedere club roept een bepaald gevoel op inderdaad. Ben bij alle clubs eens geweest (niet van alle duels in het echt gezien, wel op tv), maar zoals jij zegt je gaat een club volgen omdat er iets aanspreekt en wat dat dan is maakt niet uit. Gewoon iedereen lekker voor zijn eigen club laten zijn

3 mei 2011 om 16:07

Dat is dus precies wat ik bedoel! Ik heb een paar goede vrienden die waren een paar jaar geleden voor Manchester United maar sinds Ronaldo is verhuisd naar Madrid zijn ze voor Real. Zij zijn gewoon fan van Ronaldo dus. Een van hen is naar de wedstrijd Ajax-real geweest en vond het fantastisch.

Bedankt voor je reactie en de sterren!

Ik kan me er ook niet druk om maken of iemand Barcelona support sinds dit seizoen, of al zijn hele leven. En of diegene een diepe analyse zou kunnen maken van processen binnen de club, of alleen de naam Messi zou kunnen spellen. Leef en laat leven. Allen houden wij van mooi voetbal en allen houden wij ervan te juichen voor onze club. Op welke manier dat ónze club is geworden, doet er helemaal niet toe. Mooie strekking van je verhaal.

Ik ben het juist helemaal met je eens in dit verhaal en je zal dan ook vijf sterren van mij krijgen. Ontzettend moe word ik van gloryhunters. Mensen van wie je weet dat ze nooit voetbal kijken en waarschijnlijk alleen de beste speler kunnen noemen. Ik kan talloze voorbeelden noemen al in mijn vriendenkring die hieraan lijden. Bah

Edit; Oeps ik klikte op 4 sterren :$

Ik vind het altijd zo gemakkelijk om anderen als gloryhunter te bestempelen.

Succes magnetiseert. Succes is het wiel waar elke club op draait. In tegenstelling tot het pure voetbal zelf. Jij kunt je wellicht wekelijks ergeren aan het spel dat je favoriete club op de mat legt. Steeds wordt er matig gespeeld en nipt gewonnen. Het is niet om aan te zien. Dit in tegenstelling tot de lokale amateurclub. Daar wordt elke week iedere tegenstander volledig zoek gespeeld middels de mooiste aanvallen. Maar waarom heeft die amateurclub dan zo weinig fans?

Waarom puilen de ledenlijsten van Barcelona, Real Madrid of welke andere club uitkomend in de Eredivisie, spelend ergens in het linkerrijtje uit, terwijl jij je lokale amateurclub links laat liggen? Puur omdat je lokale amateurclub niet zo succesvol is als je 'favoriete club'. Succes trekt mensen aan. Het zorgt voor volgens, dynamiek, geld in het laatje, en op den duur voor sfeer.

In mijn optiek is 99 procent van alle voetbalfans gloryhunter. De enige reden dat jij fan bent van Real Madrid, Barcelona of Heerenveen zo je wilt is dat deze toevallig net wat succesvoller zijn dan een club uitkomend op een veel lager niveau. Succes is de enige reden waarom je fan van een bepaalde club wordt.

4 mei 2011 om 00:54

@carpe Diem

Het heeft ook met kennismaking te maken, ik bedoel , wanneer hoorde jij voor het eerst van Ajax , PSV of Feyenoord en wanneer voor het eerst van Veendam, Go Ahead en Heracles? Het heeft er ook mee te maken hoe je leert kennismaken met de club. Ik kende Ajax eerder dan de lokale voetbalclub bij ons in het dorp.

Ook je ouders en familie spelen een bepaalde rol , zo worden kinderen door hun ouders wel eens meegenomen naar de club waarvoor zij zelf zijn. Vaak heeft dit ook invloed op de ''keuze'' van een club.

Tot slot blijft de vraag : waar ligt de grens ? In de tijd dat ik 100 procent voor Ajax werd en een '' stomme'' zondag vol trannen beleefde als Ajax verloor zijn begonnen in de tijd rond het jubileum van Ajax. Dat kun je oprecht toch wel de slechtste periode uit de clubgeschiedenis noemen van de laatste 45 jaar.hoe laag of hoe hoog moet je club staan om niet onder gloryhunter te vallen ?

Toch ken ik zeker mensen die wel gloryhunter waren toen Ajax in 2004 kampioen werd waren ze voor Ajax maar 2 jaar latter liep men met een PSV petje. Of een vriend die voor Ajax was , vervolgens voor Feyenoord en uiteindelijk bij AZ uitkwam... Of iemand die voor Ajax was en bij AZ uikwam en er was nog iemand die voor PSV was en uiteindelijk bij uitkwam AZ. Ik heb het allemaal gezien toen AZ eerst onder Adriaanse , en later onder Van Gaal better ging voetballen. Het word niet overdreven dat een kwart van de mensen in het AZ stadion een ''ajax'' verleden heeft. Ik noem dat gloryhunters , ze zijn vanwege succes van club gewisselt en dat is de essentie van gloryhunters.

4 mei 2011 om 11:16

@adzevedo,

Ik ben het met name volledig eens met je eerste alinea. Ik kom uit een streek waarin Ajax weliswaar geen concurrent van de lokale club was, maar ze toch de gehate club waren en zijn. Ik herinner me de middelbare school, waarin je maar het woord Ajax hoefde te laten vallen en er werden gelijk liedjes over joden en hamas gezongen in hun haat jegens Ajax.

Behoudens het feit dat dit natuurlijk ontzettend kortzichtig, oppervlakkig en stupide is zegt het veel over de beeldvorming. Anderen worden er in meegetrokken. Ajax is de vijand. En wie dat niet beaamt is niet helemaal goed bij zijn verstand, aldus de algemene opinie.

Maar hoe komt het dat Ajax zo veel nijd opwekt? Het is in mijn optiek heel simpel. Ajax is de meest grote en meest succesvolle club uit het Nederlandse voetbal aller tijden. Ik zal je middels een metafoor proberen uit te leggen hoe ik het zie:

je kent vast het beeld van het jongetje op het schoolplein dat ergens heel goed in is. Het jongetje eist vrijwel automatisch alle aandacht op doordat hij zo veelvuldig in beeld is dankzij de successen die hij boekt op bepaalde facetten. Het is algemeen bekend dat diegene die (teveel) met zijn hoofd boven het maaiveld komt wordt afgemaakt. Succes is prachtig, maar ook reden dat anderen zich gemakkelijk benadeeld voelen. Het jongetje ontneemt doordat hij zoveel succes heeft anderen hun succes.

Dit is allemaal prima wanneer het jongetje uitermate sympathiek overkomt. Alleen wanneer hij zich als een engeltje gedraagt en vele vriendjes om hem heen heeft wordt dit succes gedoogd. Echter is het jongetje een druktemaker. Hij is prominent aanwezig door zijn succes, maar ook door het gedrag van hem. En daar gaat het mis. Anderen zullen hem als arrogant beschouwen doordat hij té prominent in beeld is. Hij kan niet meer rekenen op de steun en sympathie van anderen, en wekt naarmate de successen doorgaan en zich uitbreiden steeds meer nijd op.

Zo zie ik het dus. Het succes van Ajax, evenals hun prominente aanwezigheid in de media is er de reden voor dat supporters van andere clubs Ajax als arrogant bestempelen. Succes magnetiseert dan wellicht, maar stoot ook ontzettend af wanneer het in het nadeel werkt van bepaalde groepen supporters. En omdat Ajax van oudsher zo succesvol is, plús prominent aanwezig in de media zijn ze een gemakkelijke prooi voor criticasters.

Ik heb er alweer een heel verhaal van gemaakt zie ik. Nu ingaande op je essentie in de laatste alinea: jij hebt het nu over een wat verder gevorderd stadium. Een supporter heeft inmiddels meerdere clubs om te 'kiezen' om fan van te worden.

Terwijl de club waar een persoon supporter van wordt zal meestal de meest succesvolle club zijn waar hij tot dusver mee te maken heeft gekregen. De beeldvorming doet de rest. Klasgenootjes die voor dezelfde club zijn, de vader die je meeneemt naar het stadion, een wedstrijd die je op TV ziet en er geïnspireerd door raakt... (niet toevallig wordt bijna niemand geïnspireerd door een team dat speelt als een natte krant en verliest)

In essentie is het in mijn optiek dus als volgt: de meest succesvolle club zal altijd de meeste aanhang bezitten. Of supporters nu in eerste instantie fan van een club worden, of in tweede instantie doordat het gras bij de buurman zo veel groener is.

Tot slot: de opinie dat Ajax arrogant is kan wat mij betreft zeker de prullenbak ik. Ik lees heel wat reacties op dit forum, en nergens wordt er zo realistisch en inhoudelijk gediscussiëerd dan over Ajax. Ik vind het prachtig dat Ajacieden zelfs wedstrijden van de B-tjes volgen. Iedereen weet hoe Ajax in elkaar zit, iedereen heeft er een diepgaande mening over. Ook ik dus, ondanks dat ik een concurrent een warm hart toedraag. Beschouw die nijd richting Ajax dan ook als een enorm compliment. Ajax is groots en belangrijk. Niet iedereen kan dat even goed verdragen... Hé, dit is geen saaie discussie.

@otiebtie,

Ik zal vandaag hopelijk nog inhoudelijk ingaan op jouw prima reactie. Ik sta echter net op, en gelijk een meterslange reactie tikken valt zwaar op de maag.

4 mei 2011 om 01:03

Precies! Deze CE is trouwens in me opgekomen toen ik een post van jou las een week of twee geleden. Ik was en ben het volledig met je eens. Iedereen zou een gloryhunter zijn als je ziet welke mensen gloryhunter worden genoemd.

4 mei 2011 om 09:10

Ik kan me heel goed vinden in je reactie over dit artikel. Ik reken mezelf helemaal niet tot gloryhunter, omdat ik zeer objectief kan zijn en succes/teleurstelling heel goed kan relativeren. Succes is ook iets dat mensen verblindt van de realiteit van het voetbal. Ik ken ook zat mensen die alleen voor Barcelona zijn, omdat zij het beste voetbal spelen van de wereld spelen en niet verder willen kijken dan de stad aan de Spaanse costa. Dat is hun keus, maar ik kan het me niet voorstellen dat je voor Barcelona bent. Ik kan het me niet voorstellen dat je voor een club bent die altijd alles wint. Dan lijkt het me dat alles zo saai wordt, weer een Champions League winst, weer Spaans landskampioen.. Een beetje variatie kan nooit kwaad vind ik!

Wat betreft de laatste 5 jaar heb ik het over Real Madrid, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool, Internazionale, AC Milan, Olympique Lyon en Bayern Munchen. Ik zeg niet dat het stomme clubs zijn, integendeel, maar dit zijn vooral succesploegen in Europa die altijd wel een prijs winnen in een seizoen. Dat gaat toch vervelen? Daarom ben ik blij dat er in verscheidene topcompetities in Europa nu middenmotors (zie de Bundesliga, de Premier League en de Serie A) zijn die het ook leuk doen in hun nationale competities.

Daarom kan ik me ook ergeren aan termen als 'deze club hoort niet in de Champions League/europa League, want de club met het meeste geld heeft daar het meest te zoeken.' vind ik de grootste onzin dat er bestaat. Had je maar beter moeten presteren in het seizoen! Wanneer topclubs kleinere clubs kleineren is er sprake van arrogantie. Ik vind dat je het argument 'geld' niet mag gebruiken om mensen te overtuigen dat jou club op het hoogste niveau in Europa hoort te spelen. Ik realiseer me goed dat het in de voetbalwereld wel zo gaat, maar wanneer het even niet lukt is 'geld' een heersend gebruikte argument om clubs op te hemelen. 'wij hebben geld, dus wij zijn beter.' vind ik dus niet opgaan.

Wat de amateurclubs betreft ben ik wel volledig met je eens. Zelf ben ik vroeger als jonge pupil bij het eerste elftal van mijn club wezen kijken. Het is toch leuk dat jou echte club waar je voor speelt net zo hoog kan voetballen?

Als je bij mijn lijst favoriete clubs kijkt, zie je dat ik vooral favoriete teams er tussen heb staan omdat deze clubs een geweldige achterban hebben of altijd wel strijdlust leveren voor hun supporters. Liverpool en Olympique Marseille zou je dan als topclubs kunnen rekenen, maar daarom ben ik niet eens voor deze clubs geworden. Liverpool en Marseille hebben allebei een heilig stadion tot hun beschikking, maar het belangrijkste zijn hun supporters. Ze zijn lekker fanatiek. De spelers van deze clubs strijden ook altijd tot de laatste snik (zie Dirk Kuyt, Steven Gerrard, Taye Taiwo en Benoit Cheyrou), dat heeft mij overtuigd om voor deze clubs te worden.

Ik hoop dat ik je mijn standpunt verduidelijkt hebt waarom er weldegelijk gloryhunters zijn. Gloryhunters zijn er gewoon in het voetbal en dat moeten we maar leren accepteren. Succes is inderdaad het sleutelwoord tot het schapen van gloryhunters.

5 mei 2011 om 16:38

@ Otiebtie,

'Ik kan me heel goed vinden in je reactie over dit artikel. Ik reken mezelf helemaal niet tot gloryhunter, omdat ik zeer objectief kan zijn en succes/teleurstelling heel goed kan relativeren.'

Persoonlijk vind ik dit een beetje een kromme redenering. Omdat je zo objectief kunt zijn en teleurstelling en succes goed kunt relativeren ben je geen gloryhunter?

Nogmaals: vrijwel iedereen is een gloryhunter, aangezien 99 procent van de mensen de club supporteren die het meeste succes heeft. Of dat nou op lokaal niveau is of in internationaal kader. Een supporter van Heracles is ook een gloryhunter in mijn optiek. Er zijn talloze amateurclubs in de buurt. Waarom dan juist Heracles? Omdat deze op een veel hoger niveau speelt. Natuurlijk kan een lokale amateurclub veel goedmaken met sfeer en gezelligheid. Maar naarmate een club als Heracles meer supporters krijgt, en betere resultaten behalen zal de sfeer ook beter worden.

De enige mensen die geen zogenoemde gloryhunter zijn, zijn de personen die een club puur en alleen supporteren omdat ze van de club zelf houden, en/of de sfeer. Maar daar zie je de paradox alweer. Want wanneer gaan mensen van een club houden? Wanneer ze succesvol zijn. Niemand houdt van een club die in de vijfde klasse speelt en alsmaar verliest. Dit soort clubs hebben geen supporters.

In vind trouwens dat je een interessant onderwerp aansnijdt in je derde alinea. Dat ben ik met je eens. Maar vaak is het de beeldvorming die allesbepalend is. Ook al heeft FC Twente nu bijvoorbeeld een selectie die gelijkwaardig is aan die van Ajax, toch zullen de meeste buitenstaanders zeggen dat Ajax meer in de CL thuishoort dan FC Twente. Heeft te maken met de beeldvorming van Ajax als grote club zijnde. Door een gebrek aan actuele kennis vergeten mensen te kijken naar de realiteit i.p.v. die romantiserende waanbeelden van de internationale topclub die Ajax ooit was. Het affiche op zich prefereren ze boven de inhoud van het voetbal.

Ik wil daar graag nog iets aan toevoegen: persoonlijk vind ik het erg cru wanneer mensen een bepaalde antipathie tegen een bepaalde club hebben, enkel en alleen wanneer deze club veel spelers koopt voor hoge transfersommen. We leven in een tijdperk waarin geld vrijwel allesbepalend is. Vele clubs zouden het liefst bergen met geld te besteden hebben afkomstig van een geldschieter. Wanneer je een berg met geld aangereikt krijgt zou het in de meeste gevallen ronduit dwaas zijn om dit te weigeren. Daarbij bepalen de rijkste clubs nog altijd de markt. Op internationaal niveau (barcelona, Real Madrid, Man Utd, Man City, Chelsea etc.) als op landelijk niveau. (ajax, Psv, FC Twente)

Dat clubs zoveel geld besteden omdat ze dit kunnen is geen reden tot antipathie. Het is puur een kwestie van oorzaak en gevolg. Wanneer je de kans krijgt aangeboden om mee te doen in de top zou vrijwel niemand weigeren schat ik.

Ik ben nu toch bezig, dus zal ik een eerder verkondigd standpunt over nog iets wat me opvalt uiten. Namelijk mensen die verkondigen dat voetballers teveel betaald krijgen.

Natuurlijk zijn deze salarissen buitenproportioneel. Maar wij maken dat mogelijk! Blijkbaar kunnen we het met zijn allen opbrengen om deze salarissen te sponsoren d.m.v. het kijken van wedstrijden en betalen voor fan-artikelen, kaartjes voor het stadion en betaaltelevisie. Een speler als Ronaldo bezorgt miljoenen mensen wekelijks plezier, en dagelijks gespreksstof. Ik vind het netto-salaris dat zij verdienen een natuurlijke afspiegeling van hetgeen wij gezamenlijk bereid zijn te betalen. Sowieso is twaalf miljoen per jaar een schijntje als je dit vergelijkt met vooraanstaande (louche) zakenfiguren in de wereld met ik-weet-niet-hoeveel miljoen of miljard op hun bankrekening.

Je stuurde me een pb met daarin een vraag.

'Ik heb nog een aan jou dat betrekking heeft tot gloryhunters. Het gaat om de amateurclubs. Zou het aan het imago van de amateurclubs liggen dat men tegenwoordig niet zo graag aandacht besteed aan amateurclubs? Een amateurclub klinkt nogal derde rangs.'

In welke zin bedoel je dit als ik vragen mag?

Tot slot: ik reageer niet vaak. Maar wanneer er zich een goede discussie voordoet ben ik best bereid deze alle aandacht te geven. Ik beweer nergens dat mijn standpunten de absolute waarheid zijn, en luister graag naar andere meningen. Dat is in mijn optiek het doel van deze site.

5 mei 2011 om 17:12

Wat de PB betreft wil ik het volgende zeggen en vragen. De amateurclubs genieten van minder aandacht/support dan betaalde voetbalcubs. Dat is een feit, daar kan ik niet om heen draaien. Jij zegt dat amateurclubs door puppilen en door andere mensen links gelaten worden. Dus daarom de vraag aan jou waarom er niet zo veel aandacht door de jeugd aan amateurclubs worden besteed.

Met mijn beredenering die jij aanschrijft bedoel ik als volgt. Vroeger heb ik als klein kind een zwak gekregen voor Feyenoord. Net als zo veel andere kinderen en voetbalsupporters hier in Nederland ga je dan van een club 'houden', als ik even zo mag zeggen. Een echte supporter van een club leert successen en teleurstellingen relativeren. Aangezien er meer teleurstellingen dan successen waren bij Feyenoord de afgelopen jaren, moet je proberen teleurstelling wat Feyenoord betreft goed kunnen inschatten. Dan ben ik wel zo eerlijk om te zeggen dat ik een hele week met een brede grijns op mijn smoel gelopen heb na de overwinning tegen PSV van twee weken geleden, terwijl ik gewoon na een terechte nederlaag tegen VVV uit net zo hard voor en eerlijk over Feyenoord kan zijn als tegen de victorie tegen Psv. Daarom vind ik dat ik geen gloryhunter ben. Een gloryhunter is een supporter die alleen van successen houdt en daarom snel afhaakt bij zijn 'favoriete club' wanneer (meest een topploeg) geen prijs pakt of een nederlaag lijdt. Dat heb ik dus absoluut niet bij Feyenoord of Olympique Marseille. De echte gloryhunters laten alleen van zich spreken (bijvoorbeeld hier op voetbalzone) wanneer er echt succes geboekt wordt. Wanneer er een nederlaag of wanprestatie door de ploeg wordt geleden, zijn ze niet thuis.

- Leuk trouwens dat je deze vraag stelt: ' Want wanneer gaan mensen van een club houden?'

In dit geval wil ik wijden aan een land. Zoals je aan mijn profiel plaatje kunt zien, zie je dat Frankrijk een van mijn favoriete landen is in het voetbal. Iedere voetbalkenner weet dat de suppoters van Frankrijk de laatste 4 jaar zeker weten niet van Les Bleus hebben kunnen genieten. Het laatste succes van de Fransen was in 2006, toen zij de WK finale bereikte en verloren van de Italianen. Ik werd alleen supporter van Frankrijk in de periode 2002/2004. Dat was niet echt bepaald een periode waarin Frankrijk heel erg goed voetbalde. Qua prestaties en qua spel viel het erg zwaar tegen, net als het afgelopen EK 2008 en WK 2010. Nu weer een schandaal over de FFF de wereld is in gebracht, blijf ik Frankrijk steunen. Waarom? Omdat Frankrijk een geweldig land is met een geweldig voetbalteam, mits er een aantal voorwaarden voldoen om Frankrijk weer terug te brengen naar de top van het landen voetbal. Dat zal nog wel even duren, maar de overwinningen tegen Engeland en Brazilie doen het voetballand Frankrijk in ieder geval al een aantal dingen goed.

Beeldvorming van clubs is inderdaad belangrijk. Een club als Ajax heeft gewoonweg meer uitstraling van een topclub. Het stadion, de spelers selectie, de jeugd, de technische staf, het geld.. Ajax heeft alle faciliteiten van een topclub! Daarom is Ajax in mijn ogen gewoon nog steeds de grootste club van Nederland, qua historie. In de realiteit kun je er altijd over blijven praten of Ajax nou de grootste club van Nederland is op dit moment. Ik vind FC Twente op dit moment zeker niet onderdoen aan Ajax, maar qua historie zal Ajax voorlopig nog wel de grootste club blijven van Nederland. Om even alles duidelijk te maken, ik heb het beste voor met Ajax. Ik vind het een prachtige club met veel traditie. Mocht de club uit Amsterdam over anderhalve week gewoon de titel pakken, dan feliciteer ik de Ajacieden ook met hun kampioenschap.

Geld is ook een hele belangrijke rol in het voetbal, alhoewel denk ik dat die rol best beperkt kan worden door gewoonweg de salarissen en budgetten te beperken. Voetbal draait om geld en geld draait om het voetbal. Er zijn bijna geen andere sporten in Europa waarbij voetbal een commercieel middel is om omzet te maken binnen een groot bedrijf. De beperkingen zullen alleen niet doorgevoerd kunnen worden in de huidige maatschappij, want dan houdt de voetbalsport gewoonweg op. Wij hebben als de buitenstaanders (de voetbalsupporters) zeker weten ook een belangrijke bijdrage in 'de sponsoring van het voetbal'. Men heeft meer geld te besteden dan pakweg 30 jaar geleden en daardoor is dit allemaal mogelijk.

De grote kringloop van het geld in de voetbalsport komt ook mede door verbroedering. Voetbal verbroedert mensen, zie een wedstrijd van het Nederlands Elftal. Het verschil Ajax en Feyenoord maakt niet meer uit, want iedereen is dan voor Oranje. Bedrijven maken daar slim gebruik van en wederom de maatschappij investeert in de producten van deze bedrijven. Deze bedrijven zijn weer sponsoren van grote voetballanden of -clubs en daar komt dan weer veel geld terecht. Vervolgens leidt dat geld (meestal) tot successen en zo blijft deze kringloop in stand. Het idee van deze kringloop is goed, alleen is het veel groter geworden in de loop der jaren. Zie de omzet en winst dat door grote bedrijven wordt omgezet binnen een bedrijf.

Zo, ik heb er even over gedaan om deze reactie te typen! Jij bent zeker weten een kenner en jij weet ook heel erg veel van de voetbalwereld af. Petje af daarvoor! Ik vind het ook belangrijk dat partijen naar elkaars standpunten voor en tegen de stelling formuleren, zodat er meer begrip voor andere mensen ontstaat. Daarom vind ik voetbalzone een geweldige site om discussie te voeren. Ook ik mag graag luisteren naar andere meningen, dus ik ben benieuwd wat je van mijn meningen vind!

Beetje rare clubexpert maar goed,
Maakt natuurlijk wel een discussie los, want ik vind dat aardig veel 'kenners' nogal snel beweren dat het om gloryhunters gaat. Kan het niet zijn dat men, zoals in mijn geval, gewoon verliefd wordt op het spel van FC Barcelona? De prijzenkast kan mij worst wezen echt waar, als er gecombineerd wordt en altijd de vrije man wordt gevonden met een fantastische steekpass, vind ik dat nog mooier dan een doelpunt van veraf, of een omhaal.

Je kunt pas spreken van echte supporters in tijden dat het slecht gaat met een club, zoals bij Borussia Dortmund of Feyenoord. Dan blijven de echte over.

Ik ben door mijn familie opgegroeid als Feyenoordsupporter. Barcelona en al die andere clubs van het grote geld die maar raak kopen daar heb ik niks mee. Het zijn commerciële gedrochten geworden, in niks ademen zij voetbal uit. Daarmee doel ik op het echte voetbal. Het echte voetbal zie je eigenlijk alleen nog maar in de Championship of in de Topklasse in Nederland bijvoorbeeld. Gezellig langs de lijn met mensen die echt van het spelletje houden en die niet komen voor een dagje uit. Lekker een biertje drinken langs de lijn en een patatje erbij. Zonder al dat overdreven commerciële gedoe eromheen.

Leuk hoor een club met de beste spelers van de wereld, maar wel met 500 miljoen schuld. Barcelona is net zo slecht als Real Madrid, Manchester United en noem ze maar op.

Ook mijn club Feyenoord word steeds meer en meer een commercieel gedrocht. Helaas..

Laat er geen misverstand over bestaan dat het niet leuk is om naar Barcelona te kijken, ze spelen mooi voetbal. Maar ik zal nooit een binding krijgen met een buitenlandse club.

4 mei 2011 om 01:08

Ik ben het met je eens dat echte supporters er altijd moeten staan maar ook zoveel mogelijk wedstrijden moeten bezoeken. Daarom zeg ik ook fans ipv supporters. Je kan moeilijk praten over Barcelona supporters in Nederland maar wel over Barcelona fans.

Mijn familie is eigenlijk niet zo voetbalgek maar toen ik als klein kindje voetbalde hoorde ik vaak Ronaldinho etc. Ik ben toen wat vaker naar Barcelona gaan kijken en zo is het begonnen.

Het stuk is meer bedoeld om het woordje gloryhunter, wat is de precieze betekenis? Waarom is hij wel een gloryhunter maar hij niet? Barcelona kan je net zo goed vervangen voor Manchester United of noem maar op maar die worden minder vaak beschuldigt voor het gloryhunter zijn.

Erg mooi stuk.
Erg vlot geschreven met een paar leuke stukjes er tussen. Bovendien een erg actueel onderwerp wat weinig aan bod komt in de vorm van een Ce.
Ik geef bijna nooit 5 sterren, maar het verhaal boeide me heel erg.
Complimenten!

Mooi stuk, ik kan me er wel in inleven. Maar geloof me: Ik ben geen gloryhunter, in zowel goede tijden als in slechte tijden blijf ik achter mijn PSV staan. Psv/eindhoven Till I Die!

4 sterren!

Dit vind ik dus echt een hele goede column, leest lekker weg en je slaat de spijker op zijn kop.

Drie dwergen? Beetje meer respect voor de 3 beste voetballers..
Verder mooi stukje..
3*

4 mei 2011 om 16:24

Het was ook soort van bedoeld als een grapje aangezien ze alle drie een van de kleinste voetballers zijn.

Bedankt voor jullie reacties iedereen!

4 mei 2011 om 16:56

Haha nee begrijp ik maar, ik bedoelde het ook cynisch dat juist een club als barcelona de 3 beste voetballer binnen hun gelederen heeft.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Barcelona

4946 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
GaviMiddenvelder171
M. DepayAanvaller168
L. de JongAanvaller113
Riqui PuigMiddenvelder100
A. EzzalzouliAanvaller91
M. ter StegenKeeper180
Jordi AlbaVerdediger140
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Dinsdag 18 januari
PSV heeft zich gemengd in de strijd om de handtekening van Nat Phillips. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren