De schoen

Dinsdag, 3 mei 2011 om 14:59 door Rardjuh11

Laatst ging ik eens langs bij een vriend van me. Hij liet me zijn kamer zien, volgepropt met allerhande merchandise van PSV. Sjaaltjes, vaantjes, shirtjes, een wekker, een muismat, je kon het zo gek niet bedenken of er stond wel het met hoefijzers omrande logo op.

Tussen al dit rood-witte geweld viel één stuk mij op. In het plafond zat een spijker. Die spijker hield een schoenveter vast. Die hield op zijn beurt een voetbalschoen op zijn plaats. Een zwarte schoen, met drie witte strepen erop van de fabrikant, en een rode tong. Echt een mooie ouderwetse rechterschoen, zoals ze tegenwoordig nauwelijks meer te krijgen zijn. Op die schoen stond, in het klein, het getal acht. Ik vroeg aan mijn vriend waarom hij zijn voetbalschoenen niet gewoon in de kast zet, zoals de gemiddelde amateurvoetballer. Toen hij me de uitleg gaf viel mijn mond open van verbazing: deze schoen was van Ruud van Nistelrooij geweest.

Hoe hij eraan gekomen was? Als klein Brabants 'menneke' mocht hij mee naar het Philips Stadion op de open dag. van Nistelrooij liep een rondje, en zag het blonde kereltje, amper zeven jaar oud, zitten. Of hij naar beneden wilde komen. Dat wilde het schuchtere mannetje wel. Even gebuurt, zoals dat oud-Brabants gebruik is. Daarna kreeg hij de schoen van Ruud mee naar huis. Die schoen hing nu al dik elf jaar aan die spijker in zijn kamer.

Vol ontzag keek ik eerst naar mijn inmiddels twee meter lange vriend. Daarna met hetzelfde ontzag naar de schoen. Dat stuk leer belichaamt alles wat Ruud destijds was: een geweldige voetballer, die toch gewoon bleef. Ruud was geen man van blauwe, gele of groene schoenen. Gewoon, zwart. Daarop gaat het scoren ook uitstekend.

Waarom ik dit vertel? Ik zie Ruud tegenwoordig met tegenzin het shirt van Hamburger SV aantrekken, omdat hij liever het Koninklijk wit nog eens om de schouders trekt. En dat is begrijpelijk, want hij wil zo veel mogelijk uit zijn carrière halen. Dat is hem ook van harte gegund. Maar er komt een dag dat hij weer 'gewoon' gaat doen. 'Gewoon' de naam van de lampenfabriek op de machtige borstkas hebben staan. 'Gewoon' weer NEC-uit in plaats van El Clasico. En 'gewoon' weer die zanderige, ietwat versleten schoenen onder de benen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

12 reacties (laatste reactie door Reis030)

De inhoud vind ik leuk en origineel verzonnen (of is het echt zo?)
Het stukje is alleen veels te kort (377 woorden of precies te zijn)

Inhoud/originaliteit: 5 sterren
Lengte: 2 sterren
Interpunctie: 3 sterren
schrijfstijl 4 sterren.
-----------------------------
3,5 sterren

Het is je eerste stuk dus rond ik het af naar boven!

4 Sterren!

3 mei 2011 om 23:00

bedankt voor de goede beoordeling. En voor wie het weten wil: geen woord is verzonnen. Ik kan, ondanks dat het pas mijn eerste stuk is, alvast beloven dat alles wat ik zal schrijven 200% waarheid is.

4 mei 2011 om 12:07

Oke, leuk om te horen dat het echt zo is. En ik zal het proberen te onthouden bij jouw volgende stukken.

Wat jij schrijft = echt

4 mei 2011 om 12:33

het kan natuurlijk zijn dat enkele hele kleine dingen niet kloppen. zo weet ik bijvoorbeeld echt niet 100% zeker of die vriend van me een psv-muismat heeft. ik schets daarmee alleen de sfeer van die kamer. Dus 200% is overdreven. ik zal het houden op 95% dat gewoon keiharde waarheid is.

ik hoop inderdaad dat je mijn volgende stukken ook gaat lezen, want ik kan veel met je kritiek. ik het ook het idee dat het volgende stuk, getiteld ''het Talent'' veel beter is dan dit. daarbij ook ongeveer 2x zo lang. het ligt nu bij de redactie.

4 mei 2011 om 13:35

Oke, dan weet ik dat ook weer.
En over het lezen van je volgende stukken, het volgende stuk is inderdaad beter en langer. Ik vind het NET niet goed genoeg voor 5 sterren. Maar alsnog een heel goed stuk.
Jij wordt een goede ce.

Je begint hoopvol. De titel deed me denken aan mijn stuk 'De Speeltuin', het begin van het verhaal trok me aan om dit stuk te lezen. Een lekker begin, dat zeker! Totdat ik bij je laatste alinea kwam, dat heeft er voor gezorgd dat ik je stuk tegen vond vallen. Je laatste alinea heeft totaal niets te maken met de rest van dit stuk. Als je zoiets in een clubexpert wil zetten, dan moet je er min of meer naar toe schrijven. Nu kom je met de laatste alinea min of meer met de deur in huis vallen. In mijn ogen leest dat niet lekker.

Je wil eigenlijk twee punten schrijven volgens mij: de nostalgie van Ruud van Nistelrooy, en je standpunt over de speler Van Nistelrooy nu bij Hsv. In mijn ogen was het verstandiger geweest tenminste 1 van deze twee punten volledig uit te werken in een clubexpert. Maar jij schrijft het stuk, dus het is je eigen keus om je stuk zo uit te werken.

Ik beoordeel een stuk nooit op de lengte, een goede clubexpert hoeft niet per se een lange clubexpert te zijn. Verder was het grammaticaal niet erg sterk, maar ik maak die fouten nog steeds dus ik mag er niet al te veel over zeggen! Kortom: ik vond het stuk niet erg sterk. Ik hoop dat je wat met deze kritieken doet, ik hoop de volgende keer dat je mij gewoon overtuigd met een spetterend stuk!

Wel een leuke CE, alleen lees je er erg snel doorheen. Verder moet je hetgeen dat je de lezer duidelijk wilt maken, zoals Otiebtie zegt: 'de nostalgie van Ruud van Nistelrooy, en je standpunt over de speler Van Nistelrooy nu bij Hsv.', iets uitgebreider beschrijven. Van alles wat je hebt getypt besteed je maar iets van zes zinnen hieraan.

Als je de dingen die je met deze CE duidelijk wilde maken uitgebreider, gedetailleerder, of wat je ook wilt erin had gezet, dan was het best een goede CE kunnen zijn, en dan is hij ook meteen al iets langer!

3 sterren en succes met je volgende

ik zal zeker iets met de kritieken doen, en het is inderdaad nog even aftasten. ik heb nog nooit zoiets gedaan dus het is ook niet opvallend dat het een ander nog rammelt aan de opbouw. nog voordat dit stuk gepubliceerd werd, kwamen er al een aantal dingen in me op die ik waarschijnlijk fout heb gedaan. inderdaad een beetje een stuk zonder punt. maar ik blijf gewoon oefenen, dan komt de kwaliteit vanzelf (hoop ik).

4 mei 2011 om 09:12

Absoluut, want potentie heb je, dat zie je duidelijk terug in je stuk.

Ik vind het zeer origineel, maar je had misschien toch wat meer mogen vertellen zoals Otiebtie over de nostalgie van Ruud.
Hopelijk komt hij echt terug dit seizoen naar Eindhoven, maar dat zal wel niet het geval zijn.

Al met al, 3 sterren.

Leuk stuk en ook een origineel onderwerp zoals Het_legioen al zei alleen een beetje kort.

***

Leuk maar kort stuk

Leuk stuk alleen een beetje kort
3 sterren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.PSV00
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Zaterdag 20 juli
Danny Rose heeft zich bij Barcelona aangeboden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren