Standbeeld van Litmanen vernield na aankondiging vertrek bij Lahti

Maandag, 2 mei 2011 om 11:13Peter Nusselder • Laatste update: 22:57

Het is niet zeker of het een actie is van de supporters van FC Lahti, maar nu Jari Litmanen heeft aangekondigd de Finse club te gaan verlaten, is het standbeeld van de voormalig Ajacied in Lahti vernield. Op het beeld van de Fins recordinternational is zaterdag brandbaar materiaal gegooid.

/

Afgelopen week maakte de veertigjarige Litmanen bekend dat hij Lahti in de nadagen van zijn imposante voetballoopbaan nog verruilt voor HJK Helsinki, de club waarvoor hij in het begin van zijn carrière al eerder speelde. Met de club uit Lahti degradeerde de aanvallende middenvelder dit seizoen uit de hoogste Finse competitie.

Het vertrek van de legendarische Finse voetballer is bij veel supporters van Lahti niet goed gevallen, en mogelijk is er een verband tussen zijn transfer naar Helsinki en de vernieling van zijn standbeeld. Op 10 oktober 2010 werd de beeltenis van Litmanen onthuld. De Finse politie is een onderzoek gestart naar het vandalisme.


Poll

Denk je dat deze actie het werk is van supporters van FC Lahti?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door alkmaarfan)

Dit gedrag is niet goed te keuren, van wie dan ook. Litmanen is een grootheid in het Finse voetbal waar je alleen maar met respect over kunt praten. Je zou beter trots kunnen zijn dat hij voor je club heeft gespeeld!

2 mei 2011 om 14:10

Ik geef je groot gelijk. Dit is never nooit goed te keuren. Toch is het onbegrijpelijk dat Jari zijn club verlaat, nu ze zijn gedegradeerd. Dat is ook iets wat je niet kan maken tegenover de supporters, die net een standbeeld voor je heeft neergezet.

Het klinkt hard, maar je vraagt om onrust als je zo'n streek uithaal. Maar nogmaals, keur ik dit niet goed.

Schandalig, wie het ook gedaan hebben en waarom. Zo ga je niet met ''helden'' om.

2 mei 2011 om 11:30

Sorry? Zo ga je met _niemand_ om...

2 mei 2011 om 11:51

naja niet iedereen heeft een standbeeld he...

2 mei 2011 om 14:49

Maar een standbeeld maakt je nog geen held, het is een teken van waardering..

Trieste supporters als zij dit gedaan hebben, hij heeft zoveel betekend voor de club dan kun je hem dit niet aan doen. Je mag best ontevreden zijn dat hij nog vertrekt maar dan hoef je nog niet zoiets respectloos te doen. Kan er bij mij niet in zoiets..

Ik ken de onderlinge verhoudingen in de Finse competitie niet, maar een standbeeld vernielen gaat wel erg ver. Helemaal bij zo'n held als Litmanen... is zijn overstap zo'n verraad voor Lahti? Overigens verbaasde mij die overstap wel, maar ook niet meer dan dat.

2 mei 2011 om 11:24

Ik denk niet zozeer de club Helsinki maar meer dat ze dit seizoen zijn gedegradeerd.

Litmanen is een grootheid bij FC Lathi en dan gaan de supporters op zo onrespectvolle manier om met deze levende Legende ? ik vind dat werkelijk schandalig.

2 mei 2011 om 14:14

Litmanen is niet alleen een grootheid bij FC Lahti. Samen met Bergkamp, Van Basten en Cruijff vormt hij de top van beste voetballers die ooit bij Ajax gevoetbald hebben. Daarnaast was hij altijd enorm sympathiek, een voorbeeldige prof en nota bene de beste Finse voetballer ooit. Dat zijn standbeeld gemolt wordt is dus een schande voor heel Finland. Wat een paar malloten wel niet kunnen verpesten voor de rest!

Pfff, wat een belachelijke actie van de supporters van FC Lahti. Litmanen is een grootheid en de beste Finse speler ooit. Zoiets doe je niet. Dat mag gewoon niet. Litmanen is een geweldig persoon en dit is nergens goed voor..

Dankzij Litmanen heeft hij Finland bekend gemaakt als het om voetbal gaat. Hij hoort gerespecteerd te worden want zo ga je niet met helden om. Stank voor dank noem je dat.

Ik geloof niet dat het een supporter is van FC Lahti dat zijn gewoon mensen die alleen maar kloten. Net zoals ze denken bij Ajax, Feyenoord en PSV maar dat zijn mensen die hebben aandacht te kort die willen in de spotlights staan. Nou laat ik het zo zeggen, het zijn geen supporters.

Dit is een actie van idioten, niet van supporters. Voetballiefhebbers die dit soort zaken ondernemen kan je geen supporter noemen.

2 mei 2011 om 11:59

Bovendien zouden de echte voetballiefhebbers Litmanen eren en bedanken voor zijn bewezen diensten.

2 mei 2011 om 12:56

Precies en als ik jouw opmerking als zin aan mijn post had toegevoegd had dat een dikke groene rand opgeleverd.....maar daar gaat het niet om bij zulke trieste aangelegenheden.
Het verstand bij deze primaten is ver te zoeken.

Wat een pennenlikkers zijn diegene. Als Litmanen daar speelt ontvangen ze hem als een held en alles, maar als hij dan even wilt terugkeren naar zijn andere club waar het ooit voor begon (dankzij degradatie van FC Lathi) moeten ze hem niet meer.

Wat verwacht je ? Dat een man met de kaliber en historie van Litmanen eventjes in een lagere divisie speelt ? Het is zijn leven, hij is geen slaaf.
Als hij was gebleven was het mooi geweest, maar hij wilt ook Helsinki even bedanken voor zijn succesvolle carriere door daar te spelen.

En ook al was het geen supporter dan is het nog steeds een sul. Hij vindt zichzelf wel heel wat om een legendarische standbeeld te vernielen.

Nee ik ben niet boos, maar dit slaat nergens op!

Dit slaat toch nergens op. Zo'n speler in het veld en een prachtig mens erbuiten. Dan ga je toch niet zo met een speler om die zo veel voor de club heeft betekend. Al gaat hij naar een directe concurrent, dan nog hoor je dit niet te doen. Schandalige actie waarvan ik denk dat ze daders niet zullen vinden, we hopen natuurlijk van wel.

Laat maar een replica maken en bij de Arena zetten. Daar zal hij altijd een held zijn en blijven.

Ongehoord zeg. Jari kom maar naar huis! In Amsterdam ben je altijd welkom als jeugdtrainer of assistent!

Ik blijf me wel verbazen dat een blessure gevoelige speler als Jari zo lang door kan blijven voetballen. Het verdiend sowieso respect voor iedereen van die leeftijd om nog actief te zijn. Maar hij heeft zijn gehele carrière last gehad van blessures. Dan is het extra verrassend dat hij nog zolang door kan gaan.

2 mei 2011 om 12:50

Misschien is hij alle tijd die hij in de lappenmand heeft doorgebracht aan het inhalen. Paar maanden terug maakte hij nog een wereldgoal. Echt een schitterende omhaal.

Als het de supporters zijn dan snap ik het helemaal niet,want ze mogen blij zijn dat Litmanen nog bij hun wilde spelen.
Hij kon ook meteen zijn carriere beeindigen en dan hadden ze helemaal geen plezier aan hem beleefd.

Het is wel begrijpelijk dat de supporters boos zijn, maar om de standbeeld te vernielen gaat wel iets te ver.
Ik zou ook boos zijn als een speler van 40 waarvan het heel reëel is dat hij de seizoen afsluit bij jouw clubje, die zijn eigen stanbeeld heeft zelfs, vertrekt bij je club.

Begrijpelijke actie, maar valt niet goed te praten.

Zet het standbeeld maar in Amsterdam neer. Daar staat het ook niet mis.
En volgens mij wordt Litmanen ook niet gehaat door de rest van Nederland dus het zal niet zo snel vernield worden.

Nee, maar dit is natuurlijk schandalig. Hopelijk weten ze de daders te vinden.

2 mei 2011 om 13:24

precies, laat maar invliegen naar A'dam. Wij Ajacieden zullen oude helden nooit op zo'n manier beledigen en verraden. Tenminste dat hoop ik. Nog een mooi jaartje bij Helsinki, en dan lekker in Amsterdam komen wonen, én werken...

Het vernielen van een standbeeld is natuurlijk nooit goed te praten en iets dat door idioten gedaan moet zijn, maar het is ook niet slim om een standbeeld van iemand neer te zetten die nog steeds actief aan het voetballen is. Zoiets moet je pas doen als iemand gestopt is. Je weet nooit wat er nog kan gebeuren en dat is nu maar weer bewezen. Enigszins vergelijkbaar vond ik de actie van FC Twente om standbeelden van diverse spelers te plaatsen. Zoiets wordt in een moment van euforie, zonder na te denken besloten. Met dat soort dingen moet je spaarzaam omgaan. Het is niet voor niks dat er bij een club als Feyenoord, met al zijn helden, maar één standbeeld van een speler staat (coen Moulijn). Jari Litmanen is in Finland een levende legende en verdient daar ook een standbeeld. Had hem die gewoon gegeven na zijn carrière, dan was er niets aan de hand geweest.

Lijkt me duidelijk wat hier moet gebeuren: standbeeld direct verplaatsen naar Leidseplein!

Als Litmanen een standbeeld had gehad in Amsterdam, en hij had nog een seizoen bij feyenoord gaan spelen, stond-ie er nu ook niet meer. Ik praat het niet goed, maar begrijp het wel.

2 mei 2011 om 15:08

Hoezo?????? Johan is toch ook nog welkom..........

2 mei 2011 om 16:16

Zeker, maar als er op het moment dat Johan naar Feyenoord ging een beeld had gestaan in Amsterdam, geef ik je op een briefje dat daar iets mee zou zijn gebeurd.

En dat noemt zich supporters......

schandalig dit !!
denk dat hij toch het gezicht is van het Finse voetbal.
Vraag maar 100 voetbalsupporters een Finse voetballer te noemen en 97 zullen er Jari Litmanen zeggen.
Jari kom naar Amsterdam, de oude helden zijn nu toch met een revolutie bezig en jou voetbal kennis en uitstraling kunnen we goed gebruiken !

Ach, zal hij zelf niet wakker van liggen denk ik zo. Zijn carrière pakt niemand hem meer af, of er nou een standbeeld is of niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Lahti

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
K. Yli-HietanenAanvaller81
I. ZeneliUnknown
P. LampinenAanvaller30
J. TiainenKeeper10
K. ArkivuoVerdediger111
J. CoubronneVerdediger120
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Lahti.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina FC Lahti.

In de wandelgangen

Dinsdag 27 juli
Real Madrid heeft met verbijstering kennis genomen van de vraagprijs van Everton voor Richarlison. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren