Heb je nu goed opgelet?

Zondag, 1 mei 2011 om 08:31 door Madrid4Evr

De Koninklijke Sint-Truidense VoetbalVereniging, KSTVV, is voor velen onbekend en onbemind. De tijden met Odilon Lon Polleunis, die in 1968 de Gouden Schoen, de prijs voor de beste speler op de Belgische voetbalvelden, won, en wijlen Raymond De Tovenaar Goethals, de bekende trainer, die STVV vicekampioen maakte in 1965, zijn vervlogen. De tijden zijn veranderd, maar niet iedereen beseft dat...

26 april 2008, ik herinner het mij nog goed: STVV degradeerde naar de tweede divisie van het Belgische voetbal.  Op enkele furieuze supporters na, zat heel Sint-Truiden in zak en as. Het gebrek aan kwaliteit van de toenmalige selectie werd echter achterwege gelaten, want het verdriet was te groot en men moest vooruitkijken. De zomer van 2008 bracht, naast het zonnige weer, een handvol nieuwe spelers en technische staf mee, om het doel, promoveren, meteen te bereiken.

STVV bleek geen moeite te hebben met de 'kneusjes' van het Belgische voetbal en promoveerde meteen na haar eerste seizoen in de tweede klasse. Guido Brepoels, de trainer, werd meteen een publiekslieveling en de supporters waren euforisch. Veel veranderde niet aan de kern in de zomer van 2009 en de kern bleef te klein, zeker voor het hoogste niveau. Er was echter geen reden tot paniek, want alles zat goed.

Het seizoen 2009/10 verliep sprookjesachtig: een rustig, positief begin, waarin STVV na enkele speeldagen leider was, werd gevolgd met een spannend, triestig midden, toen er maar liefst zeven keer opeenvolgend verloren werd. De reguliere competitie eindigde met een eind-goed-al-goed-gevoel, door een vijfde stek te hebben bemachtigd en dus een plaatsje binnen de eerste Play-Off 1, waarin de zes beste ploegen strijden om de titel en/of een Europees ticket.

De kleine kern vertoonde met enkele blessures reeds enkele barstjes, maar Brepoels hield iedereen geconcentreerd: Blijven foeballen! bleef hij zeggen. STVV deed haar naam Giantkiller eer aan door ploegen als AA Gent, Anderlecht en Club Brugge in bedwang te houden en veroverde een vierde stek op het einde van de Play-Offs.

Menig supporter moest, vol vreugde, een traantje wegpinken en Brepoels, de zogenaamde nieuwe Raymond Goethals, veroverde de harten van iedere Truineer. De zomerse transferperiode van afgelopen jaar zorgde, zoals verwacht, voor een halve leegloop. Goudhaantjes als Simon Mignolet (Sunderland, Belgische nationale doelman), Cephas Chimedza (Westerlo, gegeerd door menig topploeg, maar te blessuregevoelig) en Jonathan Wilmet (KV Mechelen) vertrokken, samen met enkele andere spelers. Roland Duchâtelet, de steenrijke voorzitter, die Stayen, het stadion van STVV, reeds uitbouwde tot een imposant, winstgevend gebeuren, investeerde echter niet veel in de selectie zelf. Gevolg: een nóg kleinere kern...

STVV verzekerde zich dit seizoen, op enkele speeldagen van het einde van de reguliere competitie, van een plek in de Jupiler Pro League voor volgend seizoen. Het was echter Brepoels weer, die Duchâtelet, die bij tijd en wijlen een voetballeek lijkt te zijn, zijn hachje redde: menig voetbalanalyst bewonderde het dat een selectie, met voor bijna de helft jeugdspelers van amper achttien à negentien jaar, op het hoogste Belgische voetbalniveau kon blijven. De Play-Off 2 blijkt echter even beteuterd als het gehele seizoen te zijn, de ploeg is kwalitatief gewoon niet goed genoeg.

Ondanks het feit dat de transferperiode nog niet begonnen is, zijn er reeds veel spelers aangetrokken. Duchâtelet, die Stayen met een kunstgrasplein, een grotere, nieuwe tribune en een ondergrondse garage weer uitbouwt, lijkt zijn huiswerk te hebben gedaan, kwantitatief dan toch. De vraag of er voldoende talent in de nieuwe spelers zit, blijft echter overal rondgaan. Dimitri Daeseleire, reservespeler van KRC Genk, Alessandro Iandoli, sleutelfiguur van laagvlieger AS Eupen, Kevin Taelemans, verdediger uit de derde divisie en Smetana Ondrej, topschutter uit de Slowaakse competitie hebben reeds getekend. Maar nu sterkhouder en mogelijk toekomstige verdediger van de Rode Duivels Denis Odoi lijkt te vertrekken, vraagt iedereen zich af of de ploeg wel goed genoeg zal zijn voor de Belgische eerste klasse?

In de toekomst zal blijken of  Duchâtelet zijn lesje heeft geleerd. De kern lijkt te vergroten, maar het valt te hopen dat de nieuwe spelers niet (weer) te snel en nonchalant aangetrokken blijken te zijn. Is er komend seizoen sprake van hetzelfde liedje, dan zal onze voorzitter zich maar beter mentaal moeten voorbereiden...

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1800+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

6 reacties (laatste reactie door Naluker)

Stvv: leuke club om naar te kijken. Ik kijk vaak zat naar de Jupiler Pro League en dan blijf ik altijd wel even hangen als Stvv even moet spelen. Dat team moest gisteren tegen mijn favoriete ploeg in Belgie, KV Mechelen. Jammer genoeg voor mij verloor Malinwa, maar dat is niet relevant aan dit stukje!

Leuk om een stukje over Stvv te lezen! Zoals jij zelf al zegt, de ploeg heeft de laatste tijd redelijke tot zeer goede spelers in de selectie gehad. Dan zeg je inderdaad Simon Mignolet (topkeeper, hij gaat de wereldtop echt wel halen!) en Denis Odoi (volgend seizoen Anderlecht, voor zijn ontwikkeling is het beter dat hij naar een topclub in Belgie gaat). Maar zoals je zelf al zegt, dat Stvv dit jaar zo laag stond komt door het slechte transferbeleid van de club. Je kan een competitie niet ingaan met 20 spelers, dat is gewoon onmogelijk. Duchâtelet moet van dit seizoen veel geleerd hebben vind ik. Nu Odoi vertrekt en misschien nog andere voetballers (want van Dufer kan ik ook genieten, zie zijn doelpunt tegen KV Mechelen: schitterend! Dan zat ik ook aan vrije trappen specialist Mennes te denken), zal Duchâtelet moeten investeren in andere spelers en dat doet de ploeg ook. Eerlijk gezegd ken ik alleen de sleutelspeler van Eupen. Maar dat Stvv jonge spelers op kan leiden tot sterke spelers, heeft de ploeg van Brepoels al lang bewezen.

Dan je stuk. Leuk stuk om te lezen, alle informatie over Stvv van de afgelopen 3 jaar in sneltreinvaart. Voor de niet-pro League volger een zeer informatief stukje, voor de Pro League-volgers is dit stukje naar alle waarschijnlijkheid een samenvatting van de club. Het stukje heeft niet iets extras om het stuk zeer goed te maken, daar is het stukje niet aantrekkelijk genoeg voor. Zo had je ook kunnen schrijven dat de club naast de spelersopbouw nu ook bezig is Stayen helemaal om te gooien. De club gaat op kunstgras spelen, dat is iets revolutionairs in de Belgische Pro League! Zulke dingen mis ik in het stuk. De structuur van de tekst is redelijk tot goed opgebouwd, dat moet nog wel even vermeld worden!

Leuk om iets over een Belgische club te lezen hier op Voetbalzone. Goed initiatief van je! Ik hoop meer te horen over Stvv de komende tijd, want zoals ik al zei is de club op allerlei vlakken aan iets nieuws bezig!

Ik vind het een leuk stuk over een club die natuurlijk niet elke dag in de schijnwerpers staat.
Voor mij is het zeer informatief en het is altijd leuk om er weer eens iets bij te weten over een andere club, in dit geval dus over Stvv.

4 sterren heb je wel verdiend, lengte van het stuk vond ik namelijk ook goed.

Mooi stuk, goed geschreven en zeer interessant.

Voor mij is dit ook een relatief onbekende club, dan is het altijd mooi om zo'n verhaal te lezen van iemand die vol passie zit.
Dat het ook een klein beetje over Raymond Goethals gaat doet mij heel goed, legendarische trainer die met mijn club geschiedenis schreef door de Champions League in 1993 te pakken

vier sterren!

Mooi stuk!

4 sterren!!

Een verhelderend en informatief stuk wat lekker doorleest!! Goed gedaan.

4 sterren

Al jaren volg ik het Belgisch Voetbal. En langzamerhand houd ik steeds meer van het Belgisch Voetbal dan van het Nederlandse.

En om dan een stukje van Stvv te lezen; Ge-wel-dig.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Sint-Truiden

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. De BruynAanvaller203
Alan SousaAanvaller180
Y. SuzukiAanvaller175
D. SchmidtKeeper200
W. JanssensAanvaller150
T. ItoAanvaller40
E. AcolatseVerdediger170
Voor de complete selectie: Clubpagina Sint-Truiden.

In de wandelgangen

Zaterdag 25 januari
Edinson Cavani heeft een contractaanbieding van Manchester United naast zich neergelegd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren