FC Twente is nu ook een “hoge boom”

Vorige week kreeg FC Twente een fikse lading kritiek te verwerken. Een deceptie in Alkmaar met uitspattingen van Douglas en trainer Michel Preudhomme werd gevolgd door een ander dieptepunt. Enkele supporters van FC Twente waren zover “heen” dat ze het nodig vonden om FC Utrecht-spelers Adam Sarota, Ismo Vorstermans en Frank Demouge te belagen net buiten het stadion. Een golf van kritiek via de landelijke media was het gevolg.

FC Twente reageerde zoals een topclub betaamt. Douglas werd door de club voor vijf wedstrijden geschorst (door de KNVB zes) en de club sprak de trainer aan op het gedrag tijdens de wedstrijd tegen AZ. Alle medewerking in de opsporing van de belagers van de Utrecht spelers werd toegezegd. Wat kan de club nog meer doen? Jarenlang werd de club door velen als voorbeeld gezien. Supporters en media konden niets anders dan beamen dat FC Twente een voorbeeldclub was. Dat is het, ondanks de groot opgeblazen malaise van vorige week, nog steeds. Een verklaring voor de storm van kritiek is dat er heel lang niets te klagen viel. Nu er (eindelijk) eens iets gebeurde dook men er van alle kanten bovenop. Iedereen had wel een mening klaar liggen. Hoge bomen vangen nu éénmaal veel wind. De ultieme bevestiging dat de club zich mag rekenen tot de gevestigde orde.

Tussen alle kritiek door bouwt FC Twente gestaag verder. De werkzaamheden aan de fundering voor de nieuwe uitbreiding is inmiddels in volle gang en met ingang van seizoen 2011-2012 wordt er, in een weer symmetrische Grolsch Veste, gespeeld voor circa dertigduizend toeschouwers. Voetballend loopt het momenteel allemaal wat stroever. De spelers leiden aan een mentale “overkill”. Een overvloed aan wedstrijden en een lange lijst met blessures weerhouden de tukkers er echter niet van om nog steeds op alle fronten actief te zijn. De finale van de KNVB beker is bereikt. Zenit Sint Petersburg is de opponent in de volgende ronde van de Europa League en FC Twente strijdt nog om de landstitel. Ondanks dit is er onder de supporters een deel dat hiermee nog niet tevreden is.

Het voetbal van FC Twente zou "niet deugen”. “Marc Janko is een houten klaas” en “Emir Bajrami moet maar gaan kunstschaatsen”. Ook hierin zie je dat er in Twente een ander verwachtingspatroon ontstaan is. Waar enkele jaren geleden nog een feest uitbrak na een overwinning op “pak ‘m beet” RKC Waalwijk, klaagt men nu over het matte spel van FC Twente na (alweer) een overwinning op NAC. Volledig onterecht want de veranderde status van FC Twente is er de oorzaak van de tegenstanders zich volledig ingraven in de Grolsch Veste. Duinkerke en Ieper zijn er niets bij. Men komt voor één punt, en niet om het publiek te vermaken. Haar beste niveau haalt Twente dan ook in wedstrijden tegen grote clubs. In de Champions League werd thuis niet verloren van gerenommeerde tegenstanders en uit werd er gewonnen van PSV en bijvoorbeeld FC Groningen. Zelfs Werder Bremen moest er aan geloven toen FC Twente in de Champions League op bezoek kwam.

FC Twente gaat dit seizoen minimaal weer in de top drie eindigen. Dat staat al min of meer vast. Mochten de tukkers een “energy boost” krijgen dan zit er zelfs nog meer in. Twente heeft, zoals net al gezegd, haar beste voetbal gespeeld tegen sterke tegenstanders. In dat opzicht kan PSV (april) en Ajax (bekerfinale en slot van de competitie) de borst vast natmaken. Een nieuw Europees avontuur lonkt, terwijl het oude nog niet eens is afgelopen.

Als we over dit seizoen heen kijken dan gaan we het huidige succes in 2011-2012 een vervolg geven. De selectie kan nog wat meer uitgebalanceerd worden. Op het middenveld mag er een echte schakelspeler bij. Sinds het vertrek van Kenneth Perez heeft niemand die erfenis op zich genomen. Hierdoor kan Twente minder druk naar voren genereren en krijgt het elke wedstrijd een kans of drie minder dan in het vorige seizoen. FC Twente is heel behoorlijk bezig en dat terwijl sterspeler Bryan Ruiz lang uit de roulatie is geweest. Dat FC Twente dit kon opvangen behoeft geen compliment. Het is een bevestiging dat de club uit Enschede een volwaardige topclub geworden is. Al heeft het de nodige energie gekost.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 0 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. DrommelKeeper180
Julio PleguezueloVerdediger181
DaniloAanvaller1811
Q. MenigAanvaller166
D. RotsAanvaller20
D. DumićVerdediger91
T. EbuehiVerdediger170
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

In de wandelgangen

Dinsdag 26 januari
Juventus en Sassuolo naderen een akkoord over de transfer van Gianluca Scamacca. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren