De Topklasse zonder top

Een vreemde titel voor een vreemde competitie, ik weet het. Het mooie kindje van Dhr. Kesler is een enorme flop geworden. Eigenlijk is de titel nog steeds niet kloppend. Het is een Topklasse zonder top, maar dan hou je de klasse over. Is die er wel dan? Ik denk het niet. Van al die Topklassers waren er namelijk slechts drie die aangeven te willen promoveren. Van de 31 verenigingen die er meedoen zijn slechts Spakenburg, Rijnsburgse Boys en natuurlijk profclub FC Oss bereid om bij een mogelijk kampioenschap te promoveren naar de Eerste Divisie. Wat is dan nog het nut voor een competitie die bedoeld was om het niveau tussen de Hoofdklasse en de Eerste Divisie te verkleinen en de doorstroom te stimuleren?

Eigenlijk was de hele voorbereiding rond deze divisie al één grote farce. Voetbal International concludeerde vorig seizoen uit een onderzoek rond de amateurvelden dat er geen behoefte was aan een semi-profcompetitie. De amateurclubs vonden het wel goed zo. De reactie waren veelzeggend. “Salaris betalen aan spelers? Als dat gebeuren moet stoppen we ermee” was een veel voorkomende zin bij de hoofdklassers. En toch dreef Kesler zijn zin door, door de Hoofdklassers de Topklasse op te dringen. Geheel tegen hun zin in begonnen we het seizoen met een derde (semi)profniveau, althans dat was de bedoeling.

Al snel bleken er diverse haken en ogen aan te zitten. Waar de samenvattingen gepland waren op RTL7 werd dat al snel uitgesteld naar november, in november kwam er geen Topklasse op tv en inmiddels begin februari kunnen we nog niet genieten van het voetbal op de amateurveldjes. Ook de accommodaties zijn verre van perfect. Slechts FC Oss beschikt over een degelijk stadion, de rest moet blij zijn als ze al een goed veld en goede verlichting bezitten. Zie je het al voor je? Vrijdagavond profvoetbal in de Eerste Divisie op Sportpark De Abdijhof in Lienden. Het hoofdveld bezit weliswaar tribunes maar het blijft een veredeld amateurcomplex. Hoe gaat dat als een club als Feyenoord, ADO of Ajax op bezoek komt en er breken rellen uit? Vrijwel geen enkele protectie tussen het uit- en thuisvak zou mogelijk zijn.

Positieve kanten zijn er ook nog, al is het lastig zoeken. Zo is een biertje en een patatje mayo euro's goedkoper bij een Topklasser dan een Eerste Divisionist. Ook is de sfeer gemoedelijker. Ik durf zelfs te zeggen dat er bij de Ijsselmeervogels of FC Oss meer mensen op de tribune zitten dan bij Almere City of Fortuna Sittard. Ook het niveau is best aardig. Zo bezit FC Oss een selectie die niet minder is dan die van AGOVV of MVV en spelen er diverse oud-profs bij Spakenburg waaronder zelfs een voormalig Nederlands jeugdinternational, Christy Bonevacia.

Maar dit alles had men ook in de Hoofdklasse. Ook toen werd IJsselmeervogels – Spakenburg vele malen beter bezocht dan een normaal wedstrijdje in de Eerste Divisie. Ook toen was het gezelliger bij Haaglandia dan bij BV Veendam. Ik durf zelfs te stellen dat de sfeer beter is dan bij Excelsior uit de Eredivisie. En ook toen gingen er diverse oud-profs naar de amateurs om zo én geld te verdienen met voetbal én een normale baan te nemen.

Nee als het aan mij ligt had dit allemaal niet gehoeven. We hebben een klein land met zestien miljoen inwoners. En dan drie competities met profvoetbal? Daar heb ik maar één woord voor, onmogelijk. Helaas meneer Kesler, uw laatste kunstje bij de KNVB is aan het uitdraaien op een drama. Jammer dat u niet zelf op de blaren van de Fopklasse hoeft te zitten. Wat gaat er gebeuren als er per ongeluk een club promoveert met de begroting net zo groot als de lokale Super de Boer? Dan daalt het niveau van ons profvoetbal nog sneller dan nu het geval is. De postbode van Lienden op bezoek bij FC Den Bosch voor een potje competitievoetbal. Wat een giller. Ik denk ook niet dat de postbodes en slagers hun banen willen opgeven voor een bestaan als fullprof in de Eerste Divisie. Dan liever bijbeunen bij een clubje als EVV...

Ik denk ook dat we de rijen beter gesloten konden houden. Twee competities gezond houden is al moeilijk. De Eredivisie bulkt van de schulden en de clubs in de Eerste Divisie vallen om als dominostenen. En in plaats van dat de Knvb de helpende hand toesteekt gooit het nog meer geld in de Topklasse.

Als Bert van Oostveen slim is houdt hij het na dit seizoen voor gezien met de Topklasse. Iedereen blij. Geen clubs naar de klote in de Jupiler. Geen amateurclubs die tegen hun wil hun complex moeten verbeteren. En geen doelloze competitie meer.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 0 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

TOP Oss

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Telstar18-17
19.TOP Oss14-11
20.FC Dordrecht10-25
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
K. TejanAanvaller174
N. AlblasKeeper170
B. PrinssenKeeper00
L. van MeursKeeper10
N. AbdatVerdediger100
N. FleurenVerdediger80
J. LammersVerdediger160
Voor de complete selectie: Clubpagina TOP Oss.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina TOP Oss.

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren