Update: Van Nistelrooij en Van Persie betreuren overlijden Coerver

Vrijdag, 22 april 2011 om 17:28Erik van Dam • Laatste update: 17:31

In zijn woonplaats Kerkrade is donderdagnacht Wiel Coerver overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Coerver is 86-jaar geworden. De Kerkradenaar werd wereldwijd bekend met zijn Wiel Coerver-methode, oefeningen gericht op volledige balbeheersing. Als coach won hij in 1974 met Feyenoord de UEFA Cup en de landstitel. Coerver werd vooral bekend met zijn specifieke oefenstof.

In de methode, die wereldwijd door veel clubs is overgenomen, staat balbeheersing en techniek centraal. Als speler werd Coerver in 1956 met Rapid JC, de voorloper van Roda JC, kampioen van Nederland. In Dagblad De Limburger laat Frans van Balkom, met wie Coerver jarenlang samenwerkte, weten geschokt te zijn na het horen van het trieste nieuws.

“Wiel was een unieke man. Wat Einstein was voor de wetenschap was Coerver voor het voetbal. Vorige maand was hij in de gangen van het verzorgingstehuis  waar hij zat nog oefeningen aan het demonstreren. Toen ging het nog vrij redelijk met Wiel, die longontsteking heeft hem genekt”, aldus Van Balkom.

Update 13:12 uur - Feyenoord speelt met rouwbanden na overlijden Coerver
Feyenoord heeft besloten dit weekend met een rouwband om de arm te spelen tegen PSV. De Rotterdammers maakten bekend dat te doen als eerbetoon aan de vrijdag overleden Wiel Coerver. Oud-verzorger Gerard Meijer herinnert zich de voormalig Feyenoord-coach als een zeer fanatieke en gedreven trainer. "Voordat hij echt in dienst kwam, is hij als introductietrainer met ons meegegaan naar toernooien in Wolfsburg en Parijs."

"Al in Parijs heeft hij toen een paar spelers geadviseerd om via zijn technieken aan het kappen en draaien te werken. Hij is toen met een paar jongens op een veldje middenin Parijs gaan trainen. Sommige spelers hadden daar ontzettend veel baat bij", haalt Meijer op. Coerver vertrok na zijn tweede seizoen uit Rotterdam.

Update 17:28 uur - Van Persie en Van Nistelrooij betreuren overlijden Coerver
Diverse Nederlandse topvoetballers reageren vrijdag op het overlijden van Wiel Coerver, de voormalig trainer die wereldberoemd werd met zijn specifieke oefenstof. Ruud van Nistelrooij en Robin van Persie groeiden op met de methoden van Coerver. “Wiel Coerver. Als kind heb ik zijn videobanden met grote ogen bekeken. En vervolgens dag in dag uit, jaar in jaar uit met veel plezier geoefend. Rust in vrede”, luidt de boodschap van Van Nistelrooij op zijn Twitter-account. “Ik hield er net als veel andere kinderen van om te kijken naar de video's van Coerver. Bedankt voor het delen van je kennis met de wereld”, laat Van Persie op zijn beurt weten.47 reacties (laatste reactie door Stephan94)

diep en diep respect voor deze man, zeer triest nieuws op deze dag.!

22 april 2011 om 13:15

Inderdaad diep respect. Ook onvoorstelbaar dat dit nieuws niet bij 1 van de 3 'headlines' van voetbalzone staat. Dit is toch belangrijker nieuws dan dat Coutinho tóch keept bij ado?

22 april 2011 om 14:36

Daar ben ik het helemaal mee eens. Deze man is een van de grondleggers van het voetbal. Hij heeft stof gemaakt waar veel jongens groot door zijn geworden. Neem bijvoorbeeld een Arjen Robben.

Wij als Nederlanders mogen echt trots zijn op Wiel Coerver. Zijn voetbalstof is wereld beroemd en zal dat altijd blijven.

22 april 2011 om 15:12

86 jaar is een mooie leeftijd, maar toch kan het erg zijn voor de nabestaanden. Sterkte.

Die man heeft in ieder geval een mooie nalatenschap achter gelaten. Als je denkt aan Coerver denk je aan techniek training en goede oefenstof voor de jeugd,... Dat lijkt me een prachtige nalatenschap..

Ik ken hem niet persoonlijk of zo maar wil hem namens het Nederlandse voetbal bedanken voor zijn bijdrage waarvan Arjen Robben momenteel het grote boegbeeld is.

Zonde, maar 85 is toch een mooie leeftijd.
Ik heb z'n videobanden allemaal gezien, kon er alleen zelf geen klap van.
Schrale troost dat z'n 'volgelingen' overal in Europa werkzaam zijn (meulensteen, Moniz, Greveraars).

22 april 2011 om 12:44

Vergeet niet Pepijn Lijnders die nu geweldig werk doet bij FC Porto.

Rust in vrede meneer Coerver

RIP Wiel, we zullen je in gedachte houden, je hebt veel voor het Nederlands voetbal betekend en ook voor mijn Feyenoord. Vrienden en familie sterkte.

Deze man heeft heel veel voor het (hedendaagse) voetbal betekend. Rust zacht.

Ik heb op de voetbalschool kennis mogen maken met de Wiel Coerver techniek, Rust zacht wiel.

Een man met een grote visie. Heeft een grote bijdrage geleverd aan het Nederlandse voetbal (en ver daarbuiten). Voetbal minnend Nederland zal een plekje in zijn hart moeten bewaren voor deze man.

RIP Wiel Coerver

Misschien wel na Johan Cruijff het grootste uithangbord voor het Nederlands voetbal!

Laat zijn Coerver Methode voor altijd voortleven!

22 april 2011 om 12:10

@newyorker:

Ze zeggen wel eens dat je over de doden niets dan goeds moet zeggen maar dit is natuurlijk ook weer wat overdreven vind je niet?

22 april 2011 om 12:22

''in de methode, die wereldwijd door veel clubs is overgenomen.''

Misschien wel meer dan men zou denken.

22 april 2011 om 13:06

Nee dat is niet overdreven. Zijn methode wordt echt bij alle topclubs onderwezen en maakt spelers aantoonbaar technisch beter. Deze man heeft echt heel veel betekend voor het moderne voetbal maar dat is niet zo bekend bij het gewone publiek.

22 april 2011 om 17:43

zeker niet overdreven, deze man heeft meer invloed gehad(en nog steeds) op het mondiale voetbal dan cruijff, dat zijn naam veel minder bekend is doet daar niks aan af

rip

Ai, vervelend bericht. Wiel bedankt voor alles!

Iedereen kent Wiel Coerver. Ik had vroeger zo'n dvd'tje met oefeningen uit de Wiel Coerver methode. Ongelooflijk saai uitgelegd, maar het werkte ontzettend goed. Heb er mijn buurjongetje nog blij mee kunnen maken

R.i.p. Deze man is een legend.. De uitvinder van de schaar etc.

1 van zo niet de beste techniektrainer

RIP

R.i.p. Wiel Coerver

Een groot voetbalman is van ons heen gegaan. Een man die spijtig genoeg in Nederland niet het respect heeft gekregen welke hij verdiend heeft.

r.i.p , wel verwacht dat feyenoord met rouwbanden zal spelen.
Moet sparta vanavond ook doen, en een minuut stilte.

Jammer dat hij maar 1 jaartje trainer van mijn club is geweest ! Kon niet opschieten met de vedettes die dachten dat ze alles al wisten en het kappen en draaien niet nodig hadden!

RIP Wiel!

22 april 2011 om 14:16

Als je hoort hoe gek Willem van Hanegem meneer Coerver gekregen had, word je zelf gek. een van de redenen dat ik van Hanegem niet mag (naast zijn constante betweterigheid en zijn korte nietszeggende antwoorden).

Niks meer dan respect hoor voor deze man Rip!

Ik vind dat elke ploeg die de week moet spelen met rouwbanden om moet spelen, want deze man heeft echt een grote bijdrage geleverd aan het voetbal.

Het mooiste ''project'' van Wiel Coerver is Cees van Kooten (ex Hermes Dvs, Utrecht, Telstar, Go Ahead, Pec).
Van Kooten was een spits die bekend stond als een rouwdouwer van het ongepolijste soort met een zeer gebrekkige basistechniek. Een soort ''stormram''.
Op latere leeftijd is van Kooten in de weer gegaan met de Wiel Coerver oefeningen en maakte hij daardoor een opmerkelijke groei door in kwaliteit. In die mate zelfs dat hij op 33 jarige leeftijd geselecteerd werd voor Oranje en in twee jaar tijd 9 ''caps'' haalde en 4x scoorde.

De Wiel Coerver methode is een ongeevenaarde nalatenschap voor het Nederlands voetbal en mag hoger aangeslagen worden dan welke methodiek ook van elke andere Nederlandse voetbaltrainer.

Bij Roda morgen is al een minuut stilte aangekondigd.

Wiel Coerver, R.i.p.

Feyenoord is het record rouwbanden in een seizoen aan het aanscherpen.

R.i.p Wiel.
Snap uberhaupt niet waarom voetbalzone hier niet meer nieuws van maakt ,wiel Coerver is een begrip in de Nederlandse voetbalgeschiedenis.

Rust zacht meneer Coerver, bedankt voor uw bijdrage aan het Nederlandse voetbal.

R.i.p Wiel.

Wat hebben wij als feyenoorders veel dieptepunten dit seizoen en dit is er ook weer een. Deze man heeft betekent voor de club Feyenoord zijn kijk voetbal is geweldig.

Bedankt voor uw bijdrage aan het Nederlandse voetbal.

Ik lees hier zeer triest nieuws...etc etc....

kom op zeg...deze man heeft een prachtig leven gehad en is 86 geworden....mooi toch....

bovendien heeft hij iets 'blijvends' achtergelaten....

22 april 2011 om 18:17

Het is toch triest nieuws?

Die man heeft voor veel mensen veel betekent.
Veel mensen waardeerden hem om zijn persoonlijkheid en zijn ideologie in het trainen van jonge voetballers.

Zeer jammer om dit te horen.
Hopelijk heeft hij een mooi leven gehad, 86 jaar is een mooie leeftijd.

22 april 2011 om 18:40

86 jaar is normaal gesproken een mooie leeftijd, al blijft iemands overlijden een trieste gebeurtenis. Omdat wij er ver vanaf staan voelen we de pijn misschien niet, maar het blijft verdrietig. Bovendien spreekt hij overal in Nederland extra aan omdat hij successen in de voetballerij heeft gehad. Ik vind jouw reactie dus wel erg kort door de bocht...

Ik vind het wél erg dat Wiel Coerver er niet meer is. Hij zal nog lang herinnerd worden (vooral in de omgevingen Rotterdam en Limburg) als een zeer belangrijke voetbalman. Rust zacht. Veel sterkte ook aan de nabestaanden.

Zeer triest dit

Helemaal voor de Feyenoord fans
eerst Coen Moulijn korte tijd daarna Wiel Coerver

Rust Zacht Coerver!

Droevig nieuws. Hij heeft zeer veel betekend voor het Nederlandse voetbal. Was toch echt een vertegenwoordiger van het technisch verzorgde voetbal. Maar 86 is een mooie leeftijd om te bereiken. Volgens mij is hij tot op late leeftijd actief bezig geweest met het prediken van zijn oefenstof, en dat is toch prachtig?

Fred Blankemeijer, Coen Moulijn en Wiel Coerver allemaal dit seizoen heengegaan. Zonde, maar hebben gelukkig allemaal wel een redelijk mooie leeftijd bereikt! Respect voor deze legendes..

Ook Eljero Elia betreurt het overlijden: http://twitter.com/#!/eljeroelia11
RIP Mister Ball Control!

Jammer, een verlies voor het voetbal en volgens mij was ook een prima vent.

Ik heb zijn dvd'tjes met kap- en draaioefeningen nog altijd thuis, een herinnering die altijd zal blijven.

Rust in vrede Wiel.

Een groot man in de voetbalwereld. Morgen hopen op een mooie minuut stilte.

Tsja, ik denk dat ik als beperkt voetballer meer geleerd heb van Coerver dan van een bepaalde voetballer, hoe graag ik Jesper Olsen ook wilde zijn
Vroeger ging de Vhs-band in de speler en dan al die oefeningen kijken waarna we op een pleintje of veldje die betreffende acties na gingen doen. Wat een tijd!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 13 augustus
Cody Gakpo heeft inmiddels contact gehad met Erik ten Hag over een transfer naar Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren