Zag je het?

Donderdag, 30 december 2010 om 19:05 door Suurbier

''Auw nee, niet aanraken!''

...

''Ik denk dat hij niet meer verder kan jongens, wie van jullie kan er invallen als keeper?'' René krijgt een zachte stomp van zijn beste vriend Heriberto, die hem met zijn hoofd duidelijk maakt dat hij nu de handschoenen moet aantrekken en in het doel moet gaan staan. René twijfelt eerst wel, hij heeft zojuist twee doelpunten gemaakt en zit goed in de wedstrijd. En het gaat nota bene om de halve finale van het schoolvoetbaltoernooi, een prestigieus gebeuren in Colombia. Zijn vriend weet echter dat René de beste optie is. René wil alleen niet, hij wil leuke acties maken en tegenstanders dollen. Jammer genoeg voor René merkt de docent op dat Heriberto hem probeert over te halen. ''René, wil jij misschien?'' vraagt hij terwijl hij de handschoenen voor de jongen houd. Nou ja, jammer, na het aandringen van zijn vrienden besluit hij te gaan keepen, hij blinkt uit en mede door een aantal fantastische reddingen word de cup gewonnen.

Enkele jaren later keept René nog steeds, hij vind het net zo leuk als veldspeler zijn. Dus maakt hij regelmatig een actie met de bal aan de voet. Het is echter heel moeilijk voor hem om bij een vereniging te gaan spelen, waar iedereen zijn kwaliteiten kan aanschouwen. René heeft namelijk geen cent te makken, evenals zijn oma die voor hem zorgt. Zijn ouders zijn immers op vroege leeftijd gestorven, en omdat zijn oma geen werk meer kan doen hebben ze het moeilijk thuis. Het kleine ventje speelt daarom vooral met zijn vrienden op straat, en houd stukjes karton die vastgebonden worden met een sok voor zijn handen, die dienen dan als keepershandschoenen. Doordat zijn docent het te doen heeft met hem koopt die voor hem een paar echte keepershandschoenen, en meld hij de jongen aan bij de plaatselijke voetbalclub. Zijn talent blijft niet onopgemerkt en al gauw beland hij in de jeugd van profclub Atlético Nacional.

Na jaren van intensieve trainingsarbeid geraakt René bij het eerste elftal. Zijn debuut maakt hij echter niet bij Nacional, maar bij Millonarios dat naam heeft gemaakt in Bogota, de hoofdstad. Hij word uitgeleend, en blinkt daar uit. De trainer van Nacional kan zichzelf wel in het gezicht slaan, zo teleurgesteld is hij dat hij deze jongen heeft verhuurd. Gelukkig voor hem is het seizoen erop René weer terug in Medellín, de plaats waar de club Nacional zetelt. In de jaren die volgen word de prijzenkast flink gespekt. René is de onbetwiste vedette van het elftal, echter zouden ze hem vaker willen wisselen. Want René vind het nog steeds geinig om te gaan dollen. Letterlijk en figuurlijk. En dat zijn actie soms mislukt, en zijn team dupeert is geen geheim.

Maar het bestuur weet ook dat er voor hem mensen naar het stadion gaan, omdat hij het als enige het in zijn hoofd haalt om de trukendoos open te gooien in de eigen zestien. Aan Heriberto (die na jaren nog steeds met elkaar bevriend zijn) verteld hij alles. Vaak belt hij hem tot laat in de avond op om te vertellen wat hij die wedstrijd heeft beleeft. Heriberto bekijkt namelijk al zijn wedstrijden, en samen analyseren ze wat René goed heeft gedaan. Want acties die mislukken moeten zo snel mogelijk worden vergeten. Daarnaast spreken ze elke woensdag af bij een trapveldje in de buurt van Heriberto, hier bedenken en oefenen ze nieuwe bewegingen. Die René dan op de zaterdag vertoond in het stadion.

René speelt goed, alleen is voor vele de schlemiel of de held. Door zijn fabuleuze reddingen verdient hij veel krediet bij de beleidsbepalers en het publiek. Echter verdwijnt dat krediet als sneeuw voor de zon wanneer hij de bal verliest aan de spits van de tegenpartij die dan vrij eenvoudig in een leeg doel kan scoren. Dit soort fratsen leert René niet af, als jongen van de straat heeft hij schijt aan alles en iedereen en doet hij waar hij zelf zin in heeft. Maar door zijn wilskracht, talent en omdat hij zich zo min mogelijk aantrekt van de rest redt hij het, en na jaren profvoetbal is René een van Colombia's grootste sterren. Hij verdiend een uitverkiezing voor de nationale selectie, waar hij nooit vergeten zal worden. Hij zal herinnerd worden om zijn tot de verbeelding sprekende actie, die hij uitvoert in de wedstrijd contra Engeland. Wanneer de Engelse midvoor van afstand het doel van René bestookt en de bal over laatstgenoemde dreigt heen te gaan springt deze op en tikt hij met zijn hakken de bal uit het doel. Ondanks dat er al afgefloten is, verliest deze actie die zomaar uit een sprookje had kunnen komen zijn charme niet. Heel de wereld heeft het mogen aanschouwen en René zal nooit meer vergeten worden!

Die avond is het stil in huize Heriberto. Het is al laat, heel laat maar Heriberto kan toch niet slapen. Hij wacht op het belletje van zijn vriend, die zojuist beroemder is geworden dan de president. [i]Tring, tring.[/i] Alsof hij door de bliksem is getroffen springt Heriberto op en neemt hij de hoorn van de haak. ''Hallo, ben jij dat René!?'' Maar het blijft een poosje stil aan de andere kant, waarop Heriberto een beetje verbaasd opnieuw zijn vraag herhaald. En dan hoort Heriberto aan de andere kant van de lijn de stem van zijn vriend, in volle euforie met een lichte trilling: ''[b]Zag je het?![/b]''

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 26 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door Bombvis)

Heel mooi geschreven stukje, mijn complimenten!
Echt het leven van kleine jongens in bijvoorbeeld Zuid-amerika die geen cent te makken hebben en voetballen voor hun plezier. En vriendschap, mooi beschreven.

Volle 5 sterren.

José René Higuita Zapata
Een markant figuur , zijn gedrag vaak omstreden , er is nog een incidentje qua ontvoering er is een incidentje qua drugsgebruik.
Ik heb de naam Heriberto ff gegoogled , het 1ste wat je tegenkomt is een serie moordenaar in de Vs.
Is de naam dichterlijke vrijheid of daadwerkelijk zoals in het verhaal?

Leuk verhaal, vind alleen de overschakeling van straatjongen naar speler voor een club veel te snel. Daarna werd hij verhuurd voor een seizoen en voor je het weet is die jongen al terug. Maar desondanks wel gewoon 4 sterren waard. De zin van '' houd stukjes karton die vastgebonden worden met een sok voor zijn handen, die dienen dan als keepershandschoenen '' vond ik leuk, deed me veel denken aan de film Goal!, toen die jongen karton gebruikte als scheenbeschermers.

Leuk geschreven. Goeie inhoud en het las lekker weg. Jongens zoals hij hebben het inderdaad moeilijk en hij heeft dan het geluk dat hij hulp kreeg van iemand. Enja, dat hij nu nog fouten maakt, omdat hij vroeger schijt had en alles en iedereen is wel grappig, maarja. Interessant stukje, mijn complimenten.

Geweldig stuk om te lezen!
René Higuita blijft natuurlijk een fenomeen!

Haha leuk verhaal!
In het begin weet je niet dat het over Higuita gaat, maar daar kom je later wel achter (hoop ik). Altijd een fascinerende keeper geweest, waarvan ik hoop dat er ooit een nieuwe komt.
Mooiste momenten zijn natuurlijk de schorpioen van hem, en een vrije trap waarbij de commentator helemaal uit zijn dak gaat

Ja! Ja! Hier zat ik dan dus op te wachten! Een stuk van een van de geweldigste showkeepers van de wereld aller tijden: Rene Higuita!

Oh oh oh Suurbier, hier bewijs je me een dienst mee! Wat een lekker stuk ook! In je op een na laatste zin heb je een paar kleine grammaticale foutjes, maar die zie ik wel even door de vingers deze keer!
De vijf sterren zijn dit keer over verdient: het stuk is informatief, komisch en het leest lekker door! Pure klasse dit!

P.s. Toen ik de voornaam van Rene in de inleiding zag staan en met jou profielnaam Suurbier, zat ik te denken aan een stuk over een verhaal van onze twee grote Nederlandse voetbalvrienden! Je titel had zo een citaat van Gijpie kunnen zijn, zou je me de volgende keer met zo'n stuk kunnen verblijen?

31 december 2010 om 12:23

In zijn op één na laatste zin? Heel de tekst staat vol grammaticale fouten, om van de dt-fouten nog te zwijgen. Inhoudelijk wel een leuke invalshoek, maar taalkundig dus ver onder de maat. Echt veel nieuwe informatie krijgen we jammer genoeg ook niet, maar wat mij betreft nog net drie sterren waard.

Ik vind het een goed geschreven stuk, leuk om zoiets over een legende als higuita te lezen.
Wat me alleen wel irriteerde zijn je spelfouten. Zonde dat in zo'n leuk stuk zoveel d's en t's verkeerd staan.

Het is een stukje leuk amusement. Jammer dat er hier en daar nog enkele spelfouten aanwezig zijn, wat het net dat beetje mist. Toch heb je 5 sterren dik verdiend

Ik vind het een goed stuk. Deze keeper verdient een CE, en daar heb jij voor gezorgd. Heb net nog wat filmpjes gekeken van hem, ook dat hij op een WK vanuit z'n doelgebied aan een solo begon. Hilarisch. Die Engelse commentators helemaal verbaasd. Erg mooi.

Je hebt een informatief verhaal in een leuk jasje gestoken. Soms las het een klein beetje stroef weg maar dan ben ik echt aan het zoeken. En dat wil ik niet doen. Spelfouten zaten er kennelijk ook in, maar gelukkig voor jou zie ik die niet

Overigens snap ik niet waarom je in je laatste alinea koos voor de woorden: ''lichte trilling.''
Ik denk hij gilt het door die telefoon in al z'n euforie, waarom deze woordkeuze?
Dit nam een klein beetje van het effect weg, maar was nou ook weer niet storend.

Ik twijfel tussen 4 of 5 sterren. Ik geef er 4, omdat het in mijn ogen nét niet dat beetje extra had waardoor ik echt van m'n stoel werd geblazen.

30 december 2010 om 22:17

Hier wil ik mij bij aansluiten. Het is een leuk verhaal om te lezen, jij hebt mij ermee vermaakt en het is goed lezen. Echter was niet meer dan een mooi stuk, het was geen vijf sterren waard. Ik ga ook voor vier sterren.

31 december 2010 om 07:41

Zoek ze maar op in onderstaande zinnen:
Enkele jaren later keept René nog steeds, hij vind het net zo leuk als veldspeler zijn.

Zijn ouders zijn immers op vroege leeftijd gestorven, en omdat zijn oma geen werk meer kan doen hebben ze het moeilijk thuis.

kleine ventje speelt daarom vooral met zijn vrienden op straat, en houd stukjes karton die vastgebonden worden met een sok voor zijn handen.

Doordat zijn docent het te doen heeft met hem koopt die voor hem een paar echte keepershandschoenen, en meld hij de jongen aan bij de plaatselijke voetbalclub

Zijn talent blijft niet onopgemerkt en al gauw beland hij in de jeugd van profclub Atlético Nacional.

En er zijn er nog wel meer

31 december 2010 om 15:12

@ Tjibbo

Natuurlijk zie ik ze wel als ik erop ga letten, maar tijdens het lezen van een tekst is het niet iets wat meteen in m'n oog springt.

31 december 2010 om 14:17

Ook ik sluit me hier volledig bij aan

echt geweldig stukje, ik heb hier echt van genoten!

Een leuk stuk over Hinguita, alleen jammer dat er enkele spelfouten en zinnen die niet goed lopen inzitten.
Voor je volgende stuk een idee om het nog een keer na te kijken, zodat de fouten eruit zijn en enkele zinnen beter lopen.
Goed letten op de interpunctie die je toepast.
Een voorbeeld is , en dit mag natuurlijk nooit samen of de komma toepassen of gewoon en gebruiken.

Ik heb hier maar een paar woorden voor Suurbier....wat een fantastisch verhaal, over een nog grotere held...oh man wat missen we dat soort figuren op de velden tegenwoordig. Ik stoor me helemaal niet aan schrijffoutjes of dat het grammaticaal her en der niet helemaal lekker loopt en dus de dikverdiende vijf sterren. Ga zo door man Chapeau!

Geweldige CE ik heb er echt van genoten.
Ook een geweldige keeper die Higuita.
Nadat ik deze clubexpert had gelezen keek ik maar weer eens wat filmpjes van hem op youtube.
Ik moest enorm lachen bij die vrije trap van hem.

Schitterend, geweldige column.
Respect voor jou, en Rene Higuita
5 volle sterren.

Leuk stukje, had gelijk door dat het over Higuita ging. Alleen geen goede grammatica. Veel fouten met d/t/dt.

Bedankt voor alle reacties. Ik heb dit stuk geschreven omdat ik een hoop mensen ken die de schorpioenen trap wel kennen, maar de bedenker niet. Daarom heb ik gekozen om Higuíta in een CE eens te meer te verheerlijken. Voor de liefhebbers van leedvermaak zijn de beelden van René vs Roger Milla natuurlijk ook leuk.

@ Fraayax

Heriberto is meer een schuilnaam in deze. De persoon heeft echt bestaan, echter omdat ik zijn naam niet goed meer voor de geest kon halen koos ik voor deze Zuid-amerikaanse naam.

31 december 2010 om 09:58

Kleine toevoeging:

Ik weet dat er een hoop foutjes in zitten, excuses daarvoor. Het is naar mijn inziens nog leesbaar maar ik zal er in het vervolg beter op letten. Een fijne jaarwisseling gewenst aan iedereen.

31 december 2010 om 17:11

5 Sterren deel je uit als alles klopt tenminste in mijn ogen , door de foutjes is het voor mij op 4 blijven steken. Dichterlijke vrijheden zijn prima dus dat deed in mijn geval er niet toe in de beoordeling , maar die 4 zijn je van harte gegund (zei hij arrogant).
Er nederig aan toevoegd dat er bij mij waarschijnlijk veel meer in hadden gestaan.

En natuurlijk voor jou en iedereen op VZ een goede jaarwisseling en morgen allemaal nog 10 vingers en 2 ogen toegewenst.

edit ff foutje weggewerkt te vroeg aan de wijn begonnen.

31 december 2010 om 17:20

Haha, ja ik snap het hoor. Er zitten een hoop foutjes in. Ik beloof bij deze dat mijn volgende stuk (zeg nooit nooit) niet zo eruit zal zien. (voor de ajax-fans, het gaat over Ruud Krol, de helft van het Duo Schnabbel en Knabbel(suurbier))

31 december 2010 om 23:54

Suurbier.....ik verheug me er nu al op, mooi nostalgisch verhaaltje vol met romantiek en humor....... Iedereen de beste wensen voor 2011!!!

Het verhaal is leuk geschreven met een uitstekend einde. Echter ik vond het een beetje kil, ik vond het een beetje oppervlakkig gezien, maar dat is de keuze die je maakt. Ik kreeg het er niet warm of koud van...

Echter het is toch leuk om zo'n stukje te schrijven als een soort van eerbetoon. Ik geef je 4 sterren.

Heerlijk stuk, mijn complimenten ga zo door.

Het is een leuk stuk, het leest goed door en het is amuserend en informatief.
Wat mij betreft verdien je de 5 sterren.

Leuk stukje, maar er zitten veel foutjes in, jammer.
En waarom noem je de naam Higuita nergens? Ik weet dat het over hem gaat, maar anderen misschien niet.
De overgangen lopen ook niet zo lekker vind ik, maar toch een prima stukje.

31 december 2010 om 17:22

Omdat ik vooral wou vertellen wie de persoon is achter de scorpion-kick. Kijk noem ik Higuíta, dan is de lol eraf vind ik.

zeer goed stuk en leest heerlijk weg. geen spelfouten. ik vind het perfect. mooi verhaal ook.

Het is een goed stuk, maar ik had dus echt geen flauw idee over wie het ging en ik had gehoopt dat toch iig op het einde te weten te komen, nu moest ik het uit de reacties halen. Dat is jammer, misschien ligt het aan mijn voetbalkennis, maar toch 4* (voornamelijk vanwege de toch teveel aanwezige fouten)

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Colombia

FIFA ranking: 15
27 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Chili40
9.Peru1-6
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
D. OspinaKeeper
C. VargasKeeper
F. FabraVerdediger
J. LucumíVerdediger
Y. MinaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Colombia.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Colombia.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 januari
Everton is niet de enige club met interesse in Bayern München-spits Joshua Zirkzee. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren