De kentering van Kuban

Maandag, 20 december 2010 om 15:48 door Berdyev

Liftploeg Kuban Krasnodar is terug in de Premjer Liga. Al vijf jaar pendelt de club uit de kraj Krasnodar tussen het hoogste niveau en de Eerste Divisie. Onder leiding van de Roemeen Dan Petrescu werden de Kozakken afgelopen seizoen kampioen en men hoopt nu op een permanent verblijf in de Premjer Liga. Een portret over trainerswisselingen, onverholen ambities, arglist en een zee van duimkruid.

In het afgelopen decennium zwaaiden bij Kuban bijna twintig trainers de scepter. Huidig trainer Petrescu moet langer op de zetel blijven zitten. De ‘coach van het jaar’ van Roemenië staat nog tot december 2012 onder contract met een optie op nog twee seizoenen, tegen een jaarsalaris van anderhalf miljoen euro. Met de bemoediging van algemeen directeur en de neef van de belangrijkste aandeelhouder namens de Oekraïnse staalholding ISD, Suren Mkrtchyan, die de club na de degradatie van drie jaar geleden voor een faillissement behoedde, hopen de Padden binnen twee tot drie jaar de Champions League te bereiken. Het komende jaar wil Kuban niet lager dan de tiende plaats eindigen op het hoogste strijdtoneel.

“Ik tekende bij Kuban nadat men mij beloofd had dat ik de volledige vrijheid van handelen zou krijgen in Krasnodar”, zei Petrescu na zijn aanstelling. “Ik ben hier niet de coach, maar manager. Van mij zal alles afhangen. Daarom koos ik voor Kuban. Een ambitieus project voor de lange termijn.” De ex-keuzeheer van onder meer Wisla Kraków mocht de portemonnee trekken en haalde onder meer landgenoot Gigel Bucur voor ruim anderhalf miljoen euro naar het Kuban Stadion, die circa zes ton per seizoen verdient. De vleugelaanvaller vormde samen met clubtopscorer Sergey Davydov een uitstekende tandem, waardoor Kuban met negen punten voorsprong op runner-up Volga Nizhny Novgorod op de koppositie eindigde. Met een begroting van 16,7 miljoen euro mag dat niet in het oog lopend zijn; Kubans budget is zelfs groter dan ploegen als Amkar Perm, Anzhi Makhachkala, FK Rostov en Spartak Nalchik.

Kuban degradeerde twee seizoenen geleden naar het tweede niveau, onder leiding van Pogos Galstyan, die Sergey Ovchinnikov was komen vervangen. De ex-doelman pakte in zes wedstrijden slechts drie punten, maar ook crisismanager Galstyan kon het tij niet meer keren. “Het aftreden van Ovchinnikov bleek een fatale fout”, zegt Dmitry Selyuk, een zaakwaarnemer. “Er bestaan niet zoveel persoonlijkheden in het voetbal. Ovchinnikov is er wel zo een. Hij is een charismatisch persoon, weet hoe hij het team moet leiden. Hij heeft een geweldige trainerstoekomst.”

De Zhelto-zeleniye waren superieur aan iedereen in de Eerste Divisie, enkel de maand juni verliep stroef. Toch leek er een kink in de kabel te komen. De Moldavische centrumverdediger Viktor Golovatenko verkreeg een Russisch paspoort, maar zou het staatsburgerschap niet volgens de regels hebben verworven. De competitie dreigde met een puntenaftrek van vijftien punten, maar kort hierop werd het persoonsbewijs alsnog geldig verklaard door de Federale Migratiedienst. Hierop kegelde het nietige Chernomorets Novorossiysk de club per slot van rekening ook nog uit de tweede ronde van de Russische beker. “De tweede maandhelft van juni was voor mij het moeilijkst”, benadrukt Petrescu. “We verloren drie opeenvolgende wedstrijden en vlogen uit de beker. In mijn hele loopbaan heb ik nog nooit zo’n dergelijke serie gehad. Ik had nog nooit tweemaal op rij verloren! Op dat moment was ik best bot. Ik sprak bijna niemand, zelfs mijn ouders en vrienden niet. Ik heb geprobeerd om te begrijpen hoe het kon gebeuren, kon niet slapen.” Voorts werden de kubantsy geconfronteerd met denkelijke wedstrijdomkoping. Het doelpuntloze duel met achtervolger Volga werd onderzocht door competitieleider Andrey Sokolev. “Kuban speelt alléén op het voetbalveld”, zei Petrescu na de ontstane deining. “Met betrekking tot het wedstrijdresultaat, ben ik gelukkig.” Concrete bewijsstukken kwamen nooit boven tafel, al is Volga-voorzitter Aleksey Goikhman, omdat bij hen meer onloochenbare bewijsgronden werden vermoed, voor één seizoen voorwaardelijk geschorst. Dat daargelaten zette Petrescu een uitstekende prestatie neer en wekt(e) hij de interesse van Dinamo Moskou, CFR Cluj, Alania Vladikavkaz en ‘regelmatig clubs uit Roemenië, Italië en de Verenigde Arabische Emiraten’. “Maar onze coach heeft nooit de wens uitgesproken om van club te veranderen”, liet Mkrtchyan zich onlangs ontvallen.

Een afmars van de clubdespoot lijkt ook allesbehalve logisch. De selectie wordt door hemzelf immers op volle oorlogssterkte gemaakt voor de Premjer Liga. De in Boekarest geboren keuzeheer zoekt het voornamelijk in en spelers uit zijn vaderland, waaronder Adrian Mutu. “Als hij transfervrij wordt, wil ik hem graag uitnodigen voor het team.” Middenvelder Iulian Apostol (zes interlands), Cosmin Contra (73), Tony en Emmanuel Culio staan hoog op het verlanglijstje als Kerstcadeau. Daarenboven spelen ook Renat Sabitov, Nikita Bazhenov, Spas Delev, Dani Bondarv en Pavel Vidanov mogelijk komend seizoen in het aanzienlijke Kuban Stadion. Petrescu heeft van Oleg Mkrtchyan, de neef van Suren en belangrijkste aandeelhouder van de club, de garantie gekregen tien miljoen euro te mogen uitgeven deze winter. Ten langen leste wil men binnen twee tot drie jaar zich kwalificeren voor de Champions League. “Mensen vragen vaak aan mij waarom ik met Kuban de Champions League in wil”, zegt Petrescu. “Weet je, toen de gouverneur van de regio en tegelijkertijd de voorzitter van de club naar mijn huis kwam in Roemenië en aanbood dit team te leiden met deze ambities, kon ik het voorstel niet weigeren.” De telefoon vanuit en in Ciskaukasië, loopt roodgloeiend, want Kuban roert zich op de spelersmarkt. “We kunnen niets zeggen over specifieke namen”, zegt sportief directeur Sergey Doronchenko. “Gesprekken zijn in volle gang, maar ik kan alleen maar zeggen dat we spelersopties voor alle posities overwegen. In die zin, denk ik, zal er uiteindelijk wel transfernieuws genoeg zijn.”

Om Europa in te gaan zal de equipe in ieder geval worden verfraaid. “Het was een moeilijk jaar, maar gelukkig is die goed afgelopen”, benadrukt Petrescu. “Mijn contract loopt nog twee jaar door, maar zoals je weet in een trainersloopbaan: vandaag ben je er nog en morgen ben je verdwenen. Ik denk dat als ik acht tot tien spelers van een goed niveau koop, Kuban kan strijden voor een plaats in de Europese competitie.” Ycnex!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door Berdyev)

Correctie: de begroting van Kuban is twintig miljoen euro.

23 december 2010 om 13:33

Worden alle aankopen gedaan door externe financiers buiten de begroting om ? Want met een budget van 20 miljoen en dan je team in de winterstop voor 10 miljoen mogen versterken lijkt me anders een slecht plan. Hoe zijn ze dit in de toekomst van plan. Om de Champions league te halen moet je ook een flinke stap in de begroting maken. Vind het op zich een goed stuk had eerlijk gezegd nog nooit van de club gehoord maar mis nog wat dingetjes m.b.t de financien ( hoe ze van plan zijn hun doel te realiseren)

23 december 2010 om 14:13

Nou, op papier staat een begroting van twintig miljoen euro, maar die is ultra-flexibel. Dat komt doordat Kuban Krasnodar wordt gefinancierd door de kraj Krasnodar. De gouverneur van die kraj, Aleksandr Tkachyov, is immers ook de voorzitter van Kuban Krasnodar. Vandaag is die Tkachyov overigens vijftig jaar geworden, maar dat terzijde.

Oleg Mkrtchyan is de belangrijkste aandeelhouder van de club en de oudere neef van Suren, die de algemeen directeur is bij Kuban. Oleg redde de club drie jaar geleden van bankroet en investeert namens de Oekraïnse staalholding ISD in de club.

Interessant stuk, goed geschreven! Echt een clubexpert stuk!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik eigenlijk niets weet over de Russische competities en teams, laat staan deze. Je hebt me wat informatie gegeven over de huidige stand van zaken bij de club, en het stuk zelf is goed geschreven. Ik geef je 5 sterren.

pff. Ik ben echt een fan van al je stukken, maar door deze kwam ik niet heen. Omdat het Russische voetbal mij totaal onbekend is, blijft het natuurlijk wel een interessant stuk. Maar de enorm lange alinias plus al die onbekende namen (kraj Krasonodar? wat is dat, een provincie?) werd het voor mij ietwat te veel.

Het doet mij verder wel wat denken aan een soort van college over het russiche voetbal, zo zakelijk als het is geschreven.

20 december 2010 om 17:46

Krasnodarskiy Kraj is een regio ja. Als het feite de regio Krasnodar, naar het Nederlands vertaald.

Leuk geschreven. Het was inderdaad goed en het las lekker door. Leuk gedaan. Het was interessant.

Zoals we kennen van je heb je weer heel vel informatie in je stuk verwerkt. Aan de ene kant is dit natuurlijk nodig aangezien de kennis van vele onder ons over het voetbal in Rusland vrij beperkt is. Aan de andere kant is het wel zo dat je stukje daardoor wat minder makkelijk leesbaar is, wat zonde is. Ik heb het ook meegemaakt dat een informatief stukje stroef gaat verlopen. Dit is zonde maar tegelijkertijd moeilijk op te lossen.

Beoordeling :
Idee :5
Inhoud : 4
Schrijfstijl : 3

4 sterren dus.

Prima CE, beetje zwaar geschreven. Maak het wat luchtiger als je iets totaal onbekends schrijft. Ook de enorme alinea's nodigden me niet uit te lezen. Het is allemaal wel erg onbekend voor me. en Ciskaukasië? Nooit van gehoord. Als je het de Noordelijke Kaukasus had genoemd was het een stuk duidelijker voor me. Mijn strekking: Geef wat meer basale informatie over Kuban zodat ik als lezer de club makkelijker kan leren kennen.

Oh ja, iemand quoten zonder de bron te gebruiken kan niet. Dat heet plagiaat. Ik neem aan dat je de mensen die aan het woord kwamen niet zelf geinterviewd hebt dus gebruik bronvermelding. Dat VZ dit niet heeft gemeld bij je snap ik dan ook niet.

En dan je woordgebruik. Een afmars van de clubdespoot? Het klinkt erg interessant, maar om zo'n lap leesbaar te maken kun je het beter vervangen door: een vertrek van de manager o.i.d. Ook dingen als ten langen leste en zei Petrescu na de ontstane deining zijn voor de leek iets te moeilijk. In principe geldt in de journalistiek dan ook: doe alsof je een brief naar je moeder of oma schrijft.

3 sterren, want een stuk over onbekende oorden is niet per definitie een goed stuk.

Het is natuurlijk wel erg leuk om iets te lezen over een gebied waar we in Nederland niks over weten. Ik vind wel dat je rekening moet houden met je publiek en ze niet moet overstelpen met informatie.

Ik heb toch het gevoel dat je er meer kon uithalen. Ik wist wel dat Kuban een heel ambitieus ploegje is. Of zij echt de cl kunnen halen valt nog maar te zien. Wil je wel erop wijzen dat Contra niet 73 is maar andersom . Om weer terug op je stuk te komen, vind ik dat je zinnen niet echt lekker lopen. Het is te veel strooien met moeilijke woorden. Af en toe wat makkelijke woorden mag ook wel.

Hoop in ieder geval wel dat Kuban met een iets betere veld aankomt dan verleden seizoen dat ze waren. Dat was echt een knollenveld...

20 december 2010 om 21:38

73 is het aantal interlands.

Prachtig geschreven stuk, en uit deze tekst komen duidelijk de ambities van Kuban Krasnodar tot uiting. Emmanuel Culio zou een goede aanwinst zijn voor de ploeg. Destijds in de Argentijnse competitie viel hij nog niet zo op, maar hij heeft destijds in de CL wedstrijd tegen AS Roma naam gemaakt. Hij heeft een goed schot in zijn linkerbeen, en ook redelijk wat snelheid. In Petrescu heb ik altijd al een toekomstige trainer gezien, en het is mooi dat hij de club trouw blijft.

Mooi geschreven, erg stijlvol. Toch ben ik van mening dat Kuban niet goed geleid wordt, het is geen toeval dat clubs als Spartak Nalchik wél met spelers als Leandro en Ricardo Jésus komen, en dat Kuban niet verder komt dan tweede rangs roemenen. Ik hoop dat Kuban zich serieus kan versterken, anders verwacht ik weer een stille aftocht uit de Premjer Liga.

22 december 2010 om 11:54

Maar Ricardo Jésus is ook een flop bij Spartak Nalchik. Bovendien heeft Kuban Krasnodar nu al een betere selectie dan Spartak Nalchik, als ik eerlijk ben. Nalchik heeft onder leiding van Krasnozhan gewoon boven zijn kunnen gepresteerd en zal dit seizoen gewoon weer minder hoge ogen gooien.

22 december 2010 om 17:00

Maar voordat hij naar Cska ging was Ricardo wel 1 van de beste spelers die ze hadden. Hij kon helaas het niveau van Cska niet aan. Kuban heeft wel Alan Kasaev voortgebracht die bij Rubin 1 van de beste vleugelspelers van de Premjer Liga is. Bij Nalchik is tot op heden alleen Viktor Vasin opgestaan waarvan ik nog maar moet zien of dat een goeie wordt.

Leuk stuk, maar jammer dat Luch niet gepromoveerd is, veel leukere ploeg ..

22 december 2010 om 15:48

Ik weet niet precies hoe je dit bedoelt, want 'een leukere ploeg' is het eigenlijk niet. Ze hebben een vrij matig elftal en zijn dit seizoen ook slechts op de twaalfde plaats geëindigd in de Eerste Divisie. Vorig seizoen eindigden ze zelfs een plekje lager, maar dat komt ook omdat ze door de degradatie ernstig in de financiële problemen kwamen en belangrijke spelers moesten verkopen. Ze hebben wel enkele goede spelers, zoals doelman Aleksandr Kotlyarov, Nikita Satalkin, Maksim Burchenko en Aleksey Zhdanov. Maar met het huidige materiaal mag je ook niet van Aros verwachten dat ze bij de eerste vijftien ploegen terechtkomen. Derhalve was degradatie dit seizoen zelfs heel realistisch geweest en eerlijk gezegd zou ik er persoonlijk ook niet zo om rouwen. Luch hoort bij Rusland, maar het is haast Japan en dat is niet echt bevorderend voor je imago richting de rest van Rusland. Nu hebben ze trouwens ook Aleksandr Tikhonovetsky teruggehaald. Hij werd door Volga NN verhuurd aan Alania, maar stopte daar wegens 'familiare problemen'.

22 december 2010 om 16:38

Het was eigenlijk een soort van ironisch bedoelt, ik vind het wel grappig die ploeg. Ik weet dat het maar een matig elftal is sinds het gedegradeerd is maar de club heeft gewoon iets wat ik leuk vind, een bijzondere voetbalclub.

Toch leuk dat je me even informeert, ik ken namelijk geen enkele speler van ze.

Wederom een leuk stukje over Rusland. Goed dat de Vz'ers ook een kennismaken met culturen als Rusland en China. Toppie!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Rusland

FIFA ranking: 42
43 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Vrijdag 18 oktober
Na het wegvallen van Alexis Sánchez, zoekt Internazionale naar aanvallende alternatieven. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren