Mamadou Sakho: auteur van z'n eigen jongensboek

Er was eens een Franse jonge centrale verdediger. Hij had, net als miljoenen andere jongens over de hele wereld, de droom om profvoetballer te worden. Die droom zou echter niet volmaakt zijn als hij niet uiteindelijk bij een club van wereldklasse aan de slag kon. En dus ging de jongen hard z'n best doen om dat doel te bereiken.

/

Hij begon zijn carrière in zijn geboortestad, bij de gevallen topclub Paris FC. De Parijse jongen wist dat de scouts van Paris FC's grote broer vaak bij de tegenwoordige amateurclub op bezoek kwamen. En dus ging hij nóg harder zijn best doen om zo een kans af te dwingen bij de aartsrivaal van zijn huidige club. Hij faalde niet; op zijn dertiende levensjaar hengelde Paris Saint-Germain de jongen binnen. In de jeugd van 'Le PSG' werd hij voorbereid op het echte werk. In 2008 gaf toenmalig coach Paul Le Guen de jongen de kans om zijn debuut te maken in het eerste elftal. Toen kwam er plotseling een stroomversnelling in de carrière van de centrale verdediger. Mede door het vertrek van ervaren krachten Mario Yepes en David Rozehnal kreeg de jongen een basisplaats toebedeeld. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het eerste elftal van Le PSG. Naarmate de jaren vorderden begonnen de sportieve kwaliteiten van het talent indrukwekkende vormen aan te nemen. Zo debuteerde hij op 19-jarige leeftijd al in de Franse nationale ploeg, werd hij genomineerd voor een Golden Boy-award en staat hij reeds in de belangstelling van de topclubs Arsenal, Liverpool, AC Milan, Barcelona, Bayern München en Juventus.

Bovenstaande alinea zou zomaar de samenvatting van de eerste hoofdstukken uit het jongensboek van Mamadou Sakho kunnen zijn. Het jongensboek is nog lang niet af. Sterker nog, we zitten pas in het middenstuk van het verhaal. De 'jongen', zoals ik hem in de inleiding keer op keer noemde, staat namelijk voor een belangrijke tweesprong: stapt hij deze winter over naar één van de bovengenoemde topclubs of blijft hij toch voorlopig nog bij Paris Saint-Germain? De keuze die hij maakt zal ongetwijfeld z'n uitwerking hebben op de verdere afloop van het verhaal. Hamvraag is nu: welke keuze moet hij maken?

Overduidelijk is dat Paris Saint-Germain hem wil behouden. Zoals gezegd is Sakho een onmisbare schakel in de huidige selectie. Samen met Sylvain Armand vormt hij een solide duo centraal achterin. Huidige vervanger van één van beide heren is Zoumana Camara, die mijns inziens toch minimaal een klasse minder is dan Sakho. We kunnen dus eigenlijk wel stellen dat Paris Saint-Germain niet zonder Sakho kan.

Kan Sakho dan wel zonder Paris Saint-Germain? Sportief gezien in ieder geval wel. Sakho heeft in de voorbije maanden laten zien dat hij het niveau van een topclub aankan. Toch denk ik dat Sakho nog niet uitgeleerd is in Parijs. Dit zeg ik met het oog op het aanstaande pensioen van aanvoerder Claude Makélélé. Laatstgenoemde zet aan het einde van het huidige seizoen een punt achter zijn glansrijke carrière en levert daarmee zijn aanvoerdersband in. Het is vrijwel zeker dat Sylvain Armand, de huidige vice-aanvoerder, de band overneemt. Daarmee wordt Sakho de belangrijkste kandidaat om het vice-aanvoerderschap over te nemen, iets wat ik hem bij een topclub niet zo snel zie doen. Sakho heeft al eens eerder, zij het bij afwezigheid van Makélélé en Armand, de aanvoerdersband mogen dragen en het zou goed zijn voor zijn ontwikkeling als hij ook mentaal gezien een leider op het veld wordt. Hier tegenover staat uiteraard dat bij een echte topclub het niveau een stuk hoger ligt. Ook dit gegeven zal enkel een gunstige uitwerking op Sakho's ontwikkeling hebben. Dit gezegd hebbende, zal de keuze voor Sakho dan ook geen gemakkelijke worden.

In Parijs zijn ze natuurlijk niet gek. Paris Saint-Germain wil een voetballer als Sakho natuurlijk niet kwijt. Toch zal hij op een gegeven moment onhoudbaar worden. Paris SG heeft dan ook een hoog prijskaartje aan Sakho gehangen. De prijs voor Sakho bedraagt zo’n tien miljoen euro. Voor een verdediger is dat natuurlijk wat aan de hoge kant, maar in dit geval vind ik het niet eens zo'n onredelijk bedrag, gezien de grootte van deze vis in de Parijse vijver.

Als supporter van 'de mooiste club van Frankrijk' wil ik natuurlijk dat Sakho zo lang mogelijk in Parijs vertoeft. Toch zal ik hem een transfer naar een mooie club zoals Arsenal, Liverpool of Barcelona niet misgunnen. Sakho heeft de afgelopen jaren al genoeg betekend voor Paris SG. Met het opgebrachte geld van de transfer moet Paris Saint-Germain toch in staat zijn om een waardige vervanger te vinden.

De voors en tegens van beide alternatieven besproken hebbende is het nu toch echt aan Sakho zelf om een keuze te maken en het vervolg van zijn jongensboek te schrijven. Opvallend genoeg heeft de auteur zelf al een misschien wel misleidend tipje van de sluier opgeheven. De hoofdpersoon heeft namelijk aangegeven bij PSG te willen blijven, als we de auteur mogen geloven.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 14 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door Webster_)

leest lekker door en een intressant en leuke collum

Mooie en leuke column, zeer goede voetballer die in potentie overal kan slagen!! Verder leest je stuk lekker door en mij vielen geen noemenswaardige foutjes op!! Ik hoop voor jou dat hij PSG blijft, maar ik ben bang dat deze jongen toch zal vertrekken in de winterstop en anders aan het eind van het seizoen. Ik hoop dat hij naar Arsenal of Bayern gaat.

Sakho is zonder twijfel een van de grootste verdedigende talenten van Europa, misschien wel de grootste. Wat ik zoal lees en hoor over deze voetballer is vooral positief. Hij is fysiek sterk, kan goed koppen en de spitsen worden getrakteerd op een lastige avond. Ja, Sakho denk ik de wereldtop halen. Enkele dingen zitten me niet zo lekker..

- Sakho moet dit seizoen gewoon in de Ligue 1 blijven spelen bij Psg. Sakho is aan een goed seizoen bezig en die lijn moet hij doortrekken. Laat hem eerst maar een prijs winnen bij Psg, maar tegen een speler met enorm veel ambitie valt gewoon niet tegenop te boksen. Bij Barcelona, Arsenal of waar dan ook valt dit seizoen ook nog wat te winnen.

- Sakho is nog jong, maar stel, hij krijgt een blessure. Komt hij dan net zo sterk of misschien wel sterker terug? Heeft deze jongen al wat tegenslagen gekend? Ik ben vooral benieuwd of die jongen mentaal ook sterk genoeg is als het even niet goed gaat.

Ik ben ook fan van Sakho en ik ben blij dat hij in het hart van de defensie staat bij de Fransen! Ik hoop dat hij nog meer kan doorgroeien tot een van de beste verdedigers die we ooit in Frankrijk of misschien wel de wereld hebben gekend. Ik gun hem het allerbeste natuurlijk, net als jij Grote_ree!

Het stuk trouwens is informatief, het is zeer leuk geschreven maar ik mis kenmerkbare eigenschappen over Sakho. In welke wedstrijden was hij heel sterk? Waarom zou hij beter in x competitie kunnen spelen dan in de y competitie? Ik moet wel zeggen dat het stuk er zeer degelijk uit ziet. 4 sterren, ook voor de originaliteit om over een Franse verdediger te schrijven!

20 december 2010 om 12:42

Allereerst allemaal bedankt voor de reacties!
Sakho heeft al 2 prijzen bij PSG gewonnen (de Coupe de la Ligue in 2008 en de Coupe de France in 2010), maar ik snap zeker waar je naartoe wilt. Deze jongen heeft nog geen zware tegenslagen gekend; alleen wat lichte blessures, zoals in november van dit jaar.
Ik denk dat er heel veel potentie in Mamadou Sakho schuilt. Als hij zo door blijft gaan zoals hij nu doet, dan gaat hij het heel ver schoppen in de voetbalwereld.

Ik ben het met jullie, Otiebtie en Xavi, eens wat betreft de eigenschappen. Toen ik onder de douche nog eens zat te filosoferen over mijn ingediende document kwam ook ik erachter dat ik niet zoveel heb verteld over de sportieve kwaliteiten van Mamadou Sakho, maar meer over de mogelijkheden wat betreft de toekomst.
Weer een verbeterpuntje dus voor de volgende keer...

20 december 2010 om 16:12

Het stuk is verder heel goed hoor! Ik baal er een klein beetje van dat er te weinig aandacht is over Franse clubs en spelers op voetbalzone. De Ligue 1 is een zeer degelijke, fysieke competitie waar veel talent is. Sakho is een van die grote talenten maar daar hoor je bijna niemand over op voetbalzone! Goed dat jij daar aandacht aan besteed! Ik ben echt inspiratieloos de laatste tijd met schrijven!

20 december 2010 om 16:39

Nou dankjewel!
Het klopt wel wat je zegt over de Franse competitie. Ondanks dat 'ie dit jaar gruwelijk spannend is, volgen inderdaad weinig mensen deze competitie. Al zie ik trouwens wel qua reacties onder artikelen een licht stijgende lijn.

Over de inspiratie gesproken, dit is mijn eerste artikel in 4 maanden. Dus ook ik was een beetje inspiratieloos.

20 december 2010 om 17:19

Mwah, het is inderdaad maar wat je inspiratieloos noemt! Nee, ik weet nu even niks en de komende tijd zal ik vast niets weten om over te schrijven.

Wat je zegt over de Franse competitie is inderdaad waar. Nu de competitie daar zo spannend is zie je de reacties stijgen en meer mensen gaan zich een beetje verdiepen in de competitie. Wie speelt waar? Hoe goed is club x? Waarom doet club y zo slecht? Beetje die richting. Als spelers als Sakho en nog vele anderen hun werk goed doen en doorbreken in Europa, dan staat de Ligue 1 al gauw weer op de kaart!

Toen ik de titel zag, dacht ik dat je op zijn af en toe tegendraadse gedrag / akkefietjes zou gaan duiden of iets dergelijks. Ik vroeg met dus ook het gehele stuk af wat je precies bedoelde met de titel, ook al probeer je het op het laatst nog extra duidelijk te maken door hem een paar maal 'auteur' te noemen.

Maargoed, details. Verder had ik graag meer gelezen over waaróm Sakho dan wel zo'n topverdediger in spé is. Ik denk dat hij voor velen op VZ toch wel een bekende naam is, maar dat men weinig over zijn kwaliteiten weet. Had je misschien iets meer over kúnnen vertellen.

Op miniscule foutjes in je zinnen na, een stuk dat zeker weten lekker leest en daarnaast origineel.

Vier

Ik vond het een leuk stuk om te lezen en lang genoeg. Het was ook goed en duidelijk. Mijn complimenten. Ben benieuwd hoe het verder gaat met die jongen, maar kwaliteiten heeft hij zeker.

Leest goed door en zowat geen fouten te vinden. Netjes.

Trouwens, zou dit de nieuwe Thuram kunnen worden?

20 december 2010 om 12:44

Dat denk ik wel. Sakho is dusdanig getalenteerd dat hij alle grote Europese clubs achter zich heeft hangen. Ik denk dat Sakho minstens een waardige opvolger van Thuram kan zijn. Al is er wel een groot verschil tussen beide heren wat karakter betreft.

20 december 2010 om 13:01

Hij is nog jong dus dat kan altijd nog verbeteren. En ik denk dat hij zeer goede begeleiding heeft bij Psg.

Goede column maar wel wat langdradig.

prachtig geschreven stuk, goede beargumentatie en zeker mijn belangstelling waard aangezien ik Psg op dit moment beproef op mijn playstation haha. Een vraagje, kan je als clubexpert een afbeelding uploaden of doet de redactie dat voor je?

5 sterren!

20 december 2010 om 12:45

De redactie heeft dat voor mij gedaan, waarvoor dank! Afbeeldingen vind ik altijd prettig bij teksten.

Dit heb ik ergens anders gelezen, alleen kan het niet terug vindnen.

20 december 2010 om 12:37

O, echt? Nouja, daar heb ik het in ieder geval niet vandaan..

Mooi geschreven, klopt als een bus.
Net als jij ben ik ook erg onder de indruk van deze jongen

Dus,
Onderwerp 5*
Inhoud 5*

het gemiddelde spreekt voor zich neem ik aan?

Ik mis nog een stukje onder de sterke en zwakke punten van Sakho. Waarom is hij zo goed en wat onderscheid hem van andere spelers? Waarom zou hij niet misstaan in de Europese top?

20 december 2010 om 13:04

Daarnaast, hoe groot is de vraag naar een speler met deze kwaliteiten? Hoe groot is de kans volgens jou dat hij kiest voor een topclub? Is hij de redder van het nationaal elftal? Welke andere (jeugdige) spelers zouden zijn ontwikkeling in de weg staan (zowel bij les bleus als zijn evt nieuwe topclub)? Van welke generatie is hij? Wie zijn zijn iconen?
Allemaal opbouwend bedoeld natuurlijk. Voor de rest: leest goed. Consistente stijl die enigszins meeslepend is. Te kort uiteraard, maar dat betekent ook dat ik het niet erg vond om te lezen.

20 december 2010 om 16:51

Dankjewel voor je inhoudelijk goede reactie. Hier kan ik echt wat mee. Aangezien in het artikel niet de antwoorden op deze vragen staan, zal ik ze nu even geven. Ik pik er een paar tussenuit, anders wordt de scrollbalk aan de rechterkant straks zo klein...
- 'hoe groot is de vraag naar een speler met deze kwaliteiten?' - Goede vraag. Op zich is de verdediging van bovengenoemde clubs (reminder: Arsenal, Bayern, Barcelona, Liverpool, AC Milan, Juventus) op dit moment dik in orde. Ik denk dat deze clubs echter tóch een speler als Sakho willen hebben, vanwege zijn leeftijd. Kijkend naar bijvoorbeeld Barcelona zien we dat Puyol al behoorlijk op leeftijd is. Ik denk dat Sakho gehaald zal worden als opvolger. In zijn eerste (half)jaar zal hij vermoed ik dus niet zoveel aan spelen toe komen bij een Europese topclub.
- 'hoe groot is de kans volgens jou dat hij kiest voor een topclub?' - Hier durf ik echt geen uitspraken over te doen. Het kan denk ik alle kanten op gaan de volgende transferperiode.
- 'Is hij de redder van het nationaal elftal?' - Nee, dat denk ik niet. Ik geloof sowieso niet echt in 'redders' die een team weer op de rails moeten brengen. Mamadou Sakho is niet het enige grote talent momenteel in Frankrijk. De 'nieuwe' generatie Franse voetballers bestaat ook uit voetballers als Cissokho, Briand (beiden Lyon), Gameiro (lorient) en Rami (lille).

Ik zal deze en alle andere opbouwende kritiek meenemen naar een volgend artikel.

Ik ga geen mening geven over de voetballer, want ik volg namelijk geen enkele club uit Frankrijk. Ik weet wie het is maar meer ook niet , dus daar ga ik niet over beginnen.

Je stuk dan maar. Ik vind de inleiding net iets te lang, waardoor je minder ruimte krijgt om de rest van je stukje op te schrijven. Misschien had je beter twee stukjes kunnen maken waardoor je wat meer lucht kreeg. Ik vind het taalgebruik goed, niet super, het idee is origineel en leuk, de inhoud is een ruimde voldoende.

Idee :5
Taalgebruik: 4
Inhoud : 4

4 sterren dus afgerond,

Leuk stuk en interresant om iets over de franse competitie te lezen. Wat me wel een beetje irriteerde aan het stuk was dat je Sakho alleen maar Sakho noemde, en niet iets als de ''gedreven verdediger'' of ''de jonge voetballer'', misschien dat sommige mensen je stuk daarom wat langdradig vonden (kan aan mij liggen hoor)

20 december 2010 om 20:12

Goede tip! Bedankt!

Als ik eerlijk ben vind ik het niet geweldig. De informatie die je verschaft is prima, maar ik mis iets origineels. Iets wat het speciaal maakt. Dit had zo het verhaal van elk ander talent kunnen zijn. Ik weet hoe zijn carriere is verlopen, maar van de persoon Sakho weet ik vrijwel niets. De meeste spelers houden van de club waar ze zijn begonnen(sakho dus van PSG en Paris), dus dat is opzich ook niets bijzonder. Ik mis overtuiging. Geef wat extra's. Waarom is Sakho zo geweldig. Ik wil verhalen horen over een speler die elke dag aan zelfcastijding doet om tackles te kunnen verduren en die eigenhandig 7 wilde zwijnen heeft geslacht om de juiste proteinen binnen te krijgen. Dik het wat aan en laat de lezer zich meer inleven in de persoon Sakho!

2 sterren, want je hebt me niet overtuigd.

Ps... lees ik in je reactie dat je heel veel verstand hebt van het Franse voetbal. Je hoeft niet de waarheid te spreken. Je kan ook je geloof in een toekomstige topper prediken. Als het een jongensboek is, moet het ook goed eindigen. Die jongen gaat als huurling de wereld in omdat hij de enige is die Messi kan afstoppen, hinkelend op één been en met een kilo bloedzuigers op beide oogballen.

leuk stuk over een nog leukere voetballer. vind hem net als balotelli echt een ruwe diamant, maar wel eentje die een grote toekomst tegemoet kan gaan..

nogmaals, goed geschreven, en eindelijk een stuk over sakho!

5 sterrekes

Je moet deze jongen niet vergelijken met Thuram of Desailly , dat waren geboren leiders en zeer grote persoonlijkheden , dat is deze jongen (nog) niet.

Zeer groot talent en zie hem zeker van de zomer verkassen naar een Europese topclub , zal me niets verbazen als het Milan gaat worden want die kunnen zeer goed een jonge verdediger gebruiken en zeker een met veel potentie.

PSG heeft het hoge prijskaartje van 10 miljoen aan zijn nek gehangen zeg je ?
Dat zijn natuurlijk geen bedragen voor topclubs , dat is een lachertje en die kan je voor het 3 dubbele dadelijk doorverkopen. Zeker als je kijkt dat Maicon met zijn 29 van de zomer 28 miljoen moest kosten zonder doorverkoop mogelijkheid dan is 10 miljoen niets voor een jongen van bijna 21.

Leest lekker weg , alleen jammer dat je niet echt met nieuwe feiten komt over hem of meer in het algemeen waardoor het niet echt schokkend is qua informatie.

Niet zo'n goed stuk in mijn ogen, geen mooie schrijfstijl. De inleiding vind ik te eenvoudig geschreven. Het voegt niks toe aan de rest van het verhaal. Een inleiding moet iets vertellen over deze jongen. Een korte introductie, waar de lezers lekker worden gemaakt.

Dan komt de eerste echte alinea, een samenvatting van de carriere van Mamadou Sakho. Vind het een beetje raar geschreven. Eerst een beetje kinderlijk, dan opeens formeel. Of het èèn, of het ander.

Rest van het verhaal vind ik niet informatief. Wie is hij? Waar komt hij vandaan? Welk milieu? Had hij andere ambities, hobby's, familie vrienden? Vertel iets over de achtergrond van deze 'parijse jongen'.

Vertel iets over de kwaliteiten van hem. Wat is zijn persoonlijkheid op het gebied van voetbal. Waarom zou hij bij PSG willen blijven? Niet alleen om 2e aanvoerder te zijn toch? Waarom zou hij weg willen? Waarom zou hij kunnen falen bij een topclub (geef voorbeelden)? Het is vast geen engeltje van een jongen. Nergens wordt iets beargumenteerd.

Geef in je laatste alinea's een korte samenvatting, je mening, of je verwachting van deze jongen. Wat denk je dat hij gaat bereiken, waar hoop je dat hij heen gaat of iets dergelijks.

Ik begrijp ook wel dat 1000 tekens weinig is, maar ik vind de alinea's erg lang zonder informatie. Dit had je een stuk beter kunnen invullen. Ik weet nogsteeds niks van deze jongen.

Ik geef je 2 sterren omdat het wel een leuk onderwerp is, wat voor mij vrij onbekend is.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Paris Saint-Germain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Angers124
4.RC Lens123
5.Lorient121
Voor de complete stand: Ligue 1
SpelersPositieW
Ander HerreraMiddenvelder73
K. MbappéAanvaller74
G. WijnaldumMiddenvelder60
M. IcardiAanvaller63
K. NavasKeeper50
NeymarAanvaller31
MarquinhosVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina Paris Saint-Germain.

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren