Il Capitano

"Kom Paolo, vertel het hem nog eens." Marina streelt haar man zacht door zijn dunne haar terwijl ze haar vraag herhaalt. De glazige ogen van mijn oude vriend staren niets ziend in de verte terwijl haar rustige stem weer klinkt: "Herinner je het nog lieveling, toen we hem voor het eerst zagen en hoe trots we zijn geweest?" Het eerste licht in de starre ogen is nauwelijks zichtbaar maar bedriegt ons niet, langzaam groeit de twinkeling uit tot een vrolijke glimlach en voor even kijk ik in het krachtige gezicht van de jonge man die hij ooit moet zijn geweest. Raspend hoor ik eindelijk weer zijn stem: "Mazzola, Valentino Mazzola, je was een wonder van de Schepper." En hij vertelt mij het verhaal dat ik al duizend keer heb gehoord.

Het was nog vroeg in de ochtend geweest toen ik aankwam op het schitterende middeleeuwse landhuis in de Piemonte (Italië) dat dienst deed als gasthuis voor ouden van dagen. Zoals elk jaar was de omhelzing hartelijk en zorgde Marina ervoor dat ik mij erg welkom voelde. Het viel mij op dat Marina nog altijd haar gracieuze houding en voorkomen had ondanks haar hoge leeftijd. "Hij is er steeds vaker niet bij met zijn hoofd", had ze gezegd, "het is nu al twee dagen geleden dat hij helder was. Maar als je over vroeger begint kan hij weer helemaal opleven", zo klonk het hoopvol. En daar zaten we dan, met z’n drieën in de grote tuin met uitzicht op de uitlopers van de Alpen. We koesterden de warme ochtendzon en toen de dienstdoende non ook nog verse cappuccino kwam brengen voelde ik mij sinds lange tijd volkomen ontspannen. En nu hoorde ik de stem weer die mij zo veel prachtige verhalen over Torino had verteld.

"Hij was een man als ons, een arbeider, een voorbeeld en een strijder. Ik weet nog hoe trots mijn vader zich voelde toen hij in de jaren veertig bij Torino kwam", zo begint Paolo. En hij verhaalt over de voetballer Valentino Mazzola, hoe die als jongeman werd gecontracteerd door het fabrieksteam Alfa Romeo Milano, over hoe WOII er in 1939 ervoor zorgde dat de 20-jarige Mazzola werd opgeroepen voor het leger en gestationeerd op de marinebasis van Venetië, waar hij ging spelen voor Venezia A.C. waarmee hij de Coppa Italia won. De blik van Paolo wordt triomfantelijk als hij vertelt hoe Torino in 1942 rivaal Juventus te snel af is en Valentino Mazzola weet te contracteren.

"Hij was dé absolute leider van het ons grote squadra: il grande Torino. Zowel mannen als vrouwen hielden van hem om zijn kracht, om zijn vriendelijkheid, om zijn winnaarsmentaliteit, om zijn doelpunten, maar bovenal om het absolute charisma dat hij altijd uitstraalde. Als de wedstrijd niet liep was het altijd Mazzola die demonstratief de mouwen opstroopte ten teken dat er een tandje bij moest en dan wist je zeker dat er 'zaken' gedaan werden. Hij kon alles: aanvallen, verdedigen, scoren, tackelen en coachen", terwijl Paolo bij elke aanprijzing vol vuur met zijn vingers op de tafel slaat. "Il grande Torino gaf ons alle records, alle titels en alle prijzen en was het eerste Italiaanse team dat speelde als hecht team met een aanvallende 4-4-2 formatie met vleugels. Mazzola was zijn tijd ver vooruit, nooit heb ik zo’n speler nog op de Italiaanse velden gezien, wát een talent en wát een uitstraling. Daarom is hij ook bekend als dé aanvoerder (il Capitano) omdat hij de verpersoonlijking van een absolute leider was. Het is zoals Enzo Bearzot (winnende Italiaanse coach van het WK 1982) het zei: Valentino Mazzola is de grootste Italiaanse speler aller tijden", en Paolo kijkt mij even onderzoekend aan of ik het waag er een andere mening op na te houden. "Zelfs zijn zaad was voetbal", glimlacht hij dan, refererend aan zoon Sandro Mazzola, de latere vedette van Internazionale.

Moe geworden is Paolo even stil en allemaal denken we aan de onvermijdelijke Superga-vliegramp in 1949 waarbij Mazzola en het gehele team van Il Grande Torino om het leven kwam, waarmee een einde kwam aan de successen van Torino en dé reden is voor de matige prestaties van het Italiaanse team in de jaren vijftig omdat alle tien de veldspelers van de ‘’nazionale’’ van Torino waren geweest. Een verhaal over Torino raakt altijd het verleden en de dood, bedenk ik mij. Ik kijk Paolo aan en vraag: "Ben je niet verbitterd geworden Paolo, door de tragedies die je als Toro-man hebt moeten doormaken?" Hij recht zijn rug, zijn blik is rustig en opvallend helder geeft hij mij zijn wijze antwoord: "Nee jongen, als jij mijn leeftijd zal mogen bereiken zul je dat begrijpen, God doet wat hij doet. Niets in het leven is voorspelbaar en vele gebeurtenissen passeren. De wind waait waarheen hij wil, geniet daarom van het goede. Hoeveel vreugde heeft een Mazzola mij niet gegeven, het denken aan de schoonheid van zijn spel maakt mij nog immer gelukkig evenals het purperrode tenue van il Granata. Het leven op aarde is niet eeuwig maar de herinneringen zullen voortleven. Mazzola en Torino hebben mij betoverd, voor altijd is Torino mijn zoete wijnrode droom, ik ben er dankbaar voor."

Aan het eind van de dag is het tijd om te gaan. De blik van Paolo is langzaam weer versteend en hij is terug in een wereld die niemand kent. Vriendelijke woordjes pratend veegt Marina met een servet zijn mondhoeken schoon, opgewekt en zonder klagen. Ik weet niet wat het is om oud te zijn maar dit weet ik: ik dank God als ik oud mag worden met een vrouw met de zorgzaamheid van Marina, wat een ontzettend lieve vrouw. Als ik afscheid heb genomen bedenk ik mij dat dit misschien de laatste keer is geweest dat Paolo mij zijn verhalen over Torino heeft kunnen vertellen en neem ik een besluit. Ik moet ze opschrijven, voor Paolo, voor il grande Torino, voor Mazzola, voor iedereen die van Torino houdt. Zijn verhalen mogen niet verloren gaan.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 30 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1600+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door Moses)

incredibile.....

Ik ben geroerd door het schitterende verhaal dat je met ons hebt willen delen. Torino lijkt opeens veel dichter bij mijn hart te liggen dan dat het ooit deed.
Nostalgie is de drijfveer achter de romantiek van het voetbal en jij hebt die snaar zo immens perfect kunnen raken, dat het mij in eerste instantie sprakeloos maakte.

Beste toontje99,

Nog nooit heb ik zo'n schitterend verhaal gelezen over de werkelijke betekenis van het voetbal voor ons, de mensen. Ik kan je alleen maar bedanken en hopen dat je me ooit weer op een donkere winterse donderdag avond mag verblijden met een schitterend verhaal.

Bedankt

toontje99

Als jou naam op de frontpage staat weet ik dat het verhaal garant staat voor nostalgie, romantiek en voetbal. Meer wil ik er niet over kwijt, want er zijn nog geen woorden om jou verhalen te beschrijven.

Ga hier niet teveel woorden aan vuil maken. Deze column is er één om in te lijsten, hier kunnen veel columnisten een voorbeeld aan nemen.

Er zijn geen woorden te vinden om dit te beschrijven, ik sta werkelijk stijf van de rillingen. Wat hou ik toch van Italie met al zijn romantiek en passie. Perfectie is dit, niets minder. 5 sterren.

Ik ga niet eens meer zeggen hoe goed je bent. Ik wil je alleen maar bedanken.

Toontje,

Echt bedankt voor dit super verhaal. Volgens mij heb ik al eerder een stuk gelezen van jou, want dat ging ook over Torino en was ook zo belachelijk goed! Je hebt die 5 sterren meer dan verdiend.

Waarom staat dit hier en wordt dit door een paar honderd, misschien duizend mensen gelezen, terwijl bijvoorbeeld Chris van Nijnatten keer op keer voor honderdduizenden lezers zijn vreselijke stukken tekst mag spuien? Commercieel gezien ben je geen licht, want ik zou de winkel inrennen om je columnbundel aan te schaffen. Voor nu wil ik je bedanken voor het voorrecht om dit soort heilige stukken tekst van jouw hand te kunnen lezen. Ga door!

Nogmaals een geweldig stuk over deze prachtige club.

Het is echt ongelooflijk hoeveel jij weet over Torino en de oude spelers. Je vertelt het nog op de mooiste manier waardoor dit gewoon weer één van de beste stukken hier ooit is.

De Mazzola's waren natuurlijk legendarische voetballer, hoewel ik zijn zoon beter ken is senior na jouw verhaal een legende in mijn ogen. Hij kon dus werkelijk alles.

hier is maar een woord voor
woo!
jij hebt serieus de mooite stukken op voetbalzone gezet die ik gelezen heb.
geweldig
5 dik en dik verdiende sterren

Ik kijk altijd voor het slapen gaan nog even het voetbalnieuws maar dat doe ik over een uur nog wel een keer want wat is dit stuk machtig.

Ik zit met een kronkel in mijn maag; dit is niet alleen een stuk over een legende. Nee. Dit is een stuk over het leven. Ik dank je zeer voor dit geweldige stuk en ga je geen sterren geven daar staat dit stuk ver boven.

Nogmaals, bedankt.

Wow, gewoon perfect!

Prachtig geschreven en een verademing voor deze rubriek. Aangezien jouw vorige stukken ook vlekkeloos vijf sterren hebben opgeleverd kan je je gaan afvragen als dit niet jouw roeping is?

Mijn comlimenten, mijn grootste complimenten en vooral veel respect voor de keuze die jij steeds neemt om over te gaan schrijven in vergelijking met de ondertussen vervelend wordende stukken van Ajax of Feyenoord...

Splendito!!

Huiveringwekkend indrukwekkend weer Toontje. Al voor dat ik ging lezen was ik van plan je de volle 5 sterren te geven en je hebt ons niet teleurgesteld. De druk op je schouders moet onmenselijk zijn, zoveel verwachten wij simpele zielen van VZ van jouw stukjes proza. Want dat is het namelijk, Poëzie in zijn zuiverste soort.

Ik vind het prachtig dat jij ons deelgenoot maakt van Paolo en Marina en je doet ze (en il Grande Torino) absoluut de hoogste eer aan. Ik hoop dat er nog vele verhalen van deze twee lieve mensen volgen. En mochten je personages fictief zijn, no problemo, ze blijven me boeien van begin tot einde!

Hulde!

Mensen, iedereen dank voor zijn/haar reactie. Erg aardig dat jullie de moeite nemen om te reageren en zo positief zijn. Ik ben blij dat de meesten het leuk vinden en het geeft mij vertrouwen om weer eens iets te schrijven. Nogmaals dank voor de vriendelijke complimenten, sommige zijn zo lovend dat ik een beetje schaamrood op mijn kaken krijg, maar ik vind het wel leuk moet ik eerlijk zeggen. Groet, toontje

Goed stukje.

5 sterren

Zo eindelijk weer een echte club expert gelezen bedankt hé!

Geweldig geschreven, ik kan niet anders schrijven. Het verhaal is goed, de inhoud is goed en de lengte is perfect. Het las in een stuk door, mooi gedaan!

Perfectie zelf.

Bedankt

Minder dan 5 sterren kan je niet krijgen.
je krijgt van mij 5 sterren en een +1, een fantastisch verhaal die een hoop informatie geeft over Torino, een begenadigd voetballer en het een menselijke kant geeft.

Man ik moet bijna janken van jouw verhalen. Elke keer en ze worden mooier en mooier na AC Milan is Torino echt mijn favoriete Italiaanse team geworden je meot echt trots op jezelf zijn en als ik een krant of de Vi eigenaar was dan zou ik jou aanemen schitterent je ontroerd me echt.
Als ik je der 100 kon geven dan zou ik dat doen maarja het blijft bij de 5 sterren.

Schitterend stuk.
Ik kende alleen Sandro Mazzola, nu weet ik tenminste wat over zijn vader.
Goed informatief stuk en het is ook amusant.

Dan wil ik zeker niet achterblijven , ik had net als bij een goed boek mijn eigen film in mijn hoofd.
Ontroerend stuk , film noir waardig.

Zo hey, Bedankt!

Ze zouden er een film van moeten maken

1 woord: Geweldig! Dit is de beste column wat ik hier ooit gelezen hebt.

Schitterend verhaal. Ik kon het hele verhaal voor me zien, en dat is véél dikbetaalde auteurs niet meer gelukt.

Uiteraard vijf sterren

te gek man...één van de beste columns ooit gezien hier!! Ga zo door!! Echt super goed

Dit is pure perfectie !

Echt waar, geweldig geschreven. Als ik er meer had kunnen geven had ik het zeker gedaan.

Voor nu, de logische 5 sterren!

toontje99: de naam die voor mij vanaf nu een begrip is...

Geen reactie mogelijk...

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Torino

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.Bologna12-2
10.Torino112
11.Udinese9-2
12.Sampdoria9-4
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. SanabriaAanvaller92
T. PobegaMiddenvelder72
M. PjacaAanvaller52
V. SavićKeeper90
T. RincónMiddenvelder40
C. AnsaldiVerdediger70
BremerVerdediger81
Voor de complete selectie: Clubpagina Torino.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Torino.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren