De positie van nummer tien wordt verwaarloosd

Een term die normaliter als muziek in de oren klink voor menig voetballiefhebber is toch wel 'de nummer tien'. Deze befaamde positie is voortgekomen uit onze eigen Hollandse school, en is dus een positie waar wij als volk trots op zijn, en waar wij als geen ander volk van kunnen genieten. Een nummer tien trekt mensen naar het stadion, mensen die zich vervolgens vol bewondering vergapen aan het eindeloze inzicht van deze speler, en na afloop met een grimas van oor tot oor terug naar huis rijden. Het is tevens misschien wel de positie die de Nederlandse school het meest vertegenwoordigt. Maar is dit anno 2010 nog wel zo, of beschrijf ik hier een stukje verleden tijd?

Ik zie tot mijn grote spijt een nieuwe trend opkomen betreft de nummer tien-positie. Een trend die schrijnend genoeg ook nog eens het meest tot uiting komt bij de topploegen in onze Eredivisie. De nummer tien met de geniale steekpass, het eindeloze inzicht en de ogen op het achterhoofd word langzamerhand verleden tijd. Vandaag de dag is die plek bestemd voor een speler met lengte, kopkracht, en het vermogen om bij voorzetten als tweede spits te fungeren. Het type speler dat graag verstoppertje speelt, en een entertaintmentwaarde heeft dat tot ver onder het nulpunt reikt. Ik heb het over Ola Toivonen bij PSV Siem de Jong bij Ajax en Luuk de Jong bij FC Twente. Onze top drie is besmet met een nieuw virus. Het virus dat een nummer tien geen echte rasvoetballer meer hoeft te zijn, maar dat eigenschappen als bovengenoemd al voldoen. De nummer tien positie word langzamerhand verwaarloosd.

Neem Toivonen, als trouwe PSV-supporter kan ik hem af en toe wel schieten. Voor Ola betekent de term nummer tien waarschijnlijk iets als: wie niet weg is is gezien. Want zodra de bal in z'n buurt dreigt te komen weet hij niet hoe snel moet wegwezen. Als de bal op rechts is, loopt Ola op links, en vice versa. Ik vraag me dan ook af of dit zijn werkelijke instructies zijn, of dat hij zich ook verstopt tijdens de wedstrijd-besprekingen en Fred Rutten hem nog nooit gesproken heeft. Ik begrijp ook niet dat hij zelf niet wat vaker de bal wil hebben, aangezien hij nog best aardig kan voetballen voor iemand met zo'n postuur. Dat heeft hij hier en daar wel laten zien in het verleden. Met de broertjes de Jong is het min of meer hetzelfde verhaal. De Jong is ook vrijwel altijd onzichtbaar, vooral nu hij geen aanspeelpunt voor zich heeft waar hij overheen kan duiken. De Jong is eigenlijk een lange kopsterke spits die door de komst van Marc Janko ook maar op tien gezet is, aangezien dat tegenwoordig schijnt te kunnen. Feit is dus dat de top drie in Nederland zonder een echte nummer tien speelt, iets wat ik persoonlijk geen gezicht vind.

Niet langer moet de nummer tien de flanken voeden, maar word deze kennelijk gevoed door de flanken. Sporadisch echter, want er gaan wedstrijden voorbij dat je niet in de gaten hebt dat ze meedoen. Natuurlijk maken ze zo nu en dan een goal, maar weegt dat op tegen alle potentiele goals die verloren gaan door gebrek aan een spelverdeler? Ik denk het niet. Vooral bij Ajax en FC Twente is het onbegrijpelijk, aangezien er daar toch relatief weinig bruikbare voorzetten van de zijkanten komen.

Bij PSV werpt het zo nu en dan nog wel z'n vruchten af door de voorzetten van Balasz Dzsudzsak, maar het is tegelijkertijd ook de reden dat het spel van PSV nooit lekker loskomt. Je ziet gewoon dat er te weinig afspeelmogelijkheden zijn op het middenveld, waardoor de spits ook te vaak geïsoleerd staat. Misschien kwam Marcus Berg daarom ook niet zo goed uit de verf, en kan Jonathan Reis dat iets meer verbloemen door middel van z'n ongekende kwaliteiten. Feit is gewoon dat deze 3 ploegen geen 4-3-3 meer spelen, maar een verkapte 4-4-2 met 2 spitsen. Hier is in principe niks mis mee, maar geef het dan ook toe, en bel meteen de NOS even dat ze het voortaan als een 4-4-2 moeten neerzetten bij de opstellingen om zeven uur. Het is in mijn ogen een regelrechte belediging naar elke originele nummer tien dat deze spelers met hun positie geassocieerd worden. Daarmee bedoel ik niet dat het waardeloze voetballers zijn, maar simpelweg niet geschikt als nummer tien zoals wij die kennen.

Het is iets wat er geruisloos is ingeslopen, maar dat maakt het niet minder zorgwekkend. Wat we hieruit kunnen concluderen is dat we geen nummers tien a la Wesley Sneijder en Rafael Van der Vaart meer schijnen te produceren, althans ik zie ze niet lopen op de Nederlandse velden. Ibrahim Afellay is de enige die aan de beschreven criteria voldoet, maar die moet plaats nemen achter Toivonen. Bovendien is het binnenkort te laat, want iedereen weet waar Ibrahim na de winterstop zal gaan spelen. Helemaal is het schrijnend dat juist in het land waar de nummer tien is ontstaan, deze uitsterft. Juist wij verloochenen onze eigen nummer tien, terwijl men in het buitenland vrolijk doorborduurt op onze creatie. Ga maar eens na, elke grote club in het buitenland speelt met een échte nummer tien. Ik zie geen Peter Crouch op tien staan bij Tottenham Hotspur, geen Didier Drogba bij Chelsea en geen Marouane Chamakh bij Arsenal. Nee, die staan keurig in de spits met daarachter spelers als Van der Vaart, Cesc Fàbregas en Frank Lampard.

Al met al is deze ontwikkeling dus absoluut niet gunstig voor het imago van het Nederlands voetbal, en is het in mijn ogen toch enigszins zorgwekkend wat betreft de toekomst. Als je ziet dat zelfs in het statische Engeland fluwelen linkspootjes uit de grond schieten die luisteren naar namen als Jack Wilshere en Josh McEachran, begin je toch af te vragen waar die van ons blijven, en of die nog wel gaan komen op korte termijn. Zelfs al zouden Wesley en Rafael hun vrouwen heel lief aankijken, duurt dat nog minimaal twintig jaar. Tot die tijd hoop ik toch dat er een paar tevoorschijn komen, of zouden ze nu al verstoppertje spelen? Ik hoop in ieder geval dat er binnenkort een einde komt aan dit verschijnsel, en tot die tijd zeg ik: De nieuwe tien, mij niet gezien!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1600+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door 4barca4)

De vraag is wel of het aan de verandering in tactiek van de trainers ligt of het gebrek aan echt talent.

Maar ik ben het verder helemaal met je eens. Ik zie in ieder geval alle wedstrijden van Siem De Jong en die is in staat om 3 ballen per helft te raken, ongeacht de tegenstander. Ballen opeisen of aangespeeld worden met een man in de rug zit er niet bij. Je kunt het die jongen nauwelijks kwalijk nemen, want hij weet waarschijnlijk zelf dat dit niet zijn sterke kant is.

De nummer 10 lijkt er wel op gemaakt te zijn om ballen die eigenlijk voor een spits bedoeld zijn zelf binnen te schieten in plaats van een spits te bedienen. (het is geen toeval dat zowel PSV als Twente geen echte topscorer heeft rondlopen momenteel, en de goals die El Hamdoui en Reis maken zijn vooral individuele klasse).

Als PSV een echte 10 zou hebben en je weet dat Dzudszak en Lens op de flanken staan, dan kan Reis er gewoon 35 inschieten. Net alleen de diepe spits rendeert minder, maar ook de buitenspelers. De kwaliteit van hen is meestal de pure snelheid en dat is ideaal te bereiken met een steekbal. Momenteel zie ik Sulejmani of Lens een bal aangespeeld krijgen van de back en moeten ze steeds zelf de actie maken en nog snelheid ontwikkelen. Dat is veel moeilijker dan een lekkere steekpass te krijgen.

Ik hoop dat Eriksen bij Ajax de kans als ''10'' krijgt, die heeft namelijk wel alles in huis om deze positie als een ouderwetse 10 in te vullen, want als linkshalf aan de zijlijn heb je er niet veel aan. En het is te hopen dat clubs ook meer waarde hechten aan de aanschaf van een echte nummer 10 in plaats van 5 dezelfde type middenvelders te halen.

30 november 2010 om 11:54

Bedankt voor je reactie.

Het is aan de ene kant gebrek aan talent maar daar hadden de clubs dan inderdaad rekening mee moeten houden en dat soort spelers eventueel aantrekken ja. En ik hoop dus dat er wel opeens een paar nummers 10 boven komen drijven die nu een jaar of 15/16 zijn dan. En dat de clubs ze ook echt weer gaan opleiden alhoewel dat heel makkelijk klinkt natuurlijk. Daarnaast hoop ik dus niet dat men ''de nieuwe 10'' zoals Toivonen in de toekomst steeds vaker gaat gebruiken en het de norm word, of het nou komt door gebrek aan beter of door voorkeur. Verder heb je helemaal gelijk dat de buitenspelers tegenwoordig de ballen van de backs krijgen die hem er maar overheen gooien bij gebrek aan afspeelmogelijkheden.

1 december 2010 om 21:31

Aan een gebrek aan talent ligt het niet. Dan ligt het aan een gebrekkige scouting + training.
Niet iedereen is even getalenteerd en maar om de zoveel tijd springt er een wonderkid uit, maar dat houdt niet in dat er geen goede nummer 10's getraind kunnen worden. Zoals dat geldt voor iedere positie.

Ik zit ook al een tijdje te kijken naar die nummers '10', en ik ben het helemaal met je eens. Echt zonde dat een geweldige 10 als Afellay maar een plekje terug moet schuiven voor de spits Toivonen. Mooie schrijfstijl en het leest lekker weg.
Prima 1e clubexpert en ik geef je 5 sterren.

*****

Ik vind het een leuk en interessant stuk om te lezen, van mij krijg je 4 sterren.

Goed geschreven, ik kan me vinden in jou verhaal. Het is interessant en het is van goede lengte. En hij is nog eens je eerste CE, netjes gedaan.

Goed stuk maar Wesley Sneijder heeft al een broertje die speelt bij Ajax. Rodney Sneijder. Echter komt hij nog veel te kort voor Ajax 1. Maar hij is wel een echte 10 net als zijn broer. Vind hem misschien nog wel ietjes beter.

Voor de rest kan ik het helemaal vinden. Mooi verwoord !

1 december 2010 om 21:05

Hij komt nog véél te kort voor Ajax 1, maar is misschien ietsjes beter als waarschijnlijke Gouden Bal winnaar? Dan is Rodney wel een echte grote.

Verder prima CE waar ik het helemaal mee eens ben, 5 sterren.

Erg mooi mooi geschreven, laatste beviel mij echt goed!

Ik vind het ook jammer dat er in NL geen 'echte nummer 10'en''' rondlopen. FC Twente heeft er wel, Theo Janssen maar die speelt op de nummer 8 positie, naast Brama. Naast het uitsterven van de nummer is er een ander bedreigd voetbalsoort, namelijke de buitenspeler. Bij de top 3 lopen er welgeteld 2 échte flankspelers rond, en slechts 1 is er Nederlands ( Lens). Bij Ajax staan Suarez en Urby op de flanken. Van Emanuelson komt er amper een voorzet, en van Suarez kunnen we gerust verwachten dat hij verstoppertje speelt voor de nummer 7 - positie. Bij Twente kunnen de actie buitenom en de voorzet al helemaal vergeten. Van Chadli komen er wel voorzetten, maar op een moment wordt dat naar binnen kappen erg voorspelbaar en van Ruiz kan ik hetzelfde verwachten.
Bij PSV staan, in mijn ogen, de enige flankspelers van de top 3. Maar dit zijn ook geen flankspelers van de Hollandsche School. Dzsudzsak gaat bijna altijd voor eigen succes, dus veel voorzetten op de spits kunnen we niet van hem verwachten. Lens heeft de snelheid om buitenom te gaan, maar zijn voorzetten zijn fifty - fifty.
Misschien is de uitsterving van de flankspeler een idee voor een volgende column?( Mits er nog geen colimn hierover is gemaakt)

Mooi geschreven en ook waar, maar ik ben het op een paar punten niet met je eens.
Je hebt gelijk over de top drie maar in de rest van de Eredivisie lopen toch echt '10's' rond. Kijk maar naar Wijnaldum, Overtoom, Mertens, en in mindere mate Garcia en Schöne.
Het is ook niet waar dat de 10 in Nederland is uitgevonden. Het enige wat in Nederland is uitgevonden is het totaalvoetbal, niet de nummer 10's. Wel is het zo dat Nederland enorm goeie 10''s heeft voortgebracht (bergkamp, Vdv, Sneijder)
4 sterren, ga zo door!

30 november 2010 om 20:55

Mertens en Wijnaldum spelen meer aan de zijkant. En die andere 3 zijn inderdaad nummers 10, maar alleen Overtoom is Nederlands en ze zijn bovendien alle 3 natuurlijk lang niet zo talentvol als de nummers 10 die we in het verleden hebben voortgebracht.

En we hebben de nummer 10 misschien niet zelf uitgevonden maar wel een belangrijke rol gespeeld in het belangrijk maken ervan, dat bedoelde ik eigenlijk

Maar bedankt voor je reactie!

Keisuke Honda, behoeft verder geen uitleg. Behalve dat de leiding van PSV deze uitstekende ' nummer tien ' destijds niet voor een prikkie wou overnemen van VVV Venlo. Zelfs naderhand, toen voorzitter Berden de vraagprijs voor deze Japanse middenvelder flink verhoogde,had PSV er goed aangedaan om hem alsnog te strikken. De uiteindelijke transfersom die men in Eindhoven dan betaald zou moeten hebben hadden ze nu al dubbel terugverdiend. Dat had in de vorm van een titel met plaatsing voor de Championsleague kunnen zijn, danwel zijn marktwaarde die zich verder ontwikkeld had. In mijn ogen, een absolute misgreep van de leiding destijds bij Psv.

30 november 2010 om 21:20

Klopt. Maar op dat moment konden ze hem geen basisplaats garanderen omdat Afellay er nog was, en die is er nu nog steeds. Bovendien is het maar goed dat hij naar het buitenland is gegaan want hij is natuurlijk veel te goed voor de Nederlandse competitie.

30 november 2010 om 23:40

Geen basisplaats garanderen? Dat was geheel niet aan de orde. PSV werd getipt door Sef Vergoosen over de Japanner, maar ze vonden hem niet goed genoeg. VVV Venlo hapte wel toe en maakte een deal met zijn voormalige club uit Japan. Een opleidingsvergoeding van 150.000 euro, maar daar stond tegenover een forse salaris vanwege een speler van buiten de Europese Unie. Voorzitter Berden van VVV probeerde PSV er nog bij te betrekken om een bepaalde constructie te realiseren, maar de Einhovense leiding destijds, zag daar geen heil in. Later toen Honda furore maakte bij de club uit Venlo kwam er wel interesse uit Eindhoven, en nog meerdere clubs uiteraard. Ook de spelmaker zelf flirte openlijk in de media met Psv, en dat was het sein voor Hai Berden om de vraagprijs voor zijn vedette naar 10 miljoen te verhogen. PSV kon daar naar eigen zeggen simpelweg niet aan voldoen, en haakte af als nieuwe werkgever voor de Japanse middenvelder. PSV heeft niet alleen misgetast, maar ook een complete flater geslagen vanwege de gehele gang van zaken omtrent Keisuke Honda.

Ik vind dat je het begrip nummer tien eigenlijk helemaal niet kunt toepassen op de voorbeelden die jij noemt, te weten Toivonen en de broertjes De Jong.

In Engeland maken ze in de terminologie van het voetbal wel degelijk een onderscheid tussen de twee type voetballers uit jou voorbeeld.

In Engeland noemen ze types als Van der Vaart en Sneijder, maar ook types als Modric, Nasri, Seedorf, Bergkamp, Lampard, David Silva, Ozil ''playmakers''. Dat wil zeggen, aanvallende middenvelders die tussen de linies spelen, de spitsen en de vleugels van passjes voorzien, van afstand schieten en aardig kunnen dribbelen. Jouw beschrijving van een ''nummer tien''.

Dan heb je daarnaast nog wat ze ''second strikers'' noemen. Dat zijn grote jongens die als bliksemafleider fungeren voor de diepe spits. Het zijn spelers die groot, fysiek sterk, een beetje atechnisch, balvast en onuitputbaar zijn en op die manier veel ruimte creëren voor zowel de echte diepe spits als de aanvallende middenvelders. Denk aan bekende voorbeelden als Emile Heskey, Niall Quinn, Teddy Sheringham, maar ook ontzettend toepasselijk op de broertjes de Jong, Toivonen, maar ook Tomasson. Iemand anders die deze positie een tijdje ontzettend goed heeft ingevuld bij Liverpool is Dirk Kuyt. Toen hij daar als second striker speelde, kwamen Torres en Gerrard veel beter tot hun recht dan als hij op rechts staat.

Neemt niet weg dat ik het compleet me je eens ben dat de echte spelmaker lijkt te gaan verdwijnen. Bij ons cluppie Feyenoord loopt trouwens nog een briljante ”nummer tien” rond, Luigi Bruins, maar daar loopt iedereen altijd maar op te kankeren, terwijl de jongen alle kwaliteiten in zich heeft om een uitstekende spelmaker te zijn. Zoals hij onder Van Marwijk achter Makaay al lang bewezen heeft.

1 december 2010 om 17:04

De Engelsen hebben er inderdaad meer termen voor, en het klopt wat je zegt dat je ze min of meer als second strikers moet zien.

Maar mijn punt is dan dat ik dat dus geen gezicht vind bij onze top 3, en dat we blijkbaar geen echte tienen meer produceren. Bovendien word er toch vaak gewoon gesproken over de nummer 10 positie als het gaat over De Jong of Toivonen, dan moet er gewoon gesproken worden over een 2e spits.

Jij zegt dus dat je het begrip 10 helemaal niet op ze kunt toepassen, daar ben ik het dus volledig mee eens alleen gebeurt dat dus wel

1 december 2010 om 17:27

Dan zitten we simpelweg op 1 lijn.

1 december 2010 om 17:30

Haha daar lijkt het wel op ja!!

Goed stukje tekst, alleen Lampard speelt niet op 10. Chelsea speelt met 3 middenvelders, waarbij lampard vaak als linkermiddenvelder wordt gebruikt en essien als centrale middenvelder met voornamelijk een defensieve rol, maar toch vaak naar voren schuift

De oude ‘nummer 10’, waarmee je een speler met een vrije rol tussen de middenlinie en de spits(en) bedoelt, bestaat inderdaad niet meer. Platini was waarschijnlijk de speler die het best als ‘nummer 10’ uit de verf kwam. Andere spelers die in mijn ogen deze rol goed konden vervullen waren Gascoigne, Zola, Cruijff, Nilis (!), Del Piero en Baggio. Natuurlijk zijn hier de meningen over verdeeld en zal ik spelers vergeten. Wel is een nummer 10, zoals we er graag over mijmeren, een speler die met zijn ogen dicht een briljant steekpassje tussen vier verdedigers door kan geven óf een speler die een afvallende bal in één keer op de slof neemt. Natuurlijke spelers, waarbij het lijkt alsof alles aangeboren is en niks aangeleerd. Maar ik kan verklappen dat elke ‘nummer 10’ grote dalen in prestaties heeft meegemaakt. Deze spelers lijken achteraf onaantastbaar in hun prestaties, maar zo ken ik er nog wel een paar. Matthew le Tissier (laten we het eens over Matthew le Tissier hebben!) is op Youtube geweldig vertegenwoordigd met schiiterende goals, maar was in het echt een middelmatige voetballer. Een voetballer is tegenwoordig zo goed als zijn Youtube-moment hem maken. (offtopic: In dat licht kijk ik persoonlijk graag naar de compilaties van Alcides, onze oude Psv-huurling die nu zijn geld in de Oekraïne aan het verdienen is. Zoek hem maar eens op Youtube op, mocht je willen lachen). Ik wil vooral aangeven dat de moderne nummer 10 inderdaad een andere is dan ooit rondliep. Dat heeft met evolutie te maken. Toivonen verstopt zich niet, maar is er niet alleen voor de briljante steekpass, maar voor het aansluiten in de aanval als er over de flanken wordt aangevallen en moet voor de rest het werk van een heuse middenvelder doen. Je moet qua tactiek met de tijd meegaan. Barcelona en Inter lieten afgelopen seizoen twee manieren zien hoe je kunt overwinnen; Inter had geen nummer 10 (nee, ook Sneijder niet) en Barcelona had bewegende aanvallend- ingestelde middenvelders in de vorm van Iniesta en Xavi, geen nummers 10. Zoals gezegd evolueert voetbal. Daarbij Is Jack Wilshere de volgende Gerrard en wordt van hem verwacht dat hij een complete, aanvallend ingestelde, middenvelder wordt in plaats van een nummer 10, zoals je er graag over droomt. Net zoals Fabregas en Lampard gewoon middenvelders zijn. Laten we hopen dat het voetbal steeds attractiever wordt in plaats van te mijmeren over het verleden. Ik heb goede hoop.

Goed geschreven en ik ben het helemaal met je eens, vooral als je het hebt over Siem de Jong. Ik vind dat zo´n vreselijke speler voor op ´10´! Nooit zie je hem het team op sleeptouw nemen, nooit loopt hij slim tussen de linies en nooit heeft hij die steekpass in huis die je van iemand met zijn rugnummer kan verwachten! Het ergste is nog wel dat Jol hem ook egt het nummer 10 heeft gegeven, dat is een regelrechte schande voor alle voorgaande 10´s die Ajax ooit had.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord6134
2.Ajax5544
3.PSV5336
4.AZ5322
5.FC Twente4722
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
F. RuttenUnknown
W. BenítezKeeper230
J. DrommelKeeper30
K. PeersmanKeeper00
N. SchiksKeeper00
B. WatermanKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Zondag 19 maart
Feyenoord houdt de verrichtingen van ex-jeugdspeler Emil Hansson nauwlettend in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren