Er is maar één Mister Feyenoord

Het is een doodgewone maandagmiddag als James aanklopt bij zijn opa. Het is net vier uur geweest en de veertienjarige scholier zou zijn opa een uurtje met zijn gezelligheid verblijden. Hij schreeuwt door de brievenbus dat het ijskoud is en dat opa moet opschieten. Eenmaal binnen hangt hij zijn jas op en gaat voor de open haard liggen. “Opa, kunt u nog een mooi verhaal vertellen over die goede oude tijd bij Feyenoord?”

“Het zal omstreeks het jaar 1919 geweest zijn, dat een jongen van jou leeftijd zich meldde bij de vereniging die toen nog bekend stond als RVV Feijenoord. De club bestond net een paar jaar maar was nu al op weg om de landelijke top te bestormen, het enige wat nog miste was een speler die het team bij de hand kon nemen. De ideale club voor de jongen die we later allemaal zouden kennen als Puck van Heel. Op twintigjarige leeftijd debuteerde de speler die geroemd werd om zijn atletische vermogens en zijn fenomenale traptechniek in het eerste van de volksclub. Dankzij de kleine spelverdeler werd Feijenoord voor het eerst in haar bestaan algeheel landskampioen van het Koninkrijk der Nederlanden onder meer dankzij veel belangrijke doelpunten van hem. Ook bij het tweede landskampioenschap was de inmiddels tot aanvoerder benoemde Van Heel de grote ster. De Rotterdammers wonnen onder leiding van Puck vier landstitels en twee KNVB-bekers. Hij was in Rotterdam en omstreken een echte living legend en een voorbeeld in de zware tijden.”

De oude man krijgt een hoestaanval en slikt snel een pilletje in. De open haard lijkt te doven en hij vraagt de jongen om nog wat hout erop te gooien. Aldus geschiedde en na een glas water vervolgt hij zijn lofzang over de legendarische middenvelder. “Maar niet alleen in Nederland was die kleine een held. Bij onze vrienden van de KNVB viel Van Heel ook op. Lange tijd gold Puck van Heel als dé recordinternational van het Nederlands Elftal. Waarbij gezegd moet worden dat bij het merendeel van de wedstrijden hij aanvoerder was. Ik kan me ook nog goed herinneren dat Puck het Stadion Feijenoord inluidde door de eerste paal te slaan. Toenmalig voorzitter Leen van Zandvliet was apetrots toen Feijenoord een stadion kreeg met Europese allure. En dat allemaal na een vreemde droom van de beste man.”

“Maar zoals het een legende behoort te gaan kwam er ook voor Puck een einde aan de feestvreugde. Eind jaren dertig begon hij zich fysiek al wat zwakker te voelen. Dankzij zijn superieure techniek bleef Van Heel echter overeind staan in de Nederlandse competitie. Tegelijkertijd met de entree van de Duitsers kwam ook de slijtage bij Puck. En in mei 1940 verdween hij geruisloos van de Nederlandse voetbalvelden. Hij zou het kampioenschap, dat werd uitgesteld door de Duitsers, niet meer meemaken en ging genieten van zijn welverdiende voetbalpensioen.”

Nog een hoestbui en de bejaarde Feyenoordsupporter gaat nog éénmaal rechtop zitten in zijn stoel. “Het was misschien wel tekenend dat tegelijkertijd met het afscheid van Van Heel ook het afscheid van het dream team van Feyenoord intrad. De ploeg, onderbroken door de Tweede Wereldoorlog, was verlaten door zijn sterspeler en dat betaalde zich uit in slechte resultaten. Het zou jaren duren eer Feijenoord er weer bovenop kwam. Maar één ding staat voor mij vast, jongen. Gerardus Henricus ''Puck'' van Heel, voor mij blijft hij altijd de ware Mister Feyenoord en het voorbeeld voor iedere speler van Varkenoord die ooit droomt van een carrière in De Kuip.”

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door davidsinoranje)

Prachtig verhaal zeg, leuk om te lezen. Top dat jullie dit als een artikel erbij zetten Voetbalzone!! En ik ben nog wel een Ajacied.

Leuk stukje man, vond het echt mooi geschreven en leuk om te lezen. Mijn complimenten.

Leuk weetje over Puck van Heel: Hij werd al opgeroepen voor Oranje toen hij nog in het 2e van Feyenoord speelde.

Ik begrijp wat je bedoelt omdat dit de eerste ''feyenoord-ster'' zou zijn geweest maar ik vind dat je andere clubiconen hier toch mee tekort doet. Desalniettemin amusant om te lezen.

29 november 2010 om 16:42

Naar mijn mening is Puck van Heel hét clubicoon van Feyenoord. Misschien wel de beste speler die ooit uit de eigen jeugd is gekomen. En dat zeg ik met de weet dat spelers als Van Bronckhorst, Van Persie, Kalou het hebben gemaakt bij topclubs.

29 november 2010 om 16:57

Een goed stuk. Leuke dingen er in en goed geschreven. Wat ik alleen niet begrijp, jij bent zestien jaar oud en je beweerst dat het een van de beste spelers is, zoniet de beste, die Feyenoord ooit voortgebracht heeft. Jij hebt die beste man nooit zien spelen. Misschien wat fragmenten op Feyenoord TV.

Omdat het stuk verder goed is vier sterren. Een kritiekpunt dus.

29 november 2010 om 17:00

Heb zat verhalen, beelden, verslagen gehoord/gezien/gelezen om te weten wat voor speler Van Heel was. Jammer dat dat blijkbaar één punt aftrek oplevert op een stuk waar het volgens mij om het artikel zelf gaat en niet over mij.

Overigens ben ik van plan om van bijna elke Feyenoord legende uit die periode een mooie Club Expert te maken. Dit om de lezers een stukje nostalgie bij te brengen.

29 november 2010 om 23:40

Wen er maar aan jonge, objectieve reacties zijn schaars op Voetbalzone.

Ik maak mensen graag blij. Ik geef je vijf sterren. Naast dat ik mensen graag blij maak is het gewoon een goed stuk en het leest lekker.

Ga zo door!

Mooi stuk. Goed de historie van Feijenoord bewoordt.

Overigens, als iemand een suggestie heeft voor een Club Expert zou ik die graag in mijn inbox willen zien. De volgende Feyenoord legende die ik zal vereren met een CE is: Eddy Pieters Graafland.

Gaaf, die historie. Wederom erg goed geschreven. Jammer dat je stukken niet wat langer zijn.

Wederom een leuk stukje, blijf doorgaan Noordzijde. Niks aan te merken en dus 5*

Hee, het langverwachte stuk over Puck van Heel op mijn suggestie!!
Leest lekker en is goed informatief, 4* omdat het iets langer had gemogen.

Ps. in je vorige stuk roemde je Blankemeijer als het clubicoon, wie vind je nou het clubicoon: Fred of Puck?

29 november 2010 om 21:21

Puck is op gebied van spelers echt Mister Feyenoord. Fred is in mijn ogen een algehele legende dankzij zijn bijdrage op alle fronten.

Interessante column over een speler waarvan ik dus bijzonder weinig af weet. Ik had graag iets meer uitgewerkt zien worden waarom hij nou in het bijzonder mister feyenoord is en anderen misschien weer niet. Wat is nou het streepje voor dat hij heeft?

Desalniettemin: goede originaliteit, informatie, schrijfstijl = 3 sterren.

Eerlijk gezegd ben ik er niet kapot van. Vind de kleinzoon - opa setting nogal cheesy en er zitten een paar spelfouten in de tekst. Ook vind ik niet dat je met achtergrondinformatie over van Heel komt die de geinteresserde Feyenoorder niet ook van wikipedia af kan lezen.
Desondanks vond ik het, als niet geinteresseerde Feyenoorder, best leuk om eens wat over deze voetballer te lezen.

30 november 2010 om 09:34

Kan me in het eerste stukje commentaar van deze reactie vinden, als past het wel met dit weer. Verder gebruik je de setting eromheen om het verhaal op te rekken want haal dat ervanaf en je houdt bijna geen tekst meer over en vertel je enkel de 'basisfacts'. Dat is net als bij je vorige stuk over Blankemeijer een probleem voor een jonge jongen die de geschiedenis induikt. En met Blankemeijer noem ik gelijk iemand die je als echte Feyenoorder met de kop al ondergewaardeerd maakt.
Je hebt bij mij destijds hoge verwachtingen gegooid door te zeggen dat je veel wist/had gelezen/teruggezien/gehoord over Van Heel en dan kom je toch niet met een pakkende anekdote over een fraaie actie/wedstrijd van Van Heel, maar dus puur de basisfeitjes.
3 sterren.

30 november 2010 om 10:54

Het zal best bij het weer passen, maar bij het lezen van de eerste alinea dacht ik even dat ik in een werther's original commercial was beland..
http://www.youtube.com/watch?v=nup9ln1lm4m

Ze hebben ook een leuk liedje gezongen in 1929, Puck van Heel, Jacob Barendregt enzovoort:
'' Ik heb mijn hart, voor feyenoord 1 verloren!''

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder159
J. ToornstraMiddenvelder153
B. LinssenAanvaller1510
L. SinisterraAanvaller147
A. JahanbakhshAanvaller131
J. BijlowKeeper120
C. DessersAanvaller114
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren