Roerige weken?

Het is zondag, zondag 21 November 2010. "The day after" noem ik het. Rond kwart voor tien smul ik van een opportunistisch afstandsschot van Luis Suárez. Dit schetste voor mij de afgelopen Ajax-weken, vanuit een schier onmogelijke positie het doel proberen te bereiken. Want zoals jullie allemaal wel weten, zijn er betere weken geweest. Martin Jol begint in opspraak te komen, Johan Cruijff ziet het niet meer zitten en wil een "revolutie" en volgens Rik van den Boog en consorten zit het allemaal wel snor bij Ajax. Maar wat is waarheid? Hier nog even de afgelopen weken.

Zondag 24 Oktober, Rotjeknor, hier komen we weer.
Een simpele zege wordt uit iedere hoek van het land verkondigd, maar helaas. Na een spijtige rode kaart voor Vurnon Anita pakt Excelsior bruut de leiding, met tien man wordt er echter nog een punt gestolen uit Woudestein, zucht!. Overigens was dit hetzelfde weekend van de verschrikkelijke 10-0. Ja, de slachting van Feyenoord was wereldnieuws, bij de invoering van de letter P op Google kreeg je al "PSV - Feyenoord 10-0". Geestig? Of shocking?

Maandag 25 Oktober. Cruijff reageert.
"Hopelijk is het een goede les voor Ajax. Net als Feyenoord een instituut, maar door wanbeleid ook steeds verder afgegleden", als reactie op de 10-0 wat uiteraard wat aandacht afhield van de wanprestatie van Ajax. Echter was er dit weekend nog geen man overboord. Maar het matige spel van Ajax deed al vraagtekens rijzen. Er was geen enkel systeem te ontdekken, als excuus werd de rode kaart voor de linksback maar aangehaald, excuses aanvaard?

Zaterdag 30 Oktober. Heracles als tussendoortje?
Makkelijk ging het in de eerste helft niet, met en fraaie goal van Mounir El Hamdaoui kwam Ajax op voorsprong. Willie Overtoom dacht er anders over, maar mooie goals van Rasmus Lindgren en Miralem Sulejmani verbloemden het matige spel en sleepten de winst binnen. Bovendien, de oudgediende die in de basis stond (doelend op André Ooijer) maakte zijn eerste goal in Ajax 1. Hij was overigens geschorst voor de Champions league na een oliedomme overtreding op Dennis Oliech die bovendien doorgebroken was.

Woensdag 3 November. Op naar het Franse boerenland!
Frédéric Sammaritano en Steven Langil waren de beulen van de gevallen koning. De door Martin Jol verguisde Toby Alderweireld (vervanger van Ooijer) deed nog wel iets terug, maar onoplettendheid en een vleugje buitenspel velden ons oordeel. 2-1, de poule ligt weer open en overwintering is alles behalve zeker.

Zondag 7 November, oh oh ADO.
Klopt, onze "sympathieke boezemvriend" komt naar de Arena. FC Duh haag, dit moet wel een simpele middag worden. 3-0? 4-1? of zou het toch 6-0 worden? Wesley Verhoek, nota bene de man die ietwat geblesseerd speelde, plaatste de bal fraai in de linkerbovenhoek. Dit was niet het ergste. Het machteloze wat Ajax uitstraalde deed menig voetbalsupporter in Nederland pijn aan de ogen, lange halen wel thuis was het motto. Na de wedstrijd strooide Verhoek nog wat zout in de wonden: "Ik schrok gewoon van het spel". Nou Wesley, jij was echt niet de enige.

Maandag 8 November, Cruijff haalt uit.
"Het bestuur moet vertrekken" was de harde conclusie. Johan had een duidelijke visie, door velen onderkend. Maar ik had er persoonlijk twijfels bij, was het rancune? Of was Johan door emotie de nuances kwijt? Iedereen genoot ervan maar de echte Ajacied had pijn en vond dat er iets moest veranderen. Maar is het niet wat teveel om gelijk het hele bestuur de laan uit te sturen? Zoals zo vaak werden de opmerkingen van Cruijff deze week wat gebagatelliseerd.

Zondag 14 November, Wie heeft er zin in gesmolten kaas?
Alkmaar, de stad van het kleine broertje, genaamd: Alkmaar Zaanstreek. Een selectie die bestaat uit pure middelmaat maar toch staat er een goed team. Wederom wordt Ajax compleet opgerold met het authentieke vleugelspel wat ook al door ADO werd uitgedragen in de Arena. Zes 100% kansen zijn de mannen van AZ nodig voor ze het net treffen. Maar toen het gebeurde wist je het al. Dit wordt niet wat. Het enige genoteerde wapenfeit aan onze kant was het lobje op de lat, ja, de lat. Suárez heet de aluminiumvreter, staat bovenaan in het pro-klassement latje schieten. Jammer.

Maandag 15 November, Oud-spelers, Cruijff?
Dat was de oplossing die Cruijff bood, een doodseskader van oud-spelers die een sportieve vooruitgang moesten betekenen op termijn. Ajax moest weer vanouds worden, niet het grauwe bedrijf voor passanten en geldopstrijkers. Maar een warme club die bovendien een pionier moet zijn op gebied van voetbal. 4-3-3, vleugelaanval dan wel te verstaan. Mensen hingen deze week wat meer oor naar Cruijff. Vooral dankzij de resultaten en omdat hij een tastbare oplossing voorschotelt. Maar moet Johan niet zelf een functie gaan bekleden? roept Nederland.

Zaterdag 20 November, De Philips Sport Vereniging op bezoek.
Het begon slecht, de bekende lange bal kwam veel in het beeld voor. Echter was PSV veel te afwachtend, na een minuut of 10 begon Ajax sinds FC Twente-Ajax weer te voetballen. Het was prachtig, er werd vroeg druk gezet en PSV was bij vlagen nergens. Dat je dit niet de hele wedstrijd volhoudt tegen PSV is logisch, maar er werd niet gescoord. In de tweede helft ook niet, een zware rode kaart voor Lindgren en de beet van Suarez waren misschien de hoogtepunten van de wedstrijd. Maar er werd strijd geleverd, gevoetbald en er werd iets gecreëerd.

Of dit een aanknopingspunt is voor de rest van de competitie is een vraag. Maar vorig seizoen stonden we rond deze tijd verder achterop, en komende dagen wachten de witten. Ja, de witten van de koninklijke. En het is de vraag hoe Cruijff gaat reageren. Gelukkig raken we naar mijn inzicht uit die diepe put, en dient Real Madrid zich prima aan om te zien hoe ver we nou eigenlijk zijn. De hamvraag blijft: wat moet er nou eigenlijk op kort termijn gebeuren?

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door Gio - Hero)

Zonde dat je geen sterren kan geven. Je zet een opsomming neer, maar schrijft het zo dat het prettig te lezen is. Ook leuk om te zien dat je met een stelling eindigt, of tenminste zo interpreteer ik het. Al met al, leuk stukje alleen wacht ik wel af jou mening te horen over je hamvraag.

4*

22 november 2010 om 08:06

Ikzelf vind eigenlijk dat op korte termijn handelen allemaal luchtkastelen zijn. Geen oplossingen, allemaal zooi om de achterban tevreden te houden.

Stel, Jol wordt op straat gezet. Wat koop je daar nou voor? Jol komt af en toe met een vreemde opstelling maar of het nou de oplossing is om hem te ontheffen uit zijn functie...

Ik ben er wel een groot voorstander van dat Cruijff iets probeert te doen. Ik vind eigenlijk dat een ajax-trainer vanuit de club zelf moet komen. Geen vervelende passanten die geld willen opstrijken maar echte ajacieden die de clubcultuur kennen en dat ook uitstralen. Dat alles met een salarisplafond, net zoals de jeugd moeten de trainers er ook als een ''chinees leger'' staan. Als iemand vertrekt zonder pardon de 2e man aanstellen.

Ajax moet bovendien wat meer risico in de scouting leggen. En dan met name de goedkopere spelers, Chadli, Douglas, Ruiz, Mertens, tadic?. Stuk voor stuk spelers die nu een versterking zijn. Maar die gasten waren spotgoedkoop en nu de hoofdprijs waard. En ook al trek je ze aan dan kan de concurrent dat in ieder geval niet meer.

Maar dat is meer toekomstmuziek. Op korte termijn kunnen wij slechts de club steunen en de ontwikkelingen rond het bestuur afwachten. Ik ben in ieder geval blij dat we een punt op Twente zijn ingelopen en niet verloren hebben van Psv. Nu afwachten wat Real madrid gaat worden, dat moet ook geen schande worden natuurlijk. anders begint de hele soap opnieuw en we zijn nu toe aan rust. Lekker in de luwte verder gaan. Dan kan martin zijn werk doen en goed voetbal proberen te spelen.

Eigenlijk vind ik het ergens wel triest dat een club als ajax, dat even 2 wedstrijden niet wint gelijk in crisis zit, want naar mijn idee is het ze voor 50% aangepraat en daardoor is de wedstrijd tegen AZ beinvloed. Als ze daar nou eens gewoon deden wat ze moesten doen en niet constant gingen zeuren over beleidsbepalers en trainers en uitvormzijnde spelers dan was de kans groot geweest dat ze nu niet 4e staan maar op zijn minst 2e.

23 november 2010 om 09:56

Het is meer dan alleen 2 wedstrijden niet winnen, je kunt het meer zien als de druppel die de emmer doet overlopen.
-We worden al jaren geen kampioen meer
-tegen Auxerre blameren we ons en hebben we nog een kleine kans op CL overwintering
-het spel is om te huilen bij Ajax alles moet afhangen van een moment van Suarez of Mounir, er zit geen beleving meer in het spel.

Met dit alles bij elkaar kun je gerust zeggen dat het goed fout zit binnen de club, er moet veel selectiever te werk worden gegaan met de aankopen. Als ze slim waren geweest hadden ze dus het geld van Mounir bespaard om Pantelic en Rommedahl te bewaren. Ajax heeft iemand nodig die zichzelf wegcijfert voorin voor het team. Een afmaker en iemand die de ruimtes creërt voor Luis en de balletjes aan hem geeft, dat ontbreekt er nu aan waardoor het hele team inzakt.

Ajax speelt goed zolang het de wedstrijd domineert, doet het dat niet zoals nu en raken ze snel de bal voorin kwijt dan worden de verdedigende mankementen duidelijk zichtbaar en krijg je ze om de oren.

23 november 2010 om 15:43

De dingen die je opnoemt zijn ook erg voor zo'n club, maar hoe kan het dan dat een team waarvan alleen de spits, die overigens veel bekritiseerd werd, vertrok en dat verder d de 10 man van dat team er nog zijn waar er 106 goals werden gemaakt en een recordaantal punten werden gehaald het afgelopen jaar, dat die spelers nu zulke slechte resultaten halen. Ligt dit aan het WK? of was vorig jaar gewoon iedereen in vorm en mogen wij daar geen verwachtingen aan hangen?

want eerlijk is eerlijk vorig jaar verdienden ze het om kampioen te worden.

Over het beleid bij ajax ben ik wel met je eens dat ze beter hadden moeten omgaan met Rommedahl en Pantelic. Ik vind het overigens schandalig dat ze hoog van de daken in de volkskrant riepen dat ze het beste talent-scout systeem hadden en in de toekomst de grootste talenten konden halen, en dan koop je Mido, Tainio en Ooijer die de ontwikkeling van alderweireld stagneert.

conclusie van mijn stukje is dus dat ajax dat vorig jaar bijna kampioen zich geen crisis aan moet laten praten en gewoon rustig moet blijven, dan komt het straks vanzelf.

Goed stuk het verschil was laatste jaar verloren we van we utrecht PSV EN Twente en tegen twente en PSv had het ook anders kunnen aflopen Ajax haalt zo een slecht niveau de laatse tijd leuk artikel leest lekker weg

Ik word eerlijk gezegd wel een beetje moe van het ''het gaat zo slecht bij Ajax''-verhaal. Verder is je clubexpert geen echte clubexpert want wat je opnoemt zijn wat nieuwsfeitjes. Jammer.

2 * voor de moeite..

22 november 2010 om 18:36

Ik vind het jammer dat mensen deze clubexperts altijd aanklikken om als een schoolmeester te beoordelen of hij goed of slecht is. ik probeer met mijn vraagstelling en opbouw juist mensen te activeren en een reactie uitlokken. maar in plaats van inhoudelijk te reageren moeten mensen altijd de structuur afzeiken, bovendien is het wel een clubexpert anders werd hij niet goed gekeurd door de redactie.

Bovendien interesseert mij die beoordeling weinig, ze mogen van mij die functie wel afschaffen, ik heb veel liever dat er op normaal niveau gediscuseerd wordt in plaats van mensen die het corrigeren, en inhoudelijk totaal niet reageren!

Dat vind ik nou jammer.

22 november 2010 om 23:31

ook een beetje jammer dat je zegt dat je de beoordeling weinig kan schelen en jezelf 5 sterren geeft..

ik vind het trouwens niet zo'n ramp bij ajax, er komen de laatste jaren gewoon goede spelers uit de jeugd, spelers als vermaelen, vertonghen en aldeweireld al op jonge leeftijd gescout en dan goed opgeleid. Ze zijn de aansluiting met de echte top al lang verloren, maar daarvoor zit er te weinig geld in het nederlandse voetbal. Er valt simpelweg op dit moment te weinig te verdienen om dure salarissen te betalen, waardoor ze spelers wel moeten verkopen ook om het salaris van de hele selectie te betalen. Het enige wat ajax echt kan redden is een goede lichting, waarmee ze ver komen in de CL waardoor ze een jaar niet hoeven te verkopen en zo de visieuse-cirkel doorbreken.

23 november 2010 om 00:05

Een beoordeling kan me weinig schelen, maar omdat mensen vinden dat ik mijn mening niet genoeg geef en daarom met 1 ster beoordelen vind ik een uiterst lachwekkend gegeven.

Ik kan er kromweg niet inkomen dat sommige mensen mijn stuk 'leuk' vinden en sommigen van rioolkwaliteit. Zo ver kan iets niet uit elkaar liggen, maar goed. Nogmaals, de waardering van een stuk interesseert me niet, maar op enkelen na reageert niemand op de stelling. Uiterst spijtig.

24 november 2010 om 12:13

Hmmm, ik kan je niet helemaal volgen. Beoordeling interessert je niet? Maar je geeft jezelf 5 sterren?

Op zich al vreemd om je eigen stuk te beoordelen, nota bene met de hoogst haalbare score. Daarnaast interesseert het je niet. Sorry, ik kan er niet over uit, ik snap het niet.

Over je column, ik vind het redelijk geschreven. Als ik hem oet beoordelen twijfel ik tussen 3 en 4 sterren. Ik ga toch voor 3, aangezien je jezelf al rijkelijk beloond hebt met 5 sterren.

Ik geloof nooit dat de wedstrijd tegen PSV een aanknopingspunt was, want ik vond het vrij matig. Gisteravond heeft ook wel aangetoond dat er veel niet klopt. Ik denk dat ce enige oplossing is om fors in te grijpen binnen de gehele club en op elk niveau. Vooral om te voorkomen dat Ajax alleen maar verder afglijdt. Ik vrees dat als de resultaten weer iets verbeteren, de storm gat liggen, maar het probleem er nog steeds is en over een x-aantal maanden vanzelf weer opdoemt,.

Je geeft je eigen mening totaal niet je zet alleen wat dingen op een rijtje.
Je eindigt met een vraag terwijl de taak aan jou was die vraag te beantwoorden.

23 november 2010 om 09:57

Hoezo is het de taak van een columnist om de vraag te beantwoorden? Misschien is het wel zijn idee om een discussie uit te lokken door de vraag dus open te laten. Als je zo kortzichtig bent reageer dan niet op hem.

23 november 2010 om 14:15

Ik ben niet kortzichtig en jij hoeft me niet te vertellen of ik moet reageren.
Ik vind gewoon dat een columnist zijn eigen mening moet vertellen en moet bedenken wat er anders kan.
Dat is het doel van een column.

23 november 2010 om 15:04

Nee dat is gelul. Het doel van een column is wat de schrijver wil dat het is. Je kunt bijvoorbeeld informeren, puur je eigen mening, of een discussie starten. Mooi he dat je niet gebonden bent aan 1 ding in een column.

Prima column met een sterke opening! Leuk.

Wanneer houdt dat gehuil eens een keer op ?! Al weken hoor,lees en zie ik dat het zo slecht gaat bij Ajax. Maar is dat wel echt zo ? Nee: Op alle drie de fronten nog actief, en er is verlies gedraaid. Maar als ze in de champignons league goed presteren kan er volgend jaar zwarte ipv rode cijfers worden geschreven. Dus zo erg is het allemaal niet. Houd op huilen en steun je club !

Niet meer dan een niemendalletje. Misschien leuk voor een stenciltje dat wordt uitgereikt aan de ajax-welpen. Taalkundig uiterst zwak. Er staat ergens een vraagteken midden in een zin. Sommige zinnen lopen niet. Interpunctie wordt verkeerd gebruikt. Ik had er liever geen tijd aan besteed. Nu ik het toch heb gelezen moet ik toch ook maar reageren.

23 november 2010 om 00:15

Alle respect voor je mening. Maar zonder opbouwende kritiek kan ik de volgende keer mijn stuk niet verbeteren.

Dit is nou typisch zo´n reactie op een clubexpert totaal niet opbouwend, alleen naar de structuur gekeken, en niet vermeld wat er in de toekomst wellicht beter kan.

Bovendien hecht ik als jurist een zekere waarde aan taalzuiverheid, mocht je even privé willen sturen wat er nou taalkundig precies mis is zou ik dat zeer op prijs stellen. Om in de toekomst in jouw optiek betere stukken te schrijven en mezelf te blijven ontwikkelen.

Bij voorbaat dank.

Heel erg goed geschreven, ik wist niet dat je clubexpert was. En ik denk niet dat Ajax nog ver gaat kopen, de supporters halen het wel omhoog. Maar zo goed is Ajax echt niet meer!

ik vind het een prachtige column.
Mijn complimentjes het is goed onderbouwt.
En om je vraag tebeantwoorden wat er moet gebeuren bij ajax.
Ik denk tot de winterstop niks.
In de winterstop moet er gaan kijken en vooral tussen veel mensen gepraat worden.
Als eerste johan cruijff met de directie om tekijken wat er allemaal mogelijk is.
Versterkingen zijn niet nodig ajax heeft een brede selectie die met deze spelers groep zeker mee kan doen om de titel.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
S. BerghuisAanvaller338
E. ÁlvarezMiddenvelder315
D. KlaassenMiddenvelder319
S. HallerAanvaller3121
J. TimberVerdediger303
R. GravenberchMiddenvelder302
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 27 juni
Calvin Stengs voelt voorlopig niets voor een terugkeer op de Nederlandse velden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren