Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Robotizing the referee

Laatste update:

“Welkom bij de scheidsrechterscursus, heren. Mijn naam is Jaap Uilenberg, en ik ben jullie voorbeeld en docent.”Om verder te gaan met; “Vanaf vandaag zullen wij jullie gaan modificeren tot echte marionetten. Jullie zullen leren hoe je een fluit moet vasthouden, in je mond moet stoppen en moet fluiten. Verder laten wij aan de hand van video’s zien welke clubs, spelers en trainers jullie extra hard moeten straffen en welke jullie wat meer met rust moeten laten. Ook toont de video enkele overtredingen en (standaard)spelsituaties waar jullie, in je verdere carrière, veel mee te maken zullen krijgen. Hiervoor dien je te fluiten op je fluit, de bal op de plek neer te leggen, de speler te bestraffen met geel of rood –geel is voor een blessure, rood als zijn tegenstander zich aanstelt- en dan fluit je om verder te gaan met het spel.”

De leerling-scheidsrechters zwijgen en gaan volgzaam video’s kijken. Als laatste geeft Uilenberg dit nog mee; “Wees vooral niet jezelf, er zijn regels en deze moeten te allen tijde gevolgd worden, ongeacht de situatie, maar afhankelijk van club, speler en/of trainer. Einde cursus.”

De scheidsrechters gaan aan het werk en fluiten wekelijks wedstrijden helemaal kapot.
Is het een nieuw iets, die robots? Nee. In het geheim heeft de KNVB er jarenlang op gestudeerd. Het bewind van Henk Kesler en Jaap Uilenberg was de inleiding voor een jarenlange erfenis van een persoonlijkheidsloze groep dramatische scheidsrechters. De ‘oudjes’ van vroeger, die nu nog actief zijn, zijn gehersenspoeld met lijntjes en regeltjes. De jongere garde krijgt niets anders aangeleerd. Degenen die niet mee wilden, zijn de laan al uitgestuurd.

“Oprotten jij, binnen drie seconden de zestien uit, anders kan je d’r meteen af.” Wie zou dat gezegd hebben? Ik heb het natuurlijk over Dick Jol. Wie kent hem niet? ‘De biografie die alles zegt’, niet ter promotie van zijn boek maar ik noem hem omdat het wel echt in één lach en zucht uitleest. Je leert er een persoonlijkheid kennen zoals je die nooit eerder op een voetbalveld hebt gezien. Iemand die schreeuwde, boos keek naar je en je vervolgens bijna op het veld in een hoekje liet zitten in plaats van je een gele kaart gaf. Hij kende spelers goed, er was na een fluitsignaal een paar seconde discussie ruimte waarna hij afkapte en doorging met zijn werk; een wedstrijd aanvoelen.

En laat nou net dat aanvoelen voor de meeste scheidsrechters tegenwoordig zo moeilijk zijn. Want het mag niet meer. Het gaat niet om Dick Jol, het gaat ook niet om zijn geweldige manier van fluiten of om zijn persoonlijkheid. Het gaat eigenlijk helemaal niet meer om hem. Want hij raakt vergeten. Zijn karakter en persoonlijkheid waar hij jarenlang de voetbalvelden mee af struinde, zijn overschaduwd door ‘gerobotiseerde scheidsrechters’.

Björn Kuipers, Jan Wegereef, Kevin Blom, Bas Nijhuis, Reinold Wiedemeijer en Pieter Vink. Slechts een kleine greep uit het scheidsrechterskorps van Nederland. En dit is wel uit het ‘linkerrijtje’, de topscheidsrechters dus. Alleen Wegereef en Wiedemeijer behoren niet tot de A-garde, de internationale klasse. De rest wel. Schandalig toch?

Deze scheidsrechters tonen wekelijks aan niet te kunnen fluiten en maken wedstrijden helemaal kapot. Alles wordt in het werk gesteld om regeltjes te volgen. Ruimte voor persoonlijkheid is er niet meer. Een man als Dick Jol was daar niet van gediend, ‘blafte naar het baasje’, en moest stoppen met fluiten. “Hij was toch al te oud”, aldus de KNVB. Net als Roelof Luinge. De beste, of betere, twee scheidsrechters van de laatste jaren werden bij het oud vuil gezet.

Waarom? Wil de KNVB dan geen mooi voetbal zien met goede scheidsrechters? Jawel, maar alleen als het volgens hun eigen boekje gaat. Volgens de wetten en regels zoals zij die maken. Het lijkt wel alsof ‘Operatie Robotizing the Referee’ gepaard gaat met enorm veel problemen. Namelijk dat ze door het te strikt leiden van wedstrijden, de overtredingen, buitenspelgoals en het wangedrag niet meer zien. Het ontgaat ze. Want ze voelen het niet aan.

Wanneer je iets aanvoelt, word je scherper op dingen. Je ziet meer, bent alerter op wangedrag en smoort het in de kiem. En je moet er ook ‘de kop voor hebben’. Of de kop ‘opzetten’. En ook dat mogen ze niet meer, want een scheidsrechter moet de derde partij zijn en in alle gevallen boven iedereen staan. Jol stond er vaak tussen, dat maakte hem bijzonder en goed.

Je hoort genoeg klachten over scheidsrechters die wedstrijden doodfluiten of andere foute beslissingen. Het zijn en blijven mensen, maar in Nederland zijn het KNVB-robots. Laat de ‘echte scheidsrechters’ terugkomen en stop met het belonen van slecht fluitgedrag. Een wedstrijd Jupiler League met vervolgens Ajax – PSV? En, was dat een succes voor Kuipers?

Ik wil echte persoonlijkheden zien, echte mensen met echte emotie en echte gevoelens. Die echt iets aanvoelen en echt overwicht hebben, mensen die niet op hun mondje zijn gevallen en weten wat ze doen. Weg met die uilskuikens, terug met de hanen!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ten eerste leuk gedaan.

Maar, ik vind dat jij het scheidsrechterskorps ten onrechte neerzet al notoire mannetjes die niets kunnen. Zo doe jij erg sarcastisch over de opleiding. Ik vind dat jij hier de scheidsrechters ten onrechte in kwaad daglicht zet. Oké het niveau is niet van heb ik jou daar maar die mensen doen er echt alles aan om zo goed mogelijk te fluiten.

En een blessure is niet altijd evenredig rood, je kan ook door een botsing geblesseerd raken. En ja, wat is aanstellen?

Nogmaals, ik vind het een leuk geschreven stuk. Maar inhoudelijk raakt het kant noch wal. Vooral omdat jij Dick Jol romantiseerd als een topper. Maar omdat hij een personality was mag hij fouten maken? Fouten worden nou eenmaal gemaakt, of je nou een grote bek hebt of niet (als Dick Jol) Fouten blijven gewoon vervelend. Hij had als voordeel dat iedereen met hem wegliep. Maar het is wel heel hypocriet om te stellen dat onze scheidsrechters altijd slecht fluiten, ze fluiten ook wel goede wedstrijden.

3 sterren.

Idd leuk gedaan. En de scheidsrechters zijn zeker niet om over naar huis te schrijven maar vergeet niet dat het amateurs zijn!

Ze krijgen slechts een kleine vergoeding en de meesten zijn 40+. Zo is Luinge volgens mij pianoleraar ofzo.. Dus als je nou gewoon het scheidsrechterscorps professionaliseert komen er ook betere scheidsrechters. In de wereld waar miljoenen omgaat, is eigenlijk de belangrijkste man op het, de scheids, een vrijwilliger met een vergoedinkje.

Kan toch niet? Ik pleit daarom ook al langer voor een professionalisering!

21 november 2010 om 19:25

Ik weet dat Luinge bij de belastingdienst werkte, Vink Me-er is/was, Wegereef ook zo'n politiemannetje... Serdar Gözbüyük is een groot talent, hopende dat hij ook een beetje karakter heeft en niet als een robot gaat fluiten.

22 november 2010 om 13:02

Rond de 1500 euro per wedstrijd. Voor Europese duels 5000 euro...
Het is aar wat je een kleine vergoeding noemt!!

22 november 2010 om 13:10

Met spelers die 200.000 euro per week verdienen is het inderdaad iets wat je een vergoedinkje noemt!

22 november 2010 om 13:45

We hebben het toch over de Nederlandse competitie?!?! Daar zijn geen spelers te vinden die 200.000 per week verdienen! Het gemiddelde jaar salaris in de eredivisie is 290.000 euro! Nog steeds veel geld, maar niet zo overdrijven!!!

En een scheidsrechter, zeker de toppers halen dat ook ongeveer!

22 november 2010 om 14:26

Correctie, het salaris ligt ruim op het dubbele. Jaarsalaris alleen al voor Non-eu spelers is ik dacht 380.000 per jaar. Minimaal. Bij Ajax zitten ze alleen al veel hoger, het landelijk gemiddelde in de Eredivisie ligt naar wat ik dacht op 580k/600k per jaar.

22 november 2010 om 17:10

Het gemiddelde word gezien over alle contract spelers van de ere divisie clubs. Dus ook de nummer 12-24 bij heracles, Excelsior en Willem2 om maar een paar clubs te noemen. Hoeveel het wel precies is durf ik niet te zeggen, maar geen 600k

23 november 2010 om 07:09

Ja, dus?
De scheidsrechter is eigenlijk de belangrijkste man op het veld.
Terwijl voetballers naar hun luxe villa's terugkeren, moeten sommige scheidsrechters nog snel even naar het werk! Er moet namelijk brood op de plank komen..

En je geeft het zelf al aan: de nummers 12-24 bij een Heraclesje verdient al meer dan de scheidsrechter.
Belachelijk toch?!

Deze column had wel zonder het stukje over clubs voortrekken gekund, want elke club word wel eens benadeeld dan wel geholpen door een scheidsrechter!

Verder vind ik het Nederlandse korps zo slecht nog niet, als je kijkt wat er allemaal rond liep op het WK, en bijv. de gene die de Europa League wedstrijden van Fc Utrecht floot. Daar werden ook echt gigantische fouten gemaakt. Zelfs in de Premier League, waar Nigel de Jong weg komt met een beenbrekende actie en Howard Webb in de WK finale een karateschop met geel beoordeeld. Fouten maken ze overal.

Overigens vind ik niet dat het te wijten is aan het scheidsrechters korps of de opleiders daarvan, maar aan de spelers zelf. Ajax - PSV was daar een perfect voorbeeld van. Suarez gaat bij het lichste tikje neer alsof hij zojuist zijn been heeft gebroken, Afellay grijpt bij een klein duwtje naar zijn gezicht alsof Mike Tyson hem zojuist met een uppercut naar dromenland stuurde.

Zolang de spelers blijven zijken, zaniken en proberen de scheidsrechters te beïnvloeden kun je moeilijk fluiten in 'de geest van de wedstrijd'. Daar komt nog eens bij dat trainers en de media er boven op zitten als er een foutje word gemaakt, dan is het soms is het gewoon moeilijk te beoordelen en dan is het puur volgen van het regelboekje misschien wel de enige oplossing. Dan weet je tenminste dat het gezijk wat je over je heen krijgt niet gaat over dat je je niet aan de regels houd.

21 november 2010 om 19:57

Op je laatste alinea geef ik even een reactie: De scheids is de geest van de wedstrijd. Daar zit het 'm in, als de scheids met een houding het veld op komt en spelers denken, goh die kan ik hebben, dan is t fout.
Je had vroeger van die scheidsrechters, Mario van den Ende, Dick Jol, Colina...die op (veel) spelers al een natuurlijk overwicht hadden, waardoor spelers wel even nadachten om te sterven als een zwaan. Als je alles met geel of rood bestraft,gaan spelers zich zo gedragen ook. Vroeger kreeg je bijna nergens een kaart voor, heel vroeger. Stelden ze zich toen zo aan|? Nee, toen waren t nog kerels ipv zwanen.

21 november 2010 om 20:17

Heel vroeger heb ik weinig van meegemaakt, maar als ik de verhalen hoor van bijv. Willem van Hanegem, Ton Du Chatinier en Jan Wouters, die hebben menig elleboog uitgedeeld en schoffelden heel wat spelers onderuit. Iedereen die het over vroeger heeft zegt er ook bij dat het spel tegenwoordig veel sneller is geworden, met de huidige technologie is alles te zien en word alles 10x in slow motion en close ups herhaald.

En niet alleen het spel, maar ook de spelers zijn ontzettend verandert. Neem El Hamdaoui bijvoorbeeld, die jongen zal jaarlijks een miljoentje over 1,5-2 op zijn rekening bijgeschreven krijgen. Als er vervolgens een Dick Jol aan komt lopen en zegt dat hij de 16 uit moet, kan die jongen dat echt geen moer schelen. Dat gezag boeit die spelers geen reet, die jongen word bijna aanbeden door tienduizenden, en dan komt zon scheidsrechter met z'n fluitje even vertellen wat hij moet doen? Vroeger kon dat misschien maar nu hebben spelers daar compleet lak aan, ja tot ze zo'n gekleurd kaartje voor hun neus krijgen. Dat is het enige wat nog effect heeft.

21 november 2010 om 23:51

Maar dat is nou juist het punt. Scheidsrechters Zijn de geest. Als zij thuis door hun vrouw kort gehouden worden, kun je ook niet verwachten van ze dat het op 't veld wel laten zien. Daarvoor heb je mensen nodig die overtuigingskracht hebben, dingen op een bepaalde manierweten te brengen naar spelers toe...dat missen ze tegenwoordig én dat is persoonlijkheid. De fouten horen bij voetbal, al zijn het hier in Nederland vooral blunders ipv fouten. Persoonlijkheid zal ook zorgen tot meer acceptatie van scheidsrechters, beeldvorming naar buiten en dus ook de beeldvorming van de knvb.

Overigesn...ik hbe die tijd van Van den Ende ook niet meegemaakt, maar het was slec hts een voorbeeld van een toonaangevende scheids.

22 november 2010 om 09:11

Misschien heb je wel gelijk, dat hoop ik tenminste wel. Alleen ik denk dat het niet zoveel uitmaakt of je een scheidsrechter met gezag hebt of eentje die niks uitstraalt, omdat spelers tegenwoordig te belangrijk gemaakt worden om er om te malen

Ik kan me trouwens nog een interview met Dick Jol herinneren, waar hij zei dat hij soms als een speler te ver ging, hij gewoon elke keer floot voor een overtreding als hij de bal had! Ik vond het wel knap dat hij het durfde, maar ik denk dat ze je tegenwoordig compleet af zouden maken als ze je zoiets flikt. Ik denk dat het ook wat te maken heeft met de internationale regels, een scheidsrechter die wat losjes omgaat met de regels krijgt misschien minder snel een positie in de europese wedstrijden, de Fifa houd niet echt van mensen met een eigen mening dus wie weet ligt een deel van de verantwoordelijkheid daar wel

Nederlandse arbiters. Wat doe je daaraan?

Je schrijfstijl vond ik wel aardig en daar krijg je drie sterren voor, maar inhoudelijk vind ik het erg slecht en houdt je naar boven afgerond 2 sterren over. Je roept een hoop, maar je onderbouwd niets met feiten en komt met 0 oplossingen.

Volgens mij is het zo dat enkele jaren geleden de pers en de spelers en trainers zijn gaan roepen dat iedere overterding die een kaart waard was ook die kaart gegeven moest worden. Maar nu dat meer zo is, dan moet men meer in de geest van de wedstrijd fluiten tsja zo ken ik er nog wel een paar.

Het grootste probleem zit hem mijn inziens dat wij met zijn allen niet accepteren dat scheidsrechters ook fouten maken. Als voorbeeld gebruik ik die jongen van Twente van vorige week, die maakt een kapitale blunder waardoor Twente de wedstrijd verliest. Als er een scheidsrechter was geweest die met een vergelijkbare fout dezelfde gevolgen had gehad, dan was de pers en met name heel Twente over hem heen gevallen. Maar nu een speler dit heeft gedaan zegt men ach vervelend, maar kan gebeuren... Dat is toch wel krom of niet?

Kijk scheidsrechters maken fouten en zolang zij dit niet met opzet of 3 wedstrijden achter elkaar doen is er mijn inziens niets aan de hand (tuurlijk is het vervelend, maar dat is een foute terug speel bal ook).

Spelers en trainers gebruiken het excuus graag omdat de scheidsrechter een van de weinige aspecten in voetbal is waar zij geen directe invloed op hebben. Maar het is juist aan hen om zo te spelen dat dit soort zaken waarop zij geen invloed hebben, ook geen ivloed hebben op hun spel. Dat is steeds moeilijker geworden omdat men steeds meer aan elkaar gewaagd is en omdat clubs niet meer mogen verliezen.

Acceptatie, daar draait het om en laten wij eerlijk zijn in 8 van 10 gevallen waarbij een scheidsrechter een fout maakt gaat een fout of overterding van de spelers vooraf. Als de spelers al is geen schwalbes meer zouden maken en echt fair gaan spelen (niet vasthouden, geen schwalbes, duwen, schoppen etc.) is de kans op fouten van de scheidsrechter ook al een stuk kleiner.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren