De waarheid van Fortuna Sittard

Zondag, 21 november 2010 om 11:23 door Che

Fortuna Sittard anno 2010. Wanhopig op zoek naar punten, die overal vandaan gesnoept moeten worden, om er voor te zorgen, dat lijfsbehoud een feit wordt. Het hopen op een gelukje van buitenaf, in de vorm van een faillissement van een competitiegenoot, strafpunten voor de concurrent, of toch stiekem hopen op een overwinning op een tegenstander. Is deze club uit Sittard werkelijk zo afgegleden, dat het op deze wijze door moet? Het is zo en de waarheid is hard. Oorzaak: ‘het wanbeleid dat in Sittard is gevoerd’.

Eind jaren ‘90. Fortuna heeft jarenlang een bloeiperiode gehad, wat uiteindelijk volgens mij het begin was van de ellende. De club uit Sittard had grootste plannen voor de toekomst, want er was alle reden toe. De club speelde de jaren ervoor steevast om een plek in het linkerrijtje, met als hoogtepunt een plek in de bekerfinale tegen Ajax. De hoge heren uit Sittard kregen het echter te hoog in hun bol en zetten te hoog in met de dobbelstenen waar Fortuna voor stond.

Met de komst van het nieuwe Fortuna-stadion, werden ook de ambities duidelijk. Fortuna wil vooruit en jaarlijks mee gaan spelen om Europees voetbal. Door de goede prestaties kan men op meer financiële armkracht rekenen en dat is naar mijn mening de nekslag geweest. Hele middelmatige spelers werden voor veel geld gekocht of kregen bizar hoge salarissen die ze totaal niet verdienden. Toen uiteindelijk de prestaties uitbleven, en als dieptepunt een degradatie een feit werd, konden veel van deze spelers gratis de deur uit lopen. Kapitaal weg, geld weg, veel schulden, en daarbij hoge kosten voor het stadion, dat voor de eerste divisie veel te groot was. Kortom, te ambitieuze bestuurders zorgden met wanbeleid voor het verval in een periode van bloei.

Vanwege de dure contracten en doordat het kapitaal weg was, moest men een beroep doen op de jeugdafdeling. Wij hadden in de jaren negentig een van de beste jeugdopleidingen uit het land. Er braken hele aardige talenten door, waaronder enkele met een gouden toekomst voor de boeg. Echter de jeugdopleiding is door het wanbeleid helemaal verkracht. Door het gebrek aan geld en spelers moest men na de degradatie gebruik maken van de jeugd. Waar ze eerst rustig gebracht werden moest men er opeens meteen staan en vol aan de bak, terwijl ze hier nog niet klaar voor waren. Jeugdelftallen schoven door waardoor ze tegen betere en oudere jongens moesten spelen. De ontwikkeling van talentvolle jongens werd zo verpest, waardoor menig talent ten onder is gegaan.

Vanwege de financiële situatie accepteerde Fortuna al snel elk acceptabel bod op een speler, waarna het niveau in de selectie snel daalde. Talenten werden voor een schijntje weggehaald en zo bleef het doorgaan en bleven we in een dal zitten, waar geen ontsnappen meer aan was. Als je grote schulden hebt en spelers lopen voor bijna niets weg, dan blijf je in de ellende zitten. Langzamerhand werd de schuld van Fortuna groter en groter. Fusies dreigden met de buren en een faillissement lijkt nauwelijks afwendbaar. Doordat het gebied rondom het Fortuna stadion niet volgebouwd werd, kreeg Fortuna geen inkomsten, waar men vooraf wel opgehoopt had. Het stadion en het terrein eromheen zou dé bestemming van Sittard worden maar door de jaren heen heeft de gemeente Fortuna doodleuk in de steek gelaten. Er werden veel beloftes gedaan, maar er kwam weinig van terecht. Weer zijn wij de dupe geworden. De reden: Het zou het centrum van Sittard in verval doen raken.

Niet heeft de gemeente de bouw van het gebied rondom het stadion gedwarsboomd, ook heeft het geen stuiver in Fortuna gestoken, op enkele leningen met hoge rente na. Waar de buren (MVV en Roda JC) jaar in en jaar uit zijn gered met vele miljoenen, moest Fortuna het zonder de liefdadigheid van dit publieke orgaan stellen. Fortuna heeft de broek zelf omhoog weten te houden, hoewel met moeite. Met een schuld van 24 miljoen was het zicht op een betere toekomst slechts een illusie. Echter de schuld werd weggewerkt en zo is een faillissement toch weten te voorkomen.

De tijden zouden beter worden, want de financiële problemen waren grotendeels weg. Echter na jaren van financiële malaise brak er nu een nieuw hoofdstuk aan: het sportieve drama. Jaren van dramatisch voetbal heeft er voor gezorgd dat Fortuna nu nog steeds onderin de Jupiler League bivakkeert. Daarboven op kregen we weer geldproblemen waarbij de licentie in gevaar kwam. De provincie Limburg vond het welletjes en besloot tot actie over te gaan, door weer op een fusie in te zetten. Gelukkig werd dit afgeketst door de geweldige support van TOF en zo heeft men de licentie weten te behouden als ook de fusie voorkomen.

Na het zinderende slot van vorig jaar, hebben we ons op eigen kracht weten te behouden voor het betaald voetbal. Fortuna heeft er veel sponsoren bij gekregen dit seizoen, zal binnenkort in categorie 2 ingedeeld worden en het stadion zal eindelijk afgebouwd worden, dus betere tijden breken aan. Met Wim Dusseldorp als coach was het vertrouwen groot, maar in het begin zag ik al dat de selectie te smal en onervaren is, waardoor de slechte prestaties geen verrassing zijn. Het is echt te hopen, dat er in de winterstop spelers van enig niveau worden aangetrokken, om zodoende de aftocht naar de amateurs te voorkomen.

Tegenwoordig is Fortuna alleen nog een begrip uit het verleden. Nu heeft de club nauwelijks meer iets om op vooruit te kijken. Overwinningen zijn schaars, maar Fortuna kan nog altijd rekenen op onze steun van onze geweldige supporters Zij zorgen ervoor dat Fortuna nog een beetje glorie heeft van de club van vroeger. Waar zie je bij jaren van dramatisch voetbal in de kelder van t betaald voetbal nog 3000 supporters in weer en wind zitten? Bij welke club zie je nog zo’n fanatieke uit-aanhang? Het zou zonde zijn, als deze club zou degraderen, niet alleen vanwege de supporters en historie, maar vooral doordat zij dankzij een aantal personen deze ellende allemaal heeft moeten meemaken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door Flip_Chelsea)
21 november 2010 om 12:44

Ja, en veel mensen vergeten de waarheid wel eens over Fortuna, dus ik heb het even voor iedereen wat helderder gemaakt, hoewel dit wel een globale versie is.

Leuk geschreven stuk over Fortuna Sittard. Ik woon in Kerkrade en ben wel eens naar een wedstrijd van Fortuna geweest, maar het was nooit waar je op hoopte. Helaas is dat nog steeds het geval.

Ik hoop voor de Fortuna aanhang dat ze niet degraderen, want de club heeft toch een soort van historie opgebouwd in de JL.

21 november 2010 om 12:04

Nou, de historie is vooral van voor de eeuw wisseling, bijvoorbeeld in de jaren 80 maakte Fortuna Everton (de kampioen van Engeland) het erg lastig.
Er zijn veel ups en downs geweest, en na 2000 eigenlijk alleen maar downs.. op de redding van de ondergang na dan.

Mooi geschreven. De echte trots van het zuiden. Respect voor Tof.

21 november 2010 om 12:43

Bedankt!

In mijn ogen wel, maar dat is dan wel subjectief...
Ik vraag me af hoeveel supporters Roda nog zou hebben, na zoveel slechte jaren en onder aan in de Jl...

Even een noot van mezelf om bij dit document te lezen:

Eerst was het afgekeurd omdat mijn mening er niet in voorkwam, of nauwelijks, dus heb ik er overal een paar woorden tussen gezet, als naar mijn mening... Dus het is niet geheel mijn eigen versie, maar het komt er voor 95 dichtbij in de buurt. Het was eerst mijn kijk erop, maar dan verwoord als feitelijke conclusies, maar goed.
Daarnaast moest ik me beperken tot 1000 woorden, anders was t ook langer geworden..

Daarnaast had ik dit artikel voor eind oktober geschreven, en toen was t afgekeurd.. Nu is het een beetje te laat, maar ik wil jullie dit niet ontnemen

Nou veel lees plezier =)

Kerel, mooi geschreven. Je hebt gelijk. Foruna was altijd een aardige club, maar door wanbeleid de grond in gegaan. En het stadion is ook nog niet klaar, toch?

Maar ik vind het gewoon zo jammer om een club zo af te zien zakken en dat is ook verschrikkelijk voor de fans, die dit jaar na jaar nu mee maken. En even op jou bericht: ''ik vraag me af hoeveel supporters Roda nog zou hebben, na zoveel slechte jaren en onder aan in de Jl''

Ik zou dat wel zijn, want je bent een blijft voor een club in goede en slechte tijden. En ik heb respect voor jou dat jij dat ook voor Fortuna voelt. Voor jou is Fortuna de trots van het zuiden en voor mij is Roda dat, maar ik heb niets tegen Fortuna en ik hoop echt voor je dat het ooit weer goed komt.

Groetjes, een Roda fan

Ik zou je 5 sterren hebben gegeven als dat kon, want op dit moment doet VZ een beetje raar. De reden is, omdat ik het een sterk en mooi stukje vond.

21 november 2010 om 13:04

Bedankt!

Mijn commentaar op hoeveel supporters Roda dan zou hebben, is geen verwijt of iets, ik ben er erg benieuwd naar, want er wordt vaak denigrerend tegenover Fortuna gedaan.
Ik hoop dat we binnen 10 jaar de derby weer in de Eredivisie tegemoet kunnen zien. Ik ben alleen heel bang dat het dit seizoen fataal gaat worden....

Het stadion is nog niet klaar nee, nog lang niet, de plannen zijn om in 2011/2012 te beginnen.

21 november 2010 om 13:08

Zo zie ik het ook niet, ik denk dat jij ook doelt op de zogenaamde ''succes-supporters'' he. Die alleen komen als de club goed presteert
Die zijn er inderdaad, maar ik zal altijd mijn club steunen zoals jij dat ook nu doet. En inderdaad, ik hoop dat het ooit nog eens gaat gebeuren dat Roda en Fortuna een derby spelen in de Eredivisie.

Het gaat misschien minder met Fortuna nu, maar ik hoop niet dat ze naar de Topklasse gaan. Je moet er vertrouwen in houden. Als ze nu eens spelen zoals tegen Telstar in de eerste helft, dan moet het toch goed komen. Ik vond het echt leuk om naar te kijken.

Ik denk dat er binnenkort weer de derby Roda-fortuna is .
Maar dan wel in de jupiler league
Ik heb wel heel veel respect voor je als supporter.

21 november 2010 om 13:46

Slaat natuurlijk helemaal nergens op. Zeker als je kijkt naar de resultaten van Roda de afgelopen weken.

On:

Mooi stuk, je hebt helemaal gelijk!

Mooi stuk over Fortuna! En het is nu maar hopen op een wondertje/wonders in Sittard

Wie had verwacht dat sparta zou degraderen

Mooi stuk en laat duidelijk zien dat je iets rustig moet opbouwen en niet na een paar jaartjes glorie meteen bam alles in een keer moet doen. Het is zonde om te zien dat Fortuna onderaan in de JL rondhangt. Het support in thuiswedstrijden is gemiddeld hoger dan een middemotor in de JL en in uitwedstrijden zie ik op tv geregeld een mooie supportersgroep in het uitvak. Op de vraag hoeveel supporters Roda zou hebben als 't zo slecht gaat? Dat kan je van te voren niet weten. Feit is wel dat er het jaar na het rampjaar er meer seizoenskaarten zijn verkocht. Nja, we hopen dat het in Sittard wat beter zal gaan en dat ze langzaamaan weer alles op orde krijgen, ze langzaam stijgen op de ranglijst en eventueel over een jaar of 10 weer in de Eredivisie te bewonderen zijn en we weer eens een derby hebben. Die missen wij toch wel.


Kan niet stemmen? vaag, maar je krijgt er 5 van mij

23 november 2010 om 01:25

Het is inderdaad jammer dat de derby er niet meer is, het was toch altijd een bijzonder affiche, die niet onderdeed voor een Vitesse - Nec, of een FC Groningen - Heerenveen...

Qua financiën gaat het de betere kant op, maar nu is het sportief weer een drama, het is echt om moederloos van te worden... Als we dit jaar overleven, dan kan er nog wel eens wat moois gebeuren... maar het is nu de vraag wat t gaat worden

PS, je kan inmiddels wel weer stemmen zo te zien.

Ik zou zeggen: Altijd blijven lachen!

Ik vind het een goed stuk met weinig spelfouten, de inhoud klopt.
Het is een leuk stuk die je goed kunt lezen.
Ik geef het 5 sterren.

23 november 2010 om 01:29

Nou ja, t lachen is me door de jaren heen een beetje vergaan..

Ja, ik ben geen taal technicus, ik maak altijd te veel fouten erin, maar het gaat zich erom dat t leesbaar is en dat de inhoud goed is

23 november 2010 om 12:19

Kk beloed geen kromme zinnen, maar gewoon zinnen die je goed kunt lezen.

Prachtig stuk waarmee je voor veel mensen de reëele situatie duidelijk maakt. Ik was afgelopen vrijdag weer eens bij Fortuna - Telstar. Ik kan niet vaak komen omdat ik ver weg woon, maar Fortuna is en blijft een club naar m'n hart. Ik zat weer eens op de N-side en ik heb genoten van de supporters. Vooral de eerste helft heb ik continue liederen gehoord waar de clubliefde vanaf droop. Heerlijk om weer eens in Sittard te zijn. Vijf sterren voor mij, maar om één of andere reden kan ik al weken niet stemmen..

* * * * *

23 november 2010 om 01:31

Ben vanwege de afstand ook alweer een hele tijd niet geweest.. Het is echter wel te hopen dat het in de winterstop beter gaat worden, want dit gaat de foute kant op... Als ze op het veld zo zouden presteren, als onze supporters achter Fortuna blijven staan, dan stonden we allang weer in de Eredivisie...

Het moet gewoon goed komen!!

PS je kan weer stemmen zo te zien.

23 november 2010 om 16:33

Inderdaad, de supporters zijn ook een reden dat Fortuna nu nog überhaupt Jupiler League speelt. Het had zomaar af kunnen lopen zoals dat met FC Oss ging. Maargoed, we zijn nu in ieder geval al uit categorie 1, wat al positief nieuws is. Nu nog wat harder werken in het veld want kwaliteit is er met aanvallers als Dadda, Di Lallo en Carraciolo. Wintjes is een goede keeper en Rick Geenen kan ook voetballen. Wellicht was het eerst één stap achteruit om daarna twee stappen vooruit te maken!

PS ik kan nog niet stemmen....

PPS toch wel

Hey, ik las net dat Fortuna naar categorie II is geplaatst. Dat is toch een pluspuntje. Nu moet het allemaal op sportief gebied nog komen en dan ziet de toekomst er beter uit voor Fortuna. Vooral achter de club blijven staan!

PS: We kunnen eindelijk weer stemmen!

5*

23 november 2010 om 01:33

Nu op sportief gebied nog ja..maar dat moet wel goed komen in de winterstop nu we in Categorie 2 zitten... Vertrouwen is er weer.

Mooi stukje, maar echt jammer dat alles zo is gelopen. Aangezien we nét in Categorie II zijn geplaatst hoop ik op betere tijden!

Volle vijf sterren voor mij

Een heel mooi stuk hoor, het klopt echt helemaal en vooral je laatste alinea waarin je spreekt als een echte supporter vind ik top. Zeker 5 sterren voor jou en ik hoop dat alles weer goed komt met ze. Ik herinner me het Fortuna van de Eredivisie nog wel een beetje, hadden ze niet zo'n spits Gommans en een of andere Hamming ofzo ?

Het is echt zonde dat die club zo is afgezakt, ik weet nog precies toen ze degradeerden uit de Eredivisie, de beelden daarvan zie ik nu nog voor me. Veel sterkte en succes ermee en ik heb respect voor supporters van clubs die er zo slecht voorstaan. Kom ik aanzetten met mijn Chelsea en Ajax.....

23 november 2010 om 01:37

vanaf 94/95 geloof ik, speelde Hamming er, hij had in 98/99 zelfs 18 doelpunten gemaakt in de Eredivisie.. Gommans was zijn opvolger, ofja, de beoogde opvolger, maar heeft t nooit echt waar gemaakt, ook werd hij vanwege de financiele problemen ook snel verkocht..

Het is heel zonde ja, en dat door wanbeleid...

Dat je voor clubs als Ajax en Chelsea bent, dat zit gewoon in je.. het is niet dat je de club kiest, maar t gevoel kiest je club. Ik zou niet eens van een andere club supporter willen zijn, ook al moeten we deze tijden door weten te komen...

23 november 2010 om 19:37

Ok, dankjewel voor de informatie. Nee dat van Ajax en Chelsea is ook zeker zo, alleen ik vind het gewoon erg mooi dat er ook fanatieke fans zijn andere clubs, ipv altijd dezelfde fans te zien op o.a voetbalzone. Overigens voelt het wel zo dat je meer binding met een club hebt wanneer er niet zoveel mensen voor zijn. Toen ik echt een Chelsea fan werd waren er nog lang niet zoveel fans als nu en toen voelde ik er gewoon meer binding mee. Bij Ajax precies zo, zo'n beetje iedere neutrale voetballiefhebber is voor Ajax, daar voel je je gewoon wel minder verbonden mee. En je hebt sowieso gelijk dat je niet voor een club kiest.

prachtig artikel euver deze sjoene club.
is mien clubke in hart en nieren.
echt moeielijk als se zuus hoe ze stoan en wie ut sportief geit.
motte toch zo snel mogelijk de weg omhoog zeen te vinden.

Leuk stuk zeg.

Ik heb eigenlijk helemaal geen kritiek op je, behalve dat je zo nu en dan een komma plaatst terwijl dat wel zonder kan. Maar alles wat je zegt klopt en je verteld het op een leuke manier! Mensen vergeten weleens dat Fortuna vroeger een goede club was in de eredivisie.

Fortuna moet daarentegen wel snel punten gaan pakken, want ze staan toch wel behoorlijk onderraan. Hopenlijk blijven ze erin, want ondanks de laatste bar slechte jaren zitten er toch nog meer supporters dan in sommige andere stadions.

23 november 2010 om 01:41

Bedankt,

De komma's zet ik een beetje te enthousiast ja, maar ik ben blij dat het artikel zelf ook goed overkomt op een leuke manier, maar we gaan het koste wat het kost redden. Fortuna come on!

Volgens mij heeft deze gast die dit artikel heeft geschreven de kop los als het gaat om vele miljoenen die Roda heeft gekregen, alleen anderhalf jaar geleden hebben ze geld gekregen en laten we eerlijk zijn als we het hebben over top voetbal in Limburg dan moet je geld in Roda stoppen en niet in een ploeg die zelfs in de topklasse niet bovenin zouden meedraaien, dit seizoen en geloof mij maar gaat fortuna naar de topklasse, vorig seizoen op doelsaldo niet dit jaar geen ontsnappen meer aan!!!!!

23 november 2010 om 01:23

het Parkstad Limburg Stadion (eerste wedstrijd in 2000) is deels gefinancierd via een lening (15 miljoen) waarvoor de gemeente Kerkrade garant staat. Van die lening staat nog 12 miljoen open.

Aanvankelijk kocht de gemeente Kerkrade voor 3,8 miljoen aandelen in het stadion. Toen Roda JC vorig jaar in financiële nood raakte, streek de gemeente met de hand over het hart en kocht voor 3 miljoen extra aandelen. Hierdoor is het stadion voor 50,05% in handen van Kerkrade. Roda betaalt huur – ‘een marktconforme prijs’, aldus de woordvoerder van de gemeente. Geruchten dat de gemeente schulden heeft kwijtgescholden, worden door de woordvoerder ontkend. Begin oktober wordt niettemin bekend dat Roda de huur van twee kunstgrasvelden (à 750.000 euro) niet hoeft te betalen. [ Geciteerd van http://www.depers.nl/sport/350548/hoofdsponsor-gem... ]

Als we de gemeente buiten beschouwing laten, kan ik verder gaan met Nol Hendriks..

Als je niets zinnigs te zeggen hebt, wil je dan niet hier gaan provoceren.
Verder ken je feiten. Fortuna had een punt meer dan Telstar en FC Oss...

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.FC Twente41-2
13.PEC Zwolle38-9
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Lisandro SemedoAanvaller349
I. GünUnknown
S. UlteeUnknown
G. CoxVerdediger335
T. TekieMiddenvelder331
Z. FlemmingAanvaller3312
M. AnghaVerdediger320
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

In de wandelgangen

Woensdag 16 juni
De goede openingswedstrijd op het EK lijkt nu al zijn vruchten af te werpen voor Alexander Isak. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren