Op nog eens 400 jaar vriendschap én sportiviteit!

Zaterdag, 20 november 2010 om 09:11 door 10_Alex_10

Heel de familie ging mee. Ooms, neven, zwagers, goede vrienden, broers en broertjes. Iedereen was aanwezig. De vrouwtjes zaten gezellig bij elkaar thuis voor de open haard. In de hoop om een glimp van één van ons op te vangen op de televisie, tijdens de reclame van hun Turkse favoriete serie. Nee, het stadion en het voetbal vonden zij meer een 'mannending'. Ook al was het woensdag een oefenwedstrijd, toch was het speciaal voor de Turkse samenleving. Het gaf een extra mooi tintje omdat het ook tijdens het offerfeest was. Ik kreeg kippenvel toen ik 25.000 soortgenoten zag in de koude Arena om Turkije aan te moedigen. Vanuit alle windstreken kwamen de Turkse fans aanwaaien.

Wie goed had opgelet, heeft misschien het spandoek gezien dat hing achter het goal voor het vak van de Turkse supporters. De Turkse en Nederlandse vlag waren naast elkaar geverfd met de tekst, 400 jaar vriendschap! Wie aan Nederland – Turkije denkt, zal wijzen naar de jaren zestig, toen Nederland een overeenkomst sloot met Turkije over de gastarbeiders. Enkelen zullen een ander antwoord geven.

De eerste contacten tussen de Turken en Nederlanders ontstaan als de kruisvaarders uit de Nederlanden de Turken tegenkomen in 1096. Veel later in de geschiedenis kan men lezen dat Willem van Oranje Nassau oftewel Vader des Vaderlands de Spanjaarden versloeg dankzij de grote inspanning en hulpkracht van de Osmanen. Alleen de Osmaanse supermacht was bereid om Nederland te helpen in de tachtigjarige oorlog tegen Spanje die Nederland uiteindelijk ook won. Misschien kennen jullie ook het gezegde, liever Turks dan Paaps. Een slogan uit die tijd van de Hollanders. De Turkse - Nederlandse geschiedenis kan gekenmerkt worden door groot respect, kameraadschap en vriendschap voor elkaar.

Het eerste sportieve contact vond plaats in 1958 toen de nationale voetbalteams van Nederland en Turkije op het veld aantraden. In 1997 vond het laatste duel tussen beide landen plaats die Turkije met 1-0 won dankzij levende legende, Hakan Sükür. Nederland kreeg nog wel een penalty maar kwam niet tot de gelijkmaker dankzij, hoe kan het ook anders, Clarence Seedorf. De bal die de oud-international overschoot, zijn ze nog steeds aan het zoeken…

Afgelopen woensdag begon Turkije gedreven in de eerste minuten en kwam het bijna tot scoren dankzij Burak Yilmaz. Stekelenburg bracht (helaas) redding en onderstreepte maar weer eens hoe goed hij wel niet is. Als Turkije-fanaat was ik, ondanks de 1-0 nederlaag, apetrots op Turkije. Gevochten als leeuwen, veel debutanten en veel jonge talenten die op speelminuten konden rekenen door Guus Hiddink. Daarnaast kreeg ik Royston Drenthe en Ryan Babel te zien. Een persoonlijk triomf omdat die twee mijn favoriete helden zijn in het Nederlandse voetbal. Helaas erg kort, maar ik mag zeker niet klagen.

De sfeer mocht er woensdag zijn in de Arena. Naast het duel was er ook veel spektakel op de tribune in de Turkse vakken. Bengaalse fakkels werden afgestoken met wat harde knallen er tussen door en luid gezang tot aan het laatste fluitsignaal. Helaas werd het duel overschaduwd door een tsunami aan negativiteit. Dé Turkse fans die zich zouden hebben misdragen tijdens de wedstrijd en mensen die opperden voor een interlandverbod tussen beide landen. Alle Turkse supporters werden direct over één kam geschoren door de media die weer begon met het spugen van gal. Erg jammer!

Medevoetballiefhebbers net als ik, Turkije-fan, vind ik het gooien van fakkels oliedom, schandalig, zwakzinnig en idioot. Net als het gooien van ander soortgelijk vuurwerk. Of het nou Turkije-supporters zijn, Feyenoord-supporters of supporters van de lokale voetbalclub. Laat één ding duidelijk zijn, een stadion hoort veilig te zijn! Een fakkel afsteken om de sfeer te bevorderen, prima. Maar ga er niet als een debiel mee lopen gooien met het risico andere flink letsel toe te brengen.

Niet alleen de Nederlandse supporters veroordeelden (terecht) het gedrag van een aantal fanatieke aanhangers. Ook het overgrote deel van het Turkse publiek maakte woensdag duidelijk dat de handelswijze van sommige individuen bespottelijk was. Luid boe- geroep was goed te horen door de Arena als er weer een fakkel naar beneden werd gegooid. Ook mijn oom werd er stapelgek van. Een fanatieke Fenerbahçe-fan die afkeurend naar het veld keek waar de betreurenswaardigheid van zijn gezicht afdroop. De wedstrijd had juist één en al sportiviteit moeten uitstralen. Beide landen zijn knotsgekke voetballanden. Het respect was er op het veld tussen beide elftallen en buiten het stadion verliep ook alles naar de wens van de KNVB en politie.

Ondanks de nederlaag wil ik samen met de Nederlandse, Turkse en neutrale toeschouwers terug kijken op een leuke voetbalavond waar Turkije en zijn debutanten wilde laten zien dat wij Turkije nog niet moeten afschrijven ondanks de negatieve resultaten dat het land boekt. Dat we een goede talentvolle generatie hebben dat er aan zit te komen en dat we een zeer goede voetbalsultan in huis hebben in de naam van Hiddink. Ik bedank ‘sultan’ Hiddink dan ook voor deze wedstrijd die hij eigenlijk heeft gefikst. Dat ik eindelijk naar een voetbalwedstrijd van Turkije kon gaan zonder duizenden kilometers te moeten reizen.

Geef het negatieve geen aandacht want daarmee ondersneeuw je al het positieve en zet je de verhoudingen alleen maar (onnodig) op scherp. De KNVB en de politie hebben al een aantal ‘hooligans’ opgepakt en zullen dan ook zeker 18 maanden en 450 euro lichter niet meer te zien zijn. Laat ons, de sportieve en echte supporters, niet de dupe worden van een stelletje vandalen. Wij genieten wél graag van een leuke ‘fair play’ avond tussen Nederland en Turkije! KNVB, pak dat alstublieft niet van ons af!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

41 reacties (laatste reactie door ArdaGS)

Goeie toon. Uit het hart. Dus mooi om te lezen.

Off: Ik heb respect voor je plaatje. Ik vind hem best mooi gemaakt!

Ik heb vooral gelachen om deze alinea, over de gemiste strafschop van Seedorf! Dankzij jou ben ik met een goed gevoel uit bed gestapt vanmorgen!
'het eerste sportieve contact vond plaats in 1958 toen de nationale voetbalteams van Nederland en Turkije op het veld aantraden. In 1997 vond het laatste duel tussen beide landen plaats die Turkije met 1-0 won dankzij levende legende, Hakan Sükür. Nederland kreeg nog wel een penalty maar kwam niet tot de gelijkmaker dankzij, hoe kan het ook anders, Clarence Seedorf. De bal die de oud-international overschoot, zijn ze nog steeds aan het zoeken…'

Maar waar ik het nog meest nieuwsgierig naar ben, is de bereidheid van de Osmanen die meevochten in de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederlanders en de Spanjaarden. Ik heb dat nooit geweten, net als veel andere Hollanders onder mij. Waar heb je die informatie vandaan? En waarom vochten de Osmanen juist samen met de Nederlanders? Komt dat door die handel? Ik ben daar wel benieuwd naar!

Overigens is je stuk best goed, maar je springt wel een beetje de hak op de tak. Het is zeker weten een mooi stuk om te lezen, ga zo door!

Mooie column!

Alleen vind ik het jammer, dat je dan niet het jaartal 1612 in je stukje geschiedenis hebt opgenomen, aangezien dat het jaartal is dat te boek staat als begin van de relatie en vriendschap tussen de Turken.

Daarom zal er ook in 2012 veel festiviteiten georganiseerd worden in beide landen.
Een van de websites die ik heb geraadpleegd zegt daar het volgende over:

In 1612 besloten Nederland en Turkije vriendschappelijke relaties aan te gaan. Sedert die tijd zijn er talloze Nederlandse ambassadeurs naar Turkije gegaan waar zij, eerst bij de ‘osmaanse Porte’ in Istanbul en later bij de regering van de Republiek Turkije in Ankara, de belangen van de Nederlandse natie behartigd hebben. In de 17e en 18e eeuw vormde de handel op de Levant een belangrijke bron van inkomsten voor de Nederlanders.

1612-2012 is 400 jaar vriendschap en sportiviteit.

Maar goed, ik vind het een mooie column, wou alleen dit stukje nog even toevoegen!
5 sterren, allereerst omdat het een mooie schrijfstijl is, het leest makkelijk, bovendien is het geen uitgekauwd onderwerp, maar juist weer eens wat nieuws, dankjewel daarvoor want het lezen van de Ce´s van de laatste tijd deed me weinig plezier.

@ Vz:

Is er een probleem? Ik probeer te stemmen maar er staat dat ik eerst een reactie moet geven, dat heb ik gedaan maar het werk niet?

Je kan het wel zo positief praten over de '400-jarige vriendschap' tussen Nederland en Turkije.
Maar waarom heb je die vervelende Nederlandse gezegdes dan over Turken?

- Aan de Turken overgeleverd zijn.
Slecht behandeld, bedrogen, mishandeld worden

- Roken als een Turk
Kettingroken

dit zijn maar enkele uitspraken, daarnaast was er altijd haat en angst tegen de Turken, zo hebben ze de Erasmus Universiteit met name opgericht om wapens e.d. tegen de de Ottomanen gebruiken

Dus vriendschap is er nog lang niet tussen de twee landen

'het woord Turk is in het Nederlands eeuwenlang als scheldwoord gebruikt. Hoewel dit tegenwoordig veelal als politiek incorrect gezien wordt zijn er vele anekdotes over bekend.' bron: Wikipedia

20 november 2010 om 10:48

Inderdaad. Met z'n allen te wapen. Overigens ken ik jouw gezegden niet. Als het al gezegden zijn, hoeveel oorlog zouden we dan niet met Belgen hebben gehad. Ik luister liever naar 10_alex-10.

Nb. het sterren geven lukt niet, maar je verdient er vijf.

20 november 2010 om 11:58

Wat wij Nederlanders over Belgen zeggen is toch een heel stuk erger, maar toch hebben beide landen een uitstekende relatie! :P

Ik vond het een prachtige wedstrijd, jammer dat ik er niet bij kon zijn! Vooral veel respect gekregen voor de Turkse speelstijl, ontzettend fel maar niet onnodig hard! Van der Vaart had constant iemand zijn nek hijgen maar er zijn bijna geen overtredingen op hem gemaakt. Dat zegt toch wel iets over de Turkse spelers!

Prima geschreven column ook, boeiend, grappig en informatief!

Mooi stuk met de perfecte boodschap! 5 sterren!

Mooi stuk. In plaats van op de negatieve kanten te wijzen in de Turks-nederlandse verhoudingen kun je het ook wat positiever bekijken. Ik vond de situatie in het stadion op zich wel meevallen, ze gooiden geen knalvuurwerk in het stadion maar gewoon Bengaals. Dat kun je gewoon in een emmertje gooien en klaar is kees. Je hoeft er de wedstrijd niet eens voor stil te leggen. Ik vind het trouwens wel grappig te zien dat er na de wedstrijd een hele hoop negatieve reacties waren (aan beide kanten), bij dit stuk heb ik er nog geen een gezien (of hij moet van Kardec14gs, maar die doet niet anders).

20 november 2010 om 13:27

nog 1 punt trouwens: ik vind dat je beter had kunnen zeggen dat je 25.000 landgenoten zag in plaats van soortgenoten. Maar dat is alles!

Wow,

Geweldige stuk van jou 10_alex_10! Wij willen ook graag dat onze vriendschap nog langer gaat duren.
Je hebt dit geweldige stuk gewoon uit je hart vandaan gehaald! Wij als Turken zien graag later weer een oefenwedstrijd tussen Nederland en Turkije. Zelf vind ik ook dat de beveiligers beter moeten gaan controleren op de fakkels. Ze staan daar toch niet om alleen maar te kijken... Gelukkig zijn wij niet zo erg als Marokkanen die het wel voor hun zelf hebben verpest.

Goed stuk, alleen vind ik soortgenoten inderdaad ook niet echt handig gekozen. Eigenlijk scheer je nu zelf 'over één kam', of dat moet je bedoeling geweest zijn? Maar ik denk niet dat je je oom als hetzelfde soort mensen wilt zien als de mensen waar hij zo treurig van ging kijken.

Verder prima gedaan!

Edit: beoordelen lukt niet. Hou je van me tegoed!

Leuk geschreven! Ben zelf ook wel voor bengaals vuurwerk maar dan wel op die plekken waar mensen het niet erg vinden. Kan toch aardig benauwd worden als dat dak dicht gaat

Als ik sterren kon geven kreeg je er 5. Niet alleen omdat je leuk schrijft, maar ook omdat jij als Nederlandse Turk beter Nederlands schrijft dan sommige Ce's uit Nederland zelf. Ik erger mij daar altijd een beetje aan. Dus bij deze een grote pluim!

Goed stuk, mooi geschreven, niet veel op aan te merken.
*****

Goed geschreven man, echt mooi gedaan. Ik vind het ook zeer jammer wat er woensdag is gebeurd en ik ben blij dat jullie dit soort gedrag ook afkeuren. En je mag inderdaad trots zijn op je land, want zoals je zegt, ze hebben gevochten. En ze waren nog maar jong.

Als ik weer kan stemmen dan geef ik je beslist 5 sterren.

Geweldig stuk! Ik moet toegeven dat ik ook boos was toen ik het bengaals vuur het veld op zag vliegen en in mijn hoofd vergelijkingen ging maken met het uit de hand gelopen duel tegen jong Marokko. Het is zo makkelijk je te laten leiden door de onrust die een klein groepje veroorzaakt en het grote plaatje uit het oog te verliezen. Zelfs een linkse autochtoon als ik, die al jaren met veel plezier tussen allochtonen (overvecht) leeft kan op zo'n moment last krijgen van domme, nationalistische gevoelens. Dit stuk bevestigt maar weer eens wat ik eigenlijk al weet. Het gaat om een klein groepje idioten en de overgrote meerderheid bestaat uit fijne mensen die gewoon samen willen leven. Bedankt voor de herinnering hieraan. Hoera voor 400 jaar vriendschap! Laten we dat in 2012 vieren met o.a. weer een interland!

Vijf sterren, als ik kan stemmen. Zo niet, dan hou je hem tegoed.

Zéér mooi stuk heb je weer geschreven. *****

Een leuk stuk om te lezen maar wat ik zo jammer vond aan deze wedstrijd was o.a. de laserpennen, fakkels en het uitfluiten van Nederland terwijl de meeste Turken in dat stadion in Nederland woonden. Kijk ik kan best begrijpen dat je voor Turkije bent, niks mis mee, maar dan hoef je Nederland toch niet uittefluiten?

20 november 2010 om 18:09

Idd laserpennen en met fakkels gooien moet je gewoon niet doen. Het uitfluiten wordt verkeerd geinterperteerd. Als ned balbezit had werd er keihard gefloten om zo Nederland uit het spel te halen. Niet omdat de Nederlandse turken anti nederlands zijn. Nee, dit is typisch turks om het fluiten als aflleiding te gebruiken. Dit gebeurt tegen elke tegenstander. Vooral als Turkije of het eigen team onder druk komt te staan proberen zij dat zo te verhelpen. En dat helpt echt goed

21 november 2010 om 20:28

@ternos

Het uitfluiten is vrij standaard in Turkije. Heeft niks met disrespect naar de tegenstander toe te maken, maar alles met het verstoren van de concentratie van de tegenpartij. Bengaals vuurwerk vind ik persoonlijk mooi om te zien, maar het is vrij idioot om het op het veld te gooien. Het merendeel van de Turkse supporters was er dan ook niet blij mee. Gesteld dat het om een tiental fakkels ging uit een publiek van circa 20.000 tot 25.000 supporters heb je te maken met 1 op de 2000 á 2500 man.

Thuisgekomen heb ik nog ff het live-verslag op VZ gechecked en wat daar aan verwensingen werd uitgesproken is niet normaal. Schandalig gewoon. Er is echt een groot gebrek aan kennis over de (sport)cultuur van Turkije, zie de reacties over het uitfluiten. Misschien slagen wij er als ''allochtonen'' ook niet goed in om ons beter te presenteren, maar dit neemt niet weg dat er een grote groep autochtonen zijn die een blinde haat hebben voor alles wat hen vreemd is en ieder incident aangrijpen om hun eigen stereotype beeld over ''de allochtoon'' te herbevestigen. Ik nodig dan ook een ieder uit om af en toe buiten zijn bekende kaders te treden en verder na te denken dan zijn/haar neus lang is. Er is altijd genoeg ruimte voor meer positiviteit, laat dit artikel een goede bijdrage hieraan zijn!

Echt geweldig geschreven, ik moest echt lachen van dat Seedorf stukje. Je straalt warmte en liefde uit, zou je niet echt verwachten van een stereotype Turk. Want zeg nou zelf, hier in Nederland is het helaas zo dat als een stereotype Turk in het nieuws komt, het meestal 8 van de 10 keer negatief overkomt. 2 van de 10 passen in het kader van bijvoorbeeld ''turk officieel langste man ter wereld''. Zie mij niet als een racist, ik wéét dat er een heleboel Turken een voorbeeldfunctie zijn, sommige zijn zelfs vele male verstandiger dan sommige Nederlanders. Maar het beeld dat eruit komt is meestal negatief. Een krant als de Telegraaf scoort geen hit met allemaal liefdadigheids-campagnes die georganiseerd worden door buitenlanders. Alleen maar bullshit over misdaad en Bn'ers. Hiervoor schaam ik me, Bn'ers. Kom op zeg. Ik schaamde me ook toen ik de wedstrijd aan het kijken was en op voetbalzone ging Live Meepraten. Gelukkig voor jou dat je in dat stadion was, want je wou echt niet weten wat er allemaal geschreven word over jou volk. Of het nou over vuurwerk of laser ging, er word met ziektes gestrooid en zinnen als ''die #!#$ Turken met hun vuurwerk, doe dat maar in hun eigen land'' Wat schaamde ik me diep. Echt diep. Zijn dit de mensen waar ik dit land mee moet delen? Laat hun maar lekker weg gaan, types als JIJ hebben we juist nodig. Ik hoop ook voor je dat je die Live Meepraten niet leest, ik zou er kapot van zijn gegaan. Maar ik denk wel dat de moderators het flink hebben schoongemaakt, 2 van de 3 zinnen waren discriminerend, zowel voor het Turkse volk als tegen ziektes.
Genoeg geluld, wat ik wil zeggen is, prachtig column, als het kon gaf ik je 6 sterren.
Keep up the good work.

*****

20 november 2010 om 19:35

je haalt me de woorden zo uit mijn mond
jammer dat ik geen groen radje kan geven

21 november 2010 om 04:08

e straalt warmte en liefde uit, zou je niet echt verwachten van een stereotype Turk

Haha, moest wel even lachen. Jammer genoeg heb je wel gelijk, hoewel de meeste Turken wel warmte uitstralen. Alleen heb je ook van die types, waar ik me overigens ook aan erger, die het verpesten voor de rest!
Verder echt een nette en eerlijke reactie, veel mensen zouden een voorbeeld aan jou kunnen nemen. Want door mensen zoals jij, zal de relatie tussen de Turken en Nederlanders zeker verbeteren. We gaan de goede kant op, alleen was woensdagavond weer een minpuntje. Ik geloof er heilig in dat het ooit (al dan niet over 400 jaar :D) het hele gedoe over racisme over is.

Ont:

Wow: ik kan alleen maar zeggen: amen brother, amen. _o_
Je hebt even mijn avondje prachtig beschreven. Hoewel je nog meer had kunnen vertellen over de relatie vroeger, vind ik het een prachtig stuk. Ik wist het namelijk nog niet. Laten we hopen op veel meer samenwerkingsverbanden.

Prima geschreven, recht uit het hart. Alsof je mijn avondje hebt beschreven

5 sterren!

Ik was er ook fijn dat er meer mensen zijn die de fakkels dom vonden en voor de rest 5 sterren was leuk en lekker doorheen gelezen

5 sterren (als ik kan stemmen tenminste) meer hoef ik niet te zeggen.

''dat Willem van Oranje Nassau oftewel Vader des Vaderlands de Spanjaarden versloeg dankzij de grote inspanning en hulpkracht van de Osmanen. Alleen de Osmaanse supermacht was bereid om Nederland te helpen in de tachtigjarige oorlog tegen Spanje die Nederland uiteindelijk ook won.''

De Nederlanden versloegen de Spanjaarden dankzij de hulpkracht van de Osmanen ?? Waar hebben ze dan geholpen? Ik kan me echt geen veldslag of zeeslag voor de geest halen waar samen tegen Spanjaarden is gevochten. Dat Spanje een gezamenlijke vijand was, is een ander verhaal. Nederland streed hier tegen Spanje, en Spanje had zo nu en dan wat zeeslagen tegen Ottomanen in de Middellandse Zee.
Alleen de Ottomanen waren bereid te helpen?? Zou eerder de Engelsen (verslaan Spaanse armada) en zelfs Fransen noemen.
Echt historische nonsens allemaal.
En liever Turks dan Paaps? Betekent niet meer dan dat men nog liever onder de sultan dan onder de katholieke paus wil leven. Zegt meer over de katholieken destijds dan de ''turk''.

Verder leuk stuk hoor.

21 november 2010 om 11:05

Paaps, bedoelde men uiteindelijk de Spanjaarden mee, omdat die Katholiek waren. Aangezien, grote deel Protestants was in die tijd, werden ze door de Spanjaarden gedwongen tot Katholicisme.

21 november 2010 om 11:15

Ik ken ook de geschiedenis tussen Nederland en Turkije. Ik kan het hier allemaal wel kopieren en plakken maar je kan het beter zelf rustig lezen.

Spanje was een concurrent van het Ottomaanse Rijk.

Vanuit de Hollanders gezien moet je je volgende voorstellen over hoe de steun van de Turken aan ze overkwam:
Holland was destijds een kleine staat die door Spanje werd overheerst. De Spanjaarden waren katholiek, de Hollanders protestant. De Spanjaarden waren begonnen om Holland stap voor stap geheel onder controle te plaatsen. Daarbij vonden er vervolgingen plaats en de ene na de andere rechten van Hollanders werd ingeperkt.
Hoe Spanjaarden met overheerste volkeren mee omgingen kunnen de Azteken, Inca’s enz je wel veel over vertellen:
vernietiging cultuur, taal en religie (midden-amerika en groot deel Zuid-amerika is nu daardoor katholiek christelijk en praat Spaans).
Dat lot wachtte ook de Hollanders.
Willem van Oranje vroeg daarom steun aan andere staten om hulp zoals Frankrijk en Engeland. Die lieten de Hollanders in de kou. Alleen de Turken kwamen ze te hulp.

Wat voor impact dit op de Hollanders heeft gehad maakt volgende kaart van Europa duidelijk:

http://i37.tinypic.com/2lazr03.png

De supermacht van destijds, misschien de machtigste natie in de wereld hielp het nietige Holland. Een klein volk zal dan zeker zich gesterkt voelen en de sympathie zal ook echt zijn geweest, niet oppervlakkig of zo.
Ook was vrijheid van godsdienst en tolerantie tegenover andere volkeren van de Turken bij ze bekend.

Heden is misschien een gelijksoortige voorbeeld met Kosovo:
De Amerikanen kwamen ze te hulp toen de Serven ze meedogenloos vervolgden. De Kosovaren richten nu standbeelden op voor de voormalige Amerikaanse president Clinton.

Dat later deze houding Hollanders tegen Turken omsloeg kan denk ik te maken hebben met propaganda vanuit christelijke groepen zoals de Grieken en Armenen. Na eeuwen verdwijnt betekenis van steun van een islamitische staat die duizenden km’s verderop zich bevindt en zal sympathie (gevoed door anti-turkse propaganda) aan medechristenen prevaleren.
Dat de term Turk een negatieve lading heeft in Nederland is niet bijzonder overigens. Turken zijn wel vaker ondankbare volkeren tegengekomen*.

In ieder denk ik dat Turkse steun aan Holland belangrijk was. Ik sluit niet uit dat zonder die steun het huidige Holland niet zou hebben bestaan.

*zoals bv de Britten. Zonder Turkse steun hadden waarschijnlijk de Spanjaarden Engeland binnengevallen en het veroverd. De Britten hebben voor een dier de term turkey bedacht.
tussendoor:
Turken moeten voortaan maar een kip briton noemen (tavuk --►briton).

Je kan op verschillende plekken in Nederland monumenten zien die zijn gemaakt als herinnering voor de Ottomaanse hulp. Zie Breda. Ook trokken Nederlandse oorlogsschepen ten strijde tegen de Spanjaarden met Turkse/ottomaanse vlaggen. De 3 witte manen en rood achtergrond.

http://i27.tinypic.com/okop5s.jpg

Check wat de koningin heeft gezegd toen de Turkse president naar Nederland kwam in 2001.

“De strijd toen, tegen de gemeenschappelijke vijand, de Spaanse Habsburgers, maakte ons alvroeg tot lot- en bondgenoten. De leider van de Nederlandse opstandelingen, Willem van Oranje, zocht contact met de heerser van het Ottomaanse Rijk, dat toen tot de grootste onder de grote mogendheden van Europa behoorde. Zijn aanbod tot samenwerking vond een gunstig onthaal en zo ontstonden bijna vier eeuwen geleden de diplomatieke betrekkingen tussen de jonge Republiek en de Verheven Porte. In al die eeuwen zijn deze betrekkingen nooit onderbroken geweest door oorlog, een welhaast uniek feit in de geschiedenis van ons zo vaak door conflicten verscheurde continent.” 114
noot 114: Toespraak van Hare Majesteit de Koningin tijdens het diner ter gelegenheid van het staatsbezoek van de President van de Republiek Turkije, de heer Ahmet Necdet Sezer, en mevrouw Sezer aan Nederland, 3 april 2001.

Lees dit forum met info en voetnoten:
http://turksnl.net/forum/viewtopic.php?f=7ent=1920... turks dan paaps#p888007

Of deze scriptie

http://www.armandsag.nl/papers/a. Sag - Masterscriptie.pdf

21 november 2010 om 11:22

Leuk om te lezen want ik ben een geschiedenis fanaat maar volgens mij was Spanje destijds toch echt het machtigste in de wereld met al zijn kolonies in Zuid-amerika .

'turken zijn wel vaker ondankbare volkeren tegengekomen*'

Wat bedoel je hiermee?

21 november 2010 om 11:27

Ik heb het alleen gekopieerd en geplakt van een forum. Ik denk dat er wordt bedoelt dat de landen momenteel en toen eigenlijk nooit dankbaarheid hebben getoond of tonen aan Turkije. Zoals Engeland dat uit dank een dier vernoemd naar Turkije.

De spaanse armada is mededankzij de hulp van Turkije vernietigd. Misschien ken je ook de derby tussen Deportivo en Celta de vigo. De bijnaam van Deportivo namelijk el Turco's...

Leuk dat je ook een geschiedenis gek bent. Ik denk alleen dat het Ottomaanse rijk zeker sterker was in die tijd...

Mooi stuk., was ook in het stadion zat ook tussen de Turken. De sfeer vond ik over het algemeen gewoon goed. Zeker van de Turkse kant. Dat er een paar fakkels op het veld gooien nja, c'est la vie.

Als dank voor de hulp heeft prins Maurits een plek in Zeeland naar Turkije genoemd genaamd Turkeye.

Zie : http://nl.wikipedia.org/wiki/turkeye

mooi stuk 5 sterren.

wrm kan ik niet stemmen???

Bedankt allemaal voor de positieve reacties! Jammer dat jullie niet konden stemmen. Persoonlijk ook erg jammer want er werden mooie ''cijfers'' gegeven en dan is dat gewoon balen!!!!

Nogmaals bedankt en op nog eens 400 jaar vriendschap, sportiviteit en tollerantie met een knipoog...

Groet Alex10

Nogmaals, mooi stuk. Deze reactie moet ik wel plaatsen, wil ik je die sterren alsnog kunnen geven. Maar ik vind het gewoon goed geschreven over die vriendschap enzo.

22 november 2010 om 18:30

Hetzelfde ls Miln, moet een reactie geplaats hebben om te stemmen.

En inderdaad, nogmaals erg mooi geschreven.

Nog eentje voor de sterren.

Nogmaals een reactie dan 5 sterren!

om te kunnen stemmen, leuk stuk

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Turkije

FIFA ranking: 37
351 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Turkije.

In de wandelgangen

Donderdag 27 juni
PEC Zwolle ziet Sepp van den Berg voor minimaal 1,9 miljoen euro naar Liverpool vertrekken en meldt zich in Noord-Brabant voor een vervanger. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren