David versus Goliath

Donderdag, 18 november 2010 om 09:49 door Suurbier

''Sjakie! Sjakie!'', schreeuwt een bestuurslid van Ajax. ''Wat ga je doen man?!'', klinkt uit de keel van Jaap Hordijk, de mollige bestuurder. Waarop de flamboyante man waar tegen gesproken word antwoordt: ''Het is toch rust?''

Wat ik zojuist beschreef was een historisch moment in de clubgeschiedenis van Ajax. Namelijk de befaamde mistwedstrijd in het Olympisch Stadion. Een mysterieuze overwinning van de Amsterdammers, want zelfs de mensen in het stadion konden de bal amper volgen. En juichten pas bij een doelpunt wanneer de buurman aan de andere kant al half schor was. 5-1 werd het liefst, en slag één was gewonnen door Rinus Michels. Destijds heeft hij als trainer van Ajax de ondankbare taak Ajax gekregen weer omhoog te helpen, hij heeft later talloze successen geboekt maar dit was er een om nooit meer te vergeten.

Vooraf aan de wedstrijd was er veel ophef in de media. Het grote Liverpool van manager Bill Shankly had tegen Ajax geloot voor de volgende ronde van de Europa Cup I. Ajax werd bij voorbaat afschreven, want Liverpool kwam immers uit Engeland en was daar ook nog eens een van de grote jongens. Ajax telde Europees niet mee. Maar als echte Amsterdammer liet Michels zich niet kennen, en speelde hij mee in het spelletje van Shankly. Bluffen met alle gevolgen van dien. Inzet werd beloond, de supporters werden vermaakt en de trainer was tevreden.

Het mooiste aan de wedstrijd was het veldspel van Ajax. Met nadruk het spel van Sjaak Swart. Deze vedette passeerde de ene na de andere speler van Liverpool. Horendol werden ze ervan want er waren slechts een paar meter zichtbaar door de mist. Het eigen doel was vaag herkenbaar, maar het doel van de tegenstander vinden was nattevingerwerk. En daar profiteerde Swart van. Die dekselse buitenspeler dook zo voor je op en voor je het wist was de bal met de rechter of linkervoet al onnavolgbaar aan je voorbij gegaan.

Uitgeput na deze fysieke inspanningen hoorde hij aan de andere kant van het veld een fluitje. ''Hehe, eindelijk rust'', dacht hij. Hij liep het veld al af en was net in de catacomben toen hij werd ingehaald. Paniekerig rende hij terug, na de wijze woorden van Hordijk. Het drong tot hem door dat het spel nog steeds aan de gang is. Net op tijd zat er weer gras onder zijn noppen, en meteen kreeg hij de bal aangespeeld van Johan Cruijff. Vol adrenaline rende Swart zich voorbij de Britse defensie en gaf een geweldige voorzet op maat. Er werd uit gescoord en het was vlak erna echt rust. Tussenstand: 4-0.

Maar dat was vroeger, toen schreef je poep nog met lange oe en hadden voetballers nog een persoonlijkheid. Tegenwoordig zijn trainers en spelers bang om voor hun mening uit te komen. De voetballers die het durven worden afgeschilderd als arrogante klootzakken, en diegenen die braaf luisteren naar de persvoorlichter worden ervan beschuldigt saai te zijn. Inhoudsloos. Allemaal voorgekauwde leugens zijn het. Daarmee bedoel ik dat je gewoon van de spelers kunt aflezen dat ze niet menen wat ze vertellen. Het is een trend geworden om eerst te zeggen: met alle respect en vervolgens de tegenpartij te kleineren. Een trainer hoort er pas bij als die een wedstrijd tegen amateurs uitvoerig bestudeert en tot de conclusie komt dat ze ''gevaarlijk kunnen counteren'', en ''goed georganiseerd verdedigen, een erg stugge ploeg dus''. Daarom kijk ik tegenwoordig pas naar de wedstrijd als deze al vijf minuten bezig is. Ik hoef niet meer te horen hoe Martin Jol zijn spelers heeft ''opgepept'' als ze weer als dolende schooljongetjes zich de les laten lezen door de tegenstander. Ik verlang terug naar de tijden van de Generaal. Waarin de spelers zich vol gaven voor de club en de supporters in extase lieten raken. Zoals destijds in het Olympisch Stadion.

De uiteindelijke uitslag is voor iedereen bekend, Ajax wint met 5-1, en Shankly zijn media-offensief om de spelers van Ajax onder druk te zetten is mislukt. Wanneer ik aan deze wedstrijd terugdenk, schiet mij iets te binnen. Over twee weken speelt het huidige Ajax weer een wedstrijd tegen een Europese grootmacht. Deze keer is de tegenstander Real Madrid, met opnieuw een trainer die niet op zijn mondje is gevallen. Zoals het er naar uitziet zullen de Amsterdammers roemloos het hoogste podium verlaten, maar ik geloof nog in een stunt. Net zoals vierenveertig jaar geleden moet Ajax weer die Amsterdamse bluf te pakken krijgen. Alleen door lak te hebben aan de tegenstander, en ze niet te overschatten is er destijds gewonnen. ''Uitgaan van de eigen kracht'', dat wil ik horen uit de keel van Jol.

En wie weet herhaalt de geschiedenis zich dan opnieuw, het is er inmiddels koud en mistig genoeg voor in Nederland, en het zou mooi zijn als er wederom een voetbal-versie is van David versus Goliath.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door DennisdeW)

Mooi stukje, al denk ik dat de mistwedstrijd een dergelijk verloop had juist omdat het in die tijd was.. Ik was in die tijd nog lang niet op deze aardbol dus ik weet het niet zeker maar ik denk dat buitenlands voetbal niet of amper bekeken kon worden op tv..teams wisten weinig tot niets van elkaar voordat ze elkaar voor het eerst tegenkwamen..met de technologie van tegenwoordig weet Mourinho waarschijnlijk zelfs of van der Wiel links of rechtsdragend is.

Het is een aardig verhaal maar als ik sprookjes wil lezen dan koop ik wel een boek van de gebroeders Grimm. Voetbalinhoudelijk is het volslagen kul. Vijf sterren voor taalgebruik, één voor de inhoud. Gemiddeld toch nog die zo innig gewenste derde ster

18 november 2010 om 13:45

Haha, ik moet eerlijk zeggen mooie grap over de derde ster.

Aardig om te lezen. Alleen ontgaat mij het verband tussen het verhaal met sjakie en het tweede gedeelte over dat trainers en spelers onzinnige dingen vertellen in de nabespreking. Ik vond het eerste gedeelte leuk om te lezen ben het wel eens met het tweede gedeelt. Alleen waarom het bij elkaar in het stuk staat is mij een raadsel het spring een beetje van de hak op de tak. daarom ''slechts'' 3 sterren

18 november 2010 om 13:44

Ik wou duidelijk maken dat Sjakie zo kon excelleren omdat destijds de tegenpartij niet zo opgehemeld werd, maar er uit werd gegaan van de eigen kracht. Maar het gaat inderdaad van het ene verhaal naar het andere.

Ik vind verhalen over vroeger altijd prachtig, als ik dit lees zie ik me zo zitten op de schoot van me opa, luisterend naar 1 van ze oorlogsverhalen. Ik vind het een leuk stukje, en een mooie vergelijking. Want Ajax is nooit kansloos in eigen huis, je moet inderdaad van je eigen kracht uitgaan, maar ook niet onderschatten.

Kijk Auxerre - Real Madrid, Real Madrid had het lastig genoeg daar, omdat Auxerre durfde te voetballen. Ik hoop dat de geschiedenis zich zal herhalen.

Ik vond het leuk om te lezen en misschien is het wel een verhaal wat niet perse ergens op slaat en eigenlijk een utopie is. Echter was dit een Ajax-verhaal wat me echt weer een keer boeide. Lekker geschreven en heb het dank ook in een zucht uit gelezen.
4 sterren.

Kijk ik vind je insteek leuk, maar het verleden wordt in dezen weer nodeloos geromantiseerd tov nu. In die tijd gingen spelers niet snel naar het buitenland want dan zag je geen familie meer. In die tijd waren de salarissen anders. In die tijd waren er enorme verbeteringen te behalen door andere looptraining te doen (zie Ajax in diezelfde periode met een athletiektrainer). Die tijd is gewoon niet te vergelijken. Tegenwoordig zijn de grootste talenten van een club afkomstig uit achterbuurten waar de pimp uithangen belangrijk is. Als zij meteen een dikke Audi kunnen kopen en dure kleren zijn ze daar al helemaal het mannetje. Vroeger moest je nog normaal doen.

Ik ben wel met je eens dat wij meer van eigen kracht uit moeten gaan. Wij, en dan met name Derksen voorop, lopen altijd onze eigen clubs en competitie volledig neer te maaien. We zijn te klein, machteloos, niet goed genoeg, blabla. Onzin vind ik dat. FC Porto heeft een soortgelijk budget als Ajax en die gaan wel uit van eigen kracht. Dat brengt ze geregeld erg ver.

18 november 2010 om 14:49

Ja maar FC Porto heeft wel een iets betere scouting dan Ajax met al die Brazilianen en Argentijnen die ze jaarlijks halen en soms voor een grote smak geld verpatsen.

18 november 2010 om 14:57

Klopt, dat heeft niet zozeer met hun scouting te maken, maar meer met de historische banden die Portugal met Brazilie heeft. Voor die Brazilianen is het makkelijk aanpassen aangezien het een soortgelijk klimaat is en ze spreken er dezelfde taal. Daarom kiezen die jongens ook sneller voor Portugal dan elders in Europa.
Maar ik bedoel meer dat zij ook goed kunnen opleiden, veel laten doorstromen en vervolgens goede prestaties neerzetten en voor een smak geld een paar doorverkopen. Dit is altijd het recept geweest van Ajax. Alleen vraag ik mij af of die jongens nog wel de mentaliteit hebben die tegenwoordig toppers in de jeugd zijn. Die worden op hun 15e al lekker gemaakt met koelkastcontracten van 40 000 euro per jaar.

18 november 2010 om 17:31

Beste Livinglegend
Ben het met je eens, de tijden zijn niet te vergelijken. Maar ik doel niet op de verwijzingen die jij maakt. Het gaat mij erom dat spelers steeds vaker van die voorgekauwde teksten brabbelen en niet met hun eigen mening komen. Daarom verwijs ik naar misschien wel de belangrijkste Europese wedstrijd voor Ajax, want sindsdien is er naam gemaakt in Europa. In deze wedstrijd tegen Liverpool werd er vooraf tenminste echt gepraat, de gemoederen liepen hoog op en dat leidde onder meer tot een spannende pot. Dit zie je echter nog maar zelden..

18 november 2010 om 17:37

Oke ja dat had ik niet helemaal meegekregen dan. Ben het wel met je eens wat dat betreft. Maken ze een fout, geven ze een politiek correct antwoord en gaan weer stug door met wat ze deden. Daar kan ik me ook aan ergeren. Is ook wel een beetje het gevolg omdat elke verkeerde zin ongenadig afgestraft wordt en de rest van je carriere achter je aan sleept. De mediadruk is enorm toegenomen.

Gelukkig heb je nog mannen als van Bommel die gewoon zeggen waar het op staat en wat ze vinden. Is meteen ook een leuker interview om te kijken.

18 november 2010 om 19:04

@ Livinglegend

Precies, dat bedoel ik. Het is zonde dat alles onder een gigantisch vergrootglas word gelegd in de media. Maar altijd dat ingraven voor een wedstrijd. Word daar zo moe van. Juist van Bommel is een goed voorbeeld van hoe het anders kan. Bedankt voor je feedback.

19 november 2010 om 15:22

Ja dat moeten ze hier ook is doen.

18 november 2010 om 16:26

En de Portugeze clubs laten hun spelers ook alleen maar gaan voor de hoofdprijs. Anders is het gewoon een simpele: Nee! Het lijkt er ook op dat de topspelers niet zo graag willen vertrekken bij Porto, want er zijn een paar die al lange tijd toe zijn aan een stap omhoog. (hulk, Falcao en Varela bijv.). Bij Ajax gaan de spelers toch wat vlotter weg en niet altijd voor de hoofdprijs.

Er gaan trouwens weinig Argentijnen naar Porto, het zijn vrijveel de Brazilianen die steeds de overstap maken.

18 november 2010 om 16:37

Ja, maar in Portugal is er meer gebondenheid, lijkt het wel.
Spelers blijven langer, zijn honkvaster.. zijn nog veel meer met familie- en vriendenbanden bezig.
Toch jammer, want Nederland heeft potentieel een zeer goede competitie met al die talentvolle spelers...
Maar kijk nou eens naar Joao Moutinho, had de clubs voor het uitkiezen, oa Everton etc. maar koos voor het Porto in eigen land. Dat zie ik een Nl'se speler niet snel doen..

Maar goed on:
Leuke column, waar je hebt geprobeerd ook nog je mening in te verwerken maar het is allemaal een beetje achterhaalt.
Ajax speelde toen ook met toppers als Keizer, Swart, Suurbier, Neeskens en Cruijff (zat eraan te komen)..
Maar niettemin vond ik het leuk om te lezen..
Dus 4*

18 november 2010 om 17:19

Dat komt ten eerste omdat er in Portugal veel meer geld beschikbaar is. En ten tweede zetten Portugese clubs heel vaak enorme clausules (david Luiz 40m, Dí Maria 35m, Nani 30m) in het contract, om vervolgens een lager bod altijd af te slaan. Zo houden ze hun talenten in eigen land.

Leuke column! Boeiend om te lezen!! Ajax-real wordt gaaf!!

Heerlijk verhaal Suurbier, verhalen over vroeger lees ik altijd graag. Je punt over het voorgekauwde mediaoptreden deel ik ook volkomen, was er maar wat meer spontaniteit. In dat opzicht kan ik overigens wel genieten van Mourinho, Van Gaal en Adriaanse, die staan altijd garant voor interessante streken en analyses. Waren er maar voetballers die dit deden, misschien zijn ze er wel, maar ik kan ze zo snel niet verzinnen. Verder op je schrijfstijl is ook niets aan te merken het leest lekker weg en boeit mij van begin tot eind! Ik verheug me nu alweer op je volgende Ce......ga zo door!

18 november 2010 om 19:31

Bedankt!
Weet echter niet waar ik de volgende keer over zal schrijven dus wie weet duurt het wel even..

Leuk stukkie, zo'n nostaligisch verhaal geeft je altijd de hoop dat het weer word als toen.
Toen Psv, Ajax en Feyenoord nog schitterden in Europa, dat de nostalgie weer toekomst word, daar droom ik van.

Leuk verhaal. De reden dat het niet gaat werken is dat er te weinig echte 'sjonnies of Sjakies' uit Amsterdam in de selectie zitten. Suarez heeft als buitenlander wel de juiste mentaliteit, maar bv Belgen staan er om bekend 'liever en aardiger' te zijn en daardoor zullen Vertonghen en Alderweireld nooit de Amsterdamse schoffies mentaliteit krijgen.

Aan de andere kant van het spectrum heb je een Greg, die liever met zn Black Card zwaait en tot 3 uur snachts ligt te chillen met zn matties. Volwassenheid en professionaliteit ontbreekt en zelfoverschatting overheerst.

Met die combinatie ga je het zowel nationaal als Europees niet maken. Er moeten gewoon weer een paar echte Mokummers als Heitinga in de selectie komen. Dát zal Ajax goed doen.

19 november 2010 om 16:21

Eens. Ook als je de jeugdopleiding bekijkt zitten er niet eens meer echte Amsterdammers tussen. Volgens mij is de laatste Amsterdammer die doorbrak in Ajax 1 vanuit de Ajax jeugd Patrick Kluivert. De rest komt uit omstreken in de regio.

19 november 2010 om 17:22

Vdwiel, Emanuelson,jozefzoon, Zijn volgens mij echte Amsterdammers

19 november 2010 om 18:04

Amsterdam in je paspoort zegt niks Cvitanich. Emanuelson is een echte Ajacied, maar geen Amsterdammer. In mijn ogen, moet ik er wel bij vermelden.

19 november 2010 om 17:25

Heitinga is helemaal geen Amsterdammer, hij komt uit Alphen aan de Rijn. Maar het is wel een echte Ajax speler met een Ajax hart! Je noemt wel Greg maar dat is toch wel een echte Amsterdammer!

19 november 2010 om 17:59

het is wel een echte amsterdammer, maar zijn mentaliteit is niet goed voor een sportman. de nacht voor de verloren wedstrijd tegen ADO twitterde hij om drie uur 's nachts nog dat hij een filmpje aan het kijken was...

19 november 2010 om 18:03

Gregory is geboren in Amsterdam. Verder niets, hij heeft helemaal niks meegekregen behalve dat hij zich al groter voordoet dan hij is.

Mooie Club Expert. Ondanks mijn antipathie jegens jou club toch genoten van het stuk.

19 november 2010 om 17:23

Leuk dat je het een leuk stukje vond maar niemand boeit het dat jij Ajax haat... Beetje nutteloze info dus..

19 november 2010 om 18:05

Nou het zou je verbazen hoeveel mensen er op Voetbalzone je stukjes/reacties anders beoordelen omdat ze voor de rivaal zijn.

Mooi stukje, leest lekker weg.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4446
2.Vitesse4119
3.PSV4024
4.AZ3717
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. OnanaKeeper180
Q. PromesAanvaller186
D. TadićAanvaller189
L. TraoréAanvaller117
K. ScherpenKeeper00
N. TagliaficoVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 26 januari
Juventus en Sassuolo naderen een akkoord over de transfer van Gianluca Scamacca. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren