Luc Castaignos - Topper in de dop?

Woensdag, 17 november 2010 om 12:46 door Martyn7

27 september 1992. Op een doodnormale dag wordt de spits van Feyenoord 1 geboren. Luc Castaignos luidt de naam. In de voetbalwereld ook wel: De 'nieuwe Thierry Henry' genoemd. Veel furore maakte Luc in de A- en B-junioren van Feyenoord, waar hij eerst bij Spartaan '20 en Excelsior '20 had gevoetbald. Op een jeugdtoernooi stonden vele grote clubs voor hem in de rij, waaronder: Arsenal, Real Madrid, Manchester United en Chelsea. Arsenal was het meest concreet en eigenlijk heel Feyenoord had zich neergelegd bij het verlies van een supertalent.

24 september 2009. Hoe anders was het op deze dag. Castaignos speelt nog steeds bij Feyenoord en zijn debuut is aanstaande. Vijf dagen voor zijn verjaardag krijgt Castaignos dan ook zijn officiële debuut in het shirt van Feyenoord 1 door de laatste tien minuten vol te maken in het bekerduel tegen Harkemase Boys. Als Feyenoorder staat natuurlijk het magistrale doelpunt van Ron Vlaar vers op het geheugen, maar voor mij stond het debuut van deze jeugdspeler nog verser op het geheugen. In die tien minuten kon hij geen potten breken en zag je duidelijk dat hij moest wennen aan de speelstijl van Feyenoord. Desondanks was het positief te noemen dat een jongen van zestien zijn debuut mocht maken in het eerste elftal. Veel mensen dachten dat het alleen maar was om hem tevreden te houden en niet om de kwaliteiten die hij op dat moment had. Maar Feyenoord begint dit seizoen wel van deze vroege ervaring te profiteren. Het huidige seizoen draait het absoluut niet in Rotterdam-Zuid, maar één positief punt is: De jeugdspelers. Een stormachtige ontwikkeling is duidelijk zichtbaar bij Georginio Wijnaldum, Luigi Bruins en, uiteraard, Castaignos.

Op dit moment is hij achttien jaar en 48 dagen. Sinds Roy Makaay weg is en Jon Dahl Tomasson zwaar geblesseerd is geraakt, krijgt hij dit seizoen steeds vaker de kans. Aangezien Fedor Smolov ook niet brengt in de spits wat hij moet doen, kwam een basisplaats voor Castaignos steeds dichterbij. De critici vond het belachelijk dat hij met deze enorme druk moest omgaan, maar de laatste paar wedstrijden bewijst hij dat hij kan voetballen. Luc scoorde de laatste drie wedstrijden, weliswaar één buitenspel doelpunt tegen AZ, en hij staat telkens weer op de goede plek. Het is voor mij zo klaar als een klontje dat Roy Makaay als spitsentrainer een grote invloed op hem heeft en met de week groeit deze speler enorm. Hij wordt meer balvast en ook zijn aannames worden beter. De duels gaan niet zonder slag of stoot verloren, maar Luc begint er steeds meer te winnen. De topclubs die anderhalf jaar geleden voor hem in de rij stonden, hebben hun gelijk gehaald. Dit is naar mijn idee een topspits, die het kinderlijke nog uit zichzelf moet spelen, maar als hij dat uit zijn spel weet te krijgen staat hem niets meer in de weg naar een prachtige toekomst in de voetballerij.

Mijn steun heeft hij onvoorwaardelijk en ik heb een groot respect voor Castaignos dat hij zijn ding doet, zoals hij dat moet doen.

Laten we niet vergeten dat het Legioen hem in hun armen heeft gesloten:

Luc, Luc, Luc, Luc, Luc!!!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

39 reacties (laatste reactie door owensol)

Niet heel erg lang, maar ik ben ook niet zo van de lange verhalen.
Ook is die niet te kort.
En ik vind het een goed stuk maar je laat je eigen mening niet echt zien.

Een goede 3 sterren. Van mij als ajax fan!

Leuk dat een fan van Feyenoord het een topper in de dop noemt maar ik als FC Utrecht fan heb dat gevoel nog lang niet, voorlopig komt Castaignos teveel tekort voor de Nederlandse competitie, potentie om dit te worden heeft hij echter wel. Hopelijk haalt PSV hem zodat hij ook met betere spelers op het veld komt te staan, die vooral meer ervaring hebben.

17 november 2010 om 14:23

Inderdaad. Je ziet duidelijk dat Castaignos tekort komt. Dat hij dan een aantal doelpunten maakt is niet vreemd. Zet een willekeurige amateur van een hoofdklasser wekelijks in de spits van Ajax, Twente, Psv of Feyenoord en hij staat vast een paar keer op een goede plek.

Wat ik belangrijker vind, is dat ik Luc nog geen enkele actie heb zien maken waarvan ik denk: deze gast kan echt voetballen. Nu is het bij Feyenoord natuurlijk moeilijk om uit te blinken, zeker als jonge speler, maar ik denk dat hij het niet als topspits gaat waarmaken

17 november 2010 om 21:32

Dat is moeilijk te zeggen. Tegen zijn leeftijdsgenoten was hij veruit de beste, wat betekend dat hij een nieuwe uitdaging kreeg. Die nieuwe uitdaging moet hij nu wekelijks voor 40.000 man zien uit te voeren. Dat lukt niet elke willekeurige amateur verwacht ik.

18 november 2010 om 08:25

Ik denk dat zijn fysiek er vooral voor zorgde dat hij er tegen leeftijdsgenoten bovenuit stak. Dat zie je vaker in de jeugd, de grootste en snelste spelers steken er dan enorm bovenuit, maar bij de volwassenen valt dat voor een groot deel weg en dan is de vraag of ze zich daaraan kunnen aanpassen. Ik ben benieuwd, maar het voordeel voor hem is nu dat hij gewoon 2 jaar op rij elke wedstrijd in de basis start waarschijnlijk, dus alle tijd om zich te bewijzen

18 november 2010 om 14:42

Hij steekt inderdaad behoorlijk boven zijn leeftijdsgenoten uit, maar dat valt nu minder op omdat hij niet meer op het zelfde niveau speelt als die leeftijdsgenoten.

Erg kort verhaal en je geeft geen onderbouwing waarom je denkt dat hij een topspits zou kunnen zijn. Volgens mij gaat hij het eredivisie niveau nooit ontgroeien, hij is namelijk niet sterk in de lucht, Is niet 1 van de snelsten, scoort niet zo makkelijk als vroegere topspitsen dat op die leeftijd al deden en mist daarbij ook nog eens een hoop goede kansen door een gebrek aan techniek. Ik denk dat hij voor Feyenoord zeker een waardevolle spits kan gaan worden, maar hij zal nooit en te nimmer de echte top halen, daarvoor komt hij simpelweg te kort. Als hij zich goed kan ontwikkelen kan hij het niveau Edoardo da Silva (ex Arsenal nu Cska). halen, maar dat niveau is denk ik wel echt zijn top.

18 november 2010 om 14:49

De eredivisie niet ontgroeien maar wel zeggen dat hij het niveau van Eduardo da Silva kan halen. Of je schat het niveau van de eredivisie heel hoog in of je miskent toch wel een beetje het talent van Eduardo

18 november 2010 om 17:19

Daar moet ik je gelijk in geven. Wat ik eigenlijk bedoelde aan te geven is dat hij waarschijnlijk als een groot talent naar het buitenland zal gaan, daar het niveau niet gaat halen en daarna in een weinigzeggende competitie komt te spelen of weer terugkeert naar Nederland. Eduardo da Silva kwam ook naar Engeland als een grote belofte, maar heeft zijn niveau daar nooit gehaald (ja, zonder blessure misschien wel, maar dat zullen we nooit weten). Eduardo is inderdaad van een zeer behoorlijk niveau, en eigenlijk denk ik dat Castaignos dat niveau nooit gaat halen. Lukt hem dat wel heeft hij eigenlijk best een goede carriere voor zich.

Het eerste deel van mijn verhaal blijf ik wel bij, ik verwacht dat het een hele gemiddelde spits gaat worden die prima bovenin de eredivisie mee kan gaan spelen, maar nooit internationaal een gewaardeerde spits zal worden.

18 november 2010 om 17:36

oke duideiljk bedankt voor de opheldering ik snap je voorbeeld van Eduardo en ik denk dat je ook wel gelijk hebt, al vind ik het moeilijk om nu al over Castaignos iets zinnigs te zeggen, misschien onder de hoede van een van Nistelrooy toch kan uitgroeien tot een zeer degelijke spits. De tijd zal het ons leren!

Het laatste deel van de 2e alinea kan ik niet plaatsen. Een ontwikkeling bij Bruins of Wijnaldum heb ik dit seizoen niet kunnen ontdekken. Laat staan een stormachtige ontwikkeling. Bruins is nog van hetzelfde niveau als dat hij binnen kwam in de kuip. Dus hier ben ik het absoluut niet mee eens. Heb sowieso het idee dat dit stuk vooral gebasseerd is op de laatste 3 wedstrijden, terwijl het daarvoor echt slecht was bij Feyenoord. Een beetje oppertunistisch dus in mijn ogen.

Dan over Luc. Ik twijfel er niet over dat hij een goede voetballer kan worden en zelfs de wereldtop kan halen. Hier valt echter nog weinig over te zeggen, vooral omdat hij nog zo jong is. Als hij zich blijft ontwikkelen is het een topper in de dop, maar hoe vaak hebben we niet gezien dat jongens een bepaalde terugslag niet meer te bovenkwamen. Laten we hem dus met rust laten en geen predicaat van super talent geven. Hij zou nog geen basisspeler moeten zijn. Nu doet hij het goed, maar de ervaring leert dat dit een keer mis zal gaan met een flinke terugslag. Hij had in alle rust gebracht moeten worden, maar helaas had/heeft Mario geen andere keus dan hem elke week in de basis te zetten.

17 november 2010 om 16:18

Ik vind Wijnaldum anders wel goed bezig sinds hij op 10 staat. Dreigend, gaat voor de actie en creëert veel gevaar. Het probleem is dat deze jongen alles zelf moet doen en niemand hem stuurt.

18 november 2010 om 18:27

En Mario Been had gewoon moeten zeggen tegen Wijnaldum: ''jij speelt op links''. Nu heeft Wijnaldum zijn zin en speelt hij op 10, maar iedereen behalve hijzelf ziet dat Wijnaldum helemaal geen nummer 10 is. Ik ben in de regel zeer positief over de trainer Mario Been, maar ik vind dit toch een zwakke zet van hem.

Ik vind dat Luc Castaignos het inderdaad ook steeds beter gaat doen. Hij heeft weinig kansen nodig, die krijgt ie trouwens ook niet in dit elftal. Het zijn tot nu toe allemaal intikkertjes geweest, maargoed die wist Smolov ook niet binnen te knallen dus. Je moet er maar staan en de rust hebben om ze af te werken. Castaignos lukt dat steeds beter.

Ik vind het verrassend dat je vind dat Bruins zo goed speelt, maar dat is een mening. Verder denk ik dat Castaignos inderdaad een grote speler kan worden, echter er zijn nog zo veel dingen die het op zijn jonge leeftijd kunnen verpesten. Het aantal doelpunten is ook niet denderend te noemen, maar heel Feyenoord is niet denderend te noemen, dus ja. Ik zelf zie meer potentieel in Ricky van Haaren.

In zijn geheel vind ik dit stuk net te kort en een beetje te voorbarig.

18 november 2010 om 18:30

Ricky van Haaren is hier niet bepaald relevant. Die speelt op een heel andere positie en heeft nog veel minder dan Castaignos die druk van het hele Legioen dat hij moet presteren. Ik bedoel te zeggen dat Castaignos dé man is in de spits terwijl hij 18 jaar is. Ricky van Haaren speelt toch nog enigszins in de schaduw van Luigi Bruins en (op dit moment dan even niet) Leroy Fer. Bovendien heeft hij niet de druk dat hij doelpunten moet maken.

Overigens ben ik het wel met je eens dat Ricky van Haaren een goede voetballer is en een hele goede kan worden, op z'n minst in de top van de eredivisie.

''het is voor mij zo klaar als een klontje dat Roy Makaay als spitsentrainer een grote invloed op hem heeft en met de week groeit deze speler enorm. ''

Beetje jammer dat je dit verteld om je verhaal op te leuken en er net een post verschijnt waarin staat dat Makaay pas vandaag voor het eerst op het veld staat als spitsentrainer.

Dat van Bruins snap ik ook niet helemaal, en Wijnaldum heb ik weleens een constanter seizoen zien spelen, speelt nu onder het niveau wat hij eerder wel liet zien.

Je hebt het overigens als Makaay als spitsen trainer. Zover ik weet begint Makaay daar pas vandaag mee. Verder goed stuk. Ben het met je eens dat er veel potentie in Castaignos.

Hmmz..ik snap dat je de toekomst positief wilt blijven zien..maar ik kan het niet eens zijn met je column..

Bruins en ontwikkeling? dat zijn 2 woorden die niet in 1 zin passen..
Wijnaldum...was 2 jaar geleden even ver als nu...heeft duidelijk last van het lage niveau van de mensen om hem heen. PSV zou idd een mooie optie voor hem zijn als affelay daar weg is.

En Luc....tja luc...
Ik zie te weinig hele wedstrijden van feyenoord om wat over zn aanname en duels te zeggen... Maar ik heb hem alleen nog maar intikkers zien maken en nog nooit iets bijzonders zien doen... Nog nooit een mannetje zien passeren gevolgd door goede afronding..
De verhalen uit de jeugd ken ik, maar ik zie er nog weinig van terug bij t eerste. T zal ongetwijfeld niet makkelijk zijn in een slecht draaiende ploeg, met veel matige spelers om je heen... Maar zoals ik al zei..de ballen die hij krijgt...ik zie zn enorme talent nog niet..

Zou jij voor mij de ontwikkeling van Luigi Bruins even willen toelichten?

Ik heb namelijk het idee dat die sinds zijn komst naar Feyenoord, alleen maar aan het afbouwen is...

'Op een jeugdtoernooi stonden vele grote clubs voor hem in de rij, waaronder: Arsenal, Real Madrid, Manchester United en Chelsea. Arsenal was het meest concreet en eigenlijk heel Feyenoord had zich neergelegd bij het verlies van een supertalent.'

Een beetje dramatisch want volgens Castaignos was er niets waar van deze interesse. Verder denk ik dat Castaignos een hele goede spits kan worden, je ziet hem per wedstrijd beter worden en hij begint nu ook te scoren. Ondanks dat hij er groot en sterk uitziet moet hij nog wel fysiek sterker worden. Snelheid, techniek en doelgerichtheid heeft hij, en dat heeft hij bij vlagen ook laten zien.

als we kijken naar de gehele situatie vind ik dat een jongen die'(nog maar!) 18 jaar is .. zich goed staande houd ondanks alle rumoer en druk die op hem ligt.. en dan ook nog eens de aanvoer om goals te kunnen maken al die zaken lopen ''nog'' niet bepaald gesmeert dus geef hem en vooral het hele team de tijd het zijn jonge jongens feyenoord is nu aan het opbouwen voor de toekomst let maar op

ik vind dit meer een steunbetuig aan Luc Castaignos dan een clubexpert. Verder is het wel goed geschreven, alleen je laat jouw mening over Castaignos er bijna niet in voorkomen, voornamelijk van anderen.
Ook is het een beetje kort en je kijkt teveel door een feyenoord-bril.

Zelf vindt ik Castaignos goed, maar deze clubexpert niet echt.

ik vind dat je gelijk hebt over het talent van Castaignos en dat hij het kinderlijke uit zich moet spelen en dat hij vaak op de juiste plek staat. ik ben ook een fan van zowel Feyenoord als Castaignos.

3 sterren

18 november 2010 om 18:34

volgens mij heb je er vier gegeven :P

18 november 2010 om 22:23

oh haha dan klikte ik te snel

Mooie stevige pure column. Veel beter dan dat eindeloze gebrabbel van Lfcdutchy, Obtiebtie en die andere personen die zich ver verheven voelen boven de rest. Deze column is puur, je draait er niet omheen en de lengte doet er in mijn ogen niet toe. Je hebt een goed verhaal neergezet dat vermakelijk was om te lezen. Van mij krijg je 5 sterren. Je hebt ze allemaal verdient.

Een stormachtige ontwikkeling is duidelijk zichtbaar bij Georginio Wijnaldum, Luigi Bruins en, uiteraard, Castaignos.

Luigi Bruins?! Deze beste man staat al tijden stil in zijn ontwikkeling,toch heeft die nog zeker potentie ben alleen bang dat het bij feyenoord niet eruit gaat komen.

Verder leuk stuk over het talent Lucje

kort en bondig vind ik niet erg maar als je het dan doet zorg dan dat je feiten kloppen.
Makaay en invloed? Bruins die een stormachtige ontwikkeling doormaakt?

verder was het misschien wel leuk geweest als je even had toegelicht waarom de grote clubs hem niet hebben gehaald of dat hij misschien zelf gekozen heeft hier te blijven.

Castaignos is een groot talent en Feyenoord heeft er daar meer van rondlopen. Het is alleen zo jammer dat ze bij Feyenoord rondlopen. Want op dit moment in Feyenoord gewoon een drama en je merkt dat de ontwikkeling van spelers als Wijnaldum, Fer, Bruins stokken. Die jongens moeten voor hun eigen bestwil naar een andere club gaan, want anders word hun talent verpest.

Op zich een aardig stuk, maar niet heel bijzonder.

Even voor iedereen mijn toelichting over de stormachtige ontwikkeling van Bruins:

Ik vind dat Bruins afgelopen seizoenen niet heeft gebracht wat hij moest doen, maar dit seizoen komt hij steeds meer met intelligente passes en dat hij meer het spelletje leest. Ook vind ik dat hij intelligenter wordt met zijn spel en geen verspilde moeite meer doet. Hij oogt minder vermoeid en lijkt echt te strijden voor iedere meter.

Wat betreft Makaay, hebben jullie gelijk. Ik was inderdaad helemaal 'confused' zoals het zo mooi heet. Maar toch ben ik wel van mening dat hij vorig jaar als speler zijnde ook grote invloed heeft uitgeoefend en dat Luc veel heeft geleerd van hem. Vandaar mijn stuk zeg maar

Mochten jullie nog vragen hebben, stel ze gerust.

Leuk geschreven artikel, Luc Castaignos en Wijnaldum naar mijn mening de enigste 2 talenten die het zouden kunnen maken bij de Nederlandse top.
Daarmee doel ik op Psv,twente en Ajax.
Voor beide zou het goed zijn als ze bij Feyenoord zouden vertrekken, zodat ze verder kunnen groeien onder begeleiding van betere spelers.

Hij heeft heeft wel de afgelopen 3 wedstrijden 3x gescoord dus ik hoop dat hij deze lijn doorzet.
Hij is een spits een spits moet ook beoordeeld worden op hoe vaak dat hij scoort en niet of ie goed mee voetbalt.

Ik ben van mening dat als Castaignos een beetje zelfvertrouwen krijgt hij met gemak mee kan in de Eredivisie. Toen hij in de jeugd speelde en blaakte van het zelfvertrouwen zag je dat zijn techniek subliem was, als hij zich lekker gaat voelen als spits van Feyenoord1 dan komt zijn balgevoel vast wel weer terug.

Hele goede speler die het ver kan schoppen laatste tijd ook wat meer doelpuntjes meegepikt dat is goed voor het zelfvertrouwen van deze jongen..

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller3312
S. LarssonAanvaller326
R. van PersieAanvaller2516
N. JørgensenAanvaller247
J. BijlowDoelman160
K. VermeerDoelman180
Eric BotteghinVerdediger222
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Dinsdag 21 mei
Phillip Cocu is in beeld bij Real Betis, maar de Spaanse club heeft al contact met een andere kandidaat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren