Geen tien voor nummer tien

Commentator: "En de bal wordt vlot rondgespeeld, mooie aanval dit ! De linksachter speelt snel door naar de linkshalf, de linkshalf opent op de rechtsbuiten. De rechtsbuiten speelt een man voorbij en speelt de nummer tien in! De rechtsbuiten loopt de ruimte in, nu is het wachten op de bal…! Wat doet die nummer tien daar nou? Vijf keer de bal aanraken, waar hij hem in een keer door had moeten spelen... kans verprutst."

Iedereen is wel bekend met het begrip ‘de nummer tien’, de positie achter de spitsen. Mensen met de splijtende pass, die fantastische dribbel of dat fenomenale afstandsschot. Bij deze wil ik een nieuwe term daaraan toevoegen, waarbij ik ga generaliseren en daar fikse commentaren op kan verwachten. ‘De nummer tien is een lakse voetballer’. Ik besef me dat dit natuurlijk niet voor alle nummers tien geldt. Maar het lijkt de laatste tijd een trend te worden dat de nummer tien zich boven het elftal verheven voelt.

De nummer tien denkt vaak dat hij het raspaardje is van de selectie. De technicus, degene die wordt begeerd om zijn fantastische voetballende kwaliteiten. Vaak wordt er over dit soort spelers ook gezegd dat dit ’de beste spelers van een elftal zijn’. Er dient hier echter benadrukt te worden dat zij de beste speler kunnen zijn, mits zij de goede instelling hebben. De nummer tien straalt dezer tijd ook arrogantie uit, onterechte arrogantie vaak. Ze halen vaak het tempo uit het spel, halen altijd de bal terug in plaats van deze vlot rond te laten gaan en actief meeverdedigen is voor hen een vies woord.

Als we deze discussie nu eens richten op Luigi Bruins, de nummer tien van Feyenoord. Van hem werd beweerd dat zijn manier van spelen, die vaak inzetloos oogt, ‘gewoon zijn manier van spelen is’. ’Je moet er maar van houden’, zo sprak de televisiecommentator van afgelopen weekend. Nou, ik hou er dus totaal niet van. Continu het tempo uit het spel halen, altijd de moeilijke oplossing kiezen, vaak de bal terughalen in plaats van hem in een keer door te spelen. En elke vrije trap wordt door hem opgeëist terwijl hij bij Feyenoord ze zelden tot nooit binnenschiet. Maar deze jongens mogen blijven staan onder het motto : ‘ Ze kunnen zo goed voetballen’. Kunnen ja, maar dat betekent niet dat ze dit doen.

Mensen moeten beseffen dat voetbal méér is dan alleen een goede techniek hebben. Dat voetbal meer is dan een keer leuk een tegenstander voorbij dribbelen. Spelers kunnen bepaalde kwaliteiten hebben maar wanneer zij teveel op deze kwaliteit leunen en daarbij hun basistaken verwaarlozen zullen zij geen goede wedstrijden spelen. Als aanvoerder van ons eigen lokale team heb ik deze week dan ook een goede discussie gehad met onze eigen nummer tien. Hij is tweebenig, ongelofelijk technisch en heeft een goed inzicht. Hij vertikt het alleen steeds om bij balverlies mee om te schakelen . En na één goede pass is zijn ego zo verheerlijkt dat hij denkt dat hij onsterfelijk is. Ik heb liever iemand in mijn team die een halve marathon loopt en minder goed kan voetballen, dan iemand die weliswaar technisch gezien beter is, maar een lakse houding heeft.

Supporters willen voetballers waarmee zij zich kunnen identificeren. Ik denk dat niemand zich wil identificeren met het slimste jongetje van de klas die wel vaak een onvoldoende scoort? Natuurlijk begrijp ik ook wel dat je met elf pianodragers niet heel ver komt. Maar met elf pianospelers kom je ook niet ver. Mijn suggestie is dan ook dat als er een elftal bestaat uit acht pianodragers en drie pianospelers, waarbij deze pianospelers af en toe eens meetillen met de pianodrager. Pas dan zal het geluid dat uit de piano komt het mooist klinken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 17 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door Gininho)

leuk stuk!
leuke vergelijking over de piano onderaan, en hoe meer ik over je stuk nadenk hoe meer ik het er mee eens begin te worden.
goeie afwisseling met het stukje tussendoor van je eigen ervaring en het leest lekker door.
4,5 ster, naar boven afgerond.

Maar als die #10 een beslissende eindpass geeft die de doorslag geeft en die dus doet waar die voor in het veld staat is het goed. Dit ligt denk ik vooral bij de trainer, wat zijn instructies zijn. Bij Inter zijn er 7 man bezig met nonstop verdedigen, waardoor Sneijder niet eens naar achter hoeft. Hij kan zich hierdoor volledig concentreren op de beslissende eindpass en hoeft geen energie te verspillen aan het minderwaardige verdedigen.

Ik als supporter identificeer me trouwens helemaal niet met een speler die z'n benen uit z'n kont moet lopen om het niveau een beetje bij te benen. Geef mij maar een paar gouden paradepaardjes die zo voetballen dat ze ook echt op de goden lijken die ze denken te zijn, dan kan ik de salarissen weer wat beter begrijpen. Want de benen uit z'n lijf lopen kan iedereen.

Snap je vergelijking niet echt met de piano, waarom is geluid opeens mooier als de pianospelers ook mee tillen? Voor de rest goed stuk, zit mooi in elkaar, leest lekker weg en het geeft goed jou mening en visie op voetbal weer.

11 november 2010 om 11:53

Ik bedoel ermee dat de het geluid uit de piano het uiteindelijke spel is. En als de wat technischere voetballers ook 200% geven dan denk ik dat er meer resultaat kan worden geboekt.
De technische spelers zijn hier dus de pianospelers. En ik bedoelde met identificeren niet echt iemand die de longen uit zijn lijf rent om met het niveau mee te kunnen. Maar voetballers die tonnen of miljoenen verdienen mogen toch wel inzet tonen? Of ze nu de beste of slechtste speler van eel selectie zijn.

Ik vind het een goed stuk alleen met die pianodragers snapte ik eerst niet bij ons noemen ze dat wat water dragers.
Ik ben de afgelopen 4 jaar altijd nummer 10 geweest ik kan je vertellen het is echt een klote plek als je niet weet wat je er moet doen dat had ik het 1e jaar bij de steekpassen ging die altijd net te hard of net te zacht of tegen de tegenstander. Als ik dat vergelijk met nu zie ik veel verbetering ze komen nou goed aan ik heb (voor op het niveau waar ik op voetbal) een goede techniek en een goed afstandschot met zowel rechts als links vanaf 20-25 meter krijg ik de bal strak en gemikt op goal verder moet ik het niet proberen maar ik vind het net zo mooi om een doelpunt of assist te maken als een stevig kopduel te winnen (vooral om dat ik niet de grootste ben), of een sliding die perfect op de bal is en waar je zo uit verder kan voetballen dat geeft echt een voldoening bijna net zoveel als met een assist of een doelpunt.

Een goed stuk ik ben het ook met je eens dat die mensen die zichzelf zo goed vinden met die gele of groene schoentjes aan vind der allemaal niks aan winnen doe je met z'n allen met de waterdragers en met de technische mensen iedereen heeft zijn aandeel.

5 sterren

11 november 2010 om 18:40

helemaal mee eens mijn eerste paar wedstrijden als nummer 10 ging ook niet ik rende naar achteren en naar voren deed mijn werk niet goed later besefde ik dat ik niet veel moet gaan lopen maar moet nadenken wat ik met de bal ga doen voordat ik hem van een medespeler kreeg. In mijn 2de jaar ging het al wat beter ik liep mee terug maar ging ook weer niet te veel terug 30 meter terug lopen tot de 20 meter is genoeg.

OT: goede stuk, ik zie ook vaak nummer 10 spelers die helemaal niet rennen de meeste van hun mogen het aan hun dodelijke passen danken dat ze nog spelen.

Goed geschreven stuk! Het leest lekker weg en je weergeeft goed je mening. Zelf hou ik meer van een type Tomasson, van der Vaart, Holman achter de spitsen. Dat zijn echte team spelers die als bliksemafleiders dienen voor de spits. Zulke spelers zijn ook vaak slim in het positie zoeken voor het goal dus ze pakken veel doelpunten mee en assists. Alleen moet je dan wel 2 technische snelle buitenspelers hebben die voor de creativiteit. Maar ook een controlerende middenvelder met een goede trap en overzicht. Zoals bij Feyenoord in 2002 met Kalou en van Persie op de vleugels, Tomasson als aanvallende middenvelder en Ono als controlerende middenvelder

11 november 2010 om 15:22

Ono wat een held was dat !!! netzoals Tomasson in zijn goede jaren. ( v. persie en kalou waren/zijn ook goed hoor)

leuk en goed stuk.
je ziet duideluik jou eigen mening dus 4 sterren.

Over Bruins heb je grotendeels gelijk, maar om alle nummers 10 over één kam te scheren vind ik matig. En alsof Bruins een representatieve nummer 10 is. Je zegt dan dat je het niet over alle nummers 10 hebt, maar wel die van tegenwoordig, maar geef eens voorbeelden dan? Er schieten er bij mij weinig binnen die wel nummer 10 zijn en arrogant, maar eigenlijk niets presteren

Ik bedoel met een nummer 10, een Sneijder, Vd Vaart, Modric, Diego, Ozil, echte spelbepalers en niet een Bruins die maar een beetje meehobbelt en toevallig een shirt met 10 erop draagt

Precies Bruins hobbelt mee, het is zoals ik al aangeef natuurlijk niet iets wat voor iedereen geld. Ik wist van tevoren al dat mensen deze uitspraken gingen bestrijden en dit onderwerp betreft ook een grijs vlak. Het is niet of het een of het ander. Maar ik vind jongens zoals Sneijder, Modric en Diego fantastische voetballers. Alleen ik heb zo vaak als ik een wedstrijd van ze zie het idee dat ze er meer uit kunnen halen. Het lijkt alsof omdat hun status zo hoog is ze het nu ´´wel goed vinden´´ de arrogantie straalt er een beetje vanaf. VDV die boos wegliep bij het NL elftal omdat ie gewisseld werd, Sneijder met zijn irritante gebaartjes en commentaar op anderen. Sneijder heeft vorig seizoen een uitstekend seizoen gedraait maar nu lijkt het alsof hij maar al te goed weet wat hij allemaal al kan en daardoor geen 100% meer geeft. Zo komt het op mij over althans. Ook Seedorf is niet iemand die een sprintje zet en vervolgens een sliding, ik snap ook wel dat dat zijn kwaliteit niet is. Maar met deze column wil ik mijn mening verstevigen over het feit dat de nummer 10 vaak veel belangrijker kan zijn, maar dat ze vaak een houding hebben die soms de prestaties tegenwerken.

Behoor je ook tot de mensen die Bruins uitfloten toen hij gewisseld werd?
Vind het namelijk belachelijk hoe een groot deel van de Kuip reageerde.
Altijd Bruins dit, Bruins dat.. De eerste wedstrijden was Bruins gewoon 1 van de betere.
Ik ben het met je eens dat Bruins misschien niet goed genoeg is (al speelt hij straks bij een andere club waarschijnlijk de sterren van de hemel), maar ik vind het nergens opslaan dat hij het zo zwaar te verduren krijgt in de Kuip. Denk je nou echt dat die jongen zo beter gaat spelen. Iedere roept wel dat hij lui is dit en dat maar ik zie Bruins wel meerdere keren meeverdedigen om die bal oop de eigen achterlijn te veroveren! Ik schaamde me zondag voor een groot deel van het publiek!

En over Sneijder hierboven: Sneijder is geen spelverdeler. Een spelverdeler verlegd het spel en brengt andere mensen in stellig. Een spits zou de passjes van Sneijder moeten krijgen. Een spelverdeler hoort in belang van het team te spelen. Sneijder voetbalt voor zichzelf en als hij dan 1 van de 8 schoten op doel scoort is hij ineens weer de held. Dat hij liever zelf scoort dan dat hij zijn spits kansen geeft is zeer kwalijk, al helemaal als daardoor een spits afgerekend wordt 'op zijn slechte spel'. Denk aan wk 2010.
Heb een beetje genoeg van de Sneijder hype. Van de Vaart is op alle fronten beter alleen zijn schot is misschien iets minder.

11 november 2010 om 14:18

Ik heb nog nooit een eigen speler uitgefloten dus ik doe hier niet aan mee. Ik vind dat niet ´´onze´´ stijl. Maar zijn flegmatieke houding dat is niet iets wat thuishoort als je 15e staat. Hij loopt over het veld met een ´attitude´, om ziek van te worden gewoon. En hij was de eerste wedstrijden een van de beteren maar het is al het gehele seizoen een drama. En ook de seizoenen daarvoor. En ook al verdedigt hij de laatste tijd af en toe mee, de algemene indruk die ik van hem krijg is dat hij een luie voetballer is. En dat is het laatste wat je kan gebruiken als je als club zijnde op de 15e positie staat, waar je totaal niet hoort te staan. Ook stoor ik me aan zijn eeuwige krediet bij Been. Waarom mocht Bruins die vrije trappen nemen als hij ze nooit scoort en Van Haaren dat regelmatig bij de beloften wel deed?

11 november 2010 om 17:42

Ben het helemaal met je eens Vakkie -Z, zowel over Bruins als Sneijder.
Bovendien vind ik het raar dat het Bruins kwalijk wordt genomen dat hij af en toe de moeilijke oplossing kiest. Natuurlijk moet je in principe simpel spelen, dat is logisch, maar als hij een moeilijke bal speelt zit er wel een idee achter en het zijn de weinige momenten dat Feyenoord kansrijk word (of het moet van een actie van Wijnaldum komen), en niet alleen maar balletje breed balletje terug speelt. Bovendien kiest een El Ahmadi ook altijd de moeilijke oplossing, namelijk lopen lopen lopen en uiteindelijk de bal brengen. Maar hij word nu opeens door iedereen opgehemeld.

Toch ben ik het uiteindelijk wel eens met je conclusie dat voetbal meer dan alleen techniek is, dus krijg je 3 sterren van me.

Aaah... Luigi Bruins, de uitlaatklep van menig Feyenoord fan.

Mooi stukje, persoonlijk denk ik dat Wijnaldum een uitstekende nr 10 kan worden.

Vind je eind alinea echt heel mooi!
Daarnaast heb je ook een punt maar vind bijvoorbeeld Ozil, Vdv en Lampard veel representatievere #10's. En die werken echt wel mee en houden het spel zeker niet op!
Als je daar dan ook nog een alinea had besteed, in de houding van hoe het wel moet, had je 5* gekregen.
Nu vier sterren!

11 november 2010 om 14:46

Kan me goed vinden in je reactie! Ik zat er ook nog over na te denken om de positieve aspecten uit te lichten van wel goede nr 10´s zoals Gerrard,ozil etc. Alleen dan zou ik kracht afdoen aan het punt dat ik probeer te maken..

11 november 2010 om 14:52

Ja, dat is idd zeer lastig. Maar dat zou het stuk compleet afmaken!
Maar nogmaals zeer amusant stukje.

Wel jammer dat je niemand oppert die wel de nummer 10 kan spelen.
Wijnaldum zou geen goede optie zijn. Hij wilt graag op 10 spelen, maar net als bij Rivaldo zou Wijnaldum ook mislukken op 10. Ze zijn goed met de bal aan hun voeten en kunnen mensen passeren en scoren. Echter zijn zij beter met de bal ontvangen dan met de bal geven. Helaas moet een nummer 10 wel iemand zijn als Bruins. Iemand die altijd overzicht heeft voor anderen. In dit Feyenoord dat alleen gevaarlijk kan worden uit counters hebben we geen spitsen die slim vrijlopen. Ik denk dat voor nu Smolov de beste oplossing is. Hij is sterk aan de bal en heeft goede techniek. Kan mannetjes vrijzetten, maar kan helaas niet scoren.

11 november 2010 om 16:34

Ik zie liever een systeem zonder een nummer 10, daarom opper ik niet voor een andere nummer 10. Smolov is dreigend maar ook niet fantastisch.

De ene speler is de ander niet. In Nederland heb je bijvoorbeed met Mertens en Affelay 2 geweldige spelers die ook nog eens veel werk verrichten. Volgens mij is Bruins in Nederland juist één van de weinige lakse nummers 10. De andere nummers '10' bij Feyenoord zijn Smolov, Wijnaldum en Tomasson... Stuk voor stuk spelers die veel bewegen. Ook in het buitenland zijn veel hard werkende en erg goede nummers '10'. Ik ben het dus niet eens met je stuk. Ook zeker niet, omdat je een karaktereigenschap gaat vastbinden aan een positie. Onterecht.

Wel vind ik het boeiend geschreven, het leest lekker weg en je einde is leuk verzonnen.

11 november 2010 om 17:12

Mertens staat als buitenspeler en Affelay als controlerende middenvelder opgesteld meestal, dus die vergelijking zie ik even niet. En soms moet je generaliseren want als je een colum schrijft waarbij je continu bemiddelt komt het punt dat je wil maken niet meer zo sterk over. Ik snap je kritiek echter wel.

11 november 2010 om 19:29

Maar dat bemiddelen geldt in dit geval voor ongeveer 9/10 van alle nummers '10'. Je stuk is bij benadering gewoon een stuk kritiek op Bruins. Ik zou in ieder geval nog 9 andere 'luie' nummers 10 van je willen horen voordat je in mijn ogen alleen al mag denken aan generaliseren .

Niet alle spelers zijn uiteraard hetzelfde, maar ik erger me net als jij mateloos aan Bruins. Het is verder een mooi en goed stuk, maar ik had het eigenlijk wat uitgebreider verwacht, met nog een ander voorbeeld. Nu vind ik het een beetje eentonig, door dat je alleen Bruins noemt en dan meteen bijna alle '10's zo noemt.

Verder een leuke afsluitende alinea.

Je bent de dirigent vergeten !!

Ik houd van het spel, ik snap wat jij wilt zeggen, maar ben het er absoluut niet mee eens, desondanks heb je als schrijver een goed stuk geschreven,

De nummer 10 moet niet actief meeverdedigen, storen is voldoende, hij moet zijn krachten sparen voor de schaarse momenten die een wedstrijd om kunnen slaan.

Je kan 8 pianodragers hebben en 3 pianospelers die zo nu en dan een handje meetillen, maar als de dirigent het niet goed doet, klinkt het nog steeds waardeloos.

Zoals ook bij zidane_01 vind ik de eerste en laatste alinea het mooist. De rest van het stuk is ook netjes geschreven, en ik kan me hier wel in vinden. Je bent alleen zoals hard zojuist opmerkte de dirigent vergeten. Wie weet wil Mario Been wel dat Bruins het spel vertraagd, zodat overhaaste beslissingen niet worden genomen. Het lijkt me sterk dat het echt zo is, maar wie weet. Ik geef je er 4* voor. Het is goed geschreven, ik snap je punt alleen ken ik het onderwerp al. Dit hoeft geen probleem te zijn maar als ik echt verrast ben dan geef ik 5*. Hoop dat je dat begrijpt.

11 november 2010 om 21:33

Mede door onze laatste discussie waardeer ik je mening zeer. Ik kan me ook vinden in je kritiek, alleen denk ik niet dat Been wil dat Bruins het spel vertraagt. Been houdt immers van spelers die de diepte opzoeken en die explosief zijn, deze speelwijze lijkt me alleen haalbaar als er in een hoog tempo gevoetbald wordt met bewegende mensen. Dan heb je er geen baat bij als iemand het spel vertraagt lijkt me.

11 november 2010 om 22:19

Het leek mij zelf ook onwaarschijnlijk maar zoals jij beschrijft zou Been het nooit in zijn hoofd halen Luigi Bruins op te stellen. Maar het is roeien met de riemen die je hebt dus ik begrijp zijn keuze ook.

Mooi stuk leuk geschreven en ja dit was zeker ook 1 van mij frustraties in mijn amateur elftal, maar dat is opgelost door een vertrek van de nummer '10' als hij dat al was. Want aan het begin van het seizoen was het, 'ja ik neem het shirt met de 10 en ik speel op de 10'. Ik liet hem zijn gang gaan ik wist dat hij het niet lang zou redden, ja hoor na een half uur spelen komt hij hijgend naar me toe 'neem jij het even over'. En nu is het mannetje dat in zichzelf de perfecte nummer 10 zag weg en uit ons team want als buiten speler loopt hij de ruimtes van de spits dicht, en verdedigen daar houd hij niet van.

Ik begrijp niet zo goed wat iedereen zo geweldig vindt aan dit stukje. Je kan duidelijk zien dat je nog vrij jong bent, want in de evolutie van het wereldvoetbal doorheen de jaren is de echte klassieke ''luie'' nummer 10 zowat overal verdwenen. Je hebt altijd nog uitzonderingen, maar de nummer 10 van tegenwoordig is over het algemeen net een veel completere voetballer geworden. 15 of 20 jaar geleden speelde het hele elftal in dienst van de nummer 10, die letterlijk een vrije rol had en van het woord meeverdedigen nog nooit had gehoord. Tegenwoordig kan dat niet meer en wordt je als ploeg afgestraft wanneer je wel zo'n ''luie'' speler hebt lopen. Vergelijk de huidige nummer 10 maar eens met spelers als Valderrama, Hagi, Gascoigne, Prosinecki enz. Die kwamen amper uit de middencirkel, behalve om een vrije trap te nemen.

Toevallig zat ik deze week te denken aan een column over Luigi Bruins. ''luigi Bruins: Onbegonnen werk in de Kuip''. Ik heb een totaal andere mening dan jij, ik ben verliefd op spelers als Bruins en Riquelme. Ik snap je argumenten echter heel goed. In het moderne voetbal, waarin alles op topniveau snel (barca) of juist fysiek (chelsea) wordt afgehandeld, is geen plaats meer voor een luie nummer 10.
In de Kuip, waar mijn club al jaren op een manier speelt die op geen enkele tactiek is gebaseerd behalve opportunise pas Luigi dus al helemaal niet.

Daarom ben ik het helemaal met je eens, de nieuwe nummer 10 is geen Luigi Bruins meer, de nieuwe nummer 10 is een Siem de Jong.

Ik ben het met je stuk zelf helemaal eens, al blijf ik idd ook zeggen dat qua potentie Bruins de beste voetballer van Feyenoord blijft.
Alleen het probleem bij hem is dat hij niet beslissend genoeg is om zo'n lakse nr 10 te zijn! Want zeg nou eerlijk, waar komen de mensen voor naar t stadion? Voor die weergaloze voetballer, en dat is dus idd vaak de nr 10. Maar je hebt gelukkig ook genoeg lakse nr 10s die zo goed zijn, dat ze niet mee hoeven te verdedigen (t is dan ook niet raar dat de meeste trainers hier tactisch op inspelen door 2 controleurs daarachter op te stellen die zijn vuile werk opknappen). Want wat is nou juist zo belangrijk om die balbeheersing te hebben? Conditie! Want hoe vermoeider je raakt, hoe minder je aanname is, hoe minder je passing, hoe onzuiverder je schiet, en dus hoe minder je kan profiteren van waar je goed in bent, je balbeheersing.
Dus imo mogen ze doen wat ze willen! Zolang ze maar een wedstrijd beslissen doordat ze weer is een weergaloze actie maken of een weer een vrije trap verzilveren. Neem als voorbeeld Riquelme, de meest lakse nr 10 vd afgelopen 20 jaar! Maar wat kon die man voetballen, en wat kon hij een elftal naar hoogtes brengen, puur op z'n klasse, want hij zal nooit een stap teveel doen.

Dus ik geef je 4 sterren, had je zelf afgesloten met de conclusie dat Bruins dus niet laat zien wat een nr 10 hoort te etaleren , hij die plek niet verdient en dus waarom, dan was hij voor mij af!

(ik zou trouwens Gini op 10 zetten, heeft diepgang zonder bal, iets wat Bruins ook mist, en scorend vermogen, alleen Bruins heeft meer overzicht.)

Helemaal mee eens, bij ons speelt Ismail Aisatti, technisch zeer goeie speler, maar die kerel loopt zich steeds vast, ipv een bal af te spelen. Dat is zo jammer want hij kan verschrikkelijk goed voetballen.

Ik vind het belachelijk dat Bruins het pispaaltje is van Het Legioen. Heb zelf al 6 jaar een seizoenkaart van deze mooie club en ik erger me er dood aan. Ik vind de kritiek van jou op Bruins in dit stuk ook compleet onterecht.

Ten eerste, omdat ik dit seizoen al twee keer heb meegemaakt dat Luigi de enige van het hele elftal was die een sliding durfde in te zetten (ik overdrijf niet!!!) en dat altijd nog behoorlijk goed doet ook.

Ten tweede, omdat Bruins zowel bij Feyenoord als bij Excelsior nooit meer dan 2 wedstrijden op nummer 10 gestaan heeft. Bij Feyenoord speelt hij altijd als linksbuiten en bij Excelsior speelde hij als rechtshalf achter de megasnelle Slory. Hoezo, nummer 10?

Ten derde, als een nummer tien een goede pass wil kunnen geven, moet hij wel bewegende mensen om zich heen hebben. En waar ontbreekt het nou net aan bij Feyenoord? Juist, beweging voorin. Heel vaak zie je dat Bruins een briljant passje geeft op Luc, maar deze de pass totaal niet begrijpt en er gewoon of niet achteraan loopt, of een andere kant op. Het scheelt natuurlijk ook nogal of je nou Milito en Etoo voor je hebt, of Luc Castaignos en Diego Biseswar. Met alle respect.

Daarnaast zit er weinig onderbouwing in je artikel. Als je stelt dat nummer 10's lui en arrogant zijn, moet je wel voorbeelden kunnen geven. En dan is het voorbeeld Luigi Bruins, vanwege de redenen die ik hierboven aan geef, wel heel erg matig te noemen.

14 november 2010 om 12:38

Weet je zeker dat je een seizoenskaart van Feyenoord hebt? Bruins speelde alleen de laatste wedstrijd als linksbuiten en dat was een drama. Normaal speelt hij altijd op 10, iemand die reageert met Bruins heeft pas 2 wedstrijden op 10 gestaan kan ik dan ook niet serieus nemen en dat ga ik dan ook niet doen.

14 november 2010 om 13:15

Blijft lastig he, omgaan met kritiek? Daar hebben ze cursussen voor.

Hoe dan ook. Noem mij 1 wedstrijd waarin Luigi Bruins dit seizoen de hele wedstrijd lang achter de spits heeft gestaan. Die is er niet. Bruins speelt of vanaf de zijkant of centraal op het middenveld. Niet als nummer tien. Of je moet eens duidelijk uitleggen wat voor jou een nummer 10 is. Bruins draagt dat getal misschien wel, maar een nummer 10 is hij niet. Als hij al centraal op het middenveld speelt doet hij dat niet achter de spits, maar vrij ver terug. En een nummer tien is voor mij toch echt iemand die continu om de spits heen speelt, zoals Van der Vaart, Ozil, Muller en Sneijder dat doorgaans doen. Die worden vaak zelfs in 1 adem genoemd met de spits (crouch-vdv bijvoorbeeld). Of om Feyenoord als voorbeeld te behouden: De Tomasson die achter Pi-air stond, de Hofs die achter Makaay stond. Dat zijn nummer 10's.

14 november 2010 om 16:09

Sorry maar ik snap ook echt niet dat als jij net als mij al jaren in de Kuip zit, jij zegt dat Bruins niet op 10 staat??
Onder van Marwijk speelde hij vanaf links, en de laatste wedstrijd deed hij dit weer, maar verder zet Mario hem altijd op 10! Dus of jij hebt geen sk, of je snapt er weinig van..
Plus even over jou voorbeelden, Muller, vd Vaart spelen als 2e spits, niet als 10, want beide clubs spelen niet met een nr 10 maar met flanken in een 442 en dan heb je geen nr 10, alleen als je in een ruit speelt en dat doen ze beide niet. Ozil en Sneijder spelen wel op 10 en die staat toch echt op precies dezelfde positie als Bruins, met 2 controleurs erachter, net zoals bij ons dus met Fer en El Ahamdi erachter. Ben blij dat je een trouwe supporter bent, maar tactisch heb je er geen kaas van gegeten..

15 november 2010 om 10:16

@ Scotsman

De reactie hier onder mij kan ik alleen maar beamen, Feyenoord speelt altijd in een soort 4-2-1-3 waarbij bruins de -1- is en als aanvallende middenvelder op de 10 positie fungeert. De positie achter de spits. Het is wel cru dat je zegt dat ik niet om kan gaan met kritiek maar dat heeft er niets mee te maken als je het zelf verkeerd ziet.

Je neemt nu Luigi Bruins als voorbeeld. Dit is, zoals menig ander al zegt, niet echt een representatieve nummer tien. Hij ís ook niet eens nummer tien. In mijn ogen is Bruins een controlerende middenvelder. Hij staat echter vaak achter de spitsen puur omdat Feyenoord niets anders heeft. Je kunt niet van zo'n speler verwachten dat hij op elke positie uit de voeten kan.

Bruins mag je dit in mijn ogen ook niet kwalijk nemen. Vorig seizoen heeft hij vrijwel niets gespeeld, en dit jaar is hij zelf aanvoerder (nu Fer geblesseerd is) van een ontzettend jong team. En om nu gelijk een nieuwe term aan 'de nummer tien' toe te voegen door middel van een voorbeeld die niet eens die nummer tien is, vind ik niet goed doorgedacht van je.

Je schrijfstijl is wel erg goed, het leest heel lekker weg. De originaliteit in de eerste en laatste alina is ook erg mooi. Jammer van de combinatie onderwerp-voorbeeld.

3 sterren.

14 november 2010 om 16:12

Sorry maar Bruins is wel degelijk een nr 10 en geeft zelf ook al jaren aan dat dat zijn favoriete positie is. Snap dat jij als ajacied dat niet weet, maar ik als Feyenoorder ben toch echt iets beter ingelicht. Als jij namelijk Bruins niet als 10 ziet, is Siem de Jong ook geen 10, zeg jij t maar.. ;-)

14 november 2010 om 16:31

Hij kan wel zeggen dat hij een nummer 10 is, maar daar haalt hij niet het beste uit zichzelf. Siem de Jong vind ik ook geen nummer 10 in dit Ajax, die heeft iemand nodig om aan te spelen. Hij kan niet voetballen met lopende ventjes als El Hamdaoui en Suarez. Dat heeft geen zin. Siem moet werken, en daar is hij goed in. Veel werk verrichten. Dat kan ook beter op een andere positie.

14 november 2010 om 23:51

Nou ik vind Siem de Jong net als Bruins verdedigend zwak, en dat is dus ook een signaal dat ze graag op 10 spelen, want die denken (te) aanvallend. En Siem is een andere nr 10 als Luigi, maar Gini is weer een andere nr 10, maar dat wil niet zeggen dat ze het niet zijn. Maar naast je opdrachten die je mee krijgt vult iedere speler het op zijn eigen manier in, maar uiteindelijk draait het maar om 1 ding, spelen tussen de linies, de verbinding tussen middenveld en aanval zijn en beslissende dingen doen. Hoe dat is om het even..

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. LinssenAanvaller3413
L. SinisterraAanvaller3012
J. BijlowKeeper220
R. NelsonAanvaller212
T. JansenKeeper00
O. MarcianoKeeper120
D. RemieKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren