Zenit vergooit thuis tegen CSKA eerste kans op landstitel

Woensdag, 10 november 2010 om 18:58Erik van Dam • Laatste update: 19:21

Zenit Sint-Petersburg heeft woensdag de eerste kans om de landstitel in de wacht te slepen, niet aangepakt. Thuis moest er met CSKA Moskou worden afgerekend, om voor de derde maal in de geschiedenis (de Sovjet-periode meegerekend) beslag te leggen op het kampioenschap. De ploeg van Luciano Spalletti, die startte met ex-PSV'er Danko Lazovic, ging echter de boot in (1-3).

/

Zenit stond voor aanvang van de wedstrijd op 63 punten uit 26 wedstrijden; het seizoen kent nog vier duels. Nummer drie CSKA maakt theoretisch echter ook nog altijd een kleine kans op eremetaal en vocht voor wat het waard was in het Petrovski-stadion. Al na een kwartier hadden de Moskovieten de voorsprong te pakken; Vágner Love zorgde voor de 1-0 voorsprong.

Nog voor rust tekende de Chileen Mark Gonzalez voor een verdubbeling van die marge en werd het voor de thuisploeg heel lastig nog terug te komen in de wedstrijd. Spalletti besloot het vanaf het begin van de tweede helft te proberen met Alessandro Rosina in de ploeg, ten faveure van Lazovic. De van PSV overgekomen Serviër zou bij titelverovering een klein aandeel hebben in het succes; hij maakte vier goals.

Na zijn aftocht liep CSKA, waar Keisuke Honda tot de voorlaatste minuut in het veld bleef staan, nog verder uit naar 0-3. Seydou Doumbia liet zich bejubelen met zijn vierde goal van deze jaargang. Rosina tekende in de laatste minuut nog wel voor de eretreffer. CSKA steekt door de zege Rubin Kazan voorbij in de stand en komt op 57 punten, zes minder dan Zenit. Beide clubs hebben nog drie duels te gaan tot het einde van de Russische competitie.


Poll

Zenit wordt alsnog kampioen van Rusland


Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door BlackWolf66)

Geweldige overwinning van Cska. 1e helft hebben we Zenit helemaal zoek getikt. Er werd zelfvertrouwen uitgestraald terwijl er bij Zenit alleen maar aan de titel gedacht werd. Dat zou waarschijnlijk ook wel een oorzaak zijn waarom Zhevnov afschuwelijk de fout inging.

2e helft lieten we Zenit iets meer komen waardoor we een tijdje onder druk kwamen te staan maar het waren meestal wel makkelijke balletjes voor Akinfeev. Zonde voor die tegengoal maar uiteindelijk hebben we Zenit wel mooi laten zien dat ze nog duidelijk geen kampioen zijn. Nu op naar Nalchik en daarna hopen dat we Spartak af gaan maken .

@vz, Honda stond niet de volle 90 minuten op het veld, hij werd nog gewisseld voor Necid.

Hoeveel clubs hebben recht op champions league?

10 november 2010 om 19:12

De nummer 1 en 2 mogen rechtstreeks CL spelen en de nummer 3 speelt voorronde CL.

10 november 2010 om 19:46

Nee hoor, nr 1 cl nr 2 cl voorronde.

10 november 2010 om 19:47

Dan leef je nog in het verleden kerel want hoe denk je dat Spartak vorig seizoen rechtstreeks de CL in kon? Juist, omdat ze 2e stonden achter Rubin Kazan.

10 november 2010 om 19:48

Ow wacht dat is in 12/13 haha. ze mogen nog 1 jaar wat jij zegt Koni

10 november 2010 om 19:55

Wat bedoel jij precies met je 12/13 opmerking? 12/13 als in 2012/2013?

Zo ja, dan ben je weer verkeerd geïnformeerd want het is al ongeveer 3 of 4 jaar geleden dat 2 Russische teams rechtstreeks de CL ingaan.

10 november 2010 om 20:05

Dat hangt ervan af hoeveel punten de Russen dit seizoen in Europa gaan pakken en tot nu toe ziet het er erg rooskleurig uit. Alle Russische clubs in Europa doen het behoorlijk muv Rubin.

Dat is heel jammer dat ze tegen deze andere topclub Cska de titel niet veiligstellen, maar die titel komt er gewoon hoor.

Titel komt vanzelf, ik hoop dat ze hem alsnog thuis pakken.

Zenit Sint-petersburg wordt, hoe dan ook, kampioen van de Russische Premjer Liga. Daar ben en blijf ik van overtuigd, daar ik ze aankomend weekeinde 'gewoon' thuis zie winnen van het de laatste tijd matig presterende FK Rostov. Bovendien gaat mededinger Cska Moskou op bezoek bij Spartak Nalchik, wat zeker een lastigere pot is dan Rostov in de huidige vorm. Rubin Kazan is uitgespeeld en heeft nog geluk dat de marge op Cska geen drie punten is, want Sergey Kornilenko kopte de ploeg van Kurban Berdyev in de laatste slotseconde náást Spartak Moskou. Bovendien gaan de Tataren zaterdag op bezoek bij het altijd pittige Dinamo Moskou. Dinamo zal tot op het bot gemotiveerd zijn, want het is hun laatste kans om Europees voetbal te halen en het lot van Miodrag Bozovic zal dan bezegeld worden waarschijnlijk. Aleksandr Panov, ex-speler van Zenit Sint-petersburg en Dinamo, denkt dat de Montegrijn er zelfs uitvliegt bij De Politiemannen. Dat zou een onverstandige keuze zijn, want met een splijtende spelersgroep en een afnemende publieke belangstelling blijft het moeilijk. Wel heb ik respect voor de directie van Dinamo, want Yuri Isaev en co zijn altijd positief gebleven tegen Bozovic en hebben hem nooit onder druk of in diskrediet gebracht.

Het was natuurlijk fraaier geweest als Zenit thuis in het eigen Petrovsky Stadion zich tot kampioen kon laten kronen, maar zondag een herkansing, want ook Rostov zal de op verplaatsing spelende ploeg zijn. Maar ik sluit mij aan bij de mening van opnieuw Panov, die vanmiddag zei dat Zenit waarschijnlijk zou gaan spelen op hun vertrouwde op de aanval gerichte manier. Zenit speelt vanuit zijn eigen kracht en 'past zich hoe dan ook nooit aan de tegenstander aan'. En dat is de doodsteek geworden voor de ploeg van Luciano Spalletti. Het duel begon zoals verwacht, Zenit probeert het overwicht te winnen en de tegenstander zijn wil op te leggen, maar de Moskouer ploeg bleef brutaal. Trainer Leonid Slutsky, die het uitstekend doet bij De Paarden, verdient de credits daar hij zónder defensieve middenvelder Pavel Mamaev aan de confrontatie begon. Met Sekou Oliseh, Keisuke Honda, Mark Gonzaléz en de enige verdedigend ingestelde speler Deividas Semberas toonde Slutsky branie en dat werd beloond. Vagner Lóve, de met met Braziliaans dynamiet in de schoenen, gezelde het net achter doelman Yuri Zhevnov en brak zo het duel volkomen open. Zenit leek gegriefd en hoe langer de goal uitbleef, hoe desperater de gastheer werd. Cska, dat dit seizoen als enige ploeg ook al in het Sultan Bilimkhanov Stadion won van Terek Grozny, brak ook nú met de feiten door Zenit de eerste competitienderlaag van het lopende seizoen toe te dienen. De treffer van Mark Gonzaléz gaf het zelfvertrouwen van Cska een enorme oplawaai, al had men de marge-verdubbelaar geheel te danken aan Zenit zelf.

Doelman Zhevnov, die stand-in Vyacheslav Malafeev al een tijdje vervangt en vorige week tegen Sibir Novosibirsk ook al in de fout ging bij het afstandscchot en de uiteindelijke openingstreffer van Ivan Nagibin, speelde een doeltrap na een aanval van Cska pardoes in de voeten van Doumbia, die Gonzaléz ietwat gelukkig bediende en de Spanjaard vervolgens het leder kunstig in de verre hoek achter liet. De Russische Wit-rus kon, zo leek het, door de grond zakken en dit geeft zijn zelfbewustheid niet bepaald een opdoffer zoals de tweede goal van Cska dat de ploeg van Slutsky wél gaf. Achterin leek men onschendbaar en frele spelers als Danko Lazovic, Danny en Vladimir Bystrov werden niet gezien. Danny, die vaak te persoonlijk op zoek was naar succes, was nog het meest dreigend, maar alles stokte zelfs nog voor het randje van het strafschopgebied van doelman Igor Akinfeev. Aleksandr Kerzhakov, die wordt gezien als één van de beste zoniet de beste centrumspits van de competitie, werd aan banden gelegd door de Legerclub. Verder kende hij overigens een puike seizoen, net als heel Zenit en dat eist in de voetballerij zijn tol. Luciano Spalletti wordt in de Italiaanse en Russische media genoemd als opvolger van Rafael Benítez bij Internazionale, voorzitter Massimo Moratti zou hem graag willen vastleggen. Vooralsnog is dit door niemand binnen De Nerazzurri of Zenit bevestigt noch ontkent. Panov, waar ik voor de derde maal bij terugval, denkt dat Spalletti een enorme aderlating zou zijn voor Zenit. De 'kans' komt maar 'één keer' voorbij, rept Panov.

Cska won van de laatste drie ontmoetingen op Petrovsky er maar één en de onschendbare status van Zenit zou de ploeg ook over dit treffen heen helpen. Elk seizoen ken je echter mindere wedstrijden en Zenit heeft er daarvoor bar weinig gekend, maar de tweestrijd met AJ Auxerre heeft ondanks de deceptie geen heel grote krater achter gelaten. Zenit ging door met winnen aan de hand van een Italiaanse kok, het recept is prachtig en het producht overheerlijk en al met al verdient. Zenit mag zich straks opnieuw kampioen van Rusland noemen en de overheersing van Spartak Moskou en de meest recentie die van Rubin Kazan is doorbroken. Als de blauw-wit-blauwen gewoon van Rostov winnen, zijn ze, ookal wint Cska, gewóón kampioen op basis van het doelsaldo dat beter is dan die van Cska. Over alweder Cska gesproken, de fans verdienen evenals die van Zenit een groot compliment in het bomvolle Petrovsky. De tweënhalfduizend aanhangers van de Moskovieten toonden zich enorm fanatiek en heb tot nu toe nog niets gehoord over het feit of die aanwezige 5000 politieagenten, 175 stewards en veertig vrijwilligers in actie hebben moeten komen. Vóór het duel waren er, volgens de Russische media, wat 'schermutselingen'. Het tekent ook weer de Cska-tifosi dat men middels spreekkoren hun mening laten horen waaruit blijkt dat men volledig achter Veniamin Mandrykin staat. Mandrykin staat onder contract bij Cska, is verhuurd aan Dinamo Briansk, en afgelopen nacht met zijn Porsche Cayenne tegen een boom opknalde na achtervolgd te zijn door de politie. De politie beweert dat Mandrykin 'gedronken heeft' en de sluitpost verloor op het natte wegdek de controle en knalde met twee inzittenden (vermoedelijk twee ploeggenoten) tegen een boom. Mandrykin hield er een ruggengraatbreuk aan over met een dwarsleasie, terwijl het andere duo er slechts 'licht gewond' vanaf is gekomen. De politie gaf Mandrykin een stopteken, maar de gelouterde goalie gaf nog een poep gas en veroorzaakte zo het ongeval. De politie wilde Mandrykin laten stoppen omdat men dacht dat hij gedronken zou hebben en men Mandrykin tegen het verkeer in is gereden en verkeersborden als 'inhalen is verboden' heeft genegeerd. Mandrykin verkeert in 'kritieke toestand' en ligt op de intensive-care en een operatie is reeds gepland.

Als reactie op de wedstrijd toonde Slutsky, de eindverantwoordelijke van Cska, zich opgetogen over de snelle eerste goal van Lóve. Die goal zorgde ervoor dat Cska 'op de tegenaanval kon spelen, die voor Cska goed is omdat we over snelle voorhoedespelers beschikken'. Collega Spalletti vond het ter analyse vooral jammer voor de fans en is 'teleurgesteld en sorry voor de fans, want zij hoopten op een kampioenschap vandaag'. Zo is dus ook de wens van Bystrov niet uitgekomen en zal zijn gezin wel bedroefd voor de buis hebben gezeten. Hij gaf aan dat zijn hele gezin aan de buis gekluisterd zou zijn en de vader zei zelfs dat hij gisteravond 'niet met Bystrov kon praten' omdat de vleugelaanvaller zo in de ban was van het duel. De oudeheer zei echter ook zeker na de wedstrijd 'te móeten praten' met zijn zoon. Gezellig gesprek wordt dat

10 november 2010 om 20:18

Bedankt voor de video hier! Lekker schotje van Vagner, Zhevnov weer eens meerdere keren in de fout en ik zie dat Denisov zich weer eens schuldig maakt aan een belachelijke charge. Wat een misselijke vent is dat zeg.

10 november 2010 om 20:30

Bedoel je dat moment op Mark Gonzalez? Dan heb je idd gelijk maar het siert Mark wel dat hij zonder te mekkeren gewoon opstaat en over gaat tot de orde van de dag. Maar Schennikov kon er anders ook wat van met een harde tackle op ik dacht Kerzhakov.

Wel lekker deze overwinning van Cska. Zo blijf het toch nog een klein beetje spannend de laatste paar weken. Zenit kan op deze manier pas na de 29e speelronde de titel vieren, aangezien cska dan op de broek krijgt van Spartak.

10 november 2010 om 20:15

Haha, lekker optimistisch ben je. Hoe wilt Spartak 2 beweeglijke spitsen afstoppen als die Pareja Kornilenko al helemaal kwijt was?

@ koni.
Je kan alles zeggen maar het is gewoon moeilijk als een spits die 15 centimeter langer dan jij bent ook nog eens twee ellebogen in je rug duwt bij het springen.

10 november 2010 om 20:32

Ach ja, daar heb je ook gelijk in maar sowieso vind ik Pareja geen sterke verdediger. En dan krijgt hij het ook nog eens te maken met Doumbia en Vagner die in een flow zitten. Die vinden elkaar heel makkelijk. En dan doet Alex ook nog niet mee in deze derby.

Zenit gaat dit natuurlijk niet meer weggeven.

Man, man, man Berdyev. İk zie voor het eerst in mijn leven zo een lange reactie. Mijn complimenten. Tip: miss een leuke baantje om als redacteur bij vz te werken?

11 november 2010 om 18:52

Misschien werk ik daar al?

12 november 2010 om 00:58

Oke oke dan doe je het wel goed zo te zien..

zenit zal zeker kampioen worden in rusland.
Dat heeft spaleti dan wel heel goed gedaan.
Zenit is dit jaar weer helemaal in topvorm ook in de europaleaque doen ze het fantastisch.
Ben benieuwd hoever ze dit jaar daar in gaan komen.

De kans lijkt me bijzonder klein dat Zenit dit nog uit handen geeft. Volgende wedstrijd er gewoon voor 100% voor gaan, hoofd erbij houden en dan volgt de titel vanzelf wel. Elke ploeg kan wel eens verliezen. Er is niks aan de hand voor Zenit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Zenit Sint-Petersburg

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Sochi319
5.Krasnodar2911
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
I. SimutenkovAanvaller
MalcomAanvaller133
D. ByazrovKeeper00
M. KerzhakovKeeper110
G. KorolevKeeper00
S. KritsyukKeeper70
D. OdoevskiyKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Zenit Sint-Petersburg.

In de wandelgangen

Woensdag 19 januari
Girondins de Bordeaux hoopt Thierry Henry aan te stellen als nieuwe trainer. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren