Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Hooliganisme in China

Laatste update:

China heeft tot nu toe gefaald in het kopiëren van het Europese profvoetbal. Het professionalisme, de wijze van organisatie, succes, populariteit maar vooral kwaliteit en knowhow van het spel zijn niet goed overgenomen. Maar één ding heeft de Chinees wel goed gekopiëerd: het hooliganisme.

Hoewel Chinezen nooit de best gedragende voetbalfans waren, loopt het nu soms totaal uit de hand. Waar vroeger er soms enkel spreekkoren waren, breken er nu steeds vaker vechtpartijen uit. In de sport die tegenwoordig meer als een vernedering dan vermaak wordt gezien, wordt geschokt gereageerd. Relschoppers gebruiken geïmproviseerde wapens zoals flessen, stenen en zelfs golfballen. Sommigen gaan bovendien massaal het gevecht aan met de politie en dat in een land waar rellen en protesten streng verboden zijn.

De 29-jarige Beijing Guon supporter Ding Nan vertelt hierover in een interview: "Dingen worden steeds erger. Fans raken meer gepassioneerd. Ze kijken naar Europese wedstrijden en zien daar fans drinken, vechten en fakkels afsteken." Volgens Ding Nan komt dat omdat de kwaliteit niet gekopiëerd kan worden maar wel het rellen en wordt daardoor populair. "Door die slechte gewoonten op te pakken, voelt men zich meer voetbalsupporter omdat het ook in Europa gebeurt. Voetballen gaat hier minder maar de hooligans voelen zich meer betrokken als ze zich ook als 'echte', fanatieke supporters gedragen."

Laatst begonnen fans van de voetbalclub Hangzhou een overweldigende vechtpartij tegen Shanghai Shensua in dé streekderby van de Chinese Super League. Volgens de lokale media waren er honderden gewonden en vele arrestaties. Niet veel later pleegden honderden supporters van Henan Jianye een aanval op hun clubhuis en maakten ze het met de grond gelijk. Dit omdat hun club ongelukkig met 0-2 had verloren. De oproerpolitie moest er aan te pas komen en het werd nog een bloedig relletje met enkele zeer fanatieke en teleurgestelde fans.

De toename van het geweld en de vernielingen die de fans aanrichten tasten het beeld van het Chinese voetbal nog meer aan. Maar ondanks de gokschandalen, corruptie van de bazen en nu het hooliganisme, blijft het een zeer populaire sport. Men wil het zo graag maar het wil gewoon niet lukken. Vorig jaar nog was er zelfs een recordopbrengst voor de uitzendingen van het Chinese voetbal. In totaal werd er omgerekend 160 miljoen euro verdiend. En ook aftredend kampioen Beijing Guoan brak vorig jaar een record: de hoogste opkomst ooit bij een voetbalwedstrijd. Er kwamen liefst 60.000. bezoekers af op de kampioenswedstrijd. En dan heb ik het nog niet over de Chinezen die om drie uur 's nachts opstaan om naar de Premier League te kijken.

Maar weer terug naar de wedstrijd: Beijing Guoan werd kampioen. Het betekende dat voor het eerst sinds de invoering van het professionele voetbal dat een team uit Beijing kampioen werd. Dit werd dan ook gevierd in Beijing. Door iedereen, niet alleen door de voetballiefhebbers. Het regionalisme komt namelijk sterk op in China. Dit was een overwinning voor Beijing zelf. Zo reed een Pekinese student vol in op een auto met Tianjin-vlaggetjes. Ja, bij sommige zit het diep. Voor dit geweld werd hij een paar dagen geleden veroordeeld en werd zo de eerste veroordeelde Chinese voetbalhooligan ooit.

En China zou China niet zijn als er geen harde actie werd ondernomen tegen het hooliganisme. Zelfs president Hu Jintao en de vice-president bemoeiden zich er persoonlijk mee. Ze startten een grootschalige actie tegen de corruptie, omkoopschandalen en hooliganisme, wat tot nu toe al tientallen arrestaties heeft opgeleverd. Zo werden de hoogste scheidsrechtersbaas en de baas van de CFA (Chinese Football Assocation) opgepakt wegens corruptie. En nu staat China met het hooliganisme weer voor een grote opdracht. De daders worden streng gestraft en moeten het dubbele van de door hun aangerichte schade betalen. Ook zijn er nu vele fairplay-regels die zelfs kunnen uitmonden in promotie, of als een club er zich niet aanhoudt degradatie. Zo degradeerden in 2009 de nummers zeven en negen. De twee laagst geëindigde teams, nummers vijftien en zestien, mochten in de competitie blijven.

Sommige journalisten zeggen dat de Chinese regering zelf de oorzaak is van de slechte naam. De Chinese Football Assocation, die wordt bestuurd door de Chinese staatspartij, weigerde verregaande veranderingen in te voeren nog voordat de schandalen naar buiten kwamen. Door die veranderingen zou de CFA de inkomsten en uitgaven van de clubs en spelers kunnen checken. Zo kreeg een niet bij naam genoemd team ongeveer 350.000 euro om een wedstrijd te verliezen! Een godsvermogen voor Chinese voetballers. Met de veranderingen zou dit voorval nooit zijn gebeurd. En het hooliganisme zou een gevolg zijn van de steeds maar groeiende teleurstelling over het Chinese voetbal. En nu is het dus tijd dat de CFA hun eigen troep opruimt, aldus de journalisten.

Dr. Yu, een Chinese deskundige, is dan ook van mening dat voetbalvandalisme blijft totdat het zeer hard wordt aangepakt. En dit is dan ook zijn oplossing: "Dit land is niet opgericht met vreedzame middelen. In China is dat bijna onmogelijk met zoveel mensen die allemaal een mening hebben. De wetten en de macht zijn tot stand gekomen door stokken en geweren. Zo zijn we een wereldmacht geworden. Diplomatieke oplossingen werken nu niet, er wordt niet naar geluisterd. Naar vuisten wel, dus gebruiken we vuisten." Ik ben benieuwd hoe dít uit zal pakken. En of China na dit alles dan daadwerkelijk ook écht kan schitteren in 's werelds populairste sport. Het moet toch wel...

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wow , ik hou van jouw chineze columns !

Titel sprak mij wel en niet aan, was erg nieuwsgierig. Je stuk is vervolgens 100% geslaagd. Dankjewel, hier heb ik heel wat van opgestoken!

Hmm, doe mij maar gewoon een nasi goreng met kip en satè, hooliganisme hoeft voor mij niet in de belangstelling te staan, niet in de stadions en niet in de media. Daarmee geef je het teveel eer, ik vind het al triest genoeg dat deze uiterst vreemde vorm van supporteren, klaarblijkelijk al over de gehele wereld verbonden is aan het hedendaagse voetbal. Het frappante is trouwens, dat de meeste andere sporten op onze planeet geen last hebben van dit merkwaardige verschijnsel.

9 november 2010 om 23:31

Ik denk dat Chizi hier absoluut negatieve aandacht aan hooliganisme geeft. En natuurlijk moet je het ook onder de aandacht brengen. Je kunt niet dingen verbergen die er wel zijn.

Echt een heerlijk stuk, goed te lezen, geen spelfouten en informatie die je niet dagelijks tegenkomt. Ga zo door zou ik zeggen.

11 november 2010 om 18:02

inderdaad! tis niet zo erg als de hollocast(mag dit redactie) maar om alles maar in een doofpot te zetten of zegge ndat het niet zo erg is, is natuurlijk van de zotte! Heeft er iemand baat bij een vechtpartij?

beetje vage reactie maar t lijkt me duidelijk

12 november 2010 om 17:17

Hoe groter de sport hoe groter de kans op hooliganisme..voetbal is gewoon wereld sport nummer 1. Maar in de balkan is het voetbal niveau zo gedaald dat men daar vortaan liever gaat rellen bij basketbal,omdat ze daar nog wel mee doen voor de prijzen.maar ik denk nu dat je het vergelijkt met honkbal en basketbal in amerika maar daar heb je ook geen rellen bij het voetbal.

@non-aligned

Lees de derde alinea van de schrijver nog eens aandachtig door, en je zult begrijpen in hoeverre de media invloed kan uitoefenen in het stimuleren van hooliganisme.

Het heeft geen enkele nut om dit primitief onderwerp continu onder de aandacht te brengen, hetzij in positief dan wel in negatieve zin. Op deze manier bied het ook geen enkel soelaas, sterker nog, zij die daar aan deel nemen kicken op dit soort belangstelling. Laat de overheden de problematiek wat betreft hooliganisme achter de schermen oplossen.

10 november 2010 om 03:27

Dus omdat ik een artikel hierover schrijf, stimuleer in het hooliganisme in China? Denk het niet..
Ik vertel gewoon iets over wat nu erg actueel is in het Chinese voetbal. Daarvoor schrijf ik' op Vz om jullie te vertellen wat er in het Chinese voetbal zo al gaande is.

Maar iig bedankt voor het lezen (of alleen reageren?) van mijn stuk

11 november 2010 om 14:00

Als de feiten van dit stuk kloppen (en ik heb geen reden om er aan te twijfelen) dan vind ik dit wel nieuwswaardig. Het geeft aan dat China echt aan het veranderen is. Nog niet zo lang geleden, werden studentenprotesten met tanks bestreden. Blijkbaar voelen mensen zich ook in China steeds vrijer om zich ook met dit soort toestanden bezig te houden.

11 november 2010 om 14:48

Juist, het is nog steeds wel verboden maar er wordt nu veel meer getolereerd. De Chinese staat heeft een enorme kas door alle export. Nu wordt er veel geinvesteerd in infrastructuur, sport, gezondheid en onderwijs. Basis van een goed leven. En er zitten nu (natuurlijk) ook andere leiders, veel meer vooruitstrevend.

Nee Chizi, Ik bedoel de media in het algemeen. Geef het onderwerp geen aandacht meer, want dat is waar de hooligans op kicken. Dat geldt niet alleen voor wat betreft jou geschreven stuk, maar alle aandacht die er aan besteed word.

11 november 2010 om 22:00

Ben ik niet met je eens. Als we vanaf nu in Nederland niets meer over hooliganisme in de media zetten, denk je dat het dan afneemt? Ik denk het niet. Zulke mensen heb je gewoon. Ook negatieve aandacht kan schadelijk zijn, daar ben ik het met je eens, maar je kunt het niet 'verbergen' en doen alsof er niks aan de hand is.

Ik vind dit een zeer informatief artikel van weer iets waar ik helemaal niets van af wist. Ik wist wel dat China een land van extremen is, maar niet een land van hooliganisme. Mijn beeld van Chinese supporters is vooral dat de supporters braaf op hun stoeltje zitten en af en toe met een klein vlaggetje op hun stoel hun ploegje schreeuwend aanmoedigen. Blijkbaar zat ik daar helemaal naast!

Het stuk is lekker geschreven, maar het lijkt wel meer op een interview dan een clubexpert als ik eerlijk mag zijn. Die citaten, feitjes. Natuurlijk, met deze dingen kun je anders geen clubexpert maken, dat weet ik zelf ook wel! Maar in dit stuk benadruk je de citaten op een iewat te duidelijk manier.

Het neemt niet weg dat dit stuk voor de rest goed was. Ik was van A tot Z geboeid en voor mijn part is dit stuk weldegelijk geslaagd!

Leuk stuk, veel informatie.

Ik snap sowieso niet waarom er Hooligans zijn, je hoort er ook alleen van bij voetbal, in ieder geval in grote getalen. Betrokken bij de sport zeggen ze dan? Juist niet zeg ik dan.. Het lijkt er tegenwoordig op dat deze ''supporters'' het zien als een uitlaatklep voor het dagelijks leven. Dit is in het begin te zacht aangepakt en dat lukt nu niet meer om het af te stoppen. Het is een soort sneeuwbal, als je had willen stoppen had je dat bovenaan de berg moeten doen, niet toen hij halverwege naar beneden is gegaan en te groot is geworden.

China moet het maar mooi bij het tafeltennis houden, daar zijn ze immers nog altijd de beste in, zonder gokschandalen

11 november 2010 om 22:02

Naast mijn seizoenskaart bij NEC heb ik ook een seizoenskaart voor de Nijmeegse Devils (ijshockey) en ik kan je zeggen dat het daar nog erger kan zijn. Voetbal is nu eenmaal de grootste sport ter wereld dus is ook vaak onder de aandacht.

Ik ben het eens met Vakman
Even een voorbeeld:

- Het programma Spuiten en Slikken op Bnn: Er wordt in geuren en kleuren verteld over hard-drugs etc. (er nog even achteraan gezegd dat het niet goed is) Maar de jongeren pikken dit op en worden nieuwsgierig. Dit programma heeft een slechte invloed op jongeren i.v.m. drugs, seks en drank, of het nou positieve of negatieve publiciteit is.

Ik denk dat hetzelfde geld voor Holiganisme, hoe meer men er (in details) over praat, hoe meer jongeren geintreseerd raken.

10 november 2010 om 14:30

Nee, ik ben ook absoluut tegen hooliganisme. Het maakt de sport alleen maar kapot.
Ik wilde jullie alleen vertellen wat er zoal gebeurd in China.

En kunnen we please op het artikel focussen en hier niet een discussie over hooliganisme beginnen?

10 november 2010 om 14:44

Nu ga ik offtopic verder op jouw reacite,

maar ik ben totaal geen fan van spuiten en slikken, maar toch ben ik het volledig oneens met je reactie. De reden dat mensen drugs interessant vinden na het zien van spuiten en slikken is niet omdat ze het er over hebben, maar omdat ze, zoals je zelf al aangeeft in geuren en kleuren vertellen wat het doet (met name de positieve kanten) en dan even zeggen dat veel gebruiken slecht is. De positieve kant is overduidelijker aanwezig dan de negatieve. Drugs lijkt hierdoor interessant omdat je er losser van wordt en gezelliger etc. Laat mensen naar een programma kijken over mensen die hun lichaam kapot hebben gemaakt met drugs en niemand vind het meer interessant om drugs te gebruiken.

Wat in het geval van drugs nog gevaarlijker is, is het doodzwijgen. Als je het er niet over hebt, lijkt drugs juist interessant. Dan heeft het iets mysterieus.

Verder vind ik niet dat je drugs en Hooliganisme met elkaar kunt vergelijken. Drugs is iets waar geld mee te verdienen is. Hierdoor zullen er altijd mensen zijn die anderen aan de drugs proberen te krijgen. Of er nu aandacht voor is of niet, drugs zal altijd bijven circuleren.

Bij hooliganisme is niemand gebaat, behalve de relschoppers zelf die er kennelijk een kick van krijgen. Hierdoor is dit eenvoudiger uit te roeien. Er voor zorgen dat de kick niet opweegt tegen de nadelen. De nadelen voor een relschopper vergroten doe je door harder te straffen, de pakkans te vergroten, en ze geen aandacht meer te geven.

In tegenstelling tot drugs werkt dit bij voetbal wel. Het in de media komen hoort namelijk bij de kick.

Topstuk. Heb het snel uitgelezen omdat je schrijfstijl uitmuntent is.

Erg goed man!

@vakman en Gunnero

In hoeverre moet je het wegstoppen je kan niet doen alsof het er niet is namelijk. Daarnaast denk ik niet dat iemand naar aanleiding van dit stuk morgen met een paar stenen bij een willekeurig supportershome meldt, daarvoor is het stuk 'te vriendelijk' in die zin dat er amper geweld wordt beschreven.
Goed stuk overigens Maar je maakt zo nu en dan een beetje rare uitstapjes, dan ineens een stukje over die club uit Peking en dan weer terug, dat stoort een klein beetje, want het houdt je niet echt bij het hoofdonderwerp. En ik had graag gezien dat je dieper op die fair-play regels was ingegaan, want dat klinkt heel revolutionair, maar het is een beetje weggepropt. En het fair-playklassement in NL heeft te maken met de overtredingen/kaarten van spelers, dus weegt dat hier dan ook in mee of niet?
3,5 ster, net het voordeel van de twijfel naar boven.

Goed stuk! Eens iets wat je niet haast dagenlijks tegenkomt en waar geen 15 columns over te vinden zijn!

Interessant en vernieuwend stuk. Ik had nooit uberhaubt gehoord over voetbal in China, laat staan Hooliganisme in Chine, vandaar dat de titel mij aansprak.

Netjes geschreven, maar wat mij betreft mocht je wel wat meer je mening geven en er wat meer pit in gooien. De informatie die je geeft maakt veel goed, maar de extra pit en emotie zouden nog meer kwaliteit brengen aan je stuk.

Ik geef je vier sterren.

Mooi stuk Chizi, zoals haast gewoonlijk.
4*

Vind dit geen colum. Meer een leuk artikel voor een een krantje. Komt ook over alsof het ergens van het net geplukt is. En weer hooligans aandacht geven is -10

Chizi,

Leuke column over een onderwerp waarover veel bekend is in Europa, maar dat het een serieus probleem is in China was mij eerlijk gezegd totaal niet bekend.

Er is echter nog wel wat ruimte voor verbetering op het gebied van spelling/grammatica en het leggen van verbanden in een stuk. Bijvoorbeeld: Ja, bij sommige zit het diep. Dit moet zijn: Ja, bij sommigen zit het diep. Dit lijkt misschien een futiliteit, maar het verbetert de leesbaarheid.

Verder is in dezelfde alinea het verband een beetje zoek tussen het kampioenschap van de club uit Bejing en het inrijden op een supporter van Tianjin. Dit geldt eerder ook voor: ''niet veel later pleegden honderden supporters van Henan Jianye een aanval op hun clubhuis en maakten ze het met de grond gelijk.'' Het blijkt echter dat ze hun eigen clubhuis met de grond gelijk hebben gemaakt en niet, zoals het lijkt, het clubhuis van Shanghai Shensua.

Maar goed, ga vooral door met het schrijven van stukjes over China. Er zit daar enorme potentie op voetbalgebied (zeker als ze de corruptie onder controle kunnen krijgen).

Eigenlijk 4,5 sterren, maar het is bijna weekend, dus 5.

mooi stuk, leest gemakkelijk,

heb weer een paar dingen geleerd, joun stukjes over China lees ik altijd, is altijd intressant

Ga zo door!

geef je:

Leuk interessant stukje met heel veel informatie!
Ik wist werkelijk niks over het hooliganisme in China. Zelf geloof ik dat over ongeveer 15 á 20 jaar top voetbal in China is, omdat in China bijna alles bereikt word tot op het hoogste niveau etc.

Nogmaals leerzaam en leuk stukje. 5 verdiende sterren!

Erg interessant om een keer iets te horen over het voetbal in China waar blijkbaar niet veel van komt, maar van het vechten en rellen wel
Nou erg goed stuk
5 Sterren!!!!!!!!

Goed stuk dat een ander licht werpt op een probleem. Daar bedoel ik mee dat die prof zegt dat ze het met vuisten op gaan lossen. Dingen die ons vreemd zijn vind ik altijd interesanter dat uitgekauwde onderwerpen. Daarom is dit stuk voor mij leuk om te lezen. Wat ik dan wel storend vind zijn personen zoals ''vakman'' die jouw column op een zeer infantiele en zielige manier proberen onderuit te halen. Hij denkt bij china meteen aan nasi en sate. Zijn redeneringen raken kant noch wal. Er vanuit gaan dat iets niet meer gebeurd als er geen aandacht aan word besteed is zeer bekrompen. Laten we het journaal afschaffen dan is er geen oorlog meer!! Logisch toch.

weer wat geleerd.
mooi geschreven.
weer is iets nieuws i.p.v. al die ''colums'' over hoe geweldig ajax en feyenoord supporters wel niet zijn.

ik wou trouwens nu ff leuk de clubexperts doorlezen en voelde me gelijk aangetrokken door de titel

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren