De magie van De Kuip

Het was een regenachtige dag in het jaar 2005, Eredivisie-jaargang 2005/06. De jongen keek zijn vader angstig aan bij het betreden van het terrein van het stadion. ''Papa, weet je zeker dat we goed zitten?'' De vader kalmeert zijn elfjarige zoon. De hele reis in de trein was de jongen al onrustig. Hij zou eindelijk naar die grote club gaan waar hij tot dusver alleen maar van had gehoord van vriendjes en neven! Hij zou naar een wedstrijd van Feyenoord gaan. Hij kon niet weten dat dit zijn hele leven zou veranderen. Dat deze club, net als bij honderdduizenden andere kleine jongetjes, zijn leven niet alleen zou veranderen; deze club zou zijn leven wórden!

Eenmaal aangekomen bij De Kuip was het al enorm druk. Ze stapten uit de trein bij Rotterdam Stadion en liepen de grote legendarische stenen trappen af. Daar was het stadion dan, De Kuip! Alleen de naam vond de jongen al een magische klank hebben. Iets onoverwinnelijks, iets strijdbaars. Hij kon van ver al de vette patat met mayo ruiken. Dit beloofde wat. Al vanaf het eerste moment was hij verliefd op het stadion. ''Hey wakker worden, je staat te dagdromen'', zei zijn vader. De jongen stond te dromen over het stadion. In zijn hoofd zat hij al in het stadion en zag hij Feyenoord al spelen en triomferen. Ze liepen hand in hand naar de poorten van de Olympiatribune. Vak OO, voor die wedstrijd aangemerkt als gezinsvak. Samen met zoveel andere jongelingen de liefde ervaren die Feyenoord uitstraalt op iedere supporter. Als een magnetisch veld werd hij naar binnen getrokken. De controle verliep zonder problemen en de jongen en zijn vader liepen na het fouilleren naar een tentje met Feyenoord-artikelen. Een mooi rood en wit shirt met achterop nummer zeven, Dirk Kuyt. Zo snel als het maar kon trok de jongen het shirt over zijn vest aan. Nu voelde hij zich pas echt één met de anderen.

Het was inmiddels bijna twee uur. Tijd om het magische stadion eindelijk te betreden. Ze liepen de trappen omhoog naar vak OO, ze roken de pislucht bij de toiletten. De lucht van het waterige bier. De lucht van de bal gehakt en het patatje met. Het was even zoeken maar toen eindelijk hadden ze hun plaatsen. De eerste rij, stoel zes en zeven. Het was al redelijk vol in het stadion. De jongen keek over de reling en schrok van de hoogte. Dit was toch wel andere koek dan een jeugdwedstrijdje met de D1! Of kijken bij het eerste van de plaatselijke voetbalclub, dit gaan morgen zijn vriendjes uitvoerig horen. Aan de linkerkant zag de jongen een bijzonder rumoerige zijde met allemaal vlaggen. Hij vroeg aan zijn vader waarom het daar zo druk was. "Jongen, daar zit de harde kern van Feyenoord. Vakken X en S zijn dat. Daar komt dadelijk een hels kabaal vanaf." De jongen was meteen geintrigeerd door de fameuze Noordzijde. De tijd tikte ineens snel voorbij. Vijf voor half drie. De spelers waren even daarvoor al voor een warming-up het veld opgekomen en de jongen verbaasde zich enorm over het lawaai, de wedstrijd was immers nog niet eens begonnen? Terwijl de stadionspeaker Peter Houtman de opstellingen voorlas begroette Het Legioen de spelers. Veel gejuich bij Kuyt en Patrick Paauwe. De jongen gilde net zo hard mee als de overige supporters.

Tijdens de wedstrijd bleef het sfeervol. De jongen zong continu mee met liedjes als ''Hand in hand" en ''Mijn Feyenoord'' terwijl zijn vader verveeld op de stoel zat. Vader hield immers meer van judo dan voetbal. Naar mate de wedstrijd vorderde voelde de jongen zijn hart steeds erger bonken. De verliefdheid op de club en het stadion nam steeds grotere maten aan. Terwijl Feyenoord op het veld ploeterde en slechts een 0-0 eindstand bereikte had de jongen de dag van zijn leven. Hij was definitief verkocht aan de club, net als al die andere jongetjes in zijn vak. Brullend van plezier renden ze het stadion uit. In de trein terug naar huis was de jongen nog steeds in extase.

7 November 2010, de jongen is inmiddels zestien jaar. Het is alweer vijf jaar geleden dat hij voor het eerst De Kuip zag. Het affiche is vandaag hetzelfde als in 2005. Feyenoord - Roda JC. Eenmaal in het stadion zal hij kijken richting Vak OO en denken. "Daar is het voor mij begonnen." Dan zal de jongen, die meer en meer op een man begint te lijken, zijn plekje op Vak X innemen en de rest van de wedstrijd zijn keel kapot schreeuwen. Net als vroeger. Ditmaal aan zijn zijde niet zijn vader. Maar zijn medesupporters, zijn nieuwe familie. Hand in hand gaan ze voor elkaar door het vuur.

Dit is wat De Kuip en Feyenoord doet. Niet voor niets trekt de grote Rotterdamse volksclub ondanks zoveel slechte jaren nog zóveel supporters. Dit gevoel is anders dan een echte liefde. Feyenoord zit voor altijd in ons hart opgesloten. No matter what happens. Wij zijn er voor onze club. Altijd. De magie van De Kuip werkt zelfs nog door op ouderen. Steve McClaren zei het ook. Mario Been voelt het elke wedstrijd. André Bahia merkte het tegen VVV. Dit is niet een normaal stadion. Dit is De Kuip! En de dag dat Feyenoord dit stadion zal verlaten voor het nieuwe onderkomen zal ik kenmerken als een zwarte dag. En samen met de andere supporters zal ik een traan laten, met ieder in onze gedachte die dag dat we voor het eerst kwamen kijken. De kleine jongen is nooit verdwenen uit de grote jongen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 870+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door roodwit010)

noordzijde wat heb je er toch een puinhoop van gemaakt. sommige zinnen staat spelling en grammaticaal gezien helemaal niet goed, dat vind ik jammer omdat de inhoud wel zeker ruim voldoende is. je verteld een mooi verhaal en jammer van die fouten. lees jij je tekst wel is door na het schrijven of heb je het snel verzonden en niet meer naar om gekeken. inhouds gezien vind ik het 4 sterren maar grammaticaal krijg je 1 ster ik vind het niet redelijk om 2 sterren te geven dus krijg je er 3 volgende keer iets meer je best doen op grammaticaal gebied.
succes

8 november 2010 om 10:29

Hier moet ik het toch wel enigszins mee eens zijn. Er zijn heel veel clubexperts over Feyenoord (en Ajax, maar dat is nu niet relevant) en veel daarvan zijn hetzelfde over de passie van het legioen en de kracht van de Kuip. De ware identiteit van een Feyenoorder. Ik begin het minder interessant te vinde, echter klik ik zelf op de de link richting deze clubexpert om het te lezen. Ik probeer namelijk gewoon alles te lezen.

Inhoudelijk is dit gewoon een verdomd lekker verhaal om te lezen. Goede vorm gekozen en de juiste woordkeuze en degelijke. Taal- en schrijftechnisch is het allemaal een stuk minder zoals R.baggio hiervoor al aangaf. Er zitten erg veel grammaticale fouten in dit stuk. Daarnaast maak je te veel gebruik van kleine zinnen, dit irriteert bij mij enorm. Naast hele klein zinnen maak je ook teveel gebruik van zinnen met drie á vier komma's wat het gebruiksvriendelijk lezen niet ten goede komt.

Je moet in ieder geval doorgaan met schrijven, want je wordt al beter. Deze tekst is al stukken beter dan je voorgaande twee stukken.

8 november 2010 om 11:09

R.baggio, ik moet zeggen dat ik het een beetje jammer vind dat je aangeeft dat Noordzijde er qua spelling en grammaticaal een puinhoop van heeft gemaakt. Heb je je eigen reactie al teruggelezen? Je hebt geen enkele hoofdletter gebruikt en ook qua taalgebruik, grammaticaal en punctuatie ziet jouw reactie er gewoon heel slecht uit.

Ik vind het gewoon een prima stuk en stoor me totaal niet aan de eventuele taal- en/of grammaticale fouten. Het leest ook lekker weg en daarom krijgt Noordzijde van mij 4 sterren.

8 november 2010 om 11:22

Zou je ook kunnen zeggen wát je zo stoort aan schrijfvaardigheden en dergelijke. Zo op het oog zie ik niets wat enorm slecht geformuleerd is.

Weer zo'n column, kap eens met die ophemeling van de Kuip en de supporters er van.
Leuk voor je dat je zo met Feyenoord begaan bent en dat je je eigen verhaal verteld over hoe je supporter bent geworden, maar is het nodig?
Niks persoonlijks, vind het alleen vervelend worden al die stukken over De Kuip en Het Legioen.
( kan best zijn omdat ik Ajax supporter ben )

8 november 2010 om 08:33

Ja wat wil je. Iets positiefs over dit Feyenoord kan je haast niet meer zeggen op het stadion en het legioen na.

8 november 2010 om 08:35

Tja, je wordt door niemand verplicht er op te klikken danwel te lezen.

On: Ik kan mijn 1e wedstrijd ook nog altijd voor de geest halen, NAC thuis op DD. 1-0 voor Buffel, 1-1 Boussabon en 2-1 vrije trap Van Hooijdonk (83e minuut). Dat soort dingen blijven je altijd bij. Tegenwoordig ben ik voornamelijk op W1 te vinden, alhoewel ik nog altijd geen SCC heb

8 november 2010 om 20:10

Op vak NN Feyenoord - SC Heerenveen 1 - 3, met Ruud Gullit als trainer en Kuyt die scoorde voor Feyenoord. Maakte onwijze indruk, onze Dirk hoefde alleen maar zijn armen in de lucht te steken voor de wedstrijd en de hele gele zijde ging al los. Jammer dat de sfeer hand-in-hand met het voetbal achteruit gaat..

Nu alweer 4 jaar een seizoenskaart op vakkie T.

8 november 2010 om 10:00

Waarom lees je dan de stukken? Je hoeft het niet te lezen!

ON: vind het een leuk stukje wat voor meerdere ''jochies'' opgaat.
Voor mijzelf niets nieuws omdat ik zelf al de nodige jaren ga, maar zo is het ook voor mij begonnen

Mijn eerste wedstrijd was Fortuna Sittard thuis, 20 augustus 1989.
Ik was vier jaar oud en dit moest voor Feyenoord geen probleem zijn en mijn vader dacht dat het wel rustig zou verlopen...
Niets was minder waar, die tijd was het diepe crisis en na een achterstand van 0-2 brak alles los en gingen supporters het veld op.

Heb het einde dus niet gezien de wedstrijd werd uiteraard gestaakt.

Daarna nog altijd mee en nu al vele jaren zelf seizoenkaart, op vak X

8 november 2010 om 10:43

@leyo: Ach daar gaan we weer hoor. Een Ajacied die een stuk van Feyenoord leest en het dan gaat afkraken. Ik in tegendeel vind het een heerlijk stuk om te lezen en te lezen hoe de schrijver (ik neem aan dat het jochie gebaseerd is op de schrijver zelf) het voelde om in de Kuip te zijn, zonder twijfel het mooiste stadion in Nederland. De Kuip heeft een zekere magie die de Arena, het PSV stadion, de Euroborg en andere stadions in Nederland niet heeft. Een magie die er voor zorgt dat de sfeer altijd zo fantastisch is om aan te horen bij Studio Sport.

(en dit zegt een PSV supporter....)

Dat de column taaltechnisch niet zo fantastisch is, dat laat ik er dan buiten. Dat wordt grotendeels goed gemaakt door het verhaal.

8 november 2010 om 11:30

Sebastiaanz, dan zou ik als jou was toch eens radio-verslag o.i.d. beluisteren. Bij de samenvattingen van Studio Sport worden meestal de liederen óf gedempt óf eruit geknipt. Zo zijn regelmatig de sfeeracties niet te zien op Studio Sport.

8 november 2010 om 11:36

Het verhaal is inderdaad grotendeels gebaseerd op mijzelf. Heb natuurlijk in een aantal aspecten lekker overdreven (zoals een column hoort te zijn). Ik wil echter wel graag horen welke dingen taalkundig niet lekker uitkomen. Kan ik dat meenemen voor de volgende keer.

Mijn eerste wedstrijd was Feyenoord - Nac in 95 volgens mij, na de verbouwing van DE kuip, ik geloof dat Arnold Scholten toen nog scoorde!!

Schitterend. De kuip is een magische tempel. Gisteren eerst Ajax-ado gekeken en daarna Feyenoord-roda JC. Wat een gigantisch verschil. Bij Ajax hoor je steeds hetzelfde iele deuntje, van heel ver klinken (komt waarsch omdat vak410 niet op de 1e ring zit, het geluid sterft compleet weg) Terwijl Ajax-ado toch een aansprekend affiche is. Bij Feyenoord hoor je een bruisende kuip met een variatie aan liederen. Dat stadion leeft!

Schitterende tekst, doet me denken aan een wedstrijd tegen de Graafschap een paar jaar geleden, toen zat ik daar met regenjasje aan. Mijn grammatica groeide tijdens de wedstrijd daar,want er zat me toen een vent achter mij. Echt z'n oude voetbalfan die op alles wat te zeiken heeft en dat dan ook nog in het Rotterdams. Geweldig!

De Kuip is specialer dan andere stadions in Nederland. Als je daar bent lijkt of je in een andere, wereld bent. Ik kom niet zo vaak in De Kuip omdat het duur is. Maar toen ik daar was leekt het net of ik droomde. Gelukkig is De Kuip een monument! Dat het niet afgebroken kan worden. En dat ik er nog,
lang kan van genieten! En natuurlijk is het een mooi stadion door de beste supporters van Nederland!

Dat de column misschien taaltechnisch niet even briljant is en zal misschien alleen Feyenoordsupporters aantrekken maar ik vind hem mooi. Vooral de eerste reacties zijn leuk omdat iedereen zijn eerste wedstrijd in de kuip zal herinneren en er graag over wil vertellen. Dit kan dus een hele mooie topic worden.

De mijne was Feyenoord - Sparta (3-2) in 1986 op 9-jarige leeftijd samen met mijn pa. Goals van Been, Hoekstra en Tahamata, In 1987 mijn eerste Europacup wedstrijd tegen Leverkussen (1-0) met een goal van Mario Been.

Inmiddels een SCC voor vak Z en sinds een paar weken een zoontje....en ik kan niet wachten tot we hand in hand van de stenen trap wandelen...

8 november 2010 om 10:36

Sinds een paar weken een zoontje? Gefeliciteerd man! :D Misschien word je dan eindelijk wat softer met je reacties, ouwe azijnzeikerd.

Ja ik wil mijn twee-jarige neefje ook wel een keer meenemen, maar dat mag niet van me broer. Die is voor de verkeerde club.

8 november 2010 om 10:55

Ik ben toch altijd heel mild in mijn reacties

Ja hij is 5 weken, dus het duurt nog wel even voordat hij mee kan/mag. Gisteren wel zijn eerste Feyenoordshirtje gekocht, want dat hoort toch bij een goede opvoeding (al vindt zijn moeder van niet)

Leuk man al die herinneringen aan bepaalde wedstrijden en momenten van Feyenoord.

Mijn eerste Feyenoord-potje was een vriendschappelijke wedstrijd, uit tegen NSC Nijkerk. Toen was ik denk ik een jaar of 12. Dat was de eerste keer dat Van Hooydonk mee deed, maar toen woonde ik nog in Amersfoort. Een half jaar later ben ik naar Rotterdam verhuisd en ik geloof dat ik pas weer een jaar later voor het eerst naar De Kuip ging. Dat was de (eerste) afscheidswedstrijd van Van Marwijk, Van Persie en Van Wonderen, tegen FC Zwolle. Toen werd het 7-1. Dat weet ik nog heel goed, want toen speelden we met drie centrale spitsen, Lazovic (die geweldig als verkapte rechtsbuiten speelde, de positie waar hij later bij PSV uit zou gaan blinken) Dirk Kuyt en Buffel. Op die dag een hattrick voor zowel Lazovic als Kuyt.

Na die wedstrijd gelijk een seizoenkaart genomen en die heb ik nog steeds, ook al ben ik inmiddels naar Groningen verhuist! Ik was waarschijnlijk wat ouder dan de rest toen ik voor het eerst naar Feyenoord ging en voor het eerst een seizoenkaart nam, omdat ik pas op latere leeftijd in de buurt van De Kuip kwam te wonen als kind. Maar ik mag vind ik wel met trots van mezelf zeggen dat, ondanks het feit dat ik vorig jaar naar Groningen ben verhuisd, ik al bijna anderhalf jaar elk weekend dat Feyenoord thuis speelt (zelfs doordeweeks tegen Venlo vorige week) met de auto op en neer rij om me cluppie te kunnen zien! Gelukkig wonen mijn ouders in Rotterdam dus hoef ik niet op 1 dag op en neer te rijden, ik kan een dag van te voren aankomen en dan bij me ouders pitten en dan ga ik de volgende dag na de wedstrijd weer terug.

1 woord: Kippenvel.

Je verhaallijn is goed, mooi verteld, alleen zitten de grammatica en spellingsfouten een beetje in de weg. 4 sterren, het gaat tenslotte om wát je schrijft.

Doet me denken aan mij liefde met ado. Ik was 10 en mn vader zei: Zoon we gaan naar ado. Daar zat ik in familievak. Nu 9 jaar later zit ik op Northside de longen uit me lijf te schreeuwen.

Dit soort stukken roepen memories op bij mij en ik weet hoe het voelt. De voorliefde. Van je cub houden bij winst en bij verlies

Je benadrukt het gevoel van de supporters enorm. Hoewel ik geen voorliefde voor Feyenoord heb (ajacied hihi) begrijp ik wat je wilt vertellen aan het grote publiek. Het leest makkelijk weg en is goed begrijpbaar.

Correct me if i'm wrong, maar ik dacht dat een column ten eerste beoordeelt diende te worden op schrijfkwaliteit en vervolgens moet je kijken wat je van de inhoud vindt, maar dat zou niet al te zwaar mee moeten wegen in je oordeel.

Aardig stuk, maar iedereen die 5 sterren geeft vindt dat de Kuip inderdaad iets matigs heeft, maar als we op de kwaliteit letten, dan valt er toch veel aan te merken.

Enorm veel kromme zinnen die niet lopen. En een zin als 'dromen over het stadion' moet nog altijd 'dromen van' zijn in deze context. En verder staan er veel grammaticale/zinsopbouw fouten in waardoor ik toch twee sterren moet geven.

Noordzijde,

Een beetje oppassen! Ik lees je stukken wel, maar je bent er te snel mee. Iedere dag een CE van jou, zo lijkt het nu. Ik vind het prima, want je hebt wél originele(re) onderwerpen. Maar op den duur gaat het tegen je werken, dat je zo snel wil.

Deze is duidelijk een gevalletje te snel. Ik vind het een redelijk stuk met een grappige boodschap, maar het is taaltechnisch afgeraffeld. Veel zinnen lopen niet lekker. Kijk dat de volgende keer even beter na. Deze keer vind ik het nét niet goed genoeg voor een vierde ster, maar als je met een volgend stuk komt, dat geduldig opgeschreven is en correcte zinsbouw heeft, dan krijg je dan een extra sterretje van me. Keep going!

Ik hoop eigenlijk dat je Fred Blankemeijer en zijn treurige overlijden als onderwerp gaat nemen. Dat zal denk ik van begin tot eind kippenvel worden voor iedere lezer.

Iedereen herinnert zich de eerste keer in de Kuip. Mijne was Feyenoord thuis tegen Roda, volgens mij 6 geleden en ik weet nog dat ik op de tweede ring zat. En Feyenoord won 3-2. Heerlijk, net als jij had ik er ook zoveel over gehoord. Ik was tot dan alleen nog maar in de Arena geweest (tegen mijn zin) maar toen ik eindelijk naar Feyenoord ging... als je die trappen oploopt en dat veld ruikt (of denkt te ruiken). Ik ben Hagenaar en ik hou van Ado, maar de Kuip blijft inderdaad iets magisch. Omdat je dat gevoel weer bij me oproept ga ik niet moeilijk doen over grammatica. Sommige dingen moet je aan je gevoel overlaten. Es un sentimiento!!!!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder159
J. ToornstraMiddenvelder153
B. LinssenAanvaller1510
L. SinisterraAanvaller147
A. JahanbakhshAanvaller131
J. BijlowKeeper120
C. DessersAanvaller114
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren