Het medisch drama dat Hargreaves heet

Het is weer eens zover. Owen Hargreaves verlaat het veld. Een beeld dat we de laatste tijd te vaak van de Canadese Engelsman krijgen. Het is nog onbekend hoelang de middenvelder ditmaal uit de roulatie is maar het belooft niet veel goeds. Hoe kan het toch dat een speler op zulk topniveau constant geteisterd wordt door blessures?

We kunnen de oorzaak in meerdere theorieën gaan zoeken. De eerste mogelijkheid is het falen van de medische staf. Sir Alex Ferguson was het al eerder niet eens met de chirurg Richard Steadman, die Hargreaves behandelt. De desbetreffende medicus stelde namelijk vorige maand al dat Hargreaves fit genoeg was om weer te gaan spelen. Ferguson vond Hargreaves toch nog niet fit genoeg. Is dit een teken aan de wand dat die chirurg ook maar wat aankloot? Het lijkt me voor de medische staf van Manchester United ook enorm moeilijk om hem te helpen.

Een chronisch geblesseerde voetballer: dat is zo'n beetje het ergste soort voetballer wat er bestaat. Het is namelijk een voetballer die niet kan voetballen. Wat is het dan nog? Het is dan hetzelfde als een slak zonder slakkenhuis. Ze zijn niets meer. De verschillende terugslagen van Hargreaves duiden er inderdaad op dat het niets meer is met het fysieke gestel van de geboren Canadees. Continu werd zijn rentree op de velden uitgesteld. Wat begon als een lichte knieblessure liep uit tot een angstaanjagende horror met complicaties. Owen heeft inmiddels meer dagen doorgebracht in de VS bij zijn chirurg dan in Manchester bij zijn club. Wat ik dan niet snap is het volgende. Heeft men echt geen idee hoe Hargreaves geopereerd moet worden?

De tweede optie is gewoon het lichaam van de voetballer zelf. Net als de Nederlanders Arjen Robben en Romeo Castelen lijkt Hargreaves wel van glas gemaakt. Dat roept bij mij vragen op. Zouden deze jongens beter aan ballet kunnen doen dan voetbal? Zou het echt zo zijn dat hun fysieke gestel niet goed reageert op topsport? Het duidt er wel op. Al bij Bayern München was Hargreaves bevattelijk voor blessures. Zo eindigde zijn periode in Beieren met een beenbreuk, waar hij maanden door was uitgeschakeld. Achteraf bleek dat een voorbode op zijn United-periode. Het is veelzeggend dat na twee jaar revalidatie zijn hamstrings het bij de eerste wedstrijd het begeven. Is er teveel gehaast met een rentree of kan Hargreaves het echt niet aan? Ik denk een combinatie van de twee. Hargreaves is geweldig blessuregevoelig. Het begint er op te lijken dat hij nog breekbaarder is dan porselein. Combineer dat met een iets te snelle rentree en hoppa, hij is er weer uit.

Dat combineert uiteindelijk mijn theorieën. Ik concludeer ook daaruit dat het misschien beter is dat Hargreaves zijn schoenen opbergt. Het heeft geen zin om á la Castelen of Marco van Basten jarenlang te sukkelen. Het zou mij niets verbazen als Hargreaves, die zo lang in de medische lappenmand heeft gezeten, zich op de medische wereld stort en in samenwerking een oplossing zorgt voor chronische blessures. Dan kan hij toch nog zijn stempel drukken op het voetbal...

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door ThugVz)

Ik sta altijd open voor opbouwende kritiek. Met dingen als ''slecht stuk'' of ''top stuk'' kan ik vrij weinig aangezien die vrij argumentloos zijn. Dus denk a.u.b. aan je argumentatie als je me stuk beoordeelt.

6 november 2010 om 19:49

Stuk is interessant, typisch zo'n speler die je bijna vergeten zou zijn dankzij zijn blessure leed. Deze zin in de inleiding is een beetje raar: Owen Hargreaves verlaat het veld. Een beeld dat je de laatste tijd te vaak van de Canadese Engelsman krijgen.
Een beetje een rare zin als je bedenkt dat hij twee jaar bijna niet gespeeld heeft. Verder zitten er een paar kleine taalfoutjes in, waardoor het stuk net niet lekker wegleest.

Het schijnt trouwens dat zijn blessures vooral veroorzaakt worden, doordat zijn ene been langer is als de ander.

6 november 2010 om 19:53

''een beeld dat we de laatste tijd te vaak van de Canadese Engelsman krijgen.''
Met die zin is niets mis hoor. Is een normale zin in het meervoud. We krijgen dat beeld, niet zoals jij stelt in enkelvoud. Beter lezen .

6 november 2010 om 20:26

Met die zin in wel van alles mis. Die impliceert namelijk dat Hargreaves de laatste tijd vaker geblesseerd van het veld af stapt. Echter heeft hij 2 jaar niet op het veld gestaan. Feitelijk klopt de zin dus niet.

6 november 2010 om 20:29

Hargreaves kreeg vlak voor de zomerstop weer een terugval. Dus feitelijk is de zin wel juist.

7 november 2010 om 13:55

Een goed stuk maar niet meer dan dat.
Dat je aangeeft dat Owen beter kan stoppen, daar ben ik het mee eens.
Hij sukkelt al jaren met blessures.
De vergelijking met Arjen gaat een beetje ver maar dan trek je het weer recht met de vergelijking met Castelen. Het is zo dat Romeo net als Owen hetzelfde probeem heeft. Elke wedstrijd die ze beide meespelen raken ze (meteen) geblesseerd.

Het is een goede speler, maar echt jammer dat die zo'n medisch drama is, voorde rest een goed stuk, had wel iets langer gekunt

Goed en interessant stuk. Vooral omdat je het onderwerp van een speler die niet bepaald vaak in de media komt belicht.

Misschien had je meer kunnen belichten hoe het komt dat spelers pas op later leeftijd tegen blessures aanlopen. De spelers die jij noemt, Hargreaves, Castelen en Robben, speelden in het begin van hun carriere bijna alles. Maar op het moment dat ze eenmaal een keer geblesseerd raakte, ging het maar door. Ander voorbeeld is Michael Owen
In mijn ogen vergeet je het belangrijkste te melden (je meldt het wel, maar heel terloops op het eind), wat is het geen waarover Bayern en de Knvb nu over in de clinch liggen? Juist, de clubs (of in dit geval dan de landen) doen te snel beroep op hun spelers, waar het goed zou zijn om net herstelde spelers toch nog een of twee weken extra uit de wind te houden. Ik las op het live forum al dat Feurgeson vorige week nog zei dat Hargreaves nog lang niet klaar was voor een rentree en zie daar.
Je toont zeker progressie ten opzichte van je vorige stuk, dat is in ieder geval positief. Je schrijfstijl is in orde, maar ik denk weer dat je het te haastig hebt uitgewerkt, net zoals bij Borst. Je hebt niet te maken met deadlines, dus neem de tijd, want tussen het uitvallen van Owen en de plaatsing van dit stuk zit een schamele drie uur. Ik weet niet of je de wedstrijd hebt afgekeken, stel dat je dat gedaan hebt, dan heb je er een uurtje voor uitgetrokken om dit te maken, dat is vrij weinig kan ik je melden.
Je snijdt goede onderwerpen aan, je kan ook schrijven, maar probeer meer de tijd te nemen, dat is mijn advies, ik hoop dat je er wat mee doet.
3 sterren, met hoop voor de toekomst

Wat meer argumenten zou fijn zijn mensen. Hier schiet ik bar weinig mee op.

7 november 2010 om 00:54

Wees blij dat je geen kanttekeningen krijgt, het is namelijk een goed stuk. Leest lekker, en kan me vinden in je mening. Alleen mogen je stukjes wel iets langer maar in dit geval vond ik het goed eruit zien. Kort en bondig.

Aangezien je dit stuk vrij snel geschreven hebt, kan ik je alleen maar mijn complimenten geven.

Het stuk ziet er goed uit, leest lekker weg en is ook nog een informatief, Ik beoordeel hem op 4 sterren.

Inderdaad jammer dat zo'n goeie speler als hargreaves vaak gebleseerd is dan gun je niemand natuurlijk.

ze kunnen beter gaan balleten slaat nergens op dat is ook super zwaar voor je lichaam,
had je beter kunnen zeggen beter kunnen gaan schaken als je dan toch n drogreden gebruikt gebruik er dan wel een met n plausibele redenering

Ik ga dan toch een puntje van kritiek plaatsen

Ik denk dat je je teveel focust op zijn lange afwezigheid en daaruit concludeert dat hij enorm blessuregevoelig is. Ja, hij heeft bij Bayern zijn been gebroken. En ja, hij zat/zit nadien ook 2 jaar langs de kant met zijn knie. Maar buiten die twee problemen is er eigenlijk maar één jaar geweest dat hij bij Bayern met blessureleed had te kampen (02-03 als ik me niet vergis en toen is hij alles bij elkaar maar een maand of twee out geweest dacht ik).
Een been breken kan natuurlijk iedereen overkomen en lijkt me niet zozeer een teken dat iemand al dan niet blessuregevoelig is.

Nu, wat zijn knie betreft is er wel een groot probleem natuurlijk. Echter, het is een chronisch en naar verluidt ook ongeneesbaar probleem, namelijk tendinitis in de knie. Voor zover ik de hele saga heb kunnen volgen is dit probleem niet te verhelpen, maar kan men enkel aan symptoombestrijding doen. Maw, de pijn verhelpen. Daarom speelde Hargreaves in zijn eerste jaar gewoon standaard om de twee wedstrijden. Zolang zijn knie niet te veel belast werd, kon hij wel één wedstrijd per week aan, weliswaar met vrij veel pijn.
Het jaar nadien (seizoen 08-09) is men uiteindelijk toch gaan kijken naar een iets permanentere oplossing, namelijk chirurgie aan beide knieën. Ook hier ging het niet om de oorzaak te verhelpen, maar wel de symptomen wat draaglijker te maken. Hij heeft dat seizoen dus een operatie aan beide knieën moeten ondergaan, wat natuurlijk een enorme revalidatie vergt.
Daarenboven is er na die operatie ook nog sprake geweest van wat mentale problemen bij Hargreaves (ferguson heeft nooit echt willen specifiëren wat die precies waren) waardoor zijn revalidatie ook heel wat vertraging heeft opgelopen.

Ik ga er niet mee akkoord dat deze hamstringblessure die hij nu heeft opgelopen een teken is van een extreme blessuregevoeligheid. Dit soort blessures komen bij iedereen voor die zo lang heeft stilgelegen en die moet terugkeren naar een niveau als dat van de Premier League. Ik ben dan ook enorm opgelucht dat het maar een hamstringverrekking is en geen probleem aan de knie. Dat laatste had namelijk pas echt zorgwekkend geweest en had wel eens het einde van zijn carrière kunnen betekenen.
Nu wordt zijn terugkeer gewoon met een paar weekjes uitgesteld. Ik zou niet teveel achter deze blessure zoeken en dit zeker niet als teken zien van een overdreven blessuregevoeligheid. Het is namelijk heel normaal dat een speler die terugkeert na zo'n afwezigheid met dergelijke spierprobleempjes te kampen krijgt.

Ik vind je vergelijking met Robben uiteindelijk wat misplaatst omdat Hargreaves twee jaar lang gesukkeld heeft met hetzelfde (aangeboren en ongeneesbaar) probleem. Dat terwijl Robben om de zoveel maanden wel weer ergens anders last van heeft. Bij hem zie je dat zijn spierstelsel het topvoetbal gewoon niet aankan.

Als laatste wil ik toch ook aangeven dat in mijn ogen Ferguson een gok heeft genomen, maar dat deze gok niet zoveel kwaad kon. Het had inderdaad veel beter geweest mocht Hargreaves rustig gebracht geweest zijn. Eerst een paar wedstrijden bij de reserves en daarna wat invalbeurten.
Hierin heeft Ferguson (ism de medische staf) misschien wel een fout gemaakt door hem te snel te brengen. Maar ik vermoed dat de omstandigheden hem daartoe een beetje hebben gedwongen. En uiteindelijk kan je ook in een reserves-wedstrijd of in een invalbeurt iets tegenkomen. Nu is het ook al binnen de eerste 5 minuten gebeurd.

Laat hem dan gewoon laatste 10minuten spelen heel de tijd. Of laat hem vaker met het jeugdelftal meedoen. Als wij er invloed op hadden dan!

Allereerst, een slak zonder slakkenhuis is wél nog iets. Namelijk een naaktslak. Verder, tjah. Ik vind het niet zo'n goed stuk. Kan alleen m'n vinger niet erop leggen waarom ik dat vind. Het is een beetje kort, het zegt niet zo verrekt veel.. Maar goed. Volgende keer beter, denk ik dan.

Heel leuk dat iemand een keer over dit onderwerp begint, toch wel intressant.
Alleen had inhoudelijk wel iets sterker gekund, daarom 4 sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2225 fans
Selectie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren