Topklasse: links laten liggen of toch omarmen

Het seizoen 2010/11 is in volle gang. Een bijzonder voetbaljaar, de scheidslijn tussen prof- en amateurvoetbal is er niet meer. Amateurclubs kunnen doorstoten naar de eerst divisie, clubs uit het betaalde voetbal kunnen degraderen naar de Topklasse. Gespannen wachtte ik de aftrap van dit seizoen af. Echter, wat schertst mijn verbazing, wat hoor je nu over de Topklasse? Nagenoeg niets! Op de landelijke tv wordt deze nog steeds niet uitgezonden, uitgebreidere verslaggeving van wedstrijden is alleen in regionaal getinte kranten terug te vinden en op diverse internetforums is ook nauwelijks iets terug te vinden over de Topklasse (inclusief Voetbalzone).

Natuurlijk is dit pas het begin en zal het tijd nodig hebben. De Topklasse is natuurlijk ook nog niet op volle sterkte. Teams die vorig jaar toevallig een topseizoen draaiden spelen nu in de Topklasse, maar teams die een minder seizoen draaiden hebben de boot gemist. Zo heeft bijvoorbeeld mijn eigen clubje, SV ARC uit Alphen aan den Rijn, een topseizoen gedraaid en daar een hele mooie beloning voor gekregen. Maar ploegen als Quick Boys, Ter Leede, Kozakken Boys, ONS Sneek, WHC, AFC ’34 en SV Meerssen hebben voorlopig de boot gemist. Maar natuurlijk komt dit goed in de komende jaren en zullen de juiste ploegen in de Topklasse spelen. Hoewel ik persoonlijk hoop dat mijn eigen club nog lang behouden zal blijven op dit niveau.

Maar waarom laten we de Topklasse voorlopig links liggen? Heeft dit tijd nodig of is er gewoon geen behoefte. Het tweede kan ik me niet voorstellen. Wat is er nou mooier dan clubs uit het amateurvoetbal die zich op weten te werken tot een profclub. Of spelers uit het amateurvoetbal, die in de jeugd nooit zijn opgevallen, maar via deze omweg alsnog het maximale eruit kunnen gaan halen. Om over de onderlinge strijd in de Topklassen nog maar te zwijgen. Technisch verre van volmaakt, maar vaak meer dan de moeite waard om te zien.

Ik verheug me er al op dat over een aantal jaren op het sportpark Nieuw Zuid de wedstrijd tussen Quick Boys en Go Ahead Eagles op het programma staat. Of Patrick Vermeulen (de kleine blonde virtuoos) die zich bij ARC dit seizoen in de kijker weet te spelen en volgend jaar een contract kan tekenen bij bijvoorbeeld Dordrecht. Dan hebben we na o.a. Remco Tuinenburg, Arjan van der Laan en Dennis Krijgsman weer een speler in het profvoetbal met een ARC verleden. John Heitinga noem ik dan maar even niet, aangezien hij wel op heel jonge leeftijd is vertrokken.

Mijns inziens herbergt de Topklasse genoeg charmes om dit een warm hart toe te dragen, te omarmen en de aandacht te geven die deze verdiend. Laten we met zijn allen wedstrijden bezoeken en ons sterk maken voor meer en uitgebreidere berichtgeving op tv, in de krant en op internet.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2500+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door Gio - Hero)

Een leuk initiatief om een stuk over de Topklasse te schrijven! Ik kijk nagenoeg ook nooit op teletekst naar de uitslagen van de Topklasse, mede doordat er te weinig aandacht er voor is. Het heeft ook te maken doordat er te weinig clubs bij mij in de buurt hoog voetballen in het amateurniveau, die clubs zijn meer actief in de Hoofdklasse en dergelijke. Daar kijk ik vaker naar op teletekst wat ze gedaan hebben dan naar de Topklasse.

Maar nu je stuk. Je had het stuk meer diepgang moeten geven, misschien wat meer argumenten waarom de Topklasse omarmt moet worden. Dat ontbreekt namelijk in je stuk.

Voor de rest was het een beste column, hij is alleen (nog) niet zo sterk genoeg om daar de volle vijf ster er voor te geven, maar hij verdient weldegelijk een voldoende!

wat had ik gehoopt dat je over de spakenburgse derby ging vertellen !
dat had een hoofdreden geweest waarom mensen het zouden onarmen

Ik vind het niet echt goed geschreven, maar het onderwerp is zeer interresant!
Ik vind de topklasse persoonlijk een mooie competitie, het is leuker dan ik vooraf verwachtte.

Maar je stuk mag wat meer inhoud hebben, vernieuwende informatie over de topklasse. Want ik weet zeker dat het meerendeel van VZ er niet veel vanaf weet, maar daar speel je hier niet goed op in.

Probeer het nog eens zou ik zeggen, de topklasse is een leuk onderwerp.

Ook ik had meer verwacht van de topklasse.
Ik hoop dat binnekort de zwakke profclubs verdwijnen en vervangen worden door amateurploegen die dan prof worden. Op langere termijn gaat dit volgens mij het Nederlands voetbal helpen.
Dit had er eigenlijk gewoon allang moeten komen zoals in Belgie.
Niet zo'n een lang stuk, niet zo ingewikkeld maar het leest toch wat stokkerig.

Redelijk stuk, je zou bijna kunnen zeggen dat het een Clubexpert stuk is over Arc. Vind het jammer dat je het niet ruimer hebt ook gewerkt ook daarom zal ik voor de drie sterren gaan.

Ik denk dat de Topklasse vanzelf meer omarmt gaat worden als ook daadwerkelijk clubs promoveren en degraderen. Dat als volgend jaar bijvoorbeeld Fortuna, toch bekerfinalist elf jaar geleden, moet wijken voor bijvoorbeeld Katwijk en Katwijk redelijk mee blijkt te kunnen, dat mensen dan vanzelf meer enthousiasme en interesse gaan tonen. Kwestie van tijd, hoop ik.

Buiten dat is het sowieso een goed initiatief. De Hoofdklasse was nu altijd de top en je zag dat het vaak dezelfde ploegen waren die daar om de algehele amateurtitel streden. Er zat tussen de Hoofdklassen en de Jupiler League een soort plafond, waar maar niet doorheen gestoten kon worden. Aan de andere kant had je altijd een paar clubs die halverwege het seizoen de hoop op promotie of een periodetitel opgaven en in hun neus begonnen te peuteren. Die mogelijkheid is er niet meer. Daarom en door de doorstroming van de clubs denk ik dat het op lange termijn alleen maar het niveau van de Jupiler League (en misschien zelfs het hele Nederlandse voetbal) ten goede zal komen.

Verder zal het natuurlijk ook helpen, als er samenvattingen uitgezonden gaan worden van de Topklasse. Misschien zou Eredivisie Live daar mee moeten beginnen, die hebben toch nog veel nutteloze gaten open liggen. Zoek een leuke sponsor en super veel geld kan het je dan nooit kosten, plus dat alle spelers in de Topklasse die nog geen EL hebben het gaan kopen om zichzelf op TV te zien.

5 november 2010 om 11:11

EL is al wel begonnen met het volgen van spelers uit de topklasse op advies van de Engelse tv, maar de wedstrijden zelf (nog) niet. Omdat de rechten nu al zijn vergeven voor dit jaar mag dat ook niet meer.
Op dit moment is het ook gewoon nog niet interessant genoeg omdat vrijwel niemand alle clubs uit de topklasse kent. Pas als volgend jaar clubs uit de topklasse in de 1e divisie komen, zal dit (hopelijk) wel veranderen. Wat dat betreft is dit gewoon een gemiste kans om de teams nu al te leren kennen.

Deze column is redelijk geschreven. Kan in het stuk natuurlijk afleiden dat jij de topklasse omarmt, maar ik begrijp dan niet dat je als oplossing dat NL de topklasse ook gaat omarmen je zegt dat we de wedstrijden moeten gaan bezoeken..?
Wel leuk onderwerp, met hier en daar verbetering!

Dank voor de reacties. De punten genoemd in bovenstaande reacties kan ik me eigenlijk wel in vinden. Ik neem ze zeker mee.
Inderdaad had ik best kunnen uitwijden over de derby's (spakenburg, volgend seizoen ook Katwijk laten we hopen).

Ps. Is eigenlijk wel apart dat je je eigen columt ook met een x-aantal sterren kan beoordelen merk ik nu.

Ik blijf hopen dat tweede elftallen ook in de topklasse komen. Ik denk dat dit de ontwikkeling van de jeugd ten goede komt.

De Topklasse krijgt weinig aandacht omdat het niet op TV komt.

Maar ja, de eisen die RTL stelde aan uitzendingen waren gewoon te veel van het goede voor de amateurs.

72 Meter reclameborden inleveren voor Rtl, speciale plaatsen en hier 0 euro voor krijgen.

Zaterdag ga ik naar Spakenburg - Ijsselmeervogels, een mooi feestje in de Topklasse. En de beelden? Die zie ik wel op TV Utrecht.

Goed initiatief. Ben zelf nooit op het idee gekomen om over de Topklasse te schrijven. Eigenlijk wel gek, want ik volg de uitslagen en verslagen op de voet. Hoop ook dat het snel op de TV komt.

Nu even over je stukje. Het leest niet zo heel erg lekker weg. Het is ook een beetje aan de korte kant. Een langer stukje over bijvoorbeeld ARC of over de Topklasse zelf zal ik zeker gaan lezen. Aan jou de keuze om te bepalen of je doorgaat!

Toch 3 sterren om je aan te moedigen. Wel een dikke 3 sterren

misschien een beetje offtopic, maar ''voetbalforums'' dat is toch een behoorlijke fout voor iemand die wilt schrijven..

''voetbalfora''

verder mooi stuk en gelijk heb je!

5 november 2010 om 09:47

fora en forums zijn beide goed.

Leuk stukje! Ik zou graag meer lezen over de topklasse! Verder ben ik het wel met mijn voorgangers eens dat het iets uitgebreider mag.

Redelijk stuk, maar ik zal het eerlijk toegeven: ik kijk al nauwelijks naar de Jupiler League, daar ik al moeite heb met pakweg Excelsior - Willem II uit de Eredivisie op een vrijdagavond. Ik vraag me trouwens ook af of het gaat werken, die Topklasse. Wat gebeurd er als straks een club promoveerd naar het betaalde voetbal, maar na één jaar alweer degradeerd? Wat zullen de financiële gevolgen dan zijn en wat gebeurd er met de accomodaties? Wie gaat de vereiste veiligheidskosten betalen en tribunes? Ik moet het nog maar zien. Mijn interesse reikt voor alsnog niet verder dan de Eredivisie, Engeland, Spanje en Duitsland (andere competities in mindere mate, wegens een druk sociaal leven).

Net terug van Noordwijk-quickboys (2-3). Wat een mooie derby was dat zeg.
Topklassewaardig. Hopelijk zijn we er volgend jaar.

9 november 2010 om 10:39

Dat is zeker te hopen. Heb inderdaad begrepen dat het een prima pot was.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

ARC


13 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. EversUnknown
A. BalkKeeper
T. de GraafVerdediger
C. de GrootVerdediger
Y. DuisterhofVerdediger
D. PrinsVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina ARC.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina ARC.

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren