Magie van Chileense tovenaar al tijden niet gezien

Woensdag, 3 november 2010 om 09:34 door Suurbier

Manuel Pellegrini is een oude man die geboren is in Chili. Daarmee is hij slechts een van den zovelen, maar wat deze voetbaltrainer scheid van de rest is dat hij met een Spaanse club geweldige prestaties haalde. Iets wat hem een grotere uitdaging opleverde waarin hij helaas de tijd niet kreeg om wederom met behulp van zijn toverstok en -boek de voetballiefhebber te doen verbazen.

Ik schrijf dit stuk, omdat ik mij al tijden verbaas over het feit dat Pellegrini nog steeds geen andere club onder zijn hoede heeft. Het zou kunnen omdat er geen posities vrij zijn in de Europese top, maar het inruimen van een plekje voor deze trainer is een goede zet. Pellegrini heeft mij en menigeen ander laten zien hoe je met aanvallend, weliswaar gedoseerd, voetbal uitstekende prestaties kan halen. In Villarreal de los Infantes zal zijn naam nooit vergeten worden want hij presteerde iets wat voor onmogelijk werd gehouden.

Villarreal is altijd al een club geweest die bekend stond om wisselende resultaten. Dit word door de supporters echter in dank afgenomen. Want de gele onderzeeër speelt pas tien jaar in de Primera División, maar heeft daar al een behoorlijke reputatie opgebouwd. Helaas worden nog steeds goede resultaten afgewisseld met een aantal zeperds waarin geen een speler een behoorlijk niveau kan halen. Dit veranderde echter toen de clubleiding Manuel Pellegrini aanstelde als eindverantwoordelijke. Deze trainer had al een aantal Zuid-Amerikaanse elftallen onder zijn hoede voordat hij in 2004 de kans kreeg in het land van de sinaasappels en de siestas. Liefst vijf jaar verbleef hij in Villarreal, maar waarom ik hem het meest zal herinneren is om zijn laatste jaar in dienstverband.

Villarreal veroverde onder leiding van Pellegrini de tweede plek in het hoogste niveau van profvoetbal in Spanje. Deze prestatie van wereldformaat werd op voorhand als onmogelijk betiteld. Plek een en plek twee worden steevast afgewisseld door Barcelona en Real Madrid. Soms met een uitschieter van Atlético Madrid verandert deze hegemonie. Maar Pellegrini kreeg het voor mekaar door onder meer bepaalde spelers die de clubcultuur van binnen en buiten kennen belangrijk te maken. Met aanvallend spel en de nodige wisselende resultaten kreeg San Manuel een staande ovatie aan het eind van het seizoen. Maar zoals gewoonlijk blijft Villarreal Villarreal en vertrok de Chileen naar Real Madrid.

Ik zal nooit vergeten hoe Pellegrini zijn plek moest inleveren voor José Mourinho. Ik kan natuurlijk niet ontkennen dat Mourinho een grotere naam heeft dan Pellegrini, maar na een enerverend seizoen waarin Real Madrid ontzettend veel punten pakte maar helaas het onderspit delfde tegen een sterker Barcelona, moest er door de koopzieke voorzitter Florentino Pérez een andere trainer komen. De Chileense tovenaar werd achteloos aan de kant geschoven en sindsdien is Pellegrini in de vergetelheid geraakt. Tot nu! Want een droomscenario zou zomaar kunnen gebeuren.

Steeds vaker wordt het vertrek aangekondigd van Sir Alex Ferguson bij de Engelse grootmacht die Manchester United heet. Een van de geschikte opvolgers heet Josep Guardiola. Deze is echter onder contract bij Barcelona. Hij heeft daar al alles gewonnen wat er te winnen viel en heeft al meerdere keren aangegeven open te staan voor een nieuwe uitdaging. Mijn idee komt nu. Manuel Pellegrini is de ideale kandidaat om Guardiola op te volgen als hoofdtrainer van Barcelona. Deze grijsaard spreekt Spaans, heeft ervaring op topniveau en heeft bovendien een visie die uitstekend past in de clubcultuur. Ik vertrouw er blindelings op dat de Chileense tovenaar wederom laat zien wat hij kan mits hij de tijd krijgt.

Ik wens je veel succes in de toekomst, Manuel, en ik weet zeker dat meerdere mensen je talent zullen herkennen. Ik hoop dat er in de toekomst niet meer word gepraat over een Britse tiener op een oud kasteel, maar over een oude Chileen als het over de grootste tovenaar ter wereld gaat.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door Suurbier)

Ik vind het stuk erg goed geschreven. Je hebt een lekkere stijl die de lezer zeer kan boeien het stuk in eenmaal uit te lezen. Ik bleef smachtten naar nieuwe ideëen of oorzaken, maar deze kwamen helaas niet voor in het stuk. Taal- en schrijftechnisch vind ik dit stuk meer dan goed. Er zat alleen enkele interpunctie foutjes in. Daarom geef ik je Taal- en schrijftechnisch vier sterren.

Inhoudelijk vond ik het stuk veel minder goed. Het onderwerp Pellegrini was leuk gekozen, omdat het vrij weinig wordt gekozen als middelpunt. Zo staat deze man ook niet bekend, maar jij zet hem in de spotlight, leuk. Het belangrijkste deel uit de carriére van Pellegrini vergeet je echter te omschrijven. Je vertelt over zijn periode bij Villareal, die geweldig was, maar je vergeet uit te leggen waarom hij nu zonder baan zit. Hij heeft niet goed genoeg gepresteerd bij Real Madrid met de selectie die hij had. HIj had een wereldselectie en heeft ook goed gepresteerd met een tweede plek en een aantal punten waar je normaal kampioen mee wordt. Dit bleek echter niet goed genoeg, omdat hij kampioen Moest worden. Als je dan in een selectie met Ronaldo, Kaká, van der Vaart, Higuaín en dergelijke geen kampioen word heb je gefaald.

Ik vind het jammer dat je hier niet dieper op ingegaan ben, aangezien dat toch de reden is geweest dat hij nog zonder club zit. Dat was jouw insteek en in mijn ogen heb je de hoofdvraag niet beantwoord, maar ben je gaan kijken waar het eventueel wel aan de slag kan gaan. Sorry. Inhoudelijk vind ik het maar drie sterren.

Taal- en schrijftechnisch: 4 sterren.
Inhoudelijk: 3 sterren.

Samen is dit 7 sterren, gedeeld door 2 = 3.5.
Ik rond het naar beneden af, omdat ik wat kritischer moet zijn in het beoordelen van clubexperts aangezien ik vind dat ik normaliter te makkelijk hoog beoordeel, dus een drie sterren beoordeling.

3 november 2010 om 17:25

Ik zou het belangrijkste uit zijn carriere toch de tijd in Villarreal noemen. Met uitstekende prestaties europees en in zijn laatste jaar toch die uitschieter naar de tweede plek. Bij Madrid kon je zien dat Perez hem niet op waarde schatte. Zijn fout want ik denk dat Malaga veel plezier aan hem gaat beleven.

Ik dank je voor je kritiek, ik streef ernaar om de volgende keer een beter stuk neer te zetten. Ik ben nog nieuw erin dus alle tips zijn welkom.

Suurbier

Ik vind het lang niet zo goed stuk als de vorige. De vorige was natuurlijk ook wel erg goed, maar ik vind dit zelfs niet in de buurt komen. Ik had graag wat meer gelezen hoe het nou kan dat hij het zo goed deed. Of hij in de geschiedenis (clubs data's) goed deed. Het was allemaal wat kort. Had iets meer verwacht. Desondanks toch 3 sterren omdat het ook niet slecht is.

3 november 2010 om 14:31

Jan W

Bedankt voor je reactie, ik begrijp wat je bedoeld maar het punt is dat het net op een wikipedia artikel mag lijken. Ik heb nog een ander stuk waarin de prestaties van Pellegrini en o.a. de opkomst van Villarreal worden belicht, maar helaas kwam die niet door de keuring.

Ik zal bij mijn volgende stukje proberen wat meer nostalgie erbij te halen zoals bij mijn eerste.

Je kon het uiteraard niet weten zo vroeg, maar Manuel Pellegrini is niet zo lang geleden aangewezen als de nieuwe leider van Malaga CF.

3 november 2010 om 14:30

Haha ja ik zie het, uitgerekend vandaag word hij naar alle waarschijnlijkheid voorgesteld als trainer daar. Nouja, niet een club waar ik me hem bij voorstelde maar iets is beter dan niets..

Goed stuk. Schrijfstijl beoordeel ik als voldoende, leest lekker weg en je snapt wat de schrijver bedoelt.

Toch minder dan je soepschijt verhaal. Nogsteeds goed, ik mis alleen dat beetje flair wat er in dat stuk zat, dat is een tegenvaller. Verder denk ik dat het niet erg is dat je het stuk over Pellegrini bij Real buiten beschouwing laat aangezien je het schrijft vanuit een Villareal blik. Maar je had er wel de ruimt voor.
3,5 ster om het in evenwicht te houden rond ik naar bovenaf.

Mooi stukje, je hebt natuurlijk gelijk over meneer Pellegrini, het zou inderdaad een goede coach voor Barcelona kunnen zijn.

Ik geef je 5 sterren.

Nou, wat een slecht stuk zeg.

5 sterren

Iedereen bedankt voor de reacties, ik waardeer het echt.

Manuel Luis Pellegrini Ripamonti is een fantastische coach.
Hopelijk vervangt hij Vangaal als die opstapt.

5sterren,geweldig stuk

4 november 2010 om 13:30

Klopt, maar op het moment van schrijven en publiceren was hij nog werkloos..

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Villarreal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Sevilla3610
4.Barcelona3420
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Pau TorresVerdediger202
Manu TriguerosMiddenvelder191
Gerard MorenoAanvaller1610
AsenjoKeeper200
Paco AlcácerAanvaller125
C. BaccaAanvaller120
AlbiolVerdediger200
Voor de complete selectie: Clubpagina Villarreal.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 januari
Everton is niet de enige club met interesse in Bayern München-spits Joshua Zirkzee. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren