Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Beter laat dan nooit!

Laatste update:

Het verlies tegen Azerbeidzjan sloeg als een bom in in Turkije. De media vroegen om het ontslag van bondscoach Guus Hiddink en assistent Oguz Cetin. Volgens hen zou Hiddink zich te weinig bezighouden met het nationale elftal en zijn salaris van zeven miljoen euro per jaar verdient hij eigenlijk niet. Ook vanuit de bevolking kwam kritiek op Hiddink en de Turkse voetbalbond. 'Is hij degene waarvoor we Fatih Terim hebben weggestuurd? De resultaten zijn nog steeds hetzelfde', is een uitspraak die ik veel heb gehoord de laatste tijd. De chaos die onder Terim aanwezig was, is er nu ook met Hiddink.

Het is een gewoonte in Turkije. Twee verloren wedstrijden en er moet gelijk een nieuwe trainer komen, de trainer wordt uitgescholden voor alles en nog wat en de analisten op tv komen allemaal met een oplossing: ontsla Hiddink! De media en die zogenaamde analisten neem ik sowieso niet serieus. En dat zou eigenlijk niemand moeten doen. Buiten Ridvan Dilmen, praten ze allemaal onzin. Nu vraag ik me af. Is het nationale elftal zo laag gezakt, omdat Cetin en Hiddink allemaal spelers hebben opgeroepen die of uit vorm zijn of niet spelen bij hun clubs? Niet helemaal. Als hij nou de keuze had uit vijftig goede voetballers, zou ik ook bij de criticasters horen. Dat hij die keuze niet heeft, hebben we ook te danken aan Mahmut 'de Verlosser' Özgener, de bondsvoorzitter.

Özgener kwam met allemaal mooie verhalen nadat hij werd gekozen als bondsvoorzitter. De vorige bondsvoorzitter, Hasan Dogan, was overleden aan een hartaanval. Dogan was op weg om het Turkse voetbal uit de slop te halen, toen die droevige gebeurtenis plaatsvond. Toen kwam deze malloot. De veranderingen die hij heeft doorgevoerd sinds 2008 zijn nieuwe camerabeelden en hogere uitzendinkomsten. Maar op voetballend gebied heeft hij niks veranderd, terwijl er zoveel zaken beter kunnen. Ik ga er een paar opnoemen, welke Özgener blijkbaar niet zijn opgevallen.

1) In Nederland doet de KNVB iets dat ik heel erg waardeer: letten op de schulden van de clubs. In Turkije heeft de bond er lak aan. Er worden miljoenen uitgegeven aan neppe wereldsterren, die meestal na een jaar of twee de deur uitlopen en een jaarsalaris mee krijgen. De schulden lopen huizenhoog op, maar meneer Özgener is meer bezig in de media met domme uitspraken. Er moeten strenge controles komen op de uitgaven van Turkse clubs en desnoods moeten ze puntenaftrek krijgen, want zo kan het niet langer.

2) Een tijdje geleden las ik dat Real Madrid de veldverzorger van Arsenal had aangetrokken. Ik moest gelijk denken aan de velden in Turkije. De meeste kunnen door boeren gebruikt worden om hun aardappels op te poten. Als de bond de clubs nou beveelt om specialisten aan te trekken, zou het voetbal er ook beter uitzien. Wat heb je aan spelers als Ricardo Quaresma, Zvjezdan Misimovic of Mamadou Niang als ze hun kwaliteiten niet optimaal kunnen benutten? Het vergroot de kans op blessures ook, dus eigenlijk is dit een must in Turkije.

3) De bond en de bondscoach zouden een scoutingsapparaat in het leven moeten roepen. Deze scouts moeten elke wedstrijd in de Süper Lig bekijken en zoeken naar potentiële internationals en kijken of de huidige internationals in vorm zijn. Ook in de tweede divisie zouden deze scouts ingezet kunnen worden bij wedstrijden van goedpresterende clubs. Een belangrijk doel van dit apparaat is het bekijken van jonge Turkse spelers in het buitenland. Contact met die spelers is heel belangrijk om hun ervan te overtuigen voor Turkije te kiezen.

4) Een groot probleem is de mentaliteit van jonge spelers. Tot hun achttiende zijn het potentiële wereldsterren. Daarna raken ze de draad kwijt en gaan ze domme dingen doen, zoals roken, drinken en gokken. Het heeft Turkije menig talent gekost en dat mag niet meer gebeuren. Mental coaches moeten de jonge talenten helpen in hun ontwikkeling. Oud-internationals zijn hiervoor geschikt. Zij weten wat je wel en niet moet doen om te slagen en de jongelingen kijken naar hun op. Ze luisteren eerder naar hun idolen dan naar een bestuurslid van de bond die zich een grote man voelt. Om ervoor te zorgen dat ze niet naar disco's bars e.d. gaan, zouden spionnen hen in de gaten kunnen houden. Contact met hun ouders is ook belangrijk. Zij zouden ook kunnen meehelpen.

5) De limiet voor buitenlanders moet verdwijnen. De bond denkt dat ze hierdoor turkse talenten meer kans bieden, maar niets is minder waar. Jonge talenten die een paar leuke wedstrijden spelen, worden door de grote clubs weggekocht. Ze belanden op de bank, hun progressie stagneert en Turkije is weer een talent kwijt. In Europese wedstrijden kiezen de trainers voor meer buitenlanders om hun samen te zien spelen. Juist in die wedstrijden moeten talenten de kans krijgen, omdat het klasseverschil met de competitie heel groot is.

6) Scheidsrechters zijn al jaren een probleem in Turkije. Er moet gekeken worden in grote landen als Engeland en Spanje hoe zij het doen met het opleiden en begeleiden van jonge scheidsrechters. Eenzelfde opleiding moet ook in Turkije geïntroduceerd worden. Scheidsrechters die cruciale fouten maken, moeten een schorsing krijgen.

7) Het opleiden van jeugd kan veel beter in Turkije. Op technische en tactische vlak komen de opleidingen te kort. Er wordt meer aandacht besteed aan fysiek en conditie. Tegenwoordig red je het daar alleen niet mee. Afgevaardigden van de bond of de clubs, zouden bij clubs als Barcelona, Ajax, Olympique Lyon en Arsenal langs kunnen gaan om hun manier van opleiden over te nemen. Het zaaien lukt wel, maar het oogsten moet nog beter.

8) Wedstrijden zonder publiek als straf zou afgeschaft moeten worden. Niemand heeft daar profijt bij. Als vervangende straf zou de club in kwestie de ticketinkomsten van de eerstvolgende wedstrijd kunnen afstaan aan de bond, die dat geld voor andere doeleinden kan gebruiken.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik ben het met je eens een 3 punten na.
5) Als de limiet van buitenlanders wordt afgeschaft heeft de jeugd juist veel minder kans om zich te bewijzen. Hier heeft de bond eigenlijk niks mee te maken. Hier ligt het hem bij de clubs.

6) ''scheidsrechters die cruciale fouten maken, moeten een schorsing krijgen.''
De scheidsrechters zouden aangesproken moeten worden op hun fouten. Ze fluiten niet met de intentie om een cruciale fouten te maken. Pas na een constante prestatie van matige wedstrijden zou er gekeken kunnen worden naar een straf vind ik.

8) Daar straf je de club mee in plaats van de supporters. De club heeft sowieso al minder inkomsten als er geen publiek is, dus met een boete gaat het dubbel op.

4 sterren omdat ik het met je meeste standpunten mee eens ben.
Jammer dat je de topclubs er niet bij betrekt, die heel veel invloed hebben op de nationale elftal en de bond.

18 oktober 2010 om 10:02

Het limiet zorgt ervoor dat veel turkse spelers zich te weinig kunnen ontwikkelen bij hun clubs. Ze worden gelijk gekocht door de grote clubs. Kijk maar naar spelers als Ilhan Parlak, Özer Hurmaci en Burak Yilmaz. In europese wedstrijden gebruikt schuster bijvoorbeeld al zijn buitenlanders, omdat hij dat in de competitie niet kan. Hij wil kijken hoe zij zich manifesteren. In die wedstrijden moeten jonge spelers juist kunnen spelen, maar zij krijgen al kansen in de competitie. En tot nu toe heeft het limiet ons nog niet zoveel opgebracht toch?

Over de scheidsen heb je gelijk. Ik ben vergeten dat erbij te zetten. Maar ze worden wel degelijk aangesproken en blijkbaar helpt dat niet.
Over de straf. Als een club zonder toeschouwers speelt, hebben ze ook geen inkomsten? Dus het is eigenlijk hetzelfde, alleen een wedstrijd met publiek is prettiger om naar te kijken ook voor de spelers op het veld.

vind het meer een reglement dan een echte clubexpert. ik vind wel dat het aardig doorleerst en niet betrappen op eventuele spellingfouten 3 sterren. probeer de volgende keer niet bij elke alinea 1 punt te doen dan word het te eentonig naar mijn mening.

Ten eerste ben je clubexpert van besiktas,en dit gaat over turkije.daar moet je ook speciaal clubexpert voor worden.

Ten tweede het is irritant om die 1) , 2) te zien.alle getallen tussen 1-20 moeten voluit geschreven worden bij een clubexpert.en het zou beter zijn als je 1), 2) veranderde in Ten eerste, Ten tweede ,

***

18 oktober 2010 om 16:43

Ik heb gekeken op de pagina van Turkije, maar er stond nergens 'clubexpert worden van Turkije'. En Ten zevende, Ten achtste klinkt niet zo lekker. daarom koos ik voor deze manier. maar in mijn volgende CE zal ik er meer aandacht aan besteden.

Turks voetbal zegt me niets, maar ik heb de laatste tijd meerdere clubexperts over het Turkse voetbal gelezen dus ik weet wel een beetje wat er speelt. Of je dit stuk onder de vlag van Besiktas schrijft, dat maakt mij niet uit, maar het gaat specefiek over Turkije en het kan dus andere mensen, zoals Groenrand boven mij, best storen. Ik maak me er niet druk om!

Ik heb wel 2 punten van kritiek op je stukje. Je zegt in punt 5 dat de limiet van buitenlandse voetballers moet verdwijnen, maar ik vind dat die juist moet blijven. Het is juist goed dat er jonge, Turkse voetballers doorbreken, maar de clubs moeten de spelers niet te snel van de hand doen. Neem Feyenoord, Luc Castaignos had voor een miljoenen bedrag naar Arsenal kunnen gaan, maar hij koos voor zijn carriere en bleef bij Feyenoord. Hij had Feyenoord ook veel geld kunnen bezorgen, maar hij koos voor de club en voor zichzelf in de wetenschap dat het misschien ook neits kan worden in Engeland.

Waar ik ook met verbazing naar heb zitten kijken is je laatste punt, punt 8. Je springt ineens van de hak op de tak in het stukje door een algemeen probleem aan te kaarten. Overigens vind ik dit wel een goede straf, want een wedstrijd zonder publiek spelen is sportief als financieel een straf voor een club. Geen suporters bij wedstrijden betekent geen aanmoediging, geen supporters bij wedstrijden betekent ook geen wedstrijdinkomsten.

Verder vind ik wel dat je te snel van de hak op de tak springt, zoals ik al eerder zei. Wel wil ik je vertellen dat het stuk lekker vlot las en dat ik een paar goede punten heb gelezen waar ik van heb gesmuld! Ook de woordkeuze vond ik sterk.

Wel moet ik nog zeggen dat het Turkse voetbal nóóit onderschat mag worden. Het team kampt wel eens met de nodige nonchalantie en dat kan er voor zorgen dat het land zich af en toe niet zich kwalificeert voor het EK of WK, zoals de uitwedstrijd tegen Azerbeijdjan. Als Turkije de volgende wedstrijden gewoon wint en alleen tegen Duitsland punten laat liggen, dan zijn de Turken er gewoon bij op het volgende EK in Polen en Oekraïne, dat weet ik zeker!

18 oktober 2010 om 16:56

Dank je wel voor je reactie.
Het limiet voor buitenlanders heeft het Turkse voetbal nog niks opgebracht. In landen als frankrijk en duitsland is er ook geen limiet, maar die landen brengen elke jaar nieuwe talenten naar voren. Dat het Franse elftal slecht presteert, komt niet door de spelers. Hetzelfde geldt voor Engeland. In Turkije kiezen talenten gewoon sneller voor de grote steden omdat ze daar meer verdienen, bij een grote club spelen en de levensomstandigheden er beter zijn. Dat Castaignos niet voor Arsenal koos, heeft misschien ook te maken met de trainers die hij om zich heeft. Er wordt in Nederland gewoon veel meer aandacht gegeven aan talenten dan in Turkije. De clubs buiten de top 4, zien elke bod op hun spelers als een buitenkansje. Ze vragen veel geld, maar dat geld hebben clubs als Fenerbahce en Besiktas ook. Zij blij, wij blij is de gedachte.

Punt 8 is gewoon een punt dat ik moest opnoemen, omdat ik me er aan erger dat er wedstrijden zonder publiek worden gespeeld. Het maakt het gewoon saaier en het hoeft eigenlijk niet.

Turkije heeft alles om een groot voetballand te worden, maar de middelen worden niet goed gebruikt. De mensen denken liever aan nu dan aan morgen en zo kom je nergens.

Beste Carsi,

Meeste punten ben ik het absoluut oneens over.
Door dit column meng jij je in de menigte die van alles om zich heen schreeuwt en met zogenaamde oplossingen komt, die het probleen doen verergeren vind ik.

Ridvan Dilmen, heeft geen voetbalverstand, die man reageert uit emotie en hij praat de mensen naar de mond, hij roept wat men wil horen, maar enige toegevoegde waarde op het Turkse voetbal hebben zijn woorden niet. Ik zal de namen besparen, er zijn 2 a 3 mensen die nuttig praten en die worden door iedereen uitgekotst.

1) Het is niet de verantwoordelijkheid van de bond, maar van de clubs om hun inkomsten en uitgaves te controleren. Een voorbeels die heel makkelijk is, iedereen heeft schulden in Turkije, iedereen mag ongelimiteerd creditcards aanschaffen, ze vergeten dat ze moeten aflossen, tot de bank met maatregelen komt, dit is nieuw in Turkije, iets van de laatste 8 a 9 jaar, hierdoor lijkt je economie te bloeien, terwijl je land naar de klote gaat. Zo gaat het ook bij de meeste clubs. Al zijn er veel clubs financieel gezond, dat mag je ook wel noemen, zoals jij het neerzet, lijkt het alsof alle clubs in nood zitten.

2) Het klimaat waarin Turkije verkeerd is bepalend, probleem van de velden is niet eens zo erg. Ali Sami Yen en Saracoglu hebben een goed veld, dan zijn er heel veel redelijke velden, Inonu of hoe het nu heet, heeft inderdaad een veld waarop de boeren geeneens aardappels willen verbouwen.

3) Er is een scoutingsapparaat. Maken ze er genoeg gebruik van ?? Daar zet ik mijn vraagtekens bij neer.

4) Mentaliteit, volgens leef jij nog in de jaren 80 of 90. Stel je hebt gelijk met dit punt, dan ga je dus ex-internationals gebruiken, om deze jongens te coachen en begeleiden. Juist de mensen die het zelf allemaal verkeerd deden, ga je als voorbeeld stellen voor deze jonge talenten, gelukkig gebeurt dat niet.

5) Verwijder de limiet maar, heel goed. Je hebt het over de belangen van het Turks elftal, maar maakt de Turken hieraan ondergeschikt.

6) Probleem zijn niet de scheidsrechters zelf, maar de scheidsrechtersfederatie, die sinds het vertrek van Senez Erzik als bondsvoorzitter niet door onafhankelijken wordt gelijd. Oguz Sarvan heeft zijn voorkeur voor Fenerbahce nooit onder tafel en stoelen gestoken, deze man maak je verantwoordelijk voor de scheidsrechters, wat voor impact heeft dat op de scheidsrechters ?? (Ik heb geen insteek, hier om de Fenerbahce aanhangers op stangen te jagen, op dit moment, moeten we het met Oguz Sarvan doen, daarom noem ik zijn naam).

7) Er wordt voldoende aandacht besteed aan de jeugd, de meeste voetbalscholen n Turkije zijn heel goed bezig, probleem ligt bij de doorstroming, daar moeten we meer mee doen. Arsenal als voorbeeld stellen is het domste wat je kunt doen, aangezien je het over de nationale elftal hebt, Arsenal koopt kindjes uit de gehele wereld of wil je een Turks elftal met een Chileen, Japanner, Ghanees en weet ik veel wat nog meer ??

8) Je mag de straf bekritiseren, maar de mate waarin deze wordt gegeven staat nergens vast, je moet een maatstaf hebben die bekend is bij iedereen !!
Als de een iets op de scheidsrechter gooit en er is niets aan de hand, als de ander het doet regelementair 3-0, daar ligt het probleem.
Paar flessen op het veld gooien, 5 wedstrijden zonder publiek, stadion in fik steken 2 wedstrijden zonder publiek !!
Van te voren moet je weten wat de straf is van de akties.

9) Je hebt dit stuk meer uit emotie geschreven dan me je verstand denk ik, emotie is niet slecht, maar leg het opzij, lees het een week later andermaal en je zult sommige dingen veranderen.

Ik ga je niet afkraken, je hebt je best gedaan, zoals jij ziet ben ik het heel erg oneens met je punten, maar hier en daar kan ik er wel inkomen, maar denk ik dat het niet de beste oplossing is.

18 oktober 2010 om 22:44

Dank je wel voor je reactie en je kritiek.

Ridvan Dilmen heeft volgens mij wel verstand van voetbal. Jij kan dat niet vinden, daar heb ik respect voor. Ik weet volgens mij ook wie je bedoelt met 'mensen die nuttig praten' en daar ben ik het dus oneens over.

1) Als de bond regels invoert, moeten de clubs zich ook eraan houden. De verantwoordelijkheid ligt inderdaad bij de clubs, maar waarvoor is de bond dan in het leven geroepen? De bond moet niet blijven kijken, maar maatregelen nemen. Ik heb ook niet gezegd dat alle clubs in de schulden zitten. Maar de meeste clubs wel en dat baart mij zorgen.

2) Heb je de wedstrijd van Besiktas tegen Manisaspor gezien? Waarschijnlijk niet, want het veld is verbeterd. Het kan natuurlijk altijd beter. Ik had het vooral over de velden van Anatolische clubs. En het veld van de ASY stadion ligt er ook niet heel mooi bij.

4)juist omdat die ex-internationals die fouten hebben gemaakt, moet je hen aanstellen. Zij zijn nu volwassen en weten wat ze fout hebben gedaan. Sergen Yalcin bijvoorbeeld heeft spijt van zijn daden en is van plan om voetbalscholen op te richten. Misschien moeten we juist een paar decennia terug in de tijd om weer sterren voort te brengen.

5)wat heeft het limiet ons tot nu toe opgebracht? Ik heb aangegeven hoe ik erover denk en ook waarom ik dat denk. Buiten hoge transferbedragen voor matige turkse spelers en verloren talenten, heb ik geen effecten gezien van het limiet.

7)ik heb het niet over de nationale elftal alleen. Ik heb het over 'zaken die beter kunnen'. Over het algemeen dus. En Arsenal is een kei in jonge spelers opleiden, wat anderen ook vinden. Ik heb nergens wat gezegd over Chilenen, Japannes of Ghanezen aantrekken.

9)ik heb gezien dat er inderdaad sommige dingen beter kunnen, maar die zijn meer inhoudelijk. Over mijn standpunten twist ik niet, ik sta er volkomen achter.

Deze dingen zaten al langer in mijn hoofd. Het is dus geen gevolg van de verloren wedstrijden van het nationale elftal. Alleen vond ik het nu wel de geschikte tijd om het te melden.

Van punt 1 tot 8 helemaal met je eens. Wat gek iemand die dezelfde visie heeft als mij. Dat is mij nog nooit overkomen.

Zeer mooi verwoord. Gewoon een prachtig betoog en duidelijk een CE! Je bent miss wel Ce van bjk maar als ik het zo lees ben jij gewoon ook een goede ce voor Turkije.

Ik vind dit niet zo'n standaart artikel die vaak genoeg voorbij komt op vz. Nee, dit is problemen aankaarten op een objectieve manier. Daarnaast geef je, wat ik bij johan cruyff welis mis, ook oplossingen.

Ga zo door man! Ik zie dat je ook heel goed post bij normale forums. Altijd eerlijk, oprecht en zoveel mogelijk objectief.

18 oktober 2010 om 22:51

Dank je wel voor je reactie, man. Ik denk dat er wel meer mensen deze visie hebben, omdat het gewoon logisch is. Het Turkse voetbal zit in de put en het moet eruit gehaald worden. En voor zulke reacties doen we het toch?

Heel interessant stuk. Er ontbreekt alleen een conclusie, maar zo is het ook goed.
Vooral punt 4 blijf ik trouwens grappig vinden, wil toch wel wat zeggen over de Turkse cultuur.

Volgens mij is het niet aan de trainers het licht aan de teamgenoten

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren