Trots op het Nederlands Elftal

Karl-Heinz Rummenigge is woedend op de KNVB. “In de kwestie Robben is er inmiddels sprake van een absoluut ijzige verhouding tussen ons en de KNVB.'' Henk Kesler reageert: “Dit lijkt op een oorlogsverklaring van de Duitsers, ik kan het niet anders zeggen.”

Wie het voetbalnieuws de afgelopen dagen niet heeft gevolgd zou bijna denken dat er een derde Wereldoorlog in aantocht is. De KNVB en Bert van Marwijk waren afgelopen dinsdag met stomheid geslagen toen zij hoorden dat Mark van Bommel per direct werd opgeëist door Bayern München. Het spel werd hard op hard gespeeld. Rechtszaken, oorlogsverklaringen, woedende Duitsers. Is het echt zo erg, of is het gewoon een storm in een glas water?

Soms heb ik het gevoel dat hoe beter het Nederlands Elftal het doet, hoe meer kritiek er komt. Sinds dertig jaar stond het Nederlands Elftal afgelopen zomer in een WK-finale. De ultieme droom, van spelers tot supporters, stond op het punt om uit te komen. Het hele WK hadden we als een man achter ons Oranje gestaan. En toen die finale. Er is de afgelopen maanden al zoveel over verteld dat ik dat maar oversla.

Maar die finale leek wel een tot een scheiding binnen Nederland te leiden. Waar Duitsland sinds 1989 weer een land is lijkt in Nederland een scheiding plaats te vinden. Resultaatvoetbal versus aanvallend voetbal. Johan Cruijff en Guus Hiddink kiezen voor het laatste. Dat is niet het enige kritiekpunt. De hele wereld viel zo’n beetje over het Nederlands Elftal heen qua speelstijl. Ola Toivonen zei dan wel dat hij verkeerd vertaald werd maar hij dacht ongetwijfeld dat hij echt naar elf varkens had gekeken. Nigel de Jong breekt benen. Bovendien is de medische staf van Oranje ontzettend slecht want Arjen Robben had een scheur van zeven centimeter in zijn hamstring. En dan natuurlijk Van Bommel. Want als de Champions League-finalist van vorig jaar jouw aanvoerder opeist in een van de belangrijkste kwalificatiewedstrijden, dan sta je hem toch zonder pardon af?

Je zou bijna echt beginnen te denken dat er niets meer klopt van het Nederlands Elftal. Uiteraard kan er kritiek geleverd worden. Een aantal overtredingen van De Jong waren over de grens, het voetbal van Oranje was tijdens het WK niet altijd denderend, Robben is misschien iets te vroeg ingezet. Maar waar ik mij pas echt aan heb geërgerd is de onbeschofte, arrogante houding van de heer Uli Hoeness en de heer Rummenige.

Dat Bayern München in een vervelende situatie zit is een understatement. Blessures die veelal uit interlands voortkomen zijn voor een club op zijn minst vervelend. Toch doet Bayern München het voorkomen alsof alleen zij recht hebben op hun spelers. Als Robben echt een scheurtje van zeven centimeter had tijdens de finale, hoe kan hij dan ooit een sprint trekken waar zijn leven (en het kampioenschap) van af hangt. Zou de apparatuur van het Nederlands Elftal zo slecht zijn dat een scheur van zeven centimeter niet opgemerkt zou worden? Ik denk het niet. Wat er tussen de finale en de eerste training van Robben gebeurd is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat Bayern München in het geval Van Bommel veel en veel te ver is gegaan.

Het is buiten alle proporties zoals Hoeness en Rummenige tekeer gaan tegen de KNVB. Ik snap heel goed het belang en de zorgen van Bayern München. Wat dat betreft zou het goed zijn als de FIFA en de UEFA met duidelijke regels komen die voor iedereen bekend zijn. Maar Bayern München legt de verantwoordelijkheid bij de KNVB terwijl Mark van Bommel al een aantal weken bij Bayern speelde met een gekwetste knie. Heel toevallig dat van Bommel bij Oranje twee prima wedstrijden kan spelen maar dat hij bij terugkomst in Duitsland een paar weken buitenspel staat. Dat had Bayern München aan kunnen zien komen.

Het wordt hoog tijd dat hier een duidelijk reglement naar voren moet komen. Dat is voor Bayern München het best, voor de KNVB, voor Mark van Bommel en voor alle clubs, landen en spelers. Op deze manier kan het niet langer. Voetbalbonden worden soms onterecht beschuldigd, clubs zitten met overvolle ziekenboegen en spelers zitten op de tribune toe te kijken. FIFA en UEFA: doe er iets aan.

Ik hoop dat Hoeness en Rummenige dan ook wat afkoelen. Het is niet goed om je zo druk te maken op die leeftijd. Maar wat was ik blij afgelopen dinsdag. Guus Hiddink en Johan Cruijff werden de mond gesnoerd door fantastisch voetbal op de mat te leggen. Van Marwijk stond boven alles door Van Bommel op te stellen maar wel als een gentleman hem uit voorzorg naar de kant te halen. Bert van Oostveen reageert diplomatiek op het verbale oorlogsgeweld van onze buren. Wij kunnen trots zijn op het Nederlands Elftal.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 4 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door jwderuiter)

Prima stuk, mijn complimenten. ben het helemaal met jou eens en het las lekker door. 4 sterren.

Heerlijk! echt heerlijk. je heb inderdaad gelijk hoe bert van marwijk iedereen uit duitsland de mond snoert maar toch ook een gentleman blijft.

hij doet gewoon zijn werk als bondscoach en dat doet Bert fantastisch.

terug naar jou stuk:

het leest lekker weg en je laat goed zien wat je wil vertellen. ik snap je verhaal en ik denk er hetzelfde over.

daarom:

5 sterren!

18 oktober 2010 om 10:59

Sorry deridder14, maar hoe kan je nou zijn verhaal snappen als je al twee dingen met elkaar verward. Bert van Marwijk snoert niet iedereen uit Duitsland de mond maar de heren Hiddink en Cruijff, door met zijn elftal een prima partij op de mat te leggen tegen Zweden. Want het waren deze twee heren die onlangs kritiek hadden op het vertoonde spel van Oranje onder leiding van van Marwijk. Èn hij gedraagt zich als een gentleman t.o.v. Bayern, door v. Bommel voortijdig naar de kant te halen. Ik geloof dat de schrijver dat toch wel duidelijk over heeft gebracht. Misschien is het de volgende keer raadzaam om het stuk nog een keer te lezen alvorens je sterren uit gaat delen. Overigens is het een uitstekend geschreven collumn waar ik me volledig bij aansluit

18 oktober 2010 om 11:15

Zo bedoelde ik het inderdaad vakman
Maar allebei bedankt voor de complimenten

Bert van Marwijk is een ideale trainer voor Nederland. Presteert met Oranje geweldig, en maakt toch altijd een aardige stunt. Kijk alleen naar Zweden, fantastische combinatiespel!

5sterren!

Je kon zien in de finale dat robben nog niet helemaal de oude was. Anders had hij die 2 gemiste kansen makkelijk gemaakt en waren we waarschijnlijk kampioen geweest. Maar ik kan gewoon niet geloven dat hij toch nog zo kon spelen met zo'n groto scheur in zijn spier dat is gewoon niet mogenlijk.
Bayern stelt zich erg arogant op en ik vind dat robben zelf wel eens mag gaan zeggen wat hij er van vind.

Zoals Hugo Borst zei: als je op resultaat speelt gaat het om de prijzen en wederom sta je met lege handen. Een finale is leuk, maar zilver telt niet bij eindtoernooien. Dan heb ik liever mooi voetbal en een halve finale. Daarbij hadden we ook erg geluk met de loting, de prestatie blijft knap, maar aan een 2e plaats heb je weinig.

En dan over Bayern. Ik geef de Duitsers alle gelijk. Bij Robben is puur op korte termijn gedacht, niet geheel onlogisch, maar ten nadele van Bayern. Alle spelers die V Toorn heeft behandeld om ze zsm fit te maken zijn het jaar erna alleen maar geblesseerd geweest, en ook Robben.

Het feit dat je de kwestie Robben van twee kanten kunt bekijken, zou jij extra voorzichtig moeten maken met volgende acties. En als je dan een niet-fitte V Bommel toch opstelt en hij is daarna inderdaad voor de komende 3 wedstrijden van Bayern geblesseerd, dan mag je dat de medische staf toch aanrekenen.

Laten we hopen dat V Marwijk de ballen heeft om gewoon met Sneijder én Vd Vaart op het middenveld te blijven spelen, want het voetbal zoals tegen Zweden, dat is wat heel voetballend Nederland ook wil. En de prestaties zijn er heus niet minder om

18 oktober 2010 om 15:37

Het punt is juist dat van Bommel volgens de medische staf(en ook een onafhankelijk arts) wel fit was. De Knvb heeft nog de clubarts van bayern munchen uitgenodigd om ook te kijken maar daar is Bayern niet op ingegaan. Dan is het achteraf wel heel makkelijk om de schuld bij de Knvb te leggen. En wat betreft de kwestie Robben, het was inderdaad een risico om hem mee te nemen naar het WK maar als de Knvb Robben had thuisgelaten dan was er een zwaar ongemotiveerde speler bij Bayern aan het seizoen begonnen omdat het WK voor iedere speler het hoogst haalbare is.
Verder vind ik het jammer dat je me 1 ster geeft zonder onderbouwing daarbij. Want die onderbouwing kan ik dan eventueel meenemen in volgende stukken

18 oktober 2010 om 16:41

Qua schrijfstijl is het een prima stuk, maar ik gaf je 1 ster, omdat ik totaal niet met je eens ben. Echt goede schrijvers belichten een verhaal van twee kanten en zijn objectief. Stel je eens voor dat je directeur bij Bayern bent en er gebeurt dit. Ik weet niet of je zelf gevoetbald hebt, maar met een scheurtje in je hamstring kun je echt niet voetballen, zelfs sprinten is onmogelijk. Dan kan V Toorn het wel even snel fiksen, maar dat is korte termijn werk, waardoor in dit geval Bayern de dupe was.

Stel hetzelfde gebeurde voor de Champions League finale en daardoor miste Oranje Robben het gehele WK, had je dan ook zo fel tegen Oranje gereageerd?

18 oktober 2010 om 17:07

Dan had ik niet zo fel gereageerd omdat blessures nou eenmaal bij het voetbal horen. Maar het allerbelangrijkste in deze discussie is dat er voor alle partijen(wat ik in mijn stuk ook aangeef) duidelijkheid komt wat er in deze situaties moet gebeuren. Want in dit geval zitten Bayern Munchen, de Knvb en Robben en van Bommel in een situatie waar niemand beter van wordt.

Tussen het WK en het begin van het seizoen heeft Robben meegedaan aan een beachvoetbal toernooi. Ik geloof er heilig in dat hij daar die scheur heeft opgelopen of dat het daar in ieder geval fout is gegaa. Met een 7 cm grote scheur kan je namelijk niet voetballen. Het enige wat je dan kan doen is kleine stapjes maken maar dan kan je niet aanzetten en zeker niet een heel toernooi lang. Het is dan ook oliedom geweest dat hij dat beachvoetbal toernooi heeft gespeeld.

Je stuk is verder wel goed geschreven 4*

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2229 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
D. BlindVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren