Mijn eeuwige nummer 10

Zo af en toe zijn er momenten in het voetbal waar je hart sneller van gaat kloppen. Drie weken geleden had ik weer zo’n moment. Ongeveer 3000 toeschouwers aanschouwden op een doorsnee zaterdagmiddag de verrichtingen van de plaatselijke voetbalclub AC Oulo, te Finland. Degradatiekandidaat FC Lahti is op bezoek, en de stand is 1-1. Het is de 87e minuut wanneer een corner wordt weggewerkt uit het strafschopgebied. Blind word de bal teruggerost in de zestien van AC Oulo. En dan, een moment van magie. Tussen twee verdedigers in ontvangt de nummer 10 de bal met zijn rug naar de goal, om deze vervolgens met zijn borst een halve meter boven zijn hoofd te brengen. De benen zwiepen de lucht in, de bal ploft in het net. Keeper kansloos, de mensen staan op de banken. 39 jaar oud staat 'De man van glas' op en juicht. Zijn naam: Jari Litmanen.

20 februari 1971 komt Jari Olavi Litmanen ter wereld als zoon van Olavi en Liisa Litmanen. Een echte voetbalfamilie, getuige het feit dat vader Litmanen uitkomt voor Reipas Lahti, de club waar ook zijn moeder op het hoogste damesniveau uitkomt. Al op zevenjarige leeftijd blijkt Jari een ambitieuze jongen, wanneer hij in een opstel voor school schrijft dat hij ooit zal spelen voor een Europese topclub. Het ontbreekt hem op jonge leeftijd niet aan sportief talent, want Jari blijkt naast zijn voetballend vermogen tevens uit te blinken in ijshockey. Op veertienjarige leeftijd besluit Jari zich echter volledig te richten op een carrière in het voetbal. Hij vertelt later: “Het was een moeilijk moment voor mij, om te kiezen tussen ijshockey en voetbal. Maar mijn voetbalhart bleek groter te zijn. Tijdens mijn laatste ijshockeywedstrijden was ik in gedachte op het voetbalveld.” Het bleek een juiste keuze te zijn. Jari word ontdekt door Harri Kampman, coach van Reipas Lahti, die tevens verantwoordelijk is voor de ontdekking van Sami Hyypiä en Joonas Kolkka. Op 3 maart 1987 debuurt Jari op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal van Reipas Lahti.

Zijn eerste jaren in het Finse voetbal zijn uiterst succesvol bij achtereenvolgens Reipas Lahti, HJK Helsinki en MyPa 47. In 1990 en 1991 wordt Jari verkozen tot Fins voetballer van het jaar, een prijs die hij zeven keer achter elkaar zou winnen. Litmanen ontstijgt het niveau van de Finse competitie en beseft zich dat wanneer hij zich wilt doorontwikkelen, een overstap naar het buitenland een noodzaak is. Tijdens stageperiodes bij onder andere PSV, Leeds United en Barcelona weet hij echter geen club te kunnen overtuigen van zijn kunnen. In de zomer van 1992 is Ajax op zoek naar een vervanger voor Dennis Bergkamp. Scout Ton Pronk weet het talent van Litmanen wel op waarde te schatten en Ajax huurt de Fin voor één jaar.

Hoewel Jari in zijn eerste seizoen bij Ajax tot slechts twaalf optredens komt, besluiten de Amsterdammers hem definitief over te nemen van MyPa. Onder Louis van Gaal groeit Litmanen uit tot de absolute uitblinker van het Gouden Ajax van de jaren negentig. Met zijn tactisch inzicht en fluwelen techniek weet hij menig verdediging open te snijden. Het hoogtepunt van zijn carrière beleeft Jari op 24 Mei 1995 in het Ernst Happel Stadion te Wenen. AC Milan wordt met 1-0 verslagen in de finale van de UEFA Champions League. Jari vergroot zijn populariteit bij de supporters van Ajax door na de winst in de Champions League zijn liefde voor de club uit te spreken. Waar spelers als Clarence Seedorf, Peter van Vossen en John van den Brom voor de buitenlandse centen kiezen, geeft hij aan: “De sfeer bij Ajax gaat boven het geld van Italië. Beter dan bij Ajax krijg ik het waarschijnlijk nooit, dus ik blijf. Ik heb alles te danken aan Ajax. Dat wil ik de club op deze manier laten weten.”

Op 16 Mei 1999 neemt Ajax toch afscheid van haar meest succesvolle buitenlandse voetballer aller tijden. Na zeven jaar, 212 wedstrijden en 119 doelpunten en talloze blessures gaat hij zijn leermeester van Gaal achterna richting Barcelona. In twee jaar weet hij door veel blessureleed echter geen potten te breken, en Jari vertrekt naar zijn jeugdliefde Liverpool. Zijn verblijf in de havenstad loopt uit op een deceptie. Bij The Reds komt Litmanen weinig aan spelen toe, mede door (opnieuw) veel blessures. Na twee seizoen geeft Jari in een interview met The Sun aan zich ‘doodongelukkig te voelen’. De club besluit hem transfervrij te laten gaan en Galatasaray toont verregaande interesse. Wanneer er echter een telefoontje uit Amsterdam komt, zit Litmanen direct weer op het vliegtuig.

Bij terugkomst in Amsterdam wordt Jari door zo’n duizend supporters op het trainingsveld verwelkomt. De nummer 10 is terug. Weer heeft Jari echter veel last van fysieke ongemakken wat hem de bijnaam 'De man van glas' oplevert. Na twee jaar kwakkelen besluiten Litmanen en Ajax in goed overleg zijn contract te ontbinden. In de daaropvolgende jaren zwerft Litmanen rond door Europa waar hij onder andere Finland, Zweden, Engeland en Duitsland aandoet. Nergens weet hij meer zijn oude niveau te halen en herhaaldelijk fysiek ongemak leidt tot meer teleurstellingen bij de sympathieke Fin. Hij weet echter van geen ophouden. Nu, op 39-jarige leeftijd speelt de Fin nog steeds bij FC Lahti, momenteel dertiende op het hoogste Finse niveau.

Jari Litmanen behoort waarschijnlijk niet tot de beste voetballers van de wereld, maar hij was letterlijk degene van wie ik een poster boven mijn bed had hangen. Nooit heb ik een betere nummer 10 bij Ajax zien spelen, en ik denk dat die er ook niet zo snel zal komen. Na zijn vertrek bij Ajax in 2004, heb ik weinig meer van Jari gezien. Maar wanneer er zo nu en dan weer eens een berichtje doorsijpelt uit het koude noorden, gaat mijn hart weer sneller kloppen. Vandaag, op 10-10-10 wordt Finland's grootste voetballer allertijden geëerd met een standbeeld in zijn geboorteplaats Lahti. In mijn optiek is er geen speler die deze meer verdient dan mijn eeuwige nummer 10.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 16 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door Edo)

Mooi stuk!

Ik vind je inleiding er mooi, op een geweldige manier omschreven.
Verder leest het makkelijk weg, en omschrijf je de carriere van Litmanen erg goed.
Ik vind deze column waarschijnlijk nog mooier dan je vorige, en die was al geweldig.

Hierbij een dik verdiende 5 sterren!

http://nl.wikipedia.org/wiki/jari_litmanen

Regel nummer 1 bij Voetbalzone : Geen Wikipedia verhalen
En wat doe jij? neemt de wikipedia teksten maar verandert een klein beetje wat er gezegt wordt.

En natuurlijk moet je je eigen visie en mening delen met andere voetbalzone-volgers.
jij hebt 7alinea's waarvan 1alinea je mening is en de rest is allemaal wikipedia en geschiedenis.

ik snap echt niet waarom zulke colums worden geaccepteerd door voetbalzone,terwijl er weinig tot geen mening wordt gegeven.

1ster omdat het over een legende gaat.

13 oktober 2010 om 19:28

volgens mij staat in wikipedia algemene informatie, in chronologische volgorde, dus is het nogal logisch dat dit stuk qua inhoud overeenkomt. dat komt wel vaker voor bij stukken met hetzelfde onderwerp. vooral in het stukje over de jeugd van jari staan veel dingen die ik nog niet wist, en ook niet op wikipedia heb kunnen vinden.

daarnaast verwerkt hij ook zijn eigen mening, maar die doet er niet echt toe bij dit stuk, dus dat zal geen groot deel van het stuk uitmaken.

ik snap echt niet waarom reacties zonder serieuze argumentatie worden geaccepteerd. van mij krijg je 4 sterren, het is natuurlijk niet perfect, maar een mooi stuk, over een van mijn idolen, met nieuwe informatie die ik nog niet wist.

4*

Ja dat idee had ik ook al, ergens een site/boek gezocht en het verhaal ff met wat woorden verandert zoals je op de basisschool vroeger je opstel/spreekbeurt maakte.........

Ik vind het een mooi stuk

Wel een leuk stukje om te lezen, maar er zitten teveel feiten in. Niet echt een column dus. Je brengt het wel met een leuke schrijfstijl en ik snap wat je bedoelt, maar ik weet nog niet echt hoe jij écht over Litmanen denkt. Je zegt in principe alleen dat je hem de grootste buitenlandse voetballer bij Ajax ooit vind, en de beste Finse voetballer allertijden. Die 'mening' delen menig ander. Ik zou je 2,5 sterren willen geven, maar dat gaat niet. En op school is een 2,5 een 3, dus krijg je 3 sterren.

Ik vind het gewoon een goed stuk over Jari en het zal mij een zorg zijn, waar jij de feiten vandaan haalt, alleen heeft Bonevacia wel gelijk dat er té veel feiten in staan. Wel heerlijk om eens een CE te lezen over mijn held, Jari Litmanen.

Ik zeg 4 sterren!

mooi stuk jari is zeker de beste nr 10 die ajax ooit heeft gehad

Dit is geen column, dit is een spreekbeurt zoals hij op de basisschool wordt gemaakt.

Niet vernieuwend, niet interessant, geen duidelijke mening, niet spraakmakend, louter een opsomming van feiten.

Voor de moeite geef ik je 2 sterren.

Weinig vernieuwend.....

Jammer dat er 90% wikipedia in staat.

ik vind het een raar stuk. leuk om te lezen maar toch te feitelijk daarom krijg je van mij 3 sterren.

Ze hadden het standbeeld beter van glas kunnen maken

Ik kan me vinden in de woorden van R.baggio hierboven en geef bij deze ook 3 sterren. Hopelijk zie ik de volgende keer een beter stuk van je met iets minder feiten en iets meer amusement/eigen mening.

Jammer dat het inderdaad wat veel wiki is. Maar dat maakt voor mij helemaal niks uit! deze Prachtige levende legende is een icoon van ajax een icoon voor het mooiste rugnummer: #10.

Elke voetballer die plaats mag nemen op de 10' positie zou een voorbeeld moeten nemen aan deze man. Deze fin! die met zijn loepzuivere techniek,passing en een ongelovelijk inzicht ons aller Ajax prachtige (goude) jaren heeft bezorgd.

Ieder stukje dat mij verteld hoe geweldig Jari Litmanen wel niet is geweest voor ajax verdiend van mij:

5 sterren

Eigenlijk staat in dit Wikipedia stukje het grootste probleem van Ajax.

Als Ajax erin slaagt om een goede nummer 10 te vinden is Jari snel vergeten. Maar ja, deze jongens komen niet in Amsterdam voetballen en in de jeugd zit meer wanhoop dan talent al zullen de meesten van jullie niet de visie noch de ballen hebben om dat toe te geven.

Jari was een goede voetballer, maar waren het niet Davids en Seedorf die al het vuile werk voor hem deden, waardoor hij altijd meer credits kreeg dan hij verdiende, nadat deze 2 jongens weg waren, ging het alleen maar bergafwaarts met jari.

Los van Finland is hij alleen bij Ajax geslaagd, voor de rest overal geflopt.
Is ook veelzeggend !! toch ?

14 oktober 2010 om 13:29

Is vooral geflopt dankzij zijn blessures in mijn ogen. Bij Liverpool deed hij het erg goed maar had Houllier weinig vertrouwen in hem. Ook Ajax heeft hem in 2004 te vroeg laten gaan in mijn ogen. Natuurlijk zijn die blessures vervelend maar niet onoverkomelijk. Een fitte Jari Litmanen kan in mijn ogen overal meedraaien. Nu hij op leeftijd is niet meer natuurlijk maar destijds zeker weten.

14 oktober 2010 om 19:19

Nee dat zegt blijkbaar niks want mede door deze man heeft ajax de CL gewonnen

16 oktober 2010 om 13:10

Ik vind het juist wel mooi dat hij alleen in Finland en bij Ajax is geslaagd. Dat maakt hem een echte Ajacied, de band is daardoor sterker. Ik ben eens bij het Amsterdam Tournooi geweest toen hij (als ik het goed herinner) bij Liverpool onder contract stond. Liverpool stond toen in de Arena, maar Litmanen was niet aanwezig. Het stadion scandeerde wel zijn naam, geweldig. Verder las ik een paar maanden terug een mooi stukje dat hij met het Finse team in Nederland was geweest voor een interland. Bij het verlaten van de Arena stond er een grote groep Ajacieden met fakkels en spandoeken om hem toe te juichen. Litmanen de bus uit, zijn teamgenoten verbijsterd achterlatend. Dat zijn dingen die je bij weinig spelers ziet, maar bij Litmanen is die band er echt. Dat maakt voetbal echt een stukje mooier.

Wat betreft de ''column'', ik mis nog de wijze waarop hij een contract kreeg bij Ajax. Hij schijnt eerst op rechtsbuiten in een stage geflopt te zijn, maar de nummer 10 raakte toen geblesseerd. Alleen om die reden schijnt hij een kans gekregen te hebben op 10. En de rest is geschiedenis

Ik vond het een mooi stuk, ik was er doorheen voor ik er erg in had.
En ik geef er ook niet zoveel om waar het vandaan komt, op Voetbalzone lees ik het, op Wikipedia had ik het nooit gelezen.
Dankjewel en ik vind 5 sterren hier wel op z'n plaats!

Even een paar feiten:

Jari is niet geflopt, als je de beste speler bent van het beste team van Europa, al zijn het maar een paar seizoenen, kun je niet geflopt zijn. Hij leidde Ajax naar twee CL finales, won er één en was in 95/96 topscorer van de CL. Bovendien werd hij in dat jaar derde bij de verkiezing beste speler van Europa. Puur op basis van statistieken staat hij op 53 bij de beste 100 aller tijden van de AFS top100.

Die laatste lijst is misschien niet de bekendste maar als je de namen ziet die daar op staan, omt die iets dichter bij de werkelikheid dan de lijst die Pele in opdracht van de Fifa opstelde. Ben je dan niet met me eens dat hij in ieder geval in zijn eerste periode bij Ajax één van de beste spelers van de wereld was?

Om zijn prestaties op het conto van Davids en Seedorf te zetten is een beetje kortzichtig, Jari werd topscorer van de CL toen Seedorf al vertrokken was.

Had het stuk in het begin even gemist. Jari was ook mijn grote held uit het Ajax van 1995 en ook ik heb nooit een betere voetballer bij Ajax op die positie gezien. Een van mijn grote all time favourites van Ajax en überhaupt... Mooi eerbetoon!!

Jari Litmanen is een icoon en Ajax-legende , altijd mooi om daarover te lezen .
Twee puntjes:
A Ik mis een uitwijding over zijn sportiviteit , nauwelijks kaarten
B ''kiezen voor centen''? , had veel eleganter gekund

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren