Tilburgse raad akkoord met 1,2 miljoen euro subsidie aan Willem II

Maandag, 11 oktober 2010 om 23:13Erik van Dam

De gemeenteraad van Tilburg is maandagavond alleen door steun van de vijf coalitiepartijen akkoord gegaan met een subsidie aan Willem II ter grootte van in totaal 1,2 miljoen euro. Dat meldt het ANP. De armlastige hekkensluiter uit de Eredivisie krijgt het geld voor zogenoemde maatschappelijke activiteiten, zoals deelname van selectiespelers aan bijvoorbeeld bezoeken aan ziekenhuizen en trapveldjes en de ontvangst van schoolkinderen in het stadion.

/

Eerder dit jaar moest PvdA-wethouder Jan Hamming (Sport) een voorstel om aan Willem II bijna vier ton subsidie uit te keren voor activiteiten over het seizoen 2009-2010 nog intrekken, omdat er geen steun voor was in de raad. Nu is er wel sprake van een toezegging. De uitkering van 1,2 miljoen euro is uitgesmeerd over vijf jaar met ingang van het vorige seizoen. De bedragen die waren beloofd voor vorig seizoen (380.000 euro) en dit seizoen (300.000 euro) blijven ongewijzigd, waardoor de jaarlijkse bijdrage van de gemeente ná die tijd lager uitkomt.

De twijfelende coalitiepartijen VVD en Groenlinks gingen maandagavond om, omdat Hamming zijn excuses heeft aangeboden en omdat de gemeente in een dreigende rechtszaak van Willem II over de subsidie voor de reeds gedane arbeid geen poot heeft om op te staan. De voltallige oppositie stemde tegen de subsidie aan de eredivisionist. De oppositiefracties verwijten de wethouder onder meer dat ze wederom met de rug tegen de muur zijn gezet. Eerder dit jaar werd de gemeenteraad van Tilburg al geconfronteerd met het dreigende faillissement van Willem II en moest worden ingegrepen met een huurverlaging.


Poll

Willem II is een bodemloze put om geld in te stoppen


Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door F.orza013)

Belachelijk. En het stelt mij ook zeer teleur van de Vvd, zij zou als liberale partij tegen dit soort praktijken moeten stemmen.

Van de Pvda verwacht je zoiets.

11 oktober 2010 om 23:35

Wat nou belachelijk? Ken je de voorgeschiedenis? Dan zou je weten dat die subsidie gerechtvaardigd is. Als de vvd niet had ingestemd, dan had Willem II met succes de gang naar de rechter gemaakt.

Wat de poll betreft: het is één grote stemmingmakerij. Maar ach, wij Willem Ii-ers hebben al eelt op onze ziel gekregen, dus dat kan er ook nog wel bij.

12 oktober 2010 om 00:43

Ik heb vorige week nog een tv uitzending zitten kijken en toen was de heer Jan Hamming heel stellig. Gemeente geld kon niet meer. Het is oneerlijke concurrentie met andere ploegen. Want er wordt Weer geld uit de gemeente in de club gestoken. Je kan me veel vertellen, maar niet dat Willem II bijna 2 miljoen in een half jaar tegemoet kan zien omdat ze daar recht op hebben. Dat is namelijk wel erg veel van het goede. Het is bijna de volledige begroting van Excelsior,............. zegt genoeg. Of je nu een Willem II hart, of een bal op het dak hart hebt, dit kan je nooit recht praten.

Wederom een linkse actie,............ mijn belasting zal wel weer omhoog gaan komend jaar

12 oktober 2010 om 07:16

''wederom een linkse actie,............''
Is de VVD (die ook akkoord gingen) een linkse partij dan?

Zonder hun steun was het ''linkse'' feestje niet doorgegaan, dus niet alleen de schuld daar neerleggen lijkt mij.

12 oktober 2010 om 08:38

Mooi detail is ook dat de enige partij die zo'n beetje tegen was, de SP van Veerle Sleegers was...

Feit is dat dit berust op een jaren oude deal, waarbij is afgesproken dat de gemeente een jaarlijkse bijdrage levert voor maatschappelijke activiteiten in en rond Tilburg. Als de gemeente het bedrijf Willem II wil inhuren, zullen ze toch betalen moeten.

Mooie vergelijkingen overigens: ''schanddalig dat voetbalclubs subsidie krijgen, het zijn ook gewoon bedrijven!''. Alsof het ongebruikelijk is dat een gemeente een bedrijf inhuurt. De gemeente Tilburg spendeert jaarlijks bakken met geld om via reclame de stad op de kaart te zetten. Een reclamebureau ontvangt daar jaarlijks een behoorlijk bedrag voor. Schandalig zeg, ik zou een rechtzaak tegen de gemeente beginnen als ik een concurrerend reclamebureau was. Ongeoorloofde staatssteun aan een concurrent!! Schande!!!

12 oktober 2010 om 09:25

Iedere club, maar dan ook iedere club heeft een functie in de maatschappij. Iedere club draagt zijn steentje bij aan de maatschappij. Dat clubs per jaar tonnen moeten krijgen voor het uitvoeren van deze maatschappelijke projecten gaat wellicht wat ver. Maar dit is puur het bedrag waar Willem II recht op heeft.

Dit is het bedrag dat Willem II vorig seizoen al zou krijgen doordat het de projecten heeft afgerond, en met succes want de gemeente heeft nooit commentaar gehad. Toen alle projecten erop zaten was er in een keer een deel niet goed. Dit was het zoveelste zieke spelletje van de gemeente.

Leuk, al die kortzinnige reacties hier, men leest de titel, men heeft al een vooroordeel over Willem II en daar gaan ze weer blaffen dat het weer schandalig is. Zonder te weten dat dit bedrag was afgesproken, zwart op wit stond en dus uiteindelijk gewoon betaald ging worden, desnoods via een rechtzaak.

Waarom is er nu betaald? Waarom is er nu ingestemd? De gemeente kreeg door dat er een mogelijke rechtzaak dreigde! Zij wisten ook dat ze geen poot hadden om op te staan, en met een rechtzaak schiet de gemeente helemaal niets op.

Inderdaad een behoorlijke zieke poll van de site weer. Behoorlijke stemmingmakerij maar goed, dat we het lelijke eendje zijn is wel duidelijk. Gelukkig veranderen tijden. Maar goed, als wij al een bodemloze put zijn; Wat is feyenoord, wat is Nac, wat is Nec, wat is Rkc, wat is Cambuur, wat is MVV en zo kan ik nog wel even door gaan.

In ieder geval: Eindelijk gerechtigheid!

Is dit niet gewoon staatssteun?
Want waarom mag Tilburg, Willem II steunen maar heb ik vaker gehoord (onder andere hier in Leeuwarden) dat de gemeente geen geld in BVO mag stoppen.

Kan iemand dit voor mij uitleggen, want ik weet niet heel veel over dit onderwerp.

11 oktober 2010 om 23:43

Er is gewoon afgesproken dat Willem II geld krijgt voor verrichte of nog te verrichten diensten. Net als een instantie die taallessen geeft aan allochtone vrouwen met een taalachterstand subsidie krijgt, zo krijgt Willem II betaald voor haar verrichte maatschappelijke activiteiten. Wilem II maakt voor die activiteiten ook kosten. Dit is niet zo maar geld uitdelen door de gemeente.

11 oktober 2010 om 23:49

lol bewezen maatschappelijke activiteiten is gewoon gratis geld uitdelen. Sinterklaas bestaat en hij is lid van de Pvda.

12 oktober 2010 om 07:17

Maar zonder de steun van hulpsinterklaas Vvd, was het allemaal niet doorgegaan.

12 oktober 2010 om 00:45

Je hebt gewoon gelijk,......... dit valt onder competitie vervalsing,............... gek wordt je ervan. Ik denk dat het volgend jaar wederom zo ver is dat er weer wat geld bij moet.

schandalig dat voetbalclubs subsidie krijgen. het zijn gewoon commerciele bedrijven die zichzelf moeten zien te bedruipen. als ik met mijn bedrijf failliet ga raak ik alles kwijt, maar de plaatselijke voetbalclub kan lekker spenderen, de gemeente pompt wel geld bij

11 oktober 2010 om 23:46

Voetbalclubs hebben ook een maatschappelijke functie en worden daarom door gemeenten gesubsidieerd.

11 oktober 2010 om 23:54

dus jij vindt het brengen van een bezoekje aan een school of buurtcentrum hier en daar 3 ton per seizoen waard? als dat zo is word ik vanaf morgen namelijk fulltime jongerenwerker het gaat er gewoon om dat de belastingbetaler opdraait voor stupide beleid. gemeenteraden zijn vervolgens te laf om zo'n club in haar eigen sop gaar te laten koken

12 oktober 2010 om 08:53

Dat ben ik wel met je eens, als je met een relatief kleine bijdrage een BVO kan redden in je gemeente moet je dat doen. Maar ik twijfel over de toekomst van Willem II, er zijn daar gewoon teveel Bvo's, dit kan niet goed gaan. Op den duur zal Willem II, NAC of RKC verdwijnen uit het betaald voetbal. Waarom zou je dan nu als gemeente toch geld blijven pompen in die clubs. Dit is trekken aan een dood paard.

12 oktober 2010 om 09:21

@ A J A X,
Klopt dat clubs een maatschappelijke functie hebben en daarvoor subsidie en de gemeente krijgen. De meeste clubs, zoals Twente, Nac, Vvv, Ado, hebben daar een aparte stichting voor, het geld wordt dus niet gebruikt voor de voetbaltak. De clubs die ik net opsomde doen ook echt heel veel in hun gemeente, zoals jongeren zonder baan aan een opleiding helpen, integratie projecten, enz. Die gaan niet alleen naar voetbalveldjes en op bezoek in ziekenhuizen.

Bij Willem II lijkt het gewoon een trucje, een gemeente mag voetbalclubs geen directe subsidie geven, het trucje huurverlaging hebben ze al gedaan, dus is het nu 'maatschappelijke functie'. Dat daar al eerder afspraken over zijn gemaakt veranderd daar natuurlijk niks aan. Want 3 ton voor bezoeken aan ziekenhuizen of buurtcentra is natuurlijk wel heel erg veel.

12 oktober 2010 om 09:25

Bij Willem II wordt er voor dit geld ook een aparte stichting opgezet!! Dus dit geld komt Niet ten goede aan Willem II zelf.

12 oktober 2010 om 09:28

En dan gaan ze voor 3 ton ziekenhuizen, buurtcentra en voetbalveldjes bezoeken? Of gaan ze ook nog wat anders doen?

12 oktober 2010 om 15:54

Waarom is het bij Vvv,ado,twente en NAC wel normaal dat er hiervoor subsidie gegeven wordt en is het bij willemii ineens abnormaal?? leg eens uit.

de bvo gemeenten gaan dit aanpakken las ik pas geleden in de media, hoop dat dat snel geregeld wordt

Zielige vertoning daar in Tilburg. Voor o.a. het bezoeken aan doodzieke kankerpatientjes krijgen duur betaalde spelers van Willem II een extra zakcentje van meer dan 1 miloen euro. Zowel de politiek in Tiburg en Willem II als BVO moeten zich diep schamen dat zij samen zo'n convenant zijn aangegaan.
Hiervan waar je letterlijk Doodziek.

12 oktober 2010 om 09:26

Hahah belachelijke reactie van jou. Jij denkt serieus dat het geld wat Willem II hiervoor ''krijgt'' naar de spelers gaat??

Die poll gaat nergens over. Willem II heeft heel weinig geld van de gemeente gekregen en om hen te bestempelen als een bodemloze put sla je de plank volledig mis. Je had je maar even hoeven te verdiepen in de gehele zaak, had je dat geweten.

Willem II krijgt geen letterlijke subsidie maar heeft nog geld te goed van de gemeente, dat is het verhaal er achter.

12 oktober 2010 om 08:40

Dit is wel een heel naieve reactie, die diensten zijn een wassen neus, spelers van andere clubs gaan ook bij ziekenhuizen langs en krijgen daar nix voor (financieel dan). Het is een excuus om Willem II dat geld te geven. Geeft niet, maar wind er geen doekjes om, het is gewoon een subsidie.

12 oktober 2010 om 09:27

Nog een onnozele... Jij denkt ook serieus dat het geld naar de spelers gaat?? Dit geld gaat in een aparte stichting dus niks geld voor Willem II zelf!!!

12 oktober 2010 om 10:35

Als je niet weet waarover je spreekt, spreek dan gewoon niet. Verder zal ik er maar geen aandacht aan besteden.

12 oktober 2010 om 11:56

@ Willemii4life, Feankenner,
Dus ze gaan voor 3 ton per jaar ziekenhuizen, buurtcentra en voetbalveldjes bezoeken. Dat is een beetje veel, vind je ook niet?

Andere clubs hebben integratie projecten, helpen jongeren aan een opleiding enz. en vragen op een normale manier subsidie aan bij het rijk of de gemeente, zoals elke organisatie dat kan doen. Pas als die subsidie wordt toegekend beginnen ze aan de projecten. Om eerst aan projecten te beginnen en dan geld te eisen voor al verrichte werkzaamheden is natuurlijkde omgedraaide wereld.
Dit is gewoon een gift, omdat dat officieel niet mag noemen ze het maatschappelijke projecten.

12 oktober 2010 om 11:59

Staat nergens in mijn reactie dat het geld naar de speleers gaat.
Volgens het bericht krijgt Willem II 1,2 miljoen euro over vijf jaar, ik lees niks over een stichting.

12 oktober 2010 om 13:55

Wat betreft jou reactie over de spelers. Ik dacht dat je met ''spelers van andere clubs gaan ook bij ziekenhuizen langs en krijgen daar nix voor (financieel dan). '' Bedoelde dat het geld naar de spelers ging. Verkeerd begrepen excuses.

Wat betreft de stichting, dit staat in het voorstel aan de raad. Komt idd niet voor in dit artikel en had je dus niet kunnen weten. Had beter de uitroeptekens weg kunnen laten.

12 oktober 2010 om 14:00

@realgiel

dit getuigt ook weer erg van op de hoogte zijn van de feiten --> Not

Ik zal speciaal voor jou het nog even uitleggen hoe het is gegaan. Hopelijk begrijp je het dan meteen goed! En zul je in het vervolg geen onzin uitkramen!

Willem II houdt zich al enkele jaren bezig met maatschappelijke projecten! Voor ieder jaar wordt er een bepaald bedrag afgesproken, dit staat zwart op wit in een contract en de gemeente ( die dit geld betaald ) kan hier dus ook niet onderuit.

Willem II heeft tijdens het afgelopen seizoen meerdere malen een gesprek gehad met de gemeente en iedereen was harstikke positief over de gedane projecten! Nergens bleek uit dat de gemeente niet tevreden was.

Ineens, na het seizoen, nadat Willem II het te veel betaalde geld door de jaren heen aan de huur had teruggekregen ( waarbij iedereen denkt dat dit ook zomaar een gift is, maar in feite is dit het geld van Willem II, aangezien onderzoek namelijk heeft uigewezen dat Willem II jaarlijks 3 ton per jaar te veel had betaald aan stadionhuur ) kwam naar buiten dat de gemeente over het algemeen niet tevreden was en wilde het afgesproken bedrag niet uitkeren.

Toch had Willem II recht op dit bedrag maar de gemeente hield vast aan hun standpunt. Toen ondernam Willem II een actie wat de gemeente niet had verwacht! Willem II liet onderzoeken hoe ze zouden staan bij een eventuele rechtzaak om het geld zo op te eisen. Daaruit kwam dat de gemeente geen poot had om op te staan en dat Willem II vrijwel zeker die rechtzaak zou winnen.

Waarom had de gemeente dat niet verwacht? Omdat de voorgangers van Paul Bottelier altijd heilig instemden met de plannen van de gemeente, alles wat de gemeente dacht, was de gedachte van Willem II. Nu is er een volledig nieuw bestuur, er is een gezond bestuur aangesteld onder leiding van Bottelier die zich niet zomaar laat kisten door de gemeente. Die zelf dus ook wist dat ze vroeg of laat uiteindelijk dat geld zouden moeten overmaken.

De gemeente wil liever dat geld in hun eigen potje houden achteraf, om weer in een miditheater te steken dat volledig mislukt, of in andere culturele zaken waar de doorsnee Tilburger geen zak aan vindt!

Hoop dat het nu eindelijk duidelijk is voor de Voetbalzone-bezoeker aangezien die meestal niet goed op de hoogte is van de feiten, natuurlijk alleen als het ajax, feyenoord of psv betreft.

Chappeau!

12 oktober 2010 om 14:04

Je hebt het verhaal blijkbaar niet helemaal goed gelezen, want er staat bijvoorbeeld. Dus zijn een aantal voorbeelden van acties waar ze mee bezig zijn.

''willem II zal de komende jaren voortgaan op de ingeslagen weg waarbij het uitvoering geeft aan het convenant Willem II Tilburg United. Projecten als ‘scoren voor Gezondheid’ waarbij voetballers als rolmodel gelden voor een gezonde leefwijze bij leerlingen van het basisonderwijs, ‘Op de Stip’ waarin respect en sociale veiligheid centraal staan en ‘playing For Success’, een naschools leerprogramma in het Koning Willem II stadion dat leerlingen een uitdagende en inspirerende plek biedt, vormen de speerpunten voor dit seizoen. Daarnaast is de club actief op tal van wijkactiviteiten en evenementen in de stad die aansluiten bij de pijlers gezondheid, respect & veiligheid en participatie.''
(bron:willem-ii.nl)

Dus er wordt mijn inziens zeker wel wat gedaan voor het subsidiegeld.

Het bedrag van 1,2 miljoen wordt niet in 1 keer uitgekeerd. 380.000 euro is van de activiteiten van vorig jaar. 300.000 voor dit jaar en vervolgens ieder jaar 170.000 euro. Om die 170.000 euro op te vullen naar 380.000 euro gaat Willem II samen met de gemeente zoeken naar partners (bedrijven, woningcoöperaties etc.). Dus het geld wordt niet (zoals jij suggereerd) gegeven voordat er maatschappelijke projecten zijn gedaan

12 oktober 2010 om 18:45

@forza013, Willemii4life,

Ik vormde mijn mening op basis van dit artikel, misschien niet zo slim want artikelen op voetbalzone zijn vaak niet helemaal volledig. Bedankt voor de verduidelijking.

1 ding snap ik nog niet, waarom moest er nog gestemd worden in de gemeenteraad als alles zwart op wit stond en Willem II haar verplichtingen is nagekomen? Bovendien is het gebruikelijk bij subsidies dat je het geld ontvangt voordat je iets doet. Als je dus geen subsidie krijgt, kan je geen activiteiten ontplooien maar heb je ook geen kosten gemaakt.

Goed lezen: dit is een subsidie voor de maatschappelijke activiteiten van Willem II en niet meteen voor de voetbalactiviteiten.
Volgens mij krijgen bijv. FC Twente, Utrecht en NAC ook subsidie van hun gemeente voor hun maatschappelijke activiteiten met de jeugd in de (probleem)wijken van de stad.
Bij NAC gebeurt dit alleen wel via een aparte stichting: [email protected]
NAC legt er naast het geld van de gemeente Breda zelf ook geld bij om de uitstraling en binding van NAC in Breda te vergroten.
NAC heeft hiervoor een paar maanden terug zelfs nog een of andere prijs van Balkenende gekregen.
Ik neem aan dat Willem II, net als Nac, gewoon de subsidie moet verantwoorden aan de gemeente en aantonen dat het geld is gebruikt voor maatschappelijke activiteiten in de stad en niet voor de voetbal-activiteiten.
Neemt niet weg dat door deze maatschappelijke activiteiten er bijv. zo maar meer Scc's verkocht kunnen worden, omdat Willem II zichtbaarder is geworden in Tilburg, waardoor de voetbaltak er wel van kan profiteren.

12 oktober 2010 om 09:48

Gebeurt bij willem II op dezelfde wijze. Ik geloof dat er ook een aparte stichting is opgericht hiervoor weet alleen niet de naam.

Willem II heeft recht op het geld, dus ze krijgen het ook. Als iemand jou iets belooft, het staat zwart op wit op papier en diegene komt zijn afspraak niet na dan heb je daar toch ook gewoon recht op?

Tsja, de gemeente had blijkbaar al de toezegging gedaan en dan dienen ze dat na te komen. Of ik het er mee eens ben of niet doet nu niet ter zake. Het enige wat een punt van discussie kan zijn is of dit wenselijk is. Daar zeg ik volmondig NEE tegen. Het kan niet zo zijn dat commerciële instellingen zich op deze manier laten subsidiëren. Dit kan nooit de bedoeling zijn. Ze krijgen al aardig wat toezeggigen zonder dat ze daar cerder richting de maatschappij zich hoeven 'uit te sloven'. Nu wordt het dus op maatschappelijke doeleinden gegooid. De huurverlaging had al een mooie reden kunnen zijn geweest om meer naar buiten te treden als tegenprestatie.
Maar zoals eerder geschreven. De gemeente had het beloofd, dus dienen ze het na te komen.

geld steken in willem 2? Waarom? ze staan vrij trootsteloos onderaan en er lijkt weinig voetbal meer in zitten. seizoen is nog vroeg maar denk dat ze 16de of 17de gaan eindigen. zonde van het geld

12 oktober 2010 om 08:42

De gemeente steekt geen geld in Willem II maar komt gewoon een afspraak na! Beetje verkeerde voorstelling van zaken.

Goed nieuws voor Willem II uiteraard. Maar men moet niet doen alsof dit een normale gang van zaken is. Die maatschappelijke activiteiten zijn erbij gehaald om WII een subsidie te kunnen verstrekken zonder hiermee in problemen te komen met wet- en regelgeving. Zo simpel is het.

Het is jammer dat mensen gaan zeuren voor het geld stoppen in Willem II. Als ze ook maar de moeite zouden nemen om de tekst te lezen weet je dat dit gewoon gaat over het nakomen van afspraken. Eerder is afgesproken dat Willem II dit geld zou krijgen, dus het lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat ze dit geld ook gewoon krijgen.
De poll slaat echter alles, waarom zou dit een bodemloze put zijn. Ze hebben inderdaad financiële problemen, maar die zijn in principe best wel op te lossen en Willem II staat er, vergeleken met sommige andere clubs, nog niet eens zo beroerd voor.

Gewoon terecht dat Willem II dit geld krijgt van Tilburg, afspraken hoor je na te komen en natuurlijk is dit mooi voor Willem II, want ze kunnen het geld hard gebruiken.

12 oktober 2010 om 09:30

Inderdaad. Er zijn slechts 2 redenen dat dit bericht het nieuws haalt.
Allereerst vanwege het feit dat de raad eerder de uitbetaling tegen hield om dwars te liggen na de subsidie van juni. Let wel, juni was inderdaad een subsidie, deze uitbetaling niet.
Ten tweede omdat Willem II bezig is met een schuldsanering.

Willem II krijgt zelfs minder dan het recht op heeft, maar neemt het verstandige besluit water bij de wijn te doen en zo de relaties met de gemeente op peil te houden.

Zo'n beetje elke club krijgt jaarlijks een tegemoetkoming voor maatschappelijke activiteiten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze manier van belonen uiterst twijfelachtig vind, maar in bijvoorbeeld Breda en Enschede gebeurt exact hetzelfde. Dat zijn enkel nog voorbeelden waar ik het van mij heb gekregen. Verdiep me niet genoeg in andere clubs om met zekerheid meer voorbeelden te kunnen noemen, maar die zijn er ongetwijfeld.

Leuk iedereen ziet hier weer een gift van de staat maar dat zit toch iets anders. Geld gaat naar een fonds dat aan willem II zit gebonden die dit soort projecten regeld. spelers die hiervoor gebruikt worden krijgen volgens hun contract een vergoeding voor hun diensten tijdens deze projecten. deze vergoeding (staat los van het salaris dat ze bij willem II krijgen) wordt betaald van die 3ton per jaar.

Met andere woorden willem II heeft geen beschikking over dit geld hiervan worden puur de spelers betaald voor hun werkzaamheden, daarnaast worden hier shirtjes, ballen, tassen enz betaald die spelers meenemen als ze een ziekenhuis bezoeken enz enz.

Het enige voordeel wat willem II heeft is naamsbekendheid en imago, zij hopen hiermee nieuwe seizoenshouders te strikken. Dat het geld niet naar willem II gaat is eenvoudig te bewijzen willem II is door de Knvb in categorie 1 ingedeelt en mogen daarom geen gelden van derde krijgen. Willem II staat onder zwaar toezicht!

Wederom een poll die nergens op slaat!!!!!! Kap daar eens mee en verdiep je in de casus. Dit is stemmingmakerij!

1,2 miljoen om de salarissen te betalen van voetballers die zijn aangetrokken op het moment dat Willem II nagenoeg failliet was. En dan er een sausje van maatschappelijke betrokkenheid overheen gooien. We hebben het allemaal al eens gezien. Ben benieuwd hoe de gemeente nu weer toezicht gaat houden op de effectiviteit van die maatschappelijke betrokkenheid, want 1,2 miljoen daarvoor lijkt mij een beetje veel. Je zou eens moeten weten wat elke andere organisatie voor een veel kleiner bedrag allemaal wel niet moet verantwoorden, maar een voetbalclub, al bungelt die onder aan de Eredivisie, heeft die de laatste jaren niets noemenswaardig gepresteerd (behalve negatief in het nieuws komen) en trekt die niet meer dat 10.000 mensen elke twee weekenden, heeft natuurlijk zo'n enorme maatschappelijke relevantie! Als dat echt zo is zoals zoveel beweren, hoe kan het dan dat ze onvoldoende sponsoren vinden om die enorme salarisposten te betalen?
Deze subsidie is de zoveelste klap in het gezicht van het voetbal: het is niet duurzaam en toont eens te meer hoe maatschappelijk onbetrokken voetbalclubs zijn. Het zijn speeltjes van egotrippende nietsnutten, witteboordcriminelen die niets liever doen dan nietszeggende machtsbeluste lokale politici een gouden toekomst voorhouden als ze maar geld blijven pompen in kansloze missies. Willem II schaart zich dan ook in een mooi rijtje samen met RKC (goh een buur...), Vitesse, Roda JC, FC Utrecht, Nac, Mvv, en ga zo maar door. Hopelijk eindigt het snel in het rijtje: Haarlem...

12 oktober 2010 om 12:06

Wat een vreselijke reactie!

Hoe oud ben je als ik vragen mag? Dit geld is niet om de salarisen te betalen! Dit geld zal meteen worden gebruikt om de schuld af te lossen. Een sausje van maatschappelijke betrokkenheid er overheen gooien?

Man, als je niet op de hoogte bent van de situatie en van de feiten reageer dan gewoon niet! Willem II heeft het afgelopen jaar zoals jaren daarvoor maatschappelijke projecten uitgevoerd. Hiervoor is er vooraf een bedrag afgepsproken dat Willem II hiervoor zou krijgen. Dit staat in een contract en Willem II heeft hier dus recht op.

Iedere voetbalclub, ongeacht de plaats op de ranglijst heeft een maatschappelijk toegevoegde waarde! En jij zet het direct in de negatieve zin. Maar een club die al jaren onderaan bungelt, waar het jaren van wanbeleid is geweest en het voetbal niet even aantrekkelijk is geweest ( en waar vanaf dit jaar een nieuw begin is ) trekt 2-wekelijks toch nog 12.000 ( min ) toeschouwers!

Ze hebben genoeg sponsoren voor de salarissen te betalen, waar haal jij in godsnaam de onzin vandaan dat ze hiervan de salarissen zouden betalen? En hoezo zou willem II onbetrokken bij de maatschappij zijn? Willem II heeft vrijwel iedere 3 weken een maatschappelijk project, evenals vele clubs. Voetballers, ongeacht van welke club zijn het voorbeeld van jonge kinderen, het bezoeken van een basisschool, een ziekenhuis is een droom die uitkomt voor hen!

En dat jij hoopt dat Willem II eindigt in het rijtje Haarlem. Tja, daar zal ik maar niets over zeggen. Zorg eerst maar eens dat je op de hoogte bent van de feiten, geen onzin uit kraamt, geen zaken er bij gaat verzinnen of zaken gaat overnemen die je ergens hebt gelezen, zonder betrouwbare bron.

12 oktober 2010 om 13:50

Gelukkig ben ik oud en wijs genoeg om te snappen wat voor ongeloofelijke bende voetbalclubs, en Willem II niet in de laatste plaats, van hun financiën maken. En dat al jaren. Onder het mom van de kredietcrisis hebben veel clubs een prachtig excuus gevonden voor de belabberde financiële situatie waarin zij verkeren. Echter, is er grappig genoeg geen enkele bestuurder (en wederom Willem II voert hier weer de lijst aan) die op een rationele manier kan uitleggen hoe het mogelijk is dat er structureel meer uitgegeven wordt dan er ontvangen wordt en dat dat in de planning eigenlijk al bekend is.
Om vooral die discussie niet te voeren, maar gewoon domweg door te kunnen blijven gaan met het wanbeleid hebben die bestuurders een nieuw trucje uitgevonden: geld scoren voor maatschappelijk werk. Waar eerder dus vage constructies met doorverkopen van stadions en parkeerterreinen (hé daar heb je Willem II wederom) nog de trend waren worden nu miljoenen uitgegeven voor onduidelijke maatschappelijke werken van derderangs voetballers. Ergens hierboven vraagt iemand: deden die voetballers dat dan niet eerder? Gingen ze de gemeenschap niet in om daar verdere binding te bewerkstelligen (hetgeen voor sponsoring van dit soort meer lokale clubs erg belangrijk is)? En doen andere clubs dit dan niet? Krijgen zij hier dan geld voor.? Zoals eerder gezegd zijn er een aantal clubs die inderdaad geld vangen voor maatschappelijke doelen. Bij Twente wordt daar erg druk over gecommuniceerd, want het ziet er goed uit. Daadwerkelijke resultaten zijn nauwelijks meetbaar, maar goed. Met dat werk (gefinancierd door Binnenlandse Zaken) hebben ze wel mooi geld weten los te peuteren en ze zijn er ontegenzeggenlijk begaan mee. Bij RKC riekte het toch een beetje naar: ''nou hoe kunnen we dit bedrag rechtvaardigen?'', want met 3000 toeschouwers elke twee weekenden ga je mij niet vertellen dat zij ook werkelijk zo'n maatschappelijke status hebben dat kindjes in het ziekenhuis plots weer gaan lachen of beter gaan leren (hoewel de gemiddelde voetballer misschien wel een toonbeeld is van wat er met je denkvermogen gebeurd indien je dus niet veel leert).
In Tilburg zagen ze dit natuurlijk ook wel. Dit is wel een erg doorzichtig trucje en het is buitengewoon lastig (met verkiezingen nationale verkiezingen op komst) om aan mensen uit te leggen dat je op alles moet bezuinigen, maar wel 1.2 miljoen hebt om in een frauduleuze instelling te steken. Nu het politieke landschap duidelijker is en de Provinciale verkiezingen op komst zijn hebben de heren politici toch gekozen voor de populistische oplossing.
Maar, wat levert het maatschappelijk nu echt op? Maatschappelijk werk voor welke groep dan ook is behoorlijk moeilijk meetbaar. Gaat het om hap snap projecten met inzet van wat bankzitters in een paar schooltjes en ziekenhuizen? Waar hebben ze in hemelsnaam zo veel geld voor ndig en hoe gaan ze dit verantwoorden (goed om het rapport over toezicht van gemeenten op dit soort 'subsidies' te lezen)?
En dan die maatschappelijke relevantie? Nee Willem II heeft onvoldoende geld uit sponsoren om hun selectie te bekostigen. Zonder deze subsidie was Willem II namelijk weer in acuute nood gekomen en hadden salarissen allicht niet kunnen worden betaald. Dat is toch erg gek vind je niet? Je roept alsmaar dat er wordt bezuinigd om structureel gezond te zijn, maar nog geen drie maanden later blijkt dat je al die spelers die met dat uitgangspunt zijn binnengehaald toch niet kunt betalen?
Nu F.orza013 ik vind deze subsidie die bedoeld is om gaten te vullen en salarissen te betalen en niet om maatschappelijk werk te doen, een absolute aanfluiting en een schande. Een klap in eht gezicht van het voetbal, maar ook zeker van al die instellingen die volgend jaar op de schop moeten omdat ze hun subsidies (vaak veel en veel minder met duidelijker doelstellingen) niet krijgen.
Jij mag dan fan zijn van deze club. Ik vind dat deze steeds meer symbool staat voor de verloedering van het voetbal en de systematische ondersteuning van gemeenten daarbij. Als het een symbool is dan hoop ik inderdaad dat ze snel failliet wordt verklaard en dat er geen gemeenschappelijk geld meer ingepompt wordt. Oftewel dat het zich snel bij Haarlem voegt.

12 oktober 2010 om 14:18

Kijk! Met zo'n reactie kan ik toch veel meer? Je onderbouwd alles in je reactie waardoor er ook geen misvattingen kunnen ontstaan. Zo zou je het direct moeten doen. In een aantal opzichten ben ik het met je eens, nu je die uitgelegd hebt. Maar in een aantal ook zeker niet.

Ik denk dat jij het met mij eens bent als er vooraf afspraken zijn gemaakt over het bedrag ( lees voor de gehele uitleg mijn reactie [email protected] eens terug. Dan weet je namelijk precies hoe het zit! Afspraken zijn er om na te komen en niet om te verbreken, zo simpel ligt het nou eenmaal.

En mocht het zijn dat Willem II hierdoor direct weer in de problemen zou komen.. Niet zo gek toch? Er is met dit grote bedrag rekening gehouden ( let wel, 1,2 miljoen euro is een bedrag voor een termijn van 5 jaar! Dus dit krijgen ze niet in 1 keer, niet dat er straks gedacht wordt dat dit in 1 jaar is begroot! Willem II zou 3,7 ton krijgen voor de maatschappelijke activiteiten van het afgelopen jaar. Enja, doordat de seizoenskaartverkoop tegen viel ( tegenvaller 1 en een afspraak die mogelijk niet zo worden nageleefd door de gemeente kon Willem II inderdaad in directe problemen komen.

Nu vind ik wel dat ze de seizoenskaartverkoop beter hadden moeten inschatten. Er was op 10.000 begroot, terwijl er 9.000 zijn verkocht. Iets wat natuurlijk logisch is aangezien we jaren van wanbeleid achter de rug hebben en dramatische prestaties. Dan is het logisch dat de groei van seizoenskaarten, wat jaren het geval was bij Willem II een keer stopt!

Je zegt dat deze club steeds meer symbool staat voor verloedering van het voetbal + wanbeleid. Daar heb je helemaal gelijk in! Er zijn een aantal beleidsbepalers geweest die de club kapot hebben gemaakt, rare praktijken, geld uitgeven wat er niet is, miskopen, spelers transfervrij laten gaan, niet daadkrachtig te werk gaan met betrekking tot spelerscontracten. Allemaal punten waar iedereen van weet dat het goed fout is geweest.

Maar dit is achter de rug, en dat weten blijkbaar niet veel mensen terwijl het zo vaak in de media is geweest. Paul Bottelier, Ed Busselijk en consorten hebben de afgelopen maanden Willem II gered. Er wordt een heel ander beleid doorgevoerd. Er wordt geen geld meer uitgegeven wat er niet is. Willem II is flink op weg om gezond te worden, de schuld is op dit moment minder dan een miljoen, en dat te bedenken dat die 3 maanden geleden nog boven de 4!! miljoen was.

Willem II is dus op de goede weg en alle lijken zijn door de jaren heen uit de kast gehaalt. Bottelier weet mensen op de juiste plek te zetten en hij weet ook mensen aan de club te binden die wél verstand van zaken hebben! En die wel een BVO goed en professioneel kunnen leiden, in tegenstelling tot de voorgangers die er bij Willem II inderdaad een potje van hebben gemaakt.

Echter rekent iedereen Bottelier en consorten erop af wat zijn voorgangers hebben veroorzaakt. Iedereen moet weten dat Bottelier degene is die nou juist wél gezond verstand voert, wel open communicatie hanteert en erg verantwoord bezig is. Onder leiding van Bottelier komt Willem II er sterker uit!

En ja, ik had liever ook gezien dat Willem II zulke maatschappelijke activiteiten gratis zou verrichten, of tegen een symbolische vergoeding, maar jij weet zelf ook wel dat Willem II niet in de positie is om zo te kunnen handelen, althans, op dit moment niet.

Willem II komt er wel bovenop, puur omdat ze het nét optijd hebben ingezien dat er wat moest veranderen en doordat de suypporters op tijd ( januari dit jaar ) zijn opgestaan om acties te organiseren onder het mom: Voor Willem II, Tegen Wanbeleid. Heel de aanhang van Willem II wist dat er wanbeleid is doorgevoerd de afgelopen jaren en daar is niemand trots op. Maar geef de huidige beleidsbepalers in ieder geval een kans om Willem II gezond te maken, iets wat als het op de huidige voet doorgaat zeker zal lukken.

Dit is gewoon verkapte subsidie en niet toegestaan., De voetballers zijn er om te voetballen niet om tegen betaling van belastingelden allerlei maatschappelijke projecten van de gemeente uit te voeren. Daar zijn anderen voor. Dit is een gewoon een smoesje omdat rechtstreeks geld geven aan een BVO niet toegestaan is.

12 oktober 2010 om 12:34

Ga dan eerst even na bij je eigen club. Vitesse, dat al meerdere malen failliet had moeten zijn maar mede door verkapte subsidie acties overeind is gebleven.

Klasse dat deze reactie een groen randje krijgt! Even een vergelijking: Als een werknemer werk verricht, wordt hij hier voor betaald. Willem II heeft werkzaamheden verricht en het is normaal dat Willem II hiervoor betaald wordt!

En ja, ik had liever gezien dat Willem II dit gratis zou doen. Dit zou namelijk veel aan het imago van de club veranderen, maar helaas is Willem II niet in de positie om zulke werkzaamheden gratis en voor niets te doen!

Wellict heb je een punt als je zegt dat er anderen voor zijn om maatschappelijke projecten uit te voeren, maar wie maken er meer indruk op jonge kinders dan voetballers? Die voor vele als voorbeeld gelden.

Die situatie moet jij toch kennen bij je eigen club! Om maar te zwijgen over het feit of het geld van Jordania zo netjes is verdiend. Steek de hand eens in eigen boezem en kijk naar je eigen club, die er het grootste potje van heeft gemaakt de afgelopen 20 jaar!

Willem II staat eindelijk weer in de plus. Voor mensen die hier op gaan reageren: 3 ton schuld + 1,2 miljoen = 9 ton in de plus

12 oktober 2010 om 19:59

De schuld was ongeveer 1 miljoen euro nog. 1,2 miljoen krijgen we over een periode van 5 jaar dus we hebben nog altijd een schuld. Als er 2 ton wordt gebruikt voor de schuld hebben we dus 9 ton nog schuld. Iets wat zeker te overbruggen is!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Willem II

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.PEC Zwolle32-8
14.RKC Waalwijk26-17
15.Willem II22-30
16.VVV-Venlo22-36
17.FC Emmen21-28
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. TrésorMiddenvelder304
V. PavlidisAanvaller308
C. NunnelyAanvaller286
M. KöhlertAanvaller270
G. SağlamMiddenvelder212
K. WriedtAanvaller206
W. SpieringhsMiddenvelder170
Voor de complete selectie: Clubpagina Willem II.

In de wandelgangen

Vrijdag 23 april
Beerschot heeft de optie tot koop in het huurcontract van Zakaria Bakkali niet gelicht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren