Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Een Chinees voetbalmuseum en zijn rondleider

Laatste update:

In een, voor geen enkele Europeaan iets zeggend, voetbalmuseum in Shandong provence, ontdekte ik iets nieuws. Chinezen spelen de sport voetbal al minimaal zo'n 2500 jaar. Het was nog niet ontwikkeld zoals wij het nu kennen, maar de keizerlijke familie vond voetballers die de gekste trucen uithaalden toen al een leuk vermaak.

Vanaf de Song-dynastie, zo'n duizend jaar geleden, was er al sprake van een heuse voetbalcompetitie in het land van de rijsteters. Inclusief scheidsrechters. Mijn gids legt me uit dat het een zeer populaire sport was en dat men diende de bal zo vaak mogelijk over te spelen als een blijk van elkaar wat gunnen alvorens er gescoord werd.

Zowel vrouwen als mannen deden mee en ook de keizer trapte graag een balletje. Hij moest wel te winnen, anders vond hij het niet amusant en volgden er straffen. Het spel werd vaak gespeeld op feestdagen met muziek en gratis eten. Een soort brood en spelen dus, met voetbal als belangrijkste bezigheid.

Ook werd er in die tijd al een heus NK gehouden. Het waren een één-op-één partijen en de winnaar mocht een dochter van de keizer uitkiezen. Ook was nog steeds het trucen zeer populair en er waren dan ook voetbalcircussen met wedstrijden wie de leren bal het meest kon hooghouden. Ook hiervoor werd de winnaar beloond. En het circus dat de winnaar afleverde mocht volgend jaar weer komen en genieten van een vorstelijke maaltijd. Mijn rondleider bluft dat hij alles gewonnen zou hebben.

Verderop in het museum is een foto van de zeer populaire Ruud Gullit, terwijl hij de Europa Cup I omhoog houdt. De rondleider vertelt dan trots aan me dat hij live de wedstrijd heeft gezien in het holst van de nacht en dat hij ook een groot fan is Marco van van Basten. Maar zijn favoriete speler was toch Diego Maradona, van wie hij nog altijd een wedstrijdshirtje probeert te bemachtigen. Van de generatie van nu is hij fan van Andrea Pirlo en Lionel Messi.

Ook is er een klein hoekje gereserveerd voor Sun Xiang, een oud-speler van PSV. Hij was de eerste Chinese speler die in de Champions League speelde. Hij viel in als linksback in de 1-0 overwinning op Arsenal. En ja hoor, ook dit moment had mijn rondleider live gezien. Bijna met tranen in z'n ogen, zo vertelde hij mij. Dan zegt hij dat PSV die wedstrijd door Sun Xiang heeft gewonnen en dat het dom is dat PSV hem heeft laten gaan. 'Xiang', de voornaam van de ex-PSV'er, betekent namelijk 'gunstig' in het Chinees.

Bij het einde van de tour vraagt hij me dan waar ik vandaan kom. "Nederland", zeg ik. aaahhh. Of ik al wist dat Rafael van der Vaart de overstap had gemaakt naar Tottenham Hotspur? En dat Arjen Robben wéér geblesseerd is? En dat ook Ajax er dit jaar bij is in de Champions League? Vanaf toen begon het me pas duidelijk te worden hoe letterlijk deze man leeft voor voetbal en daar waar hij niet genoeg talent ervoor had, er toch zijn werk van heeft gemaakt. Hij heeft zijn gewoon eigen museum opgericht.

Ja, deze man is zonder twijfel een rasechte fanaat en de grootste die ik ooit heb ontmoet.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Leuk verhaal ! Is het ook echt gebeurd ? Ik hoor echt nooit wat over China dus dit vind ik zeker wel leuk om te lezen. In plaats van al die zooi rond Feyenoord en Ajax. Volg je het Chinees voetbal een beetje ?
Jammer dat het zo kort is en dat is dan ook de enige reden dat ik er een * vanaf trek !

mooie column. Alleen een beetje kort maar dat valt vaak alleen op als je er helemaal inzit. En dat was bij deze column het geval. Al heb ik nog steeds niet door of de geschiedenis van het Chinese voetbal of de begeleider van het museum het hoofdonderwerp was. Of was dat juist je bedoeling?
in ieder geval een goede column.
5 sterren.

Leuk Column, echt leuk.

ik vind dit echt zeer intressant om te lezen. omdat dit zo origineel is krijg je 5 sterren

Leuk dat je er een stukje over schrijft, vind het taalkundig echter niet heel sterk. Ik heb al zon mijn twijfels bij de titel, waarom noem je rondleider niet gids? Bovendien vind ik dat de allineas nogal los van elkaar lijken te staan. Je springt een beetje van de hak op de tak heb ik het gevoel.

Het gaat eigenlijk nergens naar toe en dat vind ik jammer. Je conclusie is uiteindelijk dat het een heel grote voetbal fanaat is. Als dit werkelijk is waar je tekst over gaat dan vind ik dat nogal oninteressant.

Het blijft echter wel leuk om te lezen, en ik waardeer je moeite.

3*

Leuk stuk. Inhoud is erg oppervlakkig maar dat is hier goed genoeg.
Alleen taalkundig is het soms wat minder, je mist af en toe woorden, waardoor het lastig lezen wordt.

''hij moest wel te winnen'' Hier heb je misschien een woord teveel, en dan doel ik op het woordje 'te'.

Maar ook in de volgende zin:

''mijn gids legt me uit dat het een zeer populaire sport was en dat men diende de bal zo vaak mogelijk over te spelen als een blijk van elkaar wat gunnen alvorens er gescoord werd.''

Woorden als diende en alvorens zijn niet echt nodig en maken de zin onnodig lastig om te lezen. Als je 'diende' op een andere plek zou zetten zou het misschien wat leesbaarder zijn.

Maar dit zijn gewoon dingen die je eruit haalt als je het een keertje overleest.

Ik moet zeggen dat op een klein paar taalfouten na, dit een prachtig stuk is! Ik ben door mijn aanstaande reis naar China de laatste tijd nogal geinteresseerd in dit soort onderwerpen en ik hoop dan ook zulke personen tegen te komen!

Ik geef je 4 sterren!

Ook ik vind het een leuk stuk om te lezen, een keer wat anders.

Het gebruik van het woord rijsteters in de zin ''was er al sprake van een heuse voetbalcompetitie in het land van de rijsteters'' vind ik echter wat ongelukkig. Het komt een beetje over als bloembolleneters voor Nederlanders en spaghettivreters voor Italianen.

Leuk dat je weer een nieuw stuk heb geplaatst!
Grappig dat de rondleiderr zo''n fanaat is, iets wat ik er niet heb gezien....

10 oktober 2010 om 08:00

Bedankt iedereen! '
Jij moet ook weer eens een column schrijven.

Wow.. goed stuk.
Ik vind echt dat je een leuk verhaal vertelt!

Leuk, het begin heeft een vrij hoog Wikipedia-gehalte, maar daarna wordt het steeds leuker, mooi verhaal en goed geschreven!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren