De god van het voetbal wil iets zeggen

Aan de Spaanse kust, een vijftigtal kilometers ten noorden van Valencia, ligt een klein stadje, genaamd Villarreal. Het is een kustplaats met zo’n 50.000 inwoners en zo ongeveer de halve beroepsbevolking houdt zich bezig met het maken van badkamertegeltjes. De keramieke tegeltjes zijn hét handelsmerk van de stad, maar tegeltjes vervaardigen is al lang niet meer het enige wat ze in Villarreal goed kunnen.

Aan de rand van dit stadje staat namelijk een voetbalstadion, en laten we eerlijk zijn, het is een spuuglelijk voetbalstadion. Net als het stadion van Fortuna Sittard lijkt het bij El Madrigal er op, dat met het bouwen is gestopt toen men halverwege was. De waarheid is dat dit stadion niet met een goed opgezet plan is gebouwd, maar meermalen hals-over-kop is verbouwd om net zo snel te kunnen groeien als de voetbalclub die er wekelijks in speelt.

Villarreal CF was het merendeel van haar bestaan eigenlijk een nietszeggend provincieclubje. Daar kwam begin jaren negentig een einde aan, toen de club twee maal op rij promoveerde en opeens in de op-één-na hoogste divisie van Spanje mocht uitkomen. Na in 1998 voor de duur van één seizoen aan de Primera División te hebben gesnuffeld, is de club sinds 2000 definitief doorgebroken in de hoogste Spaanse voetbaldivisie.

Het sprookje van Villarreal begon echter pas goed gestalte te krijgen toen topcoach Manuel Pellegrini werd aangetrokken in 2004. De club met de felgele shirts had tot die tijd op haar tenen kunnen lopen door een half dozijn Argentijnen aan te trekken. Pellegrini slaagde er wonderwel in om de mix van Zuid-Amerikanen en Spanjaarden tot een hechte eenheid te smeden en aan de hand van Riquelme behaalde het nietige Villarreal in het seizoen 2004/2005 een derde plek in la Liga.

De club die tot 2004 een soort Volendam van Spanje was, maakte nu kennis met het echte werk in de Champions League. Villarreal bleef imponeren en wist in haar eerste seizoen in de Champions League door te stoten tot de halve finales tegen Arsenal. Het succesverhaal van Villarreal had veel weg van een filmscript. En dat filmscript kwam dan ook met passende dramatiek ten einde. In de return-leg tegen Arsenal, mocht Riquelme in de 90e minuut bij een stand van 0-0 een penalty nemen. De Argentijn faalde van elf meter en Villarreal liep de finale van de Champions League mis.

Velen hadden verwacht dat Villarreal na deze ongekend succesvolle periode weer terug zou zakken, maar dat gebeurde niet. Toen Riquelme en de zijnen vertrokken, werd er gewoon weer een nieuw blik goedkope Zuid-Amerikanen opengetrokken. Zuid-Amerikaanse rasvoetballers als Diego Forlán, Matias Fernandez en Diego Godin kwamen en gingen. De technisch-begaafde voetbalgeniëen die Villarreal voor een prikkie kocht, hoefden voor niemand onder te doen.

Ik begreep er zelf eigenlijk ook niets meer van toen drie seizoenen na het Champions League debuut, Villarreal nog steeds met de wereldtop mee kon. De nieuwe generatie favela-voetballers tikten opnieuw de multimiljonairs van Manchester United in Old Trafford bij tijd en wijlen van de mat. Alsof de god van het voetbal iets wilde duidelijk maken...

Ik hoor wel eens voetbalfans zeggen dat in Engeland het voetbal gespeeld wordt zoals het hoort te zijn. Dat daar de beste clubs zitten, die ook de meeste supporters hebben en dat Engeland het land is waar een echte voetbalsfeer hangt rond de wedstrijden. Anderen zeggen dat ze alleen in Italië weten hoe je fatsoenlijk moet verdedigen en je team tactisch goed moet neerzetten. Of dat de Spaanse competitie niet veel meer is dan Barcelona en Real Madrid. En als er dan weer zo’n lijstje verschijnt met rijkste clubs, dan zien fans daarin het bewijs dat hun club tot de allergrootste behoort. Of ze verwijzen naar de historie: naar hoe vaak hun club al niet landskampioen is geweest.

Villarreal bewijst dat het er niet toe doet hoeveel supporters je hebt. De steile tribunes zijn meestal maar half gevuld en sfeervol kun je het moeilijk noemen. Het budget is veel kleiner dan dat van andere Europese topclubs, waardoor ze zijn aangewezen op de Jan Kromkampjes van deze wereld. En de huidige coach, een omhooggevallen gymleraar, deinst er niet voor terug om drie centrumspitsen in de basis te zetten, ook al gaat dat ten koste van de tactische organisatie. Ten slotte heeft Villarreal ook geen kampioenssterren op het shirt, want landskampioen zijn ze überhaupt nooit geweest en een rijke historie ontbreekt.

Het enige wat rest is elf technisch-vaardige spelers die met Barcelona-achtig tik-tak-voetbal meer doelpunten maken dan haar tegenstanders. Villarreal is slecht in alle randzaken, maar heel goed in het spelletje zelf. En dat laatste is uiteindelijk het enige wat er echt toe doet, getuige de successen van Villarreal in de Spaanse competitie en de Champions League. En misschien is dat wel hetgeen dat de god van het voetbal wil zeggen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 24 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door livrpool)

Leuk stuk.
Goed opgebouwd.
Had alleen wel iets langer gekund..

een goed geschreven stukje , alleen van de titel snap ikniet zo veel . ik weet wel gelijk wat meer over villareal, eerst wist ik vrij weinig over deze club maar dankzij jou weet ik veel meer.

komt op het begin erg wikipedia achtig over en het duurt ook lang voordat ik doorheb waar die titel op slaat. die titel slaat blijkbaar op 1 zin ergens halverwege en op een zin op het eind. diepgang is ver te zoeken, verder wel aardig geschreven maar niet echt een sterke column..

5 oktober 2010 om 14:45

Dat je de titel halfweg in de column ziet en dat hij daarop gebaseerd is, vindt ik nu juist wel tof! een beetje mysterieus op die manier! maargoed, ieder heeft zijn smaak

5 oktober 2010 om 17:58

Beste Maarten, het is precies zoals koops zegt: mijn doel was om de lezer nieuwgierig te maken met een vrij vreemde titel die pas vanaf de 7e alinea wordt toegelicht. Dat is inderdaad niet gebruikelijk, maar het leek mij in dit geval wel een goede optie.

Vergelijk het met popmuziek. In de popmuziek komt de titel ook meestal terug in het refrein, maar ook daar is dat geen wet van meden en perzen. Denk aan liedjes als ''belgië'' van het Goede Doel of ''kronenburg Park'' van Frank Boeijen Groep. Ik vind dat wel iets moois hebben. Maar zoals gezegd; ieder heeft zijn eigen smaak

Met betrekking tot diepgang: Ik heb er bewust voor gekozen om niet heel gedetailleerd spelers of tactieken te gaan behandelen, omdat ik hier schrijf voor een publiek dat relatief weinig met Villarreal heeft. Ik wil natuurlijk iets schrijven dat ook relevant en interessant is voor iemand die niets heeft met het Spaanse voetbal. Vandaar mijn vrij 'oppervlakkige' of 'wikipedia' eerste helft van de column.

Ja wel een leuk stuk voor de mensen die wat meer willen leren over Villarreal wat een prachtige club is. Maar mis wel je eigen visie.

Maar je noemt een Matias Fernandez en je laat het lijken alsof hij een geweldige rol had in dat elftal maar Fernandez moest het hebben van invalbeurtjes. Was een talent maar kwam er nooit echt uit, daarom speelt hij nu ook bij Sporting.

Heerlijk, een clubexpert van Villarreal. En Oh, wat was dat mooi he, op Old Trafford gewoon Utd wegtikken in bepaalde fases. En ik vind El Madrigal eigenlijk wel wat hebben, haha. Maar goed, over het stuk zelf. Het leest heel lekker weg, en het vertelt Voetbalzone wat over Spanje's mooiste club.

heel goed stuk! Vond t juist een heerlijke opbouw in de stijl van een VI, waar een artikel geplaatst wordt over een club, en nog een heeerlijke nuance op het eind!

5 sterren!

Veel gevoel in je verhaal gelegd. Mede door deze manier gaan schrijven krijg ik wel een bepaalde symphatie voor deze club zonder dat ik ook maar iets met deze club heb.

Goed geschreven

5 sterren

5/5

Leuk stuk, weer eens wat nieuws en heb het in 1x uitgelezen.
Vind je inleiding ook leuk en het is gewoon waar wat je schrijft.
De alinea's zijn niet te lang en het is ook redelijk informatief.

Leuk stuk veel sympathie had ietjes alnger emoten zijn vondt het mooi toen je de competities beschreef en Pellegrini heeft hun wel boven hun maat laten voetballen die halve finale plaats was erg mooi speelde Internazionale weg en tegen Arsenal was het ook niet slecht goed stuk je krihjgt er 4 van me

Heerlijk stukje gelezen!

Leuk stuk !

Een Valencia-kenner die mij iets kan vertellen over de ontwikkelingen van Mehmet Topal ?

5 oktober 2010 om 20:13

Waarom begin je over Valencia, dit gaat over Villareal.

De nieuwe generatie favela-voetballers tikten opnieuw de multimiljonairs van Manchester United in Old Trafford bij tijd en wijlen van de mat. Alsof de god van het voetbal iets wilde duidelijk maken...

Vooral dit sprak me erg aan! goed en mooi geschreven stuk over weer eens wat anders dan Ajax, feyenoord of weet ik wel wat.

Goed en mooi geschreven, niet exceptioneel, maar toch een sterk debuut!

4 sterren

Leuk stuk om te lezen. Vind Villarreal zelf een mooie club (ondanks de rivaliteit tussen Valencia en Villarreal xd), vooral omdat men al jaren bewijst dat een goede scouting je ontzettend ver kan brengen zonder er miljoenen tegenaan te hoeven gooien.

Enorm mooi stuk zeg.
Vind Villareal wel een leuke club, vooral toen met Riquelme, Sorlin en Forlan.
Als Villareal een speler uit Zuid-amerika haalt gaat het altijd goed met ze, zoals Riquelme, Nilmar maar ook Forlan en Godin (waar wij nu heel veel plezier aan hebben bij Atletico Madrid).

Nogmaals mooi stuk, mijn complimenten.

Leuk stuk om te lezen ja. Vind alleen wel dat je de titel wat iets meer mocht verklaren. Ik snap het zelf wel maar ik zie boven me dat er ook mensen zijn die het niet snappen. Verder leuk dat je informatie geeft als het aantal inwoners en het nieuwe stadion. Dat wist ik nog niet.

Lekker, een heerlijk stukje voetbalromantiek.
Perfect.

Lekker stuk en mooi geschreven, eindelijk is iets wat me wel meer boeit (ondanks dat ik niets met Villareal) heb.

Deze column staat binnen Voetbalzone op eenzame hoogte. Er wordt hier veel geschreven en vaak zijn het ook degelijke stukjes, maar dit is werkelijk bijzonder sterk opgebouwd en verteld. Dikke complimenten!! Enige negatieve commentaar dat ik er nog op zou kunnen geven is de titel, die wel heel weinig zeggingskracht heeft en ook niet bepaald matcht met de kern van de tekst. Maar verder... Wow. Ik wilde dat ik zo schreef.

Toch wel veruit een van de betere stukken die ik op VZ heb gelezen.
Eigenlijk baal ik ervan dat ie zo kort is, omdat ik gewoon veel en veel meer had willen lezen.
Ga vooral zo door!

Je laat zien dat je weet waar je over praat, leuk om te lezen, mag wel iets langer

Dank voor het commentaar :-)

@ Koops; het is niet echt mijn debuut. Ik heb tussen 2006 en 2008 ook columns geschreven op de frontpage van Voetbalzone en daarna ben ik in 2009 nog een korte periode Redacteur geweest bij Voetbalzone.

Heb nu een heel ander soort baan, maar ik vind het leuk om eens in de zoveel tijd nog eens een stukje te schrijven.

5 oktober 2010 om 19:12

o, ok!

Alsnog; een hartsikke leuk stuk. Ga maar weer schrijven!

Heey, goed stukje hoor! Zoals iemand al zei, ik wist ook vrij weinig van Villareal, maar nu weet ik hoe snel ze eigenlijk omhoog zijn geklommen in die kleine periode. En ze mogen inderdaad wat aan hun stadion doen haha.

De titel maakte me inderdaad nieuwsgierig

Van mij krijg je 5 sterren.

Leuk stuk! De titel sprak me erg aan, dat is ook de reden waarom ik was begonnen met lezen. Zoals vele hier al zeggen is de historie van Villareal vrij onbekend, ik weet dat ze sinds een aantal jaren boven zijn komen waaien, nou weet ik tenminste de geschiedenis van dè club, toch wel een sprookje. Nogmaals leuk geschreven en de kritiek op de titel begrijp ik niet.

5 sterren!

Prachtig stukje over een mooie club.
Het eerste waar ik aan dacht was ook gelijk: die CL halve finale.
Dit was echt zuur, had het ze echt gegund, en dan mist nog ook Riquelme die bal.

Leuk stukje, nix is dus onmogelijk in het voetbal! Wist trouwens niet dat dat stadion zo lelijk was, meteen ff gegoogled!

Ik vind dit echt een heel goed stuk. Ik had de laatste jaren wel een zekere sympathie voor Villareal, vanwege het mooie gele shirt en ook omdat er zo veel stijlvolle voetballers spelen/speelde zoals Riquelme. Maar eigenlijk wist ik helemaal niks van de club af (behalve van die halve finale dan) Ik dacht eigenlijk dat het een club was die altijd in de middenmoot/subtop van Spanje had gespeeld (ik volg de Spaanse competitie namelijk niet zo goed, op de paar wedstrijden die ik op sport 1 zie na)

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Villarreal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
18.Sevilla00
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Unai EmeryUnknown
AsenjoKeeper
G. RulliKeeper
AlbiolVerdediger
S. ChaklaVerdediger
Jorge CuencaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Villarreal.

In de wandelgangen

Woensdag 28 juli
Aston Villa heeft de definitieve vraagprijs voor Anwar El Ghazi bepaald. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren