De voorbereiding op een ondenkbaar scenario

Over de laatste jaren heen, heeft Manchester United de nodige successen gekend. Geen enkele prijs, nationaal, Europees of wereldwijd werd niet behaalt door de ploeg van Sir Alex Ferguson. De landsitel, FA Cup, Carling Cup, Community shield, Champions League en wereldbeker voor clubteams werden voor altijd aan de prijzenkast toegevoegd. Manchester United heeft een geweldige staff gehad en ook vele geweldige selecties met internationale supersterren. Eén man stond echter altijd centraal tussen al deze mensen, Ferguson.

Ook de grootste namen uit de voetbalwereld verouderen wel eens. Zo ook Sir Alex. De inmiddels 68-jarige man heeft aangegeven door te willen gaan, zolang zijn gezondheid het toestaat. Met een beetje geluk, mag Manchester United nog zo een zeven jaar van de beste man genieten, maar er komt zo langzaam maar zeker een einde aan zijn tijdperk bij Manchester United. Een catastrofe moet voorkomen worden wanneer hij vertrekt. De onvervangbare, moet vervangen worden. Het huidige personeel moet een manier verzinnen om de klap op te vangen.

Ook Ferguson weet dat zijn einde bij United steeds dichterbij komt. Hij zal het grote Manchester United voor moeten bereiden op zijn toekomstige vertrek. Al zijn werk, al zijn ideeën en zijn werkwijze wil hij behouden in deze club. Hij heeft het beste met Manchester United voor en wil niet dat ze inzakken zodra hij besluit te stoppen, of gedwongen wordt te stoppen. Steeds vaker zijn er signalen, waaraan je ziet dat Ferguson al bezig is om zijn meesterwerk intact te houden.

Wie regelmatig het voetbalnieuws volgt, komt ook geregeld uitspraken tegen van voormalig United spelers. Gerard Piqué, Diego Forlan en Giuseppe Rossi hebben alle drie gezegd Ferguson als een vader te zien. Als de man die over hen waakte. Hij maakte het makkelijker voor de jonge niet-Britse jongens, het leven in Engeland gemakkelijker te maken. Aanpassen aan de Engelse cultuur en taal werd begeleid door Ferguson.

De laatste jaren lijkt daar echter een verandering in te komen. Aankopen van de laatste jaren, vertellen steeds meer hoe ze geholpen worden door Ryan Giggs, Paul Scholes en Gary Neville. De drie bekende clubiconen, die hun hele leven al voor Manchester United uitkomen. De oudgedienden lijken zich nu te ontfermen over de jeugdige talenten. Niet alleen zijn zij degene die de jeugdigen helpen met aanpassen, ook zijn zij het steeds vaker die hun vertrouwen in een jonge jongen uitspreken in de media. Ferguson heeft de laatste jaren het begeleiden van jeugd en het vertrouwen geven áán jeugd, overgelaten aan Giggs, Scholes en Neville. ‘Aanpassen kost nauwelijks moeite als je spelers als Giggs en Scholes hebt die je opvangen’, zeiden Javier Hernández en Bébé.

Bovendien zijn het drie voorbeeld figuren die de talenten veel kunnen bijbrengen. Iedere speler van Manchester United leert van de dertigers. Spelers kunnen voetbaltechnisch veel leren van de verdediger, middenvelder en aanvaller, maar ook kunnen ze leren hoe met bepaalde situaties om te gaan. Aan ervaring geen gebrek bij Paul, Ryan en Gary. Ook bieden de spelers hoop aan de jeugd. ‘Op het veld staan met deze gevestigde namen, is een drijfveer, je wil hetzelfde bereiken’, aldus Chris Smalling.

Natuurlijk is dit niet het enige ingrediënt om een succesvolle club te zijn. Wanneer er aankopen worden gedaan, is het natuurlijk niet verstandig om zomaar een speler binnen te halen. Kort na de aankoop van Bébé, gaf Ferguson aan de speler in kwestie nog nooit in actie gezien te hebben. Velen verbaasden zich hierover, het kon toch niet zo zijn dat hij zomaar negen miljoen euro uitgeeft aan een speler?

Ferguson wil dat de staff zonder hem kan handelen. Ook na zijn naderende vertrek zullen er spelers gehaald moeten worden, een selectie vult zichzelf immers niet aan. Normaal gesproken is het de scouting die in binnen en buitenland naar spelers kijkt om potentiële versterkingen te vinden, om de naam van de spelers vervolgens door te geven aan de coach. Bij de aankoop van Bébé heeft Ferguson aangegeven dat hij vertrouwen heeft in de scouting. De scouting en assistent-trainer Mike Phelan hadden Bébé namelijk wél een aantal keer zien spelen. Ferguson liet het personeel handelen, zonder hem, omdat dat ook moet wanneer hij niet meer bij de club betrokken is. Zo laat Ferguson weer een beetje meer aan de club over, zonder dat hij er zelf iets over gezegd heeft.

Dan is er nog een laatste factor die belangrijk is als je resultaten wil behalen. Tactisch moet het team sterk zijn, de spelers moeten goed staan. Ferguson is altijd degene geweest die daarvoor zorgde, maar ook instructies gaf langs de zijlijn en de wisselspelers vertelde wat hun taak was. Wie er nu nog beweert dat hij dat nog steeds doet, zal waarschijnlijk niet eens meer weten wanneer hij zijn laatste Manchester United-wedstrijd gezien heeft.

Het is niet meer Ferguson die aan de zijlijn staat te schreeuwen om de boodschap over te brengen aan de spelers. Het zijn zijn assisten, vaak ook Phelan. De kauwgomkauwer zit alleen nog maar in zijn stoel, de wedstrijd te volgen als een supporter, het coachen is volledig overgelaten aan de assisten. Ferguson laat zo ook het tactische gedeelte voor een groot deel over aan de assistenten.

Voorlopig is Ferguson nog betrokken op een aantal gebieden, maar hij gaat op steeds meer gebieden het overlaten aan het andere personeel. Manchester United wordt voorbereid op het vertrek van de coach, iets wat ze al 25 jaar niet meer hebben meegemaakt. Giggs, Scholes en Neville zullen ongetwijfeld een rol krijgen in het toekomstige Manchester United, met wellicht Phelan aan het roer. Zolang het nog kan, hoopt iedereen dat hij blijft, maar als het echt moet is Manchester goed voorbereid. Manchester United zal klaar zijn voor zijn vertrek.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door MUFC-fan2010)

Ik kan alleen maar zeggen, afgelopen weekend niet gekeken?

Je overdrijft het nogal en doet alsof Ferguson al net zo goed iedere wedstrijd op de tribune kan gaan zitten.

27 september 2010 om 12:32

Ik weet dat hij er soms ook staat, zo ook tegen Bolton inderdaad. Maar het valt de laatste tijd heel erg mee hoe vaak hij langs de zijlijn staat.

Mooi stuk Didioni, ik denk dat je prachtig verwoord wat iedere Mancunian voelt in zijn hart. Een tijdperk dat voorbij gaat, maar ook een tijdperk dat gaat komen! Ik heb er vertrouwen in dat Scholes, Giggs en Neville het op gaan vangen. In dat kader had ik het ook helemaal niet raar gevonden als Giggs tijdelijk het bondscoachschap van Wales op zich had genomen.

Anderzijds doet hij intern al wat een trainer zou moeten doen, dus hij doet zo al genoeg ervaring op.

Ik hoop dat het goed uitpakt en dat we na het tijdperk Ferguson, met wat ups en downs, een tijdperk krijgen waarin Manchester United wederom enorm succesvol is.

Mooi stuk vind ik. Ik herken dit wel met Wenger, ondanks dat er supporters zijn die hem weg willen (wat bij United niet zo is). Je kan er niet om heen dat het een absolute topcoach is die zich fantastisch over zijn spelers ontfermt, maar het ook kan afwisselen met de ''haardroger'' als het nodig is. Ik geef je vier sterren; het zouden er vijf zijn geweest als het wat minder van hetzelfde zou zijn geweest en iets meer jouw eigen kijk.

28 september 2010 om 10:41

Die zijn er anders wel geweest (supporters die hem weg wilden) in de jaren 2004-2006. Beetje beschamend eigenlijk en het toont maar hoe rotverwend sommige supporters kunnen zijn.

28 september 2010 om 16:23

Inderdaad erg verwend. Niet normaal eigenlijk. Ferguson staat voor United, zoals de club er nu uit ziet, daar heeft hij voor gezorgd. Net als Wenger bij Arsenal. Dat sommigen dat niet inzien.. Daar kan ik echt niet bij. Zonder Ferguson zou United nooit zijn waar het momenteel was.

Ik vind het een goed stuk met een duidelijke hoofdgedachte. Het zou wel leuker zijn geweest als je wat meer je eigen mening erin had gestopt.

Heel mooi geschreven proficiat.

Merkte dat je heel mooi alle nieuwtjes van Voetbalzone van de afgelopen tijd hebt gecombineerd met je eigen mening.

Zou misschien wat completer zijn als je zou vertellen wie of wat er kan gebeuren als Ferguson plotseling vertrekt.

Verder met je eens beste trainer te wereld Sir Alex Ferguson.

Mourinho begint net pas, kijken of Mourinho een subtopper kan ombouwen tot de Grootste Club ter wereld.

Mooi geschreven stuk!

Je geeft duidelijk de hoofdgeachte van de tekst aan met war deelonderwerpen erbij.

Ferguson moet vanaf nu gewoon bij wedstrijden altijd lekker in zijn stoeltje blijven zitten en zijn assistenten de aanwijzingen laten geven. Ook al geeft Fergie ze uit zn stoeltje aan hen.

Er moet wel een duidelijke soort dezelfde toptrainer als SAF komen bij United. Ze moeten daar nu al een beetje naar gaan zoeken.

Tip: je had wat meer van je eigen mening erin moeten doen

Een echt club expert stukje die uniek is. Eigenlijk vat ik een verhaal wat ik wilde vertellen in 1 zin samen.

Goed geschreven zonder er om heen te draaien. Je hebt een punt en die breng je erg goed over. Leest lekker zonder onzin.

Ik vind het leuk dat je wat research hebt gedaan om je verhaal te ondersteunen.

Leuk stuk over United!

Mooi stuk. Leest lekker als een fan!

Maar ik neem wel aan dat Alex de assistenten ook begeleidt.

Je overdrijft wel een beetje over hoe goed Ferguson met mensen kan omgaan.. Of beter gezegd, je bent selectief bezig en trekt daarmee onjuiste conclusies. Je vergeet namelijk te zeggen hoe de beste man is omgegaan met Van the Man, Jaap Stam of zelfs David Beckham. Ook echte United iconen, die toch met heel weinig respect behandelt zijn aan het einde van hun United carriere.

Vind het verder wel goed hoe je het deel dat je gekozen hebt om te gebruiken in je stuk, verwerkt hebt, namelijk door de stukjes te citeren. Jammer dat je er geen bron oid bij zette, maar opzich is het hierdoor wel geloofwaardig en is het daardoor duidelijk dat het voor veel spelers makkelijk aanpassen is in United.

Ik geef je 3 sterren, ik vind namelijk dat je een goed stuk hebt, maar jammer genoeg wel op een select aantal bronnen

Mooi stuk goed geschreven een echte club expert leef met je mee voor manchester alhoewel ik voor Arsenal ben.

29 september 2010 om 11:12

Hier een andere Arsenal fan, en ik zie altijd wel een sterke overeenkomst met United. Beiden hebben al jaren dezelfde coach, toegegeven Manchester toch al wel een stuk langer, en daarbij komt dat ze al jaren een eenlijnig beleid volgen. Ik bedoel niet dat beide clubs hetzelfde beleid volgen, maar ze wijken niet van van hun eigen beleid af. Daarom lijkt het ook altijd rustig bij die clubs. Veel clubs kunnen hier wat mij betreft een voorbeeld aannemen. Dat Manchester United zich nu al voorbereid op een vertek van de trainer is een duidelijk voorbeeld van het volgen van een goede visie op de toekomst. Hulde aan dit soort clubs!

Verder vind ik dat je een lekker stuk hebt geschreven. Duidelijk verhaal in een goede lijn uitgezet! Ik wist enkelen van deze dingen nog niet dus bedankt voor dit stuk! de volle sterren wat mij betreft!

Ik heb ooit es gelezen weet al niet meer waar dat mourinho de opvolger is van sir alex en dan mourinho zijn grootste droom is om ooit voor united uit te komen!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Arsenal23-3
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Bruno FernandesMiddenvelder145
S. McTominayMiddenvelder120
David de GeaKeeper140
FredMiddenvelder111
Cristiano RonaldoAanvaller116
J. SanchoAanvaller111
A. DialloAanvaller00
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

In de wandelgangen

Vrijdag 3 december
Barcelona heeft Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho, Samuel Umititi en Clément Lenglet aangeboden aan Manchester City om de prijs van Ferran Torres te drukken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren