Tot de dood ons scheidt

‘Ze draaien en draaien, om elkaar heen. Liefde, verliefdheid, wat is het?’ Een zin uit een lied van Blof. De zin intrigeert me. Het intrigeert me door wat ik pas heb gelezen. ‘Er komt een tijd dat ik over mijn toekomst moet denken’ en ‘Er wordt gezegd dat het nog jaren duurt totdat Feyenoord er weer bovenop komt. Ik ben nu 25 jaar en die tijd heb ik niet’. Aanvoerder Ron Vlaar denkt aan een vertrek.

Liefde, verliefdheid, wat is het? Iemand een overtuigend antwoord? Wat is houden van? En clubliefde, bestaat dat nog? Waarom begint alles zo vrolijk en blij en eindigt het met ruzie en verdriet? Verliefdheid is zo mooi. Een prachtig begin, maar verliefdheid blijft niet. Dit moet in de loop der tijd over gaan in houden van. Ook dat kan prachtig zijn, maar kunnen wij mensen dat nog? Houden van?

Is geld de boosdoener? Wordt bijvoorbeeld clubliefde verdrongen door geld? Of is de mens veranderd? Kijk is naar de mens zelf. Laten we eerlijk zijn en de feiten onder ogen zien. Van alle huwelijken strandt één op de drie. Huwelijken die hun oorsprong hebben gevonden in verliefdheid. In blijdschap en vrolijkheid. Een relatie waarin man en vrouw elkaar vinden en eeuwig trouw beloven. In het begin lijkt het allemaal zo leuk en is alles nieuw, maar na een tijdje? Eén op de drie huwelijke strandt, één op de drie! Dan hebben we het nog niet eens over alle niet-geregistreerde relaties. Hoeveel gaan er daarvan wel niet stuk?!

De mens is veranderd. De mens is egoïstisch, individualistisch altijd opzoek naar geluk. ‘Ik moet het leuk hebben, daar heb ik recht op’. Dat is de gedacht. ‘Ik moet plezier hebben’, ‘Ik moet genieten’, Ik ben nu 25 jaar ik heb geen tijd om te wachten’. ‘Ikke, ikke, ikke en de rest? Wat kan mij dat nou schelen?’ Nee, geld is niet het probleem. Of in ieder geval niet het grootste.

Ron, ik had het verwacht, een beetje clubliefde. Maar hoewel je blind van verliefdheid binnen kwam, wil je weg nu je je ogen hebt geopend. Weg verliefdheid, niks houden van. Kwalijk nemen kan ik het je eigenlijk niet. We zijn tenslotte allemaal gelukszoekers. Alleen het moment waarop. Feyenoord beleeft de op twee na slechtste seizoensstart óóit. We hebben net verloren van Ajax en jij bent weer geblesseerd. Je hebt al twee seizoenen gemist door blessures en nu, jij als aanvoerder, die de ploeg moet trekken in deze moeilijke tijd, keer je ons de rug toe. Zijn we toch minder mooi, grappig of gezellig dan je in het begin van onze relatie dacht?

Had even gewacht, je schouders eronder gezet en een mooie transfer gemaakt. In plaats van ons een volgende domper te verwerken te geven. Nogmaals, Ron, ik vind je nog steeds een held. Maar een flinke knauw is dit wel. Bestaat echte liefde dan nog wel? Jazeker, daar geloof ik in. Ik ben verliefd geweest. Dat is over gegaan in houden van. Al krijg ik nog steeds kriebels in mijn buik als ik naar haar toe ga en haar huis zie. En met mij nog velen duizenden anderen. Mijn Feyenoord, mijn Feyenoord, voor altijd in mijn hart. Voor altijd houd ik van haar, tot de dood ons scheidt.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door magnetics)

derde alinea, tweede regel. daarom ben ik gestopt met lezen. schandalige fout! daar kan ik echt niet tegen...

Edit

oke. heb toch een poging gewaagd. wat een huil column zeg. heb je het interview niet gezien van vlaar? er werd gevraagd naar zijn toekomst, hoe hij dacht dat die zou lopen. ja, hij gaf inderdaad aan dat hij hogerop wilde, maar niet wanneer of hoe of wat. dit is gewoon vele malen vergroot door de media en jij schrijft daar een column over.. je weet toch dat je alles wat in de media komt met een korreltje zout moet nemen en het nog beter kan bagatelliseren.

wat een gezever overigens over huwelijken en scheidingen en liefde en houden van. kom zeg, je lijkt wel een vrouw. (met alle respect) hoe kun je aan dit feitje zoveel woorden vuil maken? is toch nergens voor nodig?

en sinds wanneer is gezonde ambitie slecht? Iedereen wil het hogerop zoeken als je kan. jij ook en ik ook. je keurt het gedrag van Vlaar af. deze jongen werkt kei en kei hard voor Feyenoord en je gunt hem niet de overstap. nee hij moet van jou blijven als ik je column moet doen geloven. DAT is egoïstisch!

25 september 2010 om 09:28

Feyenoord heeft Vlaar alles gegeven, zijn opleiding, salaris en vooral kosteloze revalidatie van zijn ontelbare blessures. Vlaar is een kind van Feyenoord en Feyenoord houdt van zijn kinderen. Opvallend genoeg zijn die kinderen van Feyenoord vooral egoistisch k*tkinders a lá De Guzman. Nu ook al Wijnaldum die al openlijk twijfelde of die wel wilde verlengen, wat een trieste vertoning. Deze spelers hebben altijd alles van Feyenoord gekregen dus het is echt niet teveel gevraagd om eventjes voor 2 jaar bij te tekenen zodat Feyenoord nog wel een fatsoenlijk bedrag kan ontvangen voor deze spelers. Hoe grof is het om jouw club bloedend achter te laten wetende dat jij tenminste het bloed had kunnen stelpen?

25 september 2010 om 12:05

Opleiding? Hij is naar Feyenoord gekomen van AZ. Toen had hij al gedebuteerd en zelfs Europees voetbal gespeeld.
Feyenoord is net als Ajax en andere Nederlandse clubs een springplank voor het grote geld of grotere ploegen.

25 september 2010 om 17:02

Het gaat nog altijd om de manier waarop spelers weggaan kx22. Hij heeft 2 jaar aan de kant gestaan, al die tijd heeft de club en zijn supporters hem gesteund. Nu staat hij weer aan de kant en krijg je zulke berichten.

De meeste supporters snappen best dat hij hogerop wil, maar als Vlaar een de Guzmannetje pleegt (niet weggaan 'omdat de clubs niet goed genoeg zijn'. De Guzman wees Cska Moskou af die nog 5 miljoen wilden betalen, maar meneer wilde niet. Hij dacht dat Valencia wel zou komen, maar kijk hem nu, bij Real Mallorca :S) dan komt dat aan als een dolksteek.

Vlaar is een boegbeeld van de club geworden. Onverschrokken uitstraling, altijd veel inzet en de juiste mentaliteit. Wij Feyenoorders hopen in ieder geval dat hij wel het fatsoen heeft om ook naar Feyenoord te kijken en meewerkt als er ook een goede deal voor Feyenoord in zit. Dat is hij de club toch wel verschuldigd, aangezien hij de helft van zijn dienstverband in de lappenmand heeft gelegen.

Leuk stukje, vooral omdat ik altijd moeite heb met het fenomeen 'clubliefde'. Zelf heb ik dat namelijk niet, voor mij is het spelletje mijn liefde. Wel had je van mij wat dieper in mogen gaan op de individualisering. Je zegt veel met weinig onderbouwing. Drie sterren.

Mijn probleem het vergelijken van clubliefde met liefde voor een vrouw: bij een club moet ik betalen om naar binnen te mogen. Een vrouw die dat van me vraagt, zal ik nooit mijn vrouw noemen.

Ik vind dit een zeer matige collum. Je kan Ron niks verwijten dat hij eventueel weg wilt. HIj is 25 jaar en dat is een leeftijd dat je beslissingen moet gaan nemen. Als je nog iets van je carriere wil maken moet je in deze leeftijdscategorie vertrekken. Bovendien draait het niet lekker met Feyenoord en dat kan dus ook een extra reden zijn.

Je gaat niet als je 25 jaar bent en de leider van een team het blijven leiden tot dat het weer met de club beter gaat. Het duurt nog minimaal 5 jaar totdat Feyenoord weer iets meer gaat meedoen. Dan is Ron 29 jaar en dan hoort hij gewoon bij de beste spelers te horen bij middenmoters in Engeland of Spanje of suptob in Duitsland. Dan ga je niet de leider zijn van een Feyenoord dat dicht bij de afgrond is.


Bovendien vindt ik deze collum wat aan de korte kant. Je had er best nog wel wat over de financiële situatie bij mogen vertellen, want dan ga je zelf misschien ook inzien dat je deze collum voor niks heb geschreven.

edit: jehebt geluk want ik drukte op 4 sterren in plaats van 3 sterren. Veel geluk en hopelijk kom je de volgende keer met een iets betere collum.

Je column is mij te kort. Ik vind het matig geschreven. Het is niet informatief en ook niet amusant. Een goede column moet één van die twee zijn. Ik zou me, als ik jou was, puur gaan richten op informatief schrijven, want als ik dit lees, zit amuseren er niet echt in. Twee sterren.

26 september 2010 om 19:06

Het is niet gezegd dat een Clubexpert een informatieve of amusante column moet schrijven op voetbalzone. Het mag ook een betogende tekst zijn waarin de clubexpert zijn mening onderbouwt, en dat doet hij hier.

Het leest inderdaad zeer onplezierig en ik vind het ook een beetje raar dat je nu alles op Vlaar richt. Hij heeft groot gelijk dat hij op dit moment zegt dat hij verder gaat kijken. Maar hij gaat er wel alles aan doen om Feyenoord nog een goede dienst te bewijzen, ook al is het alleen maar in zijn eigen belang. Een vervelende column met veel rare praatjes erin.

25 september 2010 om 19:40

ik vind het triest dat je er 1 ster voor geeft, omdat het naar mijn mening prima geschreven is op een paar foute praatjes na dan maar je rekent hem nu op alles af en dat is fout! aardige colomn maar kan zeker beter ik hoop dat je nog een schrijft en dat ik dan verbeteringen zie succes!

26 september 2010 om 19:04

Feyenoord had ook zijn contract kunnen laten aflopen, dan was Vlaar misschien wel gestopt met voetbal. Feyenoord verlengde zijn contract vlak nadat hij voor de tweede keer achter elkaar zwaar geblesseerd was geraakt. Vlaar heeft een contract tot 2012 en Feyenoord kan - behalve misschien nog in de winterstop - al geen hoofdprijs meer voor hem ontvangen. Het minste was Vlaar kan doen is gewoon zijn contract verlengen zodat Feyenoord een prijs voor hem kan krijgen die we zwaar nodig hebben en die we verdienen. En als hij niet wordt verkocht, zodat hij niet gratis wegloopt, maar gewoon blijft spelen voor de club die zijn carrière heeft gered.

Ik vond het een aardige colum. Het spreekt me als Feyenoord-supporter aan en ik denk dat je dat ook moet zijn om dit te voelen. Je hebt vrij emotioneel geschreven en dat vind ik goed. Ik heb niet de indruk zoals sommige mensen boven mij dat je alles op Vlaar richt. HIJ is juist degene die dit naar buiten brengt, juist op dit moment.. Waarom ron?

Met de vierde alinea heb je wat mij betreft gelijk. Natuurlijk gaan mensen naar het stadion om hun ploeg te zien winnen, maar mocht dit niet zo zijn, probeer dan te genieten van andere dingen.

Kortom, een redelijke colum, hier en daar wel wat schoonheidsfoutjes en probeer voortaan iets eerder to the point te komen.

Hmmm... je hebt gelijk wat clubliefde betreft. Er zijn nog nauwelijks spelers (in Nederland) die al meer dan 6, laat staan 10 jaar bij ééndezelfde club zitten. Alleen vind ik dat je het stuk verkeerd hebt aangepakt. Het idee achter je stuk is goed, maar enigzins heb ik zo het gevoel dat het stuk niet echt lekker loopt als ik heel eerlijk ben. Ik vind het goed als iemand de term 'clubliefde' eens goed onder de loep neemt, maar met dit stuk heb je me niet duidelijk kunnen overtuigen.

ik kreeg wel kriebels toen ik het las aangezien ik de zelfde gedachte als jou heb..
van je aanvoerder moet je het hebben... hij had en moet ze op sleeptouw nemen ipv dat nee ..
telkens worden we genaaid...

Hallo mensen, bedankt voor de reacties. Inhoudelijk ga ik niet te veel in jullie reacties. Wat ik wel even duidelijk aan wil geven, is dat ik Ron Vlaar al het geluk van de wereld toewens en dat ik het hem ook niet echt kwalijk neem dat hij ooit weg wilt.
Zoals ik in mij stuk heb staan ging het mij meer om het moment waarop. Als aanvoerder en leider van dit team vond ik dat niet handig. Al speelt de media hier natuurlijk een grote rol in.

Daarnaast gaat mijn column vooral over clubliefde en heb ik Ron Vlaar slechts als voorbeeld gebruikt (goed of slecht voorbeeld laat ik in het midden) en is hij zeker niet het centrale onderwerp van mijn column.

Van de meeste columns hier ben ik niet zo snel onder de indruk, maar deze column vind ik stylistisch toch zeker wel aardig hoor! Inhoudelijk stelt het verhaal niet bijster veel voor, maar dat is voor een column ook geen noodzaak. Je maakt je punt simpel en eenvoudig, en bovendien treffend door het maken van een goede vergelijking. Het lijkt een beetje af te dwalen als je nóg een extra alinea besteedt aan het vertellen over hoe ''de mens'' toch veranderd is - wat mij betreft had je die alinea in zijn geheel gerust kunnen schrappen, maar toch, je verwoordt je punt goed.

Inhoudelijk ben ik het overigens niet bepaald met je eens. Natuurlijk snap ik goed dat je als Feyenoorder ervan baalt als de leider van het elftal dreigt aan het einde van het seizoen gratis de deur uit te lopen, maar kun je het die jongen kwalijk nemen? Natuurlijk is hij Feyenoord dankbaar en ziet hij Feyenoord graag weer omhoog krabbelen uit alle problemen, maar dat hoeft nog niet te betekenen dat hij daarvoor zijn carrière moet opofferen... Vlaar leeft voor het voetbal, en als hij de stap naar het buitenland wil maken heeft hij daar straks de perfecte leeftijd voor. Hij kan dan wel in Nederland blijven voetballen bij een club met weinig perspectief en weinig mogelijkheid voor hem om zich te kunnen doorontwikkelen, maar dat kan zijn ontwikkeling alleen maar schaden. En als hij nu bijtekent voor een jaartje of twee, dan zal hij dat contract ongetwijfeld ook gewoon uit moeten dienen hoor. Dat betekent inderdaad dat Feyenoord nog twee jaar kan genieten van de kwaliteiten van Vlaar, maar is dat het waard? Ik vind het niet zo vreemd dat zo'n jongen zijn toekomst niet volledig wil opofferen voor zijn clubje in moeilijkheden. Alsof hij de club zou redden door te blijven... Verre van. Maar het zou wel enorm schadelijk kunnen blijken voor zijn carrière. Het is een offer dat je van zo'n jonge talentvolle voetballer echt niet kunt vragen, al snap ik je teleurstelling.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder138
J. ToornstraMiddenvelder133
B. LinssenAanvaller138
J. BijlowKeeper120
L. SinisterraAanvaller124
A. JahanbakhshAanvaller111
C. DessersAanvaller94
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Manchester City is serieus van plan om Karim Benzema komende zomer los te weken bij Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren