Xabi Alonso en het onopgevulde gat bij Liverpool

Even kijken waar de keeper staat. Het is iets wat spitsen vaak doen vlak voordat ze afronden. Even kijken waar dat gaatje ligt en de bal er langs prikken. Toen Xabier Alonso Olano de bal wegplukte van de schoen van Newcastle United-speler Charles N’Zogbia dacht niemand in het hele stadion na over waar de keeper Newcastle zich precies bevond, niemand behalve Xabi Alonso zelf. Daar waar niemand naar keek, daar keek hij naar. Met een schitterende trap over een kleine zeventig meter verraste hij Steve Harper, die half uitglijdend er nog het beste van probeerde te maken. Het mocht niet baten, Alonso scoorde, en hoe!

Dit is ongetwijfeld een moment waar veel mensen als eerste aan zullen denken als ze de naam Xabi Alonso horen vallen. Niet alleen omdat de goal zo schitterend was, maar ook omdat het de Spanjaard typeert als voetballer zijnde. Een meer dan voortreffelijk pass heeft hij in zijn rechterbeen. Wie op de flanken speelt bij hem in het team moet na elke wedstrijd zijn stropdas goed wassen, zo makkelijk strooit Alonso met goede passes.

En dus was ik, samen veel andere supporters van Liverpool, ook zwaar teleurgesteld toen in de vorige zomer Real Madrid met een goed gevulde portemonnee langskwam om de middenvelder op te halen. Gelukkig had Rafael Benitez al snel een goede vervanger op het oog. De blessuregevoelige, maar zeer vaardige Alberto Aquilani, die wanneer hij speelde in Rome wel altijd een zeer goede indruk achterliet.

Vol vertrouwen konden we als Liverpudlians het nieuwe jaar in. In het seizoen 2008/09 hadden we eindelijk weer eens goed meegedaan voor de titel en ook het Europese optreden was zeker niet slecht geweest. En nu, met nagenoeg dezelfde selectie, kon de echte aanval op titel komen. Niets bleek minder waar. Het begon al met een valse start, uit bij Tottenham Hotspur werd verloren en binnen no-time was de achterstand met de eerste ver opgelopen. Ook in de Champions League werden er geen potten gebroken. Met enkel twee magere zeges op het Hongaarse Debreceni VSC en een puntje in Lyon werd Europa League-voetbal ‘veiliggesteld’.

Wat was er dan zo erg veranderd ten opzichte van het vorige seizoen dat Liverpool zo achter de feiten aanliep? Wat was er veranderd met vorig seizoen? Kijkende naar de gezichten, zowel in de staf als op het veld, zag ik slechts een echte verandering. Xabi Alonso was er niet meer bij. Maar dat kon het niet zijn. Een speler kan niet het verschil maken tussen een tweede en zevende plek in de zwaarste competitie van de wereld, dat is onmogelijk. Bovendien hadden we nog genoeg over. We hadden Javier Mascherano, Steven Gerrard, Pepe Reina en Fernando Torres nog als de sterren van Liverpool.

Daarnaast was Alonso’s vervanger, als hij speelde, zeker geen slechte. Kon een bal vast houden, kon goed passen en kwam zo nu en dan eens nog voor de goal. Maar toch ging het maar niet lopen op Anfield, met als grote dieptepunt de uitschakeling in de FA-Cup thuis tegen Reading. Keer op keer ging ik bij mezelf te raden. Keer op keer keek ik naar wat er nou precies veranderd was. En toen ik keer op keer uitkwam bij Xabi Alonso, kwam ik keer op keer tot de conclusie dat het niet alleen daaraan kon liggen.

Een nieuw seizoen, een nieuwe trainer, een nieuwe shirtsponsor en ook weer een paar nieuwe namen. Een frisse wind waait langs de Mersey, tijd voor een nieuw seizoen. Dat was de spirit de veel Liverpoolfans hadden halverwege augustus, vlak voordat de Premier League weer van start ging. Valse hoop, zo blijkt snel. Want de start is haast nog slechter dan vorig jaar en na vier duels is het gat met het superieure Chelsea alweer opgelopen zeven punten.

Afgelopen week begon de Champions League. Liverpool doet er niet aan mee, maar mijn club in Nederland heeft zich voor de verandering wel door de voorronde heen geworsteld. Als beloning wacht een duel in Santiago Bernabeu, waar Ajax hardhandig van de mat wordt geveegd. Voetballers als Mesut Özil, Cristiano Ronaldo, Angel Di Maria en Gonzalo Higuain stelen de show, maar daar heb ik weinig oog voor. Vanaf het middenveld worden zij perfect geregisseerd door Xabi Alonso. Bijna elke pass die van zijn voet komt is op maat, met de juiste snelheid en naar een speler die de ruimte heeft voor een vervolg.

Als Xabi vlak na de 2-0 gewisseld wordt gaan mijn handen spontaan op elkaar. Hij is wel degelijk zo belangrijk geweest voor Liverpool, dat, zelfs wanneer je een redelijke vervanger als Aquilani haalt, er zoveel verval op komt te zitten dat het je vijf plekken kost in de competitie. Hij zorgde voor het rendement dat Torres en Gerrard. Ik begin stukken van wedstrijden terug te kijken van twee seizoenen geleden. In het rood valt hij minder op, zo naast de aanvoerder van Liverpool die altijd mijn aandacht trekt. Maar nu niet. De Spanjaard met nummer veertien trekt mijn aandacht. Elke pass van Alonso is haast perfect. Hij vindt de ruimte, weet precies hoe hij welke medespeler het best kan aanspelen.

Na een paar uitgebreide samenvattingen gekeken te hebben, pak ik nog eenmaal zijn goal erbij. N’Zogbia verliest de bal. Xabi kijkt op, hij kijkt over zijn spitsen heen, hij kijkt over de keeper heen en ziet een lege goal. Dat wat niemand ziet, dat ziet hij.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door bert806)

Ik begon met lezen en voor ik het wist was ik klaar. Het stuk liep zo lekker, dat het lezen gewoon vanzelf ging. Er was geen inspanning nodig, het las gewoon fantastisch.

Dat gezegd hebbende wil ik toch een beetje kritiek geven:

-dit verhaal is nogal een open deur. Dat ze Xabi Alonso missen is al een tijdje duidelijk.
-Er was 1 stukje, waardoor ik toch even uit het verhaal raakte. Het gaat om de volgende zinnen:

''keer op keer ging ik bij mezelf te raden. Keer op keer keek ik naar wat er nou precies veranderd was. En toen ik keer op keer uitkwam bij Xabi Alonso, kwam ik keer op keer tot de conclusie dat het niet alleen daaraan kon liggen.''

Keer op keer word keer op keer herhaalt. Het is niet prettig lezen om het zo vaak tegen te komen in zo een korte tijd. Ik weet niet of het de bedoeling was het zo te schrijven, maar laat zo iets de volgende keer er maar uit.

Dit zijn maar kleine kritiek puntjes, die ik niet voldoende vind om de beoordeling omlaag te halen, ik heb genoten!

21 september 2010 om 00:46

Beste Didioni en Kasper90,

ik ben ik niet met je eens, didioni..(en nu is het gericht op kasper90) het begon wel aardig maar ik struikelde gewoon over al die korte alineas dat ik gestopt ben met lezen en heb het vervolgens even gescand. je column staat volgens mij in het teken van liverpool en alonso en waar het mis is gegaan na de transfer? en dan heb je het over aquilani, zijn vervanger. waar het 'keer op keer' 'keer op keer' 'keer op keer' etc. toch niet aan zou kunnen liggen, of toch... niet? wel? of toch? kortom: het stuk maakt niet echt indruk op mij omdat je naar mijn gevoel geen punt maakt. kan natuurlijk ook aan interesses liggen dat dit voor een niet-betrokkene oninteressant is.

maar daar ga ik je niet op afrekenen want dat mijn interesses elders liggen, daar kan jij natuurlijk niks aan doen. je schrijfstijl vind ik wel aardig, maar het is niet goed genoeg om mij van begin tot eind geboeid te houden. het trekt niet, het doet niet, het is net niet.. je moet die spanningsboog opvoeren of in ieder geval nadrukkelijk een vraag oproepen bij de lezer. dat verstrekt de kracht van je column.

ik ga nu slapen, ik hoop dat je iets aan mijn kritiek hebt.

ik geef je.... 4 sterren! puur omdat 3 sterren te laag lijkt voor deze column. avondsblijdschap.

gegroet.

21 september 2010 om 01:00

Hij heeft niet direct geschreven wat zijn punt is, maar hij heeft wel uitgelegd dat Xabi Alonso perfecte passes geeft en dingen ziet die niemand anders ziet.

Daaruit kan je toch opmaken dat Liverpool de aanvoer vanaf het middenveld mist en daarnaast het over- en inzicht op het middenveld?

Ik vind zijn punt heel duidelijk: Liverpool mist creativiteit en overzicht op het middenveld.

Hij wil ook uitleggen waarom Alonso zo belangrijk was voor Liverpool en nu is voor Real Madrid.

Bovendien maakt hij niet alleen een punt, ook is dit een eerbetoon aan Xabi Alonso.

21 september 2010 om 07:58

Het is deels een eerbetoon aan Alonso (en aan zijn positie, het gaat vaak alleen maar over de aanvallers, terwijl vaak wordt vergeten hoe belangrijk zo'n schakel op het middenveld is. De laatste jaren is dit wel al minder geworden.)
Verder heb ik er ook wat frustratie richting Liverpool ingestopt, over hoe het vertrek van een bepaalde speler zo'n verval op een topteam heeft.
Verder over dat 'keer op keer'. Ik schrijf soms gedichten dat komt die herhaling wat beter van pas, misschien moet ik het in mijn schrijfstukjes maar weglaten.
In ieder geval bedankt voor het lezen, het commetaar en de comments.

In mijn ogen is Xabi Alonso altijd wel de meest onderschatte middenvelder van de Engelse competitie geweest, al zeg ik het zelf. Xabi Alonso zag inderdaad dingen die een gewone doorsnee speler niet zag, die gaatjes en ruimtes die hij zag, daar moeten de ballen dan ook nog eens goed terecht komen, wat ook niet makkelijk is. Tóch maakte deze Spanjaard de mooiste steekpassen, of beter gezegd, hij maakt die mooie steekpassen nog steeds! Leuk dat je het doelpunt van Xabi Alonso van 70 meter er ook even bijhaalt. Dat beeld zit ook in mijn hoofd erin geplant

Het neemt niet weg dat ik me blijf verbazen dat een team grotendeels gedragen wordt door één voetballer. Voetbal is een collectief spel waarbij er geen plaats is voor arrogante egotjes. Xabi Alonso deed wel veel zelf (steekpassen hanteren, overzicht houden etc.), maar dat maakte hem dan wel weer tot de ideale teamspeler! Dat is mijn waardering die Xabi Alonso nooit gekregen heeft!

Kasper90, wederom een magnifiek stuk geschreven! Hier schrijft een echte kenner, een echte kenner van het voetbalspelletje!

Xabi alonso is gewoon een klasse speler. je zag hem bij Real ook gelijk goed spelen.als de spelers niet weten aan wie ze moeten passen geven ze de bal aan alonso want hij ziet wat andere niet zien de Vrije man die een opmars kan maken naar de goal

ik heb deze CE 2 keer gelezen omdat het gewoon Fantastisch was

*****

Wat een heerlijk stuk zeg, geweldig geschreven en je merkt gewoon hoe jammer dit is voor een Liverpool fan.

Xabi vond ik in die 2-3 geweldige seizoenen voor jullie in de CL samen met Gerrard echt de belangrijkste man. Verdedigend deed hij ongelooflijk veel, een echte box-to-box speler die voor veel rust zorgde. Maar in Engeland nog meer dan bij Real had hij de meest fenomenale passes naar de twee flankspelers en de spits. Geniaal hoe hij de bal over 50-60 zelfs 70 meter kan verplaatsen en dat zonder dat de ontvanger maar een meter naar links of rechts moet. Zijn korte en steekpasses zijn niet van het niveau Xavi en Fabregas, maar zijn lange zijn zonder twijfel de beste in de wereld.

Je slot vind ik ook geweldig, omschrijft Xabi geweldig je laatste zin.

Goed geschreven en ik kan me helemaal voorstellen, hoe het nu is zonder Alonso, als Liverpoolsupporter. Je zou inderdaad denken dat zijn gemis enigzins op te vangen moet zijn, maar niets blijkt minderwaar en zijn kwalitatief alleen maar achteruit gegaan. Poulsen is mijn inziens een redelijke middenvelder, maar totaal niet te vergelijken met Xabi Alonso en ook niet met Mascherano. Echt jammer dat er geen adequate vervangers zijn gehaald voor deze twee in mijn ogen, zeer belangrijke spelers. Ze hadden natuurlijk wel Aquilani, maar dat is ook niet echt een succes geworden helaas. Ik zie ze ook niet in de top vier eindigen dit seizoen, al gun ik ze het wel om weer een lang seizoen te kunnen meedraaien in de top en te vechten voor het kampioenschap.

Ik zeg 5 sterren, maar dat puntje van kritiek 'van keer op keer, keer op keer' zoals hierboven al aangegeven sluit ik me bij aan. Verder keep up the good work

Leuk geschreven, mooie beeldende zinnen en verhalen, ik krijg nu spontaan zin om filmpjes van alonso op te zoeken. Qua inhoud of nieuws verteld het natuurlijk niet zo veel maar wel ontzettend leuk.

edit: ik zie hierboven kritiek op je taal gebruik en korte alineas, ben ik totaal niet mee eens, vind het het best geschreven blog dat ik tot nu toe heb gelezen, misschien iet wat geforceerd, maar wel levendig.

21 september 2010 om 14:19

Voor dit soort stukken heb ik nooit echt een bepaalde lengte in mijn hoofd. Ik weet dat voor een krant meer dan zes zinnen echt niet kan. Verder doe ik het op gevoel.

Mooie collum,

alleen de titel vind ik iets te voorspelbaar, komt dat door Vz of heb je de titel zelf bedacht?
voor de rest, toppie hoor.
Mooi zingebruik en lof naar zo een held als alonso!

21 september 2010 om 15:26

Ik heb hem zelf bedacht, maar was er zelf ook niet heel tevreden over.

21 september 2010 om 22:03

dat is dan wel wat jammer indd
misschien had je het iets opener kunnen houden
al snap ik dat je dat met zo een collum lastig is!

Leuke collum. Alleen je had wat meer kunnen vertellen over bijvoorbeeld: Raul Meireles. Dat is eigenlijk de opvolger van Alonso Aquilani die is gewoon weg naar Juve

Wow , mooie collum hoor !

Ik lees vaak collums maar half , omdat het me meestal niet boeit , maar dit is gewoon fantastisch.
5 sterren omdat ik er geen 6 kan geven !

Heerlijk stuk jonge goed gedaan leest lekker weg
Meirelles is beter an aquilani maar ik vond Xabi Alonso ook heel belangrijk en kan me ook nog herinneren 3 of 2 jaar geleden toen Liverpool Real met 4-0 vernederen toen probeede xabi het zelfde vanaf toen vondt ik hem geweldig geweldig inzicht een beest en een heerlijk pass

Zo, wat een heerlijk stuk zeg.. Je laatste stuk dateert alweer van een half jaar geleden zie ik, dus dat maakt het misschien nog wel extra leuk. Xabi Alonso is echt een schoolvoorbeeld van een onzichtbare kracht in een elftal. Bij Arsenal hebben we Song, maar die is (nog) niet zo goed als Xabi Alonso. Liverpool mist hem echt, en ik denk dat ze er zeer goed aan zouden doen om goed te scouten naar precies zo'n zelfde soort speler. Anders kan het nog wel enige tijd duren voordat ze uit het dal klimmen vrees ik voor jullie. Ik zie niet veel wedstrijden van Real, maar wat ik van ze zie vind ik het hem ook altijd goed doen. Niet meer, niet minder. Hij doet nagenoeg alles goed, maar omdat hij soms zo onzichtbaar is kan ik het niet perfect noemen.

Ik vind je eerste alinea echt heerlijk, complimenten. Naar mate ik het stuk verder las, concentreerde ik me meer op de andere alinea's en vergat ik die goede opening. Daarom vind ik je afsluiting nog veel beter. Dan kom je nog één keer terug waar je begon en geef je ook nog eens zijn grote kracht aan. Nagenoeg niet op een foutje te betrappen, ook nog eens heerlijk geschreven.

Wat was dat seizoen dat we 2e werden toch mooi he en wat werd de rol van Alonso onderschat. Totdat hij weg ging. Maar ff over jou stukje. Schitterend, toen je begon over die goal tegen newcastle, moest ik gelijk denken aan die goals die Alonso maakte tegen Luton in de Fa cup. ”zucht”

Voor de mensen die niet precies begrijpen wat ik bedoel, is dit filmpje gemaakt.

http://www.youtube.com/watch?v=idgx8zuhyk0

En nee, je kijkt niet steeds naar de herhaling, dit zijn echt allemaal verschillende passes uit een en dezelfde wedstrijd (helft).

En misschien verklaart dat een beetje het keer op keer, want Xabi doet het ook keer op keer

Goede column alleen dat begin is een beetje raar ik heb het 2/3 keer moeten lezen voordat ik het begreep. Verder vind ik dat je gelijk hebt en ze hadden Xabi niet moeten verkopen maar konden ze anders? Ze hebben nauwelijks geld en van 20 miljoen kun je toch wel een vervanger halen.
Ik denk dat Liverpool met Mereles weer op het oude niveau is.
je krijgt van mij 5 sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Chelsea3327
3.Liverpool3131
5.Arsenal23-3
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
V. van DijkVerdediger141
S. ManéAanvaller147
Mohamed SalahAanvaller1413
J. HendersonMiddenvelder132
AlissonKeeper130
Diogo JotaAanvaller138
FabinhoMiddenvelder101
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren