wk2018
 

Het roer drastisch om!

Dinsdag, 14 september 2010 om 00:37 door 10_Alex_10

In mijn vorige club expert stuk beschreef ik waardoor het misgaat bij Fenerbahçe SK. Dat het elftal niet zou bestaan uit een team maar uit elf individuen. Het wordt tijd dat de neuzen weer in dezelfde richting staan en dat iedereen voor elkaar vecht. Sommige noemen dit cliché andere onlosmakelijkheid om prijzen te winnen en er echt in te geloven. Noem mij een idealist of arrogantm maar ik weet dat het anders kan. Ikzelf blijf op een veelbelovende toekomst hopen. Of ik dat met Aykut Kocaman zie gebeuren? Die kans acht ik al in dit vroege stadium klein. Ik had hoge verwachtingen van Kocaman en had echt verwacht dat hij de nodige radicale beslissingen zou nemen en inzien waar het steeds misging. Ook hij is blind.

Speelwijze
De speelwijze en de tactiek passen niet bij de spelers van Fenerbahçe. Er wordt gespeeld in een 1-4-2-3-1 systeem. Vier verdedigers, twee controleurs, drie aanvallers en een spits. Op zich een modern Europees systeem dat niet verkeerd is. Máár, de spelers die in dit systeem worden gepositioneerd worden verkeerd gebruikt of helemaal niet opgesteld of kortweg te passief zijn zoals Christian of Alex. Andere spelers zoals bijvoorbeeld Selcuk Sahin, de Turkse Oleguer, worden juist wel opgesteld terwijl spelers als Senegalees international Issiar Dia en Braziliaans international André Santos tandenknarsend zich verbijten op de bank.

Het drastisch roer om!
Laten we toosten op een sprankelende toekomst waar wordt gestreefd naar rap assertief combinatiespel in een 1-4-3-3 punt naar voren tactiek dat onvoorspelbaar naar 1-4-4-2 kan veranderen en dat aangevuld wordt door individuele klasse van de ‘wingers’. Een team dat snel in kan zakken naar 1-4-5-1 als de organisatie even niet goed staat. Echt samenspel dat niet afhankelijk is van individuele acties van spelers maar waar (onderstreept begin)collectiviteit(onderstreept einde) de rode draad zal zijn.

Volkan Demirel is de nummer één keeper van Turkije en Fenerbahçe. Af en toe houd ik nog steeds mijn hart vast bij bepaalde momenten vanwege zijn rare acties die hij maakte in het verleden. Maar als hij zijn dag heeft heb je aan de robuuste Volkan een hele goede en met de nieuwe aanwinst Serkan Kirintili en talent Mert Günok als fatsoenlijke back-ups.

Gökhan Gönul wordt onder toeziend oog van vele scouts van topclubs in de gaten gehouden. Helaas kampt hij met een aantal blessures waardoor hij zeker een aderlating is voor ‘Fener’. Een kleine verzachting op de wonden is Okan Alkan. De zelfgekweekte jongeling maakte onlangs een succesvol debuut door twee assisten te geven. Voormalig aanvoerder Bekir Irtegün geldt ook als een vervanger. Het hart van de defensie zal gevormd worden door Diego Lugano en Joseph Yobo. De captain van Uruguay werd vorig jaar maar net binnenboord gehouden en kan met de gehuurde Yobo van Everton een Turkse variatie worden op de Chinese muur. Bilica en Ilhan als stand-in.

Indien fit geldt Ugur Boral als nummer één kandidaat voor de linksback positie. Velen kennen hem als een goede linkshalf, maar ik ken hem als uitstekende linksback. Ugur en Tuncay waren een doorn in het oog voor de rechterkant van de tegenstander. Caner geldt als back-up. Emre en Topuz worden de controleurs. Zij zijn de Bonnie & Clyde, de Gennaro Gattuso en Andrea Pirlo van ‘Fener’. Energiek, goede passing en ware natuurlijke leiders. Pure mid-mids die de aanval uitstekend kunnen ondersteunen en niet vies zijn om, om te schakelen. In tegenstelling tot Christian kan Mehmet Topuz wel mee voetballen in balbezit. Wissels: Özer, Christian en later Abdulkadir en Gökay erbij. Özer zie ik niet als vleugelspeler omdat hij teveel snelheid tekort komt maar qua passing, techniek en simpel kunnen voetballen past hij uitstekend als controleur in het team. Die rol is voor hem dan ook niet onbekend.

De creatieveling oftewel de ouderwetse nummer 10 heet geen Alex de Souza. Hij luistert naar de naam André Santos. Santos? Ik zal uitleggen waarom. Snel qua balbehandeling en loopvermogen, inzicht, technisch, uitstekend schot en niet vies om mee te verdedigen. Bij Brazilië linksback maar dat zou een ‘waste’ zijn om dat in Turkije te zijn. Voor Özer is het nog te vroeg om de nieuwe Alex te worden en kan zich daarom meer richten als controleur. Zijn trage balbehandeling maakt hem ongeschikt. Alex de Souza kan de nummer 10 positie niet meer belopen. Hij wordt de vaste invaller voor Santos en mentor van Özer.

Miroslav Stoch, Mamadou Niang en Dia wordt de driemantandem voorin. Hoef ik dit nog uit te leggen? Om even een traantje weg te pinken. Na Maldonado, Josico en Dani Güiza hebben wij eindelijk weer recht om te glimlachen. Toch wel de nachtmerrie voor elke Süperlig verdediging. Stand-ins: Semih Sentürk, Colin Kazim, Gökhan Ünal en Güiza. Niet verkeerd toch?

De tactiek
Het voordeel van deze selectie is dat Fenerbahçe zich kan aanpassen aan elke tegenstander. Zo kunnen zij 4-3-3 spelen thuis of uit tegen een mindere tegenstander en kan er naar 4-4-2 geswitcht worden als het middenveld het moeilijk heeft door Santos naar de linkshalf positie neer te zetten en Stoch rechts. Dia kan dan met Niang in de spits spelen. Zelfs 4-5-1 als de organisatie niet goed staat is geen enkel probleem. Stoch en Dia kunnen dan één linie terug zakken. Dankzij de snelle spelers voorin en de passing skills van Emre en Topuz kan Fener zich handig tegen grote clubs eruit counteren.

Waar vooral op gehamerd moet worden is op het simpele voetbal. Te vaak zie ik spelers de bal brengen en stilstaan als zij de bal niet hebben. Daarnaast moeten Stoch en Dia het veldspel breed houden en voor meer diepgang zorgen. Dit heeft natuurlijk tijd nodig en dat is nou net een zeldzaam begrip in Turkije. Toch blijf ik hopen op de coach die mij begrijpt…

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

22 reacties (laatste reactie door fb4life)

Je geeft hier je eigen visie.
Dit heeft niets te maken met nieuwswaarde of een historische feit.
De omschakelingen die je noemt zijn niet mogelijk en het grapigste vind ik dat je niets van de taktiek van je eigen Fenerbahce snapt.

Verder maak ik er geen woorden aan vuil.

14 september 2010 om 13:01

Sluit ik mij volledig bij aan.

14 september 2010 om 15:56

Hallo, 33-jarige docent in Istanbul, a.k.a. faker. Als CE moet je weten dat je geen historische feiten naar voren mag halen in een artikel. Het mag wel, maar dat is erg beperkt wat je hier mag publiceren. Daarnaast is het logisch, want wil je historische feiten, zoek je het maar lekker op Wikipedia. Dit is wel nieuwswaarde, dit is wel zijn eigen visie, en zo hoort het. Hij vertelt toch duidelijk wat hij vindt dat moet veranderen aan Fener, of ziet een 33-jarige Docent dat niet in? Wist niet dat Universitair niveau in Istanbul zo erg was teruggezakt...

Ach ja, dit kan jij allemaal niet begrijpen. Met een sterretje de waarde aangeven zonder dat jij eens een Ce-artikel plaatst, makkelijk natuurlijk? Dat ene miezerige sterretje weergeeft jezelf, dat je het weet.

14 september 2010 om 17:05

Mijn eerste stuk werd afgekeurd! Mijn aller eerste CE die ik hiervoor had ingediend werd geweiderd vanwege de punten die jij opnoemt! Dit is eigenlijk het vervolg!

Mensen kunnen het eerste stuk (afgekeurde stuk) lezen op mijn eigen profiel!!!

Groet

eerst even over de stijl
klein beetje langdradig maar niet irritant
zet niet telkens de keeper bij de opstelling, dit leest (vind ik) niet zo lekker. dus gewoon 4-3-3 i.p.v 1-4-3-3. Je maakt het dan moeilijker dan het is.
Vind het ook wel erg veel (onbekende haha) namen. Dat ligt natuurlijk aan mij maar probeer gewoon in 3 kleine alineatjes even de spelers samen te vatten, wie waar, hoe goed enz.
Ook vind ik zefl naar 4-5-1 switchen, bij een club als Fenerbache eigenlijk niet kunnen. Als dat thuis gebeurd, of eignelijk ook uit, dan wordt het een chaos onder het pupliek, k denk dat dat gewoon onhaalbaar is.

ik vond het niet echt een lekker stuk --> bovenstaande punten,
en hoop je zo een klein beetje verder te helpen.
succes verder!

14 september 2010 om 17:17

Dankjewel voor de feedback.

Ik sta niet voor 4-5-1. Ik geef alleen aan wanneer fb moet switchen naar 4-5-1. Maar waar ik natuurlijk op hoop is de 4-3-3 formatie. Dat past precies bij deze selectie.

Groet

14 september 2010 om 17:35

graag gedaan, k hb er zelf niet zoveel verstand van mr k hoop tog te kunnen hlepen met dit soort kleine dingen

en denk dat je hier meer aan hebt dan gewoon een gigantische afkraking of alleen een paar sterren

Andre santos als nummer 10???? Please... doe dit die jongen niet aan. Hij zal nooit meer opgeroepen worden voor het nationaal elftal van Brazilie. Dit was ook de reden dat hij niet meeging naar het WK remember. Andre Santos is op dit moment één van de beste Lb's ter wereld. het zal juist een Waste zijn om hem ergens anders op te stellen.

Ik begrijp dat je zoiets kunt stellen gezien zijn technische kwaliteiten, maar op dit moment is Alex de onbetwiste Nr 10 bij Fenerbahce, geen ander!

waar ik meer van schrik is dat je van de aanvallend ó zo sterke Ugur Boral een LB hebt gemaakt. Ik betwijfel nu echt jou kennis over voetbal. Het zou die jongen helemaal kapot maken hem LB neer te zetten. als LB zijn je verdediginde kwaliteiten zeker wel belangrijker dan de aanvallende. En Ugur moet het hebben van zijn aanvallende kwaliteiten.

veel verkeerde punten dus op het gebied van voetbal. toch wel leuk dat je hier de moeite voor hebt gedaan. Toch nog iets vaker naar Fenerbahce kijken kameraad!

Mijn favoriete Fenerbahce opstelling:
Volkan Demirel, Gokhan Gonul (o.alkan), Diego Lugano, Yoseph Yobo, Andre Santos (caner)
Mehmet Topuz(dia), Emre, Cristian(mehmet topuz), Stoch(ugur)
Alex, Niang.

en toch blijf ik hetjammer vinden van die regeling. Hierdoor zullen we helaas Fenerbahce dit jaar niet in hun beste opstelling zien, aangezien ze niet meer europees voetballen waar er geen limiet is voor buitenlanders.

14 september 2010 om 17:19

Alex kan het Europese niveau niet aan. Hij is te langzaam voor het systeem. Een nummer 10 moet in een 4-3-3 formatie veel meer loopvermogen hebben. Dat heeft hij niet. En santos is de speler met de meeste techniek en handeling. Hij heeft ook vaker gespeeld als nummer 10 bij Fenerbahce en deed dat uitstekend. Ugur boral en stoch links is ook niet verkeerd in mijn ogen.

De regels zijn idd erg jammer!

Bedankt voor je comment!

goede stuk hoor ik dacht het percies zelfde over santos geloof me die gast moet je op nummer 10 zetten echt de perfecte opvolger !

14 september 2010 om 17:20

Dankjewel! Ben blij dat je mijn visie ook ook begrijpt en ''ziet''.

Groet

Leuke stuk Alex_10, maar er zijn een aantal punten waar ik het niet mee eens ben.

Waarom een speler als André Santos op 10 zetten, een club die financeel net zo sterk is als Fener kan toch wel aan een waardig opvolger komen voor Alex ? Zie Galatasaray. Ik ben een hele grote fan van Misimovic, ik hoopte altijd dat hij naar Besiktas zou komen, maar ik had het idee dat geen enkel Turkse club hem zou kunnen landen, maar het is een ploeg als Galatasaray die al jaren geen CL heeft gespeeld en financieel een heel stuk zwakker is dan Fener toch gelukt.

Andre Santos als verdedigende middenvelder zou ik nog wel begrijpen, aangezien het een geweldige voetballer is en ook verdedigende taken kan uitvoeren, maar als spelverdeler ? No way. Ik denk zowiezo niet dan een flankspeler het fijn zou vinden om als een centrale middenvelder te functioneren. Gewoon op linksback die kerel. Ik heb ook al een lange tijd het idee dat Kuyt een perfecte box to box speler zou zijn, maar het blijft gewoon een flankspeler.

Ozer als controleur vind ik ook niet kunnen. Ozer mist pit en fysiek om als een controleur uit de voeten te kunnen. Techniek en passing is niet genoeg. Ondanks dat hij een hoge loopvermogen heeft komt hij verdedigende kwaliteiten tekort. Een speler die als controleur moet functioneren moet verdedigend ook sterk zijn. Een type van Bommel is dan ook wat Fener mist. Emre is een dynamo, maar aan 1 heb je niet genoeg. Cristian is gewoon niet goed genoeg. Fener moet gewoon de buidel openen en een flinke bedrag neersmijten voor een goede controleur, dan heb je een type spelverdeler als Alex ook niet nodig en kan je met een schaduwspits achter Niang spelen, lijkt mij.

Ik vind ook dat Stoch tekort komt. Is veels te voorspelbaar en komt fysiek en technisch tekort om een basiswaardig speler bij Fener te zijn. Je zag hoe slecht hij speelde afgelopen weekend, keer op keer balverlies. Wanneer er gevaar vanaf links kwam was het door de opkomende Caner, die stukken beter is dan Stoch. Mijn linkerflank zou gewoon bestaan uit Santos en Caner.

14 september 2010 om 17:16

Het gaat om dit moment. Fb kan nu geen transfers maken. Waar vindt jij dan dat Ozer moet spelen? En Topuz naast Emre dan? Zoals ik hierboven beschreef. Dan heb je 2 dynamo's...

14 september 2010 om 17:32

Momenteel zou ik natuurlijk Emre-mehmet Topuz duo gebruiken op het middenveld. Het zijn spelers met een hoge loopvermogen en passing, maar Fener zou zeker een centrale middenvelder moeten halen in de winterstop.

Zie Trabzon. Ze speelden gister met een 4-2-3-1 formatie zonder een echte tien, maar wel Jaja als schaduwspits achter Teo, met Umut op links en Yattara op rechts. Trabzon kan dit, puur dankzij de prachtige duo Colman en Selcuk Inan. Zij hebben geen klassieke spelverdeler nodig omdat de centrale duo gewoon erg goede passers zijn, beter dan Emre-topuz.

Ozer zou ik momenteel op de bank laten, en als invaller voor Alex gebruiken. Hij is nog niet goed genoeg om meteen de taken van Alex over te nemen.

Mijn opstelling zou zo uitzien bij Fener.

Volkan
Gokhan
Yobo
Lugano
Santos
Emre
Topuz
Dia
Alex
Caner
Niang

We hebben pas 4 speelrondes achter de rug en we hebben al een hysterische fener supporter die zich druk maakt. alles komt goed jonge (wat ik natuurlijk niet hoop).

heb geduld! alleen zo komt het turkse voetbal ver!

14 september 2010 om 17:15

Vergeet de Europese duels niet... Young Boys en Paok. lees mijn eerste Ce op mijn profiel!

Goed stuk van jou 10_alex_ 10. Ik kan mij best vinden in jou verhaal als Fenerbahce supporter.
Ik hoop dat Aykut echt wat gaat veranderen. Hij krijgt echt op zijn donder als Fenerbahce tegen Besiktas verliest. Je CE op je profiel is ook wel een goed stuk. Jammer dat die helaas niet hier kan staan. Alsnog bedankt voor het typen!

Ik heb je eerste stuk (in je profiel) gelezen & alles klopt van a tot z wat je daar allemaal hebt opgeschreven, dus ben het helemaal mee eens met jou. Ik mis die 'ruh' bij Fener die ze hadden destijds met Zico. Wat een geweldige wedstrijd en shot van Deivid trouwens die zijn eigen doelpunt goedmaakt met, een pingel richting de kruising!

Maar dat is verleden tijd en we moeten nu voor ons kijken. Aykut Kocaman heeft helaas geen ervaring in Europese duels zoals, CL en EL en dat zag je ook meteen tijdens de wedstrijden. Het bestuur geeft Aykut wel alle vertrouwen en vullen zijn wensen na, die hij wou tijdens de tranfermarkt enzovoort. Maar het systeem is zoals je aangeeft, is al jaren een probleem bij Fener en ze vinden er maar geen oplossing voor. Het is precies alsof het bestuur zegt tegen de trainers dat je met 4-2-3-1 systeem moet spelen? Want Zico , Aragones , Daum en nu Aykut die met dat systeem willen spelen, kan toch geen toeval zijn?

Destijds met Zico had je Kezman die flopte.
Daum had Anelka die flopte en toen hij terugkwam die lompe Spanjaard die trouwens,
Aragones had meegenomen van Spanje om het zo maar te noemen. En guess what? Ze speelden allemaal met het 4-2-3-1 systeem.

De spitsen staan heel vaak alleen, en hebben steun vanachter en opzij nodig. De opstelling 4-3-3 ziet er heerlijk uit met de punt naar voren, maar gaat dit ook werkelijk werken? Want Rijkaard kon het ook niet doen met die opstelling. Lijkt wel een soort vloek in Turkije als je met die opstelling gaat spelen. De counter-ploegen eten je zo op & zekér als je een middenveld hebt met Selcuk en Cristian *zucht*. Je moet altijd spelers kopen die je formatie kunnen versterken, en helaas is het weer, à la 4-2-3-1 geworden.

Dan hebben we het nog niet over het middenveld van Fener, ik ben sinds dit jaar mee eens dat Topuz naast Emre moet spelen, je zag hem funcioneren tegen Sivasspor (cumhuriyet Kupasi) En hij domineerden gewoon. Maar als hij naast Emre gaat spelen, is het toch te aanvallend ? Nee, Topuz speelde vorig jaar altijd op de flanken waar hij geen reet kon uitvoeren maar werkten enorm hard, en je zag hem altijd terug komen verdedigen als Gokhan Gonul de aanval zocht. Dus hij is zeker niet vies om terug te komen verdedigen zoals je ook aangeeft. En als hij zich volledig concentreert op het middenveld naast Emre en zich kapot werkt, kan het middenveld van Fenerbahçe wel slagen en heb je ook nog eens een Turk extra op die plek en hoef je geen geld te smijten voor een buitenlander die nog moet wennen en moet slagen.

Over Santos en Ugur ;

Ugur Boral is zijn carriere begonnen op de linksachter positie, maar heeft meerderen malen aangegeven dat hij linkshalf speelt en graag met de bal acties maakt en niet meer zo goed meer kan terugverdedigen als hij linksachter zou spelen. Hetzelfde geldt voor Santos, die ook aangegeven heeft Linksachter te willen spelen maar kan het ook wel op Linkshalf positie indien nodig. Ik zie hem veel liever linksachter maar dat is weer mijn mening. Hij kan ook uit de voeten op de nummer 10positie, dat zag je in een EL wedstrijd vorig jaar waar hij trouwens scoorde en een assist gaf als ik mij niet vergis.

Zoals het er nu uitziet met de opstelling en Aykut geen drastische beslissingen gaat/kan nemen vindt ik dat we zo moeten spelen ;

Keeper, Volkan Demirel die in bloedvorm een van de beste keepers is in Turkije, geen twijfel aan.
Rechtsback, Gokhan Gonul die een enorme aandeel heeft op aanvallend vlak en ook nog eens verdedigend uit de voeten kan.
Het duo Lugano-yobo is dan weer het beste voor de verdedigende kwaliteiten, 2 kapiteins van het nationale team die nog eens goed met elkaar kunnen opschieten lijkt me.
Linksback ga ik toch voor Santos, want hij heeft zoals Gokhan Gonul een enorme aandelen op het aanvallend vlak , maar heft zijn kont niet op om terug te komen verdedigen wat jammer is.

Rechthalf, moet gaan tussen Kazim en Dia. Je hebt te veel buitenlanders aangezien Aykut met Cristian , Stoch , Alex en Niang speelt. Kazim moet terug een kans krijgen want hij is een van de beste Rechtshalf's die je nu ter beschikking hebt. Idem voor Dia, dus een concurentiestrijd lijkt me het beste.
Het dynamo-duo beschikt over Mehmet en Emre.
Linkshalf moet dan weer gaan tussen Stoch en Ugur , een beetje concurentie kan geen kwaad voor Stoch.
Nummer 10 is van Alex, aangezien het zijn laatste jaar is en niemand echt zijn plaats kan overnemen.

De spitsen positie is dan weer tussen Niang en Semih , Aykut moet gaan kiezen verloop der vorm tussen deze 2 spitsen. Ook omdat als je Dia kiest je Semih moet laten spelen in de spits wegens te veel buitenlanders.

Volkan
Gokhan Gonul
Lugano
Yobo
Santos
Mehmet
Emre
Kazim/Dia
Alex
Stoch/Ugur
Niang/Sem

ik ben het met jou eens .
4-3-3 moeten we een keer uitproberen verder vind ik je tekst goed lezen 5 sterren

Ik wou dat Aykut nederlands kon en beide stukken kon lezen! Jammer dat voetbalzone deel 1 heeft afgekeurd! Gelukkig heb je het wel op je eigen profiel gezet.

4-3-3 moeten we zeker uitproberen! Helemaal mee eens met de opstelling!

1 Volkan
4 Gokhan
2 Lugano
3 Yobo
8 Ugur
6 Topuz
5 Emre
7 Dia
10 Santos
11 Stoch
9 Niang

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Fenerbahçe

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Besiktas7139
Voor de complete stand: Spor Toto Süper Lig
SpelersPositieW
Mauricio IslaVerdediger10
Ismail KöybasiVerdediger10
Roman NeustädterVerdediger10
Martin SkrtelVerdediger11
Aatif ChahechouheMiddenvelder10
Mathieu ValbuenaMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Fenerbahçe.

In de wandelgangen

Dinsdag 17 juli
TSG Hoffenheim wil Justin Hoogma aankomend seizoen op huurbasis elders stallen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren