Het hart moet kloppen voor Nederland

“Mocht meneer Van Marwijk me nodig hebben voor Oranje, dan twijfel ik niet langer en dan zeg ik ja.” Schreeuw het van de daken, laat iedereen het horen! Het Nederlands elftal krijgt eindelijk een goede centrale verdediger. Dit hadden we natuurlijk keihard nodig na de grote deceptie op het WK. De WK-finale finale verliezen? Dat kan natuurlijk echt niet! Een land met de grootte van Nederland moet het WK altijd winnen! Nu moeten we het dus maar over een andere boeg gooien. Wij gaan lekker spelers ronselen uit andere landen. Een Braziliaan van FC Twente om precies te zijn. Brazilië? Is dat niet dat land dat wij versloegen in de kwartfinale op het WK? Precies ja!

Het is een mooie zomeravond in 2012. Het EK is net begonnen en Nederland moet zijn eerste wedstrijd spelen tegen Hongarije. Samen met mijn hele familie zit ik aan de buis gekluisterd. Daar staan ze dan; 22 spelers en 22 kinderen die allemaal met hun hand op hun hart klaar staan. Ik ga staan, dan begint het volkslied en we zingen met zijn allen het Wilhelmus. Wat een heerlijk moment altijd. Mijn haren gaan er echt recht omhoog van staan, kippenvel! Dan gaat de camera zoals altijd langs de hoofden van mijn elf helden. Heel Nederland schaart zich achter deze helden. Ze zingen allemaal uit volle borst mee. Dan schiet de camera langs het hoofd van deze Braziliaan van FC Twente. Douglas France Texeira is zijn naam, en opeens, opeens staan mijn haren niet meer rechtop, opeens val ik helemaal stil. Zit ik nou de Eredivisie of het Nederlands elftal te kijken? Is het volkslied nog wel bezig, want hij zingt niet mee?! Of zingt hij gewoon niet mee omdat zijn hart niet alleen voor Nederland klopt?!

Ik geloof best dat Douglas altijd 100% zal gaan geven, maar voor je land moet je altijd iets extra’s geven. Je strijdt namelijk nu niet alleen voor jezelf, voor jouw team of voor jouw fans. Je strijdt voor je land, als Nederland strijd je dus voor de eer van bijna zeventien miljoen mensen! Dit moet je niet alleen willen omdat, ik citeer: ”een afvaardiging voor de Braziliaanse selectie is vrijwel ondenkbaar omdat ze gewoon heel veel goede verdedigers hebben”. Dus niet omdat je niet goed genoeg bent voor je eigen land, dit moet je willen als jouw hart maar voor één natie klopt, namelijk de Nederlandse. Ik neem aan dat iedereen zijn gedachtes wel kan aanvullen; “een afvaardiging is vrijwel ondenkbaar en aangezien ik graag een WK zou willen spelen…”

Is deze Douglas eigenlijk wel een versterking voor het Nederlands elftal? Is de centrale verdediger van FC Twente nou echt beter dan Joris Mathijsen, de centrale verdediger van Hamburger SV of beter dan John Heitinga, de centrale verdediger van Everton? Met deze twee verdedigers hebben we namelijk gewoon de WK-finale gehaald. Ze speelden allebei erg solide en ik ben erg tevreden met deze twee verdedigers. Mathijsen is nu dertig jaar oud en zal tijdens het EK 32 zijn. Heitinga is nu 26 jaar oud en zal tijdens het EK 28 zijn. De perfecte leeftijd voor verdedigers. Douglas heeft dan wel heel veel potentie maar dat vind ik zelf ook niet belangrijk, juist heel erg nadelig.

Nadelig omdat dit de groei van andere talenten in de weg staat. Was Jeffrey Bruma twee maanden geleden niet nu al beter dan Jaap Stam? In ieder geval, dit talent is heel erg goed bezig. Hij is achttien jaar en kan dus de perfecte vervanger van Heitinga gaan worden. Bij Feyenoord loopt dan ook Stefan de Vrij rond. Ook hij heeft heel veel potentie. En dan hebben we natuurlijk ook nog Hedwiges Maduro, deze jongen speelde goed tegen Oekraïne en heeft gewoon een basisplaats bij Valencia! Maduro is nu 25 jaar oud en dan dus nog jaren mee. Ook hij kan makkelijk Mathijsen of Heitinga vervangen.

Ik zie er echt tegenop om met Douglas te gaan spelen. Hopelijk zien meer Nederlanders dit in. Want het kan toch gewoon niet dat we straks bij het Nederlands elftal altijd tien Nederlanders en een Braziliaan met een Nederlands paspoort zien spelen? Dat als Nederland scoort er zeventien miljoen Nederlanders en één Braziliaan juichen?! Ik weet dat er veel andere landen zijn die het ook doen. Maar ik kijk niet naar andere landen. Wij moeten gewoon sterk zijn en wel met elf Nederlanders blijven spelen. Dan zal mijn hart weer gaan gloeien, dan zullen mijn haren weer rechtop gaan staan en dan zullen er weer zeventien miljoen Nederlanders de lucht in springen als Sneijder weer eens scoort. Geen Brazilianen, Argentijnen of Afrikanen voor mij, voor mij alleen maar Nederland!!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door lawman)

Precies hetzelfde verhaal als bij Dutchmen, ben het met je eens dat Douglas geen versterking is voor het Nederlands Elftal maar je kunt het altijd proberen. Wie weet word hij dan wel de beste centrale verdediger ter wereld en zal Brazilië spijt hebben van dat ze hem nooit hebben aangekeken. Ik bedoel maar: Rusland heeft dat ook met Welliton, spits van Spartak die op weg is 2x topscoorder van de competitie te worden. Ik word ook niet zo vrolijk van Pogrebnyak en Pavlyuchenko dus ik zou het best weleens willen zien met Welliton.

Maar om dan even terug te komen op het WK: Nederland heeft het goed gedaan hoor maar ik vind de verdediging nog altijd kwetsbaar. Het komt ook meer door Stekelenburg dat Nederland de finale haalde want tegen Brazilië was het volkomen normaal geweest als ze Nederland met 0-3 naar huis stuurde. Maar je hebt ook te maken gehad met Japan, Denemarken, Kameroen, Uruguay en Slowakije. Dat zijn nou ook niet echt denderende landen en gezien de status van Nederland moet je daarvan winnen: Wat dus ook gebeurde. Wat ik hiermee wil zeggen is dat er te veel opportunisme in je stuk zit. Nou vind ik dat niet zo erg hoor want vind dat meestal wel leuk maar soms moet je iemand tot de orde roepen he . Ben het wel met je eens dat Nederland genoeg vervangers heeft maar ben bang dat van Marwijk Maduro nog steeds met een scheef oog aankijkt. Maduro moet daar gewoon weggaan en naar een club als Bayern gaan die een centrale verdediger nodig hebben. Dan krijg je pas krediet van de Bondscoach. Ik zou gewoon afwachten op de ontwikkelingen van Vlaar en Bruma. Vlaar moet sowieso naar een stapje hogerop gaan doen wil hij ooit gewend raken aan het hoge niveau van Nederland en Bruma zal waarschijnlijk wel verhuurd worden of zo en daarna Alex uit de basis spelen.

Ik vind het een sterke verhaal van je want ook jij schrijft puur vanuit jouw gevoel en dat interesseert me om te lezen+ het onderwerp spreekt aan. Maar jouw verhaal kan iets minder opportunistisch zijn want ook met die De Vrij wil ik het nog wel zien hoor. Hij is jong en heeft de potentie maar hij mag wel iets fysiek sterker worden wil hij ooit in aanmerking komen. Je stuk vind ik 4 sterren waard want het blijft nog altijd een leuk verhaal.

Voordat ik op dit stuk wilde reageren, heb ik eerst het stukje van Dutchmen gelezen over hetzelfde topic. Nu ik beide stukken gelezen heb, kan ik er nu een oordeel aan geven.

Ik snap je standpunt over Douglas. Natuurlijk, ik speel het liefst ook met 11 'nederlanders' in de basis bij Oranje, maar in mijn ogen staan de beste elf voetballers in de basis bij Oranje. Ten opzichte van Dutchmen, trek jij minder snel je conclusies en heb je meer sympathie voor de situatie voor Douglas. Zo komt dat bij mij tenminste over, ik weet niet of het van jou ook zo de bedoeling was geweest.

Ik denk zelf dat Bertje eerlijk gezegd Douglas niet in zijn team zou opnemen. Van Marwijk is veel te constant met zijn selectiebeleid. Hij haalt niet zomaar Douglas erbij in plaats van Maduro of Bruma bij wijze van spreken. Je maakt je zorgen om niks. Ook al zou Van Marwijk deze optie kunnen óf willen nemen, vind ik dat we geen zorgen hoeven te maken op wat nog komen gaat.

Ik geef beide stukken geen beoordeling. Het stukje van Dutchmen is wel iets effectiever en duidelijker, maar daar mis ik de sympahtie voor de kale verdediger van FC Twente die jij wél hebt. Maar goed, wie ben ik om daar over te oordelen

Je bent iets minder agressief en radicaal in je woorden dan hoe ik heb gekozen mijn stuk te schrijven over de Douglas-affaire. Jij brengt vooral de persoonlijke situatie van Douglas in beeld wat wel interessant is voor de personen die niet erg op de hoogte zijn van zijn persoonlijke situatie en de nieuwsberichten nu.wil je vertellen dat je Douglas absoluut niet wilt zien in ons Oranje shirt, maar dat je absoluut veel sympathie kan opbrengen voor hem? Je misgunt hem niks in zijn carrière behalve spelen voor Nederland?

11 september 2010 om 22:13

Ik misgun hem inderdaad niks, daar ik heb ik namelijk 0,000 reden voor. Ik vind het goed dat hij de taal leert en van mij mag hij een een Nederlands paspoort krijgen om die dan te gebruiken om in Engeland (of iets dergelijks) te gaan voetballen. Dit is namelijk gewoon zijn goedrecht als hij hier 5 jaar woont. Maar hij moet gewoon niet in het Nederlands elftal gaan voetballen. Ik wil 11 Nederlanders zijn in plaats van 10,5. Ik wil 11 mensen zien die alleen voor Nederland willen spelen en alleen een hart hebben voor Nederland, zoals Douglas zelf al aangaf zit zijn hart nog bij Brazilië. Ook al ben je dan zo goed als Messi en Pele bij elkaar, nee bedankt!

13 september 2010 om 17:01

Respect2al,
ik kan me best vinden in je gedachte dat je echt maar dan ook écht moet willen als je als Braziliaan voor het Nederlands elftal uit kan komen. Aan de andere kant, je gebruikt het eventueel niet meezingen van het volkslied als voorbeeld. Meet je dan niet met twee maten? Heb jij alle spelers van het nl elftal tijdens het WK het wilhelmus mee zien zingen? Ik niet. Je bent dan ook vrij medogeloos over Douglas die zijn stinkende best doet om Nederlands te leren, terwijl niet eens alle internationals van Nederland abn spreken. Van een deel van hen mogen we bovendien niet eens dromen dat ze zo'n leergierige mentaliteit als Douglas hebben.

Ik vind vooral je laatste zin schitterend!

12 september 2010 om 11:46

ik ook echt helemaal gelijk heb je! goed stuk

slecht stuk. kon me ten eerste niet vinden in jou verhaal en ten 2e boeide me het voor geen kant omat ook demy de zeeuw uit de antillen komt bijvoorbeeld daar klaagt ook geen hond over!

12 september 2010 om 11:17

Het is makkelijk om te vergeten dat Demy de Zeeuw dus de Nederlandse nationaliteit heeft om deze daar standaard is op de antillen. De antillen zijn ook Nederlands grondgebied en dus geheel terecht. Bij Anita, Seedorf, Davids en Kluivert etc. geldt dit ook aangezien Suriname ook Nederlands grondgebied is/was.

Bij andere spelers als Elia, Afellay, Boulahrouz, Drenthe etc. is het anders, maar ook zij dragen met recht de Nederlandse nationaliteit aangezien ze hier allemaal geboren zijn en of één van hun ouders beschikken over de Nederlandse nationaliteit. Hoezo moeten we hier over klagen wanneer dit legaal is en totaal niet verkeerd, terwijl het naturaliseren van een Braziliaan voor een plek in de nationale selectie alle morele grenzen overschrijd.

12 september 2010 om 11:35

En hoelang woont Demy de Zeeuw al in Nederland? Jij bent gewoon te dom om te begrijpen dat dat anders ligt, had ik eigenlijk wel kunnen verwachten dat mensen zo dom zouden zijn en dit zouden zeggen. En dat voor een 18-jarige, weet je zeker dat je niet 10 jaar teveel hebt ingevuld bij je leeftijd?

Ga aub andere site lopen vervuilen met zulke domme reacties. Hier heeft helemaal niemand iets aan! Ik wil graag weten wat er beter kan als iemand 1 ster geeft. Niet zulk dom gezeik.

Je inleiding (met tweede alinea) is schrikbarend herkenbaar. Als ik het Nederlands Elftal ga kijken wil ik voor geen goud het wilhelmus missen.als je voor een WK Finale dat schitterende volkslied te horen krijgt dan doet dat toch iets met je. Jammer zingen veel Surinaamse of Marokaanse jongens niet mee maargoed dat is hun goed recht. Maar ik een Braziliaan die een paar jaar in Nederland heeft gespeeld die dan ons volkslied mag gaan meezingen ! Dat mag niet !

Verder zie ik inderdaad ook de sportieve kant van het verhaaltje niet. We hebben Ron Vlaar, Bruma, Maduro, De Vrij en misschien nog wel onontdekte talenten die ook centraal achterin kunnen spelen. Waarom zou je dan een Braziliaan die aardig kan verdedigen in de eredivisie waar je het een paar keer in het jaar moeilijk hebt naturaliseren.

Ik vind het ook onrespectvol van Douglas. Richting Brazilië en Nederland. Een land is geen club ! Je betaalt geen prijs om zomaar ergens anders te kunnen spelen. Als je geboren bent in Mali of de Seychellen en je speelt bij Real Madrid of Arsenal is dat heel lullig, maar dan toch zal je moeten strijden met je land. Het is toch een eergevoel wat je hebt. Je strijdt voor je land voor je volk voor je vlag, je strijdt niet om in de spotlight te komen zodat je een mooie overstap kan maken naar een grote club.

Kortom ik ben het volledig met je eens. Je stuk leest gemakkelijk, dat vind ik altijd prettig.ik ga nog even die van Dutchmen lezen en dan zal ik beide een beoordeling geven, maar ook als het misschien minder is dan die van Dutchmen is het nog steeds een goed stukje.

Toelichting:

5 sterren omdat ik vandaag in een goede bui ben.

een heel goed artikel. Ten eerste vind ik je schrijfstijl heel erg goed. Je hebt een pakkende inleiding, combineert humor met sarcasme en cynisme en hebt een goede beargumentatie. Wat inhoud betreft ben ik het voor de volle 100 met je eens. Douglas is nou eenmaal een braziliaan, punt uit. Hoe goed hij ook is. Hopelijk blijf je doorgaan met het schrijven van artikels, want deze was heel goed. Je krijgt van mij 4,5 sterren dat ik afrond naar boven.

Heel erg goed verwoord en ik denk dat de meeste Nederlanders er zo over denken

Inhoudelijk goed, leest erg lekker door en niet te lang

4 sterren

Daarnaast zou ik me er ook aan irriteren om Douglas op te nemen. Niks tegen deze jongen, maar anders worden we Duitsland 2. Dan hebben we straks ook twee polen, een afrikaan, een turk en ga zo maar door.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2225 fans
Selectie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren