Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De zoektocht naar geluk buiten de grenzen

Laatste update:

Met de uitschakeling van Trabzonspor, Fenerbahçe en Galatasaray in de laatste voorronde van de Europa League heeft het Turkse voetbal al vroeg in het seizoen een flinke tik moeten incasseren. Met Bursaspor in de Champions League en Besiktas in de Europa League hebben de Turken nog twee vertegenwoordigers in Europa. Ook in eigen land gaat het niet goed en zijn veel clubs afhankelijk van versterkingen uit het buitenland. Een gebrek aan scouting of aan talent in eigen land?

De Turkse voetballiefhebbers zijn in mijn ogen de grote boosdoener. Zij zetten het bestuur van hun favoriete clubs onder druk met de intentie dat er weer een grote miljoenenaankoop hun club komt ‘versterken’. Vervolgens vertrekken deze spelers na één seizoen weer met een flinke afkoopsom in hun pocket. Turken willen succes bereiken, willen het kunstje van Galatasaray herhalen en weer een Europese hoofdprijs winnen. De Engelsen hebben hiervoor een mooi gezegde: greed kills. Eigenlijk horen ze zoals de clubs in Nederland naar de lange termijn te kijken. Elk jaar tien spelers kopen en weer de aankopen van vorig seizoen wegsturen, daar smeed je geen team mee. Wat denk ik toch veel aan de succesjaren 2000 en 2001. Galatasaray dat met veel spelers uit de eigen opleiding en gerichte aankopen uit het buitenland de UEFA Cup en de Europese Super Cup won. En vervolgens ook nog eens tot de kwartfinales van de Champions League wist te komen. Dit succes is bereikt door een lange termijn visie. De jeugdopleiding bracht goede spelers voort. De trainers bleven een lange periode bij de club en er werd niet overdreven veel geld aan salaris en aankopen besteed.

Tien jaar later is alles veranderd. Er wordt bijna elk jaar een nieuwe trainer aangesteld. Elk jaar wordt de selectie vernieuwd met vele nieuwe aankopen, en vertrekken er weer een hoop spelers. De bestuurders blijven blunderen en de jeugdopleiding is totaal overbodig geworden. Veel talenten worden verspild door de voorkeur aan buitenlandse sterren. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen buitenlandse aankopen. Maar zodra talentvolle spelers van eigen afkomst hierdoor de dupe worden dan heb ik ze liever niet. Ricardo Quaresma en Miroslav Stoch zijn voorbeelden van spelers die de competitie verrijken en de clubs rendement bieden. Dit soort spelers heet ik de Spor Toto Süper Lig van harte welkom. Maar dat zijn een paar uitzonderingen, veelal worden middelmatige geflopte spelers weggeplukt uit het buitenland voor overdreven veel geld. Vaak zijn het matige spelers die we in Turkije ook hebben rondlopen, waarom clubs het interessant vinden om ze uit het buitenland te halen snap ik totaal niet.

Met geld blijven smijten om op korte termijn iets te bereiken werkt niet. Dat ze tien jaar geleden ergens in Istanbul een club hadden die met een lange termijn visie, een goede trainer en een ijzersterke jeugdopleiding voor het eerst een Europese hoofdprijs in de wacht sleepte, is iedereen blijkbaar vergeten. Ik word jaloers als ik kijk hoe de meeste Nederlandse clubs bestuurd worden. Met een strak oog op de financiën, schulden die zoveel mogelijk vermeden worden en waar er veel geïnvesteerd wordt in de jeugdopleiding en ook veel spelers doorbreken. Eigenlijk moeten de Turkse clubs voorbeeld nemen aan de Nederlandse clubs. Het geld is er, het talent is er, de faciliteiten zijn er. Toch is het opleiden van spelers niet interessant voor clubs, omdat die toch liever gebruik maken van zakkenvullende clubhoppers met een grote naam uit het buitenland.

Ik zie dat ik redelijk vaak in herhaling blijf vallen, de reden hiervoor is dat de naïeve Turkse voetballiefhebbers moeten realiseren, dat het schandalig is day in een land van tachtig miljoen mensen bijna elke club met meer buitenlanders in de eerste elf spelen dan Turken. Het dieptepunt: de zondag van de derde speeldag in de Süper Lig. Galatasaray, Fenerbahçe en Besiktas spelen tegen respectievelijk Eskisehirspor, Manisaspor en Karabükspor. Er worden in totaal vijftien goals gemaakt. Pas de veertiende goal werd door een Turkse speler gemaakt. Volkan Yaman was de ‘gelukkige’ die de bal in eigen doel schoot waardoor Galatasaray de 1-2 voorsprong pakte.

De Turkse voetballers worden in eigen land vergeten, hun ontwikkeling wordt geblokkeerd door de komst van clubhoppers die even komen cashen en het volgende jaar weer vertrekken. Waar is toch de ‘Atatürk van het Turkse voetbal’ die wat gezond verstand trapt in de lege hoofden van de bestuurders en voetballiefhebbers, en een limiet stelt aan buitenlandse aankopen en de clubs stimuleert met subsidies van de voetbalbond als zij zoveel mogelijk investeren en gebruik maken van de jeugdopleidingen? Dat zal het Turkse voetbal redden, en ervoor zorgen dat er in de toekomst nog genoeg goede Turkse spelers rondlopen in de Süper Lig. De huidige bondsvoorzitter Mahmut Özgener is die redder in ieder geval niet.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Jo kerel.

Ik heb je stuk gelezen.. Het klopt wel redelijk maar er zitten een paar fouten in

- Je zegt '', veelal worden middelmatige geflopte spelers weggeplukt uit het buitenland voor overdreven veel geld. Vaak zijn het matige spelers die we in Turkije ook hebben rondlopen, waarom clubs het interessant vinden om ze uit het buitenland te halen snap ik totaal niet.''
Ik vind Simpson, Julio Cesar, Sousa , Dica Leko Makukula, Andre Moritz en Manucho niet ''geflopt'' en dat zijn een aantal buitenlanders bij diverse clubs

- Deze Ondergang heeft Helemaal Niks met het Turks Voetbal te maken.. Ik snap niet waarom iedereen kalimero gedrag toont door ineens te zeggen dat het Nlse voetbal beter is dan het Turkse voetbal
De echte reden is systeemverandering. Als Galatasaray een normale trainer met een normale tactiek had (geen 4-3-3 dus!) dan zou het met gemak winnen. Ong. hetzelfde geld bij FB. Kocaman probeerde het spaans voetbal uit terwijl hij wist dat de wedstrijden tegen paok en young boys de belangrijkste wedstrijden waren dit seizoen

- Je zegt dat er weinig turkse voetballers spelen bij Turkse clubs. Kijk maar eens voor de verandering naar de selectie van Trabzonspor.. Ik denk niet dat Selcuk Inan, Onur, Egemen, Umut Bulut en Serkan Balci brazilianen zijn? Oke de top 3 heeft vooral veel buitenlanders maar ook talenten als Uysal Cenk Gonen en Okan Alkan (van Fb)

Kortom je moet niet alles over een kam scheren kerel, mede door die 3 grote fouten geef ik je 3 sterren

6 september 2010 om 15:35

Bij Trabzon noem je 4 namen, 1 van deze namen is 3e keus na, jaja 2 buitenlanders.
Hoeveel wedstrijden hebben Uysal en Okan gespeeld al dit jaar ??

Is het niet zo dat Rijkaard bij Galatasaray met Colak een goede voorbereidingsperiode doormaakte (winterstop afgelopen seizoen) en ineens Fos santos komt, die een hele competiehelft 0 doelpunten en 0 assists had, maar wel alles heeft gespeeld. Galatasaray had doelpunten fabrieken in de jeugd, al deze jongens mochten van Rijkaard verhuurd of verkocht worden (rijkaard is een Nederlander) wie haalt hij daarvoor Jo.

Eigen jeugd wordt weggewaait door de buitenlandse trainers, maar ook bij sommige clubs door de Turkse trainers.

Ik vind het schandalig van jou dat je in een land, waar bijna 200 buitenlandse voetballers actief zijn op de hoogste afdeling, jij er niet 10 kan noemen die toegevoegde waarde hebben, maar wel de argumenten afkraken.

Jij hebt een antiepatie naar neymar toe valt mij op.

6 september 2010 om 15:59

Ik heb geen antipatie voor neymar, maar soms beschuldigt hij mensen extra hard terwijl het nergens voor nodig is

De competitie is pas 3 weken aan de gang, dan kan je niet verwachten dat Uysal en Okan ook 3 wedstrijden hebben meegedaan

Als je kan lezen heb ik het over 5 Voetballers niet 4 bij Trabzonspor

- Serkan Balci
-umut Bulut
- Onur Recep Kivrak
- Egemen
- Selcuk Inan

Onze jeugd wordt helemaal niet weggewaaid door buitenlandse trainers, de talenten beginnen zelfs te komen, zelfs bij Fenerbahce zie ik langzamerhand talentjes

Besiktas heeft al Uysal en Cenk als grote talent
Trabzonspor al Onur
Fener al Okan ( maar blijft een vraagteken, ik wil niet iemand na een goede wedstrijd tegen Manisa bestempelen als 'talent' )
Gala nog niet eigenlijk

En ben je blind ofzo hard, wat zijn Simpson, Julio Cesar, Sousa , Dica, Alanzinho. Leko Makukula, Andre Moritz en Manucho dan. Ik vind hun zeker niet geflopt

Kerel vertoon aub geen calimero gedrag.
Er is alleen een grote gestoorde kneus in het Turks Voetbal en dat is de Clown van Galatasaray...

PS: welke kneus heeft hem een groen randje gegeven.. als hij een groen randje verdiend verdien ik duizenden! Diegene die het groene randje uitdeelde heeft vast en zeker iets tegen me. loser

7 september 2010 om 19:30

Je kunt ook gewoon zeggen dat je geen hoge pet van me op hebt en dat je me daarom met argumenten waar geen bal van klopt probeert af te straffen hier.

Als Necip, Cenk en Okan Turkije moeten redden als 'supertalenten' is het nog erger gesteld met ons dan ik dacht.

Ik heb nergens gezegd dat het Nederlands voetbal beter is, ik noemde alleen het beleid wat gevoert wordt veel beter dan het beleid in Turkije, kwestie van begrijpend lezen.

Je zegt dat er 156 buitenlanders spelen, en je noemt zeven spelers op die niet geflopt zijn volgens jou, wat zijn die 149 spelers dan? En voor je het weet geef je me onbewust toch weer gelijk haha.

Je moet toch echt van betere huizen komen wil je het winnen..

8 september 2010 om 15:11

Altijd maar gezeik met de talenten en de vergelijking met de Nederlandse voetbal.

Turkse voetbal is veranderd, er wordt niet meer uitgebluste buitenlanders gehaald de eind van hun carriere naar Turkije komen.

Guti hoor ik je al zeggen, maar Guti moet het van zijn brein hebben en niet zoals Roberto Carlos van zijn fysieke spel. Niemand zou 'nee' zeggen tegen Guti.

Daarnaast heeft Besiktas Quaresma en Hilbert gehaald, beide zijn 26. Bij Besiktas waren Bobo, Holosko, Delgado enz. allemaal op jonge leeftijd naar Besiktas gekomen.

Fenerbahce heeft Stoch en Dia gehaald.

Gala heeft Pino, Insua en Misimovic gehaald.

Besiktas geeft regelmatig Turkse talenten kans: necip, Ismail Koybasi, Ridvan, Erhan, Cenk..

Galatasaray: Aydin Yilmaz, Arda, Sabri, Emre Colak, Ufuk.

Fener heeft eindelijk een talent laten spelen na Semih. Maar Gokhan Gonul is gewoon de 1e keuze bij fener. Jij zal toch ook niet Okan laten spelen ipv Gokhan? Ozer Hurmaci hebben ze ook nog.

Er zijn ook Turkse clubs als Kayserispor, genclerbirligi, Kasimpasa, Ibb, Bursaspor waar ze hun jeugd echte kansen geven.

Turks competitie bestaat niet alleen uit FB, BJK en GS !!

Daarom krijg je van mij maar 2 sterren.

6 september 2010 om 18:30

Je slaat de spijker op zijn kop.

Je zegt ''de competitie is pas 3 weken aan de gang, dan kan je niet verwachten dat Uysal en Okan ook 3 wedstrijden hebben meegedaan''.
Buitenlanders bij datzelfde team die de voorbereiding gemist hebben, vanwege het wk of blessures of die tijdens de voorbereiding gecontracteerd werden, speelden wel.

Trouwens als je een groen randje belangrijker vind dan inhoud zeg het me dan, dan zal ik je er iedere dag 1 geven. Het gaat om onderbouwingen en zaken die je hard kan maken, niet om je frustratie losgooien wat jij zojuist gedaan hebt.

Over de buitenalnders die jij noemt, nee ik zeg ook niet dat ze geflopt zijn, maar jij beweert dat ik dat sugereer, Van de 200 die we er hebben, kan je er maar zo weinig noemen, daar ging het mij om.

6 september 2010 om 18:37

Volgens mij hebben we geen 200 buitenlanders in de Spor Toto Super Lig

Kerel ik snap gewoon niet waarom je een groen randje verdient. En ik ben niet gefrustreerd maar beschrijf gewoon de fouten in Neymars artikel

Momenteel ziet het er naar uit dat de jonge turkse talenten die ik op heb genoemd op echte talenten beginnen te lijken.
Necip Uysal bijvoorbeeld was al vorig jaar redelijk maar dit jaar is hij gewoon geweldig goed. hij speelt echt als een vedette

6 september 2010 om 18:40

Jij noemt een aantal spelers op die niet zijn geflopt, en ik volg de Turkse competitie niet zo goed. Maar ik neem aan dat het klopt wat jij zegt over dat die spelers niet zijn geflopt. Maar wat de schrijver probeert te zeggen is dat van de bijvoorbeeld 100 spelers 70 flopt of geen versterking is. En dan zijn er natuurlijk ook spelers die wel een versterking zijn voor de competitie.en wat betreft welke competitie beter is, een Hollander zou zeggen dat de Nederlandse beter is en een turk zou het tegenover hetzelfde. Zelf denk ik dat ze even sterk zijn. Maar wat wel is de Turkse clubs beschikken over meer financiële middelen dan over de Nederlandse, dus zouden ze het beter moeten doen.

6 september 2010 om 20:27

we hebben 173 buitenlanders
23 brazilianen 15 duitsers 9 kroaten 9 argentijnen 8 uit slowijke 6 tsjechen
6 bosniers 5 uit geuna Bulgarie 5australien 5 Portugal 3 Albanie 3 Kolombia 3
Roemenie 3 Nigeria 3 Senegal 3 Polen 3 Frankrijk 3spanje3servie 2 Belgie 2
Tunesie2uruguay 2 Kongo 2kanada 2angola 2 Gabon 2österreich 2
libie 2

6 september 2010 om 22:19

Ik heb het aantal buitenlander bij transfermarkt.de ook gezien ugur

Van de 15 duitser zijn 13 turken. alleen Ernst en Fink zijn een rasechte duitser

En van de 2 oostenrijkers zijn beide turken

Dus van de 505 voetballers in de Super Lig voetballen er 156 buitenlanders. het is zeker niet een slecht gemiddelde

6 september 2010 om 23:49

hahaha goed gezien

7 september 2010 om 19:11

Dus dat er gemiddeld 8,67 buitenlanders per club voetballen vind jij niet veel? Mijn column is eigenlijk gericht naar personen als jij. Typisch Turks, geilen op alles wat buitenlands is en beter achten dan de Turkse spelers, minderwaardigheidscomplex kereltje?

Ik denk toch dat de Turkse clubs afhankelijk zijn van de buitenlandse spelers, want als ik Europese wedstrijden bekijk van de Turkse clubs. Zie ik toch vaak de buitenlanders het verschil brengen. Verder zijn er ook niet veel Turkse spelers, die bekend zijn om hun kwaliteiten. Buiten Arda Turan om, kan ik alleen Nihat voor de geest halen. Maar die speelt tegenwoordig erg slecht.
Verder ligt het probleem ook wel bij de oudere spelers inderdaad, als de Turken spelers zoals Stoch blijven kopen, dan ben je inderdaad op de langere termijn bezig. Want spelers als Guti gaan niet lang mee. Ik snap dan wel dat het intressant is qua merchandise. Maar ze gaan hooguit twee jaar mee, terwijl ze nu al op de helft van hun kunnen zijn.
De jeugd zou inderdaad beter gebruikt moeten worden, Turkije is een land met een groot inwonersaantal. Dat moet je dus optimaal benutten. Vooral als je ziet dat Nederland dit altijd al doet, terwijl Turkije misschien wel vijf keer meer inwoners hebben. Wat ook direct meer betere Turkse spelers kan aanleveren aan het nationale elftal.

6 september 2010 om 15:30

Als je zo gaat beredeneren, moet China met zijn 1,5 miljard inwoners een grootmacht in de voetbalwereld zijn. Zo werkt dat natuurlijk niet. Zo beredeneren, is het domste wat je kan doen.

Jeugdspelers in Nederland leiden een zorgeloos leventje. Mijn broertje heeft ook in de Ajax jeugd gespeeld, en daar werd hij behandeld alsof hij het al gemaakt had. Opgehaald van school, persoonlijke begeleiders, thuis weer afgebracht en noem het allemaal maar op. Ruud en Wesley kunnen zich zo volledig richten op hun ontwikkeling en hoeven zich niet druk te maken over randzaken of hun sociale leven.

Jeugdspelers in Turkije echter, komen vaak uit arme gezinnen en moeten werken om hun gezin te onderhouden. Vader verdient vaak niet genoeg waardoor zoon moet bijverdienen. Zo is het eenmaal helaas. Ahmet en Mehmet moeten boodschappen doen, zusje naar school brengen (als ze gaat...), schaap slachten bij het slachtfeest: allen behoren tot de taken van een gemiddelde jongen. Zo kan hij zich niet volledig richten op zijn voetbalcarriere en zijn ontwikkeling.

In Nederland heb je bovendien de beste trainers. Op de 1 of andere manier heeft Nederland de beste jeugdtrainers, kijk naar het Wiel Corver methode die overal ter wereld wordt toegepast, Rene Meulensteen (jeugd Manu), Ricardo Moniz (jeugd Hsv, Spurs) en vast nog wel een aantal die ik niet ken, en het aantal bondscoaches die Nederland overal ter wereld (zelfs bij Seychellen, Namibie enz)heeft rondlopen waar de landen hopen dat die Nederlander hen vooruit brengt wat betreft voetbal. Turkse trainers die zijn al moeilijk succesvol in eigen land, laat staan buitenland. Die lopen al snel als Don Corleone door de club, waardoor alles misgaat.

En daar zit het verschil in tussen beide landen.

6 september 2010 om 22:07

Kan wel zijn, maar de Braziliaanse en Argentijnse jochies hebben ook niet een al te best leven in hun land, maar daar breken ze wel door...

7 september 2010 om 19:33

Amin brother..

11 september 2010 om 23:39

Volgens mij heb jij een verkeerd beeld van Turkije, een gemiddelde Turkse jongen heeft het zeker niet zwaarder dan een Nederlandse, de situaties die je opnoemt komen lang niet zo veel voor als je beweert.

Er werken gemiddeld veel minder jongeren in winkels ed. dan hier in Nederland gebeurd. Kijk maar in de supermarkten in Istanbul, ooit jonge cassieres gezien? In Nederland is een bijbaantje op 17 jarige leeftijd heel normaal, in Turkije is dit niet het geval. Daarnaast is het hier heel normaal om je boterham van huis mee te nemen naar school, wie koopt er nou iedere dag een broodje voor €2,- waar je niet eens vol van zit? In Turkije is het niet meer dan normaal om dagelijks 8 Tl uit te geven aan lunch op school. Er zijn lang niet zoveel ''traditionele Turkse Jongeren'' in Turkije als je denkt.

Nu ben ik niet een Turk die wil beweren dat het o zo geweldig is in Turkije, integendeel ik zie de situatie van Turkije zelf ook wel. Ga je maar naar het oosten dan merk je de verschillen zelf wel, en dan praten we nog niet eens over het zuidoosten. Maar hoeveel mensen wonen eigenlijk in het oosten van Turkije? Je hebt er al pakweg 15 miljoen in Istanbul, tel daar nog een Ankara, een Bursa, een Izmir en een Adana bij op, Wat kan het ''oosten'' hiertegen opbrengen? Een voetbalstad Trabzon met slechts 2 miljoen mensen in de hele provincie?

Tuurlijk zijn er nog zat arme jongens in Turkije, maar daartegenover zijn er nog genoeg jongeren die een net zo goed leven hebben als jij en ik.
Trouwens zo uit mijn hoofd kan ik maar twee Turkse spelers noemen die uit een relatief ”arm” gezin kwam, en dat zijn Batuhan Karadeniz en Mehmet Topal.

12 september 2010 om 22:50

Ik heb het dan ook vooral over het oosten. Ik kom zelf uit het oosten en keer er jaarlijks terug, waar ik telkens schrikbarende woonsituaties moet aanzien. In Istanbul is het idd niet verkeerd, daar is het moderner dan Amsterdam. Maar je laatste zin slaat natuurlijk nergens op. Ik kkan bijvoorbeeld direct uit het hoofd een Gokhan Zan opnoemen die voor zijn hele familie zorgt, dus dat alleen Batuhan en Topal uit een arm gezin komen klopt niet echt.

7 september 2010 om 19:33

Niks aan toe te voegen kerel, alleen ben ik het wel met Nederturk eens over het benutten van inwonersaantallen. Het leven van de gemiddelde Turk is heel anders dan dat van de gemiddelde Hollander.

Is het niet meneer Ulusoy geweest, die in zijn periode als bondsvoorzitter te veel luisterde en regelde voor meneer Yildirim van Fenerbahce.

Aziz Yildirim is de tumor van het Turks voetbal en hij had geluk dat hij een bondsvoorzitter had destijds die stoelgeil was en deze man veranderde alles zoals Aziz het wou, daar begon de ellende mee.

Deze meneer Ulusoy had overigens een antipatie naar Galatasaray toe, ipv dat hij de clubs aanspoorde om naar het niveau van Galatasaray te gaan, hun beleid te volgen, begon hij een klopjacht tegen Galatasaray en trok hij met zijn beleid Galatasaray terug naar het niveau van de rest.

Turkije heeft de potentie om na Engeland de beste competitie ter wereld te hebben, maar dan moeten we om te beginnen onpartijdige bestuursleden hebben binnen de bond en de clubvoorzitters moeten naar kwaliteit kijken niet naar namen.

8 september 2010 om 16:54

Geweldig dit. Jij bent een andere versie van mede-lid Lostwords. Ook zo'n anti-fener type, geen greinsje objectiviteit te vinden.

Aziz Yildirim de tumor van het Turkse voetbal? ''daar begon de ellende mee'' Echt waar? De rest deed net zo hard mee, dus zijn ze geen haar beter. Lekker even Aziz aanwijzen, terwijl je weet dat de rest geen haar beter is. Iedereen gaat hierin mee, of je het nou wil of niet. Wil je dit niet inzien, dan ben je gewoon een beperkt mannetje.

Ooit gehoord van de 6+2 regeling die onlangs in een 6+2+2 regeling is veranderd? Hopelijk wel, want hier zie je dat Turkije nog denkt aan de aantal Turken die spelen in de basis bij hun clubs. Italië en Engeland hebben dat zeker niet. Zo bereiken ze ook de status van 'beste competitie' ter wereld, sinds er geen limiet is aan het aantal investeringen die er elk halfjaar plaats vinden.

8 september 2010 om 22:24

Kijk kijk kijk mijn stalker is er weer.

Deze reactie van jou een Fenerbahce aanhanger geeft precies weer wat ik vertelde.
Voorheen speelden we met 3 buitenlanders en minimaal 8 Turken, wat was daar mis mee ??
Maar nee hoor Aziz Yildirim de grote voorzitter van het o zo grote Fenerbahce wou meer buitenlanders, dus Haluk Ulusoy die Fener flink wat prijzen heeft bezorgd stemt in, Aziz Yildirim wilt nog meer buitenlanders, Haluk Ulusoy stemt in.
Mahmut Ozgener is geen haartje beter, hij is ook 1 van Tayyip Erdogans en uiteraard Aziz Yildirims honden die als grootste belang, Fenerbahce hebben.

Ironische of niet ?? De club met 0 Turken in het bestuur die tegen Turkse voetballers is ??
Juist ja en Fenerbahce supporters zoals jij spreiden de tumor verder uit door dit goed te praten.

Ik ben absoluut niet anti Fener, maar ik zie dingen die jij door de kappen naast je ogen niet kan zien, wist jij dat paarden ook kappen hebben ?? Wil je weten waarom ?? Zodat ze maar 1 kant op kunnen kijken, de doel daarvan is duidelijk he.

De rest deed mee ?? Ik kan me nog zeer recent voordat Rijkaard kwam een team van Galatasaray herinneren, die uit 11 Turken bestond en die Fenerbahce uit de beker knikkerde.

Jij wilt je meten met Italie en Engeland, dat doe je niet door het buitenlanders aantallen te verhogen, dat doe je door een beleid te voeren die bedoelt is om alle teams sterker te maken en alles evenwijdig te laten groeien, zo een beleid voer je met een bond die de belangen van de 18 teams even zwaar laat tellen. De bonden die Turkije heeft sinds het vertrek van Senez Erzik denkt aan het belang van maar 1 team, een team zonder Turken in het bestuur, een team met het liefst 23 onbesneden pikkies in hun selectie en een team dat Turkije niets dan schade en schande heeft gebracht.

Je hoeft het niet met me eens te zijn altijd , dat geeft ook niet.
Trouwens blijf je me stalken ??

8 september 2010 om 23:09

Tegenwoordig heet het dus stalken, als je op iemand reageert. Leuk om te weten, waarom ben je me nu aan het stalken dan? Je fantasie over mannelijke stalkers kan je beter voor jezelf houden, want ik moet er bijna van kotsen.

Ik praat helemaal niets goed. Jij hebt het erover dat Aziz Yildirim dit allemaal startte met Ulusoy, maar er was niemand die protesteerde. Dat deden ze toen niet, vandaag niet, en morgen zullen ze dat weer niet doen. De clubs hebben geld, en die investeren ze maar al te graag. Ik zou je frustratie maar op heel Turkije richten, en niet op Aziz - Ulusoy, want er is letterlijk niemand die duidelijk protesteert in Turkije. Iedereen gebruikt de aantal 6 buitenlanders op 't veld maar al te graag, dus vergeet je eigen lieftallige club ook niet om te bekritiseren als je het dan toch even doet.

''de club met 0 Turken in het bestuur''? Ehm, het is duidelijk dat jij vieze dingen probeert te beweren, maar ik zou goed nadenken wie wel Turk is en wie niet, want Aziz is Turks, Sekip Mosturoglu en Ali Koç zijn dat eveneens. Aziz mag dan uit Diyarbakir komen, dat betekent niet dat hij geen Turk is. Buiten dit, voeg je politiek hier ook in, wat mij laat betwijfelen of jij wel Turks bent. Erdogan is een volbloed Turk, terwijl jou lieveling Kilicdaroglu een Armeen is met z'n prachtige snor. We weten duidelijk waar jij vandaan komt! Misschien sugereer je anders, maar dat is niet duidelijk. Erdogan mag dan een Fenerli zijn, maar al was hij een Galatasarayli had ik jou nooit van z'n levens dagen zo'n reactie zien neerplaatsen, waar is de objectiviteit nu? Mahmut Özgener had voor een lange tijd het niet goed met Aziz, hij feliciteerde Aziz niet eens voor de prestaties van Fenerbahçe Acibadem afgelopen seizoen, dus hoe durf je Özgener aan Aziz's zijde te voegen!

Ik hoef me zeker niet te meten met Engeland of Italië. Dat doe jij. Je geeft toch aan dat Turkije de potentie heeft om de twee na beste competitie te hebben? Ik zeg, met de 6+2+2 regeling, die Engeland en Italië niet heeft, denken we tenminste nog aan de Turkse voetballers. Dat kun je niet zeggen van Engeland en Italië. Een mooie voorbeeld is dan ook Inter, die met José Mourinho vorig seizoen zonder een Italiaan de Treble binnensleepte. Daarom zeg ik; al had Turkije deze regel niet, zou het veel beter voor elkaar staan sinds ook Turkije maar een beperkt aantal goede talenten beschikt. Turkije zou een gevalletje Italië worden zonder deze regeling, en weer iedereen zou er profijt van maken, en niet alleen Fenerbahçe of Aziz. Want je kan eindeloos investeren in transfers.

Ik denk dat weinig mensen met jou redenering het eens mee zijn, maar dat is weer mijn mening. Je maakt jezelf vaker belachelijk dan objectief.

9 september 2010 om 13:39

Wil je dat ik daar serieus op reageer ??
Stalken wie ik jou ?? Jij reageert op 80% van mijn reacties en ja dat heet stalken, daar is geen ander woord voor.

Interesant dat jij iemand die het opneemt voor de Turken beschuldigt van ....
Acibadem heeft niets met voetbal te maken, waarom zou hij Aziz daarmee moeten feliciteren, je bent hiermee watermeloenen aan het vergelijken met bananen.

Nu ff persoonlijk, jij komt zeker uit het zwarte zee gebied, die het hardst schreeuwen over nationalisme, maar als eerste weglopen waneer de daad bij het woord gevoegd moet worden ?

Maar ga jij maar door over je fantasie van de onbesneden pikkies, je anti Turk houding is veelzeggend.

9 september 2010 om 18:40

80% van je reacties? Nee dacht het niet. Je reacties bevatten zoveel onzin, het is te verleidelijk om ze te negeren. Je Anti-turk en Fener houding is lachwekkend. Schuil je niet achter de puntjes kleine vent, zeg wat je te zeggen hebt. Je hele reactie voegt niets toe, maar dat is normaal van jou.

Acibadem heeft niets met voetbal te maken, dus? Meneer Özgener was aanwezig bij die wedstrijd, zat een paar stoelen verderop van Aziz. Betekent dat dan dat je hem gewoon moet negeren en na 't finale verlies ervandoor moet gaan? Triest hoor. Waarschijnlijk ga jij ook zo om met mensen, hopelijk sta je niet alleen in het leven.

Waar ik vandaan kom gaat jou niks aan, ga lekker iemand anders stalken. Wees geïnteresseerd in vrouwen, niet mannen. Walgelijk om dit mee te maken bij een voetbaltopic. Daarnaast zeg je eerst dat ik het hardst schreeuw om nationalisme, maar voeg je lelijke woorden als onbesneden pikkies en Anti-turk houding hier wel bij? Je spreekt jezelf tegen man. Gefrustreerd klein mannetje, prachtig om te zien. Groei een 'paar' en misschien kom je dan ooit verder in het leven.

Om nog bij de les te blijven: Mooie artikel Neymar69. Ben het bijna vrijwel eens met alles wat je schreef. Je schrijft erg goed. Ga zo door!

Het grote probleem in Turkije is dat men dat meestal ziet als een tussenstap. Het geld maakt ook weer de competitie sterker waardoor je op langer termijn een sterke competitie hebt en dan zul je automatisch spelers hebben die willen blijven. Al ben ik het wel met je eens dat vooral 30 plussers gekocht worden en die verder niets toevoegen.

Als er iemand is die met jonge spelers kan werken is dan wel Rijkaard en als er een goede speler in de jeugd zit zal hij deze zeker de kans geven, het verschil nogmaals tussen Nederland en Turkije is dat de jeugd in Nederland hele goede begeleiding bied, in een grote competitie is dat veel minder!

Ik heb totaal niets met het Turkse voetbal, noch met clubexperts over het Turkse voetbal. Dit stuk vond ik overigens wel goed genoeg om er op te reageren.
De gemiddelde niet Turkije-volger kent alleen de clubs Fenerbahçe, Galatasaray en Besiktas. Zo'n iemand ben ik dus ook. Maar ik heb inderdaad wel door dat Turkije meer met de eigen jeugd moet gaan werken dan met kwalitatief mindere B-spelers uit het buitenland te spelen. Het is de waarheid waar een Turkse voetbalsupporter aan moet gaan denken.
Wel vind ik het iedere keer raar dat als Turkije mee doet aan een Europees- of Wereldkampioenschap de laatste 10 jaar heel ver gekomen is. Tot twee maal toe de halve finale. Weliswaar af en toe met geluk, maar zonder geluk vaart niemand wel
Kortom: Goed stuk, maar zelf heb ik niet het idee dat Turkse voetballers in eigen land worden vergeten. Maar goed, dat is mijn mening

7 september 2010 om 19:40

Ik ben blij dat de bedoeling van mijn artikel goed is overgekomen bij je, Turken moeten inderdaad gaan nadenken over hun geilheid naar buitenlandse aankopen die toevallig een grote naam hebben.

Als er gemiddeld 8,67 buitenlanders in een maximaal 25 koppige selectie zitten, en waarbij er maar weinig spelers zitten uit eigen jeugdopleiding. Maak ik me ernstig zorgen, want je ziet vaak dat de jeugd via de Turkse variant van de JL alsnog bij een goede club terechtkomen, of hun carriére nog erger naar de knoppen gaat.

Ze worden wel degelijk vergeten. Wel bedankt voor je eerlijke reactie op mijn stuk!

' De Turkse voetballiefhebbers zijn in mijn ogen de grote boosdoener. Zij zetten het bestuur van hun favoriete clubs onder druk met de intentie dat er weer een grote miljoenenaankoop hun club komt ‘versterken’.´

De Turkse voetballiefhebbers kunnen willen wat ze willen, maar het bestuur maakt toch de beslissingen ? Als je al bestuur zo visieloos bent dat je onder druk van liefhebbers transfers gaat maken, dan is toch echt het bestuur de schuldige.

Voor de rest een aardige stuk, niet slecht maar ook niet overweldigend. Ik ben alleen wel teleurgesteld in jou, qua omgang met andere reacties en clubexperts.

Ik kan me grotendeels wel vinden in jou stuk. Alleen zeg je dat je jaloers bent op de financiele huishouding van de Nederlandse clubs, wat ik toch wel een beetje apart vind. Er zijn in de Eredivisie een hele hoop clubs die (ernstig) in de financiele problemen zitten. De enige (of iig voornaamste) reden dat er in NL nu veel met jeugd gewerkt wordt komt gewoon puur door geldgebrek, wat weer een voortvloeisel was van slecht beleid.

jij denkt altijd dat je gelijk hebt.tuurlijk willen wij topspelers hebben wtf moeten wij nou met Ayhan-baris-sarp.tuurlijk halen we buitenlanders omdat we zelf de kwaliteit niet hebben
Echte gloryhunter maar als het slecht gaat dan kom je weer met je onzin.

1ster omdat de woord : galatasaray erin zit

6 september 2010 om 17:20

Dat van Gala is een ijzersterk argument!

6 september 2010 om 17:52

En vanwege jou onterechte 1 ster geef ik er 5.

En kut, heb er 4 gegeven want een irritant systeem dat je niet gewoon kan klikken.

6 september 2010 om 18:36

Deze reactie ga ik niet eens serieus beoordelen. Ik moedig deze man vooral aan om een taalcursus te gaan volgen, want als je het lidwoord 'de' voor het woord 'woord' neer zet, vraag ik me af waar hij in vredesnaam mee bezig is!

6 september 2010 om 21:43

5 sterren ter compensatie vanwege die zielige misimovic.

on. goed geschreven stuk, ik kan me wel in je column vinden. je snijdt de punten goed aan en gaat er diep op in. dit soort columns kan ik wel waarderen.

7 september 2010 om 19:36

Bedankt kerel. Er zullen binnenkort nog vele stukken volgen!

7 september 2010 om 19:35

Bedankt voor je nutteloze bijdrage Misimovic21.

Jongens, bedankt voor de positieve reacties, ik heb mijn gevoel erop losgelaten bij dit stuk. Tuurlijk heb ik veel onterechte lage beoordelingen verwacht gezien het feit hoe ik soms stukken beoordeel. Kwestie van wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten. Maar die beoordelingssterren zullen mij worst wezen. Als ik een eerlijke reactie krijg op het stuk wat ik geschreven heb vind ik het genoeg.

Ik sta altijd open voor opbouwende kritiek.

Het feit dat Turkse jonge talenten voor de media worden gegooid. De Turkse media maakt spelers kapot. Talenten hebben nog veel weg te gaan. Na twee sterke wedstrijden word je geen topper. Maar de Turkse media en analiticussen houden ervan om jonge spelers de grond in te boren. Ik kan zo paar voorbeelden noemen. Nummer één: Arda Turan, twee: Sercan Yildirim, drie: Batuhan Karadeniz. Dit zijn er maar drie van de tig talenten. Het zijn goede bruikbare spelers, maar ze kunnen nog beter worden. Echter stopt de ontwikkeling op een gegeven moment. Dit is zonde voor de Turkse talenten.

Mesut Ozil heeft ook de Turkse achtergrond, maar hij speelt nu bij Real Madrid. Wat is het verschil tussen Arda Turan en Mesut Ozil??

6 september 2010 om 18:23

In voetballend opzicht is het grootste verschil.
Mesut laat de bal werken.
Arda werkt zelf.

Totaalplaatje is Arda een veel betere en completere voetballer, maar Arda heeft op dit moment geen trainer die talenten kan benutten. Mesut heeft altijd trainers gehad die dat wel konden.

6 september 2010 om 21:01

Kijk dat bedoel ik nou hard.

Arda wordt niet goed opgeleid in Turkije. Ik durf te wedden dat Arda meer potentie heeft als Ozil. Maar de Turkse spelers hebben het moeilijk met de media en als ze nog eens wat centen verdienen. Dan gaat het bergafwaarts. Maar in het buitenland is dat anders.jonge spelers hebben daar een onopvallende jeugdperiode totdat ze zich verpoppen tot sterspelers.

Daarom zal Arda nooit de niveau van Ozil halen. Simpelweg omdat de omgevingen totaal verschillend zijn. Want kwaliteitsverschillen zijn klein...

6 september 2010 om 18:28

Het kan aan twee dingen liggen.

- Er is turkenhaat. Europese clubs mogen turkse spelers niet (wat waarschijnlijk niet het geval is) Wat opvallend is is dat topspelers uit de arabische wereld en Turkije heel zelden worden gekocht door Europese clubs. Ene Younes Mahmoud bijvoorbeeld leek me een aardige speler maar werd door geen ene europese club gekocht

- Aangezien Ozil zijn kwaliteiten in Duitsland heeft ontwikkeld, vertrouwen meer clubs op zijn kwaliteiten dan een Arda Turan die in Turkije zijn kwaliteiten heeft ontwikkeld. aangezien er veel meer mensen in Europa de Bundesliga kijken dan de Stsl. Zullen scouts van Europese topclubs weinig turkse talenten ontdekken in Turkije

7 september 2010 om 19:54

Onzin. Waar baseer je die Turkenhaat dan op? Younis Mahmoud schiet er misschien veel in, in die matige competities daar in het Midden-oosten, maar in Europa kan hij amper de Jupiler League aan denk ik.

7 september 2010 om 21:29

Ik denk dat het komt omdat de Turkse competitie geen goeie naam heeft en weinig bekend is in Europa.
De Nederlandse competitie staat bekend om haar vele talenten terwijl de Turkse competitie vooral bekend staat om de vele buitenlanders die er zoveel mogelijk euro's wegslepen, precies zoals Neymar69 in zijn artikel schetst.
Aan Turkenhaat ligt het in ieder geval niet, dat geloof ik niet, daar zie ik trouwens ook de redenen niet voor.

Mensen zijn echt zielig die 1 ster geven. Ik geef jou groot gelijk Neymar. Ik hoop dat Turkije zelf wat gaat bakken op het EK.

5 sterren!

Aan de eene kant wil ik dat er talenten in eigen jeugd doorgroeien, tot echte vedettes van het team & ze ook in het Turkse elftal potten kunnen breken. Maar alles hangt van hun af, als ze een kans krijgen van hun coach en geduldig kunnen wachten op hun kans, kunnen er zeker talenten doorbreken.
Maar aan de andere kant heb je zo geen coaches meer die voor langdurige termijn kiezen, maar voor ganartie en succes. Wat meestal vervolgt op oude of geflopte buitenlanders, die voor het geldt sfeer en weer kiezen of hun carriere terug in leven willen blazen (à la Anelka).
En dan hebben we het nog niet eens over de Turkse media, die de jeugdspelers na een goede wedstrijd al een sterspeler maken en enorm druk op hun zetten. Wat tenkosten gaat van het talent dat in die speler verborgen zit en ze niet het maximale eruit kunnen halen.

Neem nu Mert van Fenerbahce ter voorbeeld. Ik denk dat Mert binnen een jaar of 5 Volkan echt kan opvolgend tot de eerste keeper als, Volkan oud wordt en het niveau niet meer aankan. (bij keepers gaat het wel tot de 40ste dat is een ander verhaal) Zo vindt ik ook de paniek aankoop Serkan Kirintili ook geen goed voorbeeld voor de jeugdspelers. Dit betekent dat je niet in Mert of Erturugul vertrouwt, en hem misschien moet verkopen of verhuren binnen een aantal jaren omdat ze geen kans kunnenn krijgen, maar Mert daarintegen zei dat hij ging vechten voor zijn plek wat wel een positieve kant is.
Okan Alkan kan hoogstwarschijnlijk wel doorbreken als Gokhan Gonul richting Europa gaat of geschort/geblesseert raakt, want een echte rechts back als vervanger voor Gokhan Gonul hadden we niet en moesten sommige centrale verdedigers het maar opnemen tijden blessure's of schorsingen. Zo hebben we nu een rechtsback gewonnen en is het er eentje uit de jeugd waar je trots op kunt zijn en geen bakken geld voor moet betalen.

Het bestuur wou 10jaar geleden alleen het support van de toeschouwers richting de spelers toe, maar de dag van vandaag willen ze alleen geld en inkomen zien. Meestal lukt dat dan ook via bekende spelers, die de club komen versterken en er zo meer shirtjes en seizoenskaarten worden verkoopt.
Het licht allemaal aan de coach en de jeugdspelers, als deze twee elkaar kunnen vinden: De coach het lef heeft om een jeugdspeler de kans te geven en de jeugdspelers kunnen tonen wat voor talent ze hebben, komt de rest ook. Hoe meer talenten er doorbreken hoe minder er oude sterretjes richting Turkije zal doorstromen, en er meer Turken richting Europa kunnen vertrekken.

'het talent is er'

Het probleem is juist dat er bijna geen talenten zijn. De Hakans, de hassans, de bulents, de okans zijn uitgestorven. Wat nu in de jeugdopleidingen van de clubs rond loopt zijn vooral berkjes en mertjes die dankzij de grote portemonnee van hun ouders kunnen voetballen in de jeugd van een grote club.

De meeste talenten worden per toeval gevonden. Een mooi voorbeeld is Mehmet Topal. Hij woonde toevallig in de zelfde wijk als een trainer van Malatya Demirspor. Zijn ouders vonden het voetballen eerste helemaal niks. Maar die trainer die dagelijks Mehmet Topal op straat zag schitteren, nam hem mee naar de jeugd van Malatya Demirspor. Zo maakte hij de overstap naar Dardanelspor, daarna na Galatasaray en nu speelt hij bij Valencia. Als zo een trainer hem nooit was tegen gekomen, dan kon Mehmet Topal misschien nooit een profvoetballer worden. Wat ik hiermee duidelijk wil maken is dat het in Turkije niet zo makkelijk is om profvoetballer te worden. Voor de rest is Nederturk hier al eerder en goed op in gegaan.

Gelukkig zijn de clubs ook wakker. En worden er ook in het binnenland en gelukkig zelfs in het oosten steeds vaker en effectiever naar talenten gezocht. Een mooi voorbeeld is Okan Alkan die, zonder dat zn vader het wist, op zn 12e werd toegelaten tot de toen pas geopende Fenerbahce voetbal school in Mardin.

Verder gaat de koopkracht in Turkije de komende jaren stijgen en kunnen ouders gemakkelijker hun kind laten sporten en hierbij steunen. Hier in Nederland kunnen wij meestal zonder problemen contributie betalen en gaan sporten. In Turkije kan men moeilijk rondkomen en eten kopen, dus laat staan inschrijven bij een voetbalclub. Als kind moet je studeren en het voetbal vergeten.

Wat ik je duidelijk wil maken Neymar, is dat Turkije niet te vergelijken is met West-europese landen als Nederland waar het gemakkelijk is om op voetbal te gaan en waar het voetbal al veel langer bestaat en veel verder ontwikkelt is. Wij moeten gewoon heel blij en trots zijn wat we de afgelopen 20 jaar hebben bereikt en hoe het voetbal in Turkije is ontwikkelt. Het is heel normaal dat we nu in een soort van dip zitten.

Naar mijn mening zijn de vele buitenlanders ook niet het probleem. Sterker nog de meeste buitenlanders zijn goede spelers en van grote waarde voor hun club. Makakula, Moritz, Cangele, Misimovic, Niang, Stoch, Quaresma, Colman en zo kan ik nog verder gaan.

Het probleem is, zoals ik al eerder heb aangegeven het feit dat er weinig talenten en goede Turkse voetballers zijn. Hierdoor stellen elftallen zonder buitenlanders weinig voor. En een ander probleem is dat voetballen bij een club niet zo eenvoudig is voor de gemiddelde Turk. Om het simpel te houden: als de koopkracht en het opleidingsniveau in Turkije zo verder gaat stijgen, dan komen er vanzelf meer goed geschoolde mensen in het voetbal en kunnen meer mensen op voetbal. Kortom wij moeten gewoon trots zijn dat we als relatief 'arme' land en met een korte voetbalgeschiedenis toch relatief succesvol zijn.

7 september 2010 om 19:48

De spelers die je opnoemt zijn inderdaad verrijkkingen voor onze competitie. Maar je ziet genoeg spelers met een vedette-status in ons land aankomen die een belachelijk salaris opstrijken en 0,0 toevoeging bieden aan onze competitie. Dat soort aankopen moeten stoppen. Ik noem even drie voorbeelden: Waarom Pino halen als je Serdar Ozkan hebt en in de jeugd Caner Oztel en Berkin Arslan? Waarom Insuá halen als je de twee van de beste linksbacks van Turkije hebt in de vorm van Caglar en Hakan Balta? Waarom o waarom haalt Besiktas Fink terug nadat ze ook Aurelio hebben gehaald, en Necip dan? Die krijgt het moeilijker nu. Dat zijn maar een paar voorbeelden, je weet zelf denk ik wel wat ik bedoelde met middelmatige geflopte buitenlanders oppikken. De hele competitie zit er vol mee..

Ik vergelijk Turkije ook niet met West-europa, alleen het beleid wat er gevoert wordt en de kansen die men biedt aan de jeugd. Wij hebben zeker genoeg talent in Turkije, alleen het wordt niet optimaal benut terwijl we toch wel prima geld, faciliteiten etc. ervoor hebben.

Ik ben wel blij dat Oost-turkije niet meer wordt vergeten, Okan is daar inderdaad een duidelijk voorbeeld van.

Het gaat zeker beter worden ja, maar mijn bedoeling is eigenlijk om de gemiddelde Turkse voetballiefhebber die zo dol is op buitenlandse aankopen een beetje wakker te schudden en te laten beseffen dat het helemaal niet zo is. Spelers als Quaresma, Stoch, Misimovic, Moritz etc. heet ik onze competitie van harte welkom. Maar zeker honderd spelers in de Super Lig die geen bal toevoegen, wat hebben die er nog te zoeken? In Turkije hebben we genoeg van dit soort middelmatige spelers rondlopen.

Ik vind het een goed geschreven stuk, leest lekker weg, te weinig kennis van Turks voetbal om te kunnen beoordelen of je daar gelijk in heb, dus doe ik dat ook niet. van mij 4 sterren!

Ik ben weer een hoop wijzer geworden hahaha

7 september 2010 om 19:52

Mooi dat je wat wijzer bent geworden door mijn stuk, ik zie dat vele verwachtingen die ik had toch wel zijn uitgekomen.

Vind het wel een goed stuk maar leest niet erg lekker. En vaak interpunctie en grammaticale fouten.

6 september 2010 om 21:15

Ga je nou serieus door die fouten hem 2 sterren geven? Klopt volgensmij niet helemaal wat je zegt. Ik vind het een goed stuk,maar door de fouten 2 sterren? Slaat echt nergens op.
Beetje respect voor deze gozer kan geen kwaad. Toevalig gaat het over Turkije misschien zal het wel daar aan liggen. Ik weet het wel bijna zeker.

On:

Neymar je hebt een uitstekende stuk geschreven. Ik vind dat je echt veel respect verdiend.

7 september 2010 om 19:58

Daar zal het vast niet aan liggen man, niet gelijk van het slechte uitgaan. Ik waardeer je mening op mijn stuk en dat je me verdedigd hier, maar hij kan best een punt hebben ook al overdrijft hij behoorlijk.

11 september 2010 om 14:31

Volgens mij geef jij juist extra punten omdat het over turkije gaat. Maar ik heb het stuk helemaal geen 2 punten gegeven omdat het over Turkije gaat. Kijk maar naar andere stukken over Turkije die ik wel goed vind...

11 september 2010 om 15:05

@ Recordzz,

Je zit er helemaal naast met je extra punten. Zijn tekst is zeker 5 sterren waard. Tuurlijk andere stukken vind jij wel weer goed en heb je daar ook toevalig niet stiekem 2 sterren gegeven?

Ik wil jou wel eens een stuk over Ajax zien typen.

Ik lees laatste tijd alleen maar Galatasaray clubexperts, hebben fb,bjk,ts fans hun tong verloren ? Ik verwacht teksten van gerespecteerde leden van de genoemde clubs !

7 september 2010 om 19:20

Inderdaad, ik wacht zeker op stukken van 10_alex_10, Bjkdelgado, Salvo23 en Jechtgate. Ook ben ik overigens geïnteresseerd in wat jij te bieden hebt.

7 september 2010 om 20:28

Goed stuk en dan 1 ster geven? Lekker hoor..

7 september 2010 om 21:23

Didioni, er zijn altijd van die personen hier op de site die een verkeerde vorm van 'humor' hebben en die dat heel graag willen overbrengen. Bij deze vorm van grappig zijn is geen glimlach van mijn gezicht af gekomen.
Mocht van dhr. ikurshi dit niet de bedoeling zijn geweest (mocht hij op de verkeerde aantal sterren hebben geklikt), zou ik zeggen:'foutje, moet kunnen!' Alleen vind ik het wel verbazen wanneer iemand 5 sterren wil geven en dan per ongeluk op 1 ster klikt. Er zitten heus wel een aantal sterren verschil tussen zou ik zeggen..

12 september 2010 om 02:19

Inderdaad, een prima stuk. Eens met de visie van Neymar.

volgens mij denkt niet alle teams in de eredivisie aan jeugd denk dat het de wedstrijd van AZ tegen Groningen was dat er maar 2 nederlandsers op de veld stond

Wist niet dat van de grote teams van de 15 geen 1 turk had gescoord behalve een eigen doelpunt

en ik ben het ook met je eens dat ze echt naar de jeugd moeten kijken want Gs had volgens mij de jaar toen rijkaard kwam toch een hoop spelers uit de jeugd die later groot zouden worden bijvoorbeeld Serdar Eylik, emre colak , centrale verdediger denk dat hij murat heette, en nog een paar die zelfs ook europa hadden gespeeld voorrondes

7 september 2010 om 19:17

Niet allemaal nee, de teams die het niet doen zijn dan ook slecht bezig met dat vreemdelingenlegioen op het veld.

Jaaa, wat statistieken mensen wel niet kunnen vertellen hé! Overigens moet je het wel goed opnoemen. De laatste goal was van Servet, dus dertien buitenlanders en twee Turken die voor de doelpuntenproductie zorgden.

De jeugd wordt vergeten, daar ligt het probleem. Goed dat jij dat nu ook beseft man.

Ik ben het helemaal eens met Neymar, maar ik heb het idee dat het kwartje bij Fenerbahçe wel is gevallen door talenten (ipv ' volgevreten vedettes') zoals Stoch en Diao aan te trekken. Ik heb echter het vermoeden dat merchandising (shirtverkoop) belangrijker is dan lange termijnvisie bij de topclubs (correct me if I'm wrong).

Ik zie veel buitenlanders naar Turkije vertrekken, die in de herfst van hun carriere zitten en/of bijna niet meer gespeeld hebben omdat ze van een topclub uit het buitenland afkomstig zijn. Deze spelers worden dan als 'wereldaankopen' beschouwd en er moet altijd maar benadrukt worden dat 'zij' niet naar een competitie als de Eredivisie zouden vertrekken (wat ook klopt gezien de salariseisen van deze spelers). Vervolgens lees ik dat Trabzonspor gaat stunten tegen Liverpool, niet dus. Galatasaray en Fenerbahçe gaan het ver schoppen (lees je ook elk jaar), vervolgens worden ze uitgeschakeld door clubs waar je normaal gesproken niet van wakker ligt.

Eindelijk is er nu een Turk die zegt: zo kan het niet verder. Een realist en geen nationalistische 'populist'. Neymar beschrijft het prima, heb er verder ook weinig aan toe te voegen.

7 september 2010 om 19:25

Turkije veranderd langzaam in het Qatar van Europa als er niet drastisch maatregelen worden getroffen. Voor de rest snap jij het helemaal.

Alleen ben ik het oneens met je de uitstraling van je reactie dat de meeste Turken praatjesmakers zijn die niet naar de realiteit kijken. Generaliseren ben ik niet van jou gewend..

Wat hebben mensen toch tegen Frank Rijkaard? Jullie hebben het over jeugdtalenten, over scouting, over jeugdopleidingen en dan zeuren jullie over Galatasaray?

Galatasaray heeft een 15 persoons scout team opgezet om wereldwijd te gaan scouten.
Galatasaray heeft Tugay Kerimoglu en Jan Derks aangesteld als coördinatoren van de jeugdopleiding.

Tugay Kerimoglu over Frank Rijkaard: ''rijkaard was aanwezig bij de eerste training van het Paf-team en zei tegen de jongens ''neem iemand als jullie rolmodel, dit is zeer belangrijk. Maar zorg ervoor dat je idool niet Messi, Ronaldo of Robben is. Maar neem Xavi, Sneijder of Gerrard als jullie voorbeeld.''

Verder verteld hij: ''frank Rijkaard en Johan Neeskens zijn allebei intensief bezig met de jeugdopleiding. Na iedere wedstrijd van het A2-elftal komen ze met mij om de tafel zitten en praten over de jongens. Ze komen naar de wedstrijden die we thuis op Florya spelen.''

Zo zie je maar dat er geduld nodig is om de jeugdopleidingen te hervormen. Dit kun je niet binnen een jaar al bereikt hebben. Dus geduld, geduld en nog eens geduld.

7 september 2010 om 19:14

Waarom de jeugdopleiding veranderen? Er stroomden toch genoeg talenten naar het eerste? Ze werden toch elk jaar kampioen? Of is het logisch om een winning team te wijzigen. Zo ja, dan vraag ik me af hoe het zit met jou denkniveau in het voetbal.

*sarcasme on* Ja, mijn complimenten voor Rijkaard, hij is een man voor de job!' *sarcasme off*

7 september 2010 om 23:45

Gozert, laat ook maar. Ik probeer een fatsoenlijk gesprek met je aan te gaan en je antwoord met 'hoe zit t met jouw denkniveau'. Het is goed. Ga jij maar verder in je fantasiewereldje. Daarom ben jij ook geen trainer van Galatasaray maar zit Rijkaard daar.

Kijk dude, Jij wilt, Ik wil bijna elke Turk wilt wel rasechte talentvolle turken zien in het Turks voetbal.
Maar het gaat niet zo snel als het lijkt, we zijn geen Nederland waar ze de meest geflopte spelers weer kunnen laten ontwikkelen (pantelic, Guyon Fernandez etc.)

Ik vind dat er een of ander jeugdorganisatie moet komen, gesticht door grote turkse legendes als Ridvan Dilmen en Hakan Sukur. Een soort tak van het TFF waar er veel aandacht wordt besteed aan voetbal en misschien ook andere sporten

Wat ik wil zeggen is dat je niet gelijk een Cumhur Yilmazturk of een Serdar Eylik voor de leeuwen kan gooien. Laat hem een maandje of 2 rijpen bij het verneukte Paf (door onze grote vriend Rijkaard) en daarna mag in de A-selectie komen

Toen Rijkaard kwam hadden we een paar talentvolle spelers maar die heeft Rijkaard gewoon verneukt door ze naar lagere clubs te verkopen. Mijn haat voor hem begon al toen. hoe kon die kneus zulke talentvolle spelers wegsturen

Dat jaar bijvoorbeeld was een ene Ozgurcan Ozcan goed voor ong 14 goals bij Sakaryaspor, waarom besteedde die Clown geen aandacht aan Ozcan? omdat hij eenmaal een dikke clown is
Verder hadden we de duo Murat Akca en mijn favoriete talent Semih Kaya. Met talent bedoel ik niet dat ze Vermaelens of Maldinis waren maar ze konden redelijk goed spelen, beter dan die halve klootzak Gokhan Zan maar wat deed onze Rijkaard? verkocht hem aan lagere clubs
Die kerel kan gewoon niet omgaan met talenten

Ik heb niks tegen jou Neymar, maar je komt soms agressief en 'havali' over.

7 september 2010 om 23:48

Kerel, heb je mijn columns wel eens gelezen? Ik herken mezelf in je reactie. Terwijl jij een van de ergste criticus bent bij mijn columns. Ben je opeens van standpunt verandert of dacht je altijd zo?

We proberen het niet, daarom zijn we niet als bijv. Nederland waar talenten de kans krijgen. Dat is het probleem, de slechte kant van de Turken. Dat gedoe over geilheid naar buitenlandse aankopen moet stoppen. Jij vind mij misschien een klootzak dat ik dat zeg, maar dat maakt me niet uit, ik blijft bij mijn standpunt.

Rijkaard kan prestaties boeken met (sub)topclubs in West-europa. Turkije is geen plek voor hem om te werken.

We hebben een motivator ala Terim nodig, en een tactische goede coach ala Abdullah Avci. Ik dacht aan Avci volgend jaar en dan met Tugay als assistent, en Terim als adviseur binnen de club. Maar of het zal gebeuren betwijfel ik.

8 september 2010 om 21:20

Waarom geef je vier keer ofzo een beoordeling? Wil je het zo graag omlaag halen? Één keer is wel genoeg hoor.

Ik kan me enigszins vinden in het stuk. Ik moet toegeven, ik volg het Turkse voetbal alleen bij samenvattingen in Europa. Ik weet dat er met Fenerbahce, Galatasaray en Besiktas drie topclubs rondlopen en dat Trabzonspor, Sivasspor en Brusaspor hier bij proberen aan te haken. Het is dus helemaal terecht dat ik ga reageren op een stuk waarvan ik de competitie niet volg, maar ik ga wel mijn filosofie proberen uit te leggen. Hiermee hoop ik op een ieders respect, want het is absoluut niet mijn bedoeling om iemand tegen het zere been te schoppen.

Ik ben namelijk van mening dat Turkije, net als Nederland, een opleidingsland hoort te zijn. Je hebt een aantal topclubs en een klein aantal clubs dat hierbij probeert aan te haken en waarbij dat de laatste jaren incidenteel ook lukt. Wat dat betreft durf ik Bursaspor wel te vergelijken met AZ of FC Twente, zijn Fenerbahce, Galatasaray en Besiktas voor mij het Ajax, Feyenoord en PSV van Turkije. En zie ik in Trabzonspor en Sivasspor clubs terug als Heerenveen, Groningen en Utrecht.
Zoals ik al zei weet ik niet veel van de Turkse competitie af, ik weet ook niet hoeveel geld er in de competitie omgaat. Volgens mij is ook dit te vergelijken met Nederland.

Neymar69 haalde in zijn column al de succesjaren van Galatasaray aan. De jaren 1999 tot 2002 (ruwweg geschat) zijn voor het hele Turkse voetbal topjaren geweest. Bij Galatasaray (winnaar Uefa Cup) en Fenerbahçe braken de ene naar de andere topper door. Gevolg is ook dat het Turkse nationale team in 2002 op het WK de halve finale haalde. Er werd geld verdiend door de clubs, de Turkse competitie steeg in aanzien en iedere club investeerde liever 3.000.000 euro in een Braziliaanse speler uit de tweede divisie in Brazilië dan voor dat geld tien jeugdspelers op te leiden.

Als je kijkt naar de selectie van bijvoorbeeld Galatasaray in 2000, ten tijde van de Uefa Cup-winst, dan speelden daar 4 buitenlanders (tafarel, Hagi, Popescu en Capone). De rest bestond uit jonge Turken die wilden strijden voor hun club en hun land, het was immers de eerste keer dat een Turkse in een Europese finale stond. Spelers als Bülent, Ergün, Okan, Ümit en natuurlijk Hakan maakten ook deel uit van het team dat in 2002 op het WK actief was.

Clubs, en daarmee hun land, plukken er meer vruchten van wanneer zij structureel jeugdspelers een kans geven. Dit is ook de reden dat Feyenoord er langzaam maar zeker weer bovenop komt, dat Ajax weer die rol van betekenis gaat spelen die het aan zijn stand verplicht is, en is het buitengewoon jammer dat er bij Vitesse door de komst van zoveel huurspelers jonge spelers als Pröpper, van Ginkel en Felixdaal minder aan spelen toe zullen komen.
Clubs die hun eigen jeugd de kans geven, zien hier uiteindelijk veel meer van terug. Het is ook de makkelijkste manier om geld te verdienen: je kunt betrekkelijk veel rendement halen uit een kleine investering.
Kortom, laat Turkse clubs weer met Turkse talenten gaan voetballen. Het duurt misschien een jaar of drie, vier misschien vijf, maar het komt de clubcultuur, het land en daarmee de supporters en uiteindelijk de sponsors alleen maar ten goede. De vraag is echter: kan iedereen zoveel geduld opbrengen.

8 september 2010 om 23:37

Nee, is mijn antwoord op je vraag. De Turkse clubs willen prestatie op korte termijn, terwijl ze indirect hier een lange termijn van maken omdat het toch vrij lang allemaal duurt voordat er daadwerkelijk een prestatie wordt neergezet. Zo simpel is het. Er zijn wel een paar talenten, maar zo verschrikkelijk goed zijn ze niet. Het zijn talenten die je beter kunt verhuren en misschien later opnieuw kan proberen. De Turkse clubs, en dan vooral de clubs uit Istanbul, investeren hun geld in buitenlanders voor een snelle versterking. Dit is een beetje waar, sinds de Turkse talenten, die Turkije nu beschikt, vrij beperkt zijn. Er is geen enkele talent die echt een grote onderscheid kan maken (voordat mensen aanvallen, Arda reken ik zeker niet meer als talent, maar duidelijk als voetballer). Dit heeft zeker ook wel met de opleiding te maken, die ik lager inschat in Turkije dan Nederland. In Nederland worden de voetballers als all-rounders opgeleid, en met veel discipline. In Turkije proberen ze uitblinkers naar voren te schuiven, en vooral de voetballers te specialiseren op hun gebied. Een aanvaller kan dan ook helemaal niet verdedigen, terwijl dit zelfs in Nederland van je verwacht wordt tijdens de jeugd.

Buiten dit, zie ik dat je inderdaad helemaal niets afweet van Turkije op het financiële gebied. Istanbul is zo groot als Nederland, heeft misschien iets minder inwoners als Nederland, maar financieel zit het op een veel hogere niveau dan Nederland. Laat ik het zo zeggen: Turkije, oftewel Istanbul, is net geen Qatar. Er is ongelooflijk veel geld te vinden vanwege de drukke industrie, en dit kan je zeker niet met Nederland vergelijken. Een ander goede voorbeeld is Makukula. Misschien heb je van hem eerder gehoord? Werd gelinkt aan Feyenoord, maar Feyenoord kon hem niet kopen vanwege z'n salariseisen die te hoog waren. Manisaspor, de middenmoter van Turkije ( zeg maar gerust degradatiekandidaat ) heeft hem wel binnengehaald van Benfica. Zo krijg je toch ook enigszins inzicht hierover. Daarnaast halen clubs als Fenerbahçe, Besiktas en co. toch vrij spelers met 'naam' en spelers met 'naam' betekent veel salaris. Zo heeft Fenerbahçe onlangs Niang van Marseille binnengehaald voor 10 miljoen, met een salaris van 3 mil. Besiktas heeft Quaresma en Guti gestrikt en dat zijn ook niet de minste. Het zijn iig geen voetballers die Nederlandse clubs zouden kunnen kopen. Niets mis mee, sinds Nederland weet wat 'ie doet. Er komen altijd goede talenten naar voren uit Nederland, dus daar kan je trots op zijn.

Turkije bezit het geld, maar weet niet hoe ze ermee om moeten gaan. Turkije zou eigenlijk makkelijk een gevalletje Engeland, Italië kunnen worden omdat ook Turkije eindeloos kan investeren, maar omdat het land toch nog wil denken aan de Turkse voetballers blijft het een beetje rond dwarrelen. Ze willen een beetje van beide, maar dat wil niet lukken, dus moeten er nieuwe ideeën komen, een nieuw perspectief om naar te streven zodat er enigszins duidelijke plannen kunnen gemaakt worden en Turkije eindelijk verder kan. Op dit moment, schiet het weinig op. Als je Fenerbahçe ziet verliezen van respectievelijk Young Boys en Paok, en Galatasaray van Karpaty Lviv, dan kan je toch niets anders doen dan inzien dat het niet goed zit. Heb het wel vaker gedaan, maar doe het weer...gewoon m'n hoofd blijven schudden...

9 september 2010 om 12:19

Dank je. Hoop nieuwe dingen geleerd. Ik wist dat in Istanbul 11 tot 12 miljoen inwoners woonden, maar dat Istanbul even groot is als Nederland dat klopt niet (istanbul heeft een oppervlakte van 5343km2 terwijl Nederland 41526km2 oppervlakte heeft).

Waarschijnlijk heeft de bondsvoorzitter iets meer verstand dan dat Neymar69 hem toeschrijft in zijn column. Hij heeft namelijk de visionair Hiddink aangesteld als bondscoach. Hiddink gaat mee praten en mee denken om het niveau van de Turkse competitie en de jeugdopleidingen omhoog te krikken, net zoals hij dat in Rusland gedaan heeft. Een tweede stap zou mijns inziens logisch zijn dat het geld beter besteed wordt. Geen derderangs spelers uit Brazilië of Argentinië halen, maar investeren in de jeugd en in de eigen talenten. Dit aanvullen met 3 of 4 'namen' met ervaring. Als er zoveel geld zit als jij mij doet geloven, dan is in ieder geval Hiddink de juiste man op de juiste plek.

Uitstekend verhaal, helder en duidelijk geschreven en mijns inziens sla je de spijker op z'n kop: het is doodzonde dat in zo'n voetbalgek land met zoveel inwoners zo weinig talenten doorbreken.

Mooi verhaal en alles is duidelijk.
Je hebt goed gedacht over de hoofdgedachte en alles.
Ik vind wel dat je gelijk hebt over de transfers want zonder dat waren we nutteloos vooral met de transfers van deze zomer.
Ik vind het een 4 :D

mm.. leuk stuk om te lezen je moet alleen nog proberen iemand er langer in te trekken, ik werd net je verhaal in getrokken toen werd het weer een beetje saaiere informatie maar toch goed stuk duidelijk 4 sterren van mij.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren