Alderweireld, een geweldig talent

Vlak voor de eerste van de twee cruciale duels met Dynamo Kiev, maakt Martin Jol de opstelling van Ajax bekend . Jol, onze Haagse, normaal zo betrouwbare en tactisch sterke coach verrast vriend en vijand door in het hart van de verdediging voor Oleguer te kiezen in plaats van de jonge, talentvolle en de in mijn ogen betrouwbare Toby Alderweireld. U weet wel, Oleguer, de oude verdediger die in het verleden door Marco Van Basten werd gehaald voor een slordige drie miljoen euro en een riant salaris dat hoger was dan die van ons toenmalig aanvoerder Klaas-Jan Huntelaar en aanvalspartner Luis Suárez. Maar dat was niet het enige, er zaten ook nog wat leuke bonussen in het contract van Oleguer, die Ajax bij het behalen van de Champions League meteen weer zo'n zeven ton armer zouden maken, zo kwam onlangs naar buiten. Maar dat geheel ten zijde.

Jol verklaarde zijn keuze voor Oleguer vrij simpel, ervaring. Een argument dat voor mij als ongelofelijke onzin in de oren klonk. Alderweireld had een moeilijke periode bij Ajax, net als de rest van de verdediging. Er vielen veel tegendoelpunten en misschien had Alderweireld wat last van een terugslag na een hele goede periode. Maar juist in die periode moet je je talenten blijven opstellen en het vertrouwen geven. Dat is wat Ajax altijd heeft gedaan. Dan moet Jol niet voor een dertigjarige Spanjaard kiezen die de onrust zelve is bij Ajax in de verdediging.

Voor mijn gevoel stonden we al met 1-0 achter en werd het een chaos achterin, en een chaos zal het ook min of meer worden. De wedstrijd was nog niet begonnen of Oleguer kwam in balbezit. En u raadt het al, als u Oleguer een beetje kent van zijn wedstrijden bij Ajax, hij levert hem netjes in bij Kiev. Keurig op de stropdas bij de middenvelder. Een echte Ajax-verdediger heeft een opbouw in de benen, een lekkere inspeelpass of een mooie crossbal als Jan Vertonghen. En Alderweireld doet daar niet voor onder. Mijn vriend Oleguer heeft van opbouwen geen kaas gegeten, en dan druk ik me heel vriendelijk uit. Maar bij een verdediger uit Spanje is het niet raar dat hij niet kan opbouwen, bij Barcelona kon hij de bal inleveren bij Xavi en dan was zijn werk klaar. Zo werkt het bij ons Ajax niet. Maar het wordt pas een probleem als hij ook nog eens voor geen meter kan verdedigen en voor de nodige onrust zorgt bij Ajax achterin, en dat is dus ook nog eens het geval bij deze, af en toe wat emotieloze voetballer. De beste man kreeg het vertrouwen van onze grote trainer Jol, maar kwam met een behaarde, nogal emotieloze kop het veld op alsof hij weer eens bij Jong Ajax mee moest doen. Dat is niet bepaald wat je verwacht bij een speler die strijdt voor zijn club. Strijdt voor de zowel financiële als sportieve noodzaak om in het prachtige miljoenenbal te spelen. Kiev was de betere ploeg en Ajax kwam niet in haar normale spel, en dat lag in mijn ogen voor een groot deel aan een persoon, de onrust zelve, Oleguer. Telkens was hij de enige vrije man en dus in balbezit. En de supporters van Ajax, en ook de neutrale supporters hebben het allemaal kunnen zien. Oleguer staat garant voor balverlies. Je hebt van die verdedigers die je de bal gewoon niet moet geven, en als ze de bal krijgen moeten ze hem simpel en snel inleveren bij iemand die wel kan voetballen. Oleguer is daar een mooi voorbeeld van.

Tot zover Oleguer in balbezit. Aangezien Ajax de bal niet bepaald lang kon behouden, moest de verdediging veelvuldig aan de bak. Maar 'gelukkig' hebben wij achterin naast het geweldige talent Vertonghen, een man staan die de verdediging kan leiden in goed Nederlands. Een man met 'ervaring' en iemand die rust uitstraalt. U begrijpt het, het sarcasme is groot bij mijn afgelopen zin. Keer op keer liep het achterin maar net goed af, ondanks het gestuntel van de Spaans sprekende Oleguer. Vaak omdat de andere vijf verdedigende krachten wel met passie speelden voor deze geweldige club, en tot het uiterste gingen. We kwamen op voorsprong, en ik denk dat Oleguer het gevoel kreeg dat hij de enige was op het veld met hetzelfde shirt aan als hem, die eigenlijk liever iets anders deed dan voor deze schitterende club voetballen en stralen in de Champions League. Na een aantal minuten volgende de logische wissels van Vurnon Anita voor Miralem Sulejmani, aangezien Dinamo een rode kaart had ontvangen. Op het moment dat Sulejmani de bal uittrapt volgt er een onschuldige doeltrap, een doodeenvoudige doeltrap. Oleguer, met al zijn ervaring (waar ik weinig van terugzie op het veld) krijgt het voor elkaar om de bal naar achter te koppen waar een doelpunt uitvalt. 'Kan hem het schelen' zou René van der Gijp zeggen. En de Ajacieden die dan Vertonghen de schuld durven geven dat hij rugdekking had moeten geven, hebben met hun ogen dicht zitten kijken. Oleguer en al zijn zogenaamde ervaring had die bal omhoog moet koppen, of moeten laten gaan zodat Maarten Stekenlenburg, onze keeper in topvorm, hem rustig op kon pakken. Zoiets weet je als je ervaring hebt. Maar een verdediger die zich laat uitspelen door de nog oudere en minder snelle Shevchenko weet dat niet.

Ajax heeft twee geweldige Belgische verdedigers, die elkaar goed aanvoelen en goede prestaties neerzetten. Zij zijn de toekomst. Gelukkig was Jol het aan de opstelling van de return te zien roerend met me eens en stelde hij Alderweireld op. Met hem gaan we nu Champions League in. Overigens moet u wel diep in uw buidel tasten als u ze onze Ajacieden wilt bewonderen in de Arena, de prijzen zijn flink opgevoerd door de man die alle jaren van wanbeleid heeft overleeft, we noemen hem ook wel 'The Survivor', Jeroen Slop. De trouwe supporters moeten nu de gaten dichten, via dure kaartjes voor de Champions League. Maar om terug te komen op mijn verhaal: Ajax heeft altijd met jonge, talentvolle spelers gespeeld in de Champions League, laten we dat alsjeblieft zo houden. Tweederangs buitenlanders, afdankertjes van Barcelona hebben wij als het grote Ajax zijnde niet nodig. Alderweireld is een geweldig talent, hij verdiend al het vertrouwen, en niet deze Oleguer. Deze jonge Belg Alderweireld heeft bewezen dat hij het niveau aankan, en is bereid alles te geven voor Ajax.

Laten we het talent dat we in huis hebben koesteren, en overbodige buitenlanders als Oleguer de bank warm laten houden.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door tomvitesse)

Oleguer moeten ze zo snel mogelijk ergens zien te lozen, kost veel te veel geld en levert totaal geen prestaties, voor hem moet er toch wel ergens een goedkope gelijkwaardige vervanger zijn? Over Vertonghen en Alderweireld heb je gelijk, ookal was ik als Feyenoorder zijnde niet blij met hun uitspraken vorig seizoen, het zijn twee goede talentvolle verdedigers waarvan ik Toby als verdediger zie die het meeste van die twee in potentie kan bereiken, aan het centrum kan het in ieder geval niet liggen dit seizoen!

Had je stuk niet beter: 'oleguer is in mijn ogen een mislukkeling' kunnen noemen. Het gaat alleen maar over de wedstrijd tegen Dinamo Kiev hoe slecht hij wel niet geweest zou zijn. Je noemt Alderweierld nauwelijks in je verhaal en waarom het zo'n groot talent is.

Moest Ajax trouwens niet 2.2 miljoen aan Barcelona betalen na het bereiken van de Cl?

Het stuk leest wel goed door, maar de alinea's zijn soms te lang terwijl je slot extreem kort is. Verdeel dit de volgende keer.

Ik geef 2 sterren, omdat ik het stuk totaal niet bij je titel vond passen en vervolgens maar door hamerde op Oleguer in plaats van Alderweireld.

3 september 2010 om 14:40

Nee, ajax moest 2,2 miljoen betalen als ze 3 keer de CL zouden hebben gehaald, dit hebben ze dus maar 1 keer gehaald deze 3 jaar dus is het 7,5 ton.

Bjorn, heb je dit stuk zelf ook nog op een andere site geplaatst, een site over ajax? Want het stuk kwam me erg bekend voor en die auteur heette trouwens ook bjorn. Dit stuk is wel een stuk uitgebreid.

Ik vond het een goed stuk om te lezen, alleen er staat niet zoveel info over Alderweireld in, alleen dat je vind dat hij moet spelen en niet Oleguer, en de rest van het stuk gaat over de mislukking die Oleguer was in de CL wedstrijd. Ik vind dat er meer in had kunnen zitten.

3 september 2010 om 17:49

Ik ben dezelfde persoon inderdaad.

Helemaal mee eens. Wat dat betreft doe je in feite toch precies hetzelfde als Jol? Hij benadeelt ook de zwakkere, maar je pleit voor Alderweireld, en dit doe je vervolgens door alles wat Olequer fout doet op te sommen? Moet je niet juist de sterkere kanten van Toby benadrukken, en voorbeelden geven waarin hij beter was, dan alles wat Olequer fout deed te benoemen? Voor de rest is het een prima stuk, maar dit doet me aan: ''de pot verwijt de ketel dat hij zwart is.''

En wederom een dramatische column hier op voetbalzone.
Allereerst heeft Jol zijn keuze veel uitgebreider toegelicht, en niet alleen gewezen op Oleguers ervaring. In Kiev had hij een mannetjesputter nodig, waar hij in Amsterdam verwachtte dat Kiev zich terug zou trekken en de voetballende bijdrage die Alderweireld kan leveren uitkomst kon bieden. Dit is een volkomen logische beredenering, die je voor het gemak even achterwege laat.
Je taalgebruik, schrijfstijl en grammaticale missers zijn schrijnend en wekken bij mij irritatie en ergernis op, wat je stuk bepaald niet ten goede komt.
De titel is misleidend, want duidt geenszins op het punt dat je wilt maken.
Mijn tip voor jou: Zolang je niet weet hoe het schrijven van een stuk werkt, en de ballen verstand hebt van voetbal, kun je dit hele gebeuren maar beter achterwege laten.

3 september 2010 om 16:11

Om iemand meteen af te schrijven als iemand die 'de ballen verstand heeft van voetbal' alleen maar omdat hij inhoudelijk geen boeiend en pakkend stuk kan schrijven, vind ik wat overdreven...

Ik ben het wel met je eens geertje27, maar enige nuance was wel op zijn plek geweest.

Bjornn, goede poging maar zoals anderen ook al aangeven, je titel komt nergens terug in het stuk, je maakt veel fouten (stijlfouten en grammaticaal) en je houdt de aandacht van de lezer niet vast. Leer van de fouten die je gemaakt hebt, laat het volgende keer (nog) een keer nalezen, door verschillende personen en hopelijk boek je snel vooruitgang.

3 september 2010 om 22:04

Als je al zo snel irritaties krijgt moet je toch eens overwegen om niet mee op een voetbalsite actief te zijn waar iedereen zijn mening kan uiten. Als je het ergens niet mee eens bent dan kan je dat ook normaal verwoorden. Je kritiek op zijn grammaticale missers kan ik wel begrijpen want die moeten er eigenlijk niet inzitten. Maar als je het zelf zo goed weet dat schrijf je toch een eigen column, kritiek uiten is wel heel makelijk dus ik zou zeggen kom dan zelf met iets beters en laat het oordelen aan ons over.

De titel is in veel gevallen gekozen door Voetbalzone zelf of aangepast door hun. Want een titel waar een naam van een spelers van Ajax ( de populairste club van Nederland ) in staat is aantrekkelijker dan een titiel als bijv. 'de onruststoker'.

Toch kan ik me ook totaal niet aansluiten bij de zwaar overdreven mening over Oleguer. Prima speler als hij staat in een elftal dat het verder ook prima doet. Verwacht van hem geen uitschieters naar een 9 of vele goals maar ik heb hem veel goede wedstrijden zien spelen. Tuurlijk denk ik ook dat Ajax hem niet meer nodig heeft nu ze Vertonghen, Alderweireld, Ooijer hebben maar iemand met zo'n salaris stapt niet vanzelf op.

4 september 2010 om 15:03

'als je het zelf zo goed weet dat schrijf je toch een eigen column'
Het grootste non-argument dat bestaat. Dus iedere keer als ik het ergens mee oneens ben, moet ik het zelf beter doen? Dus ik moet mijn eigen politieke partij oprichten, zelf bondscoach worden, politie agent worden en een scheidsrechterscursus volgen om kritiek te kunnen hebben op de politiek, bondscoach, politie en scheids? Wat een onzin.
Ik pretendeer niet een goed stuk te kunnen schrijven. Heb ik ook totaal geen behoefte aan. Als iemand hier een column plaatst, neem ik aan dat ik vrij ben om mijn kritiek te leveren (lijkt me tenslotte de bedoeling van een discussieforum).

'en laat het oordelen aan ons over. '
Dat is nu precies wat jij niet doet! Ik laat jou oordelen, zoals ik iedereen zijn oordeel laat vellen. Wat ik doe, is mijn eigen oordeel kenbaar maken. Van die vrijheid maak ik graag gebruik. Ik laat jou oordelen, net zo goed als jij mij zou moeten laten oordelen.

Ik heb mijn kritiek duidelijk onderbouwd, en niet zomaar wat geroepen. De kritiek is hard, maar gemeend. Ik vind het een dramatisch slecht stuk en peins er niet over deze mening niet te ventileren omdat er enkelen zijn die het oneerlijk vinden om harde kritiek te uiten.
Als jij ervoor kiest iets te publiceren op een discussieforum, moet je ook alle kritiek kunnen accepteren.

4 september 2010 om 18:58

Nou aangezien jij het allemaal zo goed denkt te weten moet je het zelf maar eens doen ja. Want je moet inderdaad kritiek kunnen uiten maar dat kan je ook op een normale manier doen, dat doe jij niet. Jij praat onzin. Want dat je de auteur laat weten dat hij de ballen verstand heeft van voetbal vind ik ook niet normaal. Want het blijkt dat je dus niet weet dat VZ de titel van een stuk bepaald, dus mist er maar 1 iemand verstand.

Ik oordeel net zo goed hoor. Ik laat hem ook weten dat ik me niet helemaal in de kritiek op Oleguer kan vinden, sterker nog ik vind de kritiek zwaar overdreven. Dus uiteindelijk ben ik het wel met jou eens.

Mooi stuk, Oleguer was inderdaad niks tegen Kiev.
In de Nl competitie is hij wel aardig om erbij te hebben, alleen niet tegen dat salaris uiteraard..

ik ben echt helemaal met je eens.. Alderweireld is een veel betere speler voor Ajax dan Oleguer maar 1 zin uit je stuk klopt niet

Er vielen veel tegendoelpunten en misschien had Alderweireld wat last van een terugslag na een hele goede periode. Maar juist in die periode moet je je talenten blijven opstellen en het vertrouwen

Daar was de wedstrijd tegen Dinamo Kiev toch iets te belangrijk voor..

Het stuk kan me niet bekoren. Zoals sommigen al aangeven is de titel slecht gekozen. Het gaat meer over Oleguer die zo vreselijk slecht is, dan over Alderweireld. Grammatica en Alinea indeling is ook al niet je van het. Er rest mij niks anders dan 2 sterren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
5.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 20 oktober
Ook Liverpool heeft zijn pijlen gericht op Ricardo Pepi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren