Manchester City is nog lang geen topclub

Roberto Mancini moet zich een gezegend man voelen. Weinig trainers zullen klagen wanneer zij voor 145 miljoen euro nieuwe spelers mogen begroeten. Onder meer James Milner, Mario Balotelli en David Silva moeten Manchester City nieuwe successen brengen. Bovendien moet de eeuwige broedertwist met Manchester United in het voordeel van The Citizens uitvallen.

Vroeger was ik een enorme fan van Manchester United. Ryan Giggs, George Best, Roy Keane, de gebroeders Neville, tal van legendes die in het verleden en heden voor Manchester United uitkwamen. Bovendien steeg United onder trainer Sir Alex Ferguson tot grote hoogte. Sinds 1986 haalde hij liefst elf keer de Premier League binnen. De start was matig. Pas in 1990 haalde hij zijn eerste prijs met United door de FA Cup te winnen. Het bestuur bleef, ondanks de slechte start, achter Ferguson staan en dat bleek een gouden zet. Met veelal eigen jeugd behaalde Manchester United in het tijdperk Ferguson 35 prijzen. Inmiddels is Ferguson al 24 jaar trainer van Manchester United en niet meer weg te denken.

Hoe anders is dat bij stadsgenoot Manchester City. Sinds de overname in 2007 doet de club er alles aan om weer in de prijzen te vallen. De laatste landstitel is echter al ruim veertig jaar geleden. Bovendien is Mancini al de veertiende trainer sinds Sir Alex Ferguson in dienst trad bij United. Wie de twee grootmachten uit Manchester tegenover elkaar zet, komt tot de conclusie: ondanks dat deze twee grootmachten in dezelfde stad huisvesten. zijn het twee totaal verschillende werelden. Ik noemde net al de trainer en de jeugdopleiding als verschil. Wie naar de selectie van Manchester United kijkt, ziet met Gary Neville, Paul Scholes en Ryan Giggs drie enorme clubiconen staan. Maar ook Edwin van der Sar, Darren Fletcher, Rio Ferdinand en Wayne Rooney hebben al de nodige wedstrijden voor United gespeeld. Bij Manchester City kunnen hooguit Nedum Onuoha en Michael Johnson tot echte City-jongens gerekend worden. Van de 37 spelers die onder contract staan bij Manchester City zijn er dertig gecontracteerd sinds 2008.

Persoonlijk ben ik fan van het pure voetbal. Voetbal hoort om plezier te draaien, om de spelvreugde, en natuurlijk: ook prijzen winnen hoort bij voetbal. Manchester United voldoet aan alle eisen. Ferguson bouwt in alle rust aan een elftal wat bestaat uit een mix tussen pure clubliefde en ervaring enerzijds, en jong talent vol ambities anderzijds. Die ambitie is er bij Manchester City ook. Maar die clubliefde niet. Want een eigenaar die na een paar jaar pas voor het eerst een wedstrijd bezoekt van ‘zijn’ club dat kan geen clubliefde zijn.

Natuurlijk draait het bij Manchester United ook om presteren. Ook daar moeten prijzen gepakt worden. Maar die prijzen worden ook gepakt. Door vertrouwen te houden in een trainer. Door die trainer in alle rust een team te laten bouwen. En dat is bij Manchester City (nog) niet het geval. Want ook dit seizoen verloor Manchester City alweer vroeg in het seizoen punten. De brute rooftocht naar prijzen is nog geen succes. Dat de ploeg van Nigel de Jong binnenkort weer een echte prijs pakt, daar twijfel ik niet aan. Maar laten ze alsjeblieft een voorbeeld nemen aan grote broer United. Laat Mancini nou eens vijf jaar echt aan een team bouwen. Ze hoeven maar zes kilometer opzij te kijken en ze zien het recept om echt een topclub te worden.

Ik hoop van harte dat ze dat doen. Want zou het niet fantastisch zijn om naast Liverpool, Arsenal, Chelsea en Manchester United nog een topclub te krijgen? Een topclub die ook hoofdprijzen pakt. Niet alleen maar met geld, maar eigen jeugd laat doorstromen, een trainer aan het roer zet die voor een aantal jaren het vertrouwen geniet van het bestuur.
Laat heel Manchester City, van Sjeik Mansour tot de spelers, met ziel en zaligheid de top bestormen. Zoals het in het Blue Moon zo mooi beschreven staat:

You are my City
My only City
You make me happy
When skys are grey
You'll never know just
How much I love you
So please dont take my City away

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door babymongo)

Ploegen die snel willen komen zullen diep vallen.

Je verhaal is helder. Je wil dat Mancini 5 jaar krijgt om aan een team te bouwen. Je weet dat dat niet gaat lukken, want als iemand 145 miljoen ergens inpompt dat wil je snel resultaat. Zou eerst eens beginnen met de scouting, want wie 145 mag uitgeven en daar Milner en Balotelli van haalt is sowieso niet goed bezig. City is handen gevallen van een rijke stinkerd die niet geduldig is, dus nooit de tijd zal nemen om eigen jeugd in te (laten) passen.

Kortom City is een luchtbel...

Ik wilde eigenlijk 3 sterren geven maar drukte mis :-)

Ehm... Hart, Micah Richards en (even op wikipedia gekeken (A) ): Shaleum Logan, Dedryck Boyata en Greg Cunningham (allen verdedigers) en Vladimir Weiss (is wel verhuurd aan Rangers, maar ja dat is alleen maar goed voor zijn ontwikkeling), dus op zich valt het wel mee. Ik moet inderdaad natuurlijk ook wel toegeven dat Manchester City nog geen prijs heeft gewonnen en dat in vergelijking met Manchester United helemaal weinig is. Maar afgelopen jaar heeft United naar mijn weten (sorry als ik het verkeerd zeg) ook niks gewonnen... Manchester City komt er wel. Ze hebben nu wel een goede basis met talentvolle jongens. Nu even aan elkaar aanpassen en dan gaat het goed komen hoor dat in het City of Manchester stadium!

1 september 2010 om 23:27

Hé! Vorig jaar won United wel de Carling cup he!

2 september 2010 om 15:28

Ik ben het met je eens dat de spelers die je opnoemt potentiele clubspelers zjin. Maar in tegenstelling tot Man. United waar Scholes, Giggs en noem maar op, al jaren bij Man United spelen en echte clubliefde tonen heeft Man. City alleen Johnson en Onuoha die daar maar een beetje in de buurt komen. Neemt niet weg dat ik hoop dat iemand zoals Hart jarenlang bij Manchester City blijft spelen. Maar juist dat soort spelers maakt een ploeg groot. En die spelers heeft Manchester City (nog) niet.

De column leest wat lastig.. De zinnen zijn veel te kort waardoor het ontzettend haperend leest.

Verder heb je gewoon gelijk, maar dit was allemaal al duidelijk..

Edit: Ik heb mijn eerste zin aangepast, omdat het wel heel lullig eruit kwam.

Geen bijzonder stuk, toch wou ik het uitlezen. Vind City namelijk een van de meest interessante onderwerpen op dit moment. Mede door al het geld wat daar zit, en het waanidee dat zij ooit een stabiele topclub zullen worden.

Bijna iedereen heeft antipathie voor City. Natuurlijk zijn alle topclubs opgebouwd en gefundeerd met geld. Maar hoe het bij City gaat is gewoon belachelijk. Heb zojuist even de selectie bekeken. Ze kopen echt zomaar raak. Het liefst kopen ze iedereen zodat de concurrent het niet kan kopen.
145 miljoen, waar praten we over.

Ik neem City Fans niks kwalijk als zij achter hun ploeg blijven staan. Er komen nu goede spelers en het spel wordt natuurlijk veel aantrekkerlijker. Het is ook veel leuker om thuis eens een topploeg te kunnen verslaan waar dat eerst (bijna) helemaal niet kon.

Dit stuk vond ik raar lopen; ''door vertrouwen te houden in een trainer. Door die trainer in alle rust een team te laten bouwen. En dat is bij Manchester City (nog) niet het geval. Want ook dit seizoen verloor Manchester City alweer vroeg in het seizoen punten''

Snap wat je bedoeld, maar het leek net of die punten gemorst zijn omdat Mancini er net trainer is. Elke ploeg kan wel punten morsen de eerste wedstrijd.

Van mij 4 sterren, heb het uit gelezen. Maar niet diepzinnig, vernieuwend

2 september 2010 om 17:06

Dank je voor je reactie. Ik bedoelde inderdaad niet dat Mancini schuldig eraan is aan het puntverlies, maar dat ook met 145 miljoen aan aankopen(wat inderdaad belachelijk is) Manchester City vooralsnog niet presteert zoals het wenst te presteren.
Daarnaast ben ik het met je eens dat de City fans niks te verwijten valt. Kijk naar Vitesse, die supporters zijn ook zo blij als een kind dat hun club gered is.

Nice to read.

Ik denk ook dat het nog wel wat jaartjes duurt hoor.

Manchester City. Wat een intrigerende club. Moet toch pijn doen voor sommige supporters. Al die jaren City gesteund om nu hun club gekaapt te zien worden door eerst een Thai en nu oliesjeikhs. Er zullen genoeg supporters zijn die hier blij mee zijn, maar ook genoeg die hier weinig sympathie voor hebben. Wilde eigenlijk hier ook een clubexpert over schrijven, vanuit fansperspectief, je hebt echter aardig het gras voor mijn voeten weggemaaid.

Ze investeren ook in jeugd, dat absoluut. Probleem is echter dat er weinig lange termijn visie achter zit en als het er al zit is het moeilijk te ontdekken. Richards en Johnsen spelen er, maar ‘fans favorite’ Ireland laten ze zonder slag of stoot gaan. Vorig jaar kopen ze vier spitsen, dit jaar overtreffen ze het met zes aankopen en vele honderden miljoenen. Ik krijg een beetje kopen om het kopen gevoel erbij. Het vreemde is dat de gang naar de top 8 van Engeland al was ingezet voordat er buitenlandse investeerders kwamen. Met het verlaten van Maine Road en met de bouw van het nieuwe stadion en de investeringingen in de jeugdopleiding was Manchester City aardig bezig. Of het zo gaat lukken weet ik niet, ik denk alleen dat het slim is als iemand Sheikh Al Mansour duidelijk maakt dat een topclub bouwen tijd nodig heeft. En beleid met goede mensen op de juiste plaatsen. Gaan het de komende jaren zien. Zou ‘typical City’ zijn om dan nu het rijkst te zijn, maar de definitieve stap niet te kunnen zetten.

Verder nog wat vragen. Ben je City en Man U fan? Of ben je alleen fan van City omdat je deze expert wilde schrijven. Want dat is natuurlijk zoiets als supporter van Lazio en AS Roma zijn. Verder goed geschreven maar af en toe loopt het niet zoals door meerdere mensen aangegeven.
Ik heb me echter wel vermaakt en dat is ook belangrijk!

2 september 2010 om 22:49

Dank je voor je reactie. Ik ben eigenlijk fan van het Engelse voetbal. Dus niet zozeer van Man United of Man City maar meer in het algemeen. Daarom hoop ik ook dat Man City serieus mee gaat doen om de titel alleen niet op deze manier.

Met zoveel geld kan je helemaal niet aan een team bouwen. Met minder geld kan je aan een team bouwen. Nu heeft City namelijk de mogelijkheid wanneer het minder gaat het hele elftal te vervangen en doen ze dit ook. Als je teveel geld hebt doe je geen gerichte aankopen(zie Real Madrid). Dus als je teveel geld hebt versterk je je niet op de kritieke punten.

Dus als je teveel geld hebt is het heel moeilijk een succesvol team te bouwen!

Leuk stukje. Sommige stukken lezen wat moeilijk maar toch 4*

Trouwens dat stukje van dat klopt niet helemaal. Het moet zijn: ''when skies are gray.''. Ach ja ik voel me ook een beetje mierenneukerig met dit gedrag.

De definitie topclub wordt door iedereen anders beoordeelt. ik snap eerlijk gezegd de insteek van je verhaal niet, de titel voelt was afgunstig of rancuneus aan (ook gezien je Arsenal plaatje). En vervolgens typ je uit dat je het stiekem wel hoopt, om je titel kracht bij te dragen (althans zo ziet het eruit).

Ik vind City ook geen topclub, dan moet er niet alleen op het veld wat gebeuren maar ook qua infrastructuur. Er moet een nieuwe jas omheen, en dat is die van de Champions league, ook moeten ze de topclubs pijn kunnen doen, een obstakel worden. Met 1 - 0 voorstaan als clubs naar City afreizen zeg maar. Dit lijkt ook totaal niet aan de orde, en het team oogt als los zand, moeten ze tegen Burnley lijkt het collectief allemaal prima. Moeten ze de week erop naar Chelsea vallen ze weer door de mand.

Zoals Jan van Halst altijd zegt, die laatste 10 van een topclub worden vergt decennia. Daar heeft hij gelijk aan, maar als City de komende 7 jaar 6 landstitels pakt zijn ze wat mij betreft ook binnen.

Bovendien waren Scholes en Giggs topspelers destijds, en vergeet niet dat ze nu nog zeer nuttige krachten zijn in meerdere opzichten. Wat dat betreft is het logisch dat ze nog spelen.

Ik vond het leuk om te lezen,
het las makkelijk weg en ik wil nog wel meer van je lezen.

Verder heb je totaal gelijk dat United er iets van maakt, een combi van Eigen jeugd en transfers.
City denk jeugd te hebben door Ballotelli aan te trekken, dit kan ballotelli verpesten en dat zou jammer zijn.
En ik kan niet zeggen dat City clubiconen heeft en zoals mentalist zei Scholes en Giggs spelen er al lang, rond de 15 jaar als ik me niet vergis. En beiden spelen ze nog redelijk goed. Noem eens iemand van city die al rond de 15 jaar daar speelt, ik kan me niemand bedenken....

Ik geef je 5 sterren!

''bij Manchester City kunnen hooguit Nedum Onuoha en Michael Johnson tot echte City-jongens gerekend worden. Van de 37 spelers die onder contract staan bij Manchester City zijn er dertig gecontracteerd sinds 2008.''

Dit vind ik niet meer dan logisch.. Voor die tijd was er geen geld en de spelers die er zaten waren stuk voor stuk niet goed genoeg om de top mee te halen. Doordat er in 1x zo veel geld vrij kwam, konden ze dus gelijk de hele selectie vervangen om snel de stap omhoog te maken.

Dit is helaas alleen zonder beleid gebeurd en het leek meer op kopen om het kopen, waardoor een flink aantal aankopen van 2008 nu al weer weg zijn. Ze hadden hier beter over moeten na denken, achter het aankoopbeleid zit nu totaal geen idee.
Hierdoor zal city ook dit jaar niet mee doen om het kampioenschap.

Verder ben ik het met je eens dat er een goede trainer voor de groep moet staan die tijd krijgt om te bouwen..en er moet geinvesteerd worden in jeugd. Maar investeren in jeugd is niet een snelle manier om de top te bereiken....al is een dom aankoopbeleid ook geen manier.

Fergusson kreeg de tijd, man city wil snel oogsten. Dat kan...maar dan wel op een doordachte manier..niet zo.

sterk verhaal en je hebt groot gelijk.
Succes koop je niet, maar doe je met datgeen wat je hebt.

3 september 2010 om 17:02

wat een domme reactie.. Zonder kopen behaal je geen succes!

Man utd koopt ook genoeg spelers..alleen ze hebben nog wel een beetje eigen jeugd.
Maar kijk ook naar t huidige elftal, de meeste bepalende spelers zijn gekocht:
sar, ferdinand, vidic, evra, nani, park, rooney, berbatov enz enz

Barcelona heeft op dit moment succes met voornamelijk eigen spelers, zoals ajax dat 15 jaar geleden had. Maar dit komt zelden voor. Al is je jeugdopleiding nog zo goed, dan nog moet je maar net geluk hebben dat er veel spelers het niveau van het eerste halen.
En nog zul je altijd een paar spelers moeten kopen.

Alle grote teams kopen en het levert succes/hoge ranking op: chelsea, ac milan, inter milan, arsenal, real madrid

Als man city niet had gekocht dan speelden ze nog anoniem mee of waren al gedegradeerd.

in 99% van de gevallen wordt succes gekocht!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Manchester City

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Liverpool9268
3.Chelsea7443
5.Arsenal6913
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Bernardo SilvaMiddenvelder358
R. SterlingAanvaller3013
Gabriel JesusAanvaller288
R. MahrezAanvaller2811
FernandinhoMiddenvelder192
O. ZinchenkoMiddenvelder150
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester City.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren