Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Vogelvrije voetballers

Laatste update:

"Weet je het zeker, zoon?", zegt vader met gebroken stem. "Hoe heeft het zover kunnen komen!", krijst moeder het uit. "Sorry papa, sorry mama, ik moet dit doen. Ik snap dat jullie niet blij voor me zijn. Wees echter niet bang, mijn zaakwaarnemer zal me beschermen! Hij heeft een licentie, en guns. Ik ga het redden, geloof me!" Toen sloeg de kleine knul Lionel de deur achter zich dicht, en stapte in de gepantserde Hummer van zijn beschermengel.

Onderweg zit Lionel gespannen in de auto. Zoveel vragen spoken door zijn hoofd. Plots draait zijn zaakwaarnemer om en begint te praten. "Maak je geen zorgen Lionel, ik heb overal ogen in mijn hoofd. Mochten we toch schade rijden, verkoop ik gehaaid een spelertje. Luister goed." De stem van de man klonk ernstig en bloedserieus. "Je bent nu in de voetbalwereld terecht gekomen, dappere Lionel. Vergelijk het met de onderwereld, maar dan erger. Je hebt geen rechten meer vanaf nu. Je bent nu een slaaf, een slaaf van het volk!"

"Aan jou is de taak om minimaal één keer per week een topprestatie neer te zetten. Het is een strijd op leven en dood. Vroeger werd deze strijd vooral in Colosseums gevoerd, nu in stadions. Echter kun je nog een Arena tegenkomen, in het Noorden van München en in Amsterdam schijnen er nog te staan. Hopelijk zul je er ooit in allebei spelen." Lionel slikt, en vraagt zich zwijgend af waar hij aan begonnen is. "Entertainen, dat is wat jij gaat doen. Elke dag hard trainen. Je speelt in een team, ongetwijfeld zullen er rotte appels tussen zitten. Niets van aantrekken, gewoon spelen. Beter worden, de beste worden. Iedereen moet genieten van je."

"Vergis je niet Lionel, heel vroeger kon je na winst nog wel een luxe wijntje nemen of een stukje everzwijn grillen. (Obelix, een oud speler uit Gallië, schijnt na topprestaties zelfs meerdere zwijnen gegeten te hebben.) Een tijd geleden kon je nog rum of bacardi bij je cola schenken, en een pond spek in de pan gooien. Nu kan dat niet meer Lionel, tenminste, jij kan dat niet. Ik wel, maar jij niet. Jij krijgt een speciaal dieet. Geen lekkernijen voor jou, het spijt me." De Hummer stopt. De kleine jongen stapt uit en loopt iets wat radeloos naar het stadion. "Misschien heb je trouwens geen vakantie dit jaar, geen rust dus. Succes!"

Tijdens zijn weg naar het stadion komt Lionel aardig wat mensen tegen. Ze schrikken, kijken hem vies aan. Hij ziet meteen dat iedereen over hem praat. Een beetje aangeslagen neemt hij plaats op een bankje en door de spanning laat hij een stevig windje. "Yes, nieuws!", hoort hij roepen. Een man met een camera, lijkend op een journalist, snelt weg. Lionel begrijpt niet wat er gebeurt, heeft hij wel de juiste keuze gemaakt? Dan dringt het langzaam tot hem door wat hem te wachten staat. Zijn normale leventje is voorbij.

Lionel kijkt opzij en pas dan ziet hij dat naast hem een oude man met zijn handen aan het wapperen is. "Dat was geen verkeerd scheetje", zei hij glimlachend. "Maar met je nieuwe dieet zul je daar geen last meer van krijgen." Lionel kijkt hem verbaasd aan. "Ik ben Joan Gamper. Ik ben hierheen gekomen om een aantal brandende vragen van jou te beantwoorden. Ik zal je uitleggen hoe en waarom de mensen jou zo behandelen."

"Je weet dat je heel hard zult moeten werken en veel vrije tijd moet opofferen. Je kunt niet meer doen waar je zin in hebt. Altijd zullen er mensen op je letten. De ene dag ben je de held, de andere dag de schlemiel. Je hebt niet veel vakantie en er zullen altijd mensen zijn die je haten en uitschelden en bier gooien vanaf de tribunes. Tijdens de strijd zul je vaak te maken krijgen met pijn, blessures, of zelfs ernstig letsel. Je zult te maken krijgen met mensen die alleen achter je bekendheid aan lopen. En laten we niet vergeten, het is niet zomaar een spelletje wat je speelt. Niet iedereen heeft het uitzonderlijk talent en de discipline om zich dusdanig te ontwikkelen dat er elke wedstrijd miljoenen mensen van je spel kunnen genieten, en toch Lionel, krijg je geen cent!"

Ondertussen doet Lionel hard zijn best om te luisteren en verdere spanningen te onderdrukken. De oude man gaat verder: "Ik zou graag zien dat spelers zoals jij, want je word een hele grote, knul, miljoenen zouden verdienen. Mensen die uitzonderlijke prestaties leveren in werk waar zulke mensen schaars zijn, mogen uitzonderlijk betaald worden. Waar zou ons entertainment zijn, zonder mensen als jij? Waarom mag een of andere Gerard Joling wel miljoenen verdienen, en jij niet? Waarom mag iemand met een bedrijf wel miljoenen verdienen, en jij niet? Werken zij soms zó veel harder? Moeten zij een nog grotere prestatie leveren dan jij? Ik leef met je mee jongen, helaas."

Lionel kijkt op zijn horloge en vertelt de man dat hij eigenlijk moet gaan, anders krijgt hij meteen een paar zweepslagen voor het te laat komen. De oude man wil toch nog snel iets toevoegen. "Jij verdient dan wel zoveel geld, maar middelmatige spelers niet. Die zouden in mijn ogen niet zoveel moeten gaan verdienen. Niet meer dan een paar ton. Ach, waar praat ik over Lionel. Je krijgt helemaal niets, het spijt me. Ik hoop dat er ooit nog iets veranderd..."

Dan kruipt de man tegen Lionel aan en schudt hem de hand. "Deze krijg je nog terug", mompelt hij, en Joan vervaagt weg. Lionel alleen achtergebleven, haast zich naar het stadion. In de catacomben van het stadion ziet hij een portret hangen van Joan Gamper. Hij lijkt nog een knipoog te geven. Lionel glimlacht. "Bedankt voor je mooie woorden, ouwe stinkerd."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik snap dit zinnetje niet: 'hopelijk zul je er ooit in allebei spelen.'' Lionel slikt, en vraagt zich zwijgend af waar hij aan begonnen is'.

Eigenlijk snap ik echt niets van dit verhaal zou je het moraal van het verhaal kunnen uitleggen? Wat is je boodschap?

Waarom die titel als het maar over 1 iemand gaat?
Verder vind ik het wel leuk hoe je de ''jeugd'' van Messi hebt beschreven

Ik geef je 4 sterren voor het verhaal, omdat ik de titel niet vind passen.

Ik snap geen bal van dit artikel, graag wat uitleg..

13 augustus 2010 om 21:00

Ik denk dat dit stuk een reactie is op al het gezeur dat voetballers zo belachelijk veel verdienen. Dus heeft de auteur een werkelijkheid geschapen waarin een jong voetballertje de slavernij in gesleurd wordt. Ik vind het wel grappig dat hij hiervoor een jongetje dat Lionel heet gebruikt. Een klein stukje realiteit in een fictief verhaal om het herkenbaar te maken.

OT: Leuk stuk, goed geschreven. Een erg originele manier om je punt te maken. Het punt zelf ben ik het niet mee eens, omdat er tussen de echte situatie en degene die je schetst nog een heleboel, mijns inziens, betere oplossingen zijn. Vijf sterren voor deze originele column. Leuk!

Tegen die tijd was Arena nog een groot stadion!

Wel een leuk stuk.
maar snap het niet helemaal, het gaat om Messi neem ik aan ?

Het is best leuk hoe je de jeugd van Messi omschrijft maar de verhaallijn gaat niet erg vlot in elkaar over daardoor zullen veel mensen deze tekst niet zo snel begrijpen. Het is nogal fijn om te lezen en daardoor krijg je van mij een 3.5 en rond deze af naar een 4.

Leuk voorbeeld maar leest niet helemaal lekker. Beetje onduidelijk maar uiteindelijk toch begrepen had me wel beetje aan het denken gezet toen je Gerard Joling even als voorbeeld had gebruikt dus positief en negatief.

Ik snap er geen reet van en het is ook niet allemaal waar

16 augustus 2010 om 16:10

Het is inderdaad niet waar en dat is de bedoeling ook niet. Dit is een fictief verhaal waarin de schrijver reageert op de algemeen heersende mening dat voetballers te veel verdienen. Daarom heeft hij een verhaal bedacht over een wereld waar het tegenovergestelde het geval is. Voetballers zijn hier slaven die bij hun gezin weggehaald worden en zonder betaling het volk moeten gaan entertainen. Door het gebruik van de naam Lionel en de club Barcelona sijpelt er wat realiteit in het verhaal. Persoonlijk vind ik dat een leuke knipoog, maar blijkbaar is dat nogal verwarrend voor veel mensen.

Wat ik hier uit haal is dat de schrijver aan iedereen die loopt te zeuren over de salarissen van voetballers vraagt: is dit dan wat jullie willen?

Tsjah je probeert het in zo een verhaal te brengen maar dat slaat bij mij niet helemaal aan. Daarnaast moet je er vanuitgaan dat het om Messi gaat vanwege het Barca logo en ''lionel'', had het verhaal (als het al een verhaal moet zijn) toch liever anders gezien.

Hehe leuk verhaal, en absoluut goed te snappen. Het is inderdaad met een knipoog geschreven zoals Fcu75 het zegt. Toch zit er een kern van waarheid in. Een voetballer levert een hoop in terwijl zij hier in hun jeugdige jaren nog niet goed van op de hoogte zijn. Zaakwaarnemers ontfermen zich vaak over deze jongens puur uit eigen belang (er zijn natuurlijk ook veel zaakwaarnemers die wel het beste voor hebben met hun cliënten). Terwijl zo'n jonge jongen gewoon voor zijn plezier voetbalt, beslissen anderen over hem welke weg hij gaat belopen.

Maar als je echt een punt had willen maken had je het moeten gooien op het transfereren van jonge spelers, dan had je een veel krachtigere boodschap. Desalniettemin vind ik het echt heel goed geschreven, de spelfouten zijn je vergeven en hier en daar ben je wat woorden vergeten. Ik vind het een knap stuk, 5 ster!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren