Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Geld aan de macht

Laatste update:

Op 11 juni 2009 baarde Real Madrid de hele wereld opzien door Cristiano Ronaldo te contracteren. Dat gegeven was nog niet eens zo heel opzienbarend maar des te meer de transfersom die Real Madrid aan Manchester United betaalde. Voor ruim 94 miljoen werd Ronaldo de duurste speler ter wereld. Kort daarvoor was Kaká al voor ruim 65 miljoen euro overgekomen. Alles moet ervoor gedaan worden om prijzen te pakken, geld speelt geen rol.

Want niet alleen Real Madrid koopt er lustig op los. In 2007 werd Manchester City overgenomen door de Thai Thaksin Shinawatra en in 2008 werd het verkocht aan de Abu Dhabi United Group. Manchester City is vanaf dat moment de rijkste club ter wereld. Onder andere Carlos Tevez, Robinho en de gebroeders Kolo en Yaya Touré maken de overstap voor vele miljoenen. Alles voor dat ene ultieme doel: prijzen pakken.

Afgelopen seizoen was volgens Futebol Finance, een Portugees marketingagentschap, Cristiano Ronaldo de bestbetaalde voetballer. Exclusief sponsorcontracten en winstpremies kreeg hij op jaarbasis 12,9 miljoen euro op zijn rekening bijgeschreven. Omgerekend is dit ruim 35.000 euro per dag. Als je nog een stap verder gaat kan je zeggen dat hij afgelopen seizoen 24,5 euro per seconde verdient. Volgens het CPB was het modale inkomen in Nederland(toch een van de rijkste landen ter wereld) het modale inkomen 32.500 op jaarbasis. Wat de gemiddelde Nederlander in een jaar verdient, verdient Cristiano Ronaldo in een dag. Welkom in de nieuwe wereld.

Cristiano Ronaldo is namelijk lang niet de enige. Bijna elke topspeler verdient boven de vijf miljoen euro. De nummer dertig van die lijst verdient ‘slechts’ 5,5 miljoen euro. Tel daarbij nog de miljoenen op die voortkomen uit de sponsorcontracten en je kan daar heel wat mooie auto’s en huisjes voor kopen.

Natuurlijk betaalt de speler ook zijn prijs voor zijn carrière als voetballer. Iedere dag onder een vergrootglas liggen, iedere dag die immense druk van de fans, zelfs elke sigaret die je opsteekt komt in de media. Wayne Rooney kan er over meepraten. Voetballer zijn heeft ook zijn nadelen. Maar kunnen die alleen gecompenseerd worden door een belachelijk hoog salaris?

Nee, de spelers valt opzich nog geen eens zoveel te verwijten. Welke speler zegt nou geen ja tegen een salaris van een paar miljoen? De club die biedt het salaris aan. Valt die clubs dan wel wat te verwijten? Want als Arsenal een ster binnenhaalt, dan is het toch logisch dat Manchester United ook een ster moet binnenhalen? Alles voor de prijzen, alles voor de macht.

Het blijft bizar. In een tijd waarin meer dan ooit werkeloosheid hoogtij viert, waar bedrijven omvallen, waar armoede nog altijd een van de grootste ‘moordenaars’ is, daar geeft het voetbal meer dan ooit uit lijkt het. Alleen deze zomer al gaf Manchester City al zo’n 86 miljoen euro uit. Toch lijkt de economische crisis ook voordelen te hebben volgens sommigen. Clubs moeten wel een pas op de plaats maken, kijk alleen al naar de Eredivisie. Zelfs Manchester City biedt niet zomaar het gewenste bedrag. Maar is dat niet alleen maar tijdelijk? Want als de crisis voorbij is en clubs het financiële plaatje weer rond krijgen dan wordt er toch weer vrolijk verder gekocht en verkocht.

Op deze manier houden clubs elkaar in de macht. De ene club reageert op de andere om alleen maar prijzen te pakken, fans gerust te houden om zo weer geld binnen te slepen. En dan kan de cirkel opnieuw beginnen. Er lijkt geen einde aan te komen, voetbal wordt alsmaar commerciëler. Weg clubliefde.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

De realiteit van vandaag de dag

Oke, we kunnen hier natuurlijk lang over discusseren.

Je laatste regel vind ik echt verpest. Je zegt weg clubliefde terwijl wij Nederlanders zijn, Bijna iedereen is nummer 1 fan van een Nederlandse club. Deze column heeft geen betrekking tot Nederlandse clubs, wij betalen geen absurd salaris en geven ook niet absurt veel geld. Dat we hierdoor het verliezen in Europa is een ander punt. Maar puur naar geld kijken en de argumenten die jij geeft voor weg clubliefde slaat het helemaal nergens op om te zeggen weg clubliefde. Ik blijf hierdoor namelijk even veel van mijn club houden omdat dit een Nederlandse club is.

Als we over gaan naar buitenlandse clubs gaat mijn clubliefde ook niet weg als mijn club zou worden over genomen door een sjeik waardoor we veel toppers halen en veel prijzen winnen. Dat er niet naar de toekomst gekeken wordt is ook weer een punt. Zo'n club gaat het namelijk nooit meer volhouden als de sjeiks er mee kappen.

Ook de crisis van dit moment begin je over. Ik denk dat je je moet realiseren dat voetbal buiten de economie staat. Tuurlijk, ze hebben er wel een klein beetje last van maar iedereen blijft toch voetbalshirts kopen. Iedereen blijft voetbal kijken op TV. Iedereen blijft wedstrijden bezoeken.

Het is gewoon de realiteit dat de prijzen bij het voetbal absurt omhoog zijn gegaan. Maar het is ook de realiteit dat er gewoon een niet normaal hoge omzet in het voetbal omgaat. Als je kijkt naar de omzet van een club als Real Madrid is dat gewoon onvoorstelbaar.

Er is gewoon maar één manier om dit te laten stoppen. De Fifa moet gewoon een wet maken dat clubs geen schulden mogen hebben. In ieder geval voor een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 3 jaar) moeten de schulden wegzijn mocht je die onverhoops krijgen. Daarna moeten er sancties volgen. Dit zal er voor zorgen dat clubs zich de komende jaren moeten inhouden om de schulden weg te werken. Daarna kunnen ze alleen nog maar hun winst besteden, hierdoor zullen de prijzen van de spelers omlaag gaan. De salarissen zullen omlaag gaan en zal alles minder worden.

10 augustus 2010 om 00:30

Maar wat versta je dan onder schulden, als een club leent van een bank om een speler aan te trekken en die lening binnen een jaar weer afbetaald is er niets aan de hand.
Zo gaat het zelfs bij ons zelf als we bv. een huis gaan kopen.
Maar schulden die niet meer betaald kunnen worden moeten inderdaad bestraft worden, zoals nu bij mallorca is gebeurd gaat het de goede kant op.

10 augustus 2010 om 00:32

Ja maar je kan wel blijven lenen en afbetalen. Ik doel echt op 0 euro schuld. Het zal waarschijnlijk hard vallen maar ik denk dat je daar wel de vruchten van kan plukken.

10 augustus 2010 om 00:42

Ik denk dat het onhaalbaar is, dat zal vele clubs de kop kosten.
Op elk niveau staan clubs met schulden, als ze die schulden moeten wegwerken zullen ze sportief zwakker worden.
Een goed voorbeeld daarvan is Feyenoord, spelen met spelers die normaalgesproken nog in de jeugd voetballen.
Bij de clubs zullen de supporters ook afnemen omdat het sportieve gedeelte afneemt.
Ik denk dat het wel mogelijk is om het terug te brengen naar een maximum lening voor clubs van bv. 50 miljoen en dan de rest dient eigen vermogen te zijn.
Maar 0,0 schuld zal helaas onmogelijk zijn, het zou wel mooi zijn en je krijgt dan wel een eerlijkere concurrentie strijd!

10 augustus 2010 om 00:46

Misschien is 0 euro wat te. Maar sommige clubs staan nu met honderden miljoenen schuld. Dat is toch geen eerlijke competitie? Want in Nederland mag je helemaal geen schuld hebben, ook al kan je het afbetalen.

10 augustus 2010 om 00:50

Inderdaad daar moet ik je gelijk in geven, maar eerlijke competitie zal het nooit worden.
In Engeland worden de wedstrijden in 40 landen oid uitgezonden waardoor ze tv gelden binnenkrijgen die 10x hoger zijn dan in Nederland.
Ook hebben ze meer bevolking, dus meer supporters waardoor er meer geld binnenkomt.
Maar door de clubs niet meer, of in ieder geval minder te laten lenen wordt het wel wat eerlijker.

10 augustus 2010 om 00:55

Nee, maar dat is heel iets anders. Dat heeft helemaal niks met eerlijkheid te maken. Het Engelse voetbal is gewoon leuker, klaar. Maar dat de regels niet gelijk zijn is gewoon niet eerlijk. De Knvb kan ook zeggen zoek het maar uit. Maar de Fifa kan ook zeggen, klaar met de schulden.

10 augustus 2010 om 10:56

De laatste zin moet zijn: weg clubliefde, hallo geld.
Maar je hebt gelijk dat bij de supporters de clubliefde niet zal verdwijnen maar wel bij het bestuur en de spelers. Die zijn alleen nog maar op geld gericht.
Verder ben ik het niet met je eens dat voetbal buiten de economie staat. Als het inkomen daalt van de gemiddelde voetballiefhebber dan merk je dat echt wel in het aantal verkopen van fanartikelen, wedstrijden worden minder vaak bezocht en clubs moeten nou eenmaal bezuinigen.
Ik ben het wel met je eens dat de Fifa moet ingrijpen alleen is het ontzettend moeilijk om daar een goede oplossing voor te vinden

Leuk artikel. Misschien leuk om in de tijd van de gokschandalen en de belchinezen ook eens te kijken of spelers allicht minder gevoelig zijn voor omkoping. Er gaan miljarden om in in het sportsbetten, en spelers kunnen met hun acties op het veld behoorlijk wat geldstromen beïnvloeden. Misschien moeten ze gewoon zulke bedragen verdienen zodat de verleiding van de gokmaffia te weerstaan blijft..

Alhoewel Arsenal en Barcelona al jaren bewijzen dat je ook met eigen jeugd en met name Arsenal specifiek bewijst dat het niet noodzakelijk is om mee te doen in de top en met veel geld rondstrooien.
Er zijn dus meer wegen naar Rome, maar die weg met veel geld uitgeven lijkt dan toch de snelste te zijn, maar is die dan ook de meest succesvolle of kan Barcelona of Arsenal dan toch het tegendeel bewijzen.

10 augustus 2010 om 07:30

Goede jeugd heeft Arsenal hoor, er spelen 3 britten bij de eerste selectie en daarvan is Ramsey overgenomen van Cardiff, en zijn Gibbs en Wilshere ook bij clubs uit lagere competities geplukt. Evenals al die buitenlanders daar.

10 augustus 2010 om 09:23

Wat lul jij met Gibbs en Wilshere?

11 augustus 2010 om 15:00

naja volgens mij is Gibbs overgenomen van Wimbledon toen hij 13 was ofzo, maar Wilshere zit al bij de club vanaf zijn 9de... maar ja dan hebben ze nog: Jet, Frimpong, Aneke, Yennaris, Afobe en velen meer.. maar ja als jij liever lult zonder enige verstand van zaken ga jij maar lekker je gang

11 augustus 2010 om 18:47

Frimpong, Aneke, Yennaris, Afobe zitten dan nog niet lang in de selectie van Arsenal. Zoveel volg ik de club niet maar over de meest recente spelers van ''eigen kweek'' had ik wel gelijk volgens mij.

Leuk stuk, leuk onderwerp ook.
Al denk ik dat het nog wel wat beter kan.
Maar het las lekker weg en zoals gezegd het onderwerp is interessant.
4 Sterren.

'als je nog een stap verder gaat kan je zeggen dat Cristiano Ronaldo afgelopen seizoen 24,5 euro per seconde verdient.'

Verdient moet verdiende zijn, maar dat is niet heel erg. 24,5 euro per seconde en daar komen dan nog heel wat euro's bij van sponsoren, fotoshoots en interviews .

Ik vind dat je wat te makkelijk en naïef over het onderwerp schrijft. Natuurlijk zijn er gigantische salarissen en transfer bedragen, maar je vergeet de grote en belangrijke reden dat dit mogelijk is. Voetbal is zo een populaire sport, dat buiten de sportieve prestaties en dergelijke, ook marketing en commercie belangrijk is. Mensen kijken graag naar de prachtige sport voetbal en dat zorgt ervoor dat er veel inkomsten zijn bij de clubs waarnaar gekeken wordt.

De clubs willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen hen steunen en bekijken, zodat meer inkomsten binnen komen. Om dit te bevorderen worden spelers gehaald, waardoor ze beter kunnen concurreren met andere clubs. Aangezien de inkomsten van clubs steeds groter worden, is het ook mogelijk om spelers veel geld te betalen.

Het is gewoon een oorzaak-gevolg situatie waarin de mensen graag naar de sport kijken en de clubs het aantrekkelijk willen houden om naar hen te kijken. Doordat mensen graag naar die bepaalde club kijken, wordt het mogelijk gemaakt om spelers te halen voor grote bedragen, wat soms nodig is om een club of speler een bod te laten accepteren.

Voetbal clubs zijn niets meer dan bedrijven die met elkaar concurreren en proberen het beste product (in de geval de prestaties) te leveren. Om die prestaties makkelijker te maken is geld nodig en dat behaal je met aanzien. Grote spelers zijn dus heel belangrijk voor clubs en die kunnen, zoals gezegd, gehaald worden door de populariteit van de sport.

Dan je laatste zin, je uitsmijter. Daarin is heel duidelijk te zien wat je conclusie is. Je vind dat clubliefde er niet meer is. Ten eerste staat geld en clubliefde compleet los van elkaar, maar kijkend naar het feit dat je een kwalitatief goed stuk wil neerzetten, is het ook nog eens slecht geschreven, dat in je laatste zin voor het éérst je mening naar voren komt. Jouw mening is pas duidelijk na het lezen van die laatste zin, namelijk dat er geen clubliefde meer is door de grote uitgaven, wat ook nog eens als een tang op een varken slaat.

Je viel veel in herhaling en je laatste zin was prima geweest (kwalitatief dan) als je je mening eerder duidelijk had gemaakt. Nu komt het als een verrassing en roept het de nodige vraagtekens op.

Los van het feit dat ik het niet met je stuk eens ben, vind ik het gewoon een matig stuk. Het lijkt wel alsof je puur uit frustratie geschreven hebt en bovendien is het stuk ook nog eens overhaast. Je kan best een pleidooi schrijven tegen de grote uitgaven, maar op deze manier maakt het geen indruk.

10 augustus 2010 om 10:52

Dank je voor je opbouwende (ga ik maar van uit) kritiek. Wat betreft je 3e-6e alinea heb je gelijk dat voetbal een enorm populaire sport is en dat het een oorzaak-gevolg is. Maar dat wil niet zeggen dat dat het goed maakt dat spelers zo belachelijk veel verdienen. Wat voetbal kan nog zo'n populaire sport zijn maar dat Cristiano Ronaldo afgelopen seizoen 24,5 euro per seconde verdiende, vind ik moreel gezien niet kunnen.

Wat betreft de laatste zin moet daar staan: Weg clubliefde, hallo geld. De clubliefde gaat niet zozeer om de supporters maar des te meer om de spelers. Geld speelt zo'n belangrijke rol vandaag de dag dat de meeste spelers alleen maar naar het geld kijken. Opzich logisch want iedereen wil wel meer verdienen maar clubs gaan daarin wat mij betreft veel te veel mee.
Als je kijkt naar de soap rond Maicon en Real Madrid ben ik blij dat Real niet heeft toegehapt op die belachelijke salariseisen van Maicon(7 miljoen ipv 5,5 miljoen)

Verder vind ik het jammer dat je het een matig stuk vind maar dat is verder jouw mening en daar kan ik niks tegen inbrengen. Ik heb het stuk geschreven omdat ik het jammer vind dat geld een steeds belangrijke rol gaat spelen.

goed onderwerp en het leest goed door!

ben het eigenlijk met al je standpunten eens!

Je hebt volkomen gelijk!

Iemand die vaak voetbal volgt die ziet van alles gebeuren met de clubs ..
Eigenlijk bestaat er geen clubliefde meer iedereen zegt hetzelfde overnieuw van ik wil prijzen gaan pakken en ik wil belangrijk zijn en als ze er worden geconfronteerd mee worden dan zullen ze altijd alles ontkennen ik vind het jammer doordat alles steeds meer om geld gaat draaien..
Real Madrid en manchester City zijn het slechte voorbeeld Real Madrid zoekt de beste spelers Die meer aan zichzelf denken dan eigelijk aan het teambelang ik zeg niet dat ze allemaal zo zijn maar hoe ze zich in het veld gedragen van altijd zeuren op de scheids als er even iets mis gaat terwijl die gene het zelf uitlokt dan vind ik het spelers die een te hoge pet van zichzelf op hebben en die ook niet willen zien dat ze het voorbeeld zijn voor kleine kinderen die allemaal zelf ook voetballer willen worden!! Maar Manchester City vind ik helemaal een aparte club dit team heeft al miljoenen betaalt in 3 jaar tijd en er gaan steeds maar spelers weg of die worden verhuurt de enige voorbeeld voor europese topclubs is Barcelona als je ziet hoeveel jeugt die hebben ok dit jaar hebben ze natuurlijk wel wat geld van de bank gekregen voor spelers om te kopen maar bijna alle spelers die spelen nog in het elftal die vroeger nog voor de jeugt van Barcelona uitkwamen hiermee moeten meer teams mee doen geef ze begeleiding en laat die topclubs niet steeds maar aan het geld denken voor nieuwe spelers

Heb ik nou een artikel gelezen van een beursgenoteerd bedrijf of was dit nou een clubexpert? Voetbal is eenmaal marketing, financiën en andere geldgepraat. Ik vind het altijd wel heel makkelijk om te zeggen dat profvoetballers 'een enorme druk hebben om te presteren', maar dat heeft een piloot, brandweerman en een bakker ook. De piloot moet immers zijn of haar passagiers veilig laten landen, een brandweer moet een leven redden in een brandend huis en de bakker moet er voor zorgen dat mensen s'ochtends een boterham kunnen eten voordat zij naar het werk gaan. Zij hebben ook druk (niet met het vliegtuig craschen, mensen niet levend laten verbranden/overlijden en prijs/kwaliteit questies). Ik vind de druk van een Cristiano Ronaldo minder erg dan die van de bakker, piloot en brandweerman bij elkaar. Deze drie mensen moeten écht werken voor hun geld, Ronaldo kan vanaf heden al zijn hele leven achterover leunen..

Verder vind ik dat je de open deur intrapt in deze CE, maar je verkondigt alles duidelijk en ik heb zeker weten ook nieuwe dingen geleerd! Ik moedig je wel aan door te gaan met schrijven, ga door!

10 augustus 2010 om 14:55

Ik ben het volkomen met je eens dat een piloot, brandweerman en bakker ook onder druk werken. Het enige verschil is dat zij niet met elke activiteit dat ze uitrichten in de media komen. Voetballers(zeker de grootverdieners) daarentegen wel. Dus dat bedoel ik met de druk waarmee zij leven. De druk van de media en fans.
Verder dank voor je compliment

10 augustus 2010 om 23:37

Ik blijf het hilarisch vinden hoe mensen het leven als prof voetballer met 'achterover leunen' bestempelen. Je zou zelf het leven niet aankunnen. Discipline en lichamelijke fitheid zijn een vereiste en daar zal nagenoeg geen enkele voetbalzone bezoeker voldoende van hebben om het leven als prof voetballer te leven.

11 augustus 2010 om 09:46

Ik ben het met je eens dat de geen enkele voetbalzone bezoeker de discipline en lichamelijke fitheid heeft voor het bestaan van een profvoetballer. Je hoort mij ook niet zeggen dat profvoetballers een ideaal leventje hebben zonder ook maar iets te hoeven doen. Waar het mij om gaat is dat met name de clubs zo belachelijk veel geld uitgeven aan met name salarissen. Dan kan je nog zo'n zwaar leven leiden als profvoetballer met discipline en de constante druk van de media maar dan vind ik een salaris van een paar miljoen belachelijk hoog. Ik ben benieuwd wat je mening daarover is

11 augustus 2010 om 13:03

Ik zou een leven als profvoetballer niet aankunnen, dat weet ik wel zeker! Ik wil wel zeggen dat profvoetballers zelf kiezen voor een bestaan in de voetballerij.

Mijn uitspraak is natuurlijk ook figuurlijk bedoeld, ik hoop tenminste dat je dat begrijpt. Hoe zou jij het anders willen zeggen dan? Voor de rest van zijn leven financieel onafhankelijk?

11 augustus 2010 om 14:05

Jij kiest ook voor je bestaan als bakker, slager of piloot.

11 augustus 2010 om 15:38

Gelukkig wil ik geen van al deze drie dingen gaan doen, maar ik zie de grap er wel van in

11 augustus 2010 om 15:48

Bovendien kies jij voor je beroep als je 20~25 bent. Voetballers worden op hun 10e~15e gescout, Niemand weigert natuurlijk zo een aanbieding en vervolgens hebben ze nauwelijks tijd voor school en leren ook nauwelijks wat bij. Ze hebben dan eigenlijk maar 1 optie en dat is doorgaan met voetballen. Halen ze het niet, zie dan maar eens terug in de maatschappij te komen met een goed beroep zonder opleiding.

13 augustus 2010 om 11:47

Daar ben ik het niet mee eens!
Oké je word dan wel vroeg gescout... nouwelijks tijd voor te leren?? nee sorry vriend!
Ik heb zelf het wereldje ook meegemaakt! en je moest daar wel goed leren..
Je moest het combineren, Fortuna Sittard: daar mocht je geen onvoldoendes halen..
En bij verder heb ik het meegemaakt dat je altijd genoeg tijd kreeg om het te combineren..
Dan heb je ook nog scholen die met heet Loot project werken..
Daar kun je voor kiezen, en dan worden je tijden aangepast aan je sport.
Zodat je juist goed school en topsport kunt combineren..
De meesten voetballers, zoek het maar op hebben een of twee diplomas en zijn allemaal geslaagd voor hun examen!

''nauwelijks tijd voor school en leren''
Kom zeg, ga eens praten met een echte die het mee heeft gemaakt of nou nog doet!
Helaas kan ik het waarschijnlijk niet meer halen, omdat ik mijn enkelband voor de 2de keer afgescheurd heb en ik nou 18 jaar ben..
Maar deze jongen hier heeft in die periode makkelijk school kunnen combineren met topsport! 14 tot 17 jaar.. dat was ongeveer mijn vmbo periode!

13 augustus 2010 om 15:57

Ja goed, maar dan doe je wel vmbo.. Met alle respect hoor.

14 augustus 2010 om 00:02

Normaal zat ik wel van half 9 tot 4 uur elke dag op school vriend
Alleen dan oppe woensdag niet half 1.. maar het normale rooster voor mijn klasgenoten was elke dag tot half 4..
En wat is er met vmbo.. het gaat hier om de tijden, en met niveau 4 MBO kun je oook heel veel!

Echt niet normaal dit hoor! Als Christiano Ronaldo zijn tanden poetst heeft hij niet alleen schone tanden maar is hij ook 50 euro rijker. Echt niet normaal!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren