FIFA komt zijn eigen waarden niet na

Maandag, 28 juni 2010 om 16:45 door feye88

In 1904 besloten de nationale bonden van Frankrijk, België, Denemarken, Nederland, Spanje, Zweden en Zwitserland een overkoepelende bond op te richten. Deze bond staat tegenwoordig bekend onder de naam Fédération Internationale de Football Association(FIFA). In 1998 besloot het Congres de Zwitser Joseph Blatter te benoemen als nieuwe president van de bond. Hij werd de opvolger van de eerste niet-Europese president, de Braziliaan João Havelange.

De verkiezing van Blatter leidde meteen al tot de nodige controverse. Als medegegadigde leek de Zweed Lennart Johansson meer aanspraak te maken op de titel, maar door, wat door boze tongen omkoperij werd genoemd, won Blatter met 111 tegen 80 stemmen. Blatter, die al jaren de rechterhand van Havelange was, is zo de machtigste man in de wereld van het voetbal geworden.

De laatste jaren is de schreeuw om technische hulpmiddelen voor het arbitrale trio... pardon kwartet steeds groter geworden. Echter blokkeert de FIFA deze ontwikkeling in het professionele voetbal. Zij geven een aantal dubieuze argumenten tegen het gebruik van bijvoorbeeld camera's op de doellijn. De regels, zo doceert de FIFA (Blatter dus), moeten voor iedereen hetzelfde zijn. Voor zowel de zesde klasse zaterdagamateurs als fullprofs. Ook haalt technologie de dynamiek uit het spel; bij elke twijfelachtige kwestie moet het spel worden stilgelegd. Verder vinden fans het leuk om zulke momenten aan te halen als ze een wedstrijd aan het nabespreken zijn.

Deze argumentatie is niet alleen krom, het is compleet ridicuul! Maar dat maakt het dictatoriale orgaan genaamd FIFA niet veel uit. Een organisatie die zoveel levens beïnvloedt kan vrijuit gaan. Wie kan er iets tegen in brengen? Guus Hiddink werd geopperd door Hugo Borst. Samen met andere invloedrijke coaches zou hij een campagne kunnen beginnen tegen de schijnbaar almachtige bond. Stel dat dit zou werken. Stel dat Hiddink en consorten het zover krijgen dat er technische hulpmiddelen worden toegestaan. Is dit dan het einde van alle problemen? Het antwoord hierop luidt: nee.

De hele kwestie is namelijk een warmhoudertje voor de voetbalwereld. Het leidt de aandacht af van het daadwerkelijke probleem. Blatter heeft namelijk wel verdacht veel weg van een alleenheerser die, al dan niet door omkoperij, zijn zaakjes financieel gezien goed voor elkaar heeft. Samen met zijn kliek bobo's heeft hij in ieder geval de touwtjes bij de FIFA strak in handen. Het probleem is dat er geen onafhankelijk controleorgaan is dat toezicht houdt op het beleid van FIFA. Wanneer zo'n instantie zich aandient en er een groot onderzoek wordt gedaan binnen de organisatie zullen er ongetwijfeld een paar lijken uit de kast vallen. Hoe zit het namelijk met de geruchten dat FIFA-officials zijn omgekocht door marketingbedrijf ISL/ISSM, naar verluidt voor liefst 87,5 miljoen euro, voor tv- en marketingrechten? Ook de manier waarop Blatter aan de macht is gekomen roept nog steeds veel vragen op. Transparantie en democratie zijn in ieder geval niet twee kernwoorden van de organisatie.

Hoe het ook zij, de schijn werkt tegen de FIFA. Van alle inkomsten die ze binnen hebben gekregen voor het wereldkampioenschap deze zomer, lijkt er wel erg weinig naar de lokale bevolking te gaan. Van die twintig voetbalveldjes die daar zijn aangelegd wordt de bevolking ook niet echt gelukkiger. De werkloosheid na het toernooi stijgt waarschijnlijk met een paar procent, maar oplossingen komen zeker niet vanuit Blatters' marionettenclubje, terwijl er met zo'n groot toernooi toch een zekere verantwoordelijkheid op de schouders van de FIFA moet rusten.

In 2011 gaat Blatter een gooi doen zijn termijn met vier jaar te verlengen. Na 35 jaar Blatter in de wereld van het voetbal heeft hij nog steeds het gevoel de kar te moeten trekken. Daarmee staat hij een nieuw, progressiever beleid in de weg. Wanneer er wéér niemand is die het tegen Blatter op wil nemen (zoals in 2007 ook het geval was), zit de voetbalwereld nog langer met een fossiel als president opgescheept. Als Hiddink écht invloed wil uitoefenen lijkt dit een uitgelezen kans.

Deze column is niet bedoeld om objectief te zijn. Voor het andere verhaal moet u als lezer maar een kijkje nemen op de website van de FIFA. De waarheid zal ergens in het midden liggen als altijd. Tot slot wil ik u nog de missie van de FIFA meegeven. 'FIFA has a huge responsibility to reach out and touch the world, using football as a symbol of hope and integration.' Aan u om te beslissen of ze aan hun eigen missie voldoen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 2 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2600+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

11 reacties (laatste reactie door DiDioni)

Mooie pakkende titel voor dit stukje zou 'sepp Blatter alias the godfather' zijn geweest

Goed geschreven, het leest makkelijk. persoonlijk ben ik het wel met je column eens, het is een slechte zaak dat een dergelijke organisatie als de Fifa volgens externen (mensen zoals jij en ik) zo'n slechte indruk maakt.

De timing van je column kon ook niet beter, de laatse tijd zijn er veel topics en nieuwsberichten over de Fifa kwestie te vinden. Wat ik zelf vooral opmerkelijk vind, is dat tijdens dit WK (pak een beet) tien keer zoveel arbitrale blunders worden begaan ten opzichte van bijvoorbeeld eredivisevoetbal. Het kan naar mijn mening niet zo zijn dat dit door slechte scheidsrechters komt. Dit kan toch geen toeval zijn?

Ik ben voor een herstructurering van de Fifa, de meeste invloedrijke mensen van de Fifa zijn de aow-leeftijd al ruim gepasseerd en vinden zich schijnbaar capabel om over het moderne voetbal te beslissen. Als ze hun ogen openen dan zien ze het contrast met de werkelijkheid (dit verwoord je trouwens mooi!)

hoe dan ook, een leuke column. ik heb hem met plezier gelezen; alleen waren veel dingen me al wel bekend. Misschien kon je op sommige stukken wat dieper op het onderwerp ingaan. Dessalnietemin 4 sterren!

29 juni 2010 om 10:36

''dit kan toch geen toeval zijn?''

Ben ik volledig met je eens. Naar mijn inzien is nu al bekend wie er wereldkampioen gaat worden. Als je goed naar de afgelopen wedstrijden hebt gekeken kun je ook al precies voorspellen wie het gaat worden: Argentinië! Joseph Blatter wil Argentinië als wereldkampioen en daar gaat nu alles aan gedaan worden. Kijk alleen al naar die buitenspel goal. Nog nooit het ik een wedstrijd met zoveel arbitrale fouten gezien als die wedstrijd: Belachelijk wat de Fifa presteert!!!!!!!!!

als je niet bang bent voor de maffia kan je het proberen natuurlijk om strijd aan te gaan met Blatter.

Hmm, best leuk en interessant, maar ik heb toevallig gister iets gekeken van de KRO (http://player.omroep.nl/?aflid=11051114), en de overeenkomsten zijn wel erg groot .

28 juni 2010 om 22:51

Het klopt dat de overeenkomsten groot zijn, maar ik heb het er niet van overgenomen. Het is wel waarschijnlijk dat we dezelfde bronnen gebruikt hebben...

Hoe wordt er gestemd? Elk land dat lid is apart? Dan is er toch een mogelijkheid om een oud voetballer, met groot respect het op te laten nemen tegen Blatter.
Zal Hiddink hier zin in hebben? Of Beckenbauer (of is die tegen).

Wat ik wil zeggen: Veranderingen zijn zeker nodig! Voetbal staat nu stil, maar wordt steeds sneller en lastiger om te volgen voor de scheids. Een systeem als met hockey werkt perfect en daar zal dhr. Blatter zijn ogen eens voor moeten openen.

Vooral de persconferentie, die ook in Studio Sportzomer werd herhaald, was belachelijk. De perschef van de Fifa hoorde alle vragen aan over de dubieuze doelpunten, maar reageerde op geen enkele vraag. Om daarna nog even één of ander voetbalfestival aan te kondigen. Er is gewoon enkele mogelijkheid tot inspraak of kritiek.

Het zou Blatter sieren als hij zelf deze discussie over het gebruik van technologie aangaat. Er zijn diverse mogelijkheden om het topvoetbal te automatiseren. Denk aan televisiebeelden. Denk aan een chip in de bal of in de shirtjes van de spelers waarmee de plaats bepaald kan worden. Het is nu echt een relevante discussie aan het worden en het is erg opvallend dat dit doodgezwegen wordt door de Fifa, toch een gerenommeerde organisatie.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 16
2209 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren