Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Een deprimerende avond in België: 25 jaar later

Laatste update:

Misschien kan dit niet. Misschien kan ik dit niet. Maar iemand moet het doen. Het is een absolute schande dat er nog geen stuk over geschreven is. Ik wil het met jullie hebben over een avond die onlangs behoorlijk actueel was vanwege het 25-jarige ‘jubileum’, de avond van 29 mei 1985. Waarschijnlijk gaat er nu een lichtje branden bij iedereen ouder dan 25, of fans van één van de betrokken teams. Voor de nog immer onwetenden: het gaat over het Heyzeldrama. Bij een EC1-finale tussen Juventus en Liverpool kwamen 39 mensen om het leven door agressieve Liverpool-fans. Dit stuk is niet bedoeld om perfect te zijn. Dat kan waarschijnlijk niet als je veertien jaar oud bent en het over een vijfentwintig jaar oude gebeurtenis gaat. Dit stuk is meer dan welk stuk ook bedoeld om een discussie op gang te krijgen, om een van de meest walgelijke gebeurtenissen in het voetbal in the picture te zetten.

Hoe heeft het zover kunnen komen? In de tijd waarover we spreken heerste Liverpool met ijzeren hand over Europa, zoals de rechtse politica Margaret Thatcher over Engeland heerste. Dus ook over Liverpool, het zo socialistische Liverpool. Voor veel mensen in de stad was het tweewekelijkse bezoek aan Anfield het enige wat het leven wat spannender kon maken. De mensen in het stadion hadden niet meer als doel om op de indrukwekkende Kop te staan, nee, dat was een plaats voor gezapige oude mannen. Deze fans werden lost boys en vermaakten zich liever met hooliganisme, een afschuwelijke en besmettelijke ziekte in het Britse voetbal van de jaren tachtig.

Toen de finale. Liverpool had een jaar eerder de finale van de Europacup I in Rome van AS Roma gewonnen, Juventus stelde zich op zijn beurt tevreden met de Europacup II, in de finale werd FC Porto geklopt. De aangewezen plaats voor de ontmoeting was het Heyzelstadion, het nationale stadion van de Rode Duivels. De hele dag waren er al spanningen geweest tussen beide supporterskernen, maar dat kon de pret in Brussel niet drukken: het zou een feestdag worden. Michel Platini en Kenny Dalglish kwamen, het circus was in de stad!

Een uur voor de wedstrijd begonnen alle spanningen op te lopen. Over en weer werden stenen gegooid. Stenen die men gemakkelijk uit het oude Heyzelstadion kon slopen. Toen beide kernen hun plekken in het stadion innamen ging het goed fout. Het bleek dat het neutrale vak, naast de harde kern van Liverpool, vol zat met Juventus-fans, met Bianconeri, en dan wel het meest fanatieke plukje van de schare. Er bleek veel te weinig politie op de been en er waren misverstanden over welke instantie in welk deel van het stadion welke instantie de verantwoordelijkheid had.

Toen begonnen de heetgebakerde Juventini en de stomdronken Liverpudlians elkaar op te hitsen, waarna de Liverpool-fans besloten een afschuwelijke daad te stellen: ze zouden door het hekwerk, wat hun vak en het ‘neutrale’ vak vol Juventus-fans van elkaar scheidden, heen breken. Omdat het een neutraal vak was, volgens de organisatie, was er in dat vak weinig politie en binnen de kortste keren waren de volkomen losgeslagen idioten die zich voetbalfan noemden in het Juventus-vak. In paniek renden de Juventus-fans richting de muur, om erover heen te klimmen en zo aan de Engelse idioten te ontkomen. De muur van het oude stadion was niet berekend op zoveel gewicht en de muur viel om. De vernederende, verschrikkelijke beelden van mensen die elkaar vertrapten en als kanslozen vochten voor hun leven: het is allemaal op camera vastgelegd. Negenendertig mensen, waaronder 32 Juventus-fans konden het niet nazeggen. Het had een feestdag moeten worden, maar het werd een deprimerende avond.

Deze alinea gaat over voetbal en ik schrijf hem met plaatsvervangende schaamte, maar ik vind toch dat het moet. Ondanks alles werd de wedstrijd toch gespeeld om erger te voorkomen, hoewel de spelers op de hoogte waren van het feit dat er mensen overleden waren. Voor wat het waard is, Juventus won met 1-0 na een strafschop (voor een overtreding buiten het strafschopgebied) van Michel Platini. Tegen de tijd dat de politie iedereen in het gareel had was de wedstrijd ongeveer afgelopen, waarna de Juventus-spelers een feestje vierden, ze hadden duidelijk geen idee hoe groot de ramp was.

De gevolgen waren enorm. 39 onschuldige mensen hadden de dood gevonden door een aanval van dronken Liverpool-fans, zo was de terechte verklaring. De FA en UEFA waren niet mild: alle Engelse teams werden voor vijf jaar uit Europa verbannen, Liverpool zelfs zes jaar. De prettig gestoorde Merseybeat had niet langer de kans Europa te overheersen. Slachtoffer van hun eigen succes waren ze, toen ze niet meer controleren konden wie er bij hen naar binnen kwamen. De associatie met Liverpool veranderde van een leger hondstrouwe fans in een zootje agressieve grenzendebielen. Naar mijn mening was de straf veel te zwaar, omdat niet enkel de club Liverpool de fout in was gegaan, en zeker de andere Engelse clubs er niet bij betrokken waren. Toen de Engelse clubs eenmaal terug in Europa waren hadden de Italianen van AC Milan het stokje overgenomen en moest men jaren wachten tot de Engelsen onder leiding van Manchester United hun Europese positie weer innamen. Voor Liverpool was de dominantie van Europa na tien jaar voorbij, en even later ook die van Engeland. De echo van 39 doden hangt nog steeds boven de club.

Twintig jaar later stond Liverpool in de kwartfinale van de Champions League tegenover Juventus. Een verzoeningspoging werd gedaan door een mozaïek met ‘Amicizia’(Vriendschap) erop. Het grootste deel van de Juventini waardeerde de actie, enkelen keerden zich echter nog steeds af. Zó erg kunnen ziekelijke hooligans onze sport dus verknallen. Dat er van de fouten niet geleerd was zou enkele jaren later op Hillsborough blijken.

Dit was het dan, ik weet niet of het perfect was, ik heb in ieder geval wel mijn best gedaan op een onderwerp waarvan ik vind dat iemand het moet beschrijven. Meer dan ooit sta ik open voor reacties en discussies, daar is het stuk immers voor gemaakt.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Jongen, wat kan jij geweldig schrijven zeg. Terwijl je nog maar veertien bent. Chapeau! Leuk stuk en er zit ook een emotioneel stuk achter. Vreslijke gebeurtenis geweldig stuk...

5 sterren!

Mooi stuk gozer. Bizar wat daar gebeurd is. Toen met Feyenoord is veel geschreven over het harde ingrijpen van de politie in Nancy, maar had dat in het Heyzelstadion zo gegaan had deze ramp misschien wel te voorkomen geweest!

Ik weet hier inderdaad weinig van, maar ik had wel een stuk in de Vi gelezen.
persoonlijk vind ik de straf ook veel hoog, maar dit had zoiezo nooit mogen gebeuren.
Zo zie je maar mensen pas in grijpen als er iets ergs gebeurdt.

sterk stuk.
5 sterren.

Goed stuk, maar is voor verbetering vatbaar.
ook intresant onderwerp(voor iemand van14)
4 sterren

Heerlijk stuk, prima onderwerp. Kortom: Je kan het!

Ik wil je een feedback geven, gebruik zo min mogelijk 'toen en toen'. Dat leest niet lekker. Daar stoorde ik me een beetje aan.

Lfcdutchy, weer een inhoudelijk fantastisch stuk en ga zo door.

Nou ben ik de 14 zelf al behoorlijk gepasseerd maar was dit echt nodig? Dit is toch een gebeurtenis die bij iedereen in het geheugen staat? Iedereen die ook maar enige interesse in voetbal heeft hoort van dit drama te weten. Dus ik vind dit eigenlijk niet meer dan feiten herhalen die al tig keer zijn langs gekomen. Dat je het verschrikkelijk vindt komt duidelijk naar voren maar ook dat is natuurlijk erg voor de hand liggend. Wel leuk geschreven maar feiten opnoemen en daar een logische reactie op geven is natuurlijk niet heel interessant.

26 juni 2010 om 21:54

Eerlijk gezegd denk ik van wel. Dit was nodig. Ik weet niet hoe oud je bent, maar ik heb het laatst eens aan wat van mijn leeftijdgenootjes gevraagd en in een topic over het drama gekeken. Ze kwamen niet verder dan 'huh', 'wat?', welke 'heizel'? Een enkeling wist België, maar de meesten niet. In zoverre denk ik dat het stuk wat toevoegt. Ik vind namelijk ook dat er meer mensen het zouden moeten weten, daar moet je soms wat extra moeite voor doen. Ik begrijp dat het voor iemand die het drama kent en geen echte band(ga ik even vanuit) met een van de betrokken clubs heeft, een saai stuk is. Sorry daarvoor.

Ik vind het persoonlijk maar een matig stuk. Je beschrijft alleen wat er gebeurd is, en wat ieders reactie hierop zou moeten zijn. Ik zie dit stuk als een open deur intrappen, en een wel erg makkelijke trap.

28 juni 2010 om 14:30

Ook heel makkelijk om zelf nooit stukken te schrijven en dan zonder argumenten het stuk van iemand af te kraken.

Een gebeurtenis die voor de meeste onder ons is gaan slijten met de jaren. Ik waardeer het dat je er even bij stilstaat, maar om daar nù na 25 (!) jaar nog een discussie over op gang proberen te brengen? Wat je waarschijnlijk bij de meeste reacties uit zult lokken is, dat men het allemaal '' zo vreselijk en erg vond '' wat er destijds is gebeurd, daarmee breng je geen interessante discussie op gang.

26 juni 2010 om 21:57

Dat was niet de intentie. De intentie om even stil te staan bij een verschrikkelijke ramp bedoelde ik met dit stuk. Ik vond de belangstelling marginaal, en ik wil eigenlijk dat dit niet onderschuift. Daar is het te erg voor.

@paranoid
het is toch ook niet bedoeld om met nieuwe ideeën ofzo aan te komen? Het is ter herinnering van de ramp omdat ie 25 jaar geleden is gebeurd en er niet veel mensen zijn die er aan gedacht hebben.

Mijn mening is dan toch dat ik het waardeer dat hier wordt stil gestaan, maar dat betekent niet gelijk dat dit een goed stuk is. Omdat je iets tragisch aan ons laat herinneren, en toch de feiten hierbij noemt is het best simpel. Zoals je aangeeft in je eerste alinea, en ik citeer: ''maar iemand moet het doen. Het is een absolute schande dat er nog geen stuk over geschreven is''. Hierom dus, het is artikel onwaardig. Het is een drama en daar kan je vooral feiten uit halen. Nogmaals, simpele inhoud, en er is niet iets extra's wat je aandacht daadwerkelijk pakt.

Toch zie ik ook pluspunten. Je bent 14 jaar en je zet het neer alsof je erbij was, goed bij nagedacht en goed geplaatst. Dan geef je toch een vleugje van een mening (wat eigenlijk het enige is) bij de straf die de FA en Fifa gaf aan Liverpool en de Engelse clubs als straf, waarbij je zegt dat je het te zwaar vond. Dat is juist goed! Je moet juist je mening delen in dit soort artikelen, en als het dan goed geschreven is dan kan je ook gemakkelijker mensen overhalen en dus zal het een succesvol artikel worden. Dit is alleen magertjes uitgewerkt omdat het grotendeels feiten zijn, dan echt je mening over bepaalde punten.

26 juni 2010 om 22:37

Bedankt voor je reactie(ook alle anderen bedankt!) De inhoud is inderdaad simpel gemaakt. Als je een stuk over het Duitse elftal, de trainer van Liverpool of Dennis Bergkamp schrijft weten veel mensen waar je het over hebt. Als ik dit heel ingewikkeld neer had gezet met erg veel diepgang was ik bang dat er maar weinig mensen het konden volgen, daar er weinig mensen zich een uitgebreid beeld bij mijn onderwerp kunnen vormen, en zeker de jongere bezoekers van de site niet. Als je weet waar dit over gaat is er, bij nader inzien, geen bal aan dit stuk.

Ik wil graag mijn mening over dingen geven, maar hoe krijg je dat voor elkaar bij een tragedie(is een mening over een tragedie niet irrelevant?), en als de tragedie daarbij ver voor mijn geboorte plaats heeft gevonden? Dat vond ik moeilijk. Dit stuk was een expiriment, en dat is her en der niet helemaal goed uitgepakt. Toch is mijn opzet geslaagd: deze ramp staat, héél even, maar toch in de picture.

Interessant stuk, gewoon weer goed geschreven. Ik heb weer wat geleerd, goede gevolgen van het drama zijn dat hooliganisme nu wel stukken minder is dan in die jaren.

Dit stukje vond ik een beetje slap:
Negenendertig mensen, waaronder 32 Juventus-fans konden het niet nazeggen. Het had een feestdag moeten worden, maar het werd een deprimerende avond.

Je kan dan best wat, ja hoe zeg je dat, feller zijn! Deprimerende avond is een beetje een afzwakking zeg dan een gigantisch drama of zoiets..

Maarja ben al aan het mierenneuken dus dat zegt genoeg!

27 juni 2010 om 09:08

Je hebt natuurlijk inderdaad die terminologie die wat zwkker is dan andere. Meestal verraadt een bepaalde toon partijdigheid, dus heb ik geprobeerd een zo veel mogelijk neutrale toon aan te slaan. Hij had wat feller gekund, ben ik met je eens.

27 juni 2010 om 14:44

Maar het is toch niet partijdig als je zegt dat het een verschrikkelijke avond was? Niet alleen voor Juventus maar ook voor Liverpool en andere voetbalfans!

27 juni 2010 om 15:10

Het ís het niet, maar je moet ook oppassen dat het niet zo wordt. Ik ben het met je eens dat het wat feller had moeten zijn.

Heel goed van je dat je hierbij bent stilgestaan. Vind het erg belangrijk dat er aan deze dingen wordt gedacht zo nu en dan, om te herinneren dat hooliganisme en al die dingen gewoon slecht zijn.
Vind het goed dat je je mening voor een groot deel niet heel erg heb uitgewerkt - de feiten moeten voor zich spreken en niemand heeft het nodig dat iemand ze voorkauwt hoe erover gedacht moet worden...

Kijk natuurlijk is het een opsomming van feitjes. Maar als die feitjes je weten te interesseren wat is er dan mis mee. Ik ben vandaag 7 dagen 15 dus ik heb ook deze gebeurtenis niet meegemaakt. En ik moet ook eerlijk zeggen dat ik pas na een artikel in het AD wist wat het was. Dus voor mij is dit gewoon een interessant stuk. En uiteraard weer goed verteld.

Leuk geschreven hoor, maar hoe kun jij hier nou een artikel over schrijven terwijl je 14 bent.
Jij kent het Heyzeldrama alleen maar van video's
Het is net als ik nu ga vertellen hoe geweldig De Meer vroeger was.
Ik ben nog te jong, dus ik heb het nooit meegemaakt, nooit gevoeld.
Hetzelfde geld voor het Heyzeldrama.
Het is wel interessant, daar niet van. Veel feiten.
Maar alleen de titel al: 'een deprimerende avond in België: 25 jaar later'

Een deprimerende avond, jij kan alleen van anderen hebben gehoord dat het een deprimerende avond was, maar nooit zelf hebben gevoeld.
Dat vind ik raar.

27 juni 2010 om 12:26

Helemaal mee eens. Ik heb getwijfeld: wel of niet doen, is dit wel of niet geloofwaardig, kan ik dit of kan ik dit niet? Ik heb foto's en video's gezien met zwaar schokkend materiaal, waarna ik de omvang van de ramp wel voelde, maar was het genoeg? Jij vindt van niet, en ik snap je standpunt. Wat voor mij doorslaggevend was is dat er niet of nauwelijks aandacht was toen de ramp onlangs 25 jaar geleden was. Geen artikel in deze rubriek, slechts één topic op VZ waar de meeste mensen geen idee van het drama hadden. Ik vond het véél en véél te weinig en besloot na lang wikken en wegen om hier toch mee te komen.

geweldig stuk goed geschreven 5*

Leuk stuk, hoewel leuk niet een goede woordkeuze is.

Goed geschreven en leest makkelijk weg. Komt misschien ook door het onderwerp, daar lees ik graag dingen over. Laatst stond er een stuk hierover in de vi, vond het opzich wel een leuk stuk om te lezen.
Maar ik weet niet of het geheel terecht is om de schuld volkomen bij de Engelsen neer te leggen, natuurlijk hebben ze een heel groot aandeel in deze ramp, maar voor de tijd werd het neutrale vak z afgeraden door zowel Liverpool als Juventus. Er werden veel kaarten verkocht aan Belgische supporters van Italiaanse komaf en er werden kaarten verkocht door reisbureaus aan Juventus-aanhangers. Ook dat er nauwelijks politie aanwezig was en het stadion eigenlijk te vol zat en dat het hek tussen de vakken simpelweg niet sterk genoeg waren speelde ook een belangrijke rol.

Maar sindsdien is het hooliganisme in Engeland stukken minder geworden (onder andere door de voetbalwet en andere maatregelen).

Op wikipedia staat trouwens ook een lijst van slachtoffers, daarbij zit een 11-jarige (!) en een 17-jarige. Hoewel deze ramp voor mijn tijd was (ook voor de jouwe) heb ik er aardig wat over gelezen en deze ontwerpen spreken mij altijd aan. Ook om de schrijfstijl en het orginele ontwerp geef ik je er de volle 5 sterren voor.

27 juni 2010 om 14:28

De schuld ligt bij de Engelsen, maar de verantwoordelijkheid ligt bij veel meer instanties. De politie was in verschillende delegaties waarbij niet duidelijk was wie voor welk vak verantwoordelijk was. Er stonden Juventini in het neutrale vak op een 'blacklist', die hadden nooit met dat aantal in een neutraal vak naast de Liverpool-kern gezet mogen worden. Desondanks is het gedrag van de Liverpool-'fans' destijds onmenselijk geweest en hebben zij de schuld voor het gebeurde.

Daarna is er op Hillsbrough nog één keer een gigantische uitspatting van hooliganisme geweest met mensen die elkaar vertrapten. Toen is er goddank een voetbalwet gekomen en is het hooliganisme ongeveer verdwenen.

27 juni 2010 om 16:33

Tja, natuurlijk ligt de schuld grotendeels bij de liverpool-fans. Maar vergeet niet dat zij werden geprovoceerd en ik meen ergens gelezen te hebben dat er ook vuurwerk richting het liverpool-vak werd geschoten/gegooid. Natuurlijk is de tegenactie van liverpool buiten alle proporties, maar ik leg niet de schuld alleen bij liverpool. Ik denk dat de verantwoordelijke instanties eerst naar zichzelf hadden moeten kijken in plaats van te wijzen naar liverpool.

Vind het eigenlijk wel een zwaar overbodig stuk. Ja natuurlijk is het erg en verschrikkelijk hoor, en als Liverpoolfan is het misschien wel extra erg en verschrikkelijk. Maar je kunt de situatie toen echt totaal niet meer vergeleken met de huidige situatie. Toen waren de stadions nog oud en verrot en zijn ze nu in elk land, behalve Italië wel goed vernieuwd en veel veiliger geworden. Sommige landen hebben ook een voetbalwet, hooliganisme bestaat nog steeds, maar zo extreem als toen niet meer. Het is ook veel moeilijker want met al die stadionverboden is het veel moeilijker om uberhaupt het stadion binnen te komen.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat de veiligheidsdrang wel iets te ver is doorgeslagen. Bij Feyenoord verzuip je inmiddels in de Club, Silver, Gold, Diamond Cards om wedstrijdjes te mogen bekijken. In de meeste uitvakken zit je weggepropt in een hoekje en door alle hekken, netten etc voel je je meer een gevangene dan gewoon een voetbalsupporter. Bij ADO heb je zelfs speciale toegangspoortjes en camera's de hele wedstrijd gericht op het publiek onder het mom van 'happy Crowd Control'.

Bij uitwedstrijden heb je vaak ook nog es belachelijke combi's, waardoor je stel dat je als Feyenoordsupporter in het noorden of oosten woont, dat je eerst helemaal naar Rotterdam moet komen om in een bus of trein te stappen en dan weer teruggereden word naar datzelfde oosten of noorden. Natuurlijk vallen er nu geen doden en gewonden meer en dat is goed, maar in feite is het wel gewoon voetbal kijken en zou je wel wat meer comfort voor vooral uitsupporters mogen verwachten.

Ik denk als je een echte discussie wilde, had je beter kunnen schrijven wat de gevolgen waren van de ramp ipv nu van bijna iedereen 5 sterren te krijgen omdat je het zo leuk beschrijft.

28 juni 2010 om 08:02

Ik snap dat iemand die (ongeveer) weet wat er gebeurd is het een totaal overbodig stuk vindt, maar dat is niet iedereen. Ik had graag over de gevolgen geschreven, maar die waren er toendertijd niet direct. Pas na de ramp op Hillsbrough een jaar of vier later, waar het wederom goed fout ging, is er ingegrepen en pas toen zijn er veiligheidsmaatregelen genomen. Ik vond het goed om er 25 jaar na dato nog even bij stil te staan.

Al die veiligheidsmaatregelen zijn nodig voor het plukje mensen dat iedere club heeft: leeghoofden en imbecielen. Heb jij Eredivisie Live en heb jij daarop de laatste Feyenoord - Ajax voor de competitie gezien? Na anderhalve minuut tikte Enoh een Feyenoorder(ik meen Tomasson) even aan, waarna de cameraman bedacht dat het leuk was om even een paar shots van het publiek. De 'gevallen'(mensen vind ik teveel eer), hadden zo'h enorme haat tegen Ajax, waren zó verschrikkelijk agressief! Ik dacht alleen maar: 'wat is het goddomme goed dat er hekken tussen die gevallen en het veld staan, die zijn tot alles in staat als ze de kans krijgen..'

En dáár loopt het probleem waar uitsupporters, thuissuporters en neutrale kijkers tegenaan lopen: de besluiteloosheid in de Nederlandse politiek. In Engeland heeft men een Voetbalwet ingevoerd en sindsdien staan er niet meer, zoals jij zegt, overal hekken: nee, de debielen zijn gewoon de stadia uitgedeporteerd: niks geen medelijden, gewoon aanpakken, zodat miljoenen Engelsen jaarlijks weer met een veilig gevoel hun club bezoeken. Moet je net ons CDA hebben.. Die keuren de wet op iedere komma en iedere punt en uiteindelijk wordt er, geheel in de partijtrend, niks gedaan.

In je laatste alinea kan ik me overigens helemaal vinden: je hebt domweg gelijk. Bedankt voor de moeite om (op dat debiele tijdstip) nog wat feedback te geven en het stuk gelezen te hebben!

28 juni 2010 om 11:15

Tja tentamens leren he, dat doe je wel es snachts. En die haat is altijd heel groot bij Feyenoord - Ajax, ik heb een seizoenkaart en dat is altijd de mooiste wedstrijd. Ik geniet dan altijd intens van de superfanatieke sfeer, vroeger toen ik 11,12,13 was zong ik ook nog es die kwetsende spreekkoren mee, nu niet meer.

En natuurlijk is het goed dat er een gracht rond et veld is anders worden eikeltjes als De Zeeuw, Vertonghen en Suarez zeker gelyncht. Natuurlijk niet goed te praten, maar ja je kunt niet van Feyenoordsupporters verwachten dat ze zich als brave schooljongetjes gedragen, zeker niet tijdens de Klassieker.

En met die voetbalwet, de meeste mensen overschatten dat effect wel hoor in Engeland. In de Premier League loopt vrijwel alles wel van een leien dakje, in de lagere divisies daarentegen, gaat het nog steeds wel es flink mis. Buiten dat staan er ook hele dikke boetes op als je met een stadionverbod het stadion ingaat. Binnen en eigenlijk ook wel buiten de stadions is hooliganisme geen probleem meer in Nederland. Het enige wat er is zijn kwetsende spreekkoren, ik keur het niet goed, maar ik zou het zeer overdreven vinden als je op basis van kwetsende spreekkoren een stadionverbod krijgt.

28 juni 2010 om 11:56

Ik vind fanatisme ook mooi, maar haat? Fanatisme is je eigen team heerlijk toeschreeuwen, haat is spelers van de tegenpartij de doodstraf toewensen omdat ze een overtreding maken op een van je grote helden. Ik verwacht eigenlijk een Feyenoordpubliek dat het eigen team hartstochtelijk toejuicht, maar om dan De Zeeuw, zelfs al is hij een 'eikeltje' en zijn complete nageslacht en voorouders allerlei ziekten toe te gaan wensen is niet iets wat je onder je club steunen kan verstaan.

Als je dit soort debielen een stadionverbod geeft, heb je geen hooligans meer. Dan kan je ook lekker al die kuthekken weghalen, kan je misschien zelfs weer een familievak hebben, kan je weer gewoon op de fiets naar stadsderby's, hoef je je niet meer uit te kleden voor stewards(minpuntje: ook niet voor stewardessen..). Gewoon weer je eigen club steunen, gewoon niet meer miljoenen aan allerlei beveiliging meer hoeven ophoesten.

In Engeland zal het heus nog wel eens misgaan, maar als je op een stadion als Anfield of Old Trafford of welk hekloos Brits stadion dan ook de kernen van Ajax en Feyenoord neerzet zullen er in een uur meer doden vallen dan in de afgelopen maanden in de Gazastrook.

28 juni 2010 om 12:24

Jij bent klaarblijkelijk nog nooit in de Kuip geweest, of uberhaupt in Rotterdam naar voetbal wezen kijken. Jij stelt het wel erg extreem, de Rotterdamse derby's zijn altijd heel gezellig. Je kunt als Feyenoorder gewoon juichen in een Spartavak, hele korte zijde bij Sparta is dan voor Feyenoord. Sparta komt nog steeds met de Sparta Mars lopend naar de Kuip. Excelsior is sowieso een knus stadionnetje waar nooit wat gebeurd.

Je hebt in de Kuip nu iets van 4 of 5 familievakken, bijna elke thuiswedstrijd zit er ook wel een vak vol met pupillenteams. Het fouilleren bij Feyenoord en ook bij andere clubs stelt geen reet voor. Alleen bij Ajax en Feyenoord kun je inderdaad wel spreken van haat, maarja daar hebben beide clubs evenveel schuld aan, en lang niet alleen Feyenoord. Ik kan me nog een Jong Ajax - Jong Feyenoord herinneren in 2004 waar heel Jong - Feyenoord in elkaar werd gerost.

http://www.nu.nl/sport/308413/ajax-supporters-mish...

28 juni 2010 om 13:12

Dat wist ik inderdaad niet, dat er in Rotterdam zulke warme banden tussen supporters bestonden.

Het is mooi geschreven, maar ik vind het een mooi wikipedia-gehalte hebben. De feiten zullen de meesten wel kennen. Als je veel voetbal volgt kom je dit vanzelf wel een keer tegen, ook als jongeling.

Maar je schrijft wel mooi en je bent wel de eerste die dit weer aan het licht brengt. Vreselijk wat daar gebeurt is, als je die foto's krijg je meteen weer kippenvel (tenminste ik wel). We mogen het nooit vergeten.

Als je voortaan een discussie wilt opstarten kun je beter een stuk schrijven waarin jij een standpunt neemt en een mening geeft. Je hebt nu alleen feiten gegeven en daar kun je geen discussie over hebben.

28 juni 2010 om 14:08

Het heeft inderdaad een hoog Wikipedia-gehalte, ik geef het maar toe, maar er zijn er genoeg in mijn directe omgeving die voetbal erg fanatiek volgen maar geen idee van deze ramp hadden. Ik denk dat je gelijk hebt over de manier waarop ik een discussie zou moeten aanzwengelen, ik zal het de volgende keer proberen. Dank voor de tip!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren