Dat dekselse mannetje toch

Zondag, 20 juni 2010 om 01:02 door feye88

Daar zat hij dan, met zijn glanzende kale bol in het zonnetje. Voor de laatste een wedstrijd verslaan. Evert ten Napel is al jaren lang Hollands grootste frustratie bij wedstrijden van het nationale equipe... Nou ja, eigenlijk van elke wedstrijd die hij verslaat. Maar nu, na 28 jaar is er aan die lange lijdensweg een einde gekomen.

Een gemiddeld wedstrijdverslag van onze Drentse vriend ging: 'Nou daar zijn we dan weer beste mensen. Het Nederlands elftal, met Dirkie Kuijt uit Katwijk in de basis, neemt het op tegen dat o zo dekselse land Zuid-Korea.'.....'Daar komt Park, of is het Kim, nee het is toch Park. Die dekselse kleine Park maakt het Stekelenburg nog verdraaid lastig. Wat een deksels irritant mannetje is dat, maar Stekelenburg stond het Koreaanse gevaar heldhaftig in de weg. Wat een man die Stekelenburg. Die is werkelijk voor niemand bang! Ook niet voor die dekselse Park, of is het Kim? Nee het is is toch Park.'

Na het horen van deze weergaloze uiteenzettingen heeft menig Nederlander toch vaak zitten twijfelen om over te schakelen naar de Belg. Lekker luisteren naar het wél komische commentaar van onze zuiderburen. Van je hop patat en amai. Onze aimabele vrienden uit het zuiden ontbeert het slechts aan kennis van het Nederlandse voetbal. Tegen Japan ook weer, met Holland-expert Adri van Tiggelen in de uitzending. 'Ja wat Hugo net gezegd heb, die crosspass kennie geve, maar dat doet-ie nie, want daar heb-ie het lef nie voor. Ze motte echt meer gebruik maken van die flanken, anders vlieg die bal dr bij die Japanners nooit in.'

Daar wringt het 'm een beetje. Ik heb in de hele uitzending geen positief woord over Nederland gehoord, dat toch na twee wedstrijden soeverein aan kop staat in haar groep en inmiddels met twee benen in de volgende ronde. Maar wat moet je dan, het Nederlands commentaar is ook niet alles. Het Nederlandse team van verslaggeving is vaak een beetje saai, of juist heel vreemd. Bovendien wordt je van Piet de Visser ook moe. De eeuwig slissende betweter, die trots gaat uitleggen dat zijn vrouw al zijn aantekeningen in de computer kan zetten, is een wanvertoning op de buis. Wegens gebrek aan alternatieven levert het toch zeven miljoen kijkers op.

'Robin van Persie, jawellllll, krijgt hij die bal toch langs die dekselse Spanjaard Iker Casillas. Dat Rotterdamse straatschoffie heeft het voor elkaar gekregen. Wordt dit genoeg voor het kampioenschap? Of steekt die dekselse Torres er nog een stokje voor? Of Iniesta, das een klein mannetje, maar voetballen kan hij wel, jawel, Iniesta kun je om een boodschap sturen.' Klinkt toch niet zo gek, die gekke ouwe Evert. Van mij mag 'ie blijven, tot er écht wat beters komt. Deksels.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 14 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door icrazyben)

Pffff, wat moet ik hier nou van zeggen. Ik vind het best een grappig verhaal. En ja, je zegt eigenlijk wat ik ook denk. Bij gebrek aan beter is het best een grappige commentator. Schrijfstijl is leuk, ik vond het leuk om te lezen. Ik geef je toch het voordeel van de twijfel.

21 juni 2010 om 11:02

Ik heb ook al wel betere colums gelezen, maar er zit wel potentie in. Al vind ik de persoonlijke aanval op Ten Napel wel wat overdreven, want ik heb bij nog geen enkele wedstrijd dit WK een goede commentator gehoord volgens mij. De spelregel kennis is vaak slecht, de waarnemingen zijn ook veelvuldig fout en ze kunnnen kennelijk allemaal gedachten lezen.

Verder ben ik van mening dat de commentatoren bij een slechte wedstrijd best negatief mogen zijn, want het is zoals het is. En wees eerlijk, die 2 wedstrijden van oranje waren toch ook abominabel slecht. Zo is er geen reet aan om een wedtrsijd te kijken.

Ik snap niet echt wat je wil zeggen. Vind het ook een beetje storend de hele tijd dat dekselse zeggen.

Persoonlijk vind ik Evert overigens wel mooi, is 1 van de weinigen die nog echt beleving brengt in z'n commetaar

22 juni 2010 om 12:06

Evert niet alleen, Jeroen Grueter, Frank snoeks vind ik ook goede commentatoren. Ronald van der geer en vincent schildkamp?? vind ik echt heel matig. Geen bijzondere stem en 0 beleving.

Evert mag van mij ook wel een jaartje of 4 blijven, ik stoor me niet aan de commentatoren even zo min aan de vuvuzela want het gaat mij om het voetbal.

Tja ik hoor persoonlijk liever een slissende expert dan een onzin en voetbal Abc-tjes uitkramende semi bekende Nederlander. Als er iemand verstand heeft van voetbal en enorm veel spelers uitgebreid heeft gevolgd is het iemand als De Visser wel. Voorspelde bijvoorbeeld de nuttige inbreng van Elia al voor de eerste wedstrijd ipv het meepraten met de massa en kiezen voor Van der Vaart tijdens Nl-denemarken. Dat zijn dingen die ik belangrijker vind dan het populair gepraat van media-geile Bn-ers.

Verder moet je niet aan ons aller Evert en Omstreken komen. Ik krijg amper het commentaar mee omdat ik de meeste spelers wel ken en richt me meer op de wedstrijd zelf. Na afloop weet ik al helemaal niet meer wat voor tussenzinnetjes er allemaal zijn gebruikt. Belangrijker vind ik het dat een commentator voor een bepaalde sfeer kan zorgen door enthousiasme en of het zeggen van de juiste dingen op het juiste moment. Bij een opbouw van achteruit hoeft niet altijd iedereen met naam, toenaam, geboorteplaats en meest favoriete melkboer te worden genoemd.

Ik denk juist dat Ten Napel door zijn meelevende verslaggeving een icoon geworden is. Toppers zijn/waren voor mij: Hugo Walker, Evert ten Napel, Jack van Gelder en daarboven nog Theo Reitsma. Op hun eigen manier wisten deze mensen je door enthousiasme of pure feitenkennis te prikkelen, al weet ik dat dit niet de belangrijkste taak van een wedstrijd-verslaggever is. Letterlijk moeten ze vertellen wat wij zien.

We moeten er voor waken dat de verslaggevers geen entertainers gaan worden zoals een Leo Driessen bij Sbs. Of moeten we zeggen entertainers geen commentatoren gaan worden?

In één artikel kom je terug op je eigen woorden. Je gruwelt van het gebruik van bepaalde woorden en gebruikt aan het eind diezelfde teksten om aan te geven dat het tóch wel wat heeft. Je zou gezien je afsluiter juist meer negatiefs moeten vertellen over het Jip en Janneke verslag bij de Belgen en dat je daardoor Evert en of het Nederlandse commentaar helemaal zo gek nog niet vindt...

20 juni 2010 om 09:36

Eh bedankt voor je reactie denk ik. Ik wil de in één artikel terugkomen op mijn eigen woorden. Ik gaf juist aan dat je denkt dat je gek wordt van iemand(zo is het in mijn beleving, daar hoef je het niet mee eens te zijn), maar als iemand stopt, kom je erachter dat je toch liever diegene hoort, omdat de rest al helemaal niets is.

22 juni 2010 om 13:11

ik ben benieuwd wat jou uitleg is waarom je theo reitsma beleving vind hebben?
die man heeft alles behalve beleving in zijn commentaar, en praat wedstrijden altijd helemaal dood. ik kan me goed herinneren toen het dit jaar ajax-feyenoord was , het was spannend, er gaat een bal vlak voorlangs, 3 mensen missen de bal, en hij durft 5 seconde later pas op een monotone stem te zeggen: voorlangs
niks meer en niks minder, onze beste evert had er veel meer beleving in gestopt, iets wat theo reitsma ontbeert

Ach als je je er zo erg aan stoort zet je toch gewoon de radio er bij aan met Jack van Gelder.Ik vind het altijd wel leuk, wedstrijden die evert verslaat

Evert is gewoon nog steeds een van de betere. Als jij zegt dat het al jarenlang Hollands grootste frustratie is spreek je voor je zelf en niet voor mij want ik vind het wel leuk om te luisteren. Verder leest het ook niet echt heel prettig.

Wat is er toch aan de hand met de CE de laatste dagen? Eerst lees ik al een belachelijk slecht stuk over Heineken en Bavaria en dan nu dit weer.

Je stuk raakt kant noch wal. Dat jij ten Apel geen fijne commentator vind is jou mening maar om dan te stellen dat het Hollands grootste frustratie is slaat nergens op zoals Forzafcut al terecht opmerkt.

Verder zeg je zelf al dat er 7 miljoen mensen naar de nos kijken. Die 7 miljoen zullen vast niet kijken als ze het niet bevalt toch? En alles beter dan RTL of SBS dus ik snap niet wat je probleem is.

@ Forzafcut en Ynwa,

Waarom beoordelen jullie een stuk met één of twee sterren als je het simpelweg niet eens bent met de stelling van de schrijver. Dat systeem is gemaakt om een stuk te beoordelen om zijn inhoud, schrijfstyle, humor, gewoon de goedheid van een stuk. Wat jullie nu doen is simpelweg sterren geven voor de graad van hoeverre je het eens bent met het stuk, puur misbruik van de beoordelingsknop.

On

3 sterren, geen geweldig stuk maar voor een eerste stuk best aardig.

20 juni 2010 om 16:38

Als je nou is leest wat mijn reactie is, ben je dan nog steeds van mening dat ik alleen reageer op zijn mening? Ik zeg toch dat ik zijn stuk niet lekker vind lezen, of is dat abracadabra voor de gemiddelde hollander?

Mensen, ten eerste: hebben jullie mijn conclusie niet gelezen? Staat daar niet dat ik wil dat hij blijft?
Iedereen in mijn omgeving ergert zich aan die man, dus dat ik hem de grootste frustratie van Nederland noemde is daarvan afgeleid. Dit was te vroeg geconcludeerd merk ik.
@ynwa: Ik heb duidelijk aangegeven dat er gebrek aan alternatieven is. Als je niet anders kunt als NOS kijken dan moet je daar wel naar kijken. Voetbal met slecht commentaar is nog altijd beter dan geen voetbal toch? Het Belgische alternatief heb ik in mijn stuk al afgewezen, dus er is voor die mensen geen keuze.

Misschien komt het omdat dit mij een beetje ergert, maar ik vind het commentaar dat gegeven is vrij waardeloos. Heel veel mensen vinden Evert ten Napel een goede verslaggever en waarderen mijn stuk op het gegeven dat ik dat niet zou vinden(al komt er WEL in naar voren dat ik gecharmeerd ben van zijn stijl).

Als je het stuk niet prettig vind lezen, zeg dan waarom. Hier kom ik geen steek mee verder en ik probeer me ook te ontwikkelen. Maar ga niet lopen oordelen omdat je het niet eens bent met mijn mening. Daar zijn columns voor bedoeld.

22 juni 2010 om 13:16

In die conclusie speelt denk ik ook Fifa mee, dan erger je je pas aan die commentatoren met die standaard slechte zinnen als; hij scoort ze alsof het warme broodjes zijn.

Ik ben het wel met je eens, bij gebrek aan beter is Evert een goede commentator. Hij brengt tenminste nog sfeer, in tegenstelling tot het standaard praatje wat de rest houdt.

Absoluut geen slecht stuk, omdat je schrijfstijl ook lekker leest.

4 sterren

Evert Ten Napel is inderdaad een ouwe zak zonder enige beleving, net als Theo Reitsma.

Beste Feye88,

Ik vond het geen sterk stuk en dat heeft een aantal redenen.

Je maakt het niet persoonlijk genoeg. In plaats van Hollands grootste frustratie had je het meer naar je zelf moeten trekken met: mijn grootste frustratie. Zelfde geldt voor 'menig Nederlander' en 'wegens gebrek aan beter [...]'.
Op het moment dat je het persoonlijker maakt wordt het sterker, omdat je dan in je laatste alinea laat zien dat nu hij weggaat je stiekem zijn commentaar toch meer waardeert dan je eerder dacht.

Na de zin 'beetje saai of juist heel vreemd' had je voorbeelden kunnen noemen om dit standpunt kracht bij te zetten.

Naast het voorbeeld van de Belg had je bijvoorbeeld nog een steek kunnen doen naar het Duitse commentaar. Ik noem maar wat. Met een Oliver Kahn als analyst. Met een beetje creativiteit had je daar een mooi statement kunnen maken.

Kortom, meer ik-vorm, meer voorbeelden en iets minder deksels in het begin dan was het een veel sterkere column geweest. Nu kwam ik pas na een nacht slapen erachter (mede door mijn drankgebruik :P ) dat je hem toch eigenlijk wel waardeert (ten opzichte van de Belg).

Succes, je krijgt van mij 3 sterren.

Geloof me, als je op Eredivisie Live vaak genoeg wedstrijden kijkt, verlang je naar het commentaar van Ten Napel, Grueter en Snoeks. Alleen Theo Reitsma steekt er daar nog bovenuit en Leo Driessen ontstijgt ook een beetje het niveau. De rest gebruikt voortdurend clichés en begrippen die ze andere commentators ooit hebben horen gebruiken. 'daar is dan die goal' zeggen ze op een manier dat je het idee krijgt dat ze liever een middagje Bach zouden luisteren dan hun wedstrijd te verslaan. Totaal geen beleving bij de meeste commentators daar. Bij samenvattingen van de Jupiler League proberen ze overtuigend uit te brengen: 'O, wat een fantastische knal' terwijl ze allang wisten dat ie er zo in zou gaan. Evert, Jeroen en Frank, en nog wat anderen van de Nos, en Reitsma, die geven je bij Nac-nec het gevoel dat je naar een Champions League-finale zit te kijken en ik houd daar juist wel van. En ik geniet juist van al die uitspraken van Evert. Lekker overdreven beschrijvingen, waar je soms om kan lachen en ook lekker bij wegdromen. Ik hoop dus ook dat er een waardig vervanger opstaat die weet hoe het spelletje in elkaar steekt en de wedstrijd net zo beleeft als de trainers langs de kant en een goede stem heeft om naar te luisteren.

Piet de Visser moet je trouwens ook niet al te belachelijk maken, hij is een grappige man maar hij heeft dit WK ook al wat sterke opmerkingen gemaakt en hij is niet voor niets scout van Chelsea.

hahahah prachtig stuk. Niet vanwege de schrijfstijl ofzo maar omdat je Evert zo goed beschrijft. Ik irriteer me er ook mateloos aan elke keer weer. Helemaal mee eens. 5 sterren.

Leuk stukje. Ik moet wel zeggen dat ik al lang niet meer naar de hollander kijk; kijk alleen nog naar de belg. inderdaad voor het commentaar maar ook voor het ontbreken van reclame. Commentaar van de zogenaamde experts in de rust is gewoon leuk. Op nederland 1 lijkt het tegenwoordig net een commerciele zender; netzoals op sbs6 heb je alleen maar reclame in de rust.

Ik kan je helaas geen punten geven; gebruik firefox en de sterretjes ontbreken bovenaan het artikel.

Ik vind je stuk leuk geschreven, maar ben het niet overal mee eens. Die dingen ga ik niet herhalen, want hierboven wordt dat al genoeg gedaan. Er is helaas een ding dat ik echt mis in je stuk en dat is Jack van Gelder. Voor mij is dat de beste commentator en ik vind het dan ook jammer dat hij alleen op de radio te beluisteren is. Er is dus geen gebrek aan beter, alleen moet je je dan niet alleen beperken tot de televisie.

20 juni 2010 om 15:46

Daar heb je helemaal gelijk. Was van Gelder helemaal vergeten. Hij is natuurlijk iemand die wel met enthousiasme goed kan overbrengen. Het probleem met radio is echter dat het niet synchroon loopt. Van mij mag van Gelder de finale verslaan op tv.
@dominiquem.
Fijn dat je dat allemaal vindt, ik ben inderdaad een woord vergeten. maar onderbouw de boel de volgende keer aub.

20 juni 2010 om 16:24

Je stuk is aan de korte kant. Bovendien is je bedoeling (laten zien dat je iemand toch wel kunt gaan missen zodra hij weg is) niet duidelijk genoeg overgekomen. Die twee zaken kunnen overigens met elkaar te maken hebben.
Verder vind ik je taalgebruik en schrijfstijl niet heel erg hoogstaand.

Jammer van de taalfouten. In je tweede zin vergeet je trouwens al een woord. Matig stuk verder.

Ik het helemaal met je eens en ik vond dat je het commentaar wel goed nadeed
Ik moet ook zeggen dat ik bijna niet meer op Nederlandse zenders kijk. Het liefst kijk ik naar de Bbc(al zenden ze niet alle wedstrijden uit), dat Engelse commentaar klinkt altijd goed en die analisten vind ik ook van een niveautje hoger. Als e niet op de BBC wordt uitgezonden kijk ik inderdaad vaak naar Sporza (belgie)

Ik vond het geen topstuk, maar je weet Evert ten Napel goed te omschrijven. Ik heb ook een hekel aan zijn eeuwige one-liners. Ik noem hem daarom ook gekscherend Evert 'eerlijk is eerlijk' ten Napel. Het zit gewoon vastgeroest in je geheugen, die irritante one-liners die hij er elke wedstrijd uitgooit: eerlijk is eerlijk, scheidsrechter daar moet je voor fluiten, die dekselse, dat is een best schot, wordt dit de beslissing, achttien karaat, werkelijk schitterend etc.

Zoek voor de grap de vrije trap van Pierre van Hooijdonk tegen Freiburg op via Youtube en hij reigt de one-liners aan elkaar, alsof hij ze zo opleest uit ' Everts Grote Wijze Woordenboek '. Ik erger me er ook groen en geel aan.

Piet de Visser is inderdaad een beterweter, dus daar ben ik het ook met je eens. Hij laat niemand uitpraten en weet het allemaal beter. Het meest irritante is nog, dat hij als gast geintroduceerd wordt als 'meesterscout' of 'superscout', terwijl je een hele waslijst kunt opnoemen van spelers die hij als scout van PSV heeft aanbevolen en die er niks van bakten (o.a. Claudio, Marquinho etc). Ik zou voor de volledige lijst willen wijzen op een stuk uit de VI, waar geloof ik meer dan twintig mislukte spelers staan vernoemd. Piet 'ik-weet-het-beter-en-laat-niemand-uitpraten' de Visser.

Kortom: geen topstuk, maar ik ben het inhoudelijk wel met je eens.

Hoe is het eigenlijk zo gekomen dat 'deksels' zo'n betekenis heeft?
Ik visualiseer iedere keer dat ik het hoor gewoon twee vuilnisbakken met deksels er half afhangend erop. Niet de bedoeling, maar ja...

20 juni 2010 om 23:50

'wanneer het woord als tussenwerpsel gebruikt wordt, fungeert het als eufemisme voor ''duivel'' of ''bliksem''. Het meervoud ''deksels'' wordt doorgaans gezien als eufemisme voor ''drommels'' '.

Bron: ons altijd deksels betrouwbare Wikipedia :D

Geweldig geschreven. Ben het er niet mee eens maar ik heb het met plezier gelezen!

5*

Matig. In de papieren versie van de VI van vandaag staat wél een leuk stukje over Evert ten Napel, de column van Michel van Egmond...

Jeroen Grueter is voor mij de beste commentator die we hebben in Nederland. Hij heeft enthousiasme en kan zijn stem goed en mooi verheffen bij een doelpunt, of doelpoging.

Evert vertelt alleen maar nutteloze dingen...

Slecht stuk, vervelend om te lezen om de volgende redenen: Het woord dekselse komt te vaak voor, dat komt erg kinderachtig over, evenals ''van je hop patat en amai''.
Je zegt binnen 1 alinea 2 keer park, kim of nee toch park. Ik snap de parodie op evert, maar dit is niet grappig en niet herhaling van iets wat niet grappig is, is vervelend.
Maar laat je niet ontmoedigen door mijn kritiek!

26 juni 2010 om 07:57

helemaal mee eens, ik vind het een storend stuk tekst, daarom 1 ster

Goed stuk: weet je waarom? Omdat ik Evert ten Napel het hoor zeggen als je het schrijft. Dat is een kunst....!

Wie in Nederland is er dan wel een goeie voetbal verslaggever?? Ik zal Evert missen, zeer veel beter dan die Reitsma, daar wordt je moe van. Hij moest bijna huilen toen Twente kampioen werd, zo erg is hij fan van Ajax! Lang niet altijd neutraal. En Pieter Visser, daar ben ik allergisch voor, als ik die man zie zapp ikzeer ver weg.

Ik vind het een goed gekozen onderwerp, echter de uitwerking vind ik wat minder. De helft van het stuk bestaat uit quotes, waar ik had verwacht dat je die vervelende commentator wat inhoudelijker had kunnen afzeiken.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 16
2209 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

In de wandelgangen

Zondag 25 augustus
Fenerbahçe wil Jerome Boateng op huurbasis overnemen van Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren