De schoonheid van amateurvoetbal

9.00; de wekker gaat. De warmte van het bed maakt plaats voor de winterse kou die zich een weg heeft gebaand tussen de kieren en scheuren in mijn vooroorlogse woning. Met lichte tegenzin stap ik in mijn koude kleren, smeer een boterham en stap samen met een thermosfles koffie in de auto op weg naar de lokale FC. De warme lucht die uit het rooster van het dashboard tegen mijn wangen strijkt, wekt bij mij de drang op om de uitvinder van de verwarming op mijn blote knieën te bedanken. Onderweg blijkt dat Moeder Natuur haar stempel op de route naar het stadion heeft gedrukt; kale bomen, donkere aardse tinten en mensen in dikke kleding tekenen het straatbeeld. Waarom ben ik in hemelsnaam niet in bed blijven liggen?

Na een paar minuten doemt de vertrouwde pittoreske poort van de club op met haar vertrouwde logo. Met een soepele beweging (alleen zoals ik dat kan) manoeuvreer ik de auto door de poort naar mijn vaste lege parkeerplaats. Ik open het portier en zo snel als ik de auto parkeerde, zo snel slaat de kou zich om me heen. Vandaag is een belangrijke dag. Mijn club die ik al sinds een ver grijs verleden aanmoedig, speelt vandaag een wedstrijd om haar plek vast te houden die goed is voor de play-offs naar de Jupiler league. Jupiler League. Ik herhaal de twee woorden nog eens in mijn hoofd terwijl ik richting het clubhuis loop. Onverwachts krijg ik een brok in mijn keel. Het zal wel aan dat deprimerende winterse weer liggen, verdomme.

De wandeling naar het paviljoen beurt me op. Langs het pad liggen de voetbalvelden, sommige nauwelijks zichtbaar door de nevel. Ik kijk naar rechts en zie mijn vertrouwde plekje aan de Oosterpoort tribune. Bijna alles heb ik meegemaakt: de bouw van het nieuwe paviljoen in ‘84, de drooglegging van het Leerlooiers Moeras om het Dijkstra-veld aan te leggen in ’77 tot de nieuwe parkeerplaats aan de zuidingang begin jaren negentig. Waar is de tijd gebleven? Het leek nog wel gisteren dat Arend van Leur en Felix van Nieuwstraete uit het bestuur stapten waarmee de club een nieuw tijdperk in zou slaan.

Voordat mijn hand zich zich om de koude deurknop van het paviljoen sluit kom ik Berend, de materiaalman, tegen. Een oude grijze man die nooit met pensioen heeft kunnen gaan door zijn werklust. Na een leven lang bij de bank aan de Dorpstraat gewerkt te hebben is hij op zijn vijfenzestigste als materiaalman aan de slag gegaan. Inmiddels werkt hij hier al ruim tien jaar en staan we vaak samen aan de zijlijn. Na een kort praatje met Barend loop ik het paviljoen binnen. De warmte voelt goed en zodra ik door de klapdeuren de traditionele bar binnenloop voel ik een hand op mijn schouder. ‘Kees, goed je te zien!’ Het is Piet, die ik al ken sinds de basisschool en waarmee ik nog dienst heb gehad. Onafscheidelijk werden we toen we samen door het oog van de naald kropen in Indonesië tijdens de onafhankelijkheidsstrijd. Samen met Karel vormen we naar onze mening de harde kern. Elke wedstrijd zijn we erbij, uit of thuis, het maakt ons niks uit. Na een korte voorbeschouwing met Karel en Piet is het tijd om naar buiten te gaan. ‘ Kees, deze sjaal kan jij volgens mij goed gebruiken ouwe jongen!’ Piet heeft gelijk, zodra we door de deur naar buiten gaan houdt de sjaal in de kleuren van de club mij een stuk warmer.

‘Koekenbakker!’ Karel is ouderwets op dreef, de wedstrijd is slechts vijf minuten jong of onze linksback gaat al fenomenaal in de fout. Met zijn drieën staan we aan de zijlijn, zitten doen we niet, dat is voor watjes. Het weer is nog steeds somber, de nevel is lager op het veld neergestreken en de temperatuur lijkt alsmaar verder te kelderen. De spelers lijken er weinig last van te hebben, als een stel jonge honden rennen ze achter de bal aan. Tijden die ik reeds gehad heb. ‘Potdomme, als we toch eens promoveren hé!’ merkt Piet voor de zoveelste keer op. ‘nou, dat had ik nooit durven dromen!’ vervolgt Piet. Nee, ik natuurlijk ook niet. Weer die brok in mijn keel, godverdomme niet waar de jongens bij zijn!

Ik kijk om me heen, een paar honderd mensen hebben zich in de tribune en rondom het veld geschaard. Aan de andere kant van het veld zie ik zelfs de boegbeelden van de club staan die lang geleden voor furore zorgde op het Kees-Penningmaveld. Op een paar meter staat de coach waar ik geregeld een praatje mee maak druk te gebaren. Waar is dit in godsnaam mogelijk op hogere niveaus? Nergens is het zo intiem als op de regionale voetbalvelden. Beelden van Jupiler League voetbal op de vrijdagavond spoken door mijn hoofd. Mensen die als sardientjes in vakken worden gezet, ommuurd door hekken, camera’s en stewards. Nogmaals kijk ik om me heen. Nergens camera’s, stewards of hekken te bekennen. Kippenvel, maar niet door de kou. Nostalgie is de veroorzaker.

‘Nee toch? Gadverdamme’ schreeuwt Karel. Doelpunt voor de bezoekende partij. ‘Weer die linksback!’. Ik heb gemengde gevoelens. Sinds Kessler de piramideconstructie in het Nederlands voetbal verder heeft uitgebreid ben ik bang voor promotie naar de hoogste regionen van het vaderlandse voetbal. Promotie betekent automatisch investeren, meer commerciële belangstelling, camera’s en glory hunters. Het is niet zozeer de sjaal die me warm houdt, diep vanbinnen klopt mijn supportershart. De uitslag kan me niks meer schelen.

Dan klinkt het laatste fluitsignaal. Eindstand 1-2. Maar met een opgeheven hoofd verlaat ik het clubhuis na het traditionele biertje met de jongens. Zo soepel als ik de auto inparkeerde, zo soepel verlaat ik nu het terrein. Ik voel me opgelaten, thuis wacht mijn vrouw met een warm prakje van appelmoes, bietjes en gehakt. Met een beetje geluk staan zelfs mijn pantoffels met de krant al klaar in de woonkamer. Lang leve een goed huwelijk. Lang leve amateurvoetbal.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 21 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door huubtil)

dit is helemaal geen WK stuk

19 juni 2010 om 11:37

Dat hoeft ook niet. Saaie stukken over het WK hebben we al genoeg gelezen en die komen langzamerhand m'n neus uit.

19 juni 2010 om 17:26

Dit is gewoon een normale clubexpert/column. Maar omdat VZ heeft ingesteld dat elke column voor een land ook bij de Wk-experts komen kan de schrijver er niks aan doen dat dit stuk ook bij de Wk-experts staat.

Echt werkelijk schandalig dat je om deze reden 1 ster geeft.

Prachtig stuk, goed geschreven. Goed dat er nog mensen zijn die genieten van hun amateurvoetbal clubje. Is wel een nogal afwijkend onderwerp, maar dat vergeef ik je. 4 sterren. Ga een boek schrijven!

Wat een heerlijk stuk, echt ongelofelijk. Fantastisch dat jong en oud op deze site samenkomen en stukken zoals dit schrijven. Was echt een genoegen om dit te lezen. Inhoudelijk heb je helemaal gelijk en wat een geluk dat u op u tachtigste nog zo mobiel bent, zo levendig en vitaal!

Clubexpert is het beste dat voetbalzone is overkomen, omdat je dan dit soort stukken kan lezen!

Bedankt!

Frikx

Ik kan nu een heel verhaal afsteken, maar dat doe ik niet. Ik hou het bij een simpel: Dank u wel, meneer. Dank u wel voor het opvrolijken van een saaie zaterdagochtend. Dank u wel!

PS: Even mijn excuses voor de schandelijke beoordeling van één ster te laag, ik klikte ernaast. Is de mythe dat vooral jongeren handig zijn met computers ook de wereld uit.

20 juni 2010 om 16:09

Zoek een leven aub.

Saai, onboeiend stuk. Maar goed ik heb dan ook niks met amateur clubs

21 juni 2010 om 12:42

ik vind het jammer dat je mijn column beoordeeld op grond van je interesses en niet op de inhoud. daarnaast vind ik je uithaal naar Lfcdutchy ook jammer.

Doet me denken aan die keer dat ik met me vader naar het stadion ging.
Betere voetbalherrineringen zijn er niet
Heerlijk stuk!

Heerlijk stuk. Het klopt dat je dit soort dingen niet meer ziet in de JL en de Eredivisie en het is en blijft dus de charme van het amateurvoetbal!

Een geweldig stuk waar ik zeker weten van genoten heb! Ik heb hem helemaal doorgelezen, een aanrader voor alle andere mensen om dit te lezen! 5 sterren!

Goed stuk, ga zo door.

Mooi stukje normaal gaat het alleen maar over profs en nooit worden amateurclubs in beeld gebracht.

Bedankt voor de leuke reacties tot dusver!

Gewèldig stuk. Ik vind het ook geweldig dat je op deze leeftijd nog stukken schrijft, en dan ook nog is op internet.

Heerlijk stuk om te lezen. Ik heb zelf geen eigen clubje in de buurt, maar het lijkt mij een prachtig gevoel om door de jaren heen wekelijks bij dezelfde club te staan juichen. Mooi eerbetoon aan je club een heerlijke sneer aan de heer Kesler. Chapeau.

Prachtig stuk!

Ga zo door

schitterend geschreven, mooie stijl en taalgebruik... ik ruik een schrijfverleden in uw 80-jarige leven?

verder ook een mooi punt aangegeven, waar is de gemoedelijkheid gebleven (als ik u zo woorden in de mond leg, die u niet zo bedoeld hebt, verbeter me dan natuurlijk, he)

Ik kijk uit naar je volgende stuk!

Tjah, wat kan ik nog toevoegen? Prachtig, prachtig zeer prachtig.

5sterren voor u

Ik hou het maar kort: geweldig geschreven, geweldige stukje. Dank u wel!

Vind het een erg mooi stukkie om te lezen! En veel respect dat u op die leeftijd nog zo actief bezig bent met het voetbal, en er ook nog eens een verhaal over schrijft.

vijf sterren alom!

Geweldige stuk, je schrijftaal is geweldig !

Wat een geweldig geschreven stuk! Ik heb ook eerder een stuk geschreven over de voordelen van amateurvoetbal ten opzichte van betaald voetbal, maar u weet dit wel heel mooi persoonlijk over te brengen op de lezer. Vooral clubliefde en mooie herinneringen stralen van het stuk af.

5 Welverdiende sterren, ik hoop meer te lezen van dit soort stukken!

Beste clubexpert tot nu toe!!!

Mijn beste,

Mijn vader trainde nog onder u zoals u weet. Zovaak als ik die verhalen tijdens het avondeten heb moeten aanhoren over hoe ze kampioen werden in de A's na de bloedstollende wedstrijd tegen Zwart-wit '52 die in de laatste 5 minuten werd beslist na een aantal tactische wijzigingen van uw kant waarbij jullie vol op de aanval gingen spelen in een 4-3-3 systeem. Briljant was dat zegt papa altijd. U hield een indrukwekkende toespraak tijdens de rust waarin alle spelers werden opgezweept. U zei ''jongens, ik vocht in Indonesie en deed mijn plicht, nu gaan jullie op dat voetbalveld vechten en doen wat jullie moeten doen, Winnen!'' Na een oerkreet van het hele team vraten jullie de tegenstander op na met 2-1 te hebben achtergestaan. Het werd 4-2, briljant.
Ja, zoals mijn vader altijd zegt: 'dat waren nog eens tijden zoon!''

Nou ik vind het geweldig dat u hier zo een stuk zet op voetbalzone. Ik had het er al met Maarten over gehad. Hij was zo trots op ''opa'' die columnist op VZ was geworden en met recht hoor! U verwendt mijn voetbalgenen met dit prachtig stuk over de puurheid van het amateurvoetbal. Ik heb hem wel 3 x gelezen en heb er nog geen genoeg van! U raakt echt mijn gevoelige snaar met uw column.

Ik zou wel 10 sterren willen geven, dat is echter niet mogelijk. Ik zie u vast nog wel eens bij Maarten thuis en wie weet dat we dan ideeën kunnen uitwisselen over een eventuele nieuwe column!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Nederland

FIFA ranking: 14
2217 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
T. KrulKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
S. BotmanVerdediger
F. de BoerVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Woensdag 24 februari
Morten Thorsby kan mogelijk een mooie stap omhoog zetten in de Serie A. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren