Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Straf de bestuurders, niet de fans en spelers

Laatste update:

De economische crisis leek achter de rug maar in de voetballerij moest men het nog maar bezien. Het resultaat is pijnlijk, vernederend en moeilijk aanvaardbaar voor voetbalfans.
Nagenoeg elke (Nederlandse) club moet inboeten, begrotingen gaan achteruit en de kaasschaaf wordt weer uit de la gehaald. De afgelopen jaren hebben we al duidelijk gemerkt dat het voetbal minder goed op de kaart staat dan een jaar of vijf geleden. Het is een nasleep van vele wanbestuurders die meerdere clubs in verval hebben gebracht. Natuurlijk heeft niet elke verlieslijdende club wanbeleid gevoerd, maar inspelen op de economische crisis hebben ze –vaak- ook niet gedaan.


Een jaar gaat heel snel en in de voetballerij lijkt het nog veel sneller te gaan. Zo snel dat de beleidsbepalers van clubs als RBC Roosendaal, RKC Waalwijk, NEC, Vitesse, BV Veendam, Haarlem en noem maar op, er geen erg in hadden dat de nasleep van de economische crisis in de voetballerij tien keer zo hard zou aankomen. Het resultaat is dan ook duidelijk merkbaar. Haarlem is failliet verklaard en zal nooit meer terugkeren in het profvoetbal; Veendam was failliet verklaard maar dit is zojuist –dankzij een constructieve maar oneerlijke deal- teruggedraaid.

Clubs als RBC en RKC, maar ook bijvoorbeeld Sparta Rotterdam, leven van seizoen tot seizoen en dienen elk jaar weer een risicobegroting in. Sparta is daar weer het beste voorbeeld van met een wanbeleid van hier tot Tokio. Aad de Mos wordt voor veel geld aangetrokken als interim-trainer, zou technisch directeur worden maar is nu vertrokken met een Aad ‘Afkoopsom’. Het kost Sparta veel geld, maar kun je het Aad de Mos verwijten? Kun je de trainers verwijten dat een club in verval raakt? Ik vind van niet.

Grotere clubs als Vitesse, NEC, NAC en Willem II moeten ook enorm inleveren op de begroting. Vitesse gaat er wederom twee miljoen euro op achteruit; dit was vorig seizoen niet anders. Veel van deze clubs leven op grote voet en geven veel geld uit aan verkeerde afdelingen. Vitesse moet bijvoorbeeld noodgedwongen spelers verkopen die van grote waarde zijn; hun contracten lopen weliswaar af maar er is geen geld om ze te verlengen. Zelfs het contract van jeugdtrainer Roberto Straal wordt ontbonden omdat de club de zevenduizend euro aan cursusgeld voor Trainer/Coach 1 niet kan betalen. Zijn functioneren stond er niet bij, dus ga ik uit dat hij te ‘duur’ is. Zelfs contracten van jeugdspelers kunnen niet verlengd worden.

Deze clubs voeren dan ook een beleid wat de KNVB zou moeten afstraffen. Wat deze clubs in de boekhouding doet, doet Lionel Messi op het veld; creatief zijn. Kunstjes met de bal of kunstjes met cijfers. Het lijkt inherent aan vele voetbalclubs. Daarom wil ik bij deze ook de duimen in de lucht doen voor clubs als VVV-Venlo, Heracles Almelo, PSV en FC Twente. Natuurlijk hebben alle clubs, behalve PSV, hulp gehad van de gemeente. Er staat echter tegenover dat zij een manager/voorzitter aan het roer hebben die weet wat hij wil, wat hij kan, wat hij moet doen om iets te bereiken en gezond beleid voert.

Joop Munsterman stuwt Twente naar grotere hoogte, Hai Berden maakt VVV financieel gezond en onafhankelijk. De begroting stijgt en de club kan verder kijken in de toekomst. Heracles heeft een voorzitter die de hand goed op de knip houdt en weet hoe hij zijn lijn blijft volgen. PSV hoef ik niks over te zeggen. De KNVB zou deze vier clubs in mijn ogen moeten belonen met extra inkomsten, voer je goed beleid dan krijg je meer inkomsten. Niet alleen door je eigen handelen, maar ook van de voetbalbond. Eerlijk is eerlijk, de gezonde clubs worden er alleen maar beter van.

De clubs die, ondanks hun creatieve boekhouding, niet in categorie III komen, worden ook niet gestraft. De KNVB weet elk seizoen hoe de boekhouding er voor staat, hoeveel inkomsten er verwacht worden en hoeveel uitgaven er de deur uit gaan. Alles wat meer de deur uitgaat, leidt tot verlies en alles wat meer binnenkomt is winst. Kijk naar Veendam. Ze worden een maand geleden failliet verklaard, de club houdt op te bestaan. Men tekent bezwaar aan, maakt een schitterende, kloppende boekhouding, heeft nog steeds dezelfde tekorten, maar dankzij het bezwaar zegt de rechter; ‘Oké, laat het maar weer zien’. Ik denk dat halverwege het seizoen Veendam er alsnog uit vliegt. Puur wanbeleid. Het is schandalig voor de voetballerij, voor de belastingbetalers in heel Nederland en slecht voor het Nederlandse voetbalgezicht. Uiteraard heb ik het hier ook over de eerder genoemde clubs.

De punten in mindering, of de andere sancties van de KNVB, zouden niet helpen. De KNVB moet in dezen het heft in eigen handen nemen en de bestuurders op staande voet ontslaan. Dit lijkt een haast onmogelijke opgaaf maar als de KNVB mensen achter de hand houdt die op verzoek van de KNVB de club tijdelijk instappen en nieuwe kundige mensen aanstelt, kunnen ongezonde clubs weer gezond worden. Het Nederlandse voetbal heeft nu een eerste opdonder gehad, clubs zouden wakker moeten worden maar blijven vooralsnog slapen. Ze halen liever de kaasschaaf uit de la en schaven de club weer tot op het bot af. Uitdunnen is geen toekomst. Komend seizoen gaat het voetbal nog meer opdonders krijgen en het beleid bij de clubs moet afgestraft worden; alleen dán komt het Nederlandse voetbal er weer boven op.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

de knvb moet in deze tijden extra streng zijn voor clubs en v oorbeelden stellen door teams uit de competitie te gooien. Dit zal misschien op korte termijn niet goed zijn voor het nederlandse voetbal, maar lange termijn schrikt het clubs wel af..knvb moet beter en meer letten op begrotingen, tussentijdse evaluaties uitvoeren zodat het niet zo ver kan komen dat veel teams failliet gaan. Als de Knvb nu niet ingrijpt, gaat het hele voetbal zowel op de korte als lange termijn kapot..

Je oplossing deugd voor geen meter.
Dan krijg je om een voorbeeld te noemen een NEC supporter aan de macht bij Vitesse om de boel recht te zetten, waar is de clubliefde ??

Je geeft mij het gevoel dat er veel aggresie in je zat op het moment dat je dit schreef, je wou het van de daken schreeuwen, of niet ?

Ik vind dat de gemeentes aangepakt moeten worden die belastinggeld in clubs pompen, de clubs weten ook dat de gemmentes dit blijven doen, totdat de gemeente zelf bijna geen cent meer heeft, daarna ga je de clubs aanpakken.
Waarom eerst de gemeentes, die regelen zogenaamd alles, vergunningen, leningen, licenties etc. Nee laat de clubs het maar regelen en kunnen ze het niet dan mogen ze bij de Knvb aankloppen en niet bij de gemeente.

Verder vind ik 1 ding alleszeggend over het niveau waarnaar we gedaalt zijn in Nederland, als clubs op een paar ton failliet gaan dan denk ik het voetbal is dood, dat ze niet in staat zijn om een sponsor aan te trekken die voor een paar ton kan zorgen.

Wat te doen ??
Ik zou zeggen de competitie inkrimpen van 18 naar 14 of 12 teams, dat komt kwalitatief ook goed uit.
In deze voorbeeld ga ik ervanuit dat er 12 teams zijn.
volle competitieschema dus 22 wedstrijden gespeeld, daarna deel je de competitie door de helft. De top 6 van dat moment en de bodem 6 van dat moment spelen tegen elkaar nog een volledige competitieronde dus tel bij de 22 wedstrijden nog eens 10 op. hebben we 32 wedstrijden gehad die qua spanning beter zijn en de competitie is aantrekkelijker.
Het gaat ook om meer dus er komen meer supporters naar het stadion, dat zijn weer opbrengsten, win win win.
de supporter wint, de club wint en de competitie wint.

Ik kan het nog uitgebreider uitleggen, maar we moeten de competitie dus aantrekkelijker maken, dan gaat het geld rollen.

Ik ga je niet beoordelen, daar heb ik te gemengde gevoelens bij.

8 juni 2010 om 19:10

Ik ben het met de meeste punten van jou eens die je hier aanhaalt.
Behalve de leningen die de gemeentes aan clubs verstrekken als het daadwerkellijk om een lening gaat is dit iets wat moet kunnen.
Een lening bij een gemeente is goedkoper voor een club dan een lening bij een bank te nemen.
Punt is wel dat dit dan ook daadwerkellijk een lening is en niet later wordt kwijtgescholden als een club financiele problemen krijgt. Op dit punt moet de Knvb dan gaan toezien.
Twente heeft ook een lening bij de gemeente en die aflosing wordt op een nette manier gedaan door extra aflosing bij transfer opbrengsten wordt die sneller naar beneden gebracht.
Als club ontkom je er niet aan om te gaan lenen als je wilt uitbreiden maar dit hoeft natuurlijk niet voor niks gedaan te worden.

Het is helaas een echt dieptepunt in Nederland op het moment als je ziet hoeveel clubs er problemen hebben.
Dit moet echt anders en ik ben het dus met je eens dat er nu eens drastische maatregellen genomen moeten worden.

9 juni 2010 om 21:09

@ richard leningen zijn ook discutabel. Lenen betekent rente betalen, rente bestaat eigenlijk uit twee delen geldmarkt rente + de toeslag voor het risico (laat winst even buitenbeschouwing) Een gemeente kan goedkoop geldlenen aangezien zij niet gauw failliet verklaard zal worden en de provincie of regering min of meer borg staat. Dus zal de risico premie voor gemeenten zeer laag zijn. Echter als zij het geld uitlenen aan derden en in dit geval een commerciële organisatie (wat Twente maar ook Vitesse is) dan neemt zij wel een financieel risico, omdat Twente of welke andere voetbalclub failliet kan gaan. In dat geval kan de gemeente fluiten naar haar centen en dus is de burger daarvan de dupe. Zonder dat er voor de gemeente extra verdiensten zijn voor de risico die zij loopt. M.a.w. is er toch sprake van oneeerlijke concurrentie.
En ga niet zeggen dat het stadion onderpand is, de belastingdienst gaat voor, vervolgens de hypotheeknemer (bank) en dan pas de gemeente. Aangezien een stadion zonder club geen drol waard is betekent het dat de gemeente kan fluiten naar haar centen.............

Ik vind dat je in sommige delen van je verhaal heel erg tegendradig bent. Eerst is het slecht dan weer goed beetje warrig allemaal dus ook van mij geen beoordeling want je hebt wel lekker geschreven.

Ik weet niet wat het is, maar echt lekker leest het niet.

Daarnaast hen ik wel wat vraagtekens bij je redenering. Laat ik het er op houden dat je 1) erg opportunistisch bent en 2) links en rechts de plank wel wat mis slaat met betrekking tot feitelijkheden.

Ongeveer de helft van de prof clubs voert een solide financieel beleid. Daar begint het al mee, want jij lijkt je in je betoog je te beperken tot een viertal, waarvan er nu eentje drijft op succes en maar moet zijn hoe dat uit gaat pakken, en de ander die moeten inleveren omdat de CL niet is behaald. Let wel, ik heb bewondering voor hoe Twente en PSV (en vele anderen) het doen, maar in mijn beleving niet de juiste voorbeelden.

Daarnaast over Veendam. Daar zit je er echt naast. Veendam's is ''gered'' omdat een surseance van betaling financieel beter is voor schuldeisers. De licentie is daarmee echt niet gered. Om daar nu je argument op te baseren is wat vreemd in mijn beleving.

Ten slotte is het inleveren op je begroting Juist een solide financiële maatregel in zware tijden. Vind jij nu echt dat een club gestraft moet worden omdat je een realistische blik hebben en meer minder centen door gaan?

Schrijfstijl 3 sterren, niet geweldig, maar wel voldoende. 1 Ster voor je argumentatie. 2 sterren uiteindelijk.

5 juni 2010 om 22:54

Een club moet niet gestraft worden om een realistische blik. Echter, die blik komt vaak te laat bij de heren bestuurders en daardoor moeten er nodig aan de touwen getrokken worden.
Voorbeeld; Sparta en salarissen spelers. RKC bij de voorgaande degradatie in problemen door salarishuis. Dát is wanbeleid en dat moet afgestraft worden. Dat ze daarna pas gaan snoeien is fout, té vaak stelt men een te ruime begroting op die men niet kan waar maken.
Nederland is klein en de inkomsten zijn laag, verwacht dan niet dat elke club een begroting van 18-25 miljoen euro kan hebben. Dat verwachten de bestuurders op den duur wel.

Ik heb dit geschreven omdat ik vind dat de laatste maanden er weer vaak is gebleken dat clubs gemeentelijke hulp nodig hadden, of van andere investeerders. Puur omdat ze veel verliezen lijden. Het voetbal bereikt op een gegeven moment een dieptepunt, en wie weet komen de clubs er dan sterker uit, degene die over blijven.

Verder moet ik zeggen dat ik ook niet bepaald tevreden ben over dit artikel.

6 juni 2010 om 00:06

Jij noemt Rkc. De salarissen van volgend seizoen gaan naar 2,7 miljoen. Dit tegenover zo'n 4,7 miljoen afgelopen jaar.

En dan heb jij het inderdaad over de eerste degradatie. Toen bleven de salarissen inderdaad op eredivisieniveau. Dit pure wanbeleid komt op naam van de financiele bestuurders ttussen Marcel Brands en Mohammed Allach/justin Goetzee. Met name dr. v/d Vegt (nu bestuurder bij Willem II, toeval??).

Op dit moment zijn er dus verstandige mensen aan het roer. Er zijn ook al 6 nieuwe spelers aangetrokken.

Overigens is er vanuit de gemeente Waalwijk geen enkele steun. Voor het verschil in huur is een stichting opgericht. Deze stichting moet elk jaar € 150.000,00 bij elkaar krijgen om de volledige huur te betalen. En mocht er een speler verkocht worden, dan wordt dit geld richting de gemeentekas gestort.

Wat ben jij verschrikkelijk slecht geïnformeerd inzake de situatie BV Veendam. De rechter zegt helemaal niet: ''laat het maar weer zien''. Nee, de curator heeft als taak om de bezittingen en schulden dusdanig te taxeren om daarna een oordeel te vellen over eventuele mogelijkheden tot overleving. Vooralsnog waren die niet aanwezig, totdat Jans Norder met een bod op de proppen kwam. Toen kwam de directie van Prima Personeel met een injectie en leverde Koos Gjaltema ook nog een substantiële bijdrage. Daarnaast deden de werknemers een loonoffer en dat vond Mr Entzinger voldoende om beroep aan te tekenen. Dat beroep is gehonoreerd, waardoor er weer perspectief is voor BV Veendam.

Niet zomaar iets roepen. De Nederlandse Rechtbank heeft hier zorgvuldig naar gekeken en Mr Entzinger begeleidt dit proces op een juiste weg.

7 juni 2010 om 14:55

Dit is niet wat ik bedoelde Act.
Ik bedoel er mee te zeggen nadat alle schulden e.d. weer kwijtgescholden zijn door allerlei reddingsplannetjes, kan Veendam -of een andere club in eenzelfde situatie- weer opnieuw beginnen. Dát is het; 'laat het maar weer zien'. Binnen de kortste keren werken dezelfde lui de club weer in een penibele situatie en mogen ze het weer opnieuw doen. Daar moet tegen op getreden worden. Ik heb mij niet uiterst verdiept in Veendam, pakte het slechts als voorbeeld van wanbeleid.

9 juni 2010 om 21:00

Heeft Vitesse dat 2 jaar geleden ook niet gedaan met haar crediteuren? Waaronder de gemeente Arnhem voor veeeeele miljoenen?

Bedoeling is goed. Ik begrijp wel wat je bedoelt.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren